ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Bugetul

Vladimir Putin face ‘orice’ ca să le închidă gura opozanților! Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a denunțat ofensiva rusă în Ucraina

5 December 2022 at 21:45
image

Cei care îl critică pe liderul de la Kremlin, ajung pe mâna justiției din Rusia. Este și cazul apropiatului lui Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin, pentru care parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare după ce a denunţat ofensiva rusă în Ucraina.

„Procurorul a cerut nouă ani de privare de libertate”, a indicat echipa lui Iaşin într-un mesaj publicat pe reţelele de social media.

Verdictul va fi anunţat miercuri, potrivit tribunalului moscovit însărcinat cu dosarul, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Militantul, în vârstă de 39 de ani şi arestat din iunie, este acuzat de „difuzarea unor informaţii false” despre acţiunile armatei ruse în Ucraina cu „incitare la ură”, delict pedepsit cu zece ani de închisoare.

Lui Iaşin i se reproşează, între altele, faptul că, în cursul unei intervenţii în direct pe YouTube, a denunţat „uciderea civililor” în localitatea ucraineană Bucea, de lângă Kiev, unde armata rusă este acuzată de abuzuri, ceea ce Moscova neagă.

Arestarea sa nu l-a împiedicat să continue să critice autorităţile într-un mod acerb şi să denunţe intervenţia militară în Ucraina.

La începutul lunii noiembrie, Iaşin i-a acuzat pe judecătorii ruşi că sunt „servitori” ai puterii şi îi dau lui Putin un „sentiment de impunitate”.

El este urmărit pe baza articolelor din codul penal introduse la scurt timp după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina şi care îi pedepsesc pe cei care „discreditează” armata sau „publică informaţii false” pe acest subiect.

Aceste texte de lege sunt vagi, iar câmpul lor de aplicare este foarte larg, criticii Kremlinului văzând în ele un instrument „universal” pentru a urmări toate vocile critice.

Ilia Iaşin, care a început să militeze de foarte tânăr în anii 2000, este un apropiat al militantului anticorupţie Aleksei Navalnîi, încarcerat de la începutul anului 2021, după ce supravieţuise unei tentative de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok, otrăvire pe care el o atribuie Kremlinului, transmite AGERPRES

articolul original.

Avertisment teribil pentru Europa! Comisarul european pentru economie: ‘Vom avea o recesiune în această iarnă’

5 December 2022 at 21:30
image

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus luni că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

„Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens”, a declarat Paolo Gentiloni, informează agerpres.ro

articolul original.

Un nou împrumut de la bănci! Ministerul Finanțelor Publice a atras încă 1,5 miliarde de lei

5 December 2022 at 21:15
image

Conform datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,487 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark.

Astfel, MF a atras 825 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 161 de luni, la un randament mediu de 7,87% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,315 miliarde de lei.

De asemenea, ministerul a atras 662 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 36 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an. Valoarea emisiunii a fost tot de 400 milioane lei, iar băncile au subscris 770,8 milioane lei.

Marţi sunt programate două licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă 120 de milioane lei (câte 60 pentru fiecare emisiune) la randamentele stabilite joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,03 de miliarde de lei, este cu 245 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în noiembrie, de 4,785 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, scrie stiripesurse.ro

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Am fost trași pe sfoară dacă nu intrăm în Schengen. Este o decizie a puterilor garante. Aceasta cu Austria este o mare ciudățenie’

5 December 2022 at 21:00
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a declarat, că intrarea României în Schengen nu are nicio legătură cu condițiile tehnice, pe care România le întrunește de mult timp.

„S-a dus Bode cu doctoratul după el. E o poveste foarte interesantă aici. Știți că nu m-am mirat mereu de slugărnicia noastră în acest război. Slugărnicia noastră în acest război am fost în prima linie. Am vrut pe lângă aducerea lui la NATO cred că ni s-a făgăduit că suntem admiși în schimbul acesta să fim noi la preluare. Problema este în felul următor: eu am fost sigur. Admiterea noastră în Schengen nu are nicio legătură nici cu condițiile tehnice.

Este o decizie a puterilor garante. Au zis gata îi vânăm pe ăștia. D-aia eram atât de sigur. Aceasta cu Austria este o mare ciudățenie. Inițial a fost Olanda. Olanda era cea care își asumă. În spatele Austriei acum sunt alții.”, a explicat jurnalistul Ion Cristoiu în cadrul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital.

Migrația – un subiect foarte puternic

„Olanda a invocat până acum statul de drept din România. A venit MCV-ul și probabil că Olanda a zis că am rămas singur, bă altul. A venit această Austrie, care a venit pe ultima sută de metri și au venit cu un argument foarte puternic: migrația, un argument electoral foarte puternic pentru ei, dar și pentru ceilalți din UE. Acum încep să cred că în spatele Austriei, ea nu face de capul ei, ori americanii. Avem varianta: chiar dacă Austria ar fi de acord, deși greu de presupus, avem obstacolul Olanda care cere decuplarea. Decuplarea este următorul lucru: Noi nu avem Schengen pe Dunăre. Toți am vârât bani. Toți au considera că frontieră cu Bulgaria este frontieră inetrnă, deci noi n-am investiti nimic în scheghenizarea frontierea. Dacă ne-ar admite oe noi, deși e greu de presupus, dacă e decuplat noi abia la anul intrăm. Trebuie să vină bani să securizăm graniță după să vină Comisia dacă e bună, e o nebunie.

Am fost trași pe sfoară dacă nu intrăm. Dacă va fi, nu va intra în discuție și narațiunea va fi s-a amânat pentru că în locul puterilor garante, eu nu aș admite România în Schengen pentru că în momentul în care ai admis-o eu n-aș avea încredere în români. Eu am plecat de premisa că din punct de vedere geopolitic trebuie să intre, dar e foarte greu de rupt de Bulgaria.”, a explicat Ion Cristoiu.

Care a fost poziția Olandei

„Narațiunea presei a fost așa: Olanda a zis că ne-am îmbunătățit și că lasă o marjă. A mai rămas o singură piedică Austria și începând cu Cioloș și luând toate site-urile tefeliste au zis la Atena, că acolo avea reuniunea partidelor populare. Iohannis se va întâlni și va discuta. Eu credeam că s-a hotărât. Toată ziua de sâmbătă am așteptat să iasă. Niciunul din ăia n-au zis sâmbătă seara că s-au întâlnit.

Nu a existat subiectul ăsta. Rămân încă odată cu gura căscată. Ambasadorul nostru la Viena a fost preferatul presei: ”bă da nu sună nimeni la el?”. Nu ai cum să nu aflii. Eu nu înțeleg presa. Ministrul de interne al Austriei a participat vineri seara la o emisiune care e alcătuită din trei ziare în care s-a discutat numai despre Schengen. Înseamnă că acest emisiune a fost provocată de ministru.”, a mai adăugat jurnalistul, conform capital.ro

articolul original.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a făcut anunțul: Bugetul de stat pe 2023 va fi public cel mai probabil joi, după ședința Guvernului

5 December 2022 at 20:45
image

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuţ Stroe, a susținut luni în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că Bugetul pe anul 2023 va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului.

”Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face. Construcia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei romîneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”, a spus Ionuţ Stroe.

El a arătat că vor fi reconfirmate aceste creşteri ale investiţiilor, posibil să se ajungă la un procent de 7,4% anul viitor.

Despre o creştere economică de 3%, purtătorul de cuvânt al PNL a spus: ”Eu cred că va fi mai mare, nu pot să vă dau cifre”.

În privinţa calendarului adoptării bugetului, Ionuţ Stroe a afirmat că acesta va merge în Parlament, unde va sta în dezbatere parlamentară atât cât va fi nevoie.

”Probabil într-o săptămână va trece prin comisia de buget şi prin plenurile reunite ale celor două Camere şi vom avea buget la timp. (..) Va fi un buget care va funcţiona din prima zi a anului 2023”, a precizat Stroe, conform news.ro

articolul original.

Ministrul Cseke Attila a semnat contractele! Peste 14 de milioane de lei merg către infrastructura socială, rutieră și promovarea spiritului antreprenorial

5 December 2022 at 17:45
image

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a transmis luni printr-un comunicat de presă că Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a semnat 9 noi contracte de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de 14.028.081,30 de lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Dintre acestea, 8 proiecte vizează modernizarea infrastructurii sociale și rutiere din:

 • municipiul Baia Mare, pentru 2 proiecte care vizează un centru comunitar multifuncțional ”Vasile Alecsandri” și un centru social antidrog, va beneficia de 3.269.453,70 lei;
 • municipiul Sebeș va beneficia de 1.129.457,55 lei pentru reamenajare parcuri de joacă în Aleea Parc și Petrești;
 • comuna Diosig (jud. Bihor), pentru un centru comunitar integrat, va beneficia de 468.087,34 lei;
 • municipiul Dej va beneficia de 4.510.132,57 lei pentru îmbunătățirea infrastructurii publice în Zona Urbană Marginalizată;
 • comuna Adamclisi (jud. Constanța), pentru un centru comunitar integrat in Adamclisi, va beneficia de 468.087,34 lei;
 • municipiul Ploiești va beneficia de 3.016.288,66 lei pentru reabilitarea sistemului rutier (asfaltarea străzilor) pentru îmbunătățirea accesului la servicii al persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială;
 • comuna Reghiu (jud. Vrancea), pentru un centru comunitar integrat, va beneficia de 468.087,34 lei.

Un alt proiect are ca obiectiv dezvoltarea activității unei firme, prin activități de proof of concept.

articolul original.

George Simion a izbucnit: ‘Îl caut de șase luni. Era singura cale prin care puteam da ochi în ochi. Nu s-a putut, s-a baricadat în birou’

5 December 2022 at 17:30
image

George Simion a explicat luni seară, pentru B1 TV, de ce a decis să dea buzna la conferința de presă anunțată de Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei. În acest context, liderul AUR a mai spus că, în calitatea sa de parlamentar, a mers mai demult și la mina de uraniu de la Crucea, județul Suceava. În schimb, n-a dat năvală la SRI, de exemplu, deși a admis că a observat chestiuni discutabile în activitatea Serviciului. Simion a precizat că a fost la sediul SRI, iar acolo i s-a vorbit frumos. În schimb, la Ministerul Energiei a fost de zece ori și de fiecare dată a fost ignorat.

George Simion, supărat pe ministrul Virgil Popescu

„Conferința pe care voia să-o susțină dl Popescu era legată de mai multe aspecte, printre care cel pe care m-au mandatat alegătorii mei să-l investighez – taxa pe soare. Ministrul a încercat să liniștească opinia publică, spunând că taxa nu va intra în vigoare până în 2026, dar nu înțelegem care e graba. A spus că sunt eu trompetă rusească. Iar, cu altă ocazie, a spus că sunt prost, când eu l-am făcut hoț”, a afirmat Simion, în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

„Eu îl caut de șase luni pe ministrul Virgil Popescu. Am filmat de fiecare dată și mi s-a spus că n-ar fi în minister sau nu dorește să mă primească pentru că ar fi în alte întâlniri. Nu a dorit să aibă un dialog instituțional, a refuzat interpelările și invitațiile la ”Ora Guvernului” pe care grupul AUR le-a adresat. Am epuizat toate căile parlamentare, așa că m-am prezentat frumos la această conferință de presă la Ministerul Energiei. Era singura cale prin care puteam da ochi în ochi. Nu s-a putut, s-a baricadat la dânsul în birou. Nu e nicio problemă, măcar știu cu siguranță că în urma accesului meu în Minister azi au auzit toți românii despre OUG pe care ministrul Popescu a dat-o pentru taxa pe soare”, a continuat liderul AUR.

De precizat că subiectul noii taxe pe care Guvernul vrea s-o introducă a fost adus în atenția publică de USR.

Cum a mers Simion la o mină cu uraniu

În cadrul aceleiași emisiuni s-a discutat și despre vizita pe care George Simion a făcut-o în martie anul trecut la mina de uraniu de la Crucea.

Macoveiciuc, ironic: De asta nu avem turism în minele de uraniu… Fiind perimetru controlat, sunt niște reguli de acces, că așa…. Facem o caravană, cine vrea să vadă cum arată uraniul intră în mină și face poze…

Simion: Era o grevă acolo! Ne-am dus în calitate de reprezentanți ai românilor să le ascultăm doleanțele.

Zamfir: Păi și oricine poate intra într-o mină de uraniu?

Simion: Eu m-am dus ca deputat!

Zamfir: Un deputat poa’ să intre într-o mină de uraniu? Să nu intre și dna Șoșoacă…

Simion: Da, dar pare că s-a iradiat deja…

Zamfir: Păi cum intrați dle Simion în mina de uraniu????

Simion: Pe ușă! Cum am intrat și la Minister…

Ce a spus George Simion despre activitatea SRI

Mai apoi Răzvan Zamfir i-a pus liderului AUR câteva întrebări și despre poziția sa în raport cu SRI.

Zamfir: Ați seizat vreodată chestiuni cel puțin discutabile în activitatea SRI?

Simion: Mai multe. De ce?

Zamfir: Pentru că nu v-am văzut intrând peste Hellvig în birou…

Simion: M-am cerut în audiență. Am intrat, am lăsat telefoanele la intrare, am respectat regulile și a vorbit cineva frumos cu noi. Ne-a explicat că cei care se pretind a fi ofițeri SRI nu sunt ofițeri SRI și au trimis acest răspuns la Comisia parlamentară de anchetă. Am avut o speță, conform b1tv.ro

articolul original.

Loteria România a făcut anunțul! Șanse enorme pentru jucători! Sunt în joc peste 2,54 milioane de euro

5 December 2022 at 17:15
image

Loteria Română a transmis luni că reportul la categoria I a jocului Joker depăşeşte 12,53 milioane de lei (peste 2,54 milioane de euro) la tragerea care va avea loc joi, 8 decembrie, în timp ce la Noroc este în joc o sumă în valoare de 4,68 milioane de lei.

Joi, 8 decembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de duminica, 4 decembrie, Loteria Romana a acordat peste 32.600 de castiguri in valoare totala de peste 2,43 milioane de lei.

La Loto 6/49 se inregistreaza la categoria I un report in valoare de peste 4,53 milioane de lei (peste 920.700 de euro), iar la Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 4,68 milioane de lei (peste 949.400 de euro).

La Joker, la categoria I, este in joc un report in valoare de peste 12,53 milioane de lei (peste 2,54 milioane de euro). La Noroc Plus este in joc la categoria I un report in valoare de peste 125.400 de lei (peste 25.400 de euro).

La Loto 5/40 se inregistreaza la categoria I un report in valoare de peste 482.700 de lei (peste 97.900 de euro), iar la categoria a II-a un report in valoare de aproximativ 79.000 de lei (peste 16.000 de euro). La Super Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 82.300 de lei (peste 16.700 de euro).

articolul original.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos: ‘Prețul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte. Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci și anul viitor lemnul de foc pentru cet

5 December 2022 at 17:00
image

Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă 7,178 milioane de metri cubi de lemn de foc, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut, a declarat, luni, în Plenul Parlamentului, la „Ora Guvernului”, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Ştim cu toţii că sunt milioane de gospodării care folosesc această resursă (lemnul n.r.) în România. Ştim foarte bine că din cele 6,7 milioane de hectare de păduri, care sunt aproape jumătate-jumătate în proprietatea statului, respectiv în proprietatea privată, se exploatează lemn atât pentru scop industrial, cât şi pentru a asigura lemnul de foc pentru familie.

Trebuie să ştiţi că anul acesta Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, o cantitate de 7,178 milioane de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut. Din această cantitate, peste 500.000 de metri cubi sunt asigurate, suplimentar faţă de anul trecut de către Romsilva.

În urma constatării crizei de lemn nu doar în România, ci şi pe celelalte pieţe, atât în Germania, Franţa, Austria, Italia, pe toate pieţele această resursă a fost reevaluată, regândită şi foarte mulţi cetăţeni europeni au ales această resursă acolo unde au avut posibilitatea tehnică de a o folosi. De asemenea, trebuie să ştim faptul că s-au pus pe piaţă, în octombrie 380.000 mc, iar în noiembrie 340.000 de metri cubi, în 2021, şi peste 600.000 de metri cubi în 2022 de lemn de foc pe piaţă. Nu a dispărut această resursă, şi în octombrie 2022 faţă de 2021 cantitatea chiar a crescut”, a spus Tanczos.

Demnitarul a subliniat, totodată, că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, iar lipsa lemnului a fost suplinită şi rezolvată, „iar preţul a fost plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă”.

„În acelaşi timp, trebuie să ştim faptul că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm. Această situaţie de lipsă de lemn a fost suplinită, a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă.

În paralel, Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci şi anul viitor lemnul de foc pentru cetăţeni. Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi platforme, depozite de lemn de foc, pentru a asigura o livrare cât mai aproape de cetăţean. Vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. Această investiţie va fi una semnificativă în următorii 2-3 ani. Vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro buget de investiţii pentru a asigura reţeaua şi pentru a creşte reţeaua prin care servim.

Cifrele pe care vi le-am expus sunt cifre oficiale din SUMAL 2 – sistemul pe care l-am implementat începând cu 30 ianuarie 2021. Un sistem care monitorizează toate cantităţile de lemn şi oferă trasabilitate acestui lemn în România. Şi prin acest sistem se vede foarte clar că aceste cantităţi de lemn de foc, faţă de 2021, au crescut. S-a pus mai mult lemn pe piaţă, s-a consumat mai mult lemn, pentru că a existat o cerere mai mare şi, normal, Guvernul a vrut să protejeze cetăţenii în această situaţie de criză. Este şi motivul pentru care Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă”, a menţionat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, există un buget de 700 milioane de euro în cadrul programului „Împădurim România” şi, până în prezent, au fost depuse primele 300 de cereri de finanţare.

„(…) în cadrul programului „Împădurim România”, finanţat din PNRR cu un buget de 700 de milioane de euro, au fost introduse primele 300 de cereri de finanţare pentru o suprafaţă de peste 1.200 de hectare de păduri noi care se vor crea. Sunt primele 1.200 de hectare solicitate de beneficiari în cadrul acestui program. Sunt convins că cele 56.000 vor fi realizate până la sfârşitul anului 2026 din PNRR”, a subliniat oficialul.

În data de 5 octombrie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc şi a menţionat că „această măsură este aşteptată de milioane de români”.

La distanţă de o lună, acelaşi oficial a declarat că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea lemnului de foc la 400 de lei/mc.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat… în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Recent, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a afirmat că Ordonanţa referitoare la plafonarea preţului la lemnul de foc va fi îmbunătăţită şi că o decizie va fi luată în Coaliţie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, informează agerpres.ro

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele! Încă un val magistrați au fost eliberați din funcție

5 December 2022 at 16:45
image

Administraţia Prezidenţială a transmis luni că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 5 decembrie 2022, următoarele decrete:

 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Florin Deac, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, în prezent membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii – pensionare, la data de 10 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Claudia Doina Vinersar, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în prezent delegată în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Târgu Mureș – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;

 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a doamnei Gabriela-Antigona Spirea – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Eleonor-Elvis Semen, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă – pensionare, la data de 14 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura centrală a doamnei Ioana Cristina Bartha – pensionare, la data de 13 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție a domnului Tatian-Alin Răduță – pensionare, la data de 9 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, procuror șef Secție judiciară, a doamnei Andreea Manuela Benedek – pensionare, la data de 12 decembrie 2022;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Craiova a domnului Costinel Moţîrlichie – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Ploiești a doamnei Ancuţa Monica Mitrache – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Galați a doamnei Veronica Constanța Păcurariu – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Timișoara a doamnei Eugenia-Corina Balcu, vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Bacău a doamnei Liliana Novac, în prezent inspector judiciar – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Ilfov a doamnei Loredana Geanina Antonescu, în prezent inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Prahova a doamnei Aura Daniela Popescu – pensionare;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București a doamnei Mihaela-Alina Dragu – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București a doamnei Valentina-Liliana Petrescu – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Covasna a doamnei Claudia Dumitru – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul București a doamnei Daniela Călinescu – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Sectorului 1 a doamnei Camelia Panaitescu-Alegria, detașată la Ministerul Justiției – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Gorj a doamnei Luminița Berculescu – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Constanța a doamnei Denis-Gabriela Ghervase, delegată în funcția de președinte al Secției penale a acestei instanțe – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Gorj a doamnei Maria-Luminiţa Rădoi – pensionare, la data 17 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Iași a doamnei Tatiana Juverdeanu – pensionare, la data de 19 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Petroșani a doamnei Maria Golgoţiu – pensionare, la data de 20 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Vâlcea a doamnei Viorica Bonciu – pensionare, la data de 20 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Vaslui a doamnei Luminiţa-Cosmina Stativă – pensionare, la data de 30 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Balș a doamnei Caterina Tănăsescu, președintele acestei instanțe – pensionare, la data de 1 februarie 2023;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Neamț a doamnei Gabriela Baltag, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii – pensionare, la data de 10 decembrie 2022;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație şi Justiție a doamnei Ileana-Izabela Dolache-Bogdan – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Brașov a doamnei Simona Mihaela Franguloiu, detașată la Consiliul Superior al Magistraturii – pensionare, la data de 30 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Nicoleta-Margareta Țînţ, președintele Curții de Apel Brașov, membru al Consiliului Superior al Magistraturii – pensionare, la data de 31 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Cristina Ramona Duţă, președinte al Tribunalului Constanța – pensionare, la data de 30 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Gheorghe Radu, vicepreședinte al Tribunalului Gorj – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Târgu Jiu a domnului Lucian Popescu-Bejat, președinte al acestei instanțe – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Timiș a domnului Titu Birceanu – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Covasna a doamnei Erzsébet Miklós – pensionare;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Dâmbovița a domnului Florin Eftene, în prezent desemnat în calitate de judecător titular de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Găești – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Ploiești a doamnei Ioana-Cristina Gârbuleţ, în prezent inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Amalia Belu, președinte al Secției conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Gorj – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Mehedinți a doamnei Eugenia Tudor – pensionare;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Râmnicu Sărat a doamnei Mihaela-Camelia Cristescu, delegată la Tribunalul Buzău – pensionare, la data de 12 decembrie 2022;

 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Vâlcea a domnului Sorinel Petria – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel București a doamnei Iulia Nicoleta Prelipcean – pensionare, la data de 16 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 5 București a doamnei Genica Crăiţoiu – pensionare, la data de 15 decembrie 2022;
 • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Bacău a doamnei Morina Napa – pensionare, la data de 12 decembrie 2022.
articolul original.

Vești bune! Marcel Boloș: ‘România va avea un buget foarte generos la dispoziție pentru a putea reabilita și moderniza infrastructura spitalicească’

5 December 2022 at 12:46
image

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat că România are un Program Operaţional de Sănătate aprobat pentru ceea ce înseamnă serviciu public de sănătate, cu o valoare de 3,7 miliarde euro, la care se adaugă împrumutul de 2 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Este pentru prima dată când avem un Program Operaţional de Sănătate aprobat pentru ceea ce înseamnă serviciu public de sănătate, cu o valoare de 3,7 miliarde euro, la care mai adăugăm împrumutul de 2 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii, ceea ce înseamnă că România va avea un buget foarte generos la dispoziţie pentru a putea reabilita şi moderniza infrastructura spitalicească, a achiziţiona echipamente moderne, a investi bani pentru calificarea medicilor, a investi bani pentru prevenţia medicală„, a susţinut Boloş, la Gala Innotech Start-Up, care a reunit start-up-uri finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman.

El a subliniat că peste 800.000 de beneficiari „sunt luaţi în calcul pentru a beneficia de serviciile de prevenţie medicală”.

Mă bucur foarte mult că suntem la acest ceas istoric, aş putea să spun, când România poate să aloce bani pentru un serviciu atât de important pentru sănătatea românilor şi pentru vieţile lor. Urmează să lansăm oficial programul. Decizia Comisiei Europene a fost aprobată şi vom detalia în perioada următoare rezultatele pe care le aşteptăm din implementarea acestui program operaţional„, a adăugat ministrul, informează agerpres.ro.

articolul original.

Spitalul de Oncologie Monza, preluat de turci! Consiliul Concurenței și-a dat acordul

5 December 2022 at 12:39
image

İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. a preluat Spitalul de Oncologie Monza SRL. Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. preia Spitalul de Oncologie Monza S.R.L, se precizează într-un comunicat de presă.

İstanbul Memorial este un furnizor de servicii medicale prin intermediul mai multor spitale din Turcia. İstanbul Memorial face parte din grupul de companii deţinut de familia Aydin, care activează în mai multe domenii: investiţii în domeniul sănătăţii, comerţul cu amănuntul în sectorul alimentar, comerţul cu amănuntul al textilelor, producerea textilelor şi marketing. Pe piaţa din România, grupul activează prin intermediul companiei English Home S.R.L., care deține magazine prin care se comercializează cu amănuntul produse de casă.

Spitalul de Oncologie Monza S.R.L. este un furnizor de servicii medicale integrate, destinat, în principal, pacienților oncologici.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

articolul original.

Analistul politic Miron Mitrea: ‘Ne putem aștepta ca la rotativă să dispară UDMR de la guvernare. S-a pus singur pe făraș’

5 December 2022 at 12:15

sursa foto:  Inquam Photos/ Octav Ganea

Analistul politic Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a vorbit despre scandalul din Coaliția de guvernare generat faptul că niciun ministru UDMR nu a participat la recepția pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Răsturnare de situație în privința așa-zisei ‘Taxe pe Soare’! Nu va fi introdusă nicio taxă, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu

5 December 2022 at 12:02
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat, luni, într-o conferință, cu privire la acuzațiile aduse de către Opoziție, referitoare la așa-zisa „Taxă pe Soare”.

Virgil Popescu a precizat astăzi că nu va fi introdusă nicio taxă pentru cei care își montează panouri fotovoltaice pe case.

Prin ordonanța care a fost aprobată la data de 29 decembrie, am implementat Directiva Red II a energiei regenerabile,  prin care adăugăm încă o facilitate pe care o dăm prosumatorilor.

Aceștia pot să-și monteze în mai multe locații panouri fotovoltaice și pot beneficia de aceeași compensare și pot beneficia de schimb între locații și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași consumator, fapt care nu era prins până acum, numai în cazul în care au aceeași rețea de distribuție. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de foarte mult timp. 

Neimplementarea directivei presupunea infrigement. 

După părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake-news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Românii trebuie să știe foarte clar! Toți românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă”, a declarat Popescu.

El a punctat că a transpus în legislația românească o directivă europeană, care lasă posibilitatea ca în decembrie 2026 să fie introdusă o taxă pe energia produsă de panourile fotovoltaice, dar în anumite condiții.

Însă această taxă poate fi introdusă de guvernarea care va fi la momentul respectiv, nu de cea de acum.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a precizat el.

articolul original.

Dmitri Peskov, despre plafonarea prețului la petrolul rusesc: ‘Astfel de măsuri nu vor avea impact asupra ofensivei ruse. Vor avea fără îndoială un impact asupra stabilității pieței mondiale de energie’

5 December 2022 at 11:49
image

Administrația de la Kremlin a declarat că plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de ţările occidentale nu va avea impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina.

Economia rusă „are toate capacităţile necesare” pentru finanţarea ofensivei militare, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Astfel de măsuri nu vor avea impact” (asupra ofensivei ruse), a adăugat el, informează AFP.

În schimb, aceste măsuri vor avea fără îndoială un impact asupra stabilităţii pieţei mondiale de energie (…). Acesta este un pas spre destabilizarea ei„, a continuat Peskov, adăugând că Moscova „pregăteşte” măsuri de retorsiune.

Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, o măsură care trebuie să intre în vigoare începând de luni.

Obiectivul afişat al acestei noi sancţiuni este de a diminua o parte din veniturile colosale pe care Moscova le are din vânzarea de hidrocarburi şi de a reduce astfel capacitatea ei de a finanţa efortul de război în Ucraina.

Mecanismul adoptat prevede că doar petrolul rusesc vândut la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari pe baril va putea continua să fie livrat. Peste acest preţ, le va fi interzis firmelor cu sediul în ţările UE, G7 şi în Australia să asigure orice servicii ce ar permite transportul maritim.

Activarea unei plafonări coincide cu intrarea în vigoare luni a unui embargo al UE asupra petrolului rus transportat pe cale maritimă.

Kremlinul a atenţionat deja că nu va mai livra petrol ţărilor ce vor adopta mecanismul de plafonare, o poziţie reafirmată duminică de ministrul-adjunct al energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak.

Citat de agenţii de presă ruse, el a afirmat că Rusia lucrează la „mecanisme care să interzică utilizarea instrumentului de plafonare, indiferent de nivelul fixat”. „O astfel de ingerinţă nu poate decât să provoace o şi mai mare destabilizare a pieţei şi o penurie de resurse energetice„, a spus Novak, conform agerpres.ro.

articolul original.

UE, aproape de război comercial cu SUA! Ursula von der Leyen: ‘Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa’

5 December 2022 at 08:45
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un răspuns ”corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenţei în urma subvenţiilor masive pe care administraţia preşedintelui SUA Joe Biden doreşte să le acorde companiilor americane.

Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiţii de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanţării construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA.

Dar UE consideră aceste ajutoare excepţionale ca fiind contrare regulilor convenite în comerţul internaţional şi de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creşterii preţurilor la energie.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ”război comercial” cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut la Colegiul Europei din Bruges.

Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.

Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina) ? Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani”, a indicat şefa Comisiei Europene.

În opinia sa există o ”simetrie surprinzătoare” între această lege din SUA şi Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ”cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie”.

Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susţinătoare a ”cooperării în locul confruntării” cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democraţi cât şi republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate, conform agerpres.ro.

articolul original.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, pe un butoi de pulbere! Liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR

5 December 2022 at 08:22
image

După declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond, anume că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR.

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, solicită ieșirea de la guvernare a UDMR, după mesajul lui Botond, dar și din cauza faptului că parlamentarii UDMR au ignorat Ziua Națională a României.

„UDMR să iasă de la guvernare!
Ardealul a fost și va fi românesc!

După ce UDMR prin vocea deputatului Csoma Botond a sfidat românii în Parlamentul României de ziua națională spunând că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, parlamentarii UDMR au făcut front comun și au ignorat complet România pe 1 Decembrie.

Nici unul dintre parlamentarii maghiari care beneficiază de toate drepturile pe care România le oferă cu atâta generozitate și cu bunăvoință și îi tolerează de peste 30 de ani în cele mai înalte funcții ale statului – să nu uităm că în guvernul României avem un viceprim-ministru și 3 miniștri de la UDMR!!! – NICI UNUL nu a binevoit să transmită un simplu mesaj de La Mulți Ani de ziua națională, sfidând astfel România și poporul român!

Prin urmare, răspunsul meu pentru UDMR este:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil! Dacă nu puteți accepta și respecta acest lucru, ieșiți de la guvernare!”, a transmis Pîrvulescu.

Și deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a afirmat că UDMR nu mai are ce să caute la guvernare.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?

De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.

Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a spus Cozma.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cere scuze de la UDMR

Marcel Ciolacu a cerut ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, și conducerea UDMR să-și ceară scuze, în contextul afirmațiilor lui Botond.

Mai mult, Marcel Ciolacu a punctat că vor exista consecințe politice.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție – nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România.

Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Așadar, Coaliția PNL-PSD-UDMR stă pe un butoi de pulbere la final de an și rămâne de văzut dacă partidul condus de Kelemen Hunor va mai fi menținut la guvernare.

articolul original.

Traian Băsescu: ‘Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. România are resurse financiare să suporte reunificarea’

5 December 2022 at 08:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

Vești importante pentru românii din Italia! Guvernul Meloni ar putea atenua planurile privind plățile în numerar versus cele cu cardul

5 December 2022 at 07:45
image

Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni a anunțat că ar putea reduce planurile de a face mai uşoară decontarea plăţilor mici cu numerar, mai degrabă decât cu carduri, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană cu privire la această problemă.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a prezentat un buget pentru 2023 care elimină amenzile pentru comercianţii cu amănuntul care refuză cardurile pentru plăţi de sub 60 de euro (63,23 dolari), într-o mişcare considerată a fi contrară spiritului angajamentelor asumate cu UE.

Până la 60 de euro, am vrea să nu obligăm retailerii să accepte plăţi electronice. Dar să zicem că pragul de 60 de euro este orientativ, pentru mine ar putea fi chiar mai mic. În plus, există, evident, discuţii în acest sens cu Comisia Europeană, pentru că problema plăţilor electronice este una dintre problemele [planului de redresare al UE], aşa că trebuie să vedem, vom vedea cum se termină discuţiile„, a spus Meloni într-un videoclip postat pe Facebook.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de redresare post-pandemie, urmând să primească aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2026.

Dar, în schimb, trebuie să respecte o serie de ”ţinte şi repere” de reformă. Unul dintre ele, pus la punct sub fosta administraţie a lui Mario Draghi, a fost introducerea de sancţiuni pentru comercianţii cu amănuntul care refuză plăţile cu cardul, ca parte a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Meloni a insistat că uşurarea plăţii în numerar nu a fost o modalitate de a ajuta la evaziunea fiscală – o problemă endemică în Italia, unde peste 100 de miliarde de euro sunt eludate în fiecare an, potrivit datelor Trezoreriei.

Ea a spus acelaşi lucru despre o altă propunere controversată din proiectul de buget, care nu a fost încă aprobată de parlament: creşterea plafonului plăţilor în numerar la 5.000 de euro, de la o limită de 1.000 de euro care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, informează news.ro.

articolul original.
❌