ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Bugetul

Liderul USR, Cătălin Drulă, avertizează: Se îngroașă gluma! Cu pensiile speciale trebuie să se facă ceva

28 November 2022 at 21:45
image

De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an, a transmis luni liderul formațiunii USR, Cătălin Drulă, la postul de televiziune B1Tv.

„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: ‘hai să îl votăm’. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a menţionat liderul USR.

Cătălin Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR. El a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe – pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR – deja acum se îngroaşă gluma”, a spus el.

Liderul USR a subliniat că, potrivit articolului 16 din Constituţie, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care „nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri” care să aibă reguli speciale.

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (…) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face. Nu se împiedică în terminologie, pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: ‘Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe…’ Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro”, a spus liderul USR.

În opinia sa, PSD a găsit „un inamic retoric” în PNRR, acuzând că din cauza limitei de 9,4% din PIB nu ar fi posibile creşteri de pensii.

„Chiar m-am întâlnit acum două săptămâni cu primvice-preşedinta Vestager (Margrethe n.red) care spunea că este un plan excepţional, nu înţelege de ce guvernul României nu îl pune în practică. Şi au găsit acest inamic retoric – ‘Domnule, PNRR-ul cu USR e de vină’, în ciuda realităţii. Pentru că atunci când faci propagandă politică, nu mai contează realitatea. Nu îi opreşte pragul acela din PNRR la nimic. Nu au ajuns la el. România nu va ajunge prea curând la acel prag de 9,4”, a mai afirmat Cătălin Drulă, conform AGERPRES

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțând la funcție până la încheierea mandatului. Îl văd însă lăsând PNL în pace’

28 November 2022 at 21:30
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că ”la ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme”

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe locul 9, la Capitolul Încredere , Președinția.
Procentajul mic al Președinției nu mă miră. Președinția înseamnă Klaus Iohannis. Mă miră însă altceva. Că deși a coborît la 14%, Klaus Iohannis nu-și dă demisia în direct și la o oră de vîrf.

Unii vor putea spune că amețitoarea cădere în sondaje, mai ales la capitolul Încredere, n-ar trebui să-l neliniștească pe Klaus Iohannis. În 2024, el își va încheia cele două mandate. Nu se mai pune problema unei zestre electorale pentru a candida din nou. Da, din punctul de vedere al interesului electoral pe Klaus Iohannis n-ar trebui să-l neliniștească nici dacă ar coborî sub 0 puncte la Încredere.

Klaus Iohannis nu e însă o persoană particulară. E președintele României. Și chiar dacă nu-și mai pune problema unei victorii electorale, ca președinte el are, printre alte îndatoriri ținînd de Interesul național , și pe cea de a convinge Poporul Român să facă ceva.

Să facă un sacrificiu, să urmeze o anume politică. Fiind președinte de Republică semiprezidențială, principalul instrument de convingere a Poporului rămîne zicerea. Se spune că Avram Iancu a zis doar atît – No, hai! Și moții l-au urmat. Cînd 82% dintre români nu mai au încredere în tine poți ține Poporului un Discurs de mărimea Poveștilor spuse de Șeherezada timp de O mie și una de Nopți.

Dat fiind că Klaus Iohannis n-arată nici măcar ca sora Șeherezadei, e greu de presupus că vreun român nu va începe să caște după primele cuvinte rostite de el. Pînă la finele mandatului mai sînt doi ani. Dacă nu demisionează, pentru ca alegerile anticipate să aducă un președinte beneficiind de arma Încrederii Poporului în persoana sa, România va avea timp de doi ani un Președinte inutil. Cu doar 14% Încredere, la ce poate fi folositor Klaus Iohannis în aceste vremuri tulburi, cînd esențial pentru o țară mică e să aibă un Căpitan în care cei de pe vas să aibă încredere că nu-i vîră în stînci?

Klaus Iohannis e la ora actuală Zeul de la Cotroceni al Partidului Național Liberal. Liderii acestui partid iau poziția de drepți și cînd le trece prin cap numele lui Klaus Iohannis. Relația dintre Klaus Iohannis și PNL e una de supunere oarbă. Practic, PNL îndeplinește tot ce-i spune Klaus Iohannis. Nu altfel se explică faptul că PNL a schimbat trei președinți în doar doi ani. Un proces catastrofal nu numai prin instabilitate, dar și prin coborîrea de la Ludovic Orban la Florin Cîțu și de la Florin Cîțu la Nicolae Ciucă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e lipsit total de talent politic. Ca premier, mai treacă meargă. E o funcție și cu exigențe de administrare. Dar ca președinte de partid lipsa talentului de politician e catastrofală. Dacă nu va mai fi premier, vi-l imaginați pe Nicolae Ciucă în fruntea Oștilor Liberale în Războiul electoral?

În postdecembrism relația Președinte – Partid susținător a fost complicată. Pînă la Klaus Iohannis, nici un președinte – nici măcar Traian Băsescu – n-a beneficiat de un partid care începe să toarcă pisicește și cînd aude prin somn comenzile președintelui.

Imaginea de partid intrat cu totul în posesia lui Klaus Iohannis face ca PNL să fie vulnerabil la căderea electorală a lui Klaus Iohannis. La ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme. Deși PSD participă la Guvern, doar PNL se erodează. Una dintre cauze e Nicolae Ciucă, dezastruos ca politician, un simplu bolovan politic. Celălalt e Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul șef al PNL. Și cum să ai încredere în slugă, cînd n-ai în Stăpîn?

Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțînd la funcție pînă la încheierea mandatului.
Îl văd însă lăsînd PNL în pace, făcînd imaginea publică de președinte fără nici o legătură cu PNL.

Pentru PNL ar fi o decizie crucială.
E în stare Klaus Iohannis de o asemenea decizie?
Nu cred.
Întruchipare a Ciocoiului atît de plin de sine că te întrebi cum de nu face Poc! Klaus Iohannsi n-ar putea trăi fără slugi.”, conform cristoiublog.ro.

articolul original.

Deputatul PNL Robert Sighiartău: Este clar că noi în 2024 mergem la luptă cu PSD, eu nu văd cum altcumva

28 November 2022 at 21:15
image

Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a transmis luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, referitor la alegerile din anul 2024, că formațiunea din care face parte merge la luptă cu PSD, precizând că nu vede posibilă o altă modalitate.

Întrebat despre mesajele transmise de cei de la PSD, privind majorarea pensiilor, care ar fi fost impusă de ei, Robert Sighiartău a declarat: ”Ei tot vin cu retorica asta, că au venit să salveze. Au salvat după ce au condus 7 ani de zile şi am văzut cum ne salvează domnul Bădălău”.

Deputatul PNL a arătat că ”este o retorică pentru electoratul lor în primul rând dar în acelaşi timp e o retorică care încearcă să îi ia pe ei, peneliştii în plan secund, iar el a observat asta”.

”În PNL, eu ştiu pentru că am fost şef de campanie la europarlamentare, erau unii colegi care din reflex lăsau capul jos când era vorba de PSD sau nici nu se puteau gândi că PNL ar putea să bată PSD. Eu m-am bătut cu mentalitatea asta”, a mai comentat Sighiartău.

El a precizat că ”mai există acum o categorie care vede PSD-ul tare, iar PSD deja îşi arată forţa că încep să se ia de primarii PNL”.

”Asta este o mare problemă, este perioada de Crăciun, dar după o să discutăm, pentru că lucrurile nu mai pot să rămână aşa. Dacă este să vină iar să cumpere pe primari şi dacă asta aşteaptă domnul Ciolacu, să ajungă prim-ministru şi să ia din deficit şi să ducă deficitul la 10% şi să cumpere ca şi Dragnea primari, se înşeală că lucrurile vor rămâne aşa”, a spus deputatul PNL.

Robert Sighiartău a arătat că ”este clar că parte din membrii PNL sunt în acest moment debusolaţi pentru că nu înţeleg care este perspectiva PNL în 2024”.

”Eu vă spun, PNL trebuie să fie principalul partid din România. Nu putem merge la luptă spunând că noi vrem să fim principalul partid de dreapta. Nu există, dacă ăsta este mesajul, este foarte prost”, a arătat Sighiartău, precizând că sondajele îi arată undeva la 23%, 20%, acesta fiind electoratul PNL care este în acest moment alături de ei.

”Se poate recupera, pentru că oamenii înţeleg acest compromis dar trebuie să le arătăm oamenilor leadership. (..) Este clar că noi în 2024 mergem la luptă cu PSD, eu nu văd cum altcumva” a mai spus Sighiartău, conform news.ro

articolul original.

Ambasadorul Republicii Austria în România: ‘Prezența unor numeroși oficiali străini la evenimentele geopolitice care au loc în aceste zile la București confirmă creșterea interesului țărilor lor pentru regiunea extinsă a Mării Negre’

28 November 2022 at 21:04
image

Ambasadorul Republicii Austria în România, doamna Adelheid Folie, a subliniat importanţa strategică în creştere pe care regiunea Mării Negre o are pentru statele europene.

Primăria Constanţa a informat, că primarul Vergil Chiţac a primit „vizita de curtoazie” a ambasadorul Austriei în ţara noastră, Adelheid Folie, la întâlnire participând şi reprezentanţi ai misiunii diplomatice a Austriei în România, precum şi consulul onorific al Austriei la Constanţa, Mihail Puiu. Au fost abordate subiecte de interes reciproc printre care cooperarea în domeniul economic, cultural, ştiinţific.

Datorită capacităţii României de a evidenţia relevanţa strategică a regiunii Mării Negre în diferite formate europene şi euroatlantice, dimensiunea strategică a regiunii este din ce în ce mai frecvent şi ferm recunoscută de către statele europene, iar prezenţa unor numeroşi oficiali străini la evenimentele geopolitice care au loc în aceste zile la Bucureşti (Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, Reuniunea Liderilor de la Munchen etc.) confirmă creşterea interesului ţărilor lor pentru regiunea extinsă a Mării Negre„, a afirmat Adelheid Folie, conform unui comunicat transmis de Primăria Constanţa.

Totodată, Vergil Chiţac a subliniat eforturile municipalităţii şi comunităţii locale de acordare a unui sprijin multiplu pentru refugiaţii ucraineni stabiliţi la Constanţa în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi asistenţa şi sprijinul acordate municipalităţii partenere Odesa în contextul menţionat.

Au fost evocate principalele măsuri de sprijin, inclusiv iniţiativa actuală, în curs de implementare, de a dona municipiului Odesa generatoare electrice pentru nevoile urgente ale cetăţenilor oraşului Odesa, afectaţi în mod direct de criza energetică provocată de bombardamentele ruseşti„, a mai informat municipalitatea.

Potrivit Primăriei Constanţa, în cadrul întâlnirii s-a apreciat că războiul din Ucraina a generat provocări şi crize multiple, iar răspunsul comun la aceste provocări şi crize este esenţial pentru viitorul Europei. S-a subliniat că este nevoie de o consolidare a dialogului pan-european pentru gestionarea tuturor crizelor generate de război, în particular prin facilitarea integrării în societate a refugiaţilor ucraineni din Europa ca semn al solidarităţii europene cu Ucraina.

În acest context, primarul Vergil Chiţac a subliniat că eforturile de sprijin ale municipalităţii Constanţa pentru facilitarea prezenţei în oraş a refugiaţilor ucraineni confirmă şi întăresc capacitatea locală de gestionare a crizelor.

Au fost discutate şi convenite domeniile în care pot fi promovate proiecte comune, iar ambasadorul Adelheid Folie a exprimat întreaga disponibilitate a misiunii diplomatice a Austriei de la Bucureşti pentru facilitarea iniţierii şi implementării acestor proiecte între oraşul Constanţa şi municipalităţi din Austria, conform agerpres.ro.

articolul original.

Uniunea Europeană pune piciorul în prag! Cine ‘ocolește’ aplicarea sancțiunilor contra Federației Ruse, va fi sancționat

28 November 2022 at 20:45
image

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a transmis că Uniunea Europeană are dreptul de a sancţiona evitarea măsurilor restrictive adoptate împotriva Rusiei pentru a garanta punerea în aplicare a acestora.

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat al preşedinţiei UE.

Concret, această decizie va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

„Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.

Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancţiunile europene şi că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE, în pofida embargoului european.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista ‘infracţiunilor’ este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislaţii care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancţiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiţii diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârşitul săptămânii, cu obiectivul de a „acţiona rapid” pentru a contracara eludarea sancţiunilor, a indicat o sursă europeană, conform AGERPRES

articolul original.

Oficial din Ministerul Energiei: Închiderea capacităților de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puțin investițiile pe gaz

28 November 2022 at 19:15
image

Elena Popescu, oficial din cadrul Ministerul Energiei, Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal, a transmis în cadrul unui eveniment de specialitate, că închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz pe care le avem preconizate.

„Nu facem în totalitate înlocuirea cărbunelui cu gaz. Avem 1.300 de MW şi închidem 4.950 de MW până în 2.030. Deci, este o comparaţie total nejustificată. Ce înlocuim? Închidem cărbunele şi îl înlocuim cu nişte capacităţi de gaz care pot avea rol şi de back-up la regenerabile, dar va fi o creştere mare a ponderii surselor regenerabile de energie. Lucrăm la strategia de hidrogen. Poate nu ştiţi că în PNRR există acest jalon: elaborarea strategiei de hidrogen, la care am început să lucrăm. Deci, pot să vă asigur că nu suntem chiar aşa excluşi din discursul european. Într-adevăr, suntem întârziaţi cu multe investiţii. Dacă aveam acele investiţii despre care vorbeaţi, Tarniţa şi 3 şi 4 de la Cernavodă – era extraordinar acum. Nu am fi avut probleme nici pentru Moldova.

Mergem în direcţia care trebuie, numai că despre ce am vorbit am justificat de ce nu merge, de ce nu le închidem ireversibil, total şi pentru totdeauna capacităţile acum, deşi ele sunt trecute în calendarul din planul de restructurare şi care a fost iniţial în ordonanţa de urgenţă. Ne luăm totuşi o marjă de prudenţă să vedem cum trecem iarna aceasta. Şi-o iau toate statele membre. Discursul este în linie cu ce se întâmplă la nivel european.”, a afirmat Elena Popescu la webinarul EPG – Lansare Raport: Eliminarea Cărbunelui în România.

În ceea ce priveşte „cele două investiţii” de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), Elena Popescu a subliniat că s-au primit bani din Fondul de Modernizare.

„Am gândit acele capacităţi în contextul reducerii unităţilor de cărbune şi în contextul în care am insistat atunci când am negociat Planul de Restructurare cu CEO că este nevoie să menţinem Complexul Energetic Oltenia în acea zonă, în operare. (…) Am insistat ca acest operator să fie menţinut în zonă tocmai datorită faptului că este o zonă monoindustrială, că toată economia acestei zone este legată de acest operator – şi am venit cu propunerea către Comisie şi, până la urmă, i-am convins să diversificăm mixul acestui operator, adică să închidem capacităţile pe cărbune cele mai vechi şi cele mai ineficiente – şi, în perioada aceasta de tranziţie, până când sursele regenerabile de energie vor creşte în mod semnificativ în sistem, astfel încât să poată înlocui un ‘based load’ împreună cu nişte instalaţii de stocare”, a explicat Popescu.

Ea a dat asigurări că este nevoie de aceste capacităţi, au fost incluse în planul de restructurare, „a fost înţeles raţionamentul”.

„De ce le includem împreună cu alte surse regenerabile de energie? Ne bazăm şi pe sursele interne de gaze. Avem surse interne. Dependenţa României de gaz natural nu este comparabilă cu a celorlalte state din jurul nostru sau alte state europene. Ne bazăm pe sursele de gaz din Marea Neagră, ne bazăm pe surse alternative care vin din coridorul sudic. (…) Suntem conştienţi că şi infrastructura de gaze pe care am inclus-o în PNRR trebuie să respecte nişte standarde tehnice. Deci, mergem către direcţia care trebuie şi care se află în reglementările europene.

Dar, acum să renunţăm şi la cărbune şi la gaz, că nici cărbunele nu-i bun, nici gazul nu-i bun… O să avem mulţi care spun: nici nuclearul nu este bun. Trebuie să fim realişti. Haideţi să utilizăm ceea ce avem şi să ne conformăm în linie cu direcţiile de decarbonare. Deci, nu ieşim din această direcţie de decarbonare şi de reducere a emisiilor, dar trebuie să ne utilizăm resursele indigene. În acest context geopolitic deosebit de dificil. Numai probabil Transelectrica şi cei implicaţi direct în funcţionarea sistemului realizează pericolul în care se află sistemul energetic”, a adăugat ea, transmite AGERPRES

articolul original.

Daniela Dărăban (ACUE): ‘Consumatorii de energie sprijiniți pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe’

28 November 2022 at 19:04
image

Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat despre consumatorii care sunt sprijiniţi pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, că ar trebui ajutaţi direct de către stat, nu să plătească tarife plafonate în baza unei declaraţii pe propria răspundere către furnizor.

În ceea ce priveşte selecţia beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă. Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie pe care furnizorul o depozitează cel mult. Dar răspunderea pentru veridicitatea informaţiei trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situaţii neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu. Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activităţi. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituţiile de resort„, a susţinut Dărăban.

În opinia sa, beneficiarii precum familiile cu trei copii, familiile monoparentale, bolnavii dependenţi de aparate de oxigen trebuie să primească ajutoare directe.

Pe aceste criterii care vor intra în vigoare în 2023, ne dorim ca aceşti beneficiari să fie identificaţi prin instituţiile de resort, Ministerul Muncii, asistenţa socială, şi să li se ofere un ajutor direct. Noi am văzut şi pe Ordonanţa 118 situaţii destul de complicate cu aceste declaraţii pe propria răspundere. Unii le vor face, alţii nu, unele vor fi corecte, altele nu. Şi nu vom reuşi să-i ajutăm pe toţi cei care au nevoie, vor depinde de aceste declaraţii. Dacă tot dorim să îi ajutăm pe aceşti oameni, să o facem în mod direct, prin instituţiile abilitate„, a spus Dărăban.

Potrivit acesteia, autorităţile ar trebui să clarifice sursa de finanţare a acestor scheme.

Din înţelegerea noastră, schema de sprijin în perioada 2023-2025 se finanţează din Fondul de Tranziţie, care are drept sursă de finanţare doar taxele obţinute din sectorul de energie electrică, de la producătorii de energie electrică. Întrebarea noastră este de ce, dacă schema are în vedere şi plafonarea preţului la gaz pentru consumatori, nu se alocă şi fondurile din suprataxa plătită de producătorii de gaze„, a completat reprezentanta ACUE.

Pachetul de sprijin pe care îl oferă Guvernul este consistent, nu va rămâne niciun consumator fără sprijin, a mai spus ea.

Furnizorii încă au probleme de lichiditate, există o diferenţă între data la care furnizorii prefinanţează schema şi data când statul decontează. Suntem în momentul de faţă cu plăţile la luna august. La ANRE sunt acum undeva la 260 de cereri spre decontare. Ne dorim ca plăţile să se facă până la finalul anului cel puţin cu ritmicitatea pe care am văzut-o în ultimele două-trei luni, pentru că orice întârziere creează un risc suplimentare pe sumele disponibile la nivelul furnizorilor şi nu ne dorim să intrăm cu vulnerabilităţi în sezonul rece„, a arătat Dărăban, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, vine cu vești bune: România va fi susținută pentru a adera la Spațiul Schengen

28 November 2022 at 18:45
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a susținut la postul de televiziune Antena 3 CNN, după întâlnirea cu oficialii europeni, că România va fi susţinută pentru a adera la Spaţiul Schengen.

”Zilele trecute m-am deplasat la Viena, la Berlin şi la Consiliul JAI. Întâlnirea de la Viena a fost realizată la solicitarea României. Cunoaştem cu toţii faptul că în ultimele zile au existat o serie de declaraţii, atât ale ministrului de Interne Gerhard Karner, câr şi ale cancelarului, Nehammer.

În baza acestor declaraţii am solicitat o întrevedere cu domnul ministru al Afacerilor Intrene. Vreau să spun că aş putea concluziiona, într-un cuvânt, întâlnirea a fost constructivă, pentru că am ajuns la concluzia, cu toate că era cuoascută această concluzie, că aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea Europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a declarat Lucian Bode, într-o intervenţie telefonică.

Acesta a explicat că discuţiile cu oficialii austrieci au fost în jurul rutelor de migraţie

”I-am prezentat domnului ministru aspecte care ţin de afirmaţiile pe care le-am văzut în spaţiul public ale oficialilor austrieci, cu privire la rutele migraţioniste din Balcanii de Vest. Datele statistice pe care eu le-am prezentat, au legătură cu ultimele rapoarte prezentate de către agenţiile europene, Frontex, Agenţia Europeană pentru Azil.

Lucrurile sunt foarte clare. Conform acestor date, pe primele 8 luni, de exemplu, pe ruta Balcanilor de Vest s-au înregistrat, în total, 128.438 de migranţi. Dintre aceştia, 3.574 de migranţi au fost înregistraţi în România, venind din Serbia, fiind vorba de aproximativ 2,7 la sută din numărul total de migranţi care au reuşit să ajungă în Uniunea Europeană, prin România”, a precizat Bode.

Ministrul român de Interne a subliniat că rutele pe care migranţii ajung în Austria nu au nicio legătură cu România

”Aşadar, teoria că migranţii, cei peste 100.000 de solicitanţi de azil care se află pe teritoriul Austriei, ar proveni într-o mare măsură din România este o teză falsă. În consecinţă am prezentat datele Frontex care arătau rutele care sunt accesate de către migranţi, pe ruta Balcanilor de Vest şi care ajung, în final, în Austria. Aceste rute nu au legătură cu România. În concluzie, m-am bucurat de faptul că domnul ministru m-a asigurat că afirmaţiile domniei sale nu sunt împotriva României, sunt împotriva uui sistem pe care domnia sa îl consideră nefuncţional.

O eventuală opoziţie din partea Austriei, în aceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, nu va face sistemul mai funcţional, dimpotrivă. În urma acestei întrevederi, sper că decidenţii de la vârful statului, mă refer la cancelar şi şi ministrul de intrene, să fie convinşi că România merită să fie membră a Spaţiului Schengen”, a mai spus Bode.

Lucian Bode s-a aflat într-o vizită şi la Berlin, unde a primit promisiunea fermă că România va fi susţinută pentru a adera la Spaţiul Schengen

”Totodată, aşa cum am spus, la inivitaţia doamnei ministru federal de interne, Nancy Faeser, m-am aflat la Berlin. Aici lucrurile sunt foarte bune şi sunt total favorabile României. Pentru România, implicarea Germaniei pentru aderarea la Spaţiul Schengen, contează enorm de mult. Doamna ministru m-a asigurat că în perioada următoare va sprijini ferm şi vehement decizia favorabilă României ca pe data de 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, România să devină membru cu drepturi depline în Saţiul Schengen”, a subliniat Bode.

Ministrul de Interne s-a referit şi la Olanda

”Olanda a solicitat şi noi ne-am arătat întreaga disponibilitate, transparent, o vizită, o a oua vizită de evaluare. Acest lucru s-a realizat în 24 noiembrie. Au participat 5 experţi din Olanda, Germania, respectiv din partea Comisiei cu aceleaşi rezultate deja prezentate public, România aplică integral prevederile actului Schengen”, a mai adăugat Lucian Bode.

Întrebat ce anticipează că se va întâmpla, Lucian Bode a explicat că România este pregătită şi trebuie să adere la Schengen în 8 decembrie 2022

”Înţelegem că este un vot politic al statelor membre în cadrul Consiliului Schengen. Ştim că orice vot politic are şi o nouă de subiectivism, dar votul politic trebuie să ţină cont de fapte, iar faptele sunt clare: experţii UE au verificat iar Comisia a anunţat de două ori ferm şi hotărât că România este pregătită şi trebuie să adere fără amânare la Spaţiul Schengen pe data de 8 decembrie”, a declarat Lucian Bode, conform news.ro

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor: ‘Deciziile pe care le așteptăm la București sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic și energetic pentru Ucraina pentru ca această țară invadată să poată traversa iarna’

28 November 2022 at 18:35
image

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a vorbit evenimentele care se desfășoară în aceste zile la București: ” Deciziile pe care le aşteptăm aici sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic şi energetic pentru Ucraina pentru ca această ţară invadată să poată traversa iarna, să poată lupta în continuare pentru apărarea ei şi pentru respingerea invaziei ruseşti.”

Criza economică, cea energetică şi cea alimentară, precum şi războiul din Ucraina vor fi analizate şi la Forumul Aspen, care are loc în paralel cu ministeriala NATO de la Bucureşti.

Cei mai importanţi reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică vor încerca să găsească soluţii pentru ca Europa să treacă peste cea mai grea iarnă din ultimii ani.

Sunt trei mari evenimente care se desfăşoară în paralel. În primul rând, ministeriala NATO, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, la care participă şi Secretarul General al NATO, ca şi conducător al Consiliului Nord-Atlantic. Munich Security Conference, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi New Strategy Center, dar şi Bucharest Forum, care este organizat de Aspen România şi German Marshall Fund.

Sunt trei evenimente importante pe linie de securitate, apărare şi politică externă. Deciziile pe care le aşteptăm aici sunt cele legate de întărirea ajutorului militar, economic şi energetic pentru Ucraina pentru ca această ţară invadată să poată traversa iarna, să poată lupta în continuare pentru apărarea ei şi pentru respingerea invaziei ruseşti.

Ne aşteptăm să fie o discuţie foarte aplicată în legătură cu întărirea măsurilor de securitate la Marea Neagră aşa cum sunt ele menţionate în Conceptul Strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Madrid. Şi ne aşteptăm la o mână întinsă pentru parteneri ai NATO, precum Republica Moldova şi Georgia. Ştim bine că Republica Moldova traversează o situaţie extrem de complicată din punct de vedere economic şi energetic şi toţi liderii care sunt aici la Bucureşti, peste 40 de miniştri de externe, delegaţii, oficiali, responsabili politici şi militari, vor decide pe toate aceste trei aspecte„, a declarat Radu Tudor, conform Antena 3 CNN.

articolul original.

Încă un politician a fost reținut de procurori! Fostul senator și primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, este acuzat de mărturie mincinoasă

28 November 2022 at 18:15
image

Fostul președinte al PSD Gorj, senator şi primar, Florin Cârciumaru, a fost reținut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru mărturie mincinoasă, scrie gds.ro

Potrivit unor surse judiciare, acuzația este de mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu o faptă din 2013, respectiv spălarea Porții Sărutului cu jet de apă.

Dosarul a fost clasat de mai multe ori, însă a fost redeschis recent.

Fostul președinte al PSD Gorj va fi prezentat din nou marți la audieri, la Parchetul Județean Gorj, informează gds.ro

articolul original.

Banii înainte de toate! Gazprom s-a răzgândit în privința reducerii livrărilor de gaze către Republica Moldova

28 November 2022 at 16:15
image

Gigantul rus Gazprom s-a răzgândit în privința reducerii livrărilor de gaze către Republica Moldova, după ce ameninţase că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina de la începutul acestei săptămâni.

Astfel, gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite pentru livrările de gaze.

Concernul rus atrage atenţia „asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligaţiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze ruseşti”, se menţionează în comunicatul citat de Newsmaker.md.

„Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor”, se menţionează în document.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari.

La 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunţa că va reduce şi mai mult livrările de gaze către Republica Moldova începând din 28 noiembrie a.c..

„Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova”, se arată în comunicatul Gazprom, citat de Newsmaker.md.

În acelaşi timp, Ucraina a negat că ar fi reţinut volume din gazele ruseşti destinate Republicii Moldova, potrivit Reuters.

Într-o reacţie, compania ucraineană de gaze Naftogaz Ucraina a denunţat „minciunile” Gazprom, potrivit cărora ucrainenii ar fura din gazele destinate Republicii Moldova, notează Deschide.md. Potrivit companiei ucrainene, „toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ‘Sudja’ pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieşire din Ucraina în Moldova Alexeevka şi Grebenniki”, conform Deschide.md.

Moldovagaz a precizat la rândul său că operatorii reţelelor de transport din Ucraina şi Republica Moldova au asigurat întotdeauna predarea corectă a volumelor de gaze naturale indicate în documente.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a explicat că volumele de gaze la care se referă Gazprom sunt de fapt economiile şi rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina, conform Newsmaker.md, informează AGERPRES

articolul original.

S-ar putea întâmpla și în România? Italia intenționează să impună o taxă excepțională unică de 50% pe veniturile excesive ale companiilor energetice

28 November 2022 at 16:04
image

Italia intenţionează să introducă anul viitor o taxă excepţională unică de 50% pe veniturile companiilor energetice care au beneficiat de pe urma creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, conform proiectului bugetului pe 2023 consultat de Reuters.

Taxa se aplică la 50% din venitul companiei în 2022 care este cu cel puţin 10% mai ridicat decât nivelul mediu raportat între 2018 şi 2021. Este prevăzut un plafon de 25% din valoarea activelor nete la finalul lui 2021.

Schema este diferită de cea anunţată de Trezorerie săptămâna trecută, care indica o taxă de 35% în perioada ianuarie-iulie 2023, calculată în funcţie de profiturile companiilor energetice.

Autorităţile de la Roma se aşteaptă să obţină de pe urma taxei aproximativ 2,565 miliarde de euro.

Taxa ar urma să se aplice unui număr de aproximativ 7.000 de producători şi vânzători de electricitate, produse petroliere şi gaze naturale, care vor trebui să achite sumele datorate până la 31 iunie 2023.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine, conform agerpres.ro.

articolul original.

Un deputat PSD dă de pământ cu Niculae Bădălău: Când merge spre pușcărie vreau să se stie că nu suntem toți la fel

28 November 2022 at 15:45
image

După ce a fost acuzat de dare de mită și trafic de influență, și reținut pentru 30 de zile, vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, a intrat în vizorul deputatului PSD, Radu Popa. Acesta îi transmite lui Bădălău, că nu toți fac politică pentru a se îmbogății, și că mai sunt și unii care știu că inima e în stânga și înțelege altfel legătura politicienilor cu comunitatea.

„Nu, nu suntem toți la fel.
Nu avem toți contracte cu statul și nu am făcut din asta scopul principal în viață.
Nu, nu toți facem politică tocmai ca să ne imbogățim din asta.
Știu că pare ceva exotic, dar nici unul dintre parlamentarii PSD de DB și nici șeful organizației-chiar dacă e și președintele CJ DB-noi nu avem contracte cu statul. Nu. Noi nu!
Mai suntem unii care știm că inima e in stânga și înțelegem altfel legătura noastră cu comunitatea.
De aceea, azi, când Bădălau merge spre pușcărie vreau să se stie că nu suntem toți la fel”, a transmis deputatul PSD Dâmbovița, Radu Popa

DNA îl acuză pe Bădălău de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Niculae Bădălău rămâne după gratii! A fost arestat preventiv pentru 30 de zile

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

O nouă lovitură pentru Niculae Bădălău! Radu Oprea: ‘PSD a depus o solicitare către BPR pentru revocarea lui Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi’

articolul original.

La București s-ar putea hotărî soarta războiului din Ucraina? Ambasadoarea SUA la NATO: ‘Aliații înțeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin’

28 November 2022 at 15:36
image

Ambasadoarea SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Julianne Smith, a declarat că miniştrii de externe din cadrul NATO care se vor reuni marţi şi miercuri la Bucureşti îşi vor reafirma unitatea şi hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse atât timp cât este nevoie.

În cadrul unui briefing online cu presa internaţională la scurt timp după aterizarea sa la Bucureşti, reprezentanta SUA la NATO a precizat că reuniunea va începe marţi după-amiază cu o evaluare a situaţiei privind Ucraina şi Rusia şi că unul despre mesaje va fi unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu văd fisuri în unitatea Alianţei (…) Nu văd semne că ar exista o lipsă de unitate a Alianţei în prezent. Aliaţii înţeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Evident, este vorba de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar este vorba şi despre valorile la care ţinem. Cred că miniştrii şi liderii statelor reprezentate în Alianţă înţeleg care este miza şi sunt hotărâţi să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus Julianne Smith.

Ea a precizat că participanţii la reuniunea ministerială vor discuta în primul rând despre atacurile recente ale Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina.

„Evident, este o tactică pe care a conceput-o Rusia ca să lase poporul ucrainean în frig şi în întuneric, în contextul în care vine iarna în Ucraina. Vom discuta despre mijloacele prin care putem continua să oferim sprijin, umanitar sau economic, şi asistenţă de securitate pentru poporul ucrainean, care încearcă să facă faţă acestor atacuri groaznice în întreaga ţară, în special celor care urmăresc, în esenţă, să stingă lumina în Ucraina”, a spus ambasadoarea americană.

Julianne Smith a subliniat totodată că miniştrii de externe din cadrul NATO vor avea marţi un dineu de lucru cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, de la care vor putea afla „la prima mână” care continuă să fie nevoile ucrainenilor.

„Suntem în contact constant cu prietenii noştri de la Kiev şi încercăm să stabilim cele mai bune mijloace prin care îi putem ajuta”, a mai spus ea.

Miercuri, a adăugat ambasadoarea SUA, discuţiile vor aborda chestiuni mai largi, legate de noul concept strategic al NATO care a fost adoptat la summitul din vară de la Madrid şi în care China este desemnată ca o provocare la adresa Alianţei.

„În cadrul NATO, am început să ne gândim la mijloacele prin care Alianţa poate aborda această provocare în termeni concreţi. La această sesiune (de la Bucureşti – n.r.) despre conceptul strategic, miniştrii vor discuta atât despre Republica Populară Chineză şi provocările asociate acesteia, cât şi despre chestiuni precum securitatea energetică şi rezilienţă şi infrastructură critică. Aceste teme vor fi parte a sesiunii despre conceptul strategic, în contextul în care Aliaţii încearcă să implementeze ce au semnat în această vară (la summitul de la Madrid – n.r.)”, a mai declarat Julianne Smith în cadrul briefingului online cu jurnalişti din întreaga lume.

Ea a menţionat totodată şi sesiunea de discuţii cu Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, parteneri ai NATO invitaţi la reuniunea ministerială de la Bucureşti.

„Căutăm mijloace de a ne întări cooperarea şi parteneriatul cu Moldova. De fapt, cu toate cele trei ţări care vor fi prezente la reuniunea ministerială, pentru că ele sunt parteneri ai NATO care experimentează direct impactul a ceea ce face Putin prin distrugerea infrastructurii critice din Ucraina. Pentru o ţară ca Moldova, de exemplu, asta poate duce la urmări grave în sectorul electric, din cauză că ea este conectată la reţeaua Ucrainei”, a declarat ea.

Julianne Smith a subliniat totodată că o altă temă vor fi capacităţile NATO de descurajare şi apărare, menţionând în acest sens grupurile de luptă multinaţionale ale Alianţei, dintre care unul se află în România.

Întrebată despre eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, ambasadoarea SUA a spus că orice decizie în acest sens trebuie lăsată în mâinile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am spus în mod repetat, chiar şi înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie: ‘nimic despre Ucraina fără Ucraina’. Prin asta înţelegem că vom lăsa această chestiune a negocierilor în mâinile preşedintelui Zelenski. Îi vom permite să stabilească el condiţiile în care este dispus să se aşeze la masa negocierilor şi când este dispus să facă asta. Poziţia SUA, care cred că este împărtăşită şi în Alianţă, este să ne asigurăm că punem pe preşedintele Zelenski şi Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pentru când vor veni acele negocieri. Nu vedem până acum semne că Rusia este dispusă să ia negocierile în serios. Vrem să lăsăm această decizie în mâinile ucrainenilor şi să nu îi presăm spre o dată sau un calendar”, a spus ea, conform agerpres.ro.

articolul original.

Discuții româno-turce privind situația regională de securitate! Ambasadorul Turciei la București, întâlnire la MApN cu ministrul Angel Tîlvăr

28 November 2022 at 15:15
image

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni o întrevedere, la sediul MApN, cu Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia la București, pe agenda discuțiilor regăsindu-se atât evoluția situației regionale de securitate, cât și sprijinul acordat Ucrainei.

Agenda întrevederii s-a axat pe subiecte referitoare la cooperarea în cadrul NATO, cu accent pe deciziile de la Madrid, precum și evoluția situației regionale de securitate, pe sprijinul acordat Ucrainei și pe aspecte ale cooperării între România și Turcia.

În ceea ce privește aspectele cooperării bilaterale, a fost punctat stadiul excelent al relațiilor româno-turce în domeniul militar, derulate în cadrul Parteneriatului Strategic, format de cooperare care a împlinit 10 ani în cursul anului trecut, dar și în cadrul Formatului trilateral de cooperare România-Polonia-Turcia.

În încheierea discuțiilor, cei doi oficiali au convenit continuarea consultărilor periodice pe teme de interes comun, pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și aliat.

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis: ‘Ne confruntăm cu o provocare istorică la adresa forței noastre colective. Toți partenerii trebuie să continue să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atât timp cât va fi n

28 November 2022 at 13:16
image

Klaus Iohannis a arăttat că ”războiul iraţional lansat de Rusia la 24 februarie constituie nu doar o agresiune împotriva Ucrainei, dar şi un asalt frontal la adresa valorilor şi principiilor fundamentale care susţin arhitectura de securitate euroatlantică. Ne confruntăm cu o provocare istorică la adresa forţei noastre colective, a hotărârii şi a valorilor democratice”. 

”La nouă luni de la începerea conflictului din Ucraina, unele concluzii au devenit evidente. Două consecinţe distincte au devenit foarte clare. Prima este că parteneriatul nostru transatlantic a devenit mai puternic în urma acestei crize. A doua evidenţiază faptul că regiunea Mării Negre şi-a demonstrat importanţa strategică pentru securitatea euroatlantică şi stabilitatea globală. Într-adevăr, unitatea noastră transatlantică a constituit o surpriză strategică pentru Rusia. Comunitatea euroatlantică iese mai puternică şi mai robustă din această criză. Suntem mai uniţi şi mai hotărâţi să protejăm valorile noastre de bază: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărei naţiuni să îşi aleagă prietenii şi aliaţii”, a menţionat şeful statului.

Preşedintele a continuat: ”Unitate înseamnă şi solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, de o manieră coordonată. Toţi partenerii trebuie să continue să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi democraţia, atât timp cât va fi necesar. România, ca stat membru NATO şi UE cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, s-a aflat de la început în prima linie a răspunsului la această criză multi-dimensională provocată de agresiunea Rusiei: prin gestionarea a peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România; prin asigurarea livrării asistenţei umanitare substanţiale din România şi din alte state; prin facilitarea tranzitului grânelor şi a altor produse agricole din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală – peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România”.

El a adăugat că aceste eforturi de sprijin trebuie să continue să figureze cu prioritate pe agenda transatlantică.

Klaus Iohannis s-a referit şi la cea de-a doua lecţie învăţată.

”Summitul istoric al NATO de la Madrid a marcat un punct de cotitură pentru o postură mai puternică şi mai coerentă de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. Noul Concept Strategic a recunoscut Marea Neagră ca regiune de importanţă strategică pentru Alianţă, ceea ce noi în România am susţinut de mult timp. Un răspuns adecvat la ameninţările cu care noi toţi ne confruntăm trebuie să pornească de la obiectivul creşterii rezilienţei Aliaţilor, a statelor membre UE, dar şi a partenerilor noştri vulnerabili, în special a celor din regiunea Mării Negre. Mă bucur să constat că formatele de cooperare regională precum Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări contribuie substanţial la acest obiectiv”, a spus el.

Preşedintele a arătat că foloseşte această oportunitate pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de Aliaţii şi prietenii noştri care au demonstrat unitate şi solidaritate prin asigurarea celei mai consistente prezenţe militare aliate, de până acum, în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic.

”Regiunea Mării Negre este de mult timp principalul spaţiu de manifestare a comportamentului agresiv al Rusiei şi de testare a angajamentului nostru colectiv pentru securitatea regională şi stabilitate. Am putut vedea acest lucru cu războiul din Ucraina. Mai mult, state precum Republica Moldova şi Georgia sunt cele mai vulnerabile în faţa consecinţelor acestui război. Trebuie să dezvoltăm politici de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Sprijinul nostru ar trebui să garanteze că aceste state se pot susţine singure şi devin capabile să combată provocările hibride”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că, ”parte a deciziilor curajoase de sprijin pentru partenerii noştri, Ucrainei şi Republicii Moldova le-a fost acordat statutul de state candidate pentru aderarea la UE, în timp ce Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva europeană”.

”România a fost, în mod tradiţional, unul dintre cei mai mari susţinători ai apropierii dintre UE şi aceste ţări. De asemenea, în sprijinul Republicii Moldova am lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova, alături de Germania şi Franţa, pentru a mobiliza asistenţa financiară din partea comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini procesul de reformă necesar aderării la Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, România furnizează între 80% şi 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Un ultim punct – trebuie să luăm în considerare beneficiile cooperării transatlantice pe termen lung. Îmbinând coordonarea şi complementaritatea, vom asigura adaptarea cu succes a relaţiei transatlantice la realităţile, provocările şi oportunităţile actuale. Ca o condiţie prealabilă, trebuie să garantăm securitatea şi stabilitatea întregii regiuni a Mării Negre”, a spus Iohannis.

”Doresc Reuniunii Liderilor de la München dezbateri de succes, care sunt sigur că vor oferi o bază de reflecţie valoroasă în perspectiva Conferinţei de Securitate de la München din 2023”, a menţionat preşedintele în finalul discursului, conform news.ro

articolul original.

Ultimă oră! Niculae Bădălău rămâne după gratii! A fost arestat preventiv pentru 30 de zile

28 November 2022 at 13:08
image

NEWS ALERT

articolul original.

Șeful NATO a ajuns în România! Jens Stoltenberg, escortat de Forțele Aeriene Române!

28 November 2022 at 13:05
image

Aeronava TAROM care l-a transportat pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns în România.

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române l-au însoțit pe șeful NATO, până când aeronava în care s-a aflat acesta a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

„Forțele Aeriene Române au executat luni, 28 noiembrie, o misiune de însoțire aeriană a aeronavei TAROM care a asigurat transportul delegației NATO, participante la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ale statelor membre NATO, eveniment ce va desfășura la București în perioada 29 – 30 noiembrie.

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, au escortat aeronava TAROM de la intrarea în țară până la aterizarea pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, Otopeni, pentru aproximativ 30 de minute.

Misiunea pentru asigurarea securității zborului aeronavei care a transportat delegația NATO, a fost efectuată la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe și executată în deplină siguranță, cu respectarea întocmai a cerințelor și a prevederilor legale”, a transmis MApN.

Great welcome to Bucharest 🇷🇴 by a Romanian F16 ✈️

Unimaginable in so many ways when I left my native city over 45 years ago. #NATO pic.twitter.com/Rb4mpDk0ZG

— Oana Lungescu (@NATOpress) November 28, 2022

articolul original.

Expert în relații internaționale, despre reuniunea miniștrilor de Externe NATO la București: ‘Nu noi decidem. Jocurile și strategiile le fac SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, deci marii actori care au capacitatea să acționeze asupra sistem

28 November 2022 at 12:45
image

Ștefan Popescu, expert în Relații Internaționale, a explicat la Euronews România că găzduirea de către București a reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO este „importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere” deoarece „avem nevoie să ne dinamizăm politica externă”.

Ștefan Popescu consideră că la nivelul decidenților „se exprimă un interes pentru România” deoarece a fost ales Bucureștiul pentru organizarea acestei reuniuni la nivel înalt.

„România joacă rolul de platformă de întâlnire. Este și acesta un lucru important. În momentul în care spunem capitală a diplomației occidentale și europene, este bine să ne păstrăm luciditatea. Nu înseamnă că noi decidem, noi organizăm. Este foarte bine totuși, că prin acceptarea marilor țări a prezenței la București, se exprimă un interes pentru România.

Vă puteți închipui că jocurile și strategiile le fac SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, deci marii actori care au capacitatea să acționeze asupra sistemului internațional.

Mai este importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere și (…) cu experții în relații internaționale, foști demnitari care își oferă experiența”, a declarat Ștefan Popescu, la Euronews România.

Expertul în Relații Internaționale a mai precizat că acest eveniment reprezintă o ocazia pentru ca România să-și dinamizeze politica externă.

„Acest lucru este important pentru că se mai schimbă idei, să sperăm că prin faptul că Bucureștiul devine un loc de întâlnire pentru organizații și state occidentale importante, ne va dinamiza și nouă politica externă.

Avem nevoie să ne dinamizăm politica externă. România să vină cu inițiative la nivel regional care să îi întărească profilul, să vină cu idei, cu proiecte și să depășească acest prim nivel, ca platformă de discuții și de întâlniri”, a mai precizat Popescu.

De asemenea, Ștefan Popescu a evidențiat că „toate vizitele pe care noi le-am primit fără precedent, președintele Franței, Regele Belgiei, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, au avut legătură cu conflictul din Ucraina”.

„Sunt atâtea țări și totuși a fost aleasă România, dar asta înseamnă să fim și mai ambițioși, să folosim acest interes, să folosim această prezență în România pentru a ne dinamiza, a ne consolida profilul de politică externă, ca liderii noștri să socializeze pentru că este important pentru integrarea noastră, oameni care au ce spune, care vin cu soluții.

Avem nevoie de consens. Toți liderii UE, toți miniștrii de Externe sunt importanți. O atenție sunt convins că va fi la București asupra miniștrilor de Externe olandez, suedez, austriac. Sigur, Austria nu este membră a Tratatului Nord-Atlantic, dar poate vor fi austriecii în cadrul întâlnirilor de la Munchen.

Bineînțeles, marile țări, Franța, Germania, care au capacitatea să facă presiuni la adresa Austriei, la adresa Olandei”, a amintit el.

Expert în Relații Internaționale: „Diplomația se face foarte mult pe coridor”

„Mai contează și atmosfera pozitivă care se creează pentru că un asemenea eveniment arată că Bucureștiul contează și că este o capitală care își îndeplinește obligațiile într-o zonă foarte sensibilă. Să sperăm că acest lucru va fi înțeles și la Viena și la Amsterdam și la Stockholm.

Diplomația se face foarte mult pe coridor, de asta spun socializarea. În momentul în care îl ai invitat pe ministrul de Externe al Franței sau pe ministrul de Externe german sau olandez, reuniunea oficială este una, dar gândiți-vă ministrul nostru va organiza un prânz de lucru. La prânz ai discuții informale”, a mai precizat expertul.

De asemenea, Ștefan Popescu a subliniat că „politica externă a României nu ar trebui să se rezume doar la Schengen” deoarece „are și alte interese cu privire la cele două spații atlantice, cu privire la interesele și implicarea în reconstrucția Ucrainei”, conform euronews.ro

articolul original.
❌