ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Bugetul

Generalul (r) Alexandru Grumaz: ‘Arma apocalipsei. Poate găzdui șase torpile nucleare, de 24 de metri fiecare, care pot fi înarmate cu un focos de până la 100 de megatone’

4 October 2022 at 20:45
image

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a explicat cât de periculos este submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”, care poartă torpilele Poseidon, după ce a fost mobilizat în Atlantic.

Generalul Alexandru Grumaz a precizat că pagubele pot fi devastatoare în zonele lovite de rachetele care pot transporta focoase nucleare:

„Acest submarin face parte din triada nucleară a Rusiei, care este încă operațională și care are o putere de foc comparabilă cu cea a SUA. Sunt submarine care poartă rachete balistice, avioane strategice de bombardament și rachetele care pleacă din silozuri. Marina rusă are în jur de 64 de submarine. Știm că sunt submarine cu rachete balistice, 19 submarine cu rachete balistice sunt dotate cu arme nucleare.

Vorbind despre acest submarin, numit arma apocalipsei, el este suspectat la ora actuală că a fost la originea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Acest submarin poate servi ca navă mamă pentru o varietate de submarine.

Este înarmat cu un tip de rachetă strategică, de dimensiunea unui autobuz școlar, poate găzdui șase torpile nucleare, de 24 de metri fiecare, care pot fi înarmate cu un focos de până la 100 de megatone. Este o armă nucleară cu rază de acțiune de mii de kilometri care are o viteză de peste 100 de km /h, evită radarele, cauzând pagube devastatoare asupra unui teritoriu din jurul locului exploziv”, conform b1tv.ro

articolul original.

Profesorul Cristian Păun: ‘La final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că guvernul vine și le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puțin’

4 October 2022 at 20:15
image

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20% , astfel că, la final de an, vom avea pensiile tăiate cu 20%, iar faptul că Guvernul vine şi le majorează cu 11%, face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin.

”Să o spunem direct şi cu matematică de clasa a 4, cu algebră, nu cu enomie. În momentul în care tu ai inflaţie, înseamnă că puterea de cumpărare a monedei tale scade. Adică, tot ceea ce este exprimat în leu cumpărăm mai puţin datorită inflaţiei. Anul acesta, avem o inflaţie undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari creşteri de preţuri România le înregistrează în ultima parte a anului, când începe să dispară efectul producţiei de vară”, a spus profesorul universitar.

Cristian Păun a continuat: ”O să vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflaţie în jur de 20%, pentru că nu am ajuns încă în faza de platou, de temperare a preţurilor, mai ales că vin din spate preţuri de producţie, am văzut şi creşteri de 70 sau 80%. Ceea ce înseamnă că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20%, pe un coş de consum care include foarte multe bunuri şi care pentru pensionari este irelevant”.

Profesorul a explicat că ”pensionarul nu face altceva cu banii decât îşi plăteşte întreţinerea, curentul, medicamentele şi mâncarea”.

”Pentru ei, inflaţia este deja mult peste ce anunţă INS-ul, dar noi nu avem nişte calcule, aceasta este o altă tară a instituţiilor publice. Noi ar trebui să avem un coş de consum al săracilor, un coş de consum al pensionarilor, pentru că noi le dăm nişte bani din buget, şi ar trebui să ştim şi noi cum arată un coş de consum al pensionarilor”, a menţionat Păun, luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Profesorul a menţionat că ”pensiile vor fi majorate e complet greşit, pentru că în momentul de faţă, inflaţia de 20% taie pensiile”.

”Deci la final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că guvernul vine şi le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin”, conform news.ro

articolul original.

‘Aliatul’ lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko, se implică în războiul din Ucraina: ‘Nu o ascundem. Nimeni nu va împușca ruși în spate de pe teritoriul Belarusului’

4 October 2022 at 19:45
image

Preşedintele belarus Aleksand Lukaşenko a declarat, marţi, că ”Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict, relatează CNN.

”În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.

El a mai spus apoi că ţara sa ”participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând ”un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.

”Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus.

Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.

”Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina… Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.

El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.

Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie.

Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost ”târâtă” în război, conform news.ro

articolul original.

Mare atenție, români! Amenzi majorate de peste o sută de ori pentru persoanele care încalcă aceste reguli

4 October 2022 at 19:15
image

Vești importante! Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) publicat în Monitorul Oficial, persoanele care merg în zona Rezervației Biosferei “Delta Dunării” și nu respectă regulile speciale instituite pentru a proteja habitatele naturale, fauna și flora din regiune vor risca amenzi majorate de peste o sută de ori.

Concret, după cum stabilește HG 1.194/2022, apărută în cursul dimineții în Monitorul oficial nr. 964, cei ce nu vor respecta anumite reguli atunci când se află în zona Deltei Dunării, fie că vorbim de turiști sau localnici, vor risca, din 3 noiembrie, amenzi cu mult mai mari decât cele din prezent.

De exemplu, pentru intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit sau în zonele strict protejate, amenzile vor fi cuprinse, în cazul persoanelor fizice, între 5.000 și 10.000 de lei (până la 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice).

În prezent, după cum prevede Legea 82/1993, pentru aceleași abateri de la regulile speciale stabilite pentru Delta Dunării, turiștii (și nu numai) riscă amenzi derizorii, cuprinse între 35 și 100 de lei, adică de peste o sută de ori mai mici decât cele ce se vor aplica de luna viitoare.

Apoi, accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administraţia acesteia sau nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie vor putea aduce turiștilor amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Aceleași amenzi se vor aplica și în cazul survolării teritoriului rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administrația acesteia.

Cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei va fi sancționată debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră. Totodată, cu aceleași sume vor fi sancționate camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare și fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare emise de administraţia rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora.

Amenzi cuprinse tot între 3.000 și 6.000 de lei vor risca turiștii pentru pescuitul sportiv ori recreativ în zone interzise sau în perioadele de prohibiție.

Nu în ultimul rând, persoanele ce vor produce, prin orice mijloace, zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice, semnalizate în mod corespunzător, sau care vor organiza focuri de artificii fără actele necesare vor putea fi sancționate cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Potrivit Legii 82/1993, Rezervația Biosferei „Delta Dunării” reprezintă o zonă de importanță ecologică națională și internațională, care cuprinde: Delta Dunării, sărăturile Murighiol – Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea-Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Brațul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare și marea teritorială, până la adâncimea de 20 de metri, conform avocatnet.ro

articolul original.

Se pregătește debarcarea lui Nicloae Ciucă de la șefia PNL? Florin Cîțu: ‘Va trebui să îi întrebați pe colegii mei. PNL este un partid viu’

4 October 2022 at 18:45
image

Fostul lider PNL Florin Cîţu a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, întrebat dacă premierul Ciucă va mai fi preşedinte al partidului, după rotaţia premierilor, din 2023, că va trebui să fie pe colegii lui dar şansele sunt foarte mici, el arătând că şi el a fost premier şi a avut un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL. Cîţu a mai afirmat că PSD încearcă şi caută motive să fugă de la guvernare anul viitor.

Florin Cîţu a fost întrebat dacă crede că, după ce va pierde funcţia de premier, la rotativa din mai 2023, premierul Nicolae Ciucă va mai fi preşedintele PNL.

Fostul lider PNL a răspuns: ”Va trebui să îi întrebaţi pe colegii mei dar şansele sunt foarte mici. Şi eu am fost premier şi am avut binenţeles un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL, este normal. Contează ce faci după aceea. PNL este un partid viu, dar eu cred că până la rotativă e mult, se schimbă situaţia economică de la o zi la alta”.

Despre ipoteza în care PSD nu mai vrea să guverneze, Florin Cîţu a arătat că el îi suspectează de multe pe PSD, şi ”de a nu vrea să facă rotativa şi de a nu mai vrea să stea la guvernare, să îşi impună nişte măsuri care să distrugă cu totul economia, doar ca să poată să mai cumpere ceva timp”.

”Dacă lucrurile merg în direcţia economică pe care o văd eu, se deteriorează, PSD va fugi de la guvernare, PSD încearcă, caută motive să fugă de la guvernare, să spună noi am încercat, am vrut să facem bine pentru oameni dar nu se face”, a arătat senatorul PNL, conform news.ro

articolul original.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: ‘Ar fi mai adecvat ca toate țările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă’

4 October 2022 at 17:46
image

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională.

„O majoritate zdrobitoare de ţări – şi vă garantez acest lucru – înţelege perfect că avem dreptate”, a declarat Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, în ciuda faptului că practic întreaga comunitate internaţională, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, nu vor recunoaşte anexarea.

„Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta”, a afirmat Lavrov, care s-a declarat „convins că adevărul va învinge”. ”Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă”, a adăugat el.

Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia „un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor” şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestui, Petro Poroşenko, „nu au respectat aceste criterii”.

„Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor”, a afirmat el, informează agerpres.ro

articolul original.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta’

4 October 2022 at 17:15
image

Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”.

Adrian Vasilescu (BNR), despre evoluția IRCC și ROBOR

„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.

„Am subliniat de foarte multe ori, prin viu grai și prin scris, că cine trece de la ROBOR la IRCC o poate face o singură dată, nu se mai întoarce. Acum sunt mulți, am văzut și eu, sunt mulți care au făcut asta, să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta”, a adăugat consilierul BNR.

El spune că s-a ajuns aici „prin lege”.

„Am ajuns prin lege. ROBOR era un indicator care își vedea de treaba lui, în sistemul bancar, era rata dobânzii la care băncile, în sistemul interbancar, se împrumută între ele. Cum a ajuns ROBOR să intre în formula creditelor și în formula dobânzii la credite – printr-o lege. Au fost dezbateri în piața publică, când au fost dezbateri în Parlament, s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbat sistemul de dobândă la creditele de consum și la creditele ipotecare. În 2010, s-a și făcut asta, s-a făcut printr-una, îmi permit să spun asta, printr-una din cele mai proaste legi care s-au dat în România vreodată”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă estimează că IRCC va mai crește în perioada următoare, Adrian Vasilescu a confirmat: „Sigur că va mai crește dacă crește inflația. Eu am și spus, să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, conform b1tv.ro

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a m

4 October 2022 at 16:45
image

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că “Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023”.

”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate.

Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună, conform dcnews.ro

articolul original.

William Burns, șeful spionilor americani, avertizează: ‘Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit’

4 October 2022 at 16:15
image

William Burns, directorul CIA, este de părere că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin, se va vedea pus în fața faptului împlinit, acesta nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear pe care îl are la îndemână, potrivit realitatea.net.

Liderul de la Kremlin trebuie „să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, ci de ceea ce se întâmplă acasă și de ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a susținut William Burns pentru CBS.

Potrivit acestuia, în ciuda promisiunii Chinei din februarie privind o „prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere sprijinul militar pe care Putin l-a solicitat și „și-a controlat entuziasmul față de modul în care Rusia a condus războiul”.

De asemenea, William Burns a mai sugerat că provocările în creștere ale Rusiei l-au lăsat pe Vladimir Putin cu mai puține opțiuni, ceea ce îl face potențial mai periculos.

„Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a mai declarat directorul CIA, conform b1tv.ro

articolul original.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: ‘Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi. Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelo

4 October 2022 at 16:00
image

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Ce se va întâmpla mai departe cu legile educației? În opinia lui Daniel Fenechiu, ”cu siguranță, doamna Deca va continua demersurile în materie de legiferare a noii legislații a educației și probabil că în scurtă vreme, vom avea în Parlament cele două propuneri privind legile educației, cea pentru învățământul universitar și pentru învățământul preuniversitar”.

Liberalul spune că ”au fost câteva teme care au nemulțumit (opinia publică-n.r.) în ceea ce privește proiectele edictate sub coordonarea lui Sorin Cîmpeanu. Coroborate cu atacul destul de rar întâlnit împotriva lui Sorin Cîmpeanu, s-a creat un melanj destul de compact, care până la urmă a dus la demisia lui Sorin Cîmpeanu. Cu siguranță, dacă nu se întâlnea atacul, pe care eu nu l-am mai întâlnit în viața politică de multă vreme, cu anumite observații, nu se ajungea în situația asta. Întotdeauna când vrei să legiferezi, întotdeauna când vii cu un proiect de lege, există o anumită rezistență a zonei pe care vrei să o reglementezi (…)”.

Reporter: Dar faceți o asociere între două chestiuni diferite: legile educației și plagiatul lui Sorin Cîmpeanu. El și-a dat demisia, sub presiunea opiniei publice, din cauza acuzației de plagiat.

Daniel Fenechiu: Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi și că toate aceste atacuri la persoana lui afectează legile educației și atunci, într-un gest de decență destul de rar întâlnit în lumea politică, Sorin Cîmpeanu a zis: fac eu pasul la o parte, ca legile să meargă mai departe și dacă mai e ceva de completat, de finisat, de nuanțat, OK, să se întâmple acest lucru. Fără atacul greu de imaginat și aproape nemaiîntâlnit la adresa lui Sorin Cîmpeanu, lucrurile ar fi arătat altfel.

Reporter: A fost un atac nejustificat, spuneți?

Daniel Fenechiu: Niciodată nu poți să spui că vocea cetății este nejustificată, adică în politică, cel mai important lucru este să accepți inclusiv valențele critice și scuza pe care poți s-o ai într-o situație de genul ăsta trebuie să fie o scuză de fond, nu o scuză de procedură. Adică niciodată nu poți să vii să spui: domnule, poporul n-are dreptate, societatea civilă n-are dreptate și așa mai departe. Dacă nu reușești să generezi o relație de colaborare foarte bună și să convingi, în momentul respectiv contează mai puțin dacă ai sau nu ai dreptate, că nu poți avea dreptate împotriva vocii cetățenilor (…).

”Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor de plagiat”

Reporter: Dar aici nu e vorba de vocea cetății, ci de o investigație jurnalistică făcută ca la carte de o jurnalistă foarte respectabilă.

Daniel Fenechiu: Nu contestăm acest lucru. Indiscutabil, doamna Șercan a reușit să se impună în această zonă și a reușit să lucreze foarte mult pentru curățirea mediului academic și a zonei de doctorate, însă să nu uităm că nici doamna Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor în materie de doctorate, nici o autoritate ale cărei verdicte emise să fie aplicabile. Deci din punctul ăsta de vedere, urmează ca cele constatate de domnia sa să fie validate de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta, care să se pronunțe dacă Cîmpeanu a plagiat sau n-a plagiat (…). Îmi place ca lucrurile astea să fie stabilite la un moment dat de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta.

Reporter: Dacă vor mai exista asemenea entități, pentru că noile legi ale educației propuse chiar de Sorin Cîmpeanu cam desființează CNATDCU.

Daniel Fenechiu: Aici e o discuție pro și contra și inclusiv oameni din societatea civilă au fost atât împotrivă, cât și pentru. La urma urmei, viziunea lui Sorin Cîmpeanu, care nu era doar a lui, era a multora, mergea pe varianta că trebuie să faci o legătură între prestigiul și dorința unei universități de a fi prestigioasă și ideea de responsabilitate. Faptul că creezi un organism suprauniversitar care să verifice anumite lucruri la o anumită universitate e o chestiune care a fost abordarea cuiva care a înființat în urmă cu ani de zile CNATDCU. Poate fi și o viziune în care pur și simplu universitatea să se autoreglementeze și ea să fie cea care stabilește dacă titlurile de doctor acordate au fost acordate corect sau nu (…).

Plagiatul premierului Nicolae Ciucă

Reporter: Dacă domnul Cîmpeanu a ținut cont de vocea cetății, cum spuneați mai devreme, domnul premier Nicolae Ciucă de ce nu o face? Și dânsul e acuzat de plagiat.

Daniel Fenechiu: Stați puțin, acum haideți să vă spun un lucru, nu poate orice om politic să-și dea demisia pentru că există o acuză.

Reporter: De ce nu?

Daniel Fenechiu: Dintr-un motiv extrem de simplu, pentru că varianta de a-ți da demisia de câte ori te acuză cineva, înseamnă că lași la libertatea unor grupuri posibilitatea să te scoată din politică. Vă dau un exemplu similar: în perioada 2015-2016, când în PNL a existat acea tendință, de altfel extrem de democratică și apreciată, ca toți cei care au cea mai minimă problemă de integritate să facă pasul în lateral, PNL a pierdut niște oameni care au fost practic retrași din politică. Vorbesc de Ludovic Orban, Vasile Blaga, Dan Motreanu, George Scutaru și aș mai putea să dau exemple. V-am dat patru exemple, toți patru au câștigat, dar faptul că PNL a pierdut patru lideri importanți, faptul că patru oameni și-au pierdut mandatele și unul dintre ei, George Scutaru, nu s-a mai întors în politică, e o chestiune care nu poate fi ignorată.

Reporter: Bun, dar Ludovic Orban s-a întors apoi în politică și a fost chiar prim-ministru.

Daniel Fenechiu: Dar cei patru ani de zile cât a stat pe bară au fost patru ani de zile în care a stat pe bară pentru că cineva i-a făcut un dosar. La fel și în cazul lui Dan Motreanu, la fel și în cazul lui Vasile Blaga, iar în cazul lui George Scutaru nici nu s-a mai întors în politică, conform rfi.ro

articolul original.

Un scandal de proporții e pe cale să înceapă în interiorul UE! Ministrul german de Externe, mesaj dur pentru Polonia: ‘Chestiunea reparaţiilor de război este închisă’

4 October 2022 at 12:46
image

Ministrul german al afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a repetat la Varşovia, că chestiunea reparaţiilor Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închisă”.

Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă„, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau, relatează AFP.

Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima „convingerea (…) că părţile (poloneză şi germană, n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945„.

Potrivit Varşoviei, costurile reparaţiilor pentru cel de Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă „responsabilitatea istorică, fără dar şi poate„.

Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei„, a spus ea.

„Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare”, a spus ministrul polonez. „De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului„, a adăugat el.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia.

Din punctul de vedere al opoziţiei liberale poloneze, dezbaterea asupra reparaţiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative, relatează AFP, informează agerpres.ro.

articolul original.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță: ‘Nu fac reducere oprind industria. Este un genocid, este o sinucidere pe care mi-o fac’

4 October 2022 at 12:27

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat, marți, cum a ajuns România să aibă un consum de energie electrică mult inferior Germaniei, raportat la numărul de persoane.

Expertul în domeniul Energiei a afirmat că țara noastră a făcut într-adevăr o reducere de energie în ultimii 30 de ani, dar a făcut-o punând pe butuci industria.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, nu astfel se face reducere de energie, căci acesta este „un genocid”, „o sinucidere”. Reducerea de energie se face prin măsuri eficiente, a subliniat Chisăliță.

Dumitru Chisăliță: „Nu fac reducere oprind industria. Aceea nu este o reducere, aceea este un genocid”

„Spunea cineva, nu demult, că noi avem un consum mult inferior Germaniei, raportat la numărul de persoane. Statistica poți să o folosești în multe feluri.

Dacă raportăm, într-adevăr, consumul total al Germaniei la numărul de persoane, e clar că au, practic, un consum mai mare decât noi, pentru că noi ne-am redus foarte mult prin închiderea industriei acest consum.

Dar dacă luăm o casă de aceleași dimensiuni, de aceeași geometrie, în aceleași condiții climaterice de amplasare între România și Germania, vă zic din studiile care s-au efectuat și publicat în România și în afara României, raportul este de 2 la 4, adică consumăm de două ori până la patru ori mai mult decât consumă o casă din Germania.

Suntem de două ori energofagi decât e media europeană. Tot ceea ce trebuie să înțelegem este că această reducere a consumului de energie trebuie să se bazeze pe eficiență, nu pe măsuri restrictive, pe măsuri care să restricționeze fie condițiile de viață, confortul în care să-mi desfășor activitatea sau confortul în care să locuiesc, respectiv să-mi restricționez funcționarea unor capacități industriale.

Deci, nu fac reducere oprind industria. Aceea nu este o reducere, aceea este un genocid, este o sinucidere pe care mi-o fac.

Reducerea o fac pe bază de eficiență, adică să obțin același produs cu o cantitate mai mică de energie. Asta înseamnă eficiență.

Din păcate, noi ne lăudăm în ultimii 30 de ani cu marea reducere a consumului de gaze, energie electrică, ce vreți dumneavoastră, dar avem o reducere bazată pe închideri, pe opriri, pe nefuncționalități, nu pe eficiență”, a afirmat Dumitru Chisăliță, marți, la evenimentul „Pactul pentru Energia Curată în România”, eveniment la care a participat și reporterul Bugetul.ro.

Cu această ocazie, președintele Asociației Energia Inteligentă și-a lansat volumul „Economisirea energiei și energie curată în clădiri”, editura Transilvania Brașov.

articolul original.

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al SIE, despre alegerile prezidențiale: ‘Nicolae Ciucă și Mircea Geoană – sunt două filiere diferite: una militară, alta politică’

4 October 2022 at 12:20

sursa foto:  nato.mae.ro

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a vorbit despre posibilii candidați care ar putea intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024.

COMENTEAZĂ
articolul original.

ASF dă start la programul pentru formarea cadrelor didactice din învățământul primar

4 October 2022 at 12:00
image

Institutul de Studii Financiare (ISF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în săptămâna World Investor Week, prima sesiune a cursului de educație financiară destinat cadrelor didactice din învățământul primar, în cadrul programului StartFIN, informează ASF.

StartFIN, pentru formarea personalului didactic din învățământul primar în domeniul financiar, este un program gratuit acreditat de Ministerul Educației, care oferă dezvoltarea competențelor specifice educației financiare adecvate elevilor din clasele 0-4.

Programul este acreditat pentru 4 ani în sistem online și se desfășoară pe parcursul a 40 de ore, cu 20 de ore organizate în sistem online sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, oferind astfel avantajul participării de la distanță a învățătorilor din toată țara.

StartFIN include două module în cadrul cărora sunt predate noțiuni de educație financiară complete, fiind primul program de acest tip disponibil și adecvat nevoilor beneficiarilor. Pentru finalizarea programului, participanții trebuie să pregătească un portofoliu educațional care va fi evaluat de o comisie de specialitate, formată din experţi în domeniul financiar. Absolvenții programului au posibilitatea recunoașterii unui număr de 10 credite de formare profesională.

Scopul programului StartFIN este de a dezvolta cunoștințele tehnice specifice piețelor financiare pentru cadrele didactice care predau la ciclul primar, contribuind astfel la diseminarea conceptelor financiare în rândul elevilor. Prin susținerea unor astfel de cursuri de formare economico-financiară a profesorilor cresc în mod considerabil șansele de incluziune financiară a tinerei generații.

Cursanții au la dispoziție materiale de studiu (manuale, instrumente de evaluare, aplicații și alte instrumente didactice) și sunt evaluați după metode care respectă principiile standard de evaluare.

Pentru anul 2022, ISF și A.S.F. oferă șansa formării în cadrul StartFIN, în mod gratuit, pentru 500 de învățători. Locurile sunt ocupate în ordinea înscrierii (cererile se trimit la adresa startfin@isf.ro), numărul participanților fiind limitat la 25 persoane/serie. În cazul depășirii acestei limite, persoanele vor fi înscrise la următoarea serie disponibilă.

În 21 zile de la lansare, programul StartFIN a înregistrat 1.625 cereri de înscriere, iar 372 de participanți au fost deja selectați pentru a participa la sesiuni de curs.

articolul original.

Ar putea începe atacul cu rachete tactice nucleare asupra forțelor armate ucrainene? Federația Rusă a încheiat ultimele formalități legislative de anexare a regiunilor ucrainene

4 October 2022 at 11:45
image

Se complică situația războiului ruso-ucrainean! Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară, transmite Reuters.

Documentele au fost prezentate senatorilor de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care a subliniat că, pentru Moscova, nu contează că Occidentul nu recunoaşte aşa-zisele referendumuri de anexare la Rusia a acestor teritorii ucrainene, pentru că le revine oamenilor care trăiesc în acele teritorii ”să înţeleagă noua realitate”, scrie EFE.

Agenţia de presă spaniolă relatează că, înaintea votului, senatoarea Liudmila Naruzova a atras atenţia asupra faptului „fără precedent” al anexării de teritorii care încă se află sub controlul parţial al Ucrainei, la care preşedintele Comisiei pentru Legislaţie Constituţională, Andrei Klişas, i-a răspuns că Curtea Constituţională a dat deja un aviz pozitiv în ceea ce priveşte legalitatea tratatelor de anexare.

Tratatele stabilesc că limba oficială în regiunile nou încorporate va fi rusa, deşi va fi permisă şi folosirea limbii ucrainene, iar moneda naţională va deveni rubla.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin, care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative, informează agerpres.ro.

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor, scenarii posibile după anexările făcute de Rusia: ‘Ucraina va încerca să le elibereze și Putin va da ordinul lansării de rachete nucleare tactice asupra Ucrainei’

4 October 2022 at 07:15
image

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor prezintă trei scenarii posibile după anexările făcute de Federația Rusă și viictoriile ucrainene de pe câmpul de luptă.

”1.Rusia isi fortifica granitele artificiale in cele 4 teritorii invadate si anexate, Ucraina va incerca sa le elibereze si Putin va da ordinul lansarii de rachete nucleare tactice asupra Ucrainei

2.Ucraina va reusi sa-si elibereze teritoriile ocupate, Putin nu va folosi rachete nucleare tactice, Rusia revine in granitele sale legale si razboiul se incheie

3.Actuala situatie se prelungeste la nesfarsit. Ramane un razboi deschis pe teritoriul Ucrainei ani buni, Rusia va raspunde cu mijloace militare clasice, Ucraina va incerca mereu eliberarea. Nu se va face niciodata apel la rachete nucleare tactice, ramane doar un razboi cu mijloace conventionale cum avem in Siria, de exemplu, de 11 an.”, conform radu-tudor.ro.

Rusia a lansat un război fulger împotriva Ucrainei la 24 februarie însă agresiunea rusă a luat o turnură nefavorabilă pentru Kremlin. Cu ajutor occidental Ucraina a început să recupereze teritoriile pierdute iar trupele ruse sunt în defensivă pe toate fronturile. În acest context rușii au organizat referendumuri în teritoriile cucerite iar Putin a decretat anexarea acestora

articolul original.

Directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară, despre o posibilă armă nucleară tactică folosită de Putin: ‘E o mare diferență între bomba atomică, aceea care se înalță ca o ciupercă, cum a fost la Hiroshima şi Nagasachi și ar

4 October 2022 at 06:55
image

Mitică Drăgușin, directorul de securitate nucleară de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, a afirmat că între bomba atomică folosită la Hiroshima și Nagasaki și armele nucleare tactică există o mare diferență.

Drăgușin a explicat, la Antena 3, că la bomba atomică norul se ridică și împrășite radiații pe raze foarte mari.

„Aș vrea întâi să se înțeleagă că e o mare diferență între bomba atomică, aceea care se înalță ca o ciupercă, cum a fost la Hiroshima şi Nagasaki și armele nucleare tactice.

E o diferență mare, pentru că ai unda de șoc foarte puternică. La bomba atomică norul se ridică și împrăștie radiații pe raze foarte mari.

(…) Deci noi putem vorbi de scenarii, de estimări. Ca să putem face un scenariu cât mai aproape de realitate ne trebuie termenul sursă, adică ce cantitate de încărcătură atomică nucleară este în acel purtător, adică pe o rachetă din aceasta sau într-o mini-bombă. 

Toate aceste simulări făcute de colegii noștri se referă la racheta de tip Iskander, care are rază de acțiune de 500 de kilometri cu o încărcătură în rachetă de 480 de kilograme, încărcătură nucleară și care explodează, adică e pusă în acțiune cu o precizie de 5 metri față de ținta la care se dorea.

Nu discutăm la nivelul solului, ci mai deasupra, fără să precizăm la ce înălțime se întâmplă, pentru că efectele din punct vedere radiologic sunt mici, comparabile cu alt tip de efecte.

Adică efectele undei de șoc şi efectele termice ale exploziei. Astfel, în termenii precizați la început aşa cum s-a făcut simularea pe o rază de 2 kilometri până la 1.600 de metri avem distrugere totală a populației, deci 100%.

Problemele apar, de exemplu, la unda de șoc mecanic, pur și simplu. La o distanță de 1,5 kilometri de zona unde s-a produs, din cauza presiunii mecanice a undei de şoc, avem 2% din populaţie accidentată şi restul de 98% distrusă total. Clădirile, inclusiv clădirile din fier-beton, deci armate cu fier beton se distrug.

Dacă ne depărtam la 2.6 kilometri, numai 50% din oameni mor. Dar, 40 % sunt accidentați fără să moară și tot așa.

La 4,8 kilometri numai 2% mor, 5 % sunt răniți. Deci raza de acțiune e cam la 8.5 kilometri pe încărcătura care am precizat-o și cu tipul respectiv de rachetă.

Şi mai avem efectele termice şi efectele produse de radiații, acestea din urmă fiind mai reduse decât efectele termice şi mecanice. Radiațiile se duc pe o rază de maxim de 2 km”, a spus Mitică Drăgușin.

articolul original.

Volodimir Zelenski: ‘Ucraina apreciază oamenii. Salvează oamenii. În sfârșit, am reuşit să organizăm o întâlnire a băieților noștri, comandanții din Azovstal, cu rudele lor’

4 October 2022 at 06:45
image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa ”apreciază oamenii”, îi salvează şi îi ajută pe toţi cei care au nevoie. ”Acestea sunt reguli fundamentale ale statului nostru. Şi aşa va fi întotdeauna”.

În sfârşit, am reuşit să organizăm o întâlnire a băieţilor noştri, comandanţii din Azovstal, cu rudele lor. Întâlnirea are loc în Turcia, unde luptătorii noştri stau, în conformitate cu acordul privind eliberarea lor. Ei sunt complet în siguranţă – cu garanţii din partea preşedintelui Turciei Erdogan. Li se oferă condiţii adecvate. Şi acum îşi pot vedea rudele. Nu s-au văzut unii pe alţii de multe luni. Şi le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil ca ei să fie împreună cu familiile lor din nou”, şi-a început Zelenski mesajul de luni noapte.

El a adăugat că va face totul pentru ca astfel de întâlniri cu rudele să fie posibile pentru familiile tuturor ucrainenilor care sunt încă în captivitatea ruşilor.

Ucraina apreciază oamenii. Salvează oamenii. Şi îi ajută pe toţi cei care au nevoie de ajutor. Acestea sunt reguli fundamentale ale statului nostru. Şi aşa va fi întotdeauna”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că mulţi oficiali lucrează pentru a oferi asistenţa necesară celor eliberaţi din captivitatea ruşilor, referindu-se nu doar la tratament, recuperaere, dar şi aspecte sociale şi legale.

Zelenski a arătat că, în acelşai timp, se face totul pentru revenirea la viaţa normală în zonele eliberate de ocupanţi.

În total, sunt peste 450 de aşezări doar din regiunea Harkov – cele care au fost eliberate graţie operaţiunii defensive care a început în Septembrie şi care continuă. Funcţionarea transportului, a Poştei, a Poliţiei, livrarea normală de apă, gaz, electricitate au fost restabilite – cât de mult posibil. Ocupanţii au lăsat multe zone minate, multe fire de declanşare, aproape toată infrastructura a fost distrusă. Pagubele sunt colosale. Dar viaţa revine – ea revine oriunde ocupanţii au fost alungaţi. Facem de asemenea plăţile sociale – pensii, salarii. În special, profesorilor care au rămas loiali Ucrainei şi nu au trecut la curricumul-ul ocupanţilor”, a explicat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că propagandiştii ruşi intimidează oamenii în zonele aflate încă sub controlul ocupanţilor, susţinând că Ucraina i-ar considera pe aproape toţi cei rămaşi în zonele ocupate drept colaboratori.

O absurditate absolută. Abordarea noastră a fost întotdeauna şi rămâne limpede şi corectă. Dacă o persoană nu i-a ajutat pe ocupanţi şi nu a trădat Ucraina, nu există vreun motiv să fie considerată colaborator. Sunt lucruri elementare. Dacă un profesor a rămas un profesor ucrainean şi nu a minţit copii despre cine este duşmanul…. Sau dacă o persoană a rămas un angajat ucrainean al serviciilor ucrainene de utilităţi şi, de exemplu, a ajutat la păstrarea rezervelor de energie pentru oameni, atunci o astfel de persoană nu poate fi învinuită pentru nimic”, a continuat Volodimir Zelenski.

El a arătat că sute de mii de oameni s-au aflat în teritoriile ocupate temporar, iar mulţi au ajutat armata şi serviciile speciale ucrainene, în timp ce mulţi au încercat pur şi simplu să supravieţuiască şi au aşteptat revenirea drapelului ucrainean.

Desigur, sunt şi cei care au trădat Ucraina. Dar astfel de cazuri sunt stabilite rapid de Serviciul de Securitate al Ucrainei şi nu sunt foarte multe. Rusia nu a avut un sprijin de masă în Ucraina şi aceasta este realitatea”, a punctat el.

Zelenski a spus că mişcarea ofensivă a armatei ucrainene şi a apărătorilor continuă, fiind eliberate aşezări în mai multe regiuni. El a arătat că luptele grele continuă în multe zone ale frontului, dar perspectivele acestor ostilităţi rămân evidente – ”tot mai mulţi ocupanţi încearcă să scaoe, tot mai multe pierderi sunt cauzate armatei duşmane, şi există o înţelegere în creştere a faptului că Rusia a făcut o greşeală începând un război împotriva Ucrainei”.

Desigur, există mulţi fanatici. Cei care nu vor accepta niciodată evidenţa, aceea că este un război fără sens pentru Rusia pe care Rusia nu îl poate câştiga. Pentru că este imposibil să înfrângi o naţiune care îşi păstrează unitatea şi care ştie pentru ce luptă”, a mai spus el.

Zelenski a mai arătat că niciunul dintre cei trimişi la război după ”mobilizarea criminală” nu va putea explica scopul acestui fapt pentru el personal.

”Printre ocupanţii morţi îi putem vedea deja pe cei care au fost recrutaţi acum o săptămână sau două. Oameni care nu au fost antrenaţi pentru luptă, nu au experienţă în a lupta într-un asemenea război. Dar comandanţii ruşi au nevoie doar de nişte oameni – de orice fel – pentru a-I înlocui pe cei morţi. Şi când şi cei noi mor, vor fi trimişi mai mulţi oameni. Aşa luptă Rusia. Dar aşa va şi pierde. Niciun fals referendum, anunţ al anexării, discuţii despre graniţe pe care le-au inventat şi desenat pe undeva nu îi va ajuta. Există o graniţă clară şi recunoscută internaţional a Ucrainei. Acestea sunt vieţile pe care trebuie să le apărăm. Trebuie să restabilim siguranţa. Şi asta se va întâmpla. Facem toate astea”, a susţinut preşedintele Ucrainei.

El a vorbit şi despre faptul că Rusia a fost îndepărtarea de la luarea deciziilor în aviaţia mondială.

”Nu vor mai fi reprezentanţi ai statului terorist în organismul de conducere – Organizaţia Consiliului Aviaţiei Civile Internaţionale. Aceasta este o instituţie de o importanţă crucială în lume, o agenţie specializată a Naţiunilor Unite, şi este unde semnal destul de elocvent către toate celelalte organizaţii internaţionale. Un stat care a încălcat atât de multe norme ale dreptului internaţional nu poate fi păstrat în vreo organizaţie internaţională ca un participant presupus obişnuit. Rusia nu are loc în comunitatea globală”, a conchis Zelenski, potrivit news.ro.

articolul original.

După avertismentul lui Rareș Bogdan, nu avem dreptul să închidem ochii la încă un jaf național! (opinie)

4 October 2022 at 06:20
image

Zilele trecute, prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a tras un semnal extrem de important. Potrivit lui Rareș Bogdan, primul gaz care se extrage din Marea Neagră a fost deja contractat de grupul Engie, pe o perioadă de 3 ani. Ceea ce înseamnă că gazul respectiv ar putea pleca la export, România fiind nevoită să importe.

Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a afirmat, la Profit News TV, Rareş Bogdan, conform News.ro.

Europarlamentarul a subliniat că există o lege clară în această privință și că Black Sea Oil & Gas ar fi trebuit în primă instanță să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei. În cazul în care Statul Român refuza gazul de la Black Sea, de-abia atunci se putea face un contract cu grupul Engie sau cu altcineva.

„Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă Statul Român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a punctat Rareș Bogdan.

În replică, Engie a spus că marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat. Afirmația a fost făcută, luni, de către Eric Stab, CEO-ul Engie România, în cadrul conferinţei „Provocări în criza energetică”, conform Agerpres.

În noiembrie 2018, Engie a semnat pe 10 ani contract cu Black Sea Oil and Gas, pentru că suntem un furnizor mare din România. Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă”, a explicat Stab.

Potrivit unor date făcute publice de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de Ziarul Financiar, importurile de gaze s-au făcut, pentru luna iulie, la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. Asta în condițiile în care În aceeași lună a anului trecut, importurile s-au realizat la 169 de dolari/mia de metri cubi. Ca atare, vorbim de un preț de 10 ori mai mare.

Ei bine, acum, după avertismentul dat de Rareș Bogdan, instituțiile Statului Român nu mai au nicio scuză și ar trebui să vegheze asupra pieței, să se asigure că gazul extras din Marea Neagră nu va pleca la export decât după ce ne umplem depozitele. Dacă nu se va întâmpla asta, iar țara noastră va fi nevoită să importe din nou gaz la prețuri astronomice, înseamnă că am avut de-a face cu un nou jaf național – un jaf la care cu toții am închis ochii.

Eugen DINU

articolul original.
❌