ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Bugetul

Președinta Comisiei Europene, ieșire furibundă la adresa lui Putin: Este un criminal și trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim

24 June 2022 at 20:45
image

Președinta Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, a susținut că Uniunea Europeană nu va putea relua relațiile normale cu Vladimir Putin și că acesta trebuie să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat, scrie antena3.ro

„Putin este omul pe a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. Este un criminal și trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. Să plătească pentru prejudiciul pe care l-a provocat”, a spus Ursula von der Leyen.

Șeful Comisiei Europene a reamintit că au introdus deja șase pachete de sancțiuni care subminează grav economia Rusiei.

„Din ce in ce mai profund – cu cat se trag mai mult. Prin urmare, ne este imposibil sa revenim la relatii normale cu Putin”, a subliniat ea.

La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a aprobat în cele din urmă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei , inclusiv embargoul petrolului și deconectarea Sberbank de la SWIFT.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit să facă concesii teritoriale pentru a- ajuta pe Putin ”să scape cu fața curată”, scrie antena3.ro

articolul original.

Mesaj suspect al lui Pavelescu: ‘Există Planul B cu privire la războiul din Ucraina?’

24 June 2022 at 20:39
image

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și aliatul lui Liviu Dragnea, a făcut o postare ciudată pe pagina de socializare, care ar putea fi interpretată drept pro-rusă.

Pavelescu întreabă dacă există un Plan B cu privire la măsurile pe care NATO și UE le-au luat împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

„EXISTĂ PLANUL B CU PRIVIRE LA RĂZBOIUL DIN UCRAINA?

Lucrurile nu evoluează deloc bine cu privire la conflictul din Ucraina. Sancțiunile masive împotriva lui Putin n-au avut efectele dorite, rubla stabilizându-se la nivelul de dinaintea războiului, iar creșterea prețurilor gazelor și petrolului aducând profituri mai mari pentru decât cele anterioare. Rusia și-a reorientat deja exportul de gaze și petrol spre China și India, care și-au dublat achizițiile, dar și spre alte state care nu participă la sancțiuni, întorcând sancțiunile în favoarea sa.

Mai mult, sancțiunile lovesc UE și SUA, creșterea inflației fiind fără precedent, ca și prețurile la carburanți și energie, mișcările sociale fiind pe cale să se amplifice periculos. Pe zi ce trece, din ce în ce mai mulți politicieni occidentali au devenit critici, iar cei care au luat deciziile se uită cum se prăbușesc în sondajele de opinie.

În această situație, informațiile de mai sus fiind oficiale, de necontestat, se pune întrebarea legitimă: ce este de făcut? Există un plan B? A existat acest plan B, când s-au luat deciziile cruciale după 24 februarie din partea UE, NATO și a unanimității guvernelor occidentale, în ropote de aplauze? Și, în același timp, încă o întrebare: mai avem voie să întrebăm măcar?

Pentru că este vorba, de fapt, despre societățile și statele noastre, despre fiecare din noi.

Și lucrurile poti fi mai rele. Ce se va întâmpla cu criza alimentară, zeci de milioane de tone de cereale fiind blocate în Ucraina, fiind așteptată o mare foamete în Africa? Unii specialiști anticipează migrații masive, de milioane de africani spre Europa, în viitorul apropiat. Nu mai vorbesc despre marile alianțe care se constituie în Eurasia, cu obiectivul concret de a se contrapune celor occidentale.

Este evident că nu suntem decât la începutul unor noi și uriașe crize umanitare, economice, sociale și politice. Putem să ieșim măcar din zona festivismului? Sunt în stare politicienii de la Bruxelles? Cu Von Der Leyen și Borell, nicio șansă: care este planul B?”, este mesajul suspect al lui Aurelian Pavelescu.

articolul original.

Colonelul Florin Șperlea, istoric militar: ‘De ruși, mă feresc chiar și când pretind că vin cu daruri’

24 June 2022 at 20:24
image

Colonelul Florin Șperlea, istoric militar, le reamintește românilor care au uitat ororile comise de ruși vorbele celebrului actor Constantin Tănase: <<Era rău cu „der, die, das”/ Da-i mai rău cu „davai ceas”!>>

Într-un text publicat pe presamil.ro, colonelul Șperlea afirmă că propaganda rusă de azi „ignoră anii 1939-1941, marcați de excelenta cooperare a celor două dictaturi – nazistă și stalinistă, în baza Pactului Ribbentrop-Molotov – care și-au împărțit Europa centrală și estică așa cum au crezut de cuviință”.

Practic, rușii omit că au ciopârțit România, împreună cu Germania nazistă, prin criminalul Pact Ribbentrop-Molotov.

<<Propaganda rusă ignoră anii 1939-1941, marcați de excelenta cooperare a celor două dictaturi – nazistă și stalinistă, în baza Pactului Ribbentrop-Molotov – care și-au împărțit Europa centrală și estică așa cum au crezut de cuviință.

Când, recent, Ambasada Federației Ruse la București a organizat sărbătorirea zilei naționale, la 12 iunie, a făcut-o propunând un concurs de eseuri privind perioada 22 iunie 1941-23 august 1944 – ocolind, din nou, anii bunei înțelegeri dintre Germania nazistă și URSS, sub auspiciile Pactului Ribbentrop-Molotov, dar și perioada 1944-1945, deci a cooperării, altminteri dificilă, româno-ruse pe frontul de Vest –, subliniind, straniu, că marchează, în acest fel, tocmai „relațiile româno-ruse”, adică atunci când ne-am aflat ca adversari în conflictul mondial!

Premiul pentru cel mai bun eseu care acoperea perioada stabilită de organizatori (aș fi curios dacă laureatul a invocat, în textul său, măcar o dată Pactul Ribbentrop-Molotov, dar ar fi fost puțin probabil să câștige râvnitul premiu!) a fost un ceas de mână, ceea ce înseamnă că rușii recunosc, în sfârșit,
mi-am zis, că au „ras” cam toate instrumentele cu limbi, indicând orele și minutele, din locurile prin care au trecut în drumul lor spre Berlin.

Ce recompensă materială putea fi mai reprezentativă pentru Rusia decât, iată, restituirea sub forma unui premiu, a multelor ceasuri de mână fotografiate indecent pe mâna soldatului sovietic care arbora drapelul roșu cu secera și ciocanul, în mai 1945, pe Reichstag-ul german în ruine!

Inspirați diplomații ruși de la București, nimic de zis. A fost răzbunat Constantin Tănase, mort în condiții suspecte chiar în anul în care, pe scena Teatrului de Revistă, în 1945, rostea cupletul celebru: Era rău cu „der, die, das”/ Da-i mai rău cu „davai ceas”!

Lupta împotriva unui totalitarism de dreapta – cel nazist – a legitimat, prin victoria Aliaților, deci și a URSS, după Al Doilea Război Mondial, un totalitarism de stânga, la fel de nociv, care a acaparat jumătate din continentul european pentru aproape 50 de ani, impunând o nouă confruntare care avea să fie Războiul Rece.

Al Doilea Război Mondial ne arată că autonomizarea obiectivului militar (înfrângerea cu orice preț a inamicului) în raport cu cel politic (organizarea păcii și a refacerii postbelice) înseamnă abandonarea unei viziuni necesare despre ceea ce îți propui să realizezi după încheierea conflictului, când inamicul de altădată trebuie să devină partener al unei construcții politice, economice și militare durabile, deși orice abordare de acest fel, astăzi, este silită să țină seama de potențialul profund distructiv al armamentului nuclear.

Noile regimuri staliniste est-europene, ipocrit denumite „democrații populare”, impuse prin forță și dictat, au aplicat un program verificat de Stalin în URSS, în anii Marii Terori, distrugând vechile elite politice, economice și militare, organizând represiunea prin structuri secrete, copiate după CEKA și NKVD, și au contribuit la generalizarea Gulagului sovietic în Europa Centrală și de Sud-Est.

Când și-au slăvit, în 2017, la Centenar, inauguralul lor comunist, sub vechea denumire bombastică și falsă, deopotrivă, a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie (pe care și-l dorește spre resuscitare Putin!), rușii au proslăvit, de fapt, un regim bolșevic și criminal, care, exportat după 1945 în jumătatea continentală est-europeană, a multiplicat dramele umane și dezastrele naționale.

Propaganda rusească numește asta „ajutor pentru eliberarea de sub controlul Germaniei naziste”. Însă de când Calul Troian a fost calea înșelătoare pentru cucerirea unei vechi cetăți, a rămas celebră formula „de greci, mă feresc chiar și când vin cu daruri.” Ei bine, la așa „daruri” rusești, zic și eu, astăzi, „de ruși, mă feresc chiar și când pretind că vin cu daruri”>>, spune Florin Șperlea.

articolul original.

Avertisment din partea liderilor Uniunii Europene: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

24 June 2022 at 20:15
image

Uniunea Europeană se pregătește pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia. Liderii europeni caută modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie antena3.ro

Impactul invaziei Ucrainei şi utilizarea energiei ca armă de război de către Rusia au fost subiectele principale în cadrul întâlnirii liderilor UE de vineri, după ce reducerile transporturilor de gaze ruseşti au afectat 12 state membre şi au împins Germania într-o stare de alertă energetică.

„Dacă Germania declară încă din perioada asta că în timpul iernii vor avea o lipsă de gaz, impactul va fi enorm pentru atât pentru ei, cât şi pentru toate celelalte ţări europene”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo reporterilor la Bruxelles în a doua zi a summit-ului.

Cu o zi mai devreme, când liderii au început să sosească la Bruxelles, cea mai mare economie a blocului a avertizat că măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze către UE riscă să provoace un colaps pe pieţele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare de acum câţiva ani. Problemele de aprovizionare au împins deja preţurile la gaze şi energie la niveluri record.

„Noţiunea de energie ieftină a dispărut. De asemenea, noţiunea de energie rusească a dispărut şi ea. În prezent, ne aflăm cu toţii în proces de a asigura sursele alternative de energie pentru spaţiul european”, a spus prim-ministrul leton Krisjanis Karins.

„Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina – ne provoacă dificultăţi tuturor, dar în cele din urmă vom ieşi cu toţii mult mai rezistenţi”.

Situaţia aprovizionării creşte costul energiei electrice în întreaga Europă, alimentează inflaţia şi creşte povara economică asupra întreprinderilor şi gospodăriilor care încă încearcă să se recupereze după pandemie, potrivit Mediafax.

Nervozitatea de pe pieţele energetice este exacerbată de incertitudinile legate de următoarea mişcare a Kremlinului. Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, a declarat că decizia de a închide sau nu robinetul de gaz este în exclusivitate în mâinile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Mişcarea Rusiei de a întări controlul aprovizionării vine în vremea în care Europa încearcă să umple rezervele de gaz înainte de următorul sezon de încălzire, care începe de obicei în jurul lunii octombrie.

Rezervele de gaze ale blocului au fost pline cu 55% pe 22 iunie, comparativ cu norma sezonieră de cinci ani de 57% pentru această perioadă a anului. Scopul este de a ajunge la 80% până la 1 noiembrie pentru a evita problemele pe timpul iernii, scrie antena3.ro

articolul original.

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, întâmpină probleme la controlul persoanelor fizice: Avem o problemă cu numerarul care se mișcă

24 June 2022 at 19:45
image

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a susținut vineri seara la postul de televiziune Digi24 că controalele la persoanele fizice sunt complicate. Acestea trebuie să depună o declaraţie de patrimoniu şi de venit, aceasta semănând cu declaraţiile de avere şi de interese pe care le depun bugetarii, scrie news.ro

”Va primi un aviz în care va fi înştiinţat că va urma să fie verificată situaţia fiscală personală. Există de un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declaraţie de patrimoniu şi de venit. Poate să mai ceară o amânare cu 30 de zile până va depune această declaraţie care este un formular tipizat. El seamănă foarte mult cu declaraţiile de avere şi de interese pe care le depun bugetarii. În general este foarte, foarte asemănătoare, cum, de asemenea, poate să pregătească alte înscrisuri şi alte documente prin care să justifice sumele respective, de unde le-a obţinut ce este cu ele.

Începe apoi verificarea propriu-zisă care este o activitate pe care noi o facem cumva colaborând foarte de aproape cu persoana respectivă. Este invitat la ANAF, i se dă posibilitatea controlul să aibă loc la sediul ANAF-ului sau la domiciliul lui, unde decide. Poate să fie reprezentat de un avocat, un consultant, de oricine doreşte. Sunt regulile generale care sunt aplicate, încep aceste verificări, vedem discutăm, încearcă să probeze, noi punem la dispoziţie probele pe care le avem noi, clarificăm întreaga situaţie.

În final, după ce ajungem sau nu ajungem la un numitor comun, se face acea diferenţă, se stabileşte suma impozabilă, se calculează impozitul şi accesoriile aferente pe diferenţa pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească. Sper să fim o situaţie care să fie acceptată de persoană. Se emite actul administrativ fiscal, o decizie de impunere şi ea poate să fie achitată sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Dacă la contestaţii îi este respinsă, contestaţia va putea să meargă în instanţă. Şi atunci când merge în instanţe devine public inclusiv cine este persoana respectivă”, a declarat Lucian Heiuş.

Acesta a adăugat că numeralul este mai greu de verificat

”Este foarte greu, de exemplu, să urmărim nişte bani care se mişcă în numerar, dar dacă din contul unei persoane de genul ăsta pleacă o sumă semnificativă de bani spre un cont dintr-o alt stat, bineînţeles că el mişcându-se prin sistemul bancar poate fi urmărit şi atunci cerem aceste informaţii, şi de la băncile din alte state. Toţi banii care se mişcă cumva prin sistemul bancar lasă urme, iarăşi nu este o noutate când spun acest lucru. Avem într-adevăr o problemă cu numerarul care se mişcă”, a declarat Heiuş, conform news.ro

articolul original.

Deputat PNL: După compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil făcută de Guvernul Ciucă, avem al doilea cel mai mic preț din Europa

24 June 2022 at 17:32
image

Michael Gudu, deputat PNL de Tulcea, anunță că România va avea al doilea cel mai mic preț la combustibil din Europa, după compensarea cu 50 de bani per litru a Guvernului Ciucă.

Conform calculelor prezentate de deputatul liberal, după compensare, prețul benzinei va fi 1,63 euro, iar cel motorinei va coborî la 1,74 euro.

„Compensarea este soluția care va produce efecte imediat în prețul la pompă al carburanților și, implicit, în buzunarul românilor și al companiilor!

Stă în puterea Guvernului să o aplice rapid și este sustenabilă, fără a afecta investițiile care sunt vitale pentru economie, spre deosebire de celelalte soluții – plafonarea prețului, reducerea accizei și reducerea TVA pentru carburanți.

După compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil făcută de Guvernul Ciucă, avem al doilea cel mai mic preț din Europa.

Până acum, am avut al patrulea cel mai mic preț, după Ungaria, Polonia și Bulgaria. Reducerea se aplică în perioada iulie-septembrie și înseamnă, în euro, că va duce, conform calculelor, benzina la 1,63 euro, și motorina la 1,74 euro”, spune Gudu.

articolul original.

Summitul NATO de la Madrid în ‘pericol’! Ministrul spaniol al Apărării avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice

24 June 2022 at 17:15
image

Summitul NATO de la Madrid riscă să fie atacat cibernetic de către Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de către Ministrul spaniol al Apărării Margarita Robles, scrie news.ro

Întrebată dacă Spania se teme de un atac cibernetic rus, Margarita Robles a răspuns, fără să citeze Rusia, că ”posibilitatea unui atac cibernetic există”.

Ea adaugă însă că nu poate spune mai multe, din motive de securitate”.

”Există numeroase provocări şi numeroase ameninţări, însă avem mulţi oameni care lucrează” la aceste probleme, ”exact pentru a preveni orice situaţie care ar putea afecta securitatea”, le-a răspuns ministrul unor jurnalişti în marja unei vizite într-o instalaţie militară în apropiere de Madrid.

Cotidianul regional La Vanguardia, din Barcelona, dezvăluie că servciile spaniole de informaţii se tem de un atac rus vizând infrastructuri strategice ca aeroporturi, spitale sau centre de aprovizionare cu apă şi energie.

Capitala spaniolă urmează să fie plasată sub un dispozitiv strâns de securitate.

În total, 10.000 de agenţi din cadrul forţelor de ordine urmează să fie desfăşuraţi la acest summit, la care participă inclusiv preşedintele american Joe Biden.

Acest summit NATO urmează să fie dominat de ameninţarea rusă şi de invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februare, lansată de către președintele rus Vladimir Putin, scrie news.ro

articolul original.

Polițiștii vor mai mult! Îi cer ministrului de Interne ca 31 decembrie 2022 să fie termenul-limită pentru acordarea normei de echipament

24 June 2022 at 17:10
image

Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere public un Ordin de ministru prin care polițiștii vor mai beneficia de norma de echipament până la sfârșitul lunii septembrie. Inițial, factorii decizionali hotărâseră ca norma de echipament să fie acordată până la 1 iulie.

Sindicaliștii din Poliția Română vor ca termenul de plată a normei de echipament „să se facă cel puțin până la sfârșitul anului, inclusiv luna decembrie 2022”.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI dezvăluie că astăzi a vot loc o ședință a Comisiei de Dialog Social a MAI, unde SNPPC a făcut această propunere.

Norma de echipament este de aproximativ 250 de lei.

„Astăzi a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social a MAI, având ca subiect proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne privind prelungirea termenului de plată a normei de echipare pentru polițiști, până la data de 30.09.2022 (așa cum am informat acum patru zile).

Prezent la discuții, președintele FSNPPC a propus și a susținut:

1 – privitor la proiectul OMAI – prelungirea termenului de plată a normei de echipament trebuie să se facă cel puțin până la sfârșitul anului, inclusiv luna decembrie 2022, funcție de operativitatea procedurilor derulate;

2 – asupra situației, în ansamblul său, având în vedere procedurile de achiziție aflate în derulare: sistarea plății normei de echipare să se producă DOAR atunci când angajatorul va putea asigura noul echipament, INTEGRAL, pentru angajați;

3 – necesitatea ACTUALIZĂRII NORMEI ANUALE DE ECHIPARE la prețurile pieței, inclusiv prin raportare la cele de achiziție ale noilor uniforme, care sunt majorate față de prețurile precedente (de exemplu: dacă de la 01.10.2022 se va face echiparea cu noua uniformă, este foarte clar că MAI va cunoaște, la acea dată, prețul defalcat pe componente și prețul integral al normei de echipare și, implicit, cuantumul anual/per polițist, astfel încât va trebui să propună un cuantum real, care să permită echiparea corespunzătoare; în prezent, norma de echipare are valoarea anuală de aproximativ 3.200 lei/polițist, în timp ce prețul noii uniforme determină o normă de echipare anuală de circa 5.000 lei/polițist);

4 – la capitolul ,,Diverse” al discuțiilor de azi: intensificareaa dialogului social cu sindicatele reprezentative la nivelul MAI, prin regularizarea ședințelor (cel putin o data la 3 luni), astfel încât dialogul să se producă în mod real și să producă efectele scontate: transparență, informare, negociere, clarificarea problemelor și soluționarea revendicărilor legitime, pentru detensionarea relațiilor cu angajatorul”, informează SNPPC.

Proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne prin care polițiștii vor mai beneficia de norma de echipament până la 30 septembrie 2022

În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr.15/2008, cu modificările și completările ulterioare, ministrul afacerilor interne, emite următorul ORDIN:

Art. I. – Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind ehiparea polițiștilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1173 din 10 decembrie 2021, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 10, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Pentru asigurarea noilor articole de echipament prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru polițiști, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu luna octombrie 2022 până la data de 31 decembrie 2024, respectiv până la dotarea
integrală cu articolele de echipament prevăzute în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, polițiștii vor primi numai echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale.”

2. La articolul 14, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Până la data de 30 septembrie 2022 şi după data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcție de situația care intervine prima, drepturile de echipament în bani se acordă lunar în cuantum de 1/12 din valoarea acestora.”

3. La articolul 32, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Până la data de 30 septembrie 2022 şi după data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcție de situația care intervine prima, polițistului mutat în cursul anului dintr-o unitate în alta i se asigură drepturile de echipament în bani, aferente lunilor efectiv lucrate, de către unitatea din care a fost mutat. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unitatea în care a fost mutatpolițistul.”

Art. II. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

articolul original.

Maia Sandu, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană

24 June 2022 at 16:45
image

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-o conferinţă de presă, privind decizia luată joi seara de membrii UE, că statutul de ţară candidată oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, de speranţă, scrie agerpres.ro

Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE”, a declarat ea într-o conferinţă de presă privind decizia luată joi seara de Cei 27.

În discursul său, transmis în direct la televiziunea publică, Sandu a avertizat că statutul ”nu schimbă lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni ”este o speranţă, lumina de la capătul tunelului”. ”Apartenenţa la UE înseamnă să faci parte din piaţa UE. Pentru cetăţeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor lor şi mai multe oportunităţi aici, acasă”.

Preşedinta a subliniat că bucuria pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrită de criza majoră provocată de războiul din Ucraina. Potrivit acesteia, nu există niciun domeniu al vieţii sociale şi economice care să nu fie afectat de război, creşterea preţurilor la combustibil şi nu numai, toate au fost afectate în mod dramatic de război. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apăra împotriva lor sunt limitate.

Maia Sandu a subliniat că moldovenii „s-au mobilizat în mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni” şi a făcut apel la aceeaşi mobilizare pentru a aduce standardele moldoveneşti mai aproape de cele europene.

Pe cetăţenii moldoveni îi aşteaptă ”o muncă grea şi îndelungată pentru a construi o Moldovă europeană”, iar autorităţile moldovene îşi vor asuma ”orice cost politic” pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor două ţări la UE, proces care ar putea fi reversibil în cazul în care acestea nu se conformează reformelor cerute de executivul comunitar în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor, scrie AGERPRES

articolul original.

Dreptul femeilor la avort, anulat de Curtea Supremă a SUA! Fiecare stat poate decide dacă autorizează avorturile sau nu

24 June 2022 at 16:40
image

Curtea Supremă a SUA a anulat, vineri, dreptul femeilor la avort și legalizarea la nivel național a întreruperilor de sarcină.

Practic, fiecare stat va putea decide acum dacă autorizează avorturile sau nu.

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, informează AFP şi Reuters.

Decizia de vineri nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de ‘Roe v. Wade’, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Date fiind fracturile din ţară, o jumătate din statele americane, mai ales în sud şi centru mai conservatoare şi religioase, ar putea să interzică avorturile într-un termen mai lung sau mai scurt.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort, scrie Agerpres.

‘Constituţia nu face nicio referire la avort şi niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept’, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorităţii. Roe v. Wade ‘era total nefondat încă de la început’ şi ‘trebuie să fie anulat’. ‘Este timpul ca problema avortului să fie lăsată în seama reprezentanţilor aleşi ai poporului’ în parlamentele locale, se mai spune în decizie.

Această formulare este apropiată de un anteproiect de hotărâre scurs în presă la începutul lunii mai, provocând importante manifestaţii în toată ţara şi un val de indignare al stângii.

articolul original.

Kim Jong Un se pregătește de ceva? Liderul de la Phenian a cerut întărirea capacității de apărare a Coreei de Nord

24 June 2022 at 12:15
image

Conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a cerut conducerii armatei o întărire a capacităţii de apărare a ţării, relatează vineri presa de la Phenian, preluată de Reuters.

Kim s-a întâlnit cu cei mai înalţi oficiali militari timp de trei zile, iar agenţia citată apreciază că mesajul transmis provoacă îngrijorare privind posibilitatea ca nord-coreenii să producă mai multe arme nucleare tactice.

Reuniunea a fost urmărită îndeaproape în contextul speculaţiilor tot mai frecvente privind realizarea unui nou test nuclear în Coreea de Nord, după cinci ani de la precedentul. Oficialităţi sud-coreene au afirmat că evenimentul ar putea avea loc „oricând”.

Conform agenţiei nord-coreene de presă KCNA, Adunarea Extinsă a celei de-a 8-a Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim, „a aprobat chestiunea importantă a furnizării unei garanţii militare pentru întărirea în continuare a capacităţii naţionale de descurajare a războiului”.

Cu această ocazie, la Phenian s-a menţionat – fapt neobişnuit, remarcă Reuters – revizuirea planurilor militare şi s-a decis sporirea misiunilor operaţionale ale unităţilor de linia întâi cu „un plan militar de acţiune important”.

KCNA nu a dat detalii, însă analiştii apreciază că planul este orientat împotriva Coreei de Sud.

„Coreea de Nord a adăugat, posibil, utilizarea armelor nucleare tactice în noile planuri operaţionale, având în vedere utilizarea termenului de ‘descurajare a războiului’, pe care îl utilizează pentru a se referi la capacităţile nucleare”, a explicat Hong Min, cercetător senior la Institutul Naţional Coreean pentru Reunificare din Seul.

Agenţia de presă oficială de la Phenian a difuzat joi şi o imagine cu oficiali nord-coreeni de rang înalt în timpul unei şedinţe, cu o hartă care părea să reprezinte coasta de est a peninsulei coreene, unde sunt amplasate centralele atomice din Coreea de Sud.

Întrebat despre reuniunea din Coreea de Nord, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că ţara sa pregăteşte „o reacţie fermă” la activităţile Phenianului.

Deşi KCNA nu a menţionat direct programul nuclear sau cel de înarmare cu rachete, ştirea la care se referă Reuters a menţionat alegerea ca vicepreşedinte al Comisiei Militare centrale a Partidului (comunist nord-coreean – n. red.) a lui Ri Pyong Chol, care a condus programul de dezvoltare a rachetelor.

„Având în vedere poziţia simbolică a lui Ri în progresul nuclear al Nordului, alegerea demonstrează voinţa de accelerare a dezvoltării de arme strategice şi tactice”, a explicat Hong.

Un oficial din ministerul sud-coreean al reunificării – instituţia răspunzătoare de problemele inter-coreene – a afirmat că Phenianul pare să fi publicat intenţionat fotografia şi îşi va intensifica probabil ameninţările la adresa Seulului.

Anul acesta, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, precum şi noi rachete hipersonice şi o rachetă cu rază scurtă de acţiune care ar putea fi proiectată pentru arme nucleare tactice. În aprilie, nord-coreenii au efectuat un test de lansare a unei arme ghidate tactice cu obiectivul de a „îmbunătăţi serios puterea de foc a unităţilor de artilerie cu rază lungă de acţiune din prima linie şi de a spori eficienţa în utilizarea armelor nucleare tactice”, informează agerpres.ro

articolul original.

Situația rămâne tensionată în Extremul Orient! Navele militare chineze continuă să își facă prezența în apele teritoriale ale Japoniei

24 June 2022 at 11:45
image

Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea unui lanţ de insule disputate de cele două ţări, au declarat vineri autorităţile japoneze. Este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu, au spus japonezii.

Paza de coastă japoneză a anunţat vineri că navele au intrat în apele japoneze din Marea Chinei de Est în primele ore ale zilei de marţi şi au rămas pentru a supraveghea o navă de pescuit japoneză care opera în zonă, înainte de a ieşi joi seara.

La un moment dat, una dintre navele chinezeşti s-a apropiat la 3 kilometri de Insulele Senkaku, controlate de Japonia şi cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, mult sub limita de 19,3 kilometri care defineşte apele teritoriale ale unei ţări. Paza de coastă japoneză şi-a trimis propriile nave de patrulare în zonă şi a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Totuşi, astfel de incursiuni nu sunt neobişnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât şi Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor, dar Japonia le administrează din 1972. Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, de asemenea, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile asupra lanţului stâncos, aflat la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, au mocnit de generaţii, revendicările asupra lor datând de sute de ani. Oficialii chinezi au susţinut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din China nu au oferit comentarii privind declaraţia de vineri a pazei de coastă japoneze, informează agerpres.ro

articolul original.

‘Vocea lui Putin’ reacționează după ce Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE: ‘Este o afacere internă europeană’

24 June 2022 at 11:15
image

Kremlinul a calificat vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează AFP.

„Este o afacere internă europeană”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”.

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat, informează agerpres.ro

articolul original.

Romanii care intampina dificultati cu ratele pentru credite pot solicita amanarea platii acestora cu pana la 9 luni. Aceasta ar putea fi o solutie pentru persoanele care au de suferit din cauza cresterii ROBOR-ului si a inflatiei de doua cifre

24 June 2022 at 11:10
image

Coalitia de guvernare a Romaniei a decis ca incepand cu 1 iulie 2022 romanii care au credite vor avea posibilitatea de a amana plata ratelor, avand in vedere contextul actual de crestere a preturilor. Masura respectiva se va aplica pentru persoanele fizice si juridice care intampina dificultati cu achitarea creditelor. O masura similara a fost aprobata in 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19, cand multe persoane si-au pierdut job-ul sau au avut de suferit din cauza diminuarii veniturilor. Diferenta fata de moratoriul din 2020 va fi ca principalul criteriu va fi cresterea cheltuielilor sau costurilor, pe cand in pandemie criteriul principal a fost scaderea veniturilor. De aceasta masura vor putea beneficia persoanele fizice si juridice a caror cheltuieli sau costuri au crescut cu minim 25% fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta masura este luata pe fondul cresterii indicelui ROBOR dar si a preturilor la energie, combustibil, materii prime, alimente din cauza inflatiei si a multiplelor crize din ultimul timp.

Conditiile pentru a beneficia de amanarea ratelor

Principalele prevederi conform carora romanii pot amana plata ratelor sunt:

 1. Obligatia de plata a ratelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 aprilie 2022, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada cuprinsa intre minim o luna si maxim 9 luni.
 2. Debitorii pot sa beneficieze o singura data de amanarea ratelor.
 3. Sunt exceptate de la amanarea ratelor overdrafturile, liniile de credit, cardurile de credit si alte facilitati revolving.
 4. Amanarea poate fi acordata doar pentru creditele care nu au avut restante in ultimele 6 luni.
 5. Pentru a beneficia de suspendarea rabursarii ratelor, debitorii trebuie sa trimita catre creditor o cerere in cel mult 30 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a OUG.
 6. Dobanda pentru sumele scadente a caror plata este suspendata va fi capitalizata la soldul creditului existent.
 7. Persoanele fizice pot solicita amanarea ratelor doar daca: nu se afla in incapacitate de plata, depun o delcaratie pe propria raspundere cu privire la crestere cu minim 25% a cheltuielilor lunare ca urmare a cresterii preturilor comparativ cu perioada similara din 2021.

Ce este important de stiut

Chiar daca conditiile pentru a beneficia de amanarea ratelor sunt simple, este foarte important sa intelegem anumite aspecte:

 • Aceasta solutie nu este pentru toata lumea. E o masura pentru cei care au dificultati in plata ratelor. Nu este o scutire, este o amanare la plata. Chiar daca nu intampini probleme cu plata ratelor dar te gandesti ca nu ar fi rau sa nu platesti rata la banca timp de 9 luni, iti propun sa te gandesti de doua ori, pentru ca aceasta facilitate reprezinta o amanare, Adica, in loc sa iti platesti creditul in 60 de luni – cat sa presupunem ca ti-a mai ramas de achitat, il vei plati in 69 de luni (60+9).
 • Aceasta amanare ar aduce si costuri suplimentare. Dobanda pentru aceste 9 luni in care nu iti vei plati rata se va aduna la soldul creditului tau, in felul acesta, cand vei relua plata ratelor, s-ar putea ca aceasta sa fie chiar mai mare decat pana la amanare. Avand in vedere evolutia ROBOR-ului, care in iunie 2022 este de peste 6% si are tendinte de crestere in continuare, s-ar putea sa intri intr-o capcana care sa-ti inrautateasca si mai mult situatia financiara.
 • Trebuie sa tii cont de cheltuielile crescute cu utilitatile in timpul iernii. Daca soliciti o amanare pentru 3 luni pentru a merge intr-o vacanta, s-ar putea ca din iarna sa nu mai faci fata cheltuielilor: ROBOR-ul crescut, dobanda la dobanda pentru lunile in care nu ai platit rata, implicit o rata lunara mai mare, costul cu utilitatile mai mare etc.

Concluzii si propuneri

 • Este o masura menita sa ajute persoanele sau companiile care realmente intampina dificultati cu plata ratelor scadente pe fondul cresterii preturilor.
 • Daca nu ai probleme cu plata ratelor si nu este cazul sa soliciti amanarea ratelor, nu o face, vei plati mai mult dupa.
 • Debitorii pot beneficia o singura data de amanarea ratelor.
articolul original.

Richard Shirreff, fost comandant NATO, avertizare pentru Occident: ‘Nu va fi niciodată pace în Europa, cât timp Putin este la Kremlin sau cât timp regimul lui Putin este la Kremlin’

24 June 2022 at 10:45
image

Generalul Richard Shirreff, fost comandant NATO, avertizează că ”nu va fi niciodată pace în Europa”, cât timp rămâne la putere Vladimir Putin.

Ofițerul englez face apel la ”reînarmarea masivă” a Marii Britanii și a altor state occidentale după invazia Ucrainei, potrivit Daily Mail.

Sir Richard Shirreff, fostul comandant adjunct al NATO, din timpul când Rusia a invadat Crimeea în 2014, a spus la Chalke Valley History Festival, că țările occidentale trebuie să facă eforturi pentru ”înfrângerea Putinismului”.

Respectiva ”reînarmare masivă” este necesară pentru a combate ”autocratul pătat de sânge”, a declarat generalul. El a comparat situația actuală din Ucraina și Europa, cu lunile premergătoare ale celui de-Al Doilea Război Mondial și a evidențiat faptul că Occidentul trebuie să lupte pentru ”înfrângerea regimului lui Putin”.

”Nu va fi niciodată pace în Europa, cât timp Putin este la Kremlin sau cât timp regimul lui Putin este la Kremlin. Ne-am întors acum, acolo unde erau mulți dintre părinții noștri, tatăl meu, mama mea în 1938”, a adăugat generalul.

”Ne confruntăm cu un autocrat de la Kremlin pătat cu sânge, care a dus politica de fier și sângele înapoi în Europa, a provocat suferințe de nedescris unui vecin pașnic democratic pentru a-și satisface scopurile politice”, a declarat fostul comandant NATO.

În plus, el a avertizat că Rusia va invada Ucraina și apoi se va concentra asupra țărilor din Europa de Est.

Generalul a spus că invazia Rusiei din Crimeea, în 2014, despre care el a afirmat că ”a căzut ca o prună coaptă în mâinile lui Putin”, ar fi trebuit să fie ”trezirea strategică” de care aveau nevoie națiunile occidentale în privința intențiilor președintelui rus.

Sir Richard Shirreff crede că ”dacă îi vom ajuta pe ucraineni să lupte cu inteligență, atunci sunt absolut sigur că ei, în timp, îi vor împinge pe ruși înapoi la linia de dinainte de 24 februarie, din Donbas”, conform ziare.com

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul la combustibil: ‘Aș fi vrut cu toată dorința personală și dorința Guvernului să fi putut mai mult decât atât’

24 June 2022 at 06:15
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată, punctând că nu este momentul pentru concurenţă politică pe subiecte care „impactează viaţa oamenilor”.

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

El a indicat că reducerea „se va vedea pe bonul fiscal”.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple.

Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul, informează agerpres.ro

articolul original.

Președintele Lituaniei, despre interzicerea tranzitului de bunuri către regiunea rusă Kaliningrad: ‘Respectăm normele stabilite de UE și aplicăm sancțiunile în baza acestor reguli’

24 June 2022 at 05:45
image

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a afirmat că aşteaptă din partea Comisiei Europene (CE) să clarifice cu ”mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad.

”Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles, relatează agenţia EFE.

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt ”o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică ”blocada” şi nu restabileşte ”imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. ”Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii ”nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii ”specifice” şi ”proporţionale”.

”Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Acesta a menţionat de asemenea că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. ”Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a notat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, informează agerpres.ro.

Această instituţie a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planurile menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

articolul original.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre noul Concept Strategic: ‘Va stabili poziția noastră comună față de Rusia, provocările emergente și China, precum și asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent’

24 June 2022 at 05:15
image

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid vor fi luate ”decizii importante” cu privire la consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ”planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre” şi ”va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”, relatează agenţia EFE.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

”Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ”altor parteneri în situaţie de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenţă”. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

”Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a subliniat că războiul rus împotriva Ucrainei va fi în centrul summitului de la Madrid şi al preşedinţiei semestriale a Consiliului UE care va fi preluată de Republica Cehă pe 1 iulie. El şi-a manifestat speranţa că în timpul acestei preşedinţii va fi semnată la Praga o nouă declaraţie comună asupra cooperării între UE şi NATO, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Profesorul Bogdan Teodorescu: ‘Lui Zelenski îi este foarte greu să facă pace cu Rusia. Rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să capete imaginea negativă pe care o are’

23 June 2022 at 20:45
image

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, a afirmat că în momentul de față, la peste patru luni de război, lui Volodimir Zelenski îi este foarte greu să mai cedeze teritorii în favoarea Rusiei. 

„Dacă Zelenski cere cedarea de teritorii, întrebarea este „dar de ce ne-ai pus să murim? de ce nu le-ai cedat din prima?.. și eram în viață și cu țara întreagă”. Faptul că el a chemat ucrainenii la rezistență, lucru extrem de important pentru echilibrul democrațiilor noastre și asta trebuie să înțelegem fiind că Rusia a ieșit slăbită si fără anvergura pe care putea să o aibă dacă obținea din nou așa.. bătând din palme „m-am dus acolo – am obținut Crimeea, am bătut din palme și am obținut jumătate de Ucraina… pai mâine Moldova, poimâine Georgia.. răspoimâine „hai și cu țările NATO””, a declarat Bogdan Teodorescu.

Totodată, rezistența de fier a ucrainenilor a făcut ca mitul armatei invincibile a Rusiei  să capete o imagine negativă prin prisma pierderilor enorme pe care le suferă pe câmpul de luptă în fața unei armate mai slab echipate și cu mai puțin militari.

„Rezistența ucraineană a făcut ca Rusia să capete imaginea negativă pe care o are, să aibă pierderile pe care le are, să aibă consecințele economice pe care le are. Că rușii folosesc o propagandă spectaculoasă și că au surmontat un pic această imagine e meritul lor.

Dând la o parte acest lucru, rezistența ucraineană care a permis conservarea, până în momentul de față a existenței națională a acelei țări și ne-a permis și nouă un anumit respiro, o capacitate de a ne fortifica și de a ne întări și de a aborda altfel viitoare ipotetice conflicte, a presupus pierderi mari de vieți omenești”, a declarat el.

„În momentul de față lui Zelenski îi este foarte greu să spună „bine oameni buni- am murit..hai gata facem pace.. le dăm ce au ocupat și ne vedem de viață”. E foarte greu să facă acest lucru. E fără ieșire”, a subliniat analistul Bogdan Teodorescu, conform Gândul.ro.

articolul original.
❌