ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayBugetul

Asta da luptă cu Mafia: Clotilde Armand s-a apucat să-și facă selfie-uri în Parlament

24 November 2022 at 07:20

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 care, adesea, susține că se luptă cu o așa-zisă „Mafie”, a reușit să fie personajul principal al unor imagini de-a dreptul amuzante.

Edilul celui mai bogat sector al Capitalei a fost surprins în timp ce își făcea selfie-uri în Parlamentul României. Armand a fost prezentă, luni, în Parlament, la votul pentru încuviințarea percheziției informatice a DNA a deputatului Daniel Tudorache.

De altfel, ea a făcut și o postare de pe Facebook, din Parlament.

I-am promis lui domn’ Marcel că am să mă duc după toți colegii lui de partid care au devalizat bugetul Primăriei Sectorului 1 și voi face tot ce ține de mine ca să plătească și să recuperăm prejudiciul. S-au dat prea multe tunuri din bani publici în Sectorul 1 și jaful se vede de pe lună. Degeaba aruncă șeful PSD cu banii din subvenții să fim linșați de jurnaliștii cumpărați de dânsul. Nu ne oprim!

Așa că am fost mai devreme prezentă în Parlamentul României pentru a vedea cum votează PN&PSD cererea DNA în cazul fostului primar. Un dosar pornit de la plângerea mea în 2019, prejudiciu estimat la aproape 70 milioane de lei, peste 50 de suspecti, primari, functionari publici, firme private, companii ale consiliilor locale etc.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA sunt foarte grave: grup infracțional organizat, achiziții publice înaintea procedurii competitive, licitații publice simulate, bunuri plimbate fictiv de la o firmă la alta pentru umflarea prețuriloretc.

Mă bucur că PNL și PSD nu vor îngreuna ancheta DNA și au votat corect. 243 din 253 prezenți (330 in total) au votat PENTRU.

PS:
Curaj, domn’ Marcel. Abia a început. Va urma”, a scris Armand, pe Facebook.

Jurnaliștii de la Știrile PRO TV au fost cei care au prezentat filmarea în care Clotilde Armand își face selfie-uri.

Imagini cu Clotilde Armand în timp ce se pregătește de selfie-uri:

La 16 noiembrie, DNA a făcut cerere pentru a-i fi permisă percheziția informatică a deputatului Daniel Tudorache

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 796/VIII/3 din 19 noiembrie 2020 și 898/VIII/3 din 21 octombrie 2022, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA Crin Bologa a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul penal privind pe TUDORACHE DANIEL, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice față de persoana menționată care are calitatea de suspect în dosar.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv”, a transmis DNA.

articolul original.

Vești uriașe pentru milioane de români! Adrian Câciu: ‘Cu siguranță salariul minim va fi 3.000 de lei’

24 November 2022 at 06:45
image

Vești bune pentru români! Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a declarat că salariul minim ”cu siguranţă” va fi 3.000 de lei.

Mâine avem Consiliul Naţional Tripartit. (…) Mâine o să avem şi răspunsul. Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţa de mâine, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. (…) Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor.

Or aici, lăsaţi-ne mâine să discutăm. Pentru că partajarea contribuţiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, miercuri seară, la Digi 24.

El a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creştere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.

A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai declarat Adrian Câciu, conform news.ro.

Vezi și:

articolul original.

Cristian Popa (BNR): ‘Două schimbări legislative care sunt amplu dezbătute în această perioadă, și anume OUG-ul de tăiere a comisioanelor. 50 de milioane de lei s-ar muta de la administratori la participanții de fonduri de pensii’

24 November 2022 at 06:15
image

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a afirmat că statul câştigă 150 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor de la Pilonul II de pensii, iar participanţii pierd 100 de milioane de lei.

Aş vrea să vorbesc despre două schimbări legislative care sunt amplu dezbătute în această perioadă, şi anume OUG-ul de tăiere a comisioanelor unde, am realizat singur calculele, 50 de milioane de lei s-ar muta de la administratori la participanţii de fonduri de pensii. Se plănuieşte tăierea comisionului din contribuţii, de 0,5%. Mai este o altă ordonanţă, cred că s-a şi aprobat de către plenul Parlamentului, OG 16 care introduce impozitarea dividendelor.

La fel am făcut calculele. 150 de milioane de lei pleacă de la participanţi la stat, impozit pe dividende. E o estimare grosieră, dar e destul de simplu calculul. Ştim cât sunt dividendele, ştim cât sunt activele. Deci 50 de milioane de lei pleacă de la administratori la participanţi, de la participanţi pleacă 150 de milioane de lei la stat. Deci la finalul zilei, din cele două proiecte legislative avem următoarele cifre: administratorii închid ziua cu minus 50 de milioane de lei, participanţii închid ziua cu minus 100 de milioane de lei, statul închide ziua cu 150 de milioane de lei„, a spus miercuri Cristian Popa, la masa rotundă privind viitorul pensiilor românilor organizată de Comisia pentru antreprenoriat şi turism a Camerei Deputaţilor.

El a precizat că, dacă împărţim 50 de milioane de lei la 8 milioane de participanţi, o să vedem că statul salvează 6 lei pe an pentru fiecare român. În acelaşi timp ia de trei ori mai mult de la participanţi şi duce în bugetul statului.

Mi se pare ca e genul de reformă care nu se încadrează în ce ne spune jalonul PNRR cu privire la creşterea sustenabilităţii sistemului. Aş continua cu altă idee. Bănuiesc că ştiţi fiecare dintre dumneavoastră cât aveţi în contul de pe Pilonul II. Eu am făcut studii şi v-aş întreba următorul lucru: ştiţi cât de mult aţi contribuit la Pilonul I, în aceeaşi perioadă? Presupun că ştiţi cât aveţi în Pilonul II. Nu vă ţin în suspans, de 7,3 ori mai mult aţi plătit la Pilonul I începând cu 2007, de când a fost lansat sistemul.

Atât aţi fi avut în Pilonul II dacă nu mergeau la stat. Eu m-am crucit când am văzut. Am înmulţit suma cu 7,3. Primul meu job a fost cam în aceeaşi perioadă. Deci am contribuit toată perioada. Dacă aţi contribuit mai mult, cu atât mai mult aţi dat la stat. Mie mi s-a părut o cifră foarte, foarte mare. Un alt aspect la fel de important. Am calculat „eficienţa” Pilonului I şi am ajuns la un calcul foarte simplu.

Am început aceste investigaţii pentru a-mi răspunde la propriile întrebări, dar cred că sunt relevante pentru toată societatea. Deci eficienţa Pilonului I. Un român mediu plăteşte contribuţia de 25% pe un salariu mediu, deci 25% din 6.500 de lei, plăteşte lunar 1.620 de lei timp de 35 de ani pentru a primi un punct de pensie. Acum, ce primeşte la schimb? După 35 de ani primeşte un punct de pensie care este 1.586 de lei plus / minus 12,5% timp de 16,3 ani pentru că atât trăieşte românul în medie la vârsta de pensionare, la 65 de ani. Deci plătim o sumă timp de 35 de ani şi primim aproape aceeaşi sumă timp de 16 ani„, a declarat Cristian Popa.

El a menţionat ca aceste calcule sunt valabile doar dacă respectivul contributor ajunge la 65 de ani. În cazul în care nu ajunge, randamentul este de minus 100%.

Nu mai spun că este Pilonul I nesustenabil pentru că m-a certat domnul ministru al Muncii, dar spun că Pilonul II de pensii, din calculele pe care CFA România le-a făcut, este de trei ori mai eficient„, a afirmat Cristian Popa.

De asemenea, el a arătat că a mai făcut un calcul, referitor la nerespectarea calendarului de creştere a contribuţiei până la 6% din salariul brut şi a declarat ca românii ar fi avut pensia privată mai mare 22% dacă se respecta calendarul, conform agerpres.ro.

articolul original.

Ieșire a lui Paul Stănescu: ‘PSD a demonstrat că are o viziune corectă și mai realistă asupra creșterii pensiilor. Este crucial ca în momentele grele să fim solidari’

23 November 2022 at 21:45
image

Unul dintre principiile fundamentale ale PSD este să facă tot ce poate pentru a sprijini oamenii care se descurcă tot mai greu cu traiul zilnic. Guvernăm pentru toţi românii, dar trebuie să intervenim mai mult în cazul celor care au cea mai mare nevoie„, a declarat Secretarul General al Partidului Social Democrat.

PSD a demonstrat că are o viziune corectă şi mai realistă asupra creşterii pensiilor. Mă bucur că, într-un final, în cadrul coaliţiei am ajuns la soluţii raţionale şi de bun-simţ. Am ieşit din spirala populistă şi am luat decizii optime, care să ofere protecţie în faţa scumpirilor, dar fără a dezechilibra bugetul„, a declarat Paul Stănescu, potrivit Mediafax.ro.

Secretarul afirmă că partidul a ţinut cont de nevoile pensionarilor în mod diferenţia, iar ce a fost aprobat în coaliţie este un pachet mai amplu de solidaritate. Sunt măsuri de sprijin pentru mai multe categorii de români vulnerabili, în valoare de 26,65 miliarde de lei. 

Pachetul nu vizează doar pensiile, ci şi alocaţiile copiilor, mărirea salariului minim, inclusiv pentru cei care lucrează în construcţii, sprijin pentru persoanele cu handicap, susţinere pentru veteranii şi văduvele de război.

Este crucial ca în momentele grele să fim solidari cu cei care au muncit şi au contribuit, cu cei care muncesc şi susţin economia, dar şi cu cei care sunt lipsiţi de opţiuni pe piaţa muncii, din cauza problemelor de sănătate. Asta înseamnă dreptate socială.
Mă bucur că am ajuns la acest rezultat în cadrul coaliţiei. Trebuie, ca în aceste zile, să ne putem uita unii la alţii şi să recunoaştem că nu ne este tuturor la fel de greu, a conchis Paul Stănescu, Secretarul general al PSD. 

Vezi și:

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor’

articolul original.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, îi liniștește pe români: ‘O să avem o creștere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depășim aceste prognoze’

23 November 2022 at 21:15
image

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a declarat că prognozele arată o creştere de 1,8% a economiei României anul viitor. ”O să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze”. 

Toate prognozele nu arată o contracţie a economiei, ci arată o încetinire a vitezei de creştere sau o reducere a creşterii economice, ca să spun aşa. (…) Eu am spus: am semnalul de încetinire pe trimestrul trei, sigur îl voi avea şi în trimestrul patru. Pentru asta, tot Guvernul trebuie să lucreze la măsuri de restartare a economiei. (…) Ăsta este semnalul cel mai important pentru cei care decid, dar şi pentru corporaţii”, a afirmat Adrian Câciu.

Ministrul a estimat că România nu va înregistra, anu viitor, o scădere economică, el fiind de părere că va fi o creştere economică ”nu mai jos” de 1,8%. 

Recesiunea prevesteşte criza. Sunt foarte multe confuzii, toată lumea spune: suntem în criză, suntem în criză! Oameni buni, suntem în presiune recesionistă. Da, sunt elemente de presiune care se exprimă prin preţuri mai mari, prin faptul că oferta nu se valorifică, stă pe stoc sau se închid anumite companii, sunt semnale. Criza este ultima parte a unui întreg ansamblu de exprimări ale jucătorilor economici. (…) Opinia mea este că nu vom avea o creştere economică la nivel de potenţial – în România creşterile de potenţial sunt undeva la 4,5%, aşa arată potenţialul României, aşa ar putea să crească, dacă nu ar fi influenţată de factori negativi – o să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, a adăugat Adrian Câciu, conform news.ro.

El a explicat că termenul de recesiune tehnică a fost ”inventat” într-o perioadă de campanie electorală în SUA şi că recesiunea ”reală” este cea mai importantă.

articolul original.

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor’

23 November 2022 at 20:47

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: 'Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

sursa foto:  click.ro

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că noua Lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. 

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

Analistul economic Adrian Negrescu, despre majorarea salariului minim: ‘Asistăm, în prezent, la un adevărat dialog al surzilor. Pe de o parte, autoritățile vor să crească salariul minim din pix, iar pe de altă parte avem patronatele și sindicat

23 November 2022 at 20:16
image

Nu cred că există om de afaceri în România care să nu îşi dorească să plătească mai bine angajaţii. Însă, până la urmă, totul ţine de calculele economice. Îşi permit firmele să crească salariile brusc, aşa cum îşi doreşte Guvernul? Unele pot, altele nou, mai ales cele din sectorul IMM-urilor pentru care scăderea accentuată a consumului, inflația, le-au erodat puternic business-urile iar multe dintre ele se gândesc deja să dea oameni afară. Așa că, pentru multe firme, creșterea salariilor e o misiune aproape imposibilă în actualul context.

Asistăm, în prezent, la un adevărat dialog al surzilor. Pe de o parte, autoritățile vor să crească salariul minim din pix, la 3000 de lei brut, cu gândul că, urmare a acestei decizii, și salariile lor vor crește pentru că sunt strâns legate de dinamica acestui câștig minim, iar pe de altă parte avem patronatele și sindicatele care vor o gură de oxigen – creșterea salarială să nu fie taxată de stat. Altfel spus, dacă salariul minim crește la 3000 lei brut, oamenii să primească și banii pe care, în mod normal, firmele ar fi trebuit să îi dea statului.

E un  dialog al surzilor pentru că nu mă aștept ca autoritățile să accepte propunerile mediului de afaceri și solicitările sindicatelor și să meargă pe propunerea lor, fără să se gândească la impact. De altfel, în prezent, Guvernul nu a prezentat niciun studiu de impact legat de efectul creșterii salariului minim la 3000 lei. Cine va câștiga, cine va pierde, dacă mediul de business are de unde să crească salariile la nivel cerut de ei.

Pentru oamenii plătiți cu salariul minim, diferența între cât câștigau până acum, aprox. 1500 lei și cei 1800 de lei pe care i-ar primi de la 1 ianuarie, nu este foarte mare. Ce poți face cu 300 de lei în plus pe lună, având în vedere inflația uriașă.

Și să nu uităm un lucru firmele vor trece în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează toate aceste creșteri salariale, așa că să nu ne așteptăm ca cei 300 de lei să mai valoreze la fel ca acum într-un orizont de 3-4 luni.

Fără un studiu de impact, fără să iei în calcul fragilitatea firmelor, decizia de majorare a salariului minim e doar încă o măsură luată din pix, care va însemna încă un cui bătut în sicriul economic românesc„, a declarat Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro.

articolul original.

Prima reacție de la Kremlin după bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei: ‘Viitorul și succesul operațiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială’

23 November 2022 at 19:50
image

Kremlinul a transmis miercuri că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale militare din Ucraina, într-un moment în care Kievul a denunţat atacurile ruseşti masive asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială„, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă la Erevan, capitala Armeniei, relatează AFP.

Peskov nu a fost întrebat în conferinţa de presă de miercuri despre adoptarea de către Parlamentul European a unui text care califică Rusia drept „stat care susţine terorismul” în conflictul din Ucraina, cerând celor 27 de state membre ale UE să facă la fel, însă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat pe Telegram.

Ea a propus ca Parlamentul European să fie calificat drept „susţinător al idioţeniei”, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Atacurile rusești din Ucraina produc daune și în Republica Moldova! Curentul electric a fost întrerupt în majoritatea localităților din țară

articolul original.

Mihai Daraban, șeful Camerei de Comerț: ‘Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa’

23 November 2022 at 19:22
image

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a declarat că România nu trece printr-o criză economică, ci printr-o criză a energiei, dar un lucru care ne preocupă foarte mult este deficitul balanţei comerciale.

Noi suntem entitatea care evită şi chiar îi rugăm pe decidenţi să evite cuvântul criză economică, pentru că demobilizăm şi consumatorul şi producătorul. Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa. Şi cred că această mână de lucru mai ieftină ne creează un avantaj în această criză. Cred că trebuie să fim optimişti, pentru că, mă uitam, industria are o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizată de industrie. Şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Categoric, pe noi la Camera de Comerţ, ne va preocupa foarte mult, şi sper să intre o dată mai adânc în agenda publică, deficitul balanţei comerciale a României„, a declarat Daraban, la Gala „Topul Naţional al Firmelor 2022”.

El a subliniat că anul trecut România avea un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro de euro, faţă de 18,3 miliarde euro cu un an înainte şi de 8,7 miliarde euro în 2015, iar anul acesta, în opinia sa, se va închide „cu prefixul 3”, respectiv 31-32 de miliarde de euro.

Se pune problema până când. Sau când se va opri, sau când întoarcem acest deficit, când încercăm să-l mai îndulcim. Şi cred că o temă esenţială este această cifră de la import: de 98,5 miliarde de euro a importat România în 2021. Poate toţi am auzit la viaţa noastră de producţie pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul în România este, dacă-mi permiteţi, chiar prevândut, Şi cred că aici trebuie lucrat mult cu autorităţile publice locale, cu această diplomaţie economică, să încercăm să aducem acea producţie în România, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului român„, a mai spus preşedintele CCIR.

Acesta le-a transmis reprezentanţilor firmelor ce vor fi premiate miercuri că, „dacă există în top, chiar există”, deoarece topul va lua calea misiunilor economice din străinătate ale României, misiunilor diplomatice, a ambasadelor străine din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, toţi partenerii străini, „dacă vor căuta pe cineva serios în ţara asta”, vor căuta în primul rând în Topul Naţional al Firmelor.

Mihai Daraban a precizat că topul a început să fie realizat în jurul datei de 15 august, când CCIR a intrat în posesia bazei de date de la Ministerul de Finanţe, plecându-se la drum cu cei 802.243 de agenţi economici care la acea dată au depus bilanţul la organele fiscale. Dintre aceştia, după prima filtrare, au rămas 293.131 de firme care au intrat în procedura de verificare şi de alcătuire a topului.

„Într-un final, vorbim de 12.740 de firme care s-au clasificat pe primele 10 locuri, în cele 7 domenii mari de activitate, pe cele 377 de subdomenii. Vă pot spune că, într-adevăr, uitându-ne la cei care a depus bilanţul, putem vorbi de 37.000 de firme în plus care au depus bilanţul faţă de anul trecut, dar, în acelaşi timp, ne uităm şi la o polarizare a economiei româneşti, o polarizare pe care o ştim, am văzut-o an de an, am măsurat-o în fel şi chip. Este o realitate că aceste 12.740 de firme realizează 212,4 miliarde de euro cifră de afaceri, cu alte cuvinte 54% din cifra de afaceri totală”, a punctat preşedintele CCIR.

Camera de Comerţ şi Industrie a României premiază miercuri, în cadrul Galei „Topul Naţional al Firmelor”, ediţia a XXIX-a, cele mai performante companii din România.

Topul vizează 7 domenii de activitate: industrie, comerţ; servicii; construcţii; agricultură, silvicultură, pescuit; cercetare – dezvoltare şi high-tech; turism. Clasamentul este realizat în baza unei metodologii unice, complexe, transparente şi unitare, implementată de camerele de comerţ şi industrie din toate judeţele ţării.

În 2022, potrivit datelor publicate de CCIR, cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,2%) şi serviciile (28%), urmate de comerţ (20,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (5%), construcţii (4,7%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,7%), turism (2,2%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 44,09% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,4%) şi servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 42,6% din profitul total şi o pondere a profitului de 11% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Clasamentul Topul Naţional al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, conform agerpres.ro.

articolul original.

Fostă deputată în Parlamentul de la Chișinău: ‘Suntem în situație de război, chiar dacă deocamdată nu suntem bombardați cu rachete rusești. Rusia a decis să utilizeze arma energetică pentru a supune Republica Moldova’

23 November 2022 at 18:57

sursa foto:  national.ro

Ana Guțu, fostă deputată în Parlamentul de la Chișinău, a declarat că Federația Rusă a decis să utilizeze arma energetică pentru a supune Republica Moldova.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Ar putea apărea o pană de curent uriașă, la nivel european? Premierul Nicolae Ciucă: ‘Trebuie să găsim acele soluții prin care să ne protejăm populația’

23 November 2022 at 16:50
image

Prim-ministrulNicolae Ciucă a precizat că trebuie găsite soluţii pentru a asigura echilibrul pieţei energetice în interiorul Uniunii Europene, subliniind că în cadrul discuţiilor purtate cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, s-a căzut de acord că trebuie decuplat preţul gazelor de preţul energiei electrice.

Am discutat aspectele despre ceea ce înseamnă criza energiei. Această problemă a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, suntem de acord că trebuie să decuplăm preţul gazelor de preţul energiei electrice. Trebuie să găsim soluţiile, astfel încât la nivelul Uniunii Europene să asigurăm echilibrul pieţei energetice„, a afirmat Ciucă, în conferinţa de presă susţinută alături de omologul său spaniol.

El a evidenţiat că autorităţile de la Bucureşti au folosit modelul iberic când au analizat modul în care au stabilit deciziile privitoare la preţurile la energie şi la gaze.

Ca atare, trebuie să găsim acele soluţii prin care să ne protejăm populaţia şi să asigurăm competitivitatea economiilor noastre. Avem nevoie de aceste decizii, pentru că, aşa cum arată dinamica, situaţia, trebuie să ne adaptăm şi să venim cu soluţii pe măsură şi sunt convins că, împreună, prin dialog şi transparenţă vom găsi aceste soluţii„, a transmis prim-ministrul Ciucă.

Guvernele României şi Regatului Spaniei au avut miercuri, la Castellon de la Plana, o primă şedinţă comună, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Nicolae Ciucă, după ieșirea lui Viktor Orban cu fularul Ungariei Mari la gât: ‘Nu trebuie să intrăm în jocul acesta’

articolul original.

Războiul din Ucraina ar putea escalada? Aliații din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac: ‘Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajar

23 November 2022 at 16:21
image

Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei, relatează Reuters

La exerciţiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei„, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie„, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franţa a desfăşurat din mai în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfăşurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reaminteşte Reuters, oferind ca exemple rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

Cu toate acestea, prăbuşirea în Polonia, săptămâna trecută, a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidenţă nevoia ca NATO să acopere breşele încă existente în scutul său aerian, conform agerpres.ro.

articolul original.

Nicolae Ciucă, după ieșirea lui Viktor Orban cu fularul Ungariei Mari la gât: ‘Nu trebuie să intrăm în jocul acesta’

23 November 2022 at 15:48
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a referit, miercuri, la recenta apariţie publică a omologului ungar Viktor Orban, la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, precizând că „nu trebuie să intrăm în jocul acesta”, ci „să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare”.

În acest moment, România face eforturi deosebite, de mai mulţi ani, astfel încât să devină membru al Spaţiului Schengen. România s-a înscris pe drumul de accedere către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Modul nostru în care privim relaţiile cu vecinii şi modul nostru în care abordăm relaţiile internaţionale sunt bazate pe tocmai ce înseamnă respectarea statului de drept, respectarea legilor internaţionale şi acesta este modul în care noi înţelegem să facem politică şi acesta este modul în care noi înţelegem să ne comportăm cu vecinii”, a afirmat prim-ministrul român, prezent în Spania, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul spaniol, Pedro Sanchez.

Nicolae Ciucă a vorbit despre „modul în care a apărut premierul Ungariei, Viktor Orban, în public”. „Nu este prima dată când putem să observăm astfel de ieşiri şi consider că, în acest moment, nu trebuie să intrăm în jocul acesta. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile jocului, să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare şi să avem permanent deschisă opţiunea către dialog şi relaţii bazate pe tot ceea ce a fost agreat şi semnat la nivel european şi la nivel internaţional„, a arătat premierul român.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar’‘.

Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, a precizat MAE.

Ministerul român de Externe a subliniat că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, şi respectiv ai Parteneriatului strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii” , conform agerpres.ro.

articolul original.

România riscă să nu intre nici anul acesta în Spațiul Schengen. Klaus Iohannis: ‘Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat’

23 November 2022 at 15:15
image

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată şi interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat.

Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen„, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.

El a subliniat că România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.

Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem acum să răspundem de exemplu prietenilor olandezi că MCV a fost ridicat şi această barieră nu mai există. Avem pentru toţi cei interesaţi cele două seturi de experţi care au verificat pregătirea României şi au găsit ambele runde de experţi că suntem foarte bine pregătiţi.

Nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi aşa psihic, suntem pregătiţi cu oameni, deci suntem chiar pregătiţi şi au existat şi până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. Noi nu doar spunem că Spaţiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru şi vom dovedi şi în continuare„, a afirmat Iohannis.

El a spus că este de dorit ca până la Consiliul JAI toate aceste întrebări să primească răspuns şi să existe o înţelegere.

„Asta este varianta pe care ne-o dorim şi aceasta este varianta care a fost propusă de preşedinţia Consiliului Uniunii care momentan este la Cehia, însă, vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen şi ca să completez ce am spus – unii au întrebări pentru noi şi alţii pun sub semnul întrebării Schengen. Spaţiul Schengen funcţionează după nişte reguli care au fost stabilite acum câţiva ani.

Lumea s-a schimbat. Ştim şi noi acest lucru şi este nevoie de îmbunătăţirea unor abordări, unor proceduri. Noi suntem parte din acest proces. Suntem acum parte din procesul de îmbunătăţire a Spaţiului Schengen şi evident că, dacă vom deveni parte din el, vom continua aceste demersuri, însă argumentul că dacă Spaţiul Schengen nu este perfect România şi alţii trebuie să rămână afară nu mi se pare chiar unul pertinent„, a conchis şeful statului, conform agerpres.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează miercuri o vizită oficială în Letonia.

articolul original.

Atacurile rusești din Ucraina produc daune și în Republica Moldova! Curentul electric a fost întrerupt în majoritatea localităților din țară

23 November 2022 at 14:45
image

Ca urmare a noului val de atacuri ruseşti cu rachete în desfăşurare în Ucraina, curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova a fost întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară.

Vicepremierul Andrei Spînu a transmis că este vorba despre „o repetare a situaţiei din 15 noiembrie”, când Ucraina a fost vizată de cel mai agresiv atac cu rachete de la începutul invaziei ruse, iar asta a avut repercusiuni asupra sistemului energetic al Republicii Moldova.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informaţii suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat miercuri Andrei Spînu.

La 15 noiembrie, una din liniile electrice principale ale Republicii Moldova, Isaccea-Vulcăneşti, s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti şi mai multe regiuni ale ţării au rămas fără curent electric, scrie news.ro

articolul original.

Parchetul General iese la rampă după raportul MCV: Demonstrează că procurorii și-au asumat în mod constant și ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist și imparțial cazurile de corupție

23 November 2022 at 12:45
image

Parchetul General a transmis, miercuri, după publicarea raportului MCV, că rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie.

”Conducerea Ministerului Public a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, publicat la 22 noiembrie 2022. Concluzia documentului este aceea că se «consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE»”, a transmis, miercuri, Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că ”obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esenţă, în implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în administraţia publică locală, au fost atinse”.

”Rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil. După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupţie vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au salutat faptul că progresele tehnice sunt dublate de iniţiative politice din care Comisia reţine atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV.

”De asemenea, evidenţiem că strânsa colaborare cu ministrul Justiţiei, ca şi suportul său pentru acţiuni destinate consolidării capacităţii parchetelor reprezintă elemente esenţiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referinţă MCV. Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupţiei la toate nivelurile şi de a contribui la înfăptuirea unui act de justiţie credibil şi respectat de cetăţeni”, a mai transmis MInisterul Public, scrie news.ro

articolul original.

Enel vine cu precizări după ce a anunțat că părăsește piața din România: Toate activitățile operaționale vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali

23 November 2022 at 12:15
image

Gigantul din energie cu 3 milioane de clienți care a anunțat că părăsește piața din România, vine cu noi precizări. Enel transmite că toate activităţile operaţionale din România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi.

Grupul Enel şi-a prezentat marţi Planul strategic 2023-2025.

Anul viitor, activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

”Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere. Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii.

Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, spune Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship. Se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania.

Numărul punctelor de încărcare a vehiculelor electrice va creşte de la aproximativ 0,5 milioane estimate în 2022 la aproximativ 1,4 milioane în 2025. Până în 2025, Grupul Enel se aşteaptă să adauge aproximativ 21 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă (din care aproximativ 19 GW în ţările sale principale).

Între 2023 şi 2025, Grupul energetic italian Enel se aşteaptă să investească un total de aproximativ 37 de miliarde de euro. Se preconizează că venitul net ordinar al grupului va ajunge la 7-7,2 miliarde de euro, în 2025, faţă de 5-5,3 miliarde de euro estimat în 2022.

Anunţul ENEL privind vânzarea activelor din România nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului, a transmis marţi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Dumitru Chiriţă, conform news.ro

articolul original.

Lovitură pentru Vladimir Putin! Marea Britanie a luat decizia de a trimite elicoptere în Ucraina

23 November 2022 at 11:45
image

Pentru prima dată de la începerea războiului declanşat de Rusia, Marea Britanie va trimite elicoptere în Ucraina, anunță Ministerul britanic al Apărării.

Ministrul apărării britanic Ben Wallace a afirmat că este vorba despre primele aparate de zbor pilotate care sunt trimise de Londra în Ucraina de la începerea agresiunii ruse.

Potrivit BBC, primul dintre cele trei elicoptere Sea King a ajuns deja în Ucraina.

Wallace, care a făcut anunţul la Oslo, unde se întâlneşte cu reprezentanţii altor state aliate pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar pentru Kiev, a adăugat că Londra va trimite şi 10.000 de proiectile de artilerie.

În timpul unei recente vizite la Kiev, premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 50 de milioane de lire sterline, care include 125 de tunuri antiaeriene şi echipament pentru a contracara dronele de fabricaţie iraniană utilizate de forţele ruse în Ucraina, transmite AGERPRES

articolul original.

Curs BNR, 23 noiembrie 2022. Euro și dolarul în creștere

23 November 2022 at 11:09
image

Curs BNR, 23 noiembrie 2022. Banca Națională a României (BNR) a făcut publice cursurile pieței valutare pentru ziua de miercuri, 23 noiembrie 2022.

Potrivit BNR, euro a crescut astăzi la 4,9385 lei.

De asemenea, dolarul a crescut la 4,7923 lei.

Cursurile pietei valutare
din data de 23 noiembrie 2022

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1826
Leva bulgareasca BGN 2,5250
Dolarul canadian CAD 3,5731
Francul elvetian CHF 5,0285
Coroana ceha CZK 0,2028
Coroana daneza DKK 0,6640
Lira egipteana EGP 0,1950
Euro EUR 4,9385
Lira sterlina GBP 5,7102
100 Forinti maghiari HUF 1,2168
100 Yeni japonezi JPY 3,3875
Leul moldovenesc MDL 0,2502
Coroana norvegiana NOK 0,4761
Zlotul polonez PLN 1,0516
Rubla ruseasca RUB 0,0790
Coroana suedeza SEK 0,4523
Lira turceasca TRY 0,2573
Dolarul american USD 4,7923
Randul sud-african ZAR 0,2783
Realul brazilian BRL 0,8942
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6695
Rupia indiana INR 0,0586
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3542
Peso-ul mexican MXN 0,2468
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9566
Dinarul sarbesc RSD 0,0421
Hryvna ucraineana UAH 0,1298
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,3047
Kuna croata HRK 0,6548
Bahtul thailandez THB 0,1322
Gramul de aur XAU 267,6050
DST XDR 6,2701

Prezenta listă nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile.

articolul original.
❌