ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022Bitpress

Fotbal și politică

29 November 2022 at 06:58
image

Suntem în plin turneu final de Campionat Mondial de Fotbal, eveniment cu o audiență extraordinară pe întreaga planetă și cu o vizibilitate maximă. Bun prilej pentru omenire să-și expună ideile cele mai arzătoare la ordinea zilii, n’așa! Și cei din Qatar au așteptat cele 32 de echipe și alaiurile de suporteri cu tradițiile, cutumele și obiceiurile de pe-acolo, iar oaspeții au venit venit fiecare cu-ale lor din toate punctele planetei. Ei, și de-aici, lung prilej de vorbe și de ipoteze. Nu lipsesc controversele, unde Federația Internațională e la mijloc și trebuie să le modereze întrucâtva, în funcție de regulamente și, mai ales, de interese.

Prima controversă este legată, desigur, de moartea a peste 6500 de muncitori care au lucrat în ultimii ani la construcția stadioanelor și hotelurilor. Dar, cum petrodolarii nu au miros, sărbătoarea fotbalului a început și în aceste condiții, în stadioane ultramoderne și hoteluri de lux ridicate pe jertfe, pe cadavre de oameni săraci și necăjiți din lumea a treia.

Apoi, mai multe echipe au vrut ca fotbaliștii să poarte banderole cu logoul cu curcubeu pentru promovarea diversității de orientări sexuale, ceea ce contravine legii islamice din țara gazdă care pedepsește prin lege homosexualitatea. A ieșit tevatură, declarații (semi)belicoase de-o parte și de alta. Fotbaliștii Germaniei s-au fotografiat cu mâna la nas, musulmanii din tribune le-au răspuns la următorul meci de asemenea cu mâna la nas, ca un fel de „ba pe-a mă-tii!” S-a renunțat la inițiativă de teama sancțiunilor din partea FIFA. Amenzile le plăteau federațiile naționale cu ochii închiși, dar s-au temut de represalii asupra judecătorilor: cartonașe, eliminări etc.

Evenimentul acesta cu cea mai mare vizibilitate a momentului este folosit și în alte scopuri politice. De pildă, naționala Iranului a refuzat să cânte imnul țării, ca semn de protest împotriva nerespectării drepturilor omului în țara lor.

Mai multe federații naționale vor să protesteze împotriva FIFA. O lasă până după campionat. Dar, FIFA, cu șefii ei controversați, are interese mari, ea a ales Qatarul ca gazdă, ea este câștigătoare de sume colosale din turneu, ea trebuie să facă concesiile cele mai mari și probabil că nu gratuit, dacă vedem că președinți din trecut ai forului internațional au fost anchetați, arestați, condamnați pentru corupție.

În concluzie, în Qatar s-au întâlnit în aceste zile mai multe culturi seculare, unele milenare, și ele trebuie, cum-necum, să ajungă la un punct comun. La un eveniment de-o asemenea anvergură există totdeauna pericolul de ciocnirea obiceiurilor, cutumelor, tradițiilor. Până la urmă, fotbalul va triumfa, chiar dacă controversele vor rămâne.

P.S. România este și ea prezentă la CM de Fotbal din Qatar. Prin reprezentanții ei  Răzvan Burleanu, președintele FRF, și Edy Iordănescu, antrenorul naționalei, pe bani mulți de la buget. Ei stau în tribună oficială alături de numele cele mai mari ale fotbalului mondial. Ca un fel de răsplată că n-au calificat echipa la turneul final.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022Bitpress

Sărbătorile de iarnă vin cu scumpiri semnificative

28 November 2022 at 15:53
image

Trecerea dintre ani va aduce în România noi creșteri de prețuri, în cele mai importante sectoare ale economiei. Scumpirile cele mai mari vor fi în zona vânzărilor cu amănuntul, anticipează managerii societăților comerciale, porivit anchetei de conjunctură realizate de INS. Tot comerțul cu amănuntul va înregistra o creștere a activității economice, pentru celelalte sectoare ale economiei prognozele arătând o deteriorare a condițiilor economice.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat tendințele pentru evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, realizate pe baza sondajului întreprins în rândurile managerilor întreprinderilor ce activează în domenii precum industria prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul și servicii.

Astfel, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează de asemenea o creștere a acestora (sold conjunctural +38 %). Conform opiniei managerilor din zona de servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%). Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%). De precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, fără a fi considerat un indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În ceea ce privește evoluția economiei, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).Foarte important, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%). Iar cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Doar în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%). Percepția managerilor asupra condițiilor economice sugerează o frânare a economiei în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, pe fondul condițiilor interne și a contextului internațional dificile.

articolul original.

Programul Pieței Dacia în intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie

28 November 2022 at 15:11
image

În contextul sărbătorilor legale și al zilelor libere aferente care vor urma în această săptămână în sectorul public, vă anunț că programul de funcționare al Pieței Agroalimentare Dacia din Mioveni va fi următoarul:

– Miercuri, 30 noiembrie – 07.00 – 19.00

– Joi, 01 decembrie – ÎNCHIS

– Vineri, 02 decembrie – 07.00 – 19.00

– Sâmbătă, 03 decembrie – 07.00 – 15.00

– Duminică, 04 decembrie – 07.00 – 15.00

articolul original.

Dolarul a atins minimul ultimelor 5 luni

28 November 2022 at 14:24
image

Leul a început cea mai scurtă săptămână de tranzacționare din acest an cu o ușoară scădere față de euro, dar s-a apreciat față de celelalte valute majore.

Cursul euro a crescut de la 4,9250 la 4,9266 lei. În cursul dimineții a fost atins în Asia un minim de 4,901 lei, însă transferurile din piața locală se realizau în culoarul 4,919 – 4,928 lei.

Moneda națională și BNR se vor afla sub presiune și următoarele luni, în condițiile menținerii inflației la valori din două cifre, evoluție provocată de creșterea prețurilor la energie și războiul din Ucraina. Astfel, managerii care au participat la ancheta conjuncturală din luna noiembrie realizată de INS, estimează creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Indicii ROBOR au continuat să se apropie de pragul de 7,75% al dobânzii pentru facilitatea de creditare (rata lombard) la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR, în cazul în care se confruntă cu probleme de lichiditate.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la începutul acestei săptămâni de la 7,85 la 7,82%, minim care nu a mai fost atins din data de 27 iulie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,04 la 8,02%, minim începând cu 28 iulie,  iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,27 la 8,26%.

Moneda europeană s-a apreciat față de cea americană, la 1,0341 – 1,0497 dolari, valori maxime ale ultimelor cinci luni. Ea a profitat de intenția BCE de a majora și anul viitor dobânda sa de referință pentru a face față inflației dar și de situația încordată din China, unde s-au înmulțit protestele împotriva politicii zero Covid.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,7278 la 4,7043 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui iunie.

Săptămâna aceasta, investitorii vor fi influențați de datele referitoare la ocuparea forței de muncă din Statele Unite, care vor fi publicate vineri, cât și de discursul de miercuri al președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața comisiilor Congresului american, care ar putea clarifica ritmul și mărimea creșterilor dobânzii de politică monetară.

Euro s-a apreciat și față de moneda elvețiană iar cursul acesteia a scăzut la 4,9892 lei, minim al ultimelor două săptămâni. O evoluție identică a avut și lira sterlină a cărei medie a coborât la 5,6863 lei.

Deprecierea monedei americane a majorat cererea de metal galben care a urcat la 1.749 – 1.763 dolari/uncie, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să crească marginal la 266,5349 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 408,30 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,6835 zloți/euro.

Neîncrederea continuă să submineze piața criptomonedelor, care nu a mai profitat, ca de obicei, de deprecierea dolarului.

Bitcoin scădea lunea aceasta la 16.052 – 16.475 dolari iar ether la 1.158 – 1.196 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Ce compleuri sport damă ar trebui să cumperi în 2023?

28 November 2022 at 14:14
image

Un an nou vine la pachet cu noi surse de inspirație, în special când vine vorba de look și estetică. Astfel, este normal să te întrebi ce compleuri sport dama să cumperi în noul an, iar multitudinea de opțiuni va fi liniștitoare.

Ghidându-ne dupâ tendințele ultimilor ani, esteticul a ajuns să joace un rol tot mai important în timpul petrecut cu sinele. Căutăm acest estetic atât în jurul nostru, cât și ilustrat pe noi. Acest lucru se poate observa clar în trendurile athleisure și home gym. La rândul lor, noile tendințe au deschis o cale largă pentru autenticitate în designul vestimentar practic și eficient. Astfel, este normal să te întrebi ce compleuri sport dama să cumperi în noul an, iar multitudinea de opțiuni va fi liniștitoare.

Culorile anului

Pentru a putea lua în considerare anumite opțiuni vestimentare, este util să ne informam din timp despre care anume sunt tendințele anului sau momentului. O astfel de tendință ce este urmărită atat în lumea artei cât și a designului este “culoarea anului”. Pentru anul 2023, se pare că în continuare ne vom bucura de o paletă de culori ce evocă natura prin fiecare dintre culorile alese. Tonalitatea și nuanțele acestora invită la creativitate, pășind dincolo de tradițional pentru a experimenta excelența cromatică.

Cea mai indrăzneață culoare din paleta anului o reprezintă nuanța de coral- sau zmeură- stins. În alegerile vestimentare, această culoare este destul de revigorantă, prezentând un contrast încântător cu orice culoare a pielii. Paleta anului este alcătuită în rest de nuanțe cenușii de scoică, gri și ocru, împreună cu nuanțele intense de scorțișoară, cenușă, albastru și verde. Fiind alegeri de nuanțe oarecum stinse ale culorilor din care sunt derivate, acestea atrag atenția prin autenticitatea contrastului.

O simpla căutare pe internet ne dovedește că toate tendințele recente se inspiră din diversitatea naturii. Astfel, culorile alese aleg să impresioneze în lumea fitnessului prin valorificarea trăsăturilor. Urmărind acest trend, pentru categoria noastra de compleuri sport dama, compleul fitness damă albastru Chieko împreună cu compleul fitness dama roz Aimi și compleul fitness dama verde Aimi reprezintă ilustrații ideale ale posibilității utilizării acestei palete în viața de zi cu zi.

Promovarea unei culturi vestimentare

Tendințele anului reprezintă în sine promovarea unei culturi vestimentare, iar în cazul acesta, aceasta este orientată spre tineret. Având în vedere că vârsta este doar un număr, tinerețea este indicată mai mult de vitalitate. Îmbrăcămintea de fitness sau athleisure este concepută după idealul mobilității, multifuncționalului și versatilității. Sporturi precum yoga, calistenice și crossfit-ul s-au clasat în partea de sus a listei tendințelor de fitness cu cea mai mare creștere în interes. Prin urmare, este important ca hainele alese să fie confortabile și să permită să vă mișcați cu ușurință. Acesta este unul dintre motivele pentru care compleurile de damă se bucură constant de o mare cerere. O altă opțiune favorabilă sunt treningurile pentru dama, luând în considerare că acestea oferă mai multă protecție când alegi să iți desfășori activitatea în aer liber.

Materialele din care sunt fabricate produsele reprezintă de asemenea o prioritate. Majoritatea compleurilor sunt realizate din materiale comfortabile, iar Aika oferă o gama largă de produse ce îmbină acest material cu catifeaua, pentru a oferi un plus din punct de vedere estetic. În funcție de forma corpului, poți alege dintre opțiunile de colanti cu talie inalta, colanti modelatori sau colanti în stil degrade pentru a accentua prin cromatică exact ceea ce dorești. Un alt element important este reliefat însăși de propriul stil. Dacă culorile anului nu sunt ceva după care simti că îți dorești să te ghidezi, atunci poți incorpora multifuncționalitatea și materialele calitative cu elementele stilistice preferate. Pentru a realiza acest lucru este suficient să arunci o privire prin propria garderobă pentru a căuta surse de inspirație din vestimentația de zi cu zi.

articolul original.

Cum să utilizezi cu succes o bandă de alergat acasă?!

28 November 2022 at 09:54

Pentru cei mai multi dintre noi, alergatul pe banda reprezinta metoda ideala de a ne relaxa si de a face exercitiile fizice de zi cu zi. Chiar daca motivatia necesara desfasurarii acestor tipuri de exercitii este greu de gasit, atunci cand avem putin timp la dispozitie si vrem sa facem efort, o banda de alergat instalata chiar la noi acasa poate face minuni.

Cu toate acestea, problema apare atunci cand aceasta nu este folosita in mod corespunzator, motiv pentru care activitatea de fitness nu este neaparat optima. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct cateva recomandari de care sa tii cont atunci cand vrei sa utilizezi banda de alergat corect acasa!

1. Asigura-te ca banda de alergat pe care o ai este corespunzatoare cu nevoile tale

La ora actuala, cei mai multi dintre noi fac cautari indelungate pana in momentul in care reusesc sa gaseasca banda de alergare optima pentru ei. Nici nu este de mirare, intrucat producatorii sunt variati, iar modelele existente pe piata sunt extrem de diferite, astfel incat sa vina in intampinarea oricaror necesitati. De aceea, se impune ca procesul de achizitionare sa fie facut in conformitate cu nevoile tale. Doar asa vei putea sa te asiguri de faptul ca investitia pe care ai facut-o se va reflecta pe viitor ca o alegere optima pentru tine.

2. Intreaba-te ce anume iti doresti de la banda de alergare

Fie ca vrei sa arzi grasimi, sa iti tonifiezi musculatura sau sa imbunatatesti circulatia sangvina, atunci cand ai o banda de alergat poti sa o setezi in functie de dorintele tale. Cu toate acestea, inainte de toate este indicat sa intelegi care sunt asteptarile pe care le ai de la ea. Ulterior, poti selecta optiunile implicite din cadrul diferitelor programe instalate deja in banda de alergare sau, dupa caz, sa le setezi manual.

3. Alege un interval realist in ceea ce priveste exercitiile tale

Mai ales la inceputul antrenamentelor, cei mai multi dintre noi suntem foarte optimisti cu privire la efortul pe care il putem depune. Chiar si asa, in lipsa exercitiilor si antrenamentelor zilnice, limitele pe care ti le setezi pot fi net superioare posibilitatilor tale. De aceea, pentru a evita situatiile in care motivatia ta ar putea fi afectata, iti recomandam sa optezi pentru un interval de timp realist, respectiv sa iti setezi un numar mai mic de minute. Ulterior, vei putea sa adaugi cateva in plus la finalul exercitiului, astfel incat sa fii mult mai mandru de tine.

4. Seteaza intensitatea potrivita exercitiilor tale

Atunci cand vrei sa arzi grasimile este important sa optezi pentru o intensitate moderata. Doar asa vei putea reusi sa realizezi exercitii de tip cardio, in care grasimea in exces va fi eliminata cu succes.

Pentru cei care vor sa aiba un ritm cardiovascular imbunatatit si, implicit, o rezistenta optima, pot sa deruleze exercitii de intensitate mare si intensitate mica, pe parcursul intregii zile.

5. Evalueaza constant progresul pe care il faci

La ora actuala, cele mai multe benzi de alergat dispun de o optiune numita Testare Fitness. La randul ei, aceasta te ajuta sa masori constant bataile inimii, alaturi de alte elemente care vor constitui un anumit punctaj. Ulterior, vei putea sa descoperi care sunt rezultatele optime pentru tine, astfel incat sa ai parte de motivatia necesara pe tot parcursul desfasurarii exercitiilor tale.

Descopera avantajele utilizarii benzilor de alergat la tine acasa in mod corect, astfel incat sa ai parte de corpul la care ai visat dintotdeauna!

articolul original.

Șoferii iadului sau loteria ieșirii în șosea ca șofer sau ca pieton

28 November 2022 at 07:36
image

Sunt știri cotidiene mai grave, cu mai mare impact emoțional decât cele despre salarii, pensii, prețuri la alimente și la energie. Știrile dimineții încep cu accidentele de circulație de peste noapte, ele sunt repetate pe toate televiziunile și radiourile până-n prânz, când sunt difuzate cele cu accidentele din cursul dimineții, iar seara sunt repetate toate cele din ultimele 24 de ore, că tot butonezi telecomanda încercând fără succes să le eviți.

Acum, când din cinci români adulți patru sunt șoferi, trebuie să facem o distincție clară. Sunt oameni deosebit de prudenți și precauți, care conduc preventiv și încearcă să nu aibă și să nu creeze probleme. Sunt alții care mai greșesc, dar nu grav, mai ștergând cu spatele o mașină în parcare, mai atingând o bordură etc. Aceste două categorii nu intră în discuție, sunt categoriile benigne.

Dar, se înmulțesc pe zi ce trece șoferii teribiliști, viteziști, agresivi în trafic, fie ei profesioniști sau amatori. Sunt tineri, dar și maturi sau bătrâni, sunt fiii de bani gata, beizadelele, blondele cu mașini puternice dăruite de domni bogați și generoși, tinerii de 25 de ani ajunși să conducă un TIR monstruos și de la înălțimea volanului aceluia lumea se vede mică… Auzi toată ziua de pietoni călcați pe trecerea de pietoni, de mașini care au plonjat în Argeș sau în Dâmbovița, de un bătrân de 83 de ani care a omorât un om pe marginea drumului și a fugit de la locul accidentului, de frecventele depășiri pe linie dublă continuă, în curbe periculoase, pe serpentine, de oameni beți la volan, beți&drogați, de beizadele care ies cu pistolul la tine că ai întârziat câteva secunde la semafor, și tot așa, tot așa.  Preluând un titlu de film celebru, avem de-a face cu șoferii iadului, condiții în care ți-e teamă să mai ieși pe drumul public, fie că ești șofer, fie că ești pieton. Suntem pe un loc fruntaș (la ceva tot suntem și noi!) la numărul de accidente rutiere și la numărul de morți și răniți în asemenea accidente. S-a ajuns ca, de pildă, la Bârlad, în fiecare a treia duminică din noiembrie, zeci și sute de oameni să se strângă într-o piață cu poze în mâini pentru a-i comemora pe cei dragi pieriți în accidente de circulație.

Mai trebuie spus că accidentele nu sunt provocate doar de lipsa autostrăzilor și drumurilor rapide, dar în primul rând de educația rutieră și educația în general precară a românilor. Șoseaua, cu mașini, pietoni, căruțași, trotinetiști și bicicliști, este o oglindă fidelă a societății românești: o societate beată&drogată. Poate că și mai rea e șoseaua. Cunoști un om cuminte, cuviincios, decent în comportament în general în societate, dar când urcă la volan devine fiară.

Avem de-a face cu un fenomen teribil, se tot încearcă îmbunătățirea Codului rutier, dar polițiștii stau la vânătoare prin tufișuri să prindă pe unul că a depășit viteza cu 15 kilometri pe oră, în loc să sancționeze marile abateri. Dar, și educația polițiștilor, în general, e la fel de precară ca și a celor de mai sus. Fac parte din aceeași dureroasă ecuație.

articolul original.
Before yesterdayBitpress

Restricții de circulație pe Dealul Negru și Valea Oltului pentru 4 zile

27 November 2022 at 07:40
image

Circulația autovehiculelor de peste 7,5 tone pe DN7/E81, între Pitești și Veștem (Sibiu) este restricționată în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie inclusiv, potrivit unui anunț al CNAIR.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) anunță participanții la trafic că, potrivit prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018, circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă în zilele de marți 29 noiembrie, miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei), joi 01 decembrie (Ziua Națională a României) și vineri 02 decembrie (stabilită prin HG nr. 96/19.01.2022), conform Anexei nr. 1 la Ordin”, se arată în comunicatul CNAIR.

Tronsoanele cu astfel de restricții circulație vizează traficul pe ambele sensuri ale drumului european/național DN7/E81 din trei județe: Argeș, Vâlcea și Sibiu, pe Dealul Negru și Valea Oltului, între Pitești (intersecția DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Veștem (intersecția DN7 cu DN1).

Pentru ziua de marți, 29 noiembrie, restricționarea este valabilă în intervalul orar 18:00 – 22:00, iar pentru miercuri 30 noiembrie, joi 1 decembrie și vineri 2 decembrie, în intervalul 06:00 – 22:00.

Reprezentanții CNAIR atrag atenția asupra faptului că încălcarea prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018 constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Restricționarea totală a traficului greu pe sectorul cuprins între Pitești și Râmnicu Vâlcea a fost impusă din prima săptămână a lunii noiembrie, când s-a decis ca toate autovehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 tone să ocolească Dealul Negru, prin DN65C (Pitești – Găneasa) și DN64 (Drăgășani – Râmnicu Vâlcea).

articolul original.

Modelul japonez

26 November 2022 at 11:07
image

Să facem un exercițiu de imaginație. Să zicem că naționala noastră de fotbal s-ar fi calificat la turneul final al CM din Qatar și în primul meci din grupă ar fi învins Germania. Se sparie gândul! Totuși, să ne imaginăm acest scenariu SF. Ce-ar fi fost după meci? În vestiar, ar fi fost o hăulită ce n-a auzit Orientul Mijlociu, ar fi zburat scaunele și umerașele pe pereți… Ce să mai vorbim de ce-ar fi fost la peluza rezervată suporterilor noștri. Peste tot hârtii aruncate, ambalaje, peturi etc. și în jurul stadionului și pe primele terase din zonă și scandalul de toată noaptea din hoteluri…

Ei, dar să punem punct acestui halucinant scenariu. În locul nostru au fost japonezii. Fotbaliștii niponi s-au mobilizat exemplar în teren și au învins fosta campioană mondială Germania susținuți desigur de scandările suporterilor din tribună. Mă rog, o victorie de etapă și…să mai vedem.

Lecția de ordine și civilizație a început după meci. După ce fotbaliștii japonezi s-au bucurat decent, cum știu ei să se bucure, cu măsură, după ce au făcut duș, au făcut o ordine de farmacie în vestiar, că oamenii de serviciu de acolo au șomat. Și asta nu e tot. În tribuna lor, suporterii japonezi au strâns tot gunoiul și l-au dus în saci de plastic la ghenă. Sigur, e un  exemplu de ordine și civilizație banal pentru lumea Orientului Îndepărtat, lume pe care nouă ne e cam greu s-o înțelegem. E o cultură dăinuind de mii de ani, acum beneficiind de una din cele mai avansate tehnologii din lume. Ceea ce nu-i scutește de autoimpunerea unui comportament de civilitate demn de tot respectul.

Să ne întoarcem la România. Acum 80 de ani am urmat, volens-nolens, modelul sovietic: și de cultură, civilizație, și mai ales de impunere a socialismului biruitor-distrugător, iar rezultatele se văd și acum. La alegerile din 1990, Ion Iliescu ne îndemna să adoptăm modelul suedez, al socialismului cu față umană. Acum, adoptăm, târâș-grăpiș, modelul europeano-atlantic, de la corectitudinea politică până la sincronismul total privind toate cele ale societății. Asta, la suprafață, că altfel, în profunzime, tot din Balcani ne tragem ca moravuri și năravuri, de la fanarioți și de la bacșișul turcesc.

Dar, la nivelul la care ne aflăm, cred că nu e târziu să adoptăm modelul japonez, pornind chiar de aci, de la ne face ordine la suprafață, ca apoi să ne facem și în toate domeniile profunde ale vieții sociale și personale. Ar fi un semn bun să nu mai vedem munți de gunoi pe marginea șoselelor, kilometri pătrați de peturi în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor de pe Olt, Argeș, Jiu și Bistrița, sau grămezi de cauciuc cât blocul arzând pe la marginea orașelor. Pentru început, și asta ar fi încurajator că ne aflăm pe un drum bun.

Iată un model simplu de urmat: modelul japonez.

articolul original.

4 electrocasnice care îți vor ușura munca în bucătărie

26 November 2022 at 10:31
image

Te numeri printre cei care nu sunt tocmai îndemânatici în bucătărie dar îți dorești să-ți dezvolți abilitățile de bucătar? Fie că vrei să îi răsfeți pe cei dragi sau să devii mai încrezător în ceea ce mănânci și să îți alegi singur ingredientele, abilitățile culinare nu sunt de prisos în nicio situație. Din fericire, tehnologia a evoluat îndeajuns încât să-ți ușureze munca, iar până și cei mai neexperimentați bucătari pot face primul pas în lumea captivantă a gastronomiei.

Iată 4 ustensile de nelipsit din bucătăria ta:

  1.     Grătarul electric

Se știe că mâncarea prăjită în ulei nu este cea mai sănătoasă, de aceea o alternativă utilă este grătarul. Poți să-l folosești pentru a găti legume, carne sau pentru a face pâine prăjită. Ai chef de o ieșire la iarbă verde dar afară plouă și nu îți poți scoate din cap gustul micilor? Cheamă-ti prietenii la tine acasă și răsfață-i cu micii făcuți chiar de tine pe noul grătar. Arată-le că ai soluția perfectă în ciuda vremii mohorâte.

  1.     Friteuza cu aer cald

Continuând cu alternativele sănătoase, o friteuză cu aer cald te ajută la prepararea rapidă și eficientă a alimentelor. Este ușor de curățat, majoritatea fiind compatibile cu mașina de spălat, și are o capacitate ideală pentru o familie numeroasă. Unele chiar vin cu programe presetate care să te ajute în a-ți găsi creativitatea de început și de a-ți oferi un boost de încredere în preparatele pe care urmează să le încerci.

  1.     Mixerul vertical

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ai o ustensilă cu care să poți toca ceapă, să faci aluatul de prăjituri și să îți prepari un smoothie? Un mixer vertical cu capătul schimbabil este exact instrumentul de care ai nevoie. E mic și ușor de depozitat, se curăță într-o clipită și economisești banii pe care i-ai da pe 3 roboți de bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să schimbi capătul și să adaptezi recipientul în funcție de ceea ce vrei să obții și în câteva minute ai rezultatul gata. Delicios și rapid!

  1.     Espressor automat

Dacă ești un împătimit al cafelei și nu poți funcționa dimineața fără o ceașcă fierbinte, cu siguranță ai nevoie de un espressor de bună calitate care să-ți încălzească diminețile. Fie că preferi un espresso clasic, flat white, cappuccino sau latte macchiato, o să găsești toate aceste opțiuni într-un singur aparat care îți va îndeplini toate dorințele. Alege să bei cafeaua în confortul propriei locuințe, exact cum îți place!

Indiferent care sunt nevoile tale, cu siguranță vei găsi ajutorul pe care îl cauți. Optează acum pentru achiziționarea electrocasnicelor pe care ți le dorești, cu banii jos sau printr-un credit de nevoi personale. Tot ce trebuie să faci e să-ți stabilești prioritățile și de îndată ce prinzi gustul propriilor preparate o să iubești tot mai mult timpul petrecut în bucătărie. 

Împărtășește cu cei dragi cele mai delicioase mâncăruri și creează momente de neuitat prin organizarea unor cine speciale în familie. 

sursa foto: pexels.com

articolul original.

Dacia Mioveni – Gloria Bistrița în Liga Florilor și topîrcenii în Liga Dulciurilor, la Sala Sporturilor Mioveni!

25 November 2022 at 21:43

Pauza competițională, prelungită în Liga Florilor de Campionatul European de Handbal Feminin EHF, se încheie pentru CS Dacia Mioveni 2012 duminică 4 decembrie, când etapa VIII a Campionatului aduce la Sala Sporturilor Mioveni o echipă tare, cu 6 jucătoare de loturi naționale, Gloria Bistrița.

Ultimul meci al Daciei a fost la Galați, de unde a venit acasă cu cele 3 puncte, dar cu încă o jucătoare căzută la datorie, Irina Ivan, victimă a scândurii de dușumea numită prea ușor suprafață de joc în Sala Siderurgistul. Irina, stâlpul central al apărării Daciei, s-a lovit grav la genunchi și a avut nevoie de operație, fiind indisponibilă pentru joc în lunile următoare.

Citește  Mioveniul a câștigat duelul sportiv cu Galațiul! 

O altă jucătoare importantă, Laura Popa Moldovan, este în recuperare după operație la genunchi.

Proaspăt numit antrenor principal la Dacia, Robert Licu antrenează din 14 noiembrie la Mioveni și are parte de un prim meci foarte greu, în care va trebui să reinventeze apărarea Daciei și să umple golurile nou apărute în echipă, despre care vom vorbi, dacă se vor confirma la ora meciului.

Misiune grea, așadar, pentru Dacia, în fața unei echipe care are în componență patru jucătoare din lotul cu care echipa națională a participat la EHF EURO 2022: Bianca Bazaliu, Sonia Seraficeanu, Laura Pristăvița, portarul Yuliya Dumanska și alte două, Nina Zulic și Paula Posavec, componente în loturile naționale ale Sloveniei, respectiv Croației.

Jucătoarele Gloriei au înscris împreună la acest european 29 de goluri. Bianca Bazaliu și Sonia Seraficeanu, câte 11 goluri, iar Laura Pristăvița 7. Portarul Yuliya Dumanska a salvat 26 de aruncări ale adversarelor spre poarta tricolorelor.

Dacia vrea să dea o replică redutabilă

Totuși, în ciuda ghinioanelor care au afectat garnitura Mioveniului, handbalistele Daciei vor să arate că au puterea să se reinventeze ca echipă și că au valoare atât individual, cât și ca grup.

Târg de Prăjituri și Podoabe de Crăciun

Acest meci va avea parte de o introducere dulce, de care se vor ocupa elevii Școlii Gimnaziale George Topîrceanu care vor expune în holul Sălii Sporturilor sute de prăjituri făcute, nu ”ca”, ci chiar ”la mama acasă” și decorațiuni spectaculoase hand-made, la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun din cadrul proiectului educațional ”Moș Crăciun vine la toți copiii!”

Este o expoziție cu vânzare, prin care elevii își exersează spiritul antreprenorial și vor să strângă bani pentru școala lor.

Din experiența ultimului târg de gen, organizat de topîrceni în anul 2019, înainte de pandemie, garantez o surpriză delicioasă cu prăjituri de casă făcute după rețete și ingrediente premium, cum doar mamele știu să facă, din dragoste pentru copiii lor. Nu veți găsi la cofetării așa ceva!

Video: Târg prăjituri, anul 2019, Școala Topîrceanu

Intrarea la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun se face de la ora 16,00, meciul de handbal începe la ora 17,00, iar întârziații pot spera să mai găsească ceva prăjituri în pauza dintre cele două reprize.

Înaintea acestei întâlniri, Gloria Bistrița e pe locul III în clasament, cu 19 puncte, iar Dacia pe 10, cu 6 puncte.

articolul original.

CM QATAR 2022: Iranul câștigă împotriva Țării Galilor în minutele de prelungiri!

25 November 2022 at 17:17
image

Primul șut periculos a venit în minutul 2, din partea galezului Niko Williams, șutul a venit din colțul careului de 16 metri și a trecut puțin peste poarta apărată de Hosseini.

Cele două goluri ale partidei au venit în minutele 90+8, respectiv 90+11.

Iranienii au fost mai periculoși având 6 șuturi pe poartă, în comparație cu galezii, care au avut 4. Galezii au controlat posesia balonului cu 62%.

Primul șut periculos a venit în minutul 2, din partea galezului Niko Williams, șutul a venit din colțul careului de 16 metri și a trecut puțin peste poarta apărată de Hosseini.

În minutul 14, galezii au avut din nou o ocazie mare, Moore a primit o centrare foarte bună din flancul drept, de la Roberts, atacantul șutând spre poartă dar Hosseini a fost la post.

Replica iraniană a venit în minutul 17, când Gholizadeh a marcat, dar golul nu s-a validat din cauza poziției de ofsaid în care se afla când a reluat spre poartă.

Sorul la pauză a fost 0-0.

În minutul 51, Iranul a avut o ocazie uriașă de a deschide scorul, atacantul Azmoun a scăpat pe contra atac, acesta a putut fi oprit doar de bara porții apărate de Hennessey.

Mijlocașul iranian, Ezatolahi a avut un șut periculos din afara careului, acesta a trimis puternic un șut la firul ierbii, dar Hennessey a fost la post din nou.

În minutul 85, Taremi primește o pasă în adâncime, Hennessey iese greșit dintre buturi și îl faultează violent pe atacantul iranian, prin urmare portarul galez a primit cartonaș roșu.

Când meciul se îndrepta către un rezultat alb, iranienii au marcat în minutul 90+8 prin fundașul Cheshmi, printr-un șut violent de la 20 de metrii.

Era minutuk 90+11 când iranienii au marcat golul final prin Rezaeian, acesta dând o scăriță peste Ward.

Scor final, Țara Galilor – Iran 0-2 și arabii așteaptă meciul de la ora 21.00 dintre SUA și Anglia pentru a vedea dacă vor ocupa locul 2 din grupă înaintea ultimei etape.

Sursa foto: FIFA WORLD CUP

articolul original.

FC Argeș Basketball, deplasare la CSM Târju Jiu!

25 November 2022 at 17:11
image

Meciul FC Argeș Basketball – CSM Târju Jiu se va juca, sâmbătă de la ora 18.00, în Sala Sporturilor Târgu Jiu. Meciul va putea fi urmărit live, pe canalul de Youtube FRBTV!

Formația lui Milan Mitrovic vine după un eșec pe teren propriu împotriva Petrolului Ploiești.

Gorjenii nu au înregitrat nici o victorie în această ediție de campionat din 5 meciuri jucate.

Piteștenii țintesc victoria la Târgu Jiu, pentru a echilibra balanța victoriilor și a înfrângerilor. În momentul de față, două victorii și trei înfrângeri.

articolul original.

FC Argeș Volei joacă pe teren propriu împotriva CSO Voluntari!

25 November 2022 at 17:05
image

Meciul va avea loc în Sala Sporturilor Trivale, sâmbătă, cu începere de la ora 18.30!

Sâmbătă, de la ora 18.30, argeșencele lui Bogdan Paul, vor juca împotriva echipei CSO Voluntari, echipă din prima parte a clasamentului Diviziei A1, echipă ce a jucat finala Supercupei României.

Acest meci contează pentru etapa a șaptea a diviziei A1. Se vor întâlni echipele aflate pe locurile 8, respectiv 6.

Paul Bogdan:

„Ne-am întors de la Cluj cu o victorie în minimum de seturi, rezultat care ne-a echilibrat starea de spirit. Chiar dacă am nu am făcut un joc foarte bun din punct de vedere tehnic, am dominat partida în cea mai mare parte. Jucăm acasă, sâmbătă, în fața proprilor suporteri, în compania celor de la CSO Voluntari. Adversarul nostru este unul redutabil, și cred că vor avea un cuvânt de spus în acest campionat, în prima parte a clasamentului. Sper să prestăm un joc de calitate, așa cum a fost și precedentul meci de pe teren propriu. Vă așteptăm la alături de noi să ne susțineți!”

FC Argeș are un palmares de două victorii și trei înfrângeri, în timp ce ilfovencele au 3 victorii și două înfrângeri înregistrate în acest campionat!

articolul original.

Asociația Pro Infrastructură solicită majorarea valorii punctului de amendă

25 November 2022 at 11:02
image

Asociația Pro Infrastructură critică dur decizia autorităților de a îngheța punctul de amendă și în 2023 la 145 de lei. Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanții asociației amintesc că, teoretic, punctul de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, la salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 lei. Dacă salariul minim brut pe economie va crește la 3.000 de lei, cum a anunțat Guvernul, punctul de amendă ar trebui să fie, în 2023, 300 lei.

Pro Infrastructură îi acuză pe politicieni că sunt „fără scrupule și conștiință”, în contextul în care țara noastră se află pe primul loc în Europa în privința deceselor cauzate de accidente rutire.„Să ne mai mirăm că vreo 2000 de oameni mor anual pe drumurile noastre? Că suntem primii în Europa la acest capitol? Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă. În van URLĂM de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă). Degeaba. Soluțiile de bun simț, logice, simple și eficiente pe care le cerem obsesiv de ani de zile stau la sertar și sunt tergiversate din motive stupide. Iar pe drum tronează nesimțirea, ilogica, bizoneala și moartea.Somn ușor, România!”, au scris reprezentanții Pro Infrastructură.

articolul original.

Atenție! Campanie scam cu false concursuri în care e folosit ilegal numele Dacia

24 November 2022 at 17:12
image

Dacia atenționează internauții că în această perioadă, în mediul online, circulă o campanie mincinoasă potrivit căreia  constructorul de automobile de la Mioveni ar derula un concurs cu premii în autoturisme. În acest context, pe pagina oficială de Facebook a comunității Dacia a fost postat astăzi un anunț care îi îndeamnă pe cei care primesc diverse link-uri către un eventual concurs derulat de Dacia să nu acceseze aceste adrese de internet care sunt nu doar false, dar pot fi și periculoase.

„Dacia vă informează că NU derulează o campanie în care oferă ca premiu unul sau mai multe automobile.

Am observat că în mediul online circulă o campanie scam şi vă recomandăm să nu deschideți link-uri ce vă promit astfel de premii.

Dacia comunică întotdeauna concursurile reale pe platformele oficiale, iar acestea vor fi însoţite de un regulament oficial.

Informările pe care noi le trimitem clienților noştri sunt de pe domenii înregistrate în România și vor proveni din surse deja familiare, cu care ați interacționat în trecut

Oricând aveți îndoieli în legătură cu autenticitatea unei campanii, ne puteți contacta prin departamentul nostru de relatii cu clienții Vocea Clientului, la numărul de telefon 0248 500 000.” este anunțul de pe pagina oficială a comunității Dacia

articolul original.

Leul s-a apreciat timid față de euro

24 November 2022 at 14:17
image

Penultima ședință a săptămânii a adus aprecierea leului față de euro, pe fondul creșterii ofertei comerciale de valută.

Cursul euro a coborât de la 4,9385 la 4,9309 lei. Piața valutară s-a deschis 4,934 – 4,936 lei pentru ca apoi cotațiile să coboare până la 4,924 lei.

Tendința de scădere a indicilor ROBOR s-a temperat, dar ele se mențin la maxime ale ultimilor aproape 13 ani. Evoluția de joi s-a datorat creșterii cererii de lei dar și a apropierii de nivelul ratei lombard, cea la care se împrumută băncile de la BNR, care se situează în prezent la 7,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,89 la 7,88%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,28%.

Publicarea „Beige Book”, minuta ședinței a Rezervei Federale care s-a desfășurat la începutul acestei luni, a provocat deprecierea monedei americane la 1,0382 – 1,0449 dolari/euro. Cauza acestei evoluții sunt declarațiile mai multor oficiali ai Fed referitoare la necesitatea încetinirii ritmului de creștere a dobânzii de politică monetare la 0,50 puncte de bază după patru majorări succesive de 75 puncte de bază.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,7923 la 4,7320 lei, la aceasta contribuind și faptul că astăzi se sărbătorește Ziua Recunoștinței.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal la 5,0256 lei iar cel al lirei sterline a crescut la 5,7413 lei.

Prețul gramului de aur a fost stabilit la 267,5475 lei, valoare apropiată de cea de miercuri, în condițiile în care metalul galben a crescut la 1.758 dolari/uncie și a acoperit deprecierea monedei americane.

Bitcoin fluctua între 16.491 și 16.780 dolari, valori apropiate de cele de miercuri. Ether creștea la 1.179 – 1.214 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Han Chunlin, ambasadorul Chinei în România, întâlnire oficială cu administrația Mioveniului

24 November 2022 at 10:21

Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei Mioveni, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, alături de membrii corpului diplomatic al Ambasadei chineze, a avut o întâlnire oficială cu administrația orașului Mioveni, în cadrul vizitei de lucru din județul Argeș.

Mioveniul are relații bune și de tradiție cu Republica Populară Chineză, concretizate de-a lungul vremii prin colaborări economice și intense schimburi culturale.

Primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a urat bun venit în Mioveni Excelenței Sale, Han Chunlin și membrilor corpului diplomatic, evocând bunele relații dintre Mioveni și partea chineză.

China a furnizat Spitalului Orășenesc Mioveni primele ajutoare cu materiale sanitare specifice în criza Covid, acoperind o nevoie urgentă, nu doar a spitalului ci a întregii comunități locale.

Primarul și-a exprimat intenția de căuta cele mai eficiente căi prin care companiile chineze să investească la Mioveni, invocând exemplul Ploieștiului unde Gigantul chinez Haier, cea mai mare companie producatoare de electrocasnice din China, a investit 50 de milioane de euro.

Ambasadorul Chinei, Han Chunlin, a mulțumit pentru primirea călduroasă, menționând că Mioveniul este primul oraș pe care îl vizitează în România în calitate de ambasador.

Han Chunlin a spus că e onorat să fie cel de-al 22-lea ambasador al Republicii Populare Chineze în România, mărturisind cu căldură că în copilărie a avut ocazia să vadă multe filme românești, care l-au introdus în spiritul românilor și de aceea se simte în țara noastră ca acasă.

Ambasadorul a declarat că în mandatul său va depune tot efortul pentru a dezvolta relațiile bilaterale și implementarea unor proiecte concrete cu administrația Mioveniului.

Viceprimarul orașului, Ciprian Țurlea, a asigurat înalții oaspeți chinezi de toată susținerea Consiliului Local pentru realizare unor proiectele comune, reciproc avantajoase.

Nicolae Tudose, directorul general al companiei de servicii locale SEdC Mioveni și-a exprimat dorința ca societatea pe care o conduce să inițieze colaborări de afaceri cu parteneri din China.

China are oferte economice uriașe și variate de la companii care s-au impus inclusiv la nivel mondial. Nicolae Tudose a menționat că una dintre oportunitățile de afaceri ar putea fi în facilități de producere a energiei prin panouri fotovoltaice, China fiind unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din lume.

Managerul Centrului Cultural Mioveni, Alin Călinescu, a prezentat instituția pe care o conduce și activitățile culturale ale Centrului, menționând și cel mai mare eveniment creat la Mioveni, Festivalul Analogue. Cu această ocazie a oaspeții chinezi la următoarea ediție Analogue, ce se va derula în ultima săptămână a lunii august.

Ambasadorul Han Chunlin a scris un mesaj în Cartea de Oaspeților de Onoare ai Mioveniului și a oferit un cadou simbolic primarului Ion Georgescu.

În continuarea vizitei, delegația chineză a fost condusă la Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel din Mioveni, la Spitalul Orășenesc Mioveni și la operatori economici din Mioveni.

Vineri, 25 noiembrie, la Muzeul Județean Argeș, publicul este invitat la o incursiune în cultura și tradițiile ancestrale ale poporului chinez. De la ora 12,00 va avea loc vernisajul expoziției de artă tradițională ”CHINA”.

articolul original.

Leoni Wiring Systems face angajări masive în Argeș

24 November 2022 at 08:43
image

Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Piteşti, parte a grupului german Leoni, cu vânzări consolidate de 5,1 miliarde euro în 2021, are disponibile în prezent 300 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, la fabrica de cablaje din Bascov, potrivit informaţiilor de pe site-ul AJOFM (Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Argeş.

Compania Leoni Wiring Systems Piteşti a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 371,5 milioane lei, un profit net de aproximativ 8,3 milioane de lei, având un număr mediu de 2.311 angjaţi, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Germanii le oferă angajaţilor diferite traininguri de formare profesională pentru toate poziţiile din cadrul companiei, cum ar fi soft skills şi cursuri de limbi străine.

articolul original.
❌