ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Bitpress

A cui e Ziua Națională?

1 December 2022 at 15:53
image

Să ne uităm în jur, astăzi, 1 decembrie 2022. Mai suntem noi o țară unită? Nu părem. Nu trebuie să fii mare analist sau sociolog să vezi că țara e scindată de o prăpastie pe care nu știu de-o va mai umple vreo guvernare vreodată. Liderii UDMR din coaliția de guvernare reiterează an de an ideea că 1 decembrie pentru maghiari e o  comemorare, nu o aniversare.

1 Decembrie ar trebui să fi o bucurie a întregii țări, dar social vorbind, e o tristețe fără margini pentru majoritate și o bucurie pentru o minoritate și așa îmbuibată și privilegiată. Pentru cine e zi națională ziua de astăzi? Păi, în primul rând pentru Poliție, Jandarmerie, Armată, SRI, SPP unde în fiecare an la 1 decembrie se fac avansări în grad. Și anul ăsta, generalilor de armată și din SRI, președintele statului le-a mai pus pe umăr o stea, vai de steaua lor. Pe rețelele de socializare văd politicieni (inclusiv din Argeș) cu dosare de corupție și trafic de influență sau cu pușcăria executată la zi care fac urări cu neclintită mândrie patriotică țărișoarei, patriei lor România, și plânsu-i îneacă…

Apoi, aș zice că astăzi e ziua națională mai curând a multinaționalelor și băncilor străine care scot seara sute de milioane de euro din țară. În concluzie, 1 Decembrie este ziua a celor care au și li se mai dă și nu e deloc a celor mulți care n-au și li se ia.

Ni se impune să facem economie la gaz și la electricitate, ba ne impunem noi economia singuri din motive de prețuri, dar primarii dau drumul în cadru festiv la luminile de Crăciun. Două lumi într-una: Lumini și umbre, om bogat-om sărac.

În frunte sunt conducători nevolnici și nepricepuți. Dar, biata țară în general n-are nicio vină. Așa că-i spunem ,,La mulți ani, România!”

articolul original.
Before yesterdayBitpress

A murit fostul președinte chinez care a lucrat 5 luni la ARO

30 November 2022 at 16:34
image

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piața Tiananmen din 1989, a murit la 96 de ani, anunță presă de stat citată de BBC.

Sub conducerea lui Jiang, China a rezistat crizei financiare asiatice din 1997-1998, a aderat la Organizația Mondială a Comerțului în 2001 și a câștigat licitația pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vara din 2008 la Beijing.

Jiang a numărat printre cele mai mari realizări ale sale revenirea Hong Kong-ului la China în 1997, după mai bine de 150 de ani de dominație britanică, chiar dacă revenirea teritoriului fusese mediată de liderul suprem Deng Xiaoping în 1984.

Zemin a fost foarte legat de România, mai ales de Brașov și Câmpulung Muscel. Între 1951-1953 la Brașov, el a lucrat la uzinele Steagul Roșu ca inginer stagiar. Legăturile lui Jiang cu România nu se sting în 1953 pentru că în 1970 devine reprezentantul Ministerului Construcțiilor de Mașini al Republicii Populare Chineze în România.

În 1977 Jiang a participat la montarea celei mai mari prese de la Fabrica de Scule și Matrițe de pe platforma ARO Câmpulung. Această fabrică de matrițe, considerată perla Uzinei ARO, a fost construită cu ajutorul chinezilor, o contribuție substanțială aducând-o fostul inginer stagiar de la Steagu Roșu.

Jiang Zemin a fost șeful delegației care a adus o presă cu dublu efect, de 1.000 de tone. Utilajele aduse de chinezi au fost montate la Câmpulung, totul fiind chinezesc la acea vreme. În acest context, Jiang Zemin a stat 5 luni la Câmpulung și a lucrat la uzina ARO.

articolul original.

#CM QATAR 2022: Anglia bate Țara Galilor și joacă în optimi cu Senegal. SUA învinge Iranul și întâlnește Olanda în faza următoare!

29 November 2022 at 21:29
image

Anglia nu a avut prea mari bătăi de cap cu Țara Galilor.

Rashord și Foden au rezolvat meciul în doar două minute.
Primul gol a fost marcat în minutul 50 de Rashford dintr-o lovitură liberă de la 18 metrii.
Al doilea gol a plecat de la greșeala fundașului galez, Ben Davies, care a fost deposedar chiar de colegul de la echipa de club, Harry Kane, acesta a centrat în careu până la Foden care a marcat.
Meciul a fost închis de același Marcus Rashord, atacantul lui Manchester United a primit o minge în adâncime, a driblat un fundaș galez și a marcat, mingea trecând printre picioarele portarului Ward.
Scor final, Anglia – Țara Galilor 3-0.

SUA și Iranul au oferit cel mai strâns meci la zilei.

Christian Pulisic, mijlocașul lui Chelsea a oferit singurul gol al partidei.
În minutul 38, McKennie aruncă o minge în flancuk drept către Dest, acesta centrează cu capul către Pulisic care împinge mingea în poartă cu prețul unui fault destul de dur.
Meciul foarte echilibrat la raportul posesiei, SUA având 51% iar Iranul 49%.
Americanii au avut 5 șuturi pe spațiul porții, iar arabii doar două.
Urmează meciurile de astăzi, care vor determina alte două optimi ale Campionatului Mondial.
Cel mai important meci al zilri este cel dintre Argentina și Polonia. Daca Argentina nu ia nici un punct și Mexicul învinge Arabia Saudită, Messi și compania va ieși din competiție, ceea ce ar fi un dezastru.
Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP
articolul original.

Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost amânate până în 2024

30 November 2022 at 08:30
image

Amânarea intrării în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali e prevăzută în ordonanța publicată de Ministerul Finanțelor marți seară. Ciucă devine astfel premierul care a amânat de două ori intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

„Până la 1 ianuarie 2024, prevederile art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă”, este amendamentul care se referă exact la prevederile din Codul Administrativ referitoare la pensiile speciale ale aleșilor locali.

„Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean

(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”,  prevede primul amendament al articolului 210 din Codul Administrativ.

„Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean (…) Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în Codul Administrativ.

Pentru a primi acest tip de venituri, dacă ar fi intrat în plată, trebuie ca un ales local să aibă cel puțin un mandat întreg. „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată”, mai prevede Codul Administrativ.

La sfârșitul acestei veri, liderii Coaliției au fost vizitați de reprezentanții aleșilor locali, edili care le-au solicitat să nu îi mai ducă cu zăhărelul și de la 1 ianuarie „indemnizațiile pentru limită de vârstă” să intre în plată, în caz contrat s-ar putea ca primarii să nu mai tragă la alegerile electorale. Însă tot ce a făcut noua Putere a fost să mărească lefurile aleșilor locali cu 10%, prevedere care este însă încă la Curtea Constituțională și care are termen pe 14 decembrie.

Pensiile speciale ale aleșilor locali au apărut prin Ordonanță de Urgență, în condițiile în care anterioar de fiecare dată acestea nu au trecut de testul Curții Constituționale, care spusese că ori sunt date asemenea venituri pentru toți aleșii locali, ori deloc. Pe scurt, să nu beneficieze doar primarii, viceprimarii, șefii de CJ și vicepreședinții de CJ, ci și consilierii locali și județeni.

articolul original.

#CM QATAR 2022: Olanda învinge Qatarul și se califică de pe primul loc din grupa A!

29 November 2022 at 19:07
image

Meciul Olanda – Qatar a fost la direcția jucătorilor lui Luis van Gaal, europenii dominând la toate capitolele.

Cody Gakpo, jucătorul care a marcat în toate cele 3 meciuri din turneu, a fost marcatorul primului gol pentru olandezi!

În minutul 26, Gakpo, a patruns în careu înșirând trei fundași qatarezi, a șutat de la 14 metrii, lasăndu-l fără replică pe portarul Barsham.

Memphis Depay a avut un șut periculos din voleu înainte de pauză dar nu s-a concretizat, mingea trecând pe lângă poartă.

Scor la pauza, Olanda – Qatar 1-0!

În minutul 48, Depay șutează în portar din 3 metrii, mingea ricoșează fericit până la Frankie De Jong care îndeplinește o simplă formalitate.

Olanda termină grupa A pe primul loc cu 7 puncte acumulate, golaveraj 5:1.

Cele două echipe din grupa A iși aștepată adversarii care se vor stabili în urma meciurilor ce urmează să se joace în această seară între Iran – SUA și Anglia – Țara Galilor!

Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP 

articolul original.

Senegalul învinge Ecuador și avansează din grupa A!

29 November 2022 at 18:40
image

Senegal a trecut de Ecuador cu scorul de 2-1.

Boulaye Dia a ratat o mare ocazie în minutul 9, acesta a primit o pasa buna de la Sabaly, a intrat în careu dar a șutat pe lângă poarta lui Galindez.

Sarr a șustat din colțul careului în minutul 25, mingea trecând de puțin peste poată, goalkeeperul ecuadorian era bătut la această fază periculoasă.

În minutul 44, fundașul central ecuador, Hincapie, l-a faultat în careu pe Sarr, rezultând lovitură de la punctul cu var. Același Sarr a transformat cu un șut simplu în colțul porții lui Galindez.

Scor la pauza 1-0 pentru Senegal.

În minutul 48, ecuadorianul Cifuntes, proaspăt intrat la pauză, în pune la încercare pe Mendy, dar portarul lui Chelsea reține cu siguranță!

Replica sud americanilor vine în minutul 68, când aceștia execută o lovitură de la colț, Torres reia în careu până la Caicedo care împinge mingea în poartă. 1-1

Golul fericirii pentru africani a venit după doar două minute, o centrare în careu este deviată de fundașii latini până la Koulibali care marchează cu un șut din careu.

Africanii se califică de pe locul 2 din grupa A cu 6 puncte acumulate, golaveraj 5-4!

Senegalezii s-au calificat după 20 de ani în fazele superioare ale Cupei Mondiale, ultima reușită a fost la Mondialul disputat îm Coreea de Sud și Japonia din 2002!

Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP

articolul original.

Un nou sponsor se alătură susținerii CS Dacia Mioveni 2012!

29 November 2022 at 14:32

CS Dacia Mioveni 2012 a anunțat astăzi un nou parteneriat pentru susținerea clubului și a echipei de handbal feminin angrenată în Campionatul Național Liga Florilor.

Noul sponsor care vine lângă Daciei Mioveni este societatea argeșeană, ”Construcții Drumuri și Lucrări de Artă SRL”

Răzvan Mihai Pîrvu, administratorul societății, a fost prezentat astăzi handbalistelor și staff-ului tehnic al echipei,  la Sala Sporturilor Mioveni.

Parteneriatul are la bază împărtăşirea unor valori comune, preocuparea pentru performanță, spiritul de echipă și dorința de a face din handbal un motiv de mândrie pentru toţi argeșenii, care să inspire copiii și tinerii la practicarea sportului.

 Declarații Răzvan Mihai Pîrvu:

”Tot timpul am fost aproape de sportul argeșean. E important ca sportul să fie susținut încă de la faza juvenilă , pentru că un copil care face sport este un copil sănătos ce capătă abilități și disciplină, calități ce vor conta în dezvoltarea personală, chiar dacă nu va deveni sportiv profesionist. Am observat la Dacia Mioveni dorința de a forma copiii prin practicarea sportului și o preocupare serioasă de afirmare în handbal, sportul românesc de echipă, care are, din câte știu, cele mai bune rezultate pe plan internațional.

Sunt un fan al handbalului, este printre primele trei sporturi favorite. Încă de mic mergeam la meciuri de handbal și pot spune că este un sport dinamic, ce oferă o intensitate deosebită și multă emoție.

Urez mult succes Daciei Mioveni, sper să aibă un parcurs cât mai bun în Liga Florilor, un campionat tare, cu jucătoare și antrenori de top mondial!”

Dacia Mioveni reia meciurile din Liga Florilor, duminică 4 decembrie, de la ora 17,00, când va primi la Sala Sporturilor Mioveni vizita echipei Gloria Bistrița.

articolul original.

Poșta Română va distribui amenzile date de CNAIR

29 November 2022 at 13:27
image

Poşta Română a anunțat marți, 29 noiembrie, că a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru imprimarea şi distribuirea de procese verbale transmise contravenienţilor. Poşta Română, în calitate de lider de proiect, a câştigat licitaţia organizată de CNAIR, în valoare de 34.800.000 de lei, cu o durată de 24 de luni, a transmis compania pe Facebook. Astfel, Poşta Română şi sucursala Fabrica de Timbre vor presta servicii de imprimare şi distribuire de procese verbale transmise contravenienţilor de către CNAIR.

„Ne bucurăm că am câştigat încă o licitaţie, în condiţii avantajoase pentru Poşta Română. Prin linia tehnologică pe care am achiziţionat-o, anul acesta, la Fabrica de Timbre am putut participa la această licitaţie, oferind servicii integrate de imprimare si distribuire. Este încă un pas important spre revitalizarea companiei. Confirmăm, o dată în plus, poziţia noastră de lider pe piaţa de servicii poştale, în România. Poşta Română trebuie să proiecteze o imagine de stabilitate şi performanţă în piaţă”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române, citat în comunicat.

Contractul presupune că Poşta Română va asigura, pe parcursul următorilor doi ani, imprimarea şi transmiterea proceselor verbale întocmite de către CNAIR pentru eventualii contravenienţi.

articolul original.

Mihai Coteț: ,,Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD”

29 November 2022 at 12:46
image

Doar un an și niște sărbători de iarnă ne mai despart de alegerile din 2024. Pare că unele partide deja și-au configurat strategia de campanie. Pe partea dreaptă a eșichierului politic, USR încearcă să închege în jurul său o alianță care să ofere o alternativă la PNL, partid care a bătut palma cu PSD la guvernare. Pe de altă parte, realitatea din teritoriu o bate pe cea de la centru, în multe localități PNL și USR guvernând împreună. Asta se întâmplă și la Pitești, aici unde președintele organizației liberale, Mihai Coteț, nu a acceptat nicio alianță cu PSD, păstrând în Consiliul Local colaborarea cu consilierii USR.

Dacă la centru poate avea o coerență această strategie de a lovi în liberalii care guvernează alături de social-democrați, în teritoriu se vor crea situații de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, am putea vedea un USR Argeș, aliat cu Forța Dreptei Argeș. În Forța Dreptei se află liberalii care au plecat din PNL la pachet cu Ludovic Orban și care au făcut, de-a lungul timpului, cele mai mari blaturi cu PSD Argeș, în frunte cu deputatul Adrian Miuțescu. Cu alte cuvinte, USR ar face alianță cu suporterii dintotdeauna ai PSD.

Revenind la PNL Pitești, omul de afaceri Mihai Coteț susține că dreapta nu poate fi confiscată de vreun partid sau vreo alianță politică. Mai multe puteți citi în interviul de mai jos!

  • Domnule Coteț, așa cum o avem pe Mama Omida și adevărata Mama Omida, înțeleg că în politică avem partidele de dreapta și adevăratele partide de dreapta. Noua alianță creată în jurul USR acreditează ideea potrivit căreia PNL nu ar mai reprezenta dreapta în România, după virajul spectaculos în brațele PSD. Dumneavoastră cum vă simțiți: de dreapta, de stânga sau la răscruce de vânturi?

**La răscruce de vânturi nu am fost niciodată. Am fost de dreapta din primul moment în care am intrat în PNL, am rămas de dreapta și după ce la centru s-a decis guvernarea alături de PSD. După cum știți, s-a lăsat la latitudinea fiecărei organizații să decidă dacă își păstrează alianțele sau le reconfigurează. Am spus din start, fără nicio ezitare, că la Pitești nu este loc de alianță cu PSD, pentru că la Pitești, alianța aceasta s-ar fi numit blat. De aceea, în Consiliul Local, avem o alianță de dreapta, alături de USR. Eu nu am putut avea un cuvânt de spus în ceea ce s-a decis la centru, dar am avut un cuvânt de spus aici, în teritoriu. Niște oameni au investit încrederea și speranța că, după trei decenii de PSD, vom avea și o administrație de dreapta în orașul nostru. Nu aveam cum să-i dezamăgesc nici pe ei și nici pe mine.

  • Domnul Ionuț Moșteanu știe că la Pitești există o alianță de dreapta, nu una PNL-PSD? Întreb în contextul ultimelor sale declarații potrivit cărora PSD și PNL, aceeași mizerie…

**Am văzut poziția lui Ionuț Moșteanu. Aș spune că este, mai degrabă, o poziționare politicianistă care face parte din strategia de campanie pentru 2024. Ca și în 2020, va pune din nou tunurile pe PNL, deși am sperat că nu va face acest cadou nesperat PSD… De data aceasta îi înțeleg nemulțumirea, chiar dacă este una disimulată, întrucât îi convine de minune contextul politic, pentru a puncta electoral. Nu e ca și cum domnul Moșteanu nu ar putea dormi noaptea că avem guvernare PSD-PNL… Nu am făcut niciun secret din faptul că nici eu nu agreez această alianță și am mulți colegi în asentimentul meu.

În aceeași ordine de idei, Ionuț Moșteanu nu are cum să spună că, la Pitești, PSD și PNL sunt aceeași mizerie, pentru că nu sunt. Dar dacă știe că USR nu mai e în alianță cu noi, să ne spună. Până în acest moment, am mers umăr la umăr cu colegii săi din Consiliul Local.

Mai mult, în multe localități din țară s-a păstrat alianța PNL-USR. În București, spre exemplu, acolo unde Ionuț Moșteanu își desfășoară activitatea principală, primarul Ciprian Ciucu administrează Sectorul 6 având alături alianța PNL-USR. De aceea consider că strategia USR pentru 2024 este politicianistă, pentru că nu reflectă pe deplin adevărul și pentru că este nedreaptă față de mulți colegi de dreapta, și de la el din partid, și de la noi. Trist este că din genul acesta de abordare va câștiga din nou PSD. Eu sper că USR va juca ceva mai matur la Pitești, de data aceasta, pentru că superficialitatea ne costă pe toți.

  • Credeți că USR va juca ținând cont de realitatea din teritoriu sau de tonul care se va da la centru?

**Mă tem că întrebarea este retorică, dar până la proba contrarie eu voi continua să le explic colegilor mei din USR că suntem cu toții piteșteni și că, dincolo de sloganuri, alianțe și mezalianțe care se fac și se desfac la centru, avem o responsabilitate pentru orașul nostru. Pentru Pitești, întreruperea deceniilor de ,,măreață guvernare” a PSD rămâne o prioritate. Am constatat pe pielea noastră cât ne-a costat social-democrația de baltă și la ce distanță am rămas de civilizație și bună guvernanță locală. Lucrurile nu s-au schimbat și nu aveau cum să se schimbe. O știu și colegii mei și, știți cum se spune, speranța moare ultima.

E ridicol să credem că dreapta poate fi confiscată de un partid sau altul. Politica de dreapta este o convingere pe care o ai sau nu, indiferent de partidul din care faci parte.

articolul original.

Sfaturi pentru a reduce impactul cheltuielilor generate de anotimpul rece

29 November 2022 at 12:13

Venirea iernii aduce, pe lângă bucuria și frumusețea sărbătorilor de sezon, o presiune suplimentară asupra bugetului oricărei familii. Fie că e vorba despre articole de îmbrăcăminte, autoturismul personal sau, mai ales, de încălzirea locuinței, în anotimpul rece vom scoate mai mulți bani din buzunar, pentru că… ”iarna nu-i ca vara” și trebuie să ne pregătim pentru a trece confortabil și în siguranță perioada lunilor de iarnă.

Hainele de iarnă sunt la modă mai mult timp. Să le păstrăm!

Iarna temperaturile scad dramatic și trebuie să ne protejăm de frig cu îmbrăcăminte potrivită. Din fericire, există o mare varietate de îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon, care poate satisface nu doar nevoia de haine călduroase, ci și preocuparea de a fi îmbrăcat în tendințele modei.

Totuși, hainele și încălțămintea de iarnă sunt de obicei mai scumpe decât cele pentru alte sezoane, căci trebuie nu doar să arate bine, ci să ne și ferească de frig. Fiecare familie își face propriile strategii cu privire la bugetul alocat acestui capitol vestimentar.

Dacă ținem cont de faptul că moda de iarnă nu e chiar efemeră și piesele de îmbrăcăminte sau încălțăminte nu ies din trend după fiecare sezon rece, putem opta pentru cumpărarea unor haine de calitate, care, chiar dacă sunt ceva mai scumpe, pot fi purtate mai multe ierni, deoarece sunt rezistente și rămân în trendul special al modei de iarnă. În plus, se poate crea un stil personal, mai puțin infuențat de stilul sezonier. În aceeași măsură, e bine să nu cumpărăm preferențial haine de firmă, doar pentru etichetă. Trebuie să ne asigurăm de calitate, că ne protejează de frig și că vor rezista mai multă vreme.

Fii prevăzător și nu cumpăra impulsiv!

De obicei, hainele de iarnă au prețuri mult mai accesibile în extrasezon. Este momentul ideal să cumpărăm hainele dorite, chiar dacă va trebui să așteptăm luni bune ca să le îmbrăcăm. Totuși, e bine să evaluăm sincer și faptul că, uneori, când ceva ne atrage atenția, simțim un impuls puternic de a cumpăra, fără a avea nevoie reală de acel obiect.

Pregătește din timp autovehiculul pentru prima zăpadă sau primul polei!

Zicala ”Prevederea e mama înțelepciunii!” se va adeveri din plin, când prima zăpadă sau primul polei vă va găsi cu autovehiculul personal echipat corespunzător.

Starea anvelopelor este esențială. Trebuie să verficăm din timp gradul de uzură al anvelopelor de iarnă și să ne asigurăm că nu sunt mai vechi de 5 ani, deoarece nu mai au o aderență eficientă. Martorul de adâncime a profilului de siguranță trebuie verificat, inclusiv la sfârșitul sezonului rece, atunci când schimbăm anvelopele cu cele de vară și, dacă anvelopele nu mai sunt în marja de siguranță, putem urmări, la fel ca la obiectele vestimentare, prețurile de vară pentru cauciucurile de iarnă, când apar reduceri consistente.

Verificarea bateriei, instalației de climatizare sau a frânelor vor costa mai puțin dacă sunt făcute din timp, pentru că ne scapă de disconfortul și prețurile mari ale intervențiilor de urgență, la temperaturi de îngheț.

Costul cu energia, cea mai mare provocare financiară pe timpul iernii

Criza energetică mondială se reflectă dur în prețul utilităților de orice fel și ne gândim înfrigurați încă din timpul verii la cât ne vor costa facturile iernii ce urmează. În aceste condiții, preocuparea pentru a face față cheltuielilor cu încălzirea vine firesc.

Orice sistem de încălzire am folosi, costurile sunt la un nivel fără precedent și afectează toate categoriile de persoane.

Modificarea comportamentului de consum este primul instrument la îndemână pe care trebuie să-l luăm în calcul. De multe ori ne dăm seama că, pur și simplu, câtă vreme prețul energiei era mic, făceam risipă. Becuri aprinse inutil, încălzirea locuințelor la temperaturi exagerat de mari erau obiceiuri împământenite în multe case, poate din frustrarea lipsurilor anilor de comunism, plini de restricții. O abordare critică a reflexelor de consum ne poate aduce economii importante. Pentru acest lucru trebuie să ții o evidență a consumului și a stilului de viață, un fel de buget al utilităților.

De exemplu, un bec LED care înlocuiește unul incandescent sau tip spot (pe care le poți recicla) folosește cu până la 85% mai puțin curent electric, oferind aceeași luminozitate. În prezent costul becurilor led a scăzut mult și se amortizează relativ repede prin consumul mic.

Mentenanța periodică a sistemelor de încălzire asigură un regim optim de eficiență și nu trebuie neglijată.

Izolarea termică a locuinței este unul dintre elementele care reduce cheltuielile pe termen lung și se poate amortiza repede. Izolarea termică a locuinței se poate face prin anveloparea exterioară sau interioară a pereților, sigilarea garniturilor ferestrelor și a ușilor sau înlocuirea acestora.

În această iarnă, chiar plafonate cu subvenționarea asigurată de stat, prețurile pe care le vom plăti pentru aceeași cantitate de energie consumată, fie că e vorba de curent electric sau de gaz, sunt sensibil mai mari comparativ cu cele din iarna trecută.

Dacă efortul financiar pentru acoperirea costurilor cu energia pe timpul iernii este prea mare, putem apela la un credit online rapid, astfel încât să traversăm mai ușor financiar sezonul rece și să etapizăm într-un mod suportabil sarcina plăților.

sursa foto pexels.com

articolul original.

Consiliul Național al IMM-urilor din România solicită Guvernului reluarea consultărilor privind stabilirea salariului minim garantat în plată

29 November 2022 at 11:25
image

Astăzi, 29 noiembrie, Consiliul Național al IMM-urilor din România a transmis o adresă prin care solicită Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi și Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, reluarea consultărilor privind stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2023.

CNIPMMR consideră că, până în acest moment, negocierile pentru stabilirea salariului minim garantat în plată nu au fost finalizate și solicită tuturor partenerilor sociali reluarea acestora.

Astfel, așa cum a mai fost susținut, CNIPMMR solicită creșterea salariului minim la suma de 3.000 de lei brut pe lună, cu deducerea de 200 de lei și posiblitatea creșterii suplimentare cu încă 250 de lei peste cei 3000 de lei, voluntar, pentru angajatorii care doresc să ofere această sumă.

articolul original.

Clienții sălilor de păcănele și pariuri vor fi legitimați și introduși într-o bază de date

29 November 2022 at 09:25
image

Președintele României a semnat astăzi un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, conform Administrației Prezidentiale.

„Se introduce obligația organizatorilor de jocuri de noroc de a constitui și a ține la zi o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile și de a ține evidența în format electronic centralizat a datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc”, se arată în document.

Potrivit libertatea.ro, autoexcluderea, sau „excluderea voluntară”, înseamnă opțiunea ca un jucător să solicite unei săli de jocuri de noroc să nu îl mai primească pentru o perioadă anume în sala de joc sau să nu îi mai permită accesul la platforma de joc.

„Legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenți de păcănele pot fi opriți să își facă praf viața. Și părinților să își poata proteja copiii de acest drog” a declarat deputatul PNL Florin Roman, unul dintre iniţiatorii legii.

articolul original.

Fotbal și politică

29 November 2022 at 06:58
image

Suntem în plin turneu final de Campionat Mondial de Fotbal, eveniment cu o audiență extraordinară pe întreaga planetă și cu o vizibilitate maximă. Bun prilej pentru omenire să-și expună ideile cele mai arzătoare la ordinea zilii, n’așa! Și cei din Qatar au așteptat cele 32 de echipe și alaiurile de suporteri cu tradițiile, cutumele și obiceiurile de pe-acolo, iar oaspeții au venit venit fiecare cu-ale lor din toate punctele planetei. Ei, și de-aici, lung prilej de vorbe și de ipoteze. Nu lipsesc controversele, unde Federația Internațională e la mijloc și trebuie să le modereze întrucâtva, în funcție de regulamente și, mai ales, de interese.

Prima controversă este legată, desigur, de moartea a peste 6500 de muncitori care au lucrat în ultimii ani la construcția stadioanelor și hotelurilor. Dar, cum petrodolarii nu au miros, sărbătoarea fotbalului a început și în aceste condiții, în stadioane ultramoderne și hoteluri de lux ridicate pe jertfe, pe cadavre de oameni săraci și necăjiți din lumea a treia.

Apoi, mai multe echipe au vrut ca fotbaliștii să poarte banderole cu logoul cu curcubeu pentru promovarea diversității de orientări sexuale, ceea ce contravine legii islamice din țara gazdă care pedepsește prin lege homosexualitatea. A ieșit tevatură, declarații (semi)belicoase de-o parte și de alta. Fotbaliștii Germaniei s-au fotografiat cu mâna la nas, musulmanii din tribune le-au răspuns la următorul meci de asemenea cu mâna la nas, ca un fel de „ba pe-a mă-tii!” S-a renunțat la inițiativă de teama sancțiunilor din partea FIFA. Amenzile le plăteau federațiile naționale cu ochii închiși, dar s-au temut de represalii asupra judecătorilor: cartonașe, eliminări etc.

Evenimentul acesta cu cea mai mare vizibilitate a momentului este folosit și în alte scopuri politice. De pildă, naționala Iranului a refuzat să cânte imnul țării, ca semn de protest împotriva nerespectării drepturilor omului în țara lor.

Mai multe federații naționale vor să protesteze împotriva FIFA. O lasă până după campionat. Dar, FIFA, cu șefii ei controversați, are interese mari, ea a ales Qatarul ca gazdă, ea este câștigătoare de sume colosale din turneu, ea trebuie să facă concesiile cele mai mari și probabil că nu gratuit, dacă vedem că președinți din trecut ai forului internațional au fost anchetați, arestați, condamnați pentru corupție.

În concluzie, în Qatar s-au întâlnit în aceste zile mai multe culturi seculare, unele milenare, și ele trebuie, cum-necum, să ajungă la un punct comun. La un eveniment de-o asemenea anvergură există totdeauna pericolul de ciocnirea obiceiurilor, cutumelor, tradițiilor. Până la urmă, fotbalul va triumfa, chiar dacă controversele vor rămâne.

P.S. România este și ea prezentă la CM de Fotbal din Qatar. Prin reprezentanții ei  Răzvan Burleanu, președintele FRF, și Edy Iordănescu, antrenorul naționalei, pe bani mulți de la buget. Ei stau în tribună oficială alături de numele cele mai mari ale fotbalului mondial. Ca un fel de răsplată că n-au calificat echipa la turneul final.

articolul original.

Sărbătorile de iarnă vin cu scumpiri semnificative

28 November 2022 at 15:53
image

Trecerea dintre ani va aduce în România noi creșteri de prețuri, în cele mai importante sectoare ale economiei. Scumpirile cele mai mari vor fi în zona vânzărilor cu amănuntul, anticipează managerii societăților comerciale, porivit anchetei de conjunctură realizate de INS. Tot comerțul cu amănuntul va înregistra o creștere a activității economice, pentru celelalte sectoare ale economiei prognozele arătând o deteriorare a condițiilor economice.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat tendințele pentru evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, realizate pe baza sondajului întreprins în rândurile managerilor întreprinderilor ce activează în domenii precum industria prelucrătoare, construcții, comerț cu amănuntul și servicii.

Astfel, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează de asemenea o creștere a acestora (sold conjunctural +38 %). Conform opiniei managerilor din zona de servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%). Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%). De precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, fără a fi considerat un indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În ceea ce privește evoluția economiei, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).Foarte important, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%). Iar cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Doar în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%). Percepția managerilor asupra condițiilor economice sugerează o frânare a economiei în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, pe fondul condițiilor interne și a contextului internațional dificile.

articolul original.

Programul Pieței Dacia în intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie

28 November 2022 at 15:11
image

În contextul sărbătorilor legale și al zilelor libere aferente care vor urma în această săptămână în sectorul public, vă anunț că programul de funcționare al Pieței Agroalimentare Dacia din Mioveni va fi următoarul:

– Miercuri, 30 noiembrie – 07.00 – 19.00

– Joi, 01 decembrie – ÎNCHIS

– Vineri, 02 decembrie – 07.00 – 19.00

– Sâmbătă, 03 decembrie – 07.00 – 15.00

– Duminică, 04 decembrie – 07.00 – 15.00

articolul original.

Dolarul a atins minimul ultimelor 5 luni

28 November 2022 at 14:24
image

Leul a început cea mai scurtă săptămână de tranzacționare din acest an cu o ușoară scădere față de euro, dar s-a apreciat față de celelalte valute majore.

Cursul euro a crescut de la 4,9250 la 4,9266 lei. În cursul dimineții a fost atins în Asia un minim de 4,901 lei, însă transferurile din piața locală se realizau în culoarul 4,919 – 4,928 lei.

Moneda națională și BNR se vor afla sub presiune și următoarele luni, în condițiile menținerii inflației la valori din două cifre, evoluție provocată de creșterea prețurilor la energie și războiul din Ucraina. Astfel, managerii care au participat la ancheta conjuncturală din luna noiembrie realizată de INS, estimează creşterea accentuată a preţurilor în comerţ, în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Indicii ROBOR au continuat să se apropie de pragul de 7,75% al dobânzii pentru facilitatea de creditare (rata lombard) la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR, în cazul în care se confruntă cu probleme de lichiditate.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la începutul acestei săptămâni de la 7,85 la 7,82%, minim care nu a mai fost atins din data de 27 iulie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,04 la 8,02%, minim începând cu 28 iulie,  iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,27 la 8,26%.

Moneda europeană s-a apreciat față de cea americană, la 1,0341 – 1,0497 dolari, valori maxime ale ultimelor cinci luni. Ea a profitat de intenția BCE de a majora și anul viitor dobânda sa de referință pentru a face față inflației dar și de situația încordată din China, unde s-au înmulțit protestele împotriva politicii zero Covid.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,7278 la 4,7043 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui iunie.

Săptămâna aceasta, investitorii vor fi influențați de datele referitoare la ocuparea forței de muncă din Statele Unite, care vor fi publicate vineri, cât și de discursul de miercuri al președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața comisiilor Congresului american, care ar putea clarifica ritmul și mărimea creșterilor dobânzii de politică monetară.

Euro s-a apreciat și față de moneda elvețiană iar cursul acesteia a scăzut la 4,9892 lei, minim al ultimelor două săptămâni. O evoluție identică a avut și lira sterlină a cărei medie a coborât la 5,6863 lei.

Deprecierea monedei americane a majorat cererea de metal galben care a urcat la 1.749 – 1.763 dolari/uncie, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să crească marginal la 266,5349 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 408,30 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,6835 zloți/euro.

Neîncrederea continuă să submineze piața criptomonedelor, care nu a mai profitat, ca de obicei, de deprecierea dolarului.

Bitcoin scădea lunea aceasta la 16.052 – 16.475 dolari iar ether la 1.158 – 1.196 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Ce compleuri sport damă ar trebui să cumperi în 2023?

28 November 2022 at 14:14
image

Un an nou vine la pachet cu noi surse de inspirație, în special când vine vorba de look și estetică. Astfel, este normal să te întrebi ce compleuri sport dama să cumperi în noul an, iar multitudinea de opțiuni va fi liniștitoare.

Ghidându-ne dupâ tendințele ultimilor ani, esteticul a ajuns să joace un rol tot mai important în timpul petrecut cu sinele. Căutăm acest estetic atât în jurul nostru, cât și ilustrat pe noi. Acest lucru se poate observa clar în trendurile athleisure și home gym. La rândul lor, noile tendințe au deschis o cale largă pentru autenticitate în designul vestimentar practic și eficient. Astfel, este normal să te întrebi ce compleuri sport dama să cumperi în noul an, iar multitudinea de opțiuni va fi liniștitoare.

Culorile anului

Pentru a putea lua în considerare anumite opțiuni vestimentare, este util să ne informam din timp despre care anume sunt tendințele anului sau momentului. O astfel de tendință ce este urmărită atat în lumea artei cât și a designului este “culoarea anului”. Pentru anul 2023, se pare că în continuare ne vom bucura de o paletă de culori ce evocă natura prin fiecare dintre culorile alese. Tonalitatea și nuanțele acestora invită la creativitate, pășind dincolo de tradițional pentru a experimenta excelența cromatică.

Cea mai indrăzneață culoare din paleta anului o reprezintă nuanța de coral- sau zmeură- stins. În alegerile vestimentare, această culoare este destul de revigorantă, prezentând un contrast încântător cu orice culoare a pielii. Paleta anului este alcătuită în rest de nuanțe cenușii de scoică, gri și ocru, împreună cu nuanțele intense de scorțișoară, cenușă, albastru și verde. Fiind alegeri de nuanțe oarecum stinse ale culorilor din care sunt derivate, acestea atrag atenția prin autenticitatea contrastului.

O simpla căutare pe internet ne dovedește că toate tendințele recente se inspiră din diversitatea naturii. Astfel, culorile alese aleg să impresioneze în lumea fitnessului prin valorificarea trăsăturilor. Urmărind acest trend, pentru categoria noastra de compleuri sport dama, compleul fitness damă albastru Chieko împreună cu compleul fitness dama roz Aimi și compleul fitness dama verde Aimi reprezintă ilustrații ideale ale posibilității utilizării acestei palete în viața de zi cu zi.

Promovarea unei culturi vestimentare

Tendințele anului reprezintă în sine promovarea unei culturi vestimentare, iar în cazul acesta, aceasta este orientată spre tineret. Având în vedere că vârsta este doar un număr, tinerețea este indicată mai mult de vitalitate. Îmbrăcămintea de fitness sau athleisure este concepută după idealul mobilității, multifuncționalului și versatilității. Sporturi precum yoga, calistenice și crossfit-ul s-au clasat în partea de sus a listei tendințelor de fitness cu cea mai mare creștere în interes. Prin urmare, este important ca hainele alese să fie confortabile și să permită să vă mișcați cu ușurință. Acesta este unul dintre motivele pentru care compleurile de damă se bucură constant de o mare cerere. O altă opțiune favorabilă sunt treningurile pentru dama, luând în considerare că acestea oferă mai multă protecție când alegi să iți desfășori activitatea în aer liber.

Materialele din care sunt fabricate produsele reprezintă de asemenea o prioritate. Majoritatea compleurilor sunt realizate din materiale comfortabile, iar Aika oferă o gama largă de produse ce îmbină acest material cu catifeaua, pentru a oferi un plus din punct de vedere estetic. În funcție de forma corpului, poți alege dintre opțiunile de colanti cu talie inalta, colanti modelatori sau colanti în stil degrade pentru a accentua prin cromatică exact ceea ce dorești. Un alt element important este reliefat însăși de propriul stil. Dacă culorile anului nu sunt ceva după care simti că îți dorești să te ghidezi, atunci poți incorpora multifuncționalitatea și materialele calitative cu elementele stilistice preferate. Pentru a realiza acest lucru este suficient să arunci o privire prin propria garderobă pentru a căuta surse de inspirație din vestimentația de zi cu zi.

articolul original.

Cum să utilizezi cu succes o bandă de alergat acasă?!

28 November 2022 at 09:54

Pentru cei mai multi dintre noi, alergatul pe banda reprezinta metoda ideala de a ne relaxa si de a face exercitiile fizice de zi cu zi. Chiar daca motivatia necesara desfasurarii acestor tipuri de exercitii este greu de gasit, atunci cand avem putin timp la dispozitie si vrem sa facem efort, o banda de alergat instalata chiar la noi acasa poate face minuni.

Cu toate acestea, problema apare atunci cand aceasta nu este folosita in mod corespunzator, motiv pentru care activitatea de fitness nu este neaparat optima. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct cateva recomandari de care sa tii cont atunci cand vrei sa utilizezi banda de alergat corect acasa!

1. Asigura-te ca banda de alergat pe care o ai este corespunzatoare cu nevoile tale

La ora actuala, cei mai multi dintre noi fac cautari indelungate pana in momentul in care reusesc sa gaseasca banda de alergare optima pentru ei. Nici nu este de mirare, intrucat producatorii sunt variati, iar modelele existente pe piata sunt extrem de diferite, astfel incat sa vina in intampinarea oricaror necesitati. De aceea, se impune ca procesul de achizitionare sa fie facut in conformitate cu nevoile tale. Doar asa vei putea sa te asiguri de faptul ca investitia pe care ai facut-o se va reflecta pe viitor ca o alegere optima pentru tine.

2. Intreaba-te ce anume iti doresti de la banda de alergare

Fie ca vrei sa arzi grasimi, sa iti tonifiezi musculatura sau sa imbunatatesti circulatia sangvina, atunci cand ai o banda de alergat poti sa o setezi in functie de dorintele tale. Cu toate acestea, inainte de toate este indicat sa intelegi care sunt asteptarile pe care le ai de la ea. Ulterior, poti selecta optiunile implicite din cadrul diferitelor programe instalate deja in banda de alergare sau, dupa caz, sa le setezi manual.

3. Alege un interval realist in ceea ce priveste exercitiile tale

Mai ales la inceputul antrenamentelor, cei mai multi dintre noi suntem foarte optimisti cu privire la efortul pe care il putem depune. Chiar si asa, in lipsa exercitiilor si antrenamentelor zilnice, limitele pe care ti le setezi pot fi net superioare posibilitatilor tale. De aceea, pentru a evita situatiile in care motivatia ta ar putea fi afectata, iti recomandam sa optezi pentru un interval de timp realist, respectiv sa iti setezi un numar mai mic de minute. Ulterior, vei putea sa adaugi cateva in plus la finalul exercitiului, astfel incat sa fii mult mai mandru de tine.

4. Seteaza intensitatea potrivita exercitiilor tale

Atunci cand vrei sa arzi grasimile este important sa optezi pentru o intensitate moderata. Doar asa vei putea reusi sa realizezi exercitii de tip cardio, in care grasimea in exces va fi eliminata cu succes.

Pentru cei care vor sa aiba un ritm cardiovascular imbunatatit si, implicit, o rezistenta optima, pot sa deruleze exercitii de intensitate mare si intensitate mica, pe parcursul intregii zile.

5. Evalueaza constant progresul pe care il faci

La ora actuala, cele mai multe benzi de alergat dispun de o optiune numita Testare Fitness. La randul ei, aceasta te ajuta sa masori constant bataile inimii, alaturi de alte elemente care vor constitui un anumit punctaj. Ulterior, vei putea sa descoperi care sunt rezultatele optime pentru tine, astfel incat sa ai parte de motivatia necesara pe tot parcursul desfasurarii exercitiilor tale.

Descopera avantajele utilizarii benzilor de alergat la tine acasa in mod corect, astfel incat sa ai parte de corpul la care ai visat dintotdeauna!

articolul original.

Șoferii iadului sau loteria ieșirii în șosea ca șofer sau ca pieton

28 November 2022 at 07:36
image

Sunt știri cotidiene mai grave, cu mai mare impact emoțional decât cele despre salarii, pensii, prețuri la alimente și la energie. Știrile dimineții încep cu accidentele de circulație de peste noapte, ele sunt repetate pe toate televiziunile și radiourile până-n prânz, când sunt difuzate cele cu accidentele din cursul dimineții, iar seara sunt repetate toate cele din ultimele 24 de ore, că tot butonezi telecomanda încercând fără succes să le eviți.

Acum, când din cinci români adulți patru sunt șoferi, trebuie să facem o distincție clară. Sunt oameni deosebit de prudenți și precauți, care conduc preventiv și încearcă să nu aibă și să nu creeze probleme. Sunt alții care mai greșesc, dar nu grav, mai ștergând cu spatele o mașină în parcare, mai atingând o bordură etc. Aceste două categorii nu intră în discuție, sunt categoriile benigne.

Dar, se înmulțesc pe zi ce trece șoferii teribiliști, viteziști, agresivi în trafic, fie ei profesioniști sau amatori. Sunt tineri, dar și maturi sau bătrâni, sunt fiii de bani gata, beizadelele, blondele cu mașini puternice dăruite de domni bogați și generoși, tinerii de 25 de ani ajunși să conducă un TIR monstruos și de la înălțimea volanului aceluia lumea se vede mică… Auzi toată ziua de pietoni călcați pe trecerea de pietoni, de mașini care au plonjat în Argeș sau în Dâmbovița, de un bătrân de 83 de ani care a omorât un om pe marginea drumului și a fugit de la locul accidentului, de frecventele depășiri pe linie dublă continuă, în curbe periculoase, pe serpentine, de oameni beți la volan, beți&drogați, de beizadele care ies cu pistolul la tine că ai întârziat câteva secunde la semafor, și tot așa, tot așa.  Preluând un titlu de film celebru, avem de-a face cu șoferii iadului, condiții în care ți-e teamă să mai ieși pe drumul public, fie că ești șofer, fie că ești pieton. Suntem pe un loc fruntaș (la ceva tot suntem și noi!) la numărul de accidente rutiere și la numărul de morți și răniți în asemenea accidente. S-a ajuns ca, de pildă, la Bârlad, în fiecare a treia duminică din noiembrie, zeci și sute de oameni să se strângă într-o piață cu poze în mâini pentru a-i comemora pe cei dragi pieriți în accidente de circulație.

Mai trebuie spus că accidentele nu sunt provocate doar de lipsa autostrăzilor și drumurilor rapide, dar în primul rând de educația rutieră și educația în general precară a românilor. Șoseaua, cu mașini, pietoni, căruțași, trotinetiști și bicicliști, este o oglindă fidelă a societății românești: o societate beată&drogată. Poate că și mai rea e șoseaua. Cunoști un om cuminte, cuviincios, decent în comportament în general în societate, dar când urcă la volan devine fiară.

Avem de-a face cu un fenomen teribil, se tot încearcă îmbunătățirea Codului rutier, dar polițiștii stau la vânătoare prin tufișuri să prindă pe unul că a depășit viteza cu 15 kilometri pe oră, în loc să sancționeze marile abateri. Dar, și educația polițiștilor, în general, e la fel de precară ca și a celor de mai sus. Fac parte din aceeași dureroasă ecuație.

articolul original.
❌