ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Bitpress

Restricții de circulație pe Dealul Negru și Valea Oltului pentru 4 zile

27 November 2022 at 07:40
image

Circulația autovehiculelor de peste 7,5 tone pe DN7/E81, între Pitești și Veștem (Sibiu) este restricționată în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie inclusiv, potrivit unui anunț al CNAIR.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) anunță participanții la trafic că, potrivit prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018, circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă în zilele de marți 29 noiembrie, miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei), joi 01 decembrie (Ziua Națională a României) și vineri 02 decembrie (stabilită prin HG nr. 96/19.01.2022), conform Anexei nr. 1 la Ordin”, se arată în comunicatul CNAIR.

Tronsoanele cu astfel de restricții circulație vizează traficul pe ambele sensuri ale drumului european/național DN7/E81 din trei județe: Argeș, Vâlcea și Sibiu, pe Dealul Negru și Valea Oltului, între Pitești (intersecția DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Veștem (intersecția DN7 cu DN1).

Pentru ziua de marți, 29 noiembrie, restricționarea este valabilă în intervalul orar 18:00 – 22:00, iar pentru miercuri 30 noiembrie, joi 1 decembrie și vineri 2 decembrie, în intervalul 06:00 – 22:00.

Reprezentanții CNAIR atrag atenția asupra faptului că încălcarea prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018 constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Restricționarea totală a traficului greu pe sectorul cuprins între Pitești și Râmnicu Vâlcea a fost impusă din prima săptămână a lunii noiembrie, când s-a decis ca toate autovehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 tone să ocolească Dealul Negru, prin DN65C (Pitești – Găneasa) și DN64 (Drăgășani – Râmnicu Vâlcea).

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Bitpress

Modelul japonez

26 November 2022 at 11:07
image

Să facem un exercițiu de imaginație. Să zicem că naționala noastră de fotbal s-ar fi calificat la turneul final al CM din Qatar și în primul meci din grupă ar fi învins Germania. Se sparie gândul! Totuși, să ne imaginăm acest scenariu SF. Ce-ar fi fost după meci? În vestiar, ar fi fost o hăulită ce n-a auzit Orientul Mijlociu, ar fi zburat scaunele și umerașele pe pereți… Ce să mai vorbim de ce-ar fi fost la peluza rezervată suporterilor noștri. Peste tot hârtii aruncate, ambalaje, peturi etc. și în jurul stadionului și pe primele terase din zonă și scandalul de toată noaptea din hoteluri…

Ei, dar să punem punct acestui halucinant scenariu. În locul nostru au fost japonezii. Fotbaliștii niponi s-au mobilizat exemplar în teren și au învins fosta campioană mondială Germania susținuți desigur de scandările suporterilor din tribună. Mă rog, o victorie de etapă și…să mai vedem.

Lecția de ordine și civilizație a început după meci. După ce fotbaliștii japonezi s-au bucurat decent, cum știu ei să se bucure, cu măsură, după ce au făcut duș, au făcut o ordine de farmacie în vestiar, că oamenii de serviciu de acolo au șomat. Și asta nu e tot. În tribuna lor, suporterii japonezi au strâns tot gunoiul și l-au dus în saci de plastic la ghenă. Sigur, e un  exemplu de ordine și civilizație banal pentru lumea Orientului Îndepărtat, lume pe care nouă ne e cam greu s-o înțelegem. E o cultură dăinuind de mii de ani, acum beneficiind de una din cele mai avansate tehnologii din lume. Ceea ce nu-i scutește de autoimpunerea unui comportament de civilitate demn de tot respectul.

Să ne întoarcem la România. Acum 80 de ani am urmat, volens-nolens, modelul sovietic: și de cultură, civilizație, și mai ales de impunere a socialismului biruitor-distrugător, iar rezultatele se văd și acum. La alegerile din 1990, Ion Iliescu ne îndemna să adoptăm modelul suedez, al socialismului cu față umană. Acum, adoptăm, târâș-grăpiș, modelul europeano-atlantic, de la corectitudinea politică până la sincronismul total privind toate cele ale societății. Asta, la suprafață, că altfel, în profunzime, tot din Balcani ne tragem ca moravuri și năravuri, de la fanarioți și de la bacșișul turcesc.

Dar, la nivelul la care ne aflăm, cred că nu e târziu să adoptăm modelul japonez, pornind chiar de aci, de la ne face ordine la suprafață, ca apoi să ne facem și în toate domeniile profunde ale vieții sociale și personale. Ar fi un semn bun să nu mai vedem munți de gunoi pe marginea șoselelor, kilometri pătrați de peturi în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor de pe Olt, Argeș, Jiu și Bistrița, sau grămezi de cauciuc cât blocul arzând pe la marginea orașelor. Pentru început, și asta ar fi încurajator că ne aflăm pe un drum bun.

Iată un model simplu de urmat: modelul japonez.

articolul original.

4 electrocasnice care îți vor ușura munca în bucătărie

26 November 2022 at 10:31
image

Te numeri printre cei care nu sunt tocmai îndemânatici în bucătărie dar îți dorești să-ți dezvolți abilitățile de bucătar? Fie că vrei să îi răsfeți pe cei dragi sau să devii mai încrezător în ceea ce mănânci și să îți alegi singur ingredientele, abilitățile culinare nu sunt de prisos în nicio situație. Din fericire, tehnologia a evoluat îndeajuns încât să-ți ușureze munca, iar până și cei mai neexperimentați bucătari pot face primul pas în lumea captivantă a gastronomiei.

Iată 4 ustensile de nelipsit din bucătăria ta:

  1.     Grătarul electric

Se știe că mâncarea prăjită în ulei nu este cea mai sănătoasă, de aceea o alternativă utilă este grătarul. Poți să-l folosești pentru a găti legume, carne sau pentru a face pâine prăjită. Ai chef de o ieșire la iarbă verde dar afară plouă și nu îți poți scoate din cap gustul micilor? Cheamă-ti prietenii la tine acasă și răsfață-i cu micii făcuți chiar de tine pe noul grătar. Arată-le că ai soluția perfectă în ciuda vremii mohorâte.

  1.     Friteuza cu aer cald

Continuând cu alternativele sănătoase, o friteuză cu aer cald te ajută la prepararea rapidă și eficientă a alimentelor. Este ușor de curățat, majoritatea fiind compatibile cu mașina de spălat, și are o capacitate ideală pentru o familie numeroasă. Unele chiar vin cu programe presetate care să te ajute în a-ți găsi creativitatea de început și de a-ți oferi un boost de încredere în preparatele pe care urmează să le încerci.

  1.     Mixerul vertical

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ai o ustensilă cu care să poți toca ceapă, să faci aluatul de prăjituri și să îți prepari un smoothie? Un mixer vertical cu capătul schimbabil este exact instrumentul de care ai nevoie. E mic și ușor de depozitat, se curăță într-o clipită și economisești banii pe care i-ai da pe 3 roboți de bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să schimbi capătul și să adaptezi recipientul în funcție de ceea ce vrei să obții și în câteva minute ai rezultatul gata. Delicios și rapid!

  1.     Espressor automat

Dacă ești un împătimit al cafelei și nu poți funcționa dimineața fără o ceașcă fierbinte, cu siguranță ai nevoie de un espressor de bună calitate care să-ți încălzească diminețile. Fie că preferi un espresso clasic, flat white, cappuccino sau latte macchiato, o să găsești toate aceste opțiuni într-un singur aparat care îți va îndeplini toate dorințele. Alege să bei cafeaua în confortul propriei locuințe, exact cum îți place!

Indiferent care sunt nevoile tale, cu siguranță vei găsi ajutorul pe care îl cauți. Optează acum pentru achiziționarea electrocasnicelor pe care ți le dorești, cu banii jos sau printr-un credit de nevoi personale. Tot ce trebuie să faci e să-ți stabilești prioritățile și de îndată ce prinzi gustul propriilor preparate o să iubești tot mai mult timpul petrecut în bucătărie. 

Împărtășește cu cei dragi cele mai delicioase mâncăruri și creează momente de neuitat prin organizarea unor cine speciale în familie. 

sursa foto: pexels.com

articolul original.
Before yesterdayBitpress

Dacia Mioveni – Gloria Bistrița în Liga Florilor și topîrcenii în Liga Dulciurilor, la Sala Sporturilor Mioveni!

25 November 2022 at 21:43

Pauza competițională, prelungită în Liga Florilor de Campionatul European de Handbal Feminin EHF, se încheie pentru CS Dacia Mioveni 2012 duminică 4 decembrie, când etapa VIII a Campionatului aduce la Sala Sporturilor Mioveni o echipă tare, cu 6 jucătoare de loturi naționale, Gloria Bistrița.

Ultimul meci al Daciei a fost la Galați, de unde a venit acasă cu cele 3 puncte, dar cu încă o jucătoare căzută la datorie, Irina Ivan, victimă a scândurii de dușumea numită prea ușor suprafață de joc în Sala Siderurgistul. Irina, stâlpul central al apărării Daciei, s-a lovit grav la genunchi și a avut nevoie de operație, fiind indisponibilă pentru joc în lunile următoare.

Citește  Mioveniul a câștigat duelul sportiv cu Galațiul! 

O altă jucătoare importantă, Laura Popa Moldovan, este în recuperare după operație la genunchi.

Proaspăt numit antrenor principal la Dacia, Robert Licu antrenează din 14 noiembrie la Mioveni și are parte de un prim meci foarte greu, în care va trebui să reinventeze apărarea Daciei și să umple golurile nou apărute în echipă, despre care vom vorbi, dacă se vor confirma la ora meciului.

Misiune grea, așadar, pentru Dacia, în fața unei echipe care are în componență patru jucătoare din lotul cu care echipa națională a participat la EHF EURO 2022: Bianca Bazaliu, Sonia Seraficeanu, Laura Pristăvița, portarul Yuliya Dumanska și alte două, Nina Zulic și Paula Posavec, componente în loturile naționale ale Sloveniei, respectiv Croației.

Jucătoarele Gloriei au înscris împreună la acest european 29 de goluri. Bianca Bazaliu și Sonia Seraficeanu, câte 11 goluri, iar Laura Pristăvița 7. Portarul Yuliya Dumanska a salvat 26 de aruncări ale adversarelor spre poarta tricolorelor.

Dacia vrea să dea o replică redutabilă

Totuși, în ciuda ghinioanelor care au afectat garnitura Mioveniului, handbalistele Daciei vor să arate că au puterea să se reinventeze ca echipă și că au valoare atât individual, cât și ca grup.

Târg de Prăjituri și Podoabe de Crăciun

Acest meci va avea parte de o introducere dulce, de care se vor ocupa elevii Școlii Gimnaziale George Topîrceanu care vor expune în holul Sălii Sporturilor sute de prăjituri făcute, nu ”ca”, ci chiar ”la mama acasă” și decorațiuni spectaculoase hand-made, la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun din cadrul proiectului educațional ”Moș Crăciun vine la toți copiii!”

Este o expoziție cu vânzare, prin care elevii își exersează spiritul antreprenorial și vor să strângă bani pentru școala lor.

Din experiența ultimului târg de gen, organizat de topîrceni în anul 2019, înainte de pandemie, garantez o surpriză delicioasă cu prăjituri de casă făcute după rețete și ingrediente premium, cum doar mamele știu să facă, din dragoste pentru copiii lor. Nu veți găsi la cofetării așa ceva!

Video: Târg prăjituri, anul 2019, Școala Topîrceanu

Intrarea la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun se face de la ora 16,00, meciul de handbal începe la ora 17,00, iar întârziații pot spera să mai găsească ceva prăjituri în pauza dintre cele două reprize.

Înaintea acestei întâlniri, Gloria Bistrița e pe locul III în clasament, cu 19 puncte, iar Dacia pe 10, cu 6 puncte.

articolul original.

CM QATAR 2022: Iranul câștigă împotriva Țării Galilor în minutele de prelungiri!

25 November 2022 at 17:17
image

Primul șut periculos a venit în minutul 2, din partea galezului Niko Williams, șutul a venit din colțul careului de 16 metri și a trecut puțin peste poarta apărată de Hosseini.

Cele două goluri ale partidei au venit în minutele 90+8, respectiv 90+11.

Iranienii au fost mai periculoși având 6 șuturi pe poartă, în comparație cu galezii, care au avut 4. Galezii au controlat posesia balonului cu 62%.

Primul șut periculos a venit în minutul 2, din partea galezului Niko Williams, șutul a venit din colțul careului de 16 metri și a trecut puțin peste poarta apărată de Hosseini.

În minutul 14, galezii au avut din nou o ocazie mare, Moore a primit o centrare foarte bună din flancul drept, de la Roberts, atacantul șutând spre poartă dar Hosseini a fost la post.

Replica iraniană a venit în minutul 17, când Gholizadeh a marcat, dar golul nu s-a validat din cauza poziției de ofsaid în care se afla când a reluat spre poartă.

Sorul la pauză a fost 0-0.

În minutul 51, Iranul a avut o ocazie uriașă de a deschide scorul, atacantul Azmoun a scăpat pe contra atac, acesta a putut fi oprit doar de bara porții apărate de Hennessey.

Mijlocașul iranian, Ezatolahi a avut un șut periculos din afara careului, acesta a trimis puternic un șut la firul ierbii, dar Hennessey a fost la post din nou.

În minutul 85, Taremi primește o pasă în adâncime, Hennessey iese greșit dintre buturi și îl faultează violent pe atacantul iranian, prin urmare portarul galez a primit cartonaș roșu.

Când meciul se îndrepta către un rezultat alb, iranienii au marcat în minutul 90+8 prin fundașul Cheshmi, printr-un șut violent de la 20 de metrii.

Era minutuk 90+11 când iranienii au marcat golul final prin Rezaeian, acesta dând o scăriță peste Ward.

Scor final, Țara Galilor – Iran 0-2 și arabii așteaptă meciul de la ora 21.00 dintre SUA și Anglia pentru a vedea dacă vor ocupa locul 2 din grupă înaintea ultimei etape.

Sursa foto: FIFA WORLD CUP

articolul original.

FC Argeș Basketball, deplasare la CSM Târju Jiu!

25 November 2022 at 17:11
image

Meciul FC Argeș Basketball – CSM Târju Jiu se va juca, sâmbătă de la ora 18.00, în Sala Sporturilor Târgu Jiu. Meciul va putea fi urmărit live, pe canalul de Youtube FRBTV!

Formația lui Milan Mitrovic vine după un eșec pe teren propriu împotriva Petrolului Ploiești.

Gorjenii nu au înregitrat nici o victorie în această ediție de campionat din 5 meciuri jucate.

Piteștenii țintesc victoria la Târgu Jiu, pentru a echilibra balanța victoriilor și a înfrângerilor. În momentul de față, două victorii și trei înfrângeri.

articolul original.

FC Argeș Volei joacă pe teren propriu împotriva CSO Voluntari!

25 November 2022 at 17:05
image

Meciul va avea loc în Sala Sporturilor Trivale, sâmbătă, cu începere de la ora 18.30!

Sâmbătă, de la ora 18.30, argeșencele lui Bogdan Paul, vor juca împotriva echipei CSO Voluntari, echipă din prima parte a clasamentului Diviziei A1, echipă ce a jucat finala Supercupei României.

Acest meci contează pentru etapa a șaptea a diviziei A1. Se vor întâlni echipele aflate pe locurile 8, respectiv 6.

Paul Bogdan:

„Ne-am întors de la Cluj cu o victorie în minimum de seturi, rezultat care ne-a echilibrat starea de spirit. Chiar dacă am nu am făcut un joc foarte bun din punct de vedere tehnic, am dominat partida în cea mai mare parte. Jucăm acasă, sâmbătă, în fața proprilor suporteri, în compania celor de la CSO Voluntari. Adversarul nostru este unul redutabil, și cred că vor avea un cuvânt de spus în acest campionat, în prima parte a clasamentului. Sper să prestăm un joc de calitate, așa cum a fost și precedentul meci de pe teren propriu. Vă așteptăm la alături de noi să ne susțineți!”

FC Argeș are un palmares de două victorii și trei înfrângeri, în timp ce ilfovencele au 3 victorii și două înfrângeri înregistrate în acest campionat!

articolul original.

Asociația Pro Infrastructură solicită majorarea valorii punctului de amendă

25 November 2022 at 11:02
image

Asociația Pro Infrastructură critică dur decizia autorităților de a îngheța punctul de amendă și în 2023 la 145 de lei. Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanții asociației amintesc că, teoretic, punctul de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, la salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 lei. Dacă salariul minim brut pe economie va crește la 3.000 de lei, cum a anunțat Guvernul, punctul de amendă ar trebui să fie, în 2023, 300 lei.

Pro Infrastructură îi acuză pe politicieni că sunt „fără scrupule și conștiință”, în contextul în care țara noastră se află pe primul loc în Europa în privința deceselor cauzate de accidente rutire.„Să ne mai mirăm că vreo 2000 de oameni mor anual pe drumurile noastre? Că suntem primii în Europa la acest capitol? Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă. În van URLĂM de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă). Degeaba. Soluțiile de bun simț, logice, simple și eficiente pe care le cerem obsesiv de ani de zile stau la sertar și sunt tergiversate din motive stupide. Iar pe drum tronează nesimțirea, ilogica, bizoneala și moartea.Somn ușor, România!”, au scris reprezentanții Pro Infrastructură.

articolul original.

Atenție! Campanie scam cu false concursuri în care e folosit ilegal numele Dacia

24 November 2022 at 17:12
image

Dacia atenționează internauții că în această perioadă, în mediul online, circulă o campanie mincinoasă potrivit căreia  constructorul de automobile de la Mioveni ar derula un concurs cu premii în autoturisme. În acest context, pe pagina oficială de Facebook a comunității Dacia a fost postat astăzi un anunț care îi îndeamnă pe cei care primesc diverse link-uri către un eventual concurs derulat de Dacia să nu acceseze aceste adrese de internet care sunt nu doar false, dar pot fi și periculoase.

„Dacia vă informează că NU derulează o campanie în care oferă ca premiu unul sau mai multe automobile.

Am observat că în mediul online circulă o campanie scam şi vă recomandăm să nu deschideți link-uri ce vă promit astfel de premii.

Dacia comunică întotdeauna concursurile reale pe platformele oficiale, iar acestea vor fi însoţite de un regulament oficial.

Informările pe care noi le trimitem clienților noştri sunt de pe domenii înregistrate în România și vor proveni din surse deja familiare, cu care ați interacționat în trecut

Oricând aveți îndoieli în legătură cu autenticitatea unei campanii, ne puteți contacta prin departamentul nostru de relatii cu clienții Vocea Clientului, la numărul de telefon 0248 500 000.” este anunțul de pe pagina oficială a comunității Dacia

articolul original.

Leul s-a apreciat timid față de euro

24 November 2022 at 14:17
image

Penultima ședință a săptămânii a adus aprecierea leului față de euro, pe fondul creșterii ofertei comerciale de valută.

Cursul euro a coborât de la 4,9385 la 4,9309 lei. Piața valutară s-a deschis 4,934 – 4,936 lei pentru ca apoi cotațiile să coboare până la 4,924 lei.

Tendința de scădere a indicilor ROBOR s-a temperat, dar ele se mențin la maxime ale ultimilor aproape 13 ani. Evoluția de joi s-a datorat creșterii cererii de lei dar și a apropierii de nivelul ratei lombard, cea la care se împrumută băncile de la BNR, care se situează în prezent la 7,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,89 la 7,88%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,28%.

Publicarea „Beige Book”, minuta ședinței a Rezervei Federale care s-a desfășurat la începutul acestei luni, a provocat deprecierea monedei americane la 1,0382 – 1,0449 dolari/euro. Cauza acestei evoluții sunt declarațiile mai multor oficiali ai Fed referitoare la necesitatea încetinirii ritmului de creștere a dobânzii de politică monetare la 0,50 puncte de bază după patru majorări succesive de 75 puncte de bază.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,7923 la 4,7320 lei, la aceasta contribuind și faptul că astăzi se sărbătorește Ziua Recunoștinței.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal la 5,0256 lei iar cel al lirei sterline a crescut la 5,7413 lei.

Prețul gramului de aur a fost stabilit la 267,5475 lei, valoare apropiată de cea de miercuri, în condițiile în care metalul galben a crescut la 1.758 dolari/uncie și a acoperit deprecierea monedei americane.

Bitcoin fluctua între 16.491 și 16.780 dolari, valori apropiate de cele de miercuri. Ether creștea la 1.179 – 1.214 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Han Chunlin, ambasadorul Chinei în România, întâlnire oficială cu administrația Mioveniului

24 November 2022 at 10:21

Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei Mioveni, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, alături de membrii corpului diplomatic al Ambasadei chineze, a avut o întâlnire oficială cu administrația orașului Mioveni, în cadrul vizitei de lucru din județul Argeș.

Mioveniul are relații bune și de tradiție cu Republica Populară Chineză, concretizate de-a lungul vremii prin colaborări economice și intense schimburi culturale.

Primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a urat bun venit în Mioveni Excelenței Sale, Han Chunlin și membrilor corpului diplomatic, evocând bunele relații dintre Mioveni și partea chineză.

China a furnizat Spitalului Orășenesc Mioveni primele ajutoare cu materiale sanitare specifice în criza Covid, acoperind o nevoie urgentă, nu doar a spitalului ci a întregii comunități locale.

Primarul și-a exprimat intenția de căuta cele mai eficiente căi prin care companiile chineze să investească la Mioveni, invocând exemplul Ploieștiului unde Gigantul chinez Haier, cea mai mare companie producatoare de electrocasnice din China, a investit 50 de milioane de euro.

Ambasadorul Chinei, Han Chunlin, a mulțumit pentru primirea călduroasă, menționând că Mioveniul este primul oraș pe care îl vizitează în România în calitate de ambasador.

Han Chunlin a spus că e onorat să fie cel de-al 22-lea ambasador al Republicii Populare Chineze în România, mărturisind cu căldură că în copilărie a avut ocazia să vadă multe filme românești, care l-au introdus în spiritul românilor și de aceea se simte în țara noastră ca acasă.

Ambasadorul a declarat că în mandatul său va depune tot efortul pentru a dezvolta relațiile bilaterale și implementarea unor proiecte concrete cu administrația Mioveniului.

Viceprimarul orașului, Ciprian Țurlea, a asigurat înalții oaspeți chinezi de toată susținerea Consiliului Local pentru realizare unor proiectele comune, reciproc avantajoase.

Nicolae Tudose, directorul general al companiei de servicii locale SEdC Mioveni și-a exprimat dorința ca societatea pe care o conduce să inițieze colaborări de afaceri cu parteneri din China.

China are oferte economice uriașe și variate de la companii care s-au impus inclusiv la nivel mondial. Nicolae Tudose a menționat că una dintre oportunitățile de afaceri ar putea fi în facilități de producere a energiei prin panouri fotovoltaice, China fiind unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din lume.

Managerul Centrului Cultural Mioveni, Alin Călinescu, a prezentat instituția pe care o conduce și activitățile culturale ale Centrului, menționând și cel mai mare eveniment creat la Mioveni, Festivalul Analogue. Cu această ocazie a oaspeții chinezi la următoarea ediție Analogue, ce se va derula în ultima săptămână a lunii august.

Ambasadorul Han Chunlin a scris un mesaj în Cartea de Oaspeților de Onoare ai Mioveniului și a oferit un cadou simbolic primarului Ion Georgescu.

În continuarea vizitei, delegația chineză a fost condusă la Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel din Mioveni, la Spitalul Orășenesc Mioveni și la operatori economici din Mioveni.

Vineri, 25 noiembrie, la Muzeul Județean Argeș, publicul este invitat la o incursiune în cultura și tradițiile ancestrale ale poporului chinez. De la ora 12,00 va avea loc vernisajul expoziției de artă tradițională ”CHINA”.

articolul original.

Leoni Wiring Systems face angajări masive în Argeș

24 November 2022 at 08:43
image

Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Piteşti, parte a grupului german Leoni, cu vânzări consolidate de 5,1 miliarde euro în 2021, are disponibile în prezent 300 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, la fabrica de cablaje din Bascov, potrivit informaţiilor de pe site-ul AJOFM (Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Argeş.

Compania Leoni Wiring Systems Piteşti a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 371,5 milioane lei, un profit net de aproximativ 8,3 milioane de lei, având un număr mediu de 2.311 angjaţi, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Germanii le oferă angajaţilor diferite traininguri de formare profesională pentru toate poziţiile din cadrul companiei, cum ar fi soft skills şi cursuri de limbi străine.

articolul original.

Euro a crescut cu peste un ban

23 November 2022 at 14:30
image

Leul s-a depreciat la jumătatea săptămânii față de principalele valute, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune.

Cursul euro a crescut de la 4,9253 la 4,9385 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,931 – 4,943 lei.

Conform minutei ultimei ședințe de politică monetară a BNR din acest an, care a fost publicată marți, „riscuri la adresa evoluției ratei de schimb a leului – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, vin mai ales din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă nouă înrăutățire bruscă a percepției de risc asupra piețelor financiare din regiune, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite”.

Controlul efectuat de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci ale căror cotații la dobânzi formează „coșul” în funcție de care se calculează indicii ROBOR, a declanșat un ciclu de scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la jumătatea acestei săptămâni de la 7,90 la 7,89%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,09 la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,28%.

Euro se aprecia la 1,0297 – 1,0349 dolari iar media monedei americane a urcat de la 4,7918 la 4,7923 lei.

Investitorii și-au luat miercuri poziții de protecție pe piețele internaționale înainte de publicare minutei ultimei ședințe a Fed („Beige Book”) și minivacanța prilejuită de Ziua Recunoștinței. Tendința s-ar putea modifica după ce s-a anunțat creșterea inflației din Germania cu 11,6% în octombrie iar unul dintre oficialii Fed a declarat că politica monetară a instituției trebuie să fie mai restrictivă iar dobânda să urce în intervalul 5 – 7%.

Media francului elvețian a urcat de la 5,0192 la 5,0285 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea euro față de leu.

Chiar dacă Marea Britanie a intrat într-o fază economică dificilă, cu o inflație din două cifre și recesiune, lira sterlină s-a apreciat față de euro iar cursul ei a urcat la 5,7102 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la 267,6050 lei, efect al deprecierii metalului galben la 1.734 – 1.745 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6958 zloți/euro iar a celei maghiare la 405,82 forinți/euro.

Criptomonedele creșteau ușor în concordanță cu deprecierea monedei americane. Bitcoin fluctua între 16.150 și 16.626 dolari iar ether se tranzacționa în culoarul 1.127 – 1.176 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Micii fermieri riscă închisoarea dacă își tratează singuri chimic culturile

23 November 2022 at 13:36
image

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a semnat o ordonanță de urgență care schimbă cu totul regulile pentru micii fermieri din România. Astfel, fermierii care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 1 la 5 ani și vor primi amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit Agrointel.

Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. Pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat, marți, 22 noiembrie, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.Actul normativ introduce o serie de restricții în special pentru fermierii mici, care activează ca persoane fizice. De asemenea, și fermierii fiscalizați vor avea restricții pentru că, în lipsa unei autorizații, nu vor mai putea să își facă stocuri de produse pentru a evita fluctuațiile de prețuri.

articolul original.

CM QATAR 2022: Marocul face egal cu Croația!

23 November 2022 at 12:55
image

Croația a dominat la capitolul posesie cu 65%, față de doar 35% pentru Marocani.

Au fost doar două șuturi pe poartă de ambele părți, fără ocazii periculoase de gol.

Croația a fost lider autoritar la capitolul cornere, având 5, față de nici unul în dreptul africanilor.

Au fost două ocazii de gol, șutul lui Lovren din minutul 52 a fost respins de fundașii marocani de pe linia porții.

Hakimi a venit cu replica în minutul 64, șutul său puternic din lovitură liberă fiind respins de portarul Livakovic.

Singurul avertisment al meciului a fost primit de marocanul Ambrabat în minutul 78.

Acesta a fost primul meci din grupa F, următorul fiind programat de la ora 21:00, și se va juca între Belgia și Canada!

Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP

articolul original.

Noua entitate Renault-Geely va prelua circa 2000 de angajați de la RMR, Dacia și RTR

23 November 2022 at 08:06
image

Renault Mecanique Roumanie va fi „reprezentanţa”  locală a Horse, divizia cu nume de cod responsabilă de motoarele cu ardere internă, unde Renault este partener egal cu chinezii de la Geely.

Astfel, Renault Mecanique Roumanie (RMR), compania înfiinţată în 2008 pentru producţia de cutii de viteze în urma unei investiţii de 214 milioane euro, va include în plus şi producţia de motoare, dar şi turnătoria de aluminiu şi va fi parte a ecosistemului Horse – compania deţinută de Renault şi Geely, 50% fiecare, şi care este responsabilă de producţia şi proiectarea de motoare cu ardere internă, inclusiv hibride.

În prezent RMR are circa 600 de angajaţi, iar odată cu reorganizarea, care va muta pe RMR, pe lângă producţia curentă de cutii de viteze, şi producţia de motoare şi turnătoria de aluminiu alături de activitatea de inginerie aferentă – şi care ţine de Renault Technologie Roumanie, în total noua entitate care va ţine de Horse va avea între 1.900 şi 2.000 de angajaţi faţă de cei 600 în prezent de la RMR.

Luca de Meo, CEO al Grupului Renault, a declarat în cadrul conferinţei Capital Market Day că mizează pe creşterea profitabilităţii mărcii Dacia, care pe lângă Bigster va lansa alte două noi modele compacte în următorii doi ani. Tot atunci Luca de Meo a comunicat şi noua organizare a grupului.

Dacia va contribui şi la reinventarea lanţului valoric pentru motoarele cu ardere internă prin colaborarea cu Horse – divizia deţinută de Renault şi Geely, responsabilă de cutii de viteze şi motoare cu ardere internă şi adaptarea de combustibili sintetici. Dacia va avea o tranziţie uşoară către maşini electrice în Europa, mizând pe soluţii accesibile.

articolul original.

Miorița postmodernă, cu cei trei ciobănei, ‘nalți ca bradul și proști ca plopul uscat

23 November 2022 at 05:36
image

Era o țară la o margine de mare, vorba lui Marin Sorescu. Țara asta, cică, încă mai există. Și ea este condusă de trei ciobănei ‘nalți ca bradul și proști ca plopul uscat. Unu-i muntean, unu-i moldovean și altul ungurean.

Și cel muntean și cu cel moldovean și cu cel ungurean, mări se vorbiră să guverneze țara. Dar, proști grămadă fiind, ei se sfătuiră, seara pe-nserat, la Vila Lac 1, 2, sau 3, naiba să-i ia! Se sfătuiră și ajunseră la concluzii, vezi bine! Că dacă nu e rău, e bine! Să mărească pensiile cu 12,5 la sută și alocațiile copiilor cu 12 lei.

Auzit-ați desigur, de niște oi din China care săptămânile trecute s-au învârtit în cerc în continuu 12 zile. Savanții mondiali, nici măcar cei britanici, n-au aflat secretul. Ei bine, oile erau ale celor trei ciobănei din fruntea țării România de la marginea de mare, a oilor: Radu Oprea, Kelemen Hunor, Rareș Bogdan, Sorin Grindeanu, Lucian Bode, Adrian Câciu, Virgil Popescu, Barna Tanczos, Marius Budăi, Ligia Deca, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, Petre Daea Oaia și toate sutele de parlamentari și secretari de stat și băgători de seamă nalți ca bradul, proști ca gardul. Și toate turmele lor se învârt de un an, nu de 12 zile, ca niște căpiate în inversul acelor de ceasornic și cică guvernează țara de la margine de mare; cu cei trei ciobănei în frunte: unul muntean, unul moldovean și unul ungurean.

Turmele sunt multe, mândre și cornute. Dar cei trei ciobănei sunt mai proști ca niște miei. Și pe l-apus de soare, nimeni nu vrea să-i omoare, că nu-s ortomani și au turme cornute de multe oi tute. Iar măicuțele bătrâne, cu brâie de lână, n-au nicio vină c-au născut așa ciobani înalți, proști și răi. Dacă sunt blagoslovite cu vorbe de ocară, e din cauza obidei adusă de cei trei ciobani-ghiolbani.

Nu știu ce s-a mai întâmplat cu oile care s-au învârtit în cerc 12 zile neîncetat. Dar ciobanii din fruntea țării de la margine de mare s-ar putea arunca de pe stâncile de la Bâlea împreună cu turmele lor de parlamentari, miniștri, secretari de stat și alți servitori. Decât condusă așa, mai bine lipsă. S-ar putea arunca în hău cu sentimentul datoriei împlinite. Abia asta ar însemna asumarea responsabilității!

articolul original.

CM QATAR 2022: Mexic face egal cu Polonia, avantaj Arabia Saudită!

22 November 2022 at 22:05
image

Robert Lewandovski a ratat un penalty pentru Polonia în minutul 58!

Mexicul a fost echipa mai periculoasă, a fost superioară la capitolul posesie, cu 61%. A avut 4 șuturi pe poartă, față de doar 2 ale polonezilor.

Mexicanii au avut două ocazii mari de gol în prima repriză, prin Lozano și Henry Martin. Cei doi nu au putut relua spre poartă pasele bune venite de la colegi.

Cea mai importantă fază a meciului a venit în minutul 58, Robert Lewandowski a fost faultat în careu de Hector Moreno, arbitrul australian Beath a mers să verifice faza prin tehnologia VAR, rezultând penalty pentru Polonia.

Același Lewandowski a execurat lovitura de pedeapsă, aceasta fiind parată de magnificul Ochoa!

Portarul Mexicului, Guillermo Ochoa a fost desemnat jucătorul meciului!

Surprinzător, la finalul zilei, Arabia Saudită este liderul grupei din vare fac parte Argentina, Polonia și Mexic!

Urmează meciuri foarte disputate în această grupă, Argentina nu mai are voie să facă pași greșiți după șocul cu Arabia Saudită!

Sursă foto: Facebook FIFA WORLD CUP

articolul original.

CM QATAR 2022: Franța se dezlănțuie după ce Australia a deschis scorul!

22 November 2022 at 21:54
image

Australia a marcat primul gol al întâlnirii în minutul 9, francezii s-au trezit și au marcat de patru ori!

Australianul Craig Goodwin a marcat în minutul 9 din pasa lui Mathew Leckie și microbiștii aveau un deja vu după șocul suferit de Messi.

Francezii s-au trezit din amorțeală și au marcat prin Rabiot, acesta a fost servit decisiv de Theo Hernandez.

Olivier Giroud a fost servit de același Rabiot în minutul 32, și s-a consemnat scorul la pauză, 2-1 pentru cocoșul galic.

Francezii au ieșit mai bine de la cabine și au rezolvat partida în 3 minute, prima oară, Mbappe a marcat din pasa lui Dembele în minutul 68.

După doar 3 minute, Giroud a primit pasa decisivă de la Mbappe.

Cocoșul galic este principala favorită în grupa D, fiind avantajată și de egalul dintre Danemarca și Tunisia.

Sursa foto: Facebook FIFA WORLD CUP

articolul original.
❌