ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023B1TV

SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice ca sportivi neutri. Polonia se opune și anunță o reacție fermă din partea a „40 de țări”

3 February 2023 at 07:39
image

Administrația Biden s-a arătat de părere că rușii și bielorușii ar trebui să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 doar ca sportivi neutri, dar nu a răspuns la întrebarea de ansamblu, și anume dacă aceștia ar trebui să primească acces în competiție sau nu, relatează The New York Times.

În ultima săptămână, Ucraina a dus o campanie concertată pentru a convinge Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să interzică pe de-a întregul participarea sportivilor din Rusia și Belarus. Mai multe țări europene s-au alăturat demersului, însă Casa Albă a adoptat joi o abordare ceva mai precaută.

SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor ca sportivi neutri

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, le-a spus reporterilor că SUA a susținut eliminarea federațiilor sportive rusești și bieloruse din organizațiile internaționale de profil, însă când entități precum CIO aleg să le permită sportivilor respectivi să participe, „ar trebui să fie absolut clar că ei nu reprezentă statul rus și cel bielorus”.

CIO anunțase un plan în mai mulți pași pentru a le da rușilor și bielorușilor posibilitatea de a participa la următoarele ediții ale Jocuilor Olimpice, Paris 2024 (Vară) și Milano 2026 (Iarnă), atât timp cât concurează ca indivizi, nu ca reprezentanți ai unor state, și nu își manifestă susținerea față de războiul din Ucraina. Inițiativa este similară cu abordarea adoptată de organizațiile sportive la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi din 2014 ca răspuns la scandalul de dopaj în care au fost implicați ruși.

Poziția Casei Albe este conformă cu poziția Comitetului american olimpic și paralimpic, dar plasează SUA într-o divergență de opinie cu mai mulți aliați europeni ai Ucrainei.

Polonia: Zeci de țări se opun participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice

Printr-o declarație comună, miniștrii sportului din Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au condamnat propunerea CIO drept una care legitimează „agresiunea ilegală a Rusiei din Ucraina”, confederația sportivă din Norvegia a transmis la rândul său un mesaj prin care a anunțat că, atât timp cât războiul continuă, nu poate fi de acord cu participrea rușilor și a bielorușilor „chiar și sub principii stricte de neutralitate”.

Ministrul polonez al spotului, Kamil Bortniczuk, declara joi că se așteaptă ca zeci de națiuni să se exprime împotriva participării rușilor și a bielorușilor la JO 2024, potrivit AFP preluată de France24.

„Cred că săptămâna viitoare… va ieși la lumină o poziție foarte fermă din partea reprezentanților din aceste 40 de țări”, a afirmat oficialul polonez.

Poziția „se va opune foarte clar participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice”, a adăugat el.

Botniczuk a confirmat că opoziția va fi manifestată inclusiv de țări din Uniunea Europeană.

articolul original.

TikTok aduce o nouă schimbare platformei de streaming / Cum va funcționa noul sistem

3 February 2023 at 07:39
image

TikTok este una dintre cele mai mari platforme de streaming din lume, iar pentru a atrage publicul conducerea aduce noi îmbunătățiri. Aplicația va avea un sistem care va funcționa diferit față de varianta anterioară.

Ce schimbare aduce TikTok platformei de streaming

TikTok aduce noi modificări în ceea ce privește modul în care conturile utilizatorilor vor fi evaluate. Persoanele care folosesc aplicația și încalcă una dintre Regulile Comunității TikTok vor primi un avertisment, iar conținutul va fi eliminat de pe platformă.

De știut este și faptul că dacă se va atinge o limită de avertismente în cadrul unei funcții oferite de aplicație sau în cadrul politicii TikTok, contul respectiv va fi eliminat definitiv, potrivit spynews.ro.

Schimbările pe care le aduce platforma de TikTok își propun să aducă mai multă siguranță în utilizatorilor la folosirea aplicației.

Uniunea Europeană ar putea interzice TikTok

Aplicația TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană (UE) dacă nu respectă legislația UE până în septembrie 2023. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton.

Oficialul UE l-a informat pe directorul companiei chineze că trebuie să adapteze cât mai repede serviciile în funcție de legea privind serviciile digitale (DSA).

„DSA include sancţiuni descurajatoare, inclusiv interzicerea în UE în cazul unor încălcării repetate severe care ameninţă viaţa sau siguranţa oamenilor”, a spus Thierry Breton.

articolul original.

Dieta lui Novak Djokovici: Cum mănâncă un campion pentru a avea energie zi de zi

3 February 2023 at 07:37
image

Cu toate că anii au trecut, Novak Djokovic continuă să joace tenis de cel mai înalt nivel. În vârstă de 35 de ani, sârbul este în plin avânt, cu o condiție fizică de invidiat.

Se pare că pe lângă antrenamente fizice, sportivul apelează și la o dietă care îi dă energie și claritate mentală extraordinară.

Dieta care îi dă energie lui Novak Djokovici

Sportivul de origine sârbă a făcut sacrificii foarte mari pentru a-și îmbunătăți forma fizica. El a eliminat complet din alimentație lactatele, zahărul și glutenul.

În anul 2010, kilograme în plus și durerile de stomac nu îi dădeau pace, însă totul s-a schimbat după ce a descoperit că are intoleranță la gluten, amintește Corriere dello Sport.

Tenismenul și-a schimbat complet dieta, iar de atunci pâinea și pastele albe, pizza și tot ce conține gluten au dispărut definitiv din alimentația lui.

Novak Djokovic considera ca dieta sa extrem de sănătoasă este parte din succesul său în tenis.

Primul lucru pe care îl face dimineața

Novak Djokovic bea în fiecare dimineață după ce se trezeşte un pahar de apă călduţă cu lămâie, urmat de un suc de ţelină.

După aceea, îşi prepară un smoothie pe bază de plante verzi şi fructe. Mai mult decât atât, sportivul ia suplimente pe bază de superalimente, care îl ajută să îşi menţină claritatea mentală.

„Mănânc foarte multe fructe şi salate în prima parte a zilei. Nu-mi place să consum alimente care au nevoie de multă energie pentru a fi digerate, mai ales în prima parte a zilei, deoarece atunci am nevoie de toată energia mea la antrenament. Aşa că mă hrănesc light şi adaug, de cele mai multe ori, cereale precum quinoa sau orez sălbatic. Mai mănânc şi cartofi dulci sau normali, la aburi sau fierţi”, a mai declarat sârbul, notează adevarul.ro.

Potrivit okmagazine.ro, Novak susține că acest meniu pe bază de plante îl ajută să se recupereze mai repede decât o făcea înainte, după un meci de tenis epuizant.

De curând, „Washington Post” a subliniat faptul că Djokovic e un etalon al sănătății la o vârstă la care mulți alți sportivi de top se pregătesc de retragere.

„Câștigând Australian Open, sârbul tocmai și-a întărit candidatura la titlul de cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor. La 35 de ani, Djokovici a câștigat lupta cu vârsta. Extrem de atent cu dieta sa, practicant de yoga și meticulos în ceea ce privește rutina sa de refacere, Djokovic a reușit să-și îmbunătățească, în mod constant, condiția fizică”, a mai scris citată.

articolul original.

Monica Davidescu, despre dramele care i-au marcat viața: „Asta a făcut din mine un om responsabil, cu grija lucrului bine făcut”

3 February 2023 at 07:22
image

Până la vârsta de 50 de ani, Monica Davidescu pare că a trăit zece vieți. A avut parte de multe bucurii, dar și drame care i-au marcat existența, iar pierderea mamei este una dintre cele mai dureroase.

Monica Davidescu avea doar trei ani când mama ei a murit, nici nu și-o mai amintește, iar ea și sora mai mică au rămăs în grija surorii mai mari și a bunicii paterne.

Dramele care i-au marcat viața Monicăi Davidescu

Monica Davidescu a dezvăluit cât de greu i-a fost să urce pe scenă și să joace comedie la câteva ore după moartea tatălui ei, dar și cum dispariția timpurie a mamei a transformat-o într-un copil responsabil, care își găsea relaxarea în școală.

„Moartea timpurie a mamei a făcut să fim trei copii responsabili. Educația bunicii se baza pe acțiune promptă la timpul potrivit cu grija celui de lângă tine, pentru care ești responsabil.

Sora cea mare ne avea în grijă pe noi cele mici, și toate aveam grija animalelor care trebuiau hrănite, adăpate și îngrijite la timpul potrivit, de trei ori pe zi, la ore fixe, aveam grija curățeniei și grija pregătirii mesei alături de bunica.

Toate treburile gospodăriei erau făcute după program bine stabilit și nu aveam voie la program de citit, teme sau joacă până nu terminam tot ce aveam de făcut în casă și în curte. Asta a făcut din mine un om responsabil, cu grija lucrului bine făcut. Distracția, relaxarea… după ce se împlinesc toate celelalte, dacă mai e timp”, a declarat Monica Davidescu, potrivit Viva!.

Monica Davidescu a fost crescută de bunică

„De la bunica am învățat să mă descurc în orice situație ce ține de casă și gospodărie, bunica ne spunea povești, bunica ne-a învățat să coasem, să tricotăm, să spălăm, să gătim și mai ales să respectăm pe ceilalți respectându-ne pe noi înșine. Când plecam la școală trebuia să avem o ținută îngrijită chiar dacă hainele nu erau noi, acestea erau întotdeauna curate, călcate și deseori cârpite, cusute frumos, încălțările erau spălate și cremuite, să nu se vadă lipsurile materiale prin care treceam în perioada comunistă în care întreaga societate suferea”, a mai declarat actrița.

Actrița își amintește că la 6 ani a primit prima și singura păpușă din viața ei.

„Ne-am înțeles bine întotdeauna dar, ca toți copiii, aveam și disputele noastre. Ne mai certam pe singura păpușă pe care o primisem eu după ce la 6 ani trecusem printr-o operație. Păstrăm și acum o legătură foarte strânsă și spunem ‘familia noastră acestui nucleu al celor trei surori, chiar dacă acum fiecare are casa ei, familia ei”, a mai spus Monica pentru unica.ro.

Femeia care i-a marcat viața și care a crescut-o de mică pe Monica a fost bunica din partea tatălui.

„A fost figura maternă pentru mine. Ea a născut și crescut 7 copii, a fost văduvă de război, a răzbit prin sărăcia cruntă din acea perioadă, i-au murit doi copii la vârste diferite și al doilea soț. A trecut prin încercări grele. Și ne-a crescut și pe noi 4 fără mamă. Pe mine, cu cele două surori, una mai mare și cealaltă mai mică, și pe verișoara noastră, care a rămas fără mamă la 7 ani”, spunea actrița într-un interviu mai vechi. Monica Davidescu și-a pierdut tatăl când se afla în turneu prin țară, cu o piesă de teatru. Deși venise special la teatru să-și vadă fiica pe scenă, starea de sănătate nu i-a permis să mai ajungă în sală.

„La altă piesă…am trăit o emoție atât de puternică, imposibil de uitat. Murise tata în dimineața aceea și totuși seara, strivită de sentimentul copilului orfan, am urcat pe scenă și am spus prima replică ‘Papa, sunt atât de fericită să te văd! spectatorii nu au știut, ei au avut parte de 2 ore de comedie și bună dispoziție”, a dezvăluit actrița.

„În seara aceea m-am ales cu 6 tați însă, 6 oameni care m-au luat în brațe ca pe copilul lor, toți prezenți în scenă și în culise, chiar la cabină cu mâinile pe umerii mei în timp ce mă machiam ca să ascund lacrimile. Le sunt recunoscătoare lor: Grigore Gonța, regizorul și profesorul meu, Dinu Săraru, directorul teatrului la acel moment, Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică și Valentin Uritescu, tații mei de după tata”, spune Monica Davidescu.

articolul original.

Vladimir Putin: Suntem din nou amenințați cu tancuri germane, la bordul cărora se află cruci, în mâinile ultimilor descendenți ai lui Hitler, în mâinile lui Bandera

3 February 2023 at 07:08
image

Președintele rus Vladimir Putin susține că Moscova nu va trimite tancuri rusești la frontierele statelor occidentale, dar are cu ce să răspundă amenințărilor, nu numai cu vehicule blindate, transmite Libertatea.

Vladimir Putin reia teza unei presupuse „amenințări naziste” cu care s-ar confrunta Rusia

Liderul rus a participat la un concert de gală care a fost organizat pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la victoria din bătălia de la Stalingrad.

„Cei care atrag țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia și cu atât mai iresponsabil declară acest lucru drept un fapt împlinit, cei care se așteaptă să câștige o victorie asupra Rusiei pe câmpul de luptă se pare că nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei. Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem ceva ca răspuns, iar utilizarea vehiculelor blindate nu va pune capăt problemei”, a declarat Vladimir Putin, citat de TASS.

El susține că țara sa este încrezătoare că va învinge.

„Continuitatea generațiilor, valorilor, tradițiilor, toate acestea sunt ceea ce distinge Rusia, ne face puternici și încrezători în noi înșine, în dreptatea noastră și în victoria noastră”, a adăugat președintele Rusiei.

„Pentru cei care ne amenință, aparent, adevărul simplu este de neînțeles: toți oamenii noștri, cu toții am crescut și am absorbit tradițiile poporului nostru cu lapte matern. Generația de învingători care ne-a creat țara cu munca, transpirația și sângele lor și ne-a predat-o ca moștenire”, a continuat Vladimir Putin.

Putin a invocat și cele mai recente ajutoare anunțate de Occident pentru Ucraina, context în care a reluat o parte din retorica prin care a încercat să justifice invadarea Ucrainei.

„Incredibil, dar adevărat: suntem din nou amenințați cu tancuri germane, Leopard, la bordul cărora se află cruci și vor lupta din nou cu Rusia pe pământul Ucrainei, în mâinile ultimilor descendenți ai lui Hitler, în mâinile lui Bandera (Stepan Bandera, lider politic ucrainean de orientare fascistă, n.r.). Din păcate, vedem că ideologia nazismului, deja în forma sa modernă, manifestarea sa modernă, creează din nou amenințări directe la adresa securității țării noastre”, a mai spus Vladimir Putin.

Rusia descria campania sa militară din Ucraina drept o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și a „denazifica” statul invadat, însă atât Kievul, cât și Occidentul au respins poziția drept un pretext absurd pentru un război de agresiune complet nejustificat. De altfel, declarațiile părții ruse despre presupusa luptă împotriva nazismului a și adus-o într-o dispută cu Statul Israel, în primăvara anului 2022.

articolul original.

Polițiștii britanici au salvat o lebădă exact ca într-un film celebru

2 February 2023 at 22:02
image

O lebădă din orașul britanic Plymouth a tras o spaimă zdravănă după ce un bețiv a încercat să o răpească din port.

Ca o adevărată eroină, victima nu s-a lăsat ușor iar bărbatul nu a reușit să o stăpânească; poliția din Devon și Cornwall a profitat de ocazie pentru a glumi referitor la scenele din filmul „Hot Fuzz”(n.r. se face aluzie la polițistul Nicholas Angel, interpretat de Simon Pegg, care urmărește o lebădă evadată împreună cu nefericitul său partener, polițistul Danny Butterman).

„Nu este un prizonier obișnuit! O lebădă a fost răpită din port de un bărbat beat înaionte să fie implicată într-un accident la Mutley Plain. O ducem la veterinar ca să-și revină” au postat pe Twitter oamenii legii.

Polițiștii au ce povesti: salvarea păsărilor este luată mereu în serios… dar cu zâmbetul pe buze

Pasărea a fost apoi implicată într-o coliziune auto înainte ca oamenii legii să o găsească: au recuperat-o și au predat-o unui veterinar pentru îngrijiri, urmând să fie eliberată în habitatul ei.

Filmu Hot Fuzz(2207) a fost aproape totdeauna menționat în glumă, ori de câte ori poliția este implicată în salvarea vreunei lebede.

articolul original.

Persoane cu dizabilități grave trăiesc printre ploșnițe și în miros de urină și fecale la centrul „Armonia”, administrat de apropiații Gabrielei Firea

2 February 2023 at 22:00

O nouă investigație realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media scoate în evidență condițiile inimaginabile în care trăiesc 32 de persoane cu dizabilități într-un centru pentru care statul plătește 20 de mii de euro lunar.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Ilfov nu vede nimic în neregulă că 32 aceste persoane trăiesc în „miros de fecale și urină” și „printre ploșnițe” în Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, în spatele căruia s-ar afla, potrivit jurnaliștilor, Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai cuplului Pandele-Firea.

Condițiile inumane de la centrul „Armonia” din Afumați

Într-o altă investigație jurnaliștii au arătat  cum doi apropiați ai Gabrielei Firea controlează un ONG prin intermediul căruia primesc 30.000 de euro lunar de la primăria lui Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice din centrul situat în Pipera, Voluntari. În realitatea acestea sunt însă de servicii medicale de bază.

Condiții inumane sunt descoperite și la centrul asociației, „Armonia”, situat în comuna Afumați, unde se află 32 de beneficiari. Întrebați despre mizeria de nedescris de la centrul în cauză, reprezentanții DGASPC Ilfov oferă un răspuns halucinant. Potrivit acestora beneficiarii mai bine stau aici „decât să doarmă pe stradă”.

Pe 7 septembrie, un grup de cinci reprezentanți ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au vrut să vadă condițiile din centrul situat în Afumați. Accesul lor a fost însă împiedicat, inițial de singurul angajat al centrului, ulterior de Ștefan Godei, șeful centrului  Armonia.

Monitorii CRJ s-au aflat în vizită în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în baza Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Protocolul le permite să facă vizite inopinate în toate locurile în care sunt ținute persoane cu dizabilități mintale, pentru a verifica modul în care acestor oameni le sunt respectate drepturile.

Protocolul este încheiat în 9 ianuarie 2020, pe o perioadă de doi ani, dar prevede, în același articol, șase, că se reînnoiește tacit dacă nu este denunțat expres.

Potrivit jurnaliștilor, Godei nu a recunoscut valabilitatea documentului și le-a cerut, urlând, oamenilor să iasă imediat afară din „curtea lui”.

Speriați de atitudinea lui Godei, cei de la CRJ au sunat la 112. Ajunși la fața locului, nici măcar polițiștii nu au reușit să îl înduplece pe Godei să permită accesul echipei CRJ, însă au înregistrat plângerea făcută de aceștia.

O săptămână mai târziu, pe 1 noiembrie, monitorii CRJ apar din nou la poarta casei din Afumați. Prezintă un protocol nou-nouț, proaspăt încheiat cu Consiliul de Monitorizare, instituția statului care ar trebui să facă fix ce fac ei, adică să verifice, inopinat, dacă celor din astfel de centre le sunt respectate drepturile.

În cele din urmă le-a fost permis accesul, doar după ce apar la centru Ștefan Godei, șeful locului, care verifică atent noul protocol, dar și poliția, chemată din nou de cei de la CRJ, pentru că din nou nu le este permis accesul, cel puțin într-o primă fază.

Condițiile inumane din centrul „Armonia”

Din primul moment în care monitorii CRJ pășesc în centru – căci reușesc, până la urmă, să intre – aceștia sunt izbiți efectiv de un miros puternic de fecale și urină.

„În tot centrul era un miros pregnant de fecale și urină. (..) Și în interior, dar chiar și în curte, predomină un miros de urină dezgustător, care pătrunde peste tot”, scriu monitorii CRJ în raportul de vizită.

Reprezentanții CRJ realizează că au în față o problemă încă și mai mare: tot centrul este infestat cu ploșnițe, „iar după gradul de infestare, s-ar putea trage concluzia că problema este una veche”.

Monitorii CRJ își dau seama că invazia ploșnițelor nu e o surpriză. Peste tot este igrasie și pe pereți este mucegai. Cele două băi din centru, pe care le folosesc toți cei 32 de oameni, sunt „extrem de murdare” și nu au instalații sanitare funcționale.

Într-una dintre băi, dușul arată mai degrabă a improvizație, cu un furtun care atârnă din bateria din perete. În cea de-a doua, WC-ul nu funcționează – nu se poate trage apa – astfel că este teribil de murdar.

 Beneficiarii nu primesc produse de igienă personală de bază, precum hârtie igienică, prosoape sau săpun. Angajații din centru susțin că acestea se oferă doar la cerere, însă CRJ nu a identificat niciun loc unde ar fi depozitate produse de igienă personală.

Nici în dormitoare lucrurile nu stau mai bine. Pe lângă omniprezentele ploșnițe care roiesc pe pereți și pe saltele, persoanele din centrul Armonia dorm pe așternuturi murdare. Asta în cazurile „fericite”, pentru că unii dintre beneficiari nu au deloc așternuturi, dorm direct pe saltelele infecte și pline de insecte.  

Serviciu de catering, doar pe hârtie

În ceea ce privește asigurarea meselor, echipei CRJ i-a fost prezentată un contract de catering care ar fi fictiv. Contractul este încheiat cu aceeași firmă ca și la Centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz din Pipera, SC Mititei la Tomiță.

Contractul este însă unul atipic: nu conține nicio referire concretă la o sumă de bani, fie ea și minimă, pe care beneficiarul, Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, se obligă să o plătească acestui furnizor.

„Ceva era clar în neregulă: existau cantități mari de mâncare în frigider – zeci de crenvurști în frigider, carne în congelator, un sac de cartofi și unul de ceapă, de pildă -, cu toate că ni se spusese că nu se gătește aici pentru beneficiari, ci primesc mâncare gata făcută, de la catering. Explicația pentru acele cantități de mâncare a fost ba că sunt ale angajaților, ba că se gătește, dar pentru angajații care rămân aici peste noapte, cu toate că nu ni se spusese că există oameni care lucrează aici peste noapte…”, povestește Pascu. 

În plus, era deja trecut de ora 13.00 și „cateringul” nu mai venea, deși prânzul era programat, pe hârtie, la ora 12.30.

Ca și la celălalt centru al asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz din Pipera, nici la Armonia nu există specialiști, cu toate că statul plătește, pentru jumătate dintre beneficiari, aproape 1.200 de euro lunar, prin DGASPC Ilfov, de această dată.

Pentru ceilalți oameni de aici se plătesc fie tot bani publici, dar prin primăriile din zona Ilfovului, fie bani privați, ai familiilor care nu-și pot îngriji bătrânii și-i trimit la azil.

Conform legii, beneficiarii au dreptul de a fi informați și de a li se prezenta mai multe variante pentru a putea alege locul în care urmează să locuiască. Acest lucru nu s-a întâmplat însă și în cazul celor care au ajuns să fie închiși, împotriva voinței lor, în centrul de pe Șoseaua Urziceni, motiv pentru care aceștia s-au plâns în repetate rânduri, spunând, în esență, că vor să plece în altă parte.

Acestea sunt condițiile la care sunt supuși cei care vor să plece din casa apropiaților ministrului Firea, dar nu reușesc.

„Condițiile de viață din Centrul Armonia sunt degradante”, conchid monitorii de la CRJ în raport.

Cum au ajuns cei 32 de beneficiari să fie cazați în casa groazei

Pentru ca acest coșmar pe care oamenii îl trăiesc aici să fie total, ei au ajuns în casa „Armonia” urmare a unui contract care pare a fi încheiat ilegal în vara anului 2021, susțin jurnaliștii.

În primul răspuns oficial primit de la DGASPC Ilfov la întrebările în legătură cu situația centrului, directorul instituției, Bogdan Iulian Pîntea, susține că ar fi atribuit contractul asociației în 2022.

Având în vedere că documentul obținut anterior de reporteri arăta că DGASPC Ilfov le-a dat oamenilor ce gravitează pe lângă cuplul Firea-Pandele contractul în iunie 2021, am cerut clarificări.

Direcția de Protecție Socială din Ilfov a transmis că a avut loc o „eroare de redactare” și a confirmat că a semnat, de fapt, contractul în 2021. Doar că, la acel moment, Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” nu avea licențiat niciun centru de îngrijire și asistență care să-i poată găzdui pe acești oameni.

De-aici suspiciunea de ilegalitate, căci fără licență, un astfel de centru nu poate să funcționeze, iar licența pentru Centrul Armonia a fost obținută abia în iulie 2022, adică un an mai târziu.

În cel de-al doilea răspuns, DGASPC Ilfov afirmă că oamenii au fost cazați legal, susținând că aceștia ar fi fost duși mai întâi în centrul din Pipera, licențiat în 2021, la scurt timp după semnarea contractului.

Într-un act adițional la contractul din 7 iunie 2021 obținut de reporteri scrie negru pe alb că „serviciile sociale (prestate în cadrul contractului, n.r.) vor fi furnizate în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Dizabilități Armonia din Șoseaua București-Urziceni 36 A”.

Culmea este însă că, la articolul 5.5 din contract, „autoritatea contractantă”, adică DGASPC Ilfov, se obligă să-și ia înapoi oamenii în cel mult 48 de ore dacă partenerul din contract, adică Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, își pierde licența. Licență pe care asociația nu o are, de fapt, la momentul semnării contractului.

Sfidarea devine totală prin conținutul articolului 6.2: „Prestatorul (Sfântul Gabriel cel Viteaz, n.r.) garantează că îndeplinește toate condițiile legale pentru a furniza serviciile sociale contractate: acreditări, autorizări, licențieri.”

Așadar, Godei a garantat ce nu avea, apoi a semnat și banii au început să vină.

Cu toate astea, în 2022, buna colaborare dintre DGASPC Ilfov și asociația oamenilor ministrului Gabriela Firea ia forma unui nou contract, semnat pe 27.04.2022. Obiectul contractului e același ca la primul, „acordarea de servicii sociale de tip rezidențial persoanelor adulte încadrate în grad de handicap, domiciliate pe raza județului Ilfov”.

Documentul îi garantează lui Godei un venit stabil din bani publici până în 30.04.2023. Mai mult, printr-un act adițional semnat la finalul lui 2022, cu câteva zile înainte de Crăciun, prețul plătit pentru fiecare beneficiar crește de la 5.571 la 6.694 de lei. Adică și mai mulți bani pentru asociația care ține zeci de oameni bolnavi închiși printre ploșnițe și fecale.

Răspunsul angajaților DGASPC Ilfov

Aflați în monitorizare aici, cei de la CRJ au insistat ca DGASPC Ilfov să trimită un angajat responsabil de relația cu aceste centre care să constate, la rândul lui, condițiile inumane în care beneficiarii își duc zilele. Răzvan Țicu, șeful serviciului care gestionează problemele adulților cu dizabilități, a venit, a văzut și a spus că nu i se pare deloc grav.

În opinia lui Țicu, acestor oameni le e mai bine la „Armonia” decât „să doarmă pe stradă”. Au un acoperiș deasupra capului și e suficient, „cu atât mai mult cu cât beneficiarii au afecțiuni psihice și alte opțiuni nu au”.

„Ne-a spus aceste lucruri și realmente ne-a șocat”, a declarat Georgiana Pascu după vizită.

Neregulile descoperite de CRJ, dar negate de DGASPC Ilfov le-au fost semnalate și celor de la Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). De la centru, sesizarea s-a trimis în teritoriu, adică la angajații din Ilfov, fieful Firea-Pandele, care au purces la control.

„Din discuțiile purtate cu beneficiarii selectați rezultă că aceștia sunt satisfăcuți de serviciile sociale oferite de centrul rezidențial și nu au semnalat forme de abuz sau exploatare”, a venit prompt răspunsul AJPIS Ilfov.

Totuși, CRJ a precizat clar în cele transmise AJPIS că cel puțin doi beneficiari, un bărbat și o femeie, și-au declarat dorința de a pleca oriunde, numai să nu mai stea în casa din Afumați.

Cumva obligați să lămurească și aceste cazuri punctuale, cei de la AJPIS Ilfov au ales să nu discute cu bărbatul, pe motiv că este pus sub interdicție din cauza tulburărilor psihice. Au cerut însă centrului să discute cu tutorele, o rudă care, evident, din diferite motive, a transmis că nu-l dorește înapoi acasă.

Cu femeia au discutat, aceasta a susținut și în fața lor că vrea să plece de aici, dar și cazul ei a fost rapid pasat de AJPIS Ilfov: „serviciile sociale acordate beneficiarei (…) fac obiectul unei convenții încheiate de asociație (Sfântul Gabriel cel Viteaz, n.r.) cu DGASPC Ilfov prin care se asigură plata”, iar „reprezentanții centrului au constatat, în timp, că beneficiara oscilează în declarații, în funcție de dispoziția psihică sau emoțională, aceasta manifestând de la o zi la alta schimbări în ceea ce privește interesul de a rămâne în centru sau de a pleca”. În aceste condiții, AJPIS Ilfov i-a „dispus” lui Godei „măsura de a fi informați cu privire la rezoluția cererii beneficiarei”.

Cum se apără Ștefan Godei

Ștefan Godei susține că toate problemele găsite de cei de la CRJ în centrul Armonia sunt cauzate de întârzierile cu care DGASPC Ilfov, partenerul său principal aici, la acest al doilea centru al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, îi plătește facturile.

Instituția care plătește pe două contracte pentru beneficiarii din casa „Armonia” susține, însă, contrariul. „Plățile către furnizori sunt la zi”, scrie într-un răspuns oficial trimis reporterilor Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București de DGASPC Ilfov.

De pildă în octombrie, adică fix în luna precedentă celei de-a doua vizite făcute de CRJ, Godei ar fi primit aproape 95 de mii de lei de la DGASPC. Pentru cele șase luni, asociația pe care o conduce ar fi încasat, de fapt, aproape 100.000 de euro doar pe CIA Armonia.

articolul original.

Israelul a făcut un anunț istoric. O să semneze un acord de pace cu Sudan

2 February 2023 at 21:57
image

Israelul este pe cale să semneze un acord istoric de pace cu Sudanul, la Washington peste câteva luni, a fost anunțul făcut de ministrul israelian de externe în urma mai multor discuții la Khartoum, informează BBC.

Șeful diplomației israeliene, Eli Cohen, a confirmat finalizarea textului din acord, ce a fost scris pe parcursul vizitei sale de o zi în Sudan, în cadrul unei întâlniri cu liderul țării, Abdel Fattah al-Burhan.

Normalizarea relațiilor cu Israelul

Deși Sudanul va semna un acord de pace în câteva luni, statul arab a acceptat normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul în urmă cu doi ani.

Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc sunt toate țări arabe care au semnat acorduri de aceeași natură cu Israel în 2020, în contextul Acordurilor Abraham, tratate la care au contribuit Statele Unite în timpul administrației lui Donald Trump.

Egiptul a fost prima țară arabă care a fost de acord cu normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul în anul 1979, iar Iordania i-a urmat exemplul în 1994.

articolul original.

Unul dintre cei mai periculoși criminali italieni lucra într-o pizzerie din Franța. Cum a fost prins

2 February 2023 at 21:46
image

Un mafiot italian condamnat pentru crimă și căutat de poliție timp de aproape 20 de ani a fost prins în Franța. El se ascundea în văzul tuturor, lucrând ca bucătar de pizza de cel puțin trei ani.

Greco a comis crime îngrozitoare în anii 1990

Arestarea lui Edgardo Greco este a doua capturare importantă în acest an, după ce „nașul nașilor” Matteo Messina Denaro, care se ascundea de autorități timp de 30 de ani, a fost reținut în timp ce mergea la o clinică din Sicilia.

Amândoi erau căutați pentru comiterea unor crime îngrozitoare în anii 1990. Greco face parte din ‘Ndrangheta, care este acum cea mai puternică mafie din Italia,  care se întinde în Europa și America de Sud.

Greco a dispărut și a reînceput viața sub o nouă identitate

Greco (63 de ani) era căutat pentru uciderea a doi frați în contextul unui război al mafiei dintre două bande la începutul anilor 1990.

Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în ianuarie 1991 și se crede că au fost dizolvați în acid, deși corpurile lor nu au fost niciodată găsite.

Greco făcea parte din o bandă rivală și a fost acuzat și de tentativă de ucidere a unui alt bărbat în același an. După emisia mandatului de arestare în 2006, Greco a dispărut și a reînceput viața sub o nouă identitate, „Paolo Dimitrio”, în orașul francez Saint-Étienne, unde a devenit pizzer.

Greco a fost condamnat la închisoare pe viață în Italia. Oamenii legii au emis și un mandat european de arestare. În iulie 2021, s-a făcut cunoscut într-un ziar local, lăudându-se cu rețetele restaurantului său, dar a fost în continuare urmărit de procurorul anti-mafia din Italia, Nicola Gratteri.

În cele din urmă, cu ajutorul poliției și Interpolului, Greco a fost arestat în Saint-Étienne. Ministrul italian de Interne și șeful regiunii Calabria au lăudat acțiunea poliției și au subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva criminalității organizate, relatează digi24.

articolul original.

Bicicletă de mii euro, furată din Germania, găsită pe o uliță dintr-o comună din Vrancea

2 February 2023 at 21:39
image

O bicicletă în valoare de peste 4.000 de euro furată din Germania, în urmă cu trei luni, a fost găsită într-o comună din județul Vrancea.

Aceasta a fost descoperită cu ajutorul sistemului de localizare GPS.

În valoare de 4.300 de euro, piesa fost recuperată în urma unei percheziții făcute de polițiști: proprietarul a transmis datele oamenilor legii care s-au dus la fix la adresa indicată.

Două persoane suspecte au fost duse la sediul Poliției, în vederea audierii; anchetatorii au deschis un dosar penal de furt, potrivit Mediafax.

Bicicleta urmează să fie restituită neamțului

Într-un comunicat transmis de IPJ Vrancea se precizează că polițiștii au fost sesizați de proprietar, un cetățean german cu privire la faptul că la data de 6 noiembrie 2022, în orașul Bensheim din Germania, i-a fost furată o bicicletă în valoare de 4.300 de euro iar sistemul de localizare montat pe aceasta îi indică o poziție din comuna Vânători, județul Vrancea.

Bicicleta a fost identificată, ridicată de către polițiști și urmează să fie restituită proprietarului.

„Au găsit-o!! Mulțumesc foarte mult! Este incredibil!”, a fost mesajul germanului redactat în limba engleză și trimis pe rețelele de socializare.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023B1TV

Jurnalistul bulgar de investigații, vânat de securiștii ruși. Christo Grozev nu poate să revină acasă: „Mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”

2 February 2023 at 18:43
image

Jurnalistul bulgar Christo Grozev, principalul investigator pentru Rusia al grupului, a declarat că trebuie să părăsească Austria din cauza amenințărilor de la serviciile secrete rusești, transmite The Moscow Times.

Christo Grozev, amenințat de securiștii ruși

Jurnalistul a făcut acest anunț într-un interviu cu cotidianul vienez Falter. Grozev crede că există mai mulți agenți, informatori și complici ai rușilor decât polițiști în capitala austriacă.

El a spus că a fost nevoit să anuleze planul de a se întoarce în Austria după ce mai multe surse i-au transmis că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent, Grozev se află într-o vizită în Statele Unite. Jurnalist a locuit la Viena timp de aproape 20 de ani și a susținut că este protejat de serviciile de securitate austriece.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat jurnalistul bulgar.

Grozev, în calitate de investigator principal pentru Rusia, a avut un rol crucial în anchetele privind presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal și opozantului rus Alexei Navalnîi.

De asemenea, a participat la investigații care au identificat doi militari ruși legați de prăbușirea avionului Malaysia Airlines în 2014, care a ucis 298 de persoane.

Kremlinul îl vânează pe Grozev

Anul trecut,  în noiembrie, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, Igor Ghirkin, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în prăbușirea avionului.

Alături de el, un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei au fost, de asemenea, condamnați. Extradarea acestora din Rusia către justiția olandeză este puțin probabilă.

Pe 26 decembrie 2022, Rusia a emis o ordonanță de urmărire a lui Grozev, fără a oferi vreun motiv clar. Jurnalistul afirmă că singura explicație vine din partea agenției de presă RIA Novosti, care susține că ar fi răspândit știri false despre armata rusă.

El crede că este inclus pe lista neagră a Kremlinului după ce a identificat 33 de militari ruși care au ghidat rachete lansate asupra țintelor civile din Ucraina. Rusia a interzis site-ul de investigații Bellingcat în iulie, fapt ironizat de fondatorul său.

Grozev a declarat în același interviu că această măsură ar reprezenta o amenințare pentru toți jurnaliștii, deoarece legea destinată cetățenilor ruși se aplică acum și cetățenilor din alte țări, inclusiv din UE.

Totodată, el a denunțat infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria și a afirmat că este periculos să revină acasă, în Plovdiv, sau pe malul mării. El se simte mai în siguranță alături de familia sa în țara în care se află acum.

articolul original.

Salvamontiștii avertizează turiștii cu privire la riscul crescut de producere a avalanșelor

2 February 2023 at 18:38
image

Salvamontiştii au explicat că începând de joi seară până vineri seară, riscul de producere a avalanșelor este foarte mare în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu şi însemnat, de nivelul trei din cinci, în Masivul Bucegi.

Munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu prezintă un risc de producere a avalanşelor de patru din cinci la altitudini mai mari de 1.800 de metri şi de trei din cinci, adică risc însemnat la sub 1.800 de metri.

Pericol de avalanșă

Motivul pentru care pericolul de avalanșă este atât de mare ar fi coeziune slabă între cristale a stratului superior de zăpadă, care nu face aderenţă cu stratul mai vechi, întărit.

”Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari la peste 1.800 de metri prin alunecarea stratului de la suprafaţă peste straturile mai vechi şi izolat, dislocarea acestora sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, se precizează în buletinul nivometeorologic pentru perioada 2 februarie ora 20:00 – 3 februarie ora 20:00.

articolul original.

Inspectorii ANAF vor fi cu lupa și pe averile românilor din străinătate. Cum sunt definiți cei cu averi mari

2 February 2023 at 18:31
image

Un proiect de ordin stabilește cum va evalua ANAF averile românilor. Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF va stabili cine face parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.

Cum va analiza ANAF averile românilor

Cei trecuţi în lista grupului anterior menţionat şi soţii, soţiile, rudele, afinii acestora până la gradul al doilea vor face parte din grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, scrie ziare.com.

ANAF va lua în vizor nu doar averile făcute de români în România, cât și pe cele din afara țării.

În document, persoana cu avere mare este definită ca fiind „persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale”.

Estimările cu privire la averea deţinută de persoanele fizice sunt realizate pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu privire la următoarele elemente:

bunuri imobile – deţinerile de proprietăţi imobiliare, rezultate din declaraţiile informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, a informaţiilor din declaraţii de avere sau obţinute în baza protocoalelor de schimb de informaţii încheiate de ANAF cu unităţile deţinătoare;

bunuri mobile;

active financiare;

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, prin introducerea eventualelor noi persoane fizice cu averi mari, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

articolul original.

Un general rus amenință: România și Polonia ar putea (re)deveni „ținte” ale Federației Ruse dacă avioane F-16 ale Ucrainei ar ataca din aceste țări

2 February 2023 at 18:22
image

Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski amenință deschis cu atacuri împotriva României și Poloniei dacă avioanele de luptă donate Ucrainei vor folosi aroporturile lor pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.

Amenințările vin ca urmare a informațiilor privind transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

Negat de puterile occidentale, transferul de F-16 e la nivel de tatonări, lucru confirmat chiar de Kiev – relatează Defense Romania.

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a făcut public, în aceste zile, pe canalul său de Telegram: „Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

România și Polonia ar putea (re)deveni „ținte” pentru Rusia

Conform RMX News, generalul (r.) Evgheni Bujinski rus a declarat că, în cazul în care avioane F-16 destinate Ucrainei ar opera de pe aeroporturi militare din România și Polonia, atunci acestea ar deveni ținte ale Federației Ruse.

Ceea ce omite în scenariul său Bujinski, menționează Defense Romania, este că generalul nu face nicio referire la faptul că atât Polonia cât și România sunt state membre NATO iar o astfel de acțiune ar angaja Rusia într-un război deschis cu cea mai puternică alianță militară din istorie.

„Dacă state NATO decid să se implice (n.r. – prin punerea la dispoziție a infrastructurii militare pentru avioane F-16 transferate Ucrainei) și să opereze de pe baze aeriene ale Alianței, din apropierea Ucrainei, precum România sau Polonia spre exemplu, ele devin o țintă legitimă din punct de vedere al dreptului internațional”, precizează generalul rus.

SUA și Germania au exclus categoric furnizarea de F-16 Ucrainei

Oficialii ucraineni au spus că avioanele amintite ar putea contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

Există aliați dispuși să livreze aeronave de luptă – exemplu Slovacia care dispune de avioane MiG-29 sovietice utilizate și de ucraineni sau Polonia, care nu a exclus transferul de F-16 – cu o singură condiție majoră: decizia să fie una unilaterală a NATO iar posibilul viitor transfer să se facă coordonat, menționează publicația citată.

Negat de Occident, transferul de F-16 este la nivel de tatonări

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis în aceste zile pe canalul său de Telegram: „Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

articolul original.

Ce i-a transmis Victor Pițurcă lui Victor Becali după ce a fost reținut de către DNA: „Nu e un violator sau un tâlhar să-l duci în cătușe”

2 February 2023 at 18:10
image

Victor Pițurcă, fostul selecționer al României a fost reținut de DNA pentru interogare în legătură cu un dosar de achiziție de măști de protecție în perioada pandemiei COVID-19.

Pițurcă s-a confesat lui Becali

Victor Becali a declarat că acesta i-a transmis că nu are nicio legătură cu această afacere și că nu firma fiului său, Alex Pițurcă, a fost cea care a vândut măștile.

„Am trecut prin ceva mai complicat decât Pițurcă. Sigur, la noi încă a rămas justiția asta televizată. Tot timpul trebuie să… A fost o perioadă în care treceai pe Știrbei Vodă și nu vedeai presă.

Acum, din nou, deodată apare. Pe un om îl chemi, nu vine, îl aduci cu mandat, dar dacă vine, de ce îl ții o noapte în arest? Putea să-i dea foarte bine control judiciar, stătea omul acasă, nu avea nicio problemă.

Am vorbit și eu cu Pițurcă la telefon. Am văzut și din declarațiile lui, ce prejudiciu? Cum să fie un prejudiciu de două milioane de euro? Ce să-mi spună? Că nu are nicio treabă, că nu este implicat, măștile nu le-a vândut firma lui Alex.

Nu trebuia circul ăsta televizat. În ultimii ani de zile, nu am mai văzut. A fost o perioadă așa. Dacă au fost afaceri necurate, fiecare trebuie să plătească pentru ce face.

Dacă e o infracțiune, e una economică, nu e violență. Să-l plimbi pe om în cătușe… Totuși, a fost un mare fotbalist, a fost antrenorul echipei naționale. Nu e un violator sau un tâlhar să-l duci în cătușe. El nici măcar nu era arestat, s-a dus ca suspect. Nu e vina oamenilor care pun cătușele, e procedura, procedura nu e normală”, a precizat Victor Becali, citat de  Digi Sport.

articolul original.

Numărul cazurilor de gripă și viroză, în scădere în ultima săptămână

2 February 2023 at 15:41
image

INSP anunță că 98.011 cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în România în săptămâna 23-29 ianuarie, cu 5% mai puține față de săptămâna precedentă.

Evoluția cazurilor de gripă în România

Numărul cazurilor de gripă raportate a fost cu peste 1.000 mai mic decât în săptămâna precedentă – 3.405 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 4.553 de cazuri în săptămâna precedentă, arată datele INSP.

Potrivit INSP, se menține o răspândire geografică extinsă, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul Bucureşti (965) şi în judeţele Timiş (241), Cluj (228), Iaşi (210), Maramureş (129) şi Galaţi (123).

În ultima săptămână au fost raportate, de asemenea, 310 cazuri de gripă confirmate de laborator – 21 cu virus AH3, 51 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat şi 12 cu virus gripal B.

În acest sezon rece au fost confirmate în România 43 de decese cu virus gripal, dintre care: 30 cu virus gripal tip A H1 (din care 1 cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), 7 cu virus gripal tip A H3 (din care 2 cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), 7 cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care 3 cu co-infecţie cu SARS-CoV-2).

Până la data de 29 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.460.456 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Acestor persoane li se adaugă cele care și-au cumpărat vaccinul din farmacii, însă autoritățile nu au o centralizare a acestora.

articolul original.

Măriri salariale în Austria: Cu cât câștigă mai mult asistenții medicali și sociali

2 February 2023 at 15:35
image

O categorie de angajați va beneficia de o creștere salarială considerabil mai mare decât anul trecut, în Austria: cei care lucrază în domeniul îngrijirii persoanelor la domiciliu vor beneficia de un bonus supus impozitului și contribuțiilor anul acesta.

Aceștia vor primi o primă de 2.460 de euro eșalonat, în fiecare lună, împreună cu salariul, sub formă de alocație, potrivit ziarulromanesc.at.

Au primit dejacâte  2.00o euro brut în decembrie 2022

Conform sursei citate, prima de asistență medicală a fost decisă în luna octombrie a anului trecut și include costurile auxiliare, fiind impozitată în conformitate cu grila de impozitare a salariilor, dar are scopul de a oferi o ușurare financiară suplimntară angajaților din acest domeniu.

Cei care au dreptul la prima de îngrijire sunt angajații cu normă întreagă și cu fracțiune de normă din domenii precum:

  • domeniul asistenței medicale specializate și al asistenței medicale (în conformitate cu Legea privind îngrijirea sănătății și asistența medicală – GuKG, Monitorul Oficial Federal I nr. 108/1997);
  • “Serviciul superior de îngrijire a sănătății și asistență medicală”;
  • Asistenții sociali atestați și specializați, precum și asistenții la domiciliu, cu condiția să fi fost angajați într-un spital, într-un centru de îngrijire de lungă durată cu spitalizare sau semi-internare, în servicii mobile de îngrijire și asistență medicală pentru îngrijiri de lungă durată, în centre de semi-internare sau internare pentru lucrul cu persoanele cu handicap sau în centre de tratament balnear începând cu 1 noiembrie 2022.
articolul original.

Când este cel mai bun moment să cumperi o mașină second-hand

2 February 2023 at 15:31
image

Lunile de iarnă reprezintă perioada în care cererea pentru mașini second-hand este scăzută și variază în funcție de condițiile meteorologice. Atunci când ninge, vânzările de mașini la mâna a doua scad semnificativ, dar revin la niveluri medii când zăpada se topește, notează Cebia.

Zece motive pentru care e mai bine să cumperi mașini în timpul iernii

Chiar dacă oamenii evită adesea să cumpere mașini în timpul iernii, aceasta poate fi de fapt cea mai bună perioadă pentru a cumpăra un automobil la mâna a doua. Temperaturile scăzute pot facilita identificarea defectelor și prețurile pot fi mai accesibile decât în alte perioade ale anului.

Iată 10 motive pentru care este mai bine să nu așteptați până în primăvară și să căutați acum o mașină rulată:

1. Puteți obține o mașină mai ieftină în ianuarie și februarie

Când intrăm în noul an – practic de la o zi la alta – o mașină devine cu un an mai veche pe hârtie, dar fiecare an are un impact asupra prețului său. Iarna, există și posibilitatea de a negocia o reducere (mai mare) din cauza cererii mai mici de mașini second hand.

Probabilitatea ca mai mulți clienți să fie interesați de aceeași mașină este semnificativ mai mică, iar dealerii sunt în general mai deschiși să acorde reduceri. Nu există o perioadă a anului în care să poată cumpăra o mașină mai ieftină decât în ianuarie sau februarie.

Dacă doriți să cumpărați o mașină decapotabilă sau sport, acest lucru este și mai recomandat. În schimb, mașinile devin de obicei puțin mai scumpe primăvara.

2. Puteți verifica starea bateriei și a demarorului la temperaturi scăzute

În general, este mai dificil să porniți mașina la temperaturi de îngheț, deoarece bateria începe să se descarce sau să scadă tensiunea. Prin urmare, lunile de iarnă sunt cel mai bun moment pentru a detecta starea slabă a bateriei sau a demarorului.

3. Pentru motoarele diesel, puteți verifica funcționalitatea aprinderii

Într-o mașină diesel care are mai mult de cinci ani, funcția de aprindere a motorului se deteriorează treptat și pe vreme friguroasă puteți detecta cât de mult este redusă această funcție. La mașinile mai vechi, s-ar putea chiar să descoperiți că anumite componente de aprindere sunt necesare de înlocuit.

4. În timpul iernii, un test drive vă poate ajuta să detectați funcționarea defectuoasă a ABS

Condițiile reduse de condus în lunile de iarnă facilitează verificarea pe drumurile înghețate dacă sistemul ABS funcționează așa cum trebuie și că frânarea automată intermitentă, care protejează împotriva derapajului, se produce efectiv. Sistemul ABS poate fi esențial pentru conducerea și siguranța pasagerilor, nu numai iarna pe suprafețe alunecoase, ci și vara pe drumuri ude.

5. Iarna, deteriorarea caroseriei este mai pronunțată

Datorită temperaturilor scăzute, uzura părților individuale ale caroseriei, de exemplu, dacă o piesă scârțâie din cauza uzurii, devine mai evidentă anume iarna.

6. Pentru mașinile cu tracțiune integrală, puteți verifica mai bine calitatea sistemului de tracțiune integrală iarna

În condiții meteorologice nefavorabile, unele mașini cuplează automat tracțiunea integrală. Deci, atunci când conduceți pe zăpadă sau pe drumuri înghețate, este mai probabil să știți dacă sistemul funcționează așa cum ar trebui sau dacă o roată alunecă.

7. Iarna, este mai ușor să verificați vizual motorul pentru fum

Fumul negru de la evacuare nu este de bun augur. Ar putea exista o serie de motive pentru care din mașină iese fum negru sau gri, cum ar fi un raport de combustie prost în timpul arderii. Ar putea indica, de asemenea, o defecțiune a senzorului lambda, care determină modul în care ar trebui să funcționeze convertorul catalitic, care absoarbe particulele dăunătoare care sunt produse atunci când combustibilul este ars în motor.

8. Electronica vehiculului dezvăluie adesea defecte ascunse iarna

Funcțiile de închidere centralizată, funcționarea geamurilor și a ștergătoarelor. La temperaturi de îngheț, este mai probabil să știți dacă componentele mecanice sau electronice sunt stricate sau urmează să se strice.

9. Cutia de viteze poate dezvălui și iarna defecte pe care le ascunde vara

Când începe înghețul și mașina începe să zvâcnească când ambreiajul este eliberat lin, este dovada că transmisia și ambreiajul nu funcționează corect. De asemenea, puteți considera sau recunoaște că o cutie de viteze este proastă de utilizat iarna prin faptul că mai greu este de schimbat treptele.

10. Frigul sau o dezghețare bruscă a interiorului mașinii pot dezvălui mici crăpături în geamuri

Diferențele de temperatură pot face ca fisurile să devină mai mari și, prin urmare, mai ușor de detectat. În plus, iarna puteți verifica și modul în care funcționează sistemul de încălzire al mașinii, arată autoblog.

articolul original.

Virgil Bălăceanu, despre o posibilă ofensivă majoră rusă în Ucraina: „Cei care sunt gata de luptă sunt trimiși în zona Donbass” (VIDEO)

2 February 2023 at 15:30
image

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat joi în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin că nu sunt indicii că rușii pregătesc o ofensivă majoră care vizează Kievul, așa cum s-a întâmplat la începutul războiului:

„Nu sunt indici care să demonstreze un astfel de lucru. Redeschiderea direcției operative nord înseamnă constituirea unei grupări de forțe de zeci de mii de militari, tehnica aferentă care ar trebui deja să fie în Belarus. Belarusul la ora actuală este folosit masiv de către Federația Rusă pentru instruirea rezerviștilor, rezerviști care au fost chemați sub arme prin mobilizarea parțială, fac perioadele de instruire mai ales în poligoanele din Belarus, deci e un deficit al Federației Ruse cu privire la infrastructura de instruire la nivel de companie, dar mai ales de batalion, au apelat și la Belarus. Din Belarus după terminarea perioadei de instruire cei care sunt gata de luptă sunt trimiși în zona Donbass, aceasta rămâne inclusiv subiectul unei ofensive majore”.

Virgil Bălăceanu a precizat că tot zona Donbass reprezintă centrul de greutate al ofensivei ruse:

„Putem interpreta ca o ofensivă majoră pentru că am văzut modul în care a accelerat ritmul de ofensivă, nu știm cât va mai dura Bahmut. Asta este legată de ofensiva majoră deși nu sunt suprafețe foarte mari, dar efortul este consistent pe direcțiile de acțiune pe axele din punga Donbass-ului. Aici este centrul de greutate al ofensivei rușilor. Nu sunt indicii decât pe zona de sud-est al Ucrainei își concentrează tot efortul legat de ofensivă. Rușii continuă pregătirea pentru apărarea celorlalte teritorii ocupate și anexate ilegal”.

articolul original.
❌