ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022B1TV

Raed Arafat, sfaturi în caz de pericol nuclear: ”Poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”

29 September 2022 at 21:05
image

Şeful DSU, Raed Arafat, recomandă românilor, în caz de atac nuclear, să asculte recomandările venite pe căi oficiale. Arafat anunţă că autorităţile vor organiza exerciţii privind protecţia civilă şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.

”Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă, care suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a afirmat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Raed Arafat a spus că ”poate cel mai important este ce nu trebuie să faci” în cazul unui atac nuclear.

”În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: nu pleca cu maşina proprie, stai acasă, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, este să asculţi a nu face şi ce recomandări sunt a face. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a precizat că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

articolul original.

Cine este soția lui Alexandru Arșinel. Marilena – femeia care i-a fost alături 56 de ani

29 September 2022 at 20:57
image

Alexandru Arșinel s-a stins din viață, joi seară, după ce a fost operat în urmă cu câteva săptămâni la Secția de Terapie Intensivă, de la Spitalul Clinic de Urgență din București.

Regretatul actor, care împlinise 83 de ani pe 4 iunie, era căsătorit din 1968 cu Marilena, femeia care i-a dăruit doi băieți și care i-a fost alături până în ultima clipă.

Marilena, femeia alături de care a petrecut mai bine de 50 de ani

Viața personală a fost un subiect discret pentru Alexandru Arșinel, puțini cunosc istoria despre cum a făcut cunoștință marele actor cu soția sa. Mereu pe scenă sau în fața camerelor TV, Arșinel a fost decenii la rând asociat cu Stela Popescu, viața sa personală rămânând un mister pentru o bună parte a publicului.

Soția sa a fost alături de actor până în ultima clipă. Despre soţie şi familie, maestrul a vorbit rar. Alexandru Arşinel a povestit, în cartea lui, „Alexandru Arşinel, de la Dolhasca pe… Calea Victoriei”, lansată în 2012, despre povestea lor de dragoste.

„La un moment dat, am văzut o fată a cărei imagine m-a hipnotizat, mi s-au lipit ochii de ea ca de un magnet. Nu am mai putut efectiv să îmi iau ochii de la ea. M-am apropiat şi am întrebat-o cum o cheamă, dar nu mi-a răspuns.

Am plusat şi am întrebat-o: «Dar ce ai face dacă m-aş îneca?». S-a întors spre mine, mi-a zâmbit, dar tot nu mi-a răspuns!”, a scris Alexandru Arșinel.

„Am păcălit-o! Cred că merita un bărbat mai bun decât mine, în sensul că n-am fost întotdeauna lângă ea când a trebuit. Întâlnirea cu Marilena a fost un semn dumnezeiesc!”, a mai scris Alexandru Arșinel.

Ultimii ani au fost dificili pentru Marilena și Alexandru Arșinel

Soția actorului a suferit un accident în 2016, în urma căruia nu s-a mai putut deplasa singură, ci doar sprijinită de cadru. Aceasta a alunecat și s-a lovit la cap, iar starea i s-a înrăutățit ulterior.

„Soția mea a început să aiba probleme de ordin neurologic și să mearga cu greutate. Se sprijină de un cadru. Face recuperare, urmează și un tratament extrem de sever. Din păcate, nu se poate opera. Să sperăm că în curând își va reveni, într-o oarecare măsură”, a povestit Alexandru Arșinel la momentul respectiv.

articolul original.

Belgia: Un român a spart 27 de farmacii de supărare că l-a părăsit soția

29 September 2022 at 20:54
image

Un român stabilit în Belgia a fost atât de supărat că l-a părăsit soţia încât a spart 27 de farmacii.

Procesul în care este judecat a început săptămâna aceasta, la Bruxelles.

El și-a recunoscut faptele comise acum un an, informează Observator News. A spus că era supărat deoarece l-a părăsit soția după 30 de ani de căsnicie. Așa că a început să spargă farmacii. 27 la număr.

De fiecare dată când i se punea pata pe câte o farmacie, arunca în vitrină cu câte un capac de canalizare din zonă sau un grătar de pivniţă.

articolul original.

La ce interval trebuie schimbat routerul / Iată ce spun specialiștii

29 September 2022 at 20:52
image

Routerul nu este un obiect care trebuie păstrat ani la rândul, deoarece specialiștii din domeniu fac recomandări ca acesta să fie înlocuit odată la 3 ani. Explicația care stă în spatele acestei afirmații este simplă: un router învechit va face ca viteza internetului să fie îngreunată, iar conexiunea să aibă întreruperi.

Viteza contractată este departe de cea pe care o primești, iar la bază stă tehnologia implementată în router, potrivit playtech.ro.

De ce trebuie schimbat routerul

Uneori conexiunea la internet dă mari bătăi de cap, cu atât mai mult cu cât acesta se deconectează frecvent sau se întrerupe constant. În aceste cazuri, de vină ar putea fi routerul, care nu mai funcționează la parametri normali, dar și furnizorul de internet fix, pe care ar trebui să îl contactezi imediat pentru a remedia problema. Astfel, acesta ar trebui să reconfigureze canalele routerului sau să actualizeze firmware-ul, scrie Antena 3.

Dacă problemele există și după noile modificări cel mai probabil este un semn că routerul ar trebui înlouit cu altul nou care să redea o viteză mai mare la internet.

articolul original.

Regula ignorată în trafic care vă poate aduce o gaură uriașă în buget: Amenda e de 2.900 de lei

29 September 2022 at 20:39
image

Șoferii care încalcă regulile de circulație simt modificările din Codul Rutier care au crescut amenzile date de polițiști. Una dintre regulile încălcate grav de către șoferi este cea care îi oprește pe români să își monteze semnalul luminos roși și albastru, similar cu cel al autospecialelor. Chiar dacă acestea se pot achiziționa cu ușurință pe internet.

Amenzi uriașe pentru cei care montează semnale luminoase interzise

Unii români plusează și adaugă și o sirenă, încălcând în acest fel și mai grav Codul rutier.  Șoferii care se fac vinovați de această abatere sunt sancționați pe loc cu 2.900 de lei.

Site-urile de anunțuri abundă în astfel de oferte de dispozitive luminoase speciale, iar numărul cumpărătorilor nu este mic deloc. Aceștia pot alege între versiuni diferite pe care șoferul le poziționează într-un loc cât mai vizibil pentru a-i intimida pe ceilalți participanți la trafic, scrie antena3.ro.

„Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române”, a explicat Cristian Goga, expert auto.

Polițiștii sunt însă fermi și anunță că cine își montează astfel de lumini la autoturismul propriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare

articolul original.
Ieri — 29 September 2022B1TV

Oamenii de știință au găsit noi dovezi care sugerează că pe Marte există apă: „Dă speranță că au existat mai multe medii locuibile în trecut”

29 September 2022 at 19:25
image

Oamenii de știință au descoperit noi dovezi care sugerează că ar putea exista apă lichidă pe Marte – o descoperire de lungă durată, cu multiple cercetări, care a avut drept scop determinarea dacă Planeta Roșie a găzduit cândva viață.

Studiul condus de Universitatea din Cambridge oferă prima dovadă , care utilizează alte date decât radar, că există apă lichidă sub calota polară de sud a lui Marte, notează DailyMail.

„Acest studiu oferă cel mai bun indiciu de până acum că există apă lichidă pe Marte astăzi, deoarece înseamnă că două dintre dovezile cheie am avea căutați atunci când căutați lacuri subglaciare de pe Pământ au fost găsite acum pe Marte.

Apa lichidă este un ingredient esențial pentru viață, deși nu înseamnă neapărat că viața există pe Marte”, a declarant Dr. Frances Butcher, al doilea autor al studiului de la Universitatea din Sheffield.

Echipa de cercetare a utilizat multiple metode de cercetare

„Pentru a fi lichidă la temperaturi atât de reci, apa de sub polul sud ar putea avea nevoie să fie cu adevărat sărată, ceea ce ar face dificilă locuirea oricărei vieți microbiene.

Cu toate acestea, dă speranța că au existat medii mai locuibile în trecut, când clima era mai puțin neiertă”, a adăugat cercetătorul.

Echipa internațională de cercetare, care a inclus și oameni de știință de la Universitatea din Nantes și University College Dublin, a folosit măsurători laser-altimetru de nave spațiale ale formei suprafeței superioare a calotei glaciare pentru a identifica modele subtile în înălțimea acesteia.

Ulterior, a fost demonstrate că modelele respective se potrivesc cu predicțiile modelului computerizat  pentru modul în care un corp de apă de sub calota glaciară ar afecta suprafața.

Pe Marte sunt calote de gheață groase la ambii poli, la fel ca Pământ. Ele sunt aproximativ echivalente ca volum cu calota glaciară a Groenlandei.

Spre deosebire de calotele de gheață ale Pământului, cu lacuri glaciare mari și canale de apă sub ele, se crede că cele de pe Marte sunt înghețate până la roca lor din cauza climatului rece al Planetei Roșii.

Temperaturile de pe Marte sunt în medie de -81 de grade Fahrenheit, dar pot scădea până la -220 de grade Fahrenheit iarna la poli.

Ultimele rezultate ale cercetătorilor sunt similar cu măsurătorile radar anterioare

„Combinația dintre noile dovezi topografice, rezultatele modelului nostru computerizat și datele radar fac mult mai probabil ca cel puțin o zonă de apă lichidă subglaciară să existe astăzi pe Marte și că Marte trebuie să fie încă activ geotermic pentru a menține apa. sub lichidul de gheață”, a explicat profesorul Neil Arnold, de la Institutul de Cercetare Polar Scott din Cambridge, care a condus cercetarea.

Echipa a folosit o mare varietate de tehnici pentru a examina datele de la satelitul NASA Mars Global Surveyor privind topografia suprafeței părții din calota polară de sud a lui Marte unde a fost identificat semnalul radar.

Analiza lor a relevat o ondulație a suprafeței de 10-15 kilometri, care cuprinde o depresiune și o zonă înălțată corespunzătoare, ambele deviând de la suprafața gheții din jur cu câțiva metri, ondulație similar cu cea a lacurilor subglaciare de pe Pământ.

Analiza aprofundată a adatelor accumulate în cadrul cercetării sugerează că există o acumulare de apă lichidă sub calota polară de gheață a lui Marte.

„Calitatea datelor care revin de pe Marte, de la sateliții orbitali, precum și de la aterizare, este de așa natură încât le putem folosi pentru a răspunde la întrebări foarte dificile despre condițiile de pe și chiar de sub suprafața planetei, folosind aceleași tehnici pe care le folosim și pe Pământ.

Este interesant să folosim aceste tehnici pentru a afla lucruri despre alte planete decât a noastră”, a spus cercetătorul.

articolul original.

Surse: Consilierul prezidențial Ligia Deca ar urma să fie numită la Ministerul Educației în locul lui Sorin Cîmpeanu

29 September 2022 at 19:19
image

În locul lui Sorin Cîmpeanu (PNL), care și-a dat demisia după un scandal de plagiat, ministru al Educației ar putea veni Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare, informează G4Media, care citează mai multe surse.

Deca e și lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA.

Potrivit informațiilor G4media, Sorin Cîmpeanu urma să fie schimbat din funcție, astfel că el a anunțat în avans că va demisiona.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia, joi seară, de la conducerea Ministerului Educației, după ce o anchetă a jurnalistei Emilia Șercan a arătat că acesta a plagiat într-un curs universitar.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. (…)

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.

Ligia Deca, invocată de Cătălin Avramescu într-o intervenție pe B1 TV. Ce a spus profesorul

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, făcuse referire la Ligia Deca, într-o intervenție pentru B1 TV în care vorbise despre plagiat, mai ales despre cazul premierul Nicolae Ciucă.

„Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a afirmase Avramescu.

articolul original.

Cu 86 de zile înainte de Crăciun într-un oraș din România au fost puse luminițele de sărbători

29 September 2022 at 19:16

Ne mai despart 86 de zile până la Crăciun, însă, chiar și așa, un oraș din România a furat startul pregătirilor.

Craiova are deja luminițe și decorațiuni de sărbătoare. Aproape toate ghirlandele de Crăciun au fost montate astăzi, în timp ce oamenii se plimbau în centrul orașului în pantaloni scurți și cu ochelari de soare, scrie observatornews.ro.

Primarul urbei, Lia Olguța Vasilescu, a demarat încă de pe acum pregătirile, care sunt în toi la Craiova, întrucât aceasta își dorește ca orașul să fie cel mai frumos împodobit, cu multe luminițe și decorațiuni de Crăciun, în ciuda faptului că multe orașe din țară s-au decis să facă economii serioase în 2022.

Foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu, Târgul de Crăciun din 2021

În Craiova s-au instalat decorațiunile de Crăciun

În Craiova leandrii sunt înfloriți, există palmieri, dar și fântânii pornite. Chiar și așa, încă de la primele ore ale dimineții, angajații primăriei au dat startul pregătirilor decorului pentr Târgul de Crăciun. În doar câteva ore au apărut primele lumințe, ghirlande și globulețe. Chiar dacă au fost montate atât de devreme, la finalul lunii septembrie, luminile nu se vor aprinde în oraș până la jumătatea lunii noiembrie.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că în total vor fi montate peste un milion de luminiţe, iar decorațiunile folosite sunt cele din anii trecuți, întrucât folosesc leduri, care consumă puțin.

„Ne-am gândit să extindem iluminatul festiv de sărbători și în alte cartiere. Vom intra și anul acesta în competiția europeană pentru cel mai frumos târg de Crăciun”, a declarat Lia-Olguţa Vasilescu, mai scrie sursa citată.

În același timp, Olguța Vasilescu a menționat că nu ar fi posibilă închiderea luminițelor anul acesta, după ce în anul 2021 orașul Craiova a intrat în top 10 al celor mai frumoase târguri de sărbători din Europa.

@jacqueline.alessia 🤪🤪 un an nou fericit! #fyp #fy #romania #craiova ♬ It’s Beginning to Look a Lot like Christmas – Michael Bublé
articolul original.

Alina Mungiu-Pippidi, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu: „L-au sacrificat ca să îl salveze pe Ciucă”

29 September 2022 at 19:04
image

Alina Mungiu-Pippidi a declarat joi seara, în emisiunea moderată de Robert Turcescu, că demisia anunțată de Sorin Cîmpeanu este tardivă și are rolul de a-l spăla de acuzațiile de plagiat pe premierul Ciucă:

„Decizia este destul de tardivă. Pe fond, domnul Cîmpeanu a ținut o conferință de presă în care s-a spălat de prima acuză de plagiat. A spălat toate școlile doctorale din România, mai puțin patru, creându-le un sistem care le-a permis în continuare să dea doctoratele astea pe care le dau. Și în sfârșit când a fost prins cu îndrumarul ăsta de curs, situația a devenit interminabilă, deci el practic a trebuit să plece. Fiți convinși că domul Cîmoeanu n a vrut să își dea nicio demisie”.

Alina Mungiu-Pippidi consideră că Sorin Cîmpeanu a fost forțat să se retragă din cauza scandalurilor care au zguduit liderii PNL:

„În realitate ei l-au sacrificat pe Cîmpeanu ca să îl salveze pe Ciucă. Asta este. Mai este și povestea cu BMW-urile de la Ministeruld e Interne care e contra lui Iohannis. Deci ce aveau de dat din toate astea, cine era cel mai compromis om al lor? Era Cîmpeanu”.

articolul original.

Reacția Emiliei Șercan, după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție

29 September 2022 at 18:52
image

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a descoperit că fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a plagiat într-un curs universitar, însușindu-și 13 capitole, trecându-se drept autor în locul autorilor originali atât în ediția din 2006, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă, a avut o primă reacție oficială după ce Cîmpeanu a demisionat din funcție.

Scandalul din ultimele zile care l-a avut în centru pe Sorin Cîmpeanu s-a finalizat, măcar pentru moment, cu decizia acestuia de a-și da demisia, după ce mai mulți oameni au protestat în fiecare dimineață în fața sediului ministerului tocmai pentru a-i cere acest lucru.

Reacția Emiliei Șercan, după demisia lui Cîmpeanu

Emilia Șercan a reacționat imediat pe pagina sa de Facebook, cu un mesaj scurt, dar plin de semnificație: „Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris aceasta după ce Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară că demisionează.

Ce mesaj a postat Sorin Cîmpeanu

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.
articolul original.

BBC anunță că sute de angajați își vor pierde locurile de muncă, după ce postul public britanic își va reduce programele

29 September 2022 at 14:59
image

BBC a anunțat reduceri profunde ale producției World Service, care vor duce la pierderea a sute de locuri de muncă, declarând că a fost forțată să acționeze de înghețarea în curs a taxelor de licență a guvernului.

Într-o mișcare care ar putea slăbi soft power-ul Regatului Unit în întreaga lume, corporația va înceta să mai producă emisii radio în 10 limbi, inclusiv chineză, hindi și arabă, scrie The Guardian.

BBC Persian își va încheia emisiunile audio care vizează Iranul, anunțul venind într-un moment în care au loc proteste larg răspândite în țară.

De asemenea, va avea loc o schimbare în atenția emisiunii de radio în limba engleză a World Service, cu mai mult timp dedicat știrilor live și programelor sportive în detrimentul programelor independente.

Aproximativ 382 de locuri de muncă vor fi pierdute ca urmare a propunerilor, despre care BBC a spus că trebuie să facă economii anuale de 28,5 milioane de lire sterline. Radiodifuzorul a dat vina pe ani de înghețarea taxelor de licență sub inflație impuse de guvern, pe lângă creșterea rapidă a costurilor de producere a programelor din cauza stării economiei.

Philippa Childs, de la sindicatul de radiodifuziune Bectu, a spus că a recunoscut că BBC trebuie să se adapteze la era digitală, dar că înghețarea taxelor de licență a guvernului are „potențiale ramificații pentru reputația BBC la nivel global”.

Serviciul Mondial a fost în mod tradițional finanțat direct de guvern și a fost văzut ca un instrument de soft power care a furnizat știri și informații britanice la sute de milioane de oameni de pe tot globul. Acești bani s-au epuizat ca parte a măsurilor de austeritate ale lui George Osborne în 2010, când factura pentru operațiunile World Service a fost încărcată plătitorilor interni de taxe de licență.

Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că Ministerul de Externe al Regatului Unit a fost consultat cu privire la ultimele reduceri și că nicio țară nu își va pierde complet conținutul World Service, operațiunile digitale continuând în toate limbile.

articolul original.

Alexia Eram, agățată de un bărbat de peste 50 de ani în Dubai. Cum a refuzat tânăra avansurile: „A venit la noi la masa”

29 September 2022 at 14:42
image

Alexia Eram a stat vara aceasta câteva săptămâni la rând în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Invitată în unul dintre vloggurile lui Selly de pe YouTube, fiica Andreei Esca a povestit cum un bărbat de peste 50 de ani a încercat să o agațe.

Alexia Eram formează un cuplu de șase ani cu Mario Fresh. Cei doi s-au cunoscut la ziua ei, iar de atunci relația lor rezistă și este admirată de multă lume. Fiica Andreeei Esca a vorbit recent despre o situație prin care a trecut în Dubai. Alexia a primit avansuri din partea unui mai bărbat în vârstă, dar l-a refuzat imediat.

Cum Alexia Eram a refuzat avansurile unui bărbat în Dubai

Tânăra, care are 22 de ani și se întreține singură, a refuzat avansurile bărbatului. Totul s-a întâmplat cu puțin timp înainte ca Mario Fresh, iubitul ei, să ajungă în Dubai.

„Am fost agățată în Dubai de un bărbat mai în vârstă. Când eram în Dubai, înainte să vii tu. Eram la un hotel cu sora ta, la barul hotelului și mâncam acolo, beam ceva. După aceea a venit un domn mai în vârstă de la masa alăturată. Cred că avea peste 50 de ani.

A venit la noi la masă, ne-a oferit un prosecco și a început să vorbească cu noi. Evident că eu l-am alungat, nu am acceptat acea sticlă de prosecco”, a povestit iubita lui Mario Fresh, potrivit Fanatik.

Cum a reacționat Mario Fresh când a aflat despre situație

Mario Fresh a spus că nu a știut despre acest incident. Totuși, după ce a trecut peste șoc, Mario Fresh a ajuns la concluzia că iubita lui a procedat foarte bine și „frumos” în a-l alunga pe bărbatul care îi făcea avansuri.

„Eu chiar nu știu asta. Eu de ce nu știu asta? Pe bune? Când mă? Deci de asta miroseai tu a prosecco? Glumesc. Foarte frumos. Așa se face”, a fost reacția lui Mario Fresh.

Alexia Eram și Mario Fresh au decis la începutul anului să se mute în Dubai. Cei doi au locuit pentru o perioadă în Emiratele Arabe. Și-au închiriat un apartament și s-au bucurat de tot ceea ce le-a oferit orașul.

articolul original.

Nicolae Ciucă, despre compensarea prețului la pompă: „Am reușit să stabilizăm și chiar să scădem prețul la combustibil”

29 September 2022 at 14:33
image

Guvernul va prelungi joi compensarea prețului la carburanți, a anunțat premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern. Acesta a subliniat că măsura va mai fi valabilă până la sfârșitul anului, având în vedere că a dus la os cădere a prețului:

„A fost o decizie care a produs efecte, am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul. Până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”.

Premierul a mai precizat că va participa la inaugurarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria:

„Urmează ca sâmbătă să particip la activitatea de inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria, activitate care se vor desfășura la Sofia. Ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gază la care compania noastră Transgaz a lucrat, este vorba despre sistemul BRUA. Avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze”.

 

 

articolul original.

Daria Kasatkina este din nou în vizorul rușilor / Ce a declarat tenismena și ce mesaj a venit de la Moscova

29 September 2022 at 14:27
image

Daria Kasatkina (25 de ani) a făcut o nouă declarație care a reușit să îi enerveze pe ruși, după ce în urmă cu câteva luni intrase în vizorul acestora susținând că este lesbiană.

Tot în acea perioadă jucătoarea i-a sfătuit pe mai tinerii sportivi compatrioți să își schimbe cetățenia dacă au posibilitatea, declarație venită în contextul interzicerii rușilor la competiții importante din cauza războiului, notează digisport.ro.

Daria Kasatkina a călcat din nou pe bec

Acum, la aproape trei luni de la acele declarații, Kasatkina a făcut noi mărturisiri care i-a enervat pe ruși. Aceasta a intrat din nou în vizorul lor, căci a transmis că, dacă nu se va schimba situația și rușii vor continua să nu fie primiți la competiții, și-ar dori să reprezinte Elveția.

”În acest moment sunt cetățean al Rusiei și, indiferent de ce s-ar întâmpla, sunt mândră că sunt rusoaică. Însă dacă de asta va depinde cariera mea, atunci alegerea e evidentă, pentru că vreau să continui să joc tenis pentru mine, aceasta e prioritatea mea.  Nimeni nu vrea să pună paie pe foc, dar Elveția mi se pare o țară foarte stabilă și mi-ar plăcea să fac trecerea în viitor”, a spus Daria Kasatkina, citată de Eurosport.

Ce reacție a venit de la Moscova

Roman Teryushov, deputat în Duma de Stat, a venit cu o replică dură la adresa Dariei Kasatkina.

”Din păcate, din motive necunoscute, o persoană ca ea a primit un titlu onorific și e văzută ca un simbol al sportului. Ea face totul pentru a ieși în evidență și se pare că cetățenia elvețiană e o prioritate pentru ea.

Ea îi încurajează pe tinerii noștri să-și schimbe cetățeniile, să reprezinte alte țări. Asta spune totul despre ea. Lăsați-o să trăiască acolo, nu vrem să mai auzim de ea.

Ministerul ar trebui să modificare sistemul de acordare a titlurilor onorifice, astfel încât să fie posibilă revocarea titlurilor în cazul persoanelor care fac politică anti-Rusia”, a spus Roman Teryushov.

articolul original.

Cursul plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. Emilia Șercan: „Adică, nu era necesar ca lucrările să fie originale și cu adevărat importante, dar era musai să aibă un preț pentru a fi vândute” (FOTO)

29 September 2022 at 14:23
image

Jurnalista Emilia Șercan a publicat fotografii ale unor caiete de seminar analizate în ancheta sa ce dezvăluie plagiatul minstrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL). Acestea demonstrează că lucrările aveau prețuri trecute pe ele, fiind vândute pe bani studenților.

Șercan a publicat aceste imagini în contextul în care Cîmpeanu insistă că nu e plagiat faptul că și-a însușit paternitatea creației a 13 capitole dintr-un curs universitar, trecându-se drept autor al lor, în locul autorilor originali. Unul dintre argumentele invocate de ministru este că în acest caz nu e vorba de vreo carte, ci de un fel de suport de curs, „lucrări fără ISBN”. Se pare că aceste lucrări au fost, totuși, suficient de importante încât elevilor să li se ceară bani pe ele…

Emilia Șercan, noi dezvăluiri în scandalul de plagiat al lui Cîmpeanu

„Lucrările plagiate de ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor Sorin Cîmpeanu nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț, așa cum se vede în pozele de mai jos.

Adică, nu era necesar ca lucrările respective să fie originale, de actualitate și cu adevărat importante pentru studenți, dar era musai să aibă un preț pentru a putea fi vândute studenților.

După ce toate încercările de a se apăra au căzut una câte una, ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor a revenit la „justificarea” ISBN.

Dacă lucrările respective nu erau importante și erau niște amărâte lucrări de seminar, ba mai mult, la ele se lucra în devălmășie, de ce profesorul universitar Sorin Cîmpeanu și-a pus numele pe ele?

Și, mai ales, de ce și-a trecut profesorul universitar și academicianul Sorin Cîmpeanu aceste lucrări în CV-ul academic? Academician cu lucrări de seminar în CV!”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Jurnalista a atașat postării fotografii cu copertele cursului din 2000, care e sursa plagiatului, și a cursurilor din 2006 și 2009, în care Cîmpeanu plagiază, iar pentru 13 capitole își asumă fraudulos autoratul.

Cîmpeanu, reacții ironice la adresa celor care-l acuză de plagiat

Într-una dintre reacțiile sale în acest scandal, Sorin Cîmpeanu s-a plâns că se încearcă blocarea noilor Legi ale Educației. Iar despre cei care-l acuză de plagiat a spus că sunt „un fel de habarniști”.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.

Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu recent, potrivit Agerpres.

Mai multe personalități cer demisia lui Cîmpeanu

În ultimele zile, mai multe personalități s-au strâns la Ministerul Educației, cerând demisia lui Cîmpeanu.

„Gândiți-vă că sunt studenți și elevi care sunt dați afară din examen dacă sunt prinși copiind. Cum poate cere ministrul Educației acestor tineri să respecte legea, regulile, dacă el însuși nu le-a respectat? Mi se pare foarte grav. (…)

Să ne gândim ce se întâmplă cu oamenii care plagiază. Obțin titluri academice pe baza cărora devin profesori și ne educă copiii… Merg și predau în universități”, a declarat, pentru B1 TV, Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață”, una dintre personalitățile care au protestat, cerând demisia lui Cîmpeanu.

articolul original.

Coolio a fost în România în urmă cu 10 ani. A fugit din hotel cu băutură de 700 de euro

29 September 2022 at 09:29
image

Celebrul rapper american Coolio a avut concerte în anul 2012 în România, atât la Mamaia, cât și la București.

A spus că sunt pentru drum, ca să îşi dreagă gâtul până la Bucureşti

Conform contractului, acesta a avut la dispoziție băuturi alcoolice, sucuri, apa minerala si un borcan de miere. Acesta nu s-a îndurat să lase băutura primită, așa că a preferat să o ia cu el.

Invitat să cânte în Mamaia, Coolio si trupa sa au urcat pe scena pentru aproximativ 30 de minute, pentru care au primit 10.000 de euro. După concert, acesta s-a întors la hotelul de patru stele, unde avea asigurate toate cele necesare.

Rapper-ul a vrut să plece după câteva ore spre București, acolo unde mai avea de susținut un concert. Și la concert Coolio a tot luat câte o gură de șampanie, însă organizatorii au rămas șocați la plecarea acestuia, atunci când au văzut că are în brațe o față de pernă plină cu sticle de tequila și șampanie.

Conform organizatorilor, artistul a repetat gestul și la hotelul în care a fost cazat la București. Nimeni însă nu a avut de gând să depună plângere împotriva lui Coolio, deși costul băuturii era destul de mare, în valoare de aproximativ 700 de euro.

,,A spus că sunt pentru drum să aibă până la Bucureşti, ca să îşi dreagă gâtul până la Bucureşti, că mai avea un concert”, a povestit Emil Balaban, organizatorul concertului, citat de Realitatea TV la vremea aceea.

Coolio a murit în casa unui prieten din Los Angeles. Artistul, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a câștigat un Grammy pentru piesa Gangsta’s Paradise. și a fost unul din cele mai mari nume ale hip-hop-ului din anii 1990.

articolul original.

Motivul ciudat pentru care o bucureșteancă a primit 800 de lei amendă în tramvaiul STB 21. Ce i-a reproșat controlorul

29 September 2022 at 09:20
image

O bucureșteancă a rămas șocată, după ce a primit 800 de lei amendă din partea controlorilor, după ce a circulat cu tramvaiul 21. A urcat în mijlocul de transport, a trimis SMS pentru a plăti călătoria, dar persoanele responsabile cu verificarea cardurilor și biletelor susțin că nu a procedat corect.

A primit amendă în valoare de 800 de lei, deși dăduse SMS să-și plătească biletul

O tânără a postat pe rețelele de socializare un mesaj, prin care a explicat situația, iritantă, prin care a trecut. În urmă cu o săptămână, bucureșteanca a urcat în tramvaiul 21 și a trimis un SMS la numărul 7458, pentru a-și achiziționa bilet de călătorie.

În dimineața respectivă, au urcat în tramvai și controlorii care au început să verifice cardurile de călătorie ale pasagerilor.

Printre aceștia se afla și tânăra, care, era liniștită că are bilet de călătorie, primit prin SMS. Controlorii respectivi au găsit neregului, spunîndu-i tinerei că fie acceptă amenda de 800 de lei, fie plătește pe loc suma de 80 de lei, pe motiv că nu are validat cardul de transport.

”Bună seara. În data de 23.09.2022, ora 8.20, am urcat în tramvaiul 21. M-am așezat pe scaun, scot telefonul să dau SMS la 7458. Urcă controlorii în 21 și îmi cere cartela la verificat. Îi explic că nu am cartela încărcată, pentru că am dat SMS la ei.

Îmi spune «amenda 800 lei sau plătești 80 lei pe loc, dacă nu, te bag la ANAF», cu pretextul «dragă ca să vedeți toți că SMS trebuie dat din stație». Unde scrie că trebuie să dăm SMS în stație? Dacă, Doamne ferește, tramvaiul nu vine, cum să dau SMS în stație?

Când urcați voi, ăștia care faceți controale, nu mai blocați aparatele și SMS, lăsați lumea să ponteze. Nu le blocați aparatele în nas și dați amenzi aiurea, că, într-o buna zi, o să răspundeți în fața legii. Rușine”, este mesajul scris de tânără în grupul „Reclamații STB (fostul RATB) București” de pe Facebook.

Oamenii susțin că SMS-ul ar trebui trimis înainte de a păși în tramvai

Utilizatorii nu au rămas indiferenți în fața mesajului postat de tânără, pe grupul respectiv. Aceștia susțin că SMS-ul ar trebui trimis înainte de a păși în mijlocul de transport în comun.

”Eu pregătesc SMS-ul înainte, iar când oprește tramvaiul în stație, înainte să urc, îl trimit, durează 1 secundă trimiterea lui. Cred că este cel mai ok așa. Nu riști nimic”, ”SMS-ul trebuie trimis înainte să te urci în tramvai”, ”SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în autobuz/troleu/tramvai.

Eu cred că ești genul care merge moca și validează doar când vede controlorii. Nu-s ca alții să mă bucur de răul altuia, dar sper ca întâmplarea asta să-ți fie învățătură pe viitor și să validezi mereu când folosești transportul în comun!”, sunt o parte din comentarii.

articolul original.

Un straniu praf alb a fost remarcat în curțile și pe mașinile oamenilor din județul Prahova. Oamenii se tem pentru sănătatea lor: „Așa ceva nu am mai văzut”

29 September 2022 at 09:13
image

Localnicii din comuna Bărcănești au remarcat un strat gros de praf alb în curți și pe mașini, dar și un miros greu de suportat, potrivit Antena3.ro.

„Așa ceva nu am mai văzut”, spune un localnic

Oamenii susțin că este prima dată când văd așa ceva și că se tem pentru sănătatea lor.

„Aşa ceva nu am mai văzut. Am zis că o fi de la ploaie, dar nu e de la ploaie”, susține un localnic. „Nu e bun praful ăsta, ţi se ia pe mână”, a spus o altă femeie din zonă.

În contextul zecilor de sesizări primite, Garda de Mediu a demarat verificări, iar la scurtă vreme a fost descoperită și cauza. O pană de curent a oprit instalațiile tehnlogice ale rafinăriei de la Brazi, iar instalația a împrăștiat pulberea în atmosferă în procesul de repunere în funcțiune.

Nu este exclusă posibilitatea ca operatorul economic care își desfășoară activitatea în rafinărie să fie amendat pentru poluarea din atmosferă.

„Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice.

În procesul de repornire al instalației tehnologice de Cracare Catalitică, ca urmare a unor defecțiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros sfecific acestuia provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

articolul original.

Fiica lui Petre Roman a decis să își vândă casa. Câți bani cere pentru vila din Tunari

29 September 2022 at 09:09
image

Fiica lui Petre Roman și-a luat prin surprindere fanii în urma unui anunț pe care l-a făcut. Aceasta s-a hotărât să se mute și să vândă sau să închirieze vila din Tunari.

Oana Roman își vinde vila din Tunari

Oana Roman a declarat că este prea mare casa pentru trei persoane și își dorește ceva mai mic. Vila se află la 200 m spre Pipera și cine dorește să o cumpere trebuie să scoată din buzunar suma de 480.000 de euro sau 2500 de euro pentru persoanele care doresc să o închirieze.

„Ne-a rămas mare casa. O vând sau închiriez. Tunari la 200 m de ieșirea spre centură sau Pipera. 1000 metri pătrați teren, 340 metri pătrați desfășurați interior. 4 dormitoare, 2 sufragerii, dressing, 2 bai, 3 garaje, beci. Interior renovat în 2019.

Livadă cu pomi. Curtea necesită o mică investiție în gazon și alei. Vânzare 480 000 euro, închiriere – pretabil scoală, grădiniță, after school , birou sau rezidențial 2500 euro pe lună.”, a transmis Oana Roman pe rețelele de socializare.

Motivul din spatele acestei decizii

„Eu luasem în calcul chestia asta de mult, nu din cauza facturilor, ci din cauza faptului că mi se pare că stau într-o casă pe care nu o locuiesc toată. Și ce sens are?!”, a declarat Oana Roman.

„M-am gândit la asta și mă gândesc serios cum stăm realmente. Eu am și mult teren, și o casă foarte mare. Nu-mi trebuie atât. Dacă eram mai mulți membri ai familiei merita, dar așa…. Suntem noi 3 în 6 camere. Este prea mult. Nu mai avem nevoie de atât spațiu. Ca să ce… să muncesc să curăț, să spăl, să întrețin… este bătaie de cap mult prea mare.

Deci mă gândesc serios la o variantă în care să ne mutăm eventual într-una mai mică (n.r. – casă) pentru că… nu neapărat de facturi, repet, ci de faptul că este și foarte mult timp ca să îngrijești o casă, pe care oricum nu o locuiești în întregime. Am 1.000 de metri în partea din spate, nici nu ajung acolo. Și cât stau eu acasă?!”, a mai declarat aceasta, potrivit libertatea.ro.

articolul original.
❌