ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022B1TV

Mugur Mihăescu le cere românilor să se trezească și să boicoteze companiile austriece: „Umilinţa are un capăt pentru noi” (VIDEO)

9 December 2022 at 05:15
image

Mugur Mihăescu a reacționat după ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen. Celebrul actor le cere românilor să se trezească și să boicoteze companiile austriece.

Mugur Mihăescu îndeamnă românii să boicoteze companiile din Austria

„M-am oprit aici, în Schengen. Adică lângă Schengen. Sunt la vamă. Vă mulţumesc, dragi parteneri serioşi, că aţi fost din nou alături de noi. O să ne oprim aici să alimentăm de fiecare dată, la dumneavoastră.

O să mergem la ski la dumneavoastră, o să mergem în clinicile dumneavoastră, o să mergem să cumpărăm, o să ne ţinem banii în Raiffeisen, în BCR şi în toate business-urile dumneavoastră.

Dacă nici acum nu vă treziţi fraţilor să le arătăm că umilinţa are un capăt pentru noi înseamnă că ne merităm soarta. Şi apropos, mergem şi la Ambasadă la Statele Unite să cerem Visa Waiver că suntem partenerii lor cei mai buni, să stăm la coadă la viză.

Aşa fraţilor, umiliţi-ne, umiliţi-ne! Că suntem partenerii voştri cei mai serioşi”, a fost mesajul transmis de Mugur Mihăescu pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Jurnalist constănțean, simpatizant AUR, condamnat după ce a amenințat doi procurori Anticorupție. Cum a încercat sa-i intimideze

8 December 2022 at 22:36
image

Deținătorul site-ului TomisNews.ro, jurnalistul Marius Florian Vasile, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Constanţa la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare după ce a ameninţat doi procurori DNA în repetate rânduri prin intermediul unor mesaje trimise pe WhatsApp, transmite Info Sud-Est.

Magistrații au decis condamnarea acestuia la câte un an de închisoare pentru câte o infracţiune de ultraj judiciar; instanţa a contopit pedepsele şi a rezultat o condamnare de un an şi patru luni de închisoare. În final s-a decis suspendarea executării pedepsei şi au stabilit un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni.

“În concret, în urma probatoriului administrat, în sarcina persoanei anchetate s-a reţinut că, la data de 20.12.2021, în jurul orei 20.40, prin mesaje text trimise prin aplicaţia Whatsapp de pe numărul său de telefon, le-a adresat în mod direct ameninţări cu acte de violenţă şi cu alte fapte păgubitoare celor două persoane vătămate, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestora, în scop de intimidare şi răzbunare”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Ce conțineau mesajele împotriva procurorilor anticorupție

Conform G4Media, în amenințările sale către procurori, jurnalistul făcea referire la cei patru parlamentari AUR de Constanța, jurnalistul fiind, la acea vreme, consilierul unuia dintre ei și apropiat al lui George Simion:

„Patru parlamentari am, varză vă fac! Obosiții p**, leșinaților, f***-vă-n gură de boscheți;

Poate meritați niște p**. Dracii o să iasă din voi, f**-vă-n gură de obosiți și leșinați;

O să vă calc pe cap puternic, f***-vă-n gură de inutili;

F**-vă-n gură de adormiți și obosiți. DNA-ul p*;

De ce nu v-ați băgat la bătaie și amenințări și nasoale?;

Sunteți sclavii lui Chițac și voi, abia așteptați să i-o s*** ca să distrugeți constănțenii”, le-a transmis acesta procurorilor anticorupție.

Parlamentarii AUR cu care „amenința” procurorii DNA Marius Florian Vasile

În urmă cu un an, Marius Florian Vasile a fost reţinut pentru 24 de ore pentru ultraj judiciar după ce i-a amenințat pe procurorii DNA Constanța Andrei Bodean, șeful serviciului teritorial, și Ciprian Bodu, spunându-le că ”îi calcă pe cap” și ”are patru parlamentari” cu care „o să-i facă varză”.

Jurnalistul a fost ulterior eliberat și trimis în judecată la finalul cercetării procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Parlamentarii AUR Constanța pe care se baza „jurnalistul” anti-DNA sunt Dumitru-Viorel Focşa (deputat), Dănuţ Aelenei (deputat), Sorin Cristian Mateescu (senator) și Evdochia Aelenei (senator), conform ziaristii.com.

Agresorul procurorilor DNA este obligat să presteze muncă în folosul comunității la Căminul de Bătrâni

Jurnalistul este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Judecătoria Constanţa a mai decis că jurnalistul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 60 de zile, la Serviciul Public de Asistenţă Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

articolul original.

Preşedinţia cehă a UE: Nu ştim dacă statele membre vor dori să aibă un Consiliu extraordinar până la sfârşitul anului pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen

8 December 2022 at 22:03
image

Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său, a declarat ministrul ceh de interne, Vik Rakusan.

Noi vești de la președinția cehă

Oficialul a ținut să precizeze însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.

„Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a spus Vit Rakusan răspunzând întrebării unui jurnalist din Bulgaria.

Oficialul ceh a spus că rezultatul din consiliul JAI este nedrept pentru România și Bulgaria:

„Regret rezultatul în cazul României şi Bulgariei. Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care au fost suspuse unor verificări şi monitorizări suplimentare. Cooperarea noastră cu ei de asemenea a fost excelentă. Ne pare rău pentru rezultate, sunt parteneri apropiaţi”, a spus ministrul ceh de interne.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat joi surprinsă și “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE în cadrul căreia România şi Bulgaria au fost menținute nejustificat în afara Spaţiul Schengen.

“Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.

Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu ade

articolul original.

SUA va „trage la răspundere” Regimul iranian pentru violențele provocate protestatarilor

8 December 2022 at 21:57
image

Statele Unite au clasificat execuția din Iran, a bărbatului ce a participat la demonstrațiile care au cuprins țara, ca fiind o „escaladare sinistră” și au promis tragerea la răspundere a Regimului iranian, informează AFP.

În dimineața zilei de joi, Iranul a executat un bărbat la adresa căruia au fost adresate mai multe acuzații că ar fi rănit un paramilitar după ce a blocat circulaţia pe un bulevard din Teheran pe parcursul revoltelor întreținute de peste trei luni în această ţară, conform Mizan Online, agenţia puterii judiciare iraniene. Numele tânărului era Mohsen Shekari şi avea 23 de ani.

„Escaladare sinistră”

„Execuţia lui Mohsen Shekari reprezintă o escaladare sinistră a încercărilor regimului de a suprima orice critici şi de a zdrobi aceste proteste”, a fost declarația dată de Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit observatornews.ro. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională, a confirmat pe Twitter că Statele Unite „vor trage la răspundere regimul iranian pentru violenţele brutale provocate propriului popor”.

Autorităţile iraniene consideră revoltele ca fiind instigate de SUA şi aliaţii lor occidentali care lucrează cu grupări kurde ce au sediul în străinătate.

articolul original.

CFR Infrastructură a anunțat modernizarea unei căi ferate pe care se circulă mai prost decât acum 25 de ani

8 December 2022 at 21:41
image

CFR Infrastructură a anunțat modernizarea unei căi ferate dintre București și Craiova. Pe această cale ferată se circulă mai greu decât în 1995.

S-au semnat 21 de contracte pentru a se efectua reparații pe o lungime de 61 de km cu speranța că după modernizare restricțiile de viteză vor fi eliminate pe porțiuni mai mari între București și Craiova, a anunțat CFR.

În prezent, pe porțiunea care urmează să fie reabilitată, viteza medie a celui mai rapid tren este de 63 km/h, în timp ce în 1995 viteza medie era de 98 km/h.

Până la modernizarea completă a căii ferate cel mai rapid tren va fi unul din partea companiei Astra Transcarpatic care face 3 ore și 18 minute între Craiova și București, în timp ce, cel mai lent tren este un Regio care oprește în fiecare stație și face 5 ore și 10 minute.

CFR a anunțat noi lucrări

Ridicarea restricțiilor de viteză și creșterea vitezei de circulație la 120 km/h sunt motivele pentru care 17 contracte au fost semnate. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 240 de milioane de lei, fără TVA, conform evz.ro.

Loturile care urmează să fie modernizate în urma semnării contractelor dintre Sucursala CF Craiova și două firme românești Proiect Consult (lider de asociere) – SC Rotary Construcții Mentenanță SA – Euro Construct Trading 98 SRL, respectiv SC Rotary Construcții Mentenanță SA (lider de asociere) – Proiect Consult – Euro Construct Trading 98 SRL sunt:

 • Lot 1 Olteni – Rădoiești, km 74+200 – 79+700 (fir I)
 • Lot 1 Olteni – Rădoiești, km 74+200 – 79+700 (fir I)
 • Lot 3 Rădoiești – Atârnați, km 85+880 – 90+500 (fir I)
 • Lot 4 Rădoiești – Atârnați, km 90+500 – 94+000 (fir I)
 • Lot 5 Atârnați – Roșiori Nord km 94+000 – 98+000 (fir I)
 • Lot 6 Rădoiești – Atârnați, km 92+033 – 93+932 (fir II)
 • Lot 7 Atârnați – Roșiori Nord, km 98+000 – 101+330 (fir I)
 • Lot 8 Atârnați – Roșiori Nord, km 98+916 – 101+330 (fir II)
 • Lot 9 Roșiori Nord – Măldăieni, km 101+330 – 106+000 (fir I)
 • Lot 10 Roșiori Nord – Mihăești, km 106+000 -109+200 (fir I)
 • Lot 11 Mihăești – Radomirești, km 124+650 – 126+528 (fir I)
 • Lot 12 Mihăești – Radomirești, km 124+650 – 126+528 (fir II)
 • Lot 13 Radomirești – Fărcașele, km 146+830 – 148+792 (fir I)
 • Lot 14 Radomirești – Fărcașele, km 146+830 – 148+792 (fir II)
 • Lot 15 Dragomirești Olt – Fărcașele, km 137+760 – 140+760 (fir I)
 • Lot 16 Dragomirești Olt – Fărcașele, km 140+760- 143+280 (fir I)
 • Lot 17 Dragomirești Olt – Fărcașele, km 143+280 – 143+720 (fir I)

Sucursala regională CF București și Strabag SRL (Austria) au semnat 4 contracte pentru execuția lucrărilor de tip Quick Wins pe linia CF București – Videle, în valoarea de 66 de milioane de lei, fără TVA.

Modernizarea urmează să fie realizată pe loturile:

 • Lot 4 Chiajna – Grădinari, între km 13+500 – 16+000 (fir I+II)
 • Lot 5 Chiajna – Grădinari, între km 16+000 – 18+500 (fir I+II)
 • Lot 6 Chiajna – Grădinari, între km 18+500 – 21+000 (fir I+II)
 • Lot 7 Chiajna – Grădinari, între km 21+000 – 23+500 (fir I+II).
articolul original.

Finlanda și Suedia împreună cu SUA i-au cerut Turciei acceptarea scandinavilor în NATO

8 December 2022 at 21:29
image

Statelor Unite au venit în ajutorul Finlandei şi Suediei, joi, pentru a motiva Turcia să aprobe aderarea la NATO a scandinavilor deoarece aceștia au respectat cerințele în domeniul securităţii impuse de Ankara, informează AFP.

Secretarul de Stat american Antony Blinken alături de omologii săi suedez şi finlandez au refuzat să critice Turcia, ce continuă să blocheze accesul celor două țări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, în cadrul unei conferinţe de presă comună, la Washington, organizată după reuniuni trilaterale.

O să fie acceptate curând

Sunt convins că NATO va primi în curând în mod oficial Finlanda şi Suedia în cadrul său”, întărește şeful diplomaţiei americane.”Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative în îndeplinirea anagajamentelor lor, inclusiv a celor legate de interese de securitate ale aliatului nostru, Turcia”, a mai spus el, potrivit observatornews.ro.

Motivul pentru care Ankara blochează extinderea NATO ar fi faptul că Suedia, și în măsură mai mică Finlanda, continuă să fie un refugiu pentru kurzi din Turcia.

Pekka Haavisto, ministrul finlandez de Externe consideră angajamentele asumate de cele două ţări nordice faţă de Turcia ca fiind ”întru totul îndeplinite”, conform aceleiași surse.

Suedia a expulzat chiar săptămâna trecută pe unul dintre aceşti refugiați, pe nume Mahmut Tat, care a fost condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni închisoare deoarece este un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie pe care Ankara şi Uniunea Europeană (UE) o consideră teroristă.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022B1TV

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen

8 December 2022 at 21:13
image

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat joi surprinsă și “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE în cadrul căreia România şi Bulgaria au fost menținute nejustificat în afara Spaţiul Schengen.

“Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.

Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat“, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European, pe contul său de Twitter.

Very disappointed with decision to delay Bulgaria’s and Romania’s accession to #Schengen.

Both countries are ready and deserving of this step.

On behalf of @Europarl_EN, I call on @EUCouncil to act and ensure that a compromise is found.

Only then we are truly united.

— Roberta Metsola (@EP_President) December 8, 2022

Austria, singura din UE care a blocat unitatea europeană

Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen iar în cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și Olanda.

Bulgaria amenință cu consecințe

Preşedintele Rumen Radev a amenințat, joi, statele UE care au umilit Bulgaria – referindu-se la Olanda şi Austria – că nu vor putea sta relaxate până ce statul vecin nu va fi în Schengen.

Ferm și direct, șeful statului a subliniat ca valurile de emigranți din Turcia vor putea fi oprite de Bulgaria în funcție de rapiditatea cu care țara sa va intra cu drepturi depline în Schengen.

Radev, fermitate de lider: „autorităţile bulgare nu pot securiza frontierele externe ale UE până nu se va lua decizia admiterii în Schengen”

Rumen Radev a afirmat azi că statele UE care au respins admiterea Bulgariei în Schengen, trebuie să ţină cont de faptul că, în funcţie de rapiditatea cu care va fi depăşit blocajul aderării, în aceeași măsură vor reuşi și autorităţile bulgare să mobilizeze forţe şi fonduri de la frontierele cu România şi Grecia la frontiera cu Turcia, care este şi frontiera externă a Uniunii Europene – conform site-ului Novinite.com.

Mai mult, Radev a subliniat că admiterea în Schengen „va înseamna că aceste ţări vor deveni mai relaxate doar dipă acţiunile Bulgariei de protejare a frontierei externe a Uniunii Europene”.

„Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen din 2011. Bulgaria, de bună-credinţă, a convocat două noi inspecţii în ultimele luni. Rezultatele sunt excelente.

Nu acceptăm impunerea permanentă de condiţii suplimentare care sunt în totalitate în afara criteriilor de apartenenţă la Spaţiul Schengen.

Este extrem de ilogic în aceste condiţii de crize – în materie de securitate, economică, socială – ca Bulgaria şi România să fie ţinute în afara Spaţiului Schengen”, a subliniat preşedintele bulgar.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei; reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.

articolul original.

Reacție dură a Germaniei după votul Austriei în Consiliul JAI: „În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”

8 December 2022 at 21:09
image

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat dur Austria pentru votul negativ dat României la Consiliul JAI. „Nu numai că mi-aş fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria şi mai ales România să fie incluse şi ele în spaţiul Schengen, dar este o mare dezamăgire”, a declarat joi Annalena Baerbock, potrivit cotidianului austriac „Kurier”.

Annalena Baerbock a criticat dur Austria pentru votul negativ dat României la Consiliul JAI

„Faptul că s-a ajuns la această situaţie din cauza veto-ului austriac şi a acestei decizii forţate, cred că este mai mult decât greşit din punct de vedere al politicii europene şi al geopoliticii”, a punctat Annalena Baerbock.

„În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”, a mai spus Baerbock. „Şi cred că toată lumea ar trebui să se gândească singură dacă aceasta a fost într-adevăr decizia corectă”, a adăugat ea.

Şefa diplomaţiei germane a precizat că guvernul german şi ea însăşi, la telefon, au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria şi mai ales România să fie incluse în spaţiul Schengen. „Am fi putut face un pas în plus spre consolidarea Europei la sfârşitul acestui an european atât de greu, ca să nu spun crud. S-a întâmplat exact invers”, a spus Baerbock.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer spune că Berlinul a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen.

Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen

Acesta spune că România îndeplineşte toate cerinţele şi este regretabil că, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă,

„Este regretabil că astăzi, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă cu privire la aderarea României la Schengen. România îndeplineşte în mod evident toate cerinţele şi merită să facă parte în sfârşit din spaţiul Schengen”, a scris Gebauer într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei.

articolul original.

Autoritățile din Brazilia au găsit cadavrul unei tinere la două zile după ce a fost dată dispărută

8 December 2022 at 20:56
image

O tânără în vârstă de 21 de ani a fost găsită moartă la numai două zile după ce a fost dată dispărută. Corpul neînsuflețit al fetei a fost găsit într-un șanț dintr-o pădure.

Laisa Alves a dispărut după ce a participat la o petrecere împreună cu iubitul ei. Părinții acesteia au fost îngrijorați când nu a ajuns acasă și au sesizat autoritățile, iar ca să crească șansele de a o găsi au făcut o postare pe rețelele de socializare care includea toate detaliile legate de dispariția Laisei.

Găsirea cadavrului

Poliția a reușit să găsească cadavrul tinerei de 21 de ani într-un șanț dintr-o pădure din municipiul Crato, statul Ceará, Brazilia, după două zile de căutări intense, informează Mirror.

Membri familiei au confirmat identitatea cadavrului cu durere în suflet, iar iubitul tinerei, care a fugit din ziua dispariției acesteia, rămâne suspectul principal al crimei.

Potrivit familiei victimei, Laisa Alves s-a aflat ultima dată în compania iubitului ei. Sora Laisei, Verdes Mares, a povestit cum bărbatul, înainte să dispară, era acoperit de zgârieturi pe față și pe corp.

Ancheta presupusei crime a lui Laisa se află încă în desfășurare.

articolul original.

Cât ajung să plătească românii pentru un brad de Crăciun

8 December 2022 at 20:55
image

Românii au pornit deja în căutarea bradului de Crăciun. Anul acesta, prețul a crescut considerabil față de anul trecut. Brazii artificiali au ajuns să fie un lux pentru mulți dintre români.

În hipermarketuri prețul brazilor tăiați variază în funcție de dimensiunea acestora, dar prețul poate ajunge și la 400 de lei. Cel mai ieftin brad ajunge să coste 40 de lei, iar în funcție de înălțime aceștia pot să fie 379 de lei (350-400 cm), 285 de lei (300-350 cm), 58 de lei (140-170 cm).

Cei mai ieftini brazi de pe piață pot fi găsiți în pepinierele Romsilva, acolo unde aceștia sunt vânduți, în medie, cu 35 de lei bucata.

Și brazii în ghiveci au ajuns să coste destul de mult, aceștia având prețuri cuprinse între 250 și 3.000 de lei, în funcție de înălțimea acestora.

Prețul brazilor artificiali depinde în funcție de înălțime, de cât de bogate sunt ramurile, dar și de prezența unor decorațiuni deja aranjate în brad. Prețul mediu al unui brad de acest tip este de 150 și 350 de lei.

Care sunt cei mai scumpi brazi anul acesta

Deși bradul natural păstrează tradiția Crăciunului, românii încep să aleagă mai mult bradul artificial, întrucât acesta poate fi folosit în fiecare an. Cu toate acestea, unii brazi artificial pot să coste mai mult decât un salariu mediu pe economie, conform evz.ro.

Desigur, și în cazul brazilor artificiali, prețul diferă în funcție de înălțimea lor. Un brad artificiali de 300 cm, confecționat din PVC + PE, cu 12 rânduri de ramuri principale, cu suport metalic inclus, cu vârfuri ninse și conuri și care are ace 3D, ajunge să coste 4,789 de lei.

Cei care își doresc un brad inedit pot apela la brazii aurii al căror preț pornește de la 719 lei  (220 cm).

articolul original.

Înaltul Reprezentant al UE avertizează lipsa unor capacităţi critice de apărare

8 December 2022 at 20:49
image

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, atrage atenția asupra faptului că Uniunii Europene ”îi lipsesc capacitățile critice” de apărare, motiv pentru care a pledat pentru cheltuieli militare comune ale statelor membre şi o mai mare cooperare cu industria de resort pentru a le putea acoperi şi a cerut totodată să se menţină sprijinul pentru Ucraina, transmite EFE.

”Ne dăm seama că ne lipsesc capacităţi critice de apărare. Ne lipsesc capacităţi de care avem nevoie pentru a ne apăra la un nivel superior de ameninţare”, a avertizat Borrell, într-o intervenţie la conferinţa anuală a Agenţiei Europene de Apărare (EDA).

Statele membre ar trebui ”să coopereze mai mult” apreciază oficialul, precizând că este necesar ca UE ”să continue să facă faţă nevoilor actuale şi să înceapă să pregătească viitorul securităţii comune”.

Creșterea cu 6 % a cheltuielilor pentru apărare față de 2020, în UE se marchează cea mai puternică rată de creștere anuală de la revenirea începută în 2015, după criza financiară; în comparație cu minimul istoric atins în 2014, cheltuielile pentru apărare au crescut cu aproape 52 de miliarde de euro, adică 32% în termeni reali.

Se majorează fondurile dedicate apărării

Potrivit celui mai recent raport al Agenției Europeane de Apărare, în 2021 cheltuielile europene totale pentru apărare s-au situat la un nou maxim de 214 miliarde euro, marcând o nouă creștere de 6% față de 2020 și al șaptelea an de creștere consecutivă – menționează Calea Europeană.

Raportul EDA arată că statele membre investesc în achiziționarea de echipamente de apărare și în cercetare și dezvoltare, cu o creștere de 16% față de 2020, totalizând un nivel record de 52 de miliarde de euro.

Cu 214 miliarde de euro, cheltuielile totale pentru apărare corespund la 1,5% din produsul intern brut (PIB) al celor 26 de state membre ale AEA, același nivel ca cel înregistrat în 2020.

Cea mai mare cotă dedicată înarmării

Raportul AEA constată că această creștere susținută a cheltuielilor globale se reflectă și în cifrele naționale. În 2021, din cele 18 state membre care au crescut cheltuielile, șase le-au majorat cu 10% sau mai mult. Cele mai mari creșteri s-au ridicat la peste 4 miliarde de euro, înregistrate de Italia, în termeni absoluți, și la 42%, 33% și 27%, în termeni relativi, în cazul Finlandei, Greciei și, respectiv, Sloveniei.

Cu toate acestea, opt state membre au redus cheltuielile, cea mai mare reducere națională fiind de 15% în termeni relativi.

Documentul concluzionează că, la nivel global, cheltuielile pentru apărare au făcut față impactului economic cauzat de pandemia COVID-19. Anunțurile făcute de statele membre în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei semnalează faptul că este probabil ca majorările cheltuielilor să continue în anii următori.

articolul original.

Kiev-ul îi răspunde ironic lui Merkel: „capitularea lui Putin poate fi acceptată în picioare”

8 December 2022 at 16:25
image

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că Ucraina nu are nevoie de o masă pentru negocieri cu Rusia, deoarece capitularea agresorului poate fi acceptată şi în picioare, conform RBC.

Danilov a răspuns unei declarații recente a fostului cancelar german Angela Merkel – cu privire la negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă – din cadrul unui interviu pentru Die Zeit unde a afirmat că războiul din Ucraina trebuie să se încheie la masa negocierilor, ca orice alt conflict.

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev a amintit de „acordurile de la Minsk„, care nu au dus la pace: „Pentru a pune capăt războiului, Ucraina nu are nevoie de o masă pentru negocieri, capitularea lui Putin poate fi acceptată în picioare.

Merkel a participat la acordurile de la Minsk, iar rezultatele sunt cunoscute” – a declarat Danilov ironic.

Danilov: doar o Rusie denuclearizată și demilitarizată poate garanta pacea lumii

„Problema este de a garanta securitatea mondială din partea așa-zisei Rusii, nu vice-versa.
Experiența Budapestei ar putea fi utilă. Când ești neînarmat, nu ești o amenințare. Din păcate, știm.
Așa-zisa Rusie denuclearizată și demilitarizată este cea mai bună garanție a păcii pentru Europa și lume” a adăugat recent oficialul ucrainean pe pagina sa de facebook.
articolul original.

Cumpăna Schengen e o șansa să reclădim împreună încrederea

8 December 2022 at 16:24
image

Ambele țări, Austria și România sunt într-un clinci nemaivăzut. Austria a blocat cu succes admiterea României în spațiul Schengen. Diplomația austriacă a căzut, lipsită de grație, în cap, însuși Metternich se întoarce scârbit în mormânt.

Waterloo-ul lor va fi însă șansa noastră. Cumpăna Schengen ne-a unit și e cazul să înțelegem astfel mai bine ce ne dorim și ce putem să obținem. Discuția publică, purtată chiar sub imperiul emoției, ne ajută să înțelegem că suntem capabili de a învăța din această cabală.

Acum 11 ani, respingerea aderării la Schengen îl făcea pe premierul de atunci, aparținând aceleiași familii de partide conservatoare, ca și cancelarul actual al Austriei, să plece de la cârma guvernului de la București. După Schengen-ul zilei de astăzi Austria a îmbrățișat Croația coastei dalmate și rămas în ofsaid european. Eșecul ne va costa pe noi nu numai timp și bani ci și încrederea în funcționalitatea UE.

Unii vor alege să-i întoarcă spatele, alții vor înțelege că UE are actori mari și mici, centrali și periferici, talentați și/ sau norocoși și alții…, carevasăzică neutri. Așa să fie. Diversitatea asumată poate fi un liant al unității. E momentul să ne gândim la ce va urma.

Recâștigarea încrederii reciproce, între România și Austria, este singura cale înțeleaptă de urmat. Apelurile la un boicot împotriva produselor austriece pe piața românească sunt la fel de stupide ca și veto-ul austriac, izvorât dintr-un egoism surprinzător pentru opinia publică din ambele noastre țări.

Un boicot este o insultă adusă pieței comune europene! Și nu se face. Pentru că aparentul dezastru Schengen de astăzi este bineînțeles o fractură de încredere doar între unii dintre politicienii ambelor țări și nu între oamenii de rând. Omul de pe strada este pe bune nepăsător față de „cestiunea arzătoare” pentru politicieni, numită… Schengen.

Oamenii simpli privesc mirați, dezgustați, enervați și în foarte mare măsură sunt și dezinteresați să înțeleagă gâlceava Schengen. Acesta-i norocul nostru, români și austrieci, care ne permite să începem deîndată să reclădim ce au distrus politicienii în ultimele săptămâni. România va intra în Schengen și gâlceava politică va fi uitată.

articolul original.

Luis Guzman, starul din Wednesday, despre părinții din România

8 December 2022 at 16:21
image

Wednesday, serial produs de Netfilix, a fost filmat într-o mare majoritate în România, lucru care îi face pe artiștii transpuși  în personajele serialului să se gândească la țara noastră. Luis Guzman, unul dintre starurile serialului, a dat note unor expresii tipice părinților români în relația cu copiii lor.

Cum a reacționat Luis Guzman la expresiile din limba română

„Când copilul strănută, părintele spune, în 9 din 10 cazuri, „Dacă răcești, nici nu mă uit la tine”. În nici un caz! O să dau nota 1. Nu le poți spune asta copiilor. Ai grijă de ei, iubește-i. Pentru că știi ce se va întâmpla? Vor strănuta lângă tine și apoi o să te trezești că vei strănuta și tu!”, este unde dintre reacțiile analizate de Luiz Guzman, interpretul personajului Gomez Addams.

Unii dintre fanii serialului Wednesday s-au amuzat pe baza clipului cu Luis Guzman, iar alții au ținut să atragă atenția că unele dintre expresiile date starului nu au fost traduse bine. Fanii au menționat și faptul că nu au întâlnit până acum unele expresii, conform click.ro.

Iată cum se realizează stilul personajului Wednesday Addams

Datorită faptului că fanii serialului au fost atrași de machiajul și stilul lui Wednesday Addams din celebrul serial, Nirvana Jalalvand, responsabilă pentru transformării actriței Jenna Ortega, a postat un clip video pe Instagram chiar din studiourile Buftea. Ea a menționat că cea mai dificilă parte a realizării styling-ului a fost obținerea lungimii egale a cozilor împletite alea personajului Wednesday.

articolul original.

Paul Stănescu: Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE

8 December 2022 at 16:20
image

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, spune că Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE și liderii instituțiilor europene:

“Avem obligația să nu uităm poziția sfidătoare a cancelarului Austriei, Karl Nehammer, de a se opune intrării României în Schengen. O datorăm românilor și intereselor de stat ale României. Opoziția austriacă din Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu a avut rațiuni tehnice, angrenate în fapte. Toate instituțiile UE, toate statele membre au spus DA: ”România merită în Schengen”, Austria a spus NU: ”România nu intră în Schengen”.

Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE și liderii instituțiilor europene. O poziție istorică rușinoasă bazată pe argumente inventate, pe minciuni, pe rațiuni electorale și pe interese economice.

Sfidarea ipocrită a cancelarului Austriei nu reprezintă eșecul României, pentru că un stat nu are cum să lupte cu capriciile vremelnice ale unor politicieni care înțeleg greșit politica europeană și actualul context regional”.

Paul Stănescu susține că Partidul Social-Democrat și socialiștii europeni au făcut tot ce era politic și omenește posibil ca România să fie unanim sprijinită.

“Stânga a arătat că este o familie politică europeană puternică, unită și că ne susținem reciproc interesele. Dreapta austriacă a trădat spiritul Uniunii Europene și așteptăm să vedem dacă PPE se va debarasa de un astfel de partid sau va aproba tacit această mizerie.

Acest moment este pentru noi un semnal brutal de a ne trezi din idealismul politic european și de a discuta mai mult despre un pragmatism rațional.

Românii trebuie să știe pentru mult timp de acum înainte că Austria a prejudiciat România din punct de vedere economic și politic. De aceea, statul român are obligația morală, economică, politică și diplomatică să judece acest afront și votul negativ al Austriei în mod proporțional”.

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis: “Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă”

8 December 2022 at 16:10
image

Președintele Klaus Iohannis a precizat într-o declarație de presă că România merita să primească un vot favorabil pentru aderarea la Schengen.

Acesta a avertizat că  votul negativ al Austriei din cadrul reuniunii riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene

“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

Iohannis a mai precizat că România va continua să acționeze “cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”.

articolul original.

Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)

8 December 2022 at 12:54
image

Toate variantele sunt deschise, a declarat Adrian Cioroianu, fost ministru al afacerilor externe, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a comentat veste că Germania și Luxemburg ar condiționa aderarea Croației la spațiul Schengen de ridicarea vetourilor care blochează intrarea României și a Bulgariei.

România se confruntă cu opoziția Austriei, iar în cazul Bulgariei se opun atât Austria, cât și Olanda.

Adrian Cioroianu, pe B1 TV: „Eu nu îi văd pe austrieci dând înapoi”

Întrebat la ce ne putem aștepta, fostul șef al diplomației române a afirmat: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci… și dacă ar face-o, la toate presiunile care s-ar putea extinde asupra lor, ar încasa-o probabil acasă, adică și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern – și asta cred că îi determină. Până la urmă, să fiu foarte deschis cu dumneavoastră, nu aș fi deloc supărat pe Croația dacă intră cu 100 de zile, cu 200 de zile înaintea noastră (…). Dacă ne-ar lua-o înainte Croația, n-ar fi o dramă„

„Oricum, repet, știm astăzi sau vom ști la sfârșitul zilei mai mult decât știam ieri. Nu aveam nicio certitudine. Ani de zile n-am avut nicio certitudine. Acum se discută despre calendarul care ne interesează, în condițiile în care marea parte a partenerilor noștri ne susțin – și, iată, înțeleg că Germaniei i s-a alăturat și Luxemburgul în a condiționa aderarea tuturor celor trei”, a continuat el.

„Să fim sinceri cu noi înșine. Până acum era Croația și, pe cealaltă parte, eram România și Bulgaria, noi cu Bulgaria suntem în tandem în toată istoria aderării noastre europene. A fost tandemul acesta, ne place, nu ne place (…). Eh, acum, iată, sunt țări care spun, nu, domne`, ori trei, ori le amânăm pe toate. Deci noi nu ieșim în pierdere din povestea asta. Sigur că e frustrant, sigur că ne-am fi bucurat să fi intrat cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar oricum vom avea un calendar, ceea ce înseamnă mai mult decât aveam”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Întrebat dacă se știe sigur că va exista un calendar, Adrian Cioroianu a adăugat: „Eu am înțeles că Austria a venit cu ideea acestui calendar”.

articolul original.

Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen

8 December 2022 at 12:42
image

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a inițiat o procedură neangajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, concesionat în proporții egale de către OMV Petrom și Romgaz.

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom a devenit pe plan local ținta criticilor publice

Procedura de rezervare de capacitate viitoare de transport de gaze survine într-un moment în care, din cauza tensiunilor politice generate de refuzul Austriei de a accepta intrarea României în Schengen, compania-mamă austriacă a OMV Petrom a devenit pe plan local ținta criticilor publice.

Este vehiculată inclusiv ipoteza că unul din motivele poziției Vienei pe acest dosar este dorința grupului OMV ca autoritățile de la București să modifice Legea offshore în favoarea sa, eliminând prevederea privind preempțiunea statului român la accesarea cantităților de gaze vândute de concesionari prin contracte bilaterale.

Procedura de testare a cererii este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, pentru ca Transgaz să poată demara anul viitor lucrările de construcție la proiectul de dezvoltare pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre, prin care acestea vor putea ajunge și în Bulgaria, Ungaria, Austria și Ucraina.

Conductî de peste 308 kilometri între Tuzla și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu

Proiectul constă în edificarea unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu.

″În data de 7 noiembrie 2022, Transfaz a primit o cerere de capacitate incrementală pentru un punct de intrare/ieșire în/din sistemul national de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța, cu scopul preluării gazelor din Marea Neagră″, a transmis compania, potrivit Profit.

Astfel, Transgaz a demarat etapa neangajantă a procesului de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla, cererile de capacitate de transport pe viitoarea conductă din partea jucătorilor interesați urmând a fi primite în perioada 8 decembrie – 22 decembrie 2022.

O procedură similară angajantă a fost derulată în 2018, fiind finalizată cu succes, însă totul a trebuit anulat după ce ExxonMobil și OMV Petrom, concesionarii de atunci ai Neptun Deep, au amânat pe termen nedefinit decizia finală de investiție, din cauza prevederilor nefavorabile investitorilor din prima variantă a Legii offshore.

articolul original.

Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”

8 December 2022 at 12:37
image

Aderarea României la spaţiul Schengen ar face ca drumul de la Bucureşti la Viena să fie de doar 12 ore, dacă am conduce între cele două destinaţii. În clipa de faţă, cam 120.00 de români au făcut din Austria a doua lor casă, conform statisticilor oficiale.

Austria a anunţat că va vota împotriva României, cu puţin timp înainte de începerea Consiliului JAI. Un vot vital, care ne desparte practic de un rezultat pe care România îl aşteaptă de mai bine de un deceniu.

Românii stabiliţi în Austria, despre intrarea României în Spaţiul Schengen

„Din propria experienţă chiar nu pot să zic ca nu suntem văzuţi bine de către ei. De 20 de ani de când sunt în Austria NU m-am simţit îndepărtată de ei sau urâtă, chiar NU”, a mărturisit o româncă stabilită în Austria de 20 de ani, potrivit Observator.

Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea românilor în Schengen”, a transmis un român din Austria.

„„Se știe că există negocieri și pe alte planuri. Pe afaceri sau altele. De curând au spus că prin România trec foarte puțini, doar câteva mii. Aceștia care trec, trec din Serbia în România, dar sunt înregistrați”, a comentat Daniela Pisoiu, profesor universitar la Viena.

Motivul pentru care Austria votează împotriva României

75.000 de migranţi ilegali care vin din România şi Bulgaria reprezintă mărul discordiei între Austria şi restul Europei. Este motivul pentru care Austria spune „nu” aderării noastre la spaţiul Schengen. Chiar înainte de Consiliul JAI, miercuri seara, Viena a publicat noi analize, care arată că imigranţii ilegali trec tot mai des prin Bulgaria şi România.

Potrivit raportului, în rândul grupurilor de traficanţi, Bulgaria este considerată o ţară de tranzit în care traficul este organizat ulterior prin Serbia sau România. Românii se află pe locul patru în top 10 naţionalităţi ale traficanţilor din Austria. În comparaţie cu Ungaria, România este considerată o frontieră uşor de trecut şi, prin urmare, este adesea aleasă ca rută din Serbia spre Ungaria. Măsurile de frontieră din Grecia conduc în mod repetat la o schimbare a traseului către frontiera turco-bulgară.

articolul original.
❌