ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022B1TV

În magazinele din Rusia se vinde noua hartă a lumii cu Ucraina ca parte a Federației Ruse

28 September 2022 at 18:10
image

În lanțul de magazine Fix Price se vinde o „hartă decorativă a lumii”, pe care granițele de stat ale Rusiei au fost modificate semnificativ, anunță rador.ro.

Cititorii unui canal de Telegram au anunțat administratorii grupului despre acest fapt, iar ei au verificat informația și, ulterior, au stabilit că este adevărată. În special, pe hartă, întregul teritoriu al Ucrainei este inclus în componenţa Rusiei, iar insula Sahalin este trecută ca aparținând Japoniei.

В магазинах Fix Price продают «декоративную карту мира» с Украиной в составе России. …………….. pic.twitter.com/ywhhtyD553

— саша лу (@sashalu_) September 28, 2022

La mijlocul lunii septembrie, în Duma de Stat au fost depuse două proiecte de lege, care introduc pedepse și echivalează cu extremismul distribuirea și publicarea hărților și imaginilor „care contestă integritatea teritorială a Rusiei”.

Pentru distribuirea unor astfel de hărţi, autorii proiectului de lege, inclusiv președintele Comitetului Dumei pentru securitate și combaterea corupției, Vasili Piskariov, propun pedepsirea cu amenzi sau arest până la 15 zile.

articolul original.

Lukașenko despre exodul rușilor: „Lasă-i să fugă. Nu am fost deosebit de îngrijorat când câteva mii au plecat în 2020”

28 September 2022 at 18:05
image

Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin s-au întâlnit, recent, la Soci. Cei doi au discutat despre ultimele evenimente din țară și au comentat exodul rușilor. Se pare că președintele belarus nu este îngrijorat de plecarea masivă a concetățenilor după acțiunile de protest din 2020.

Lukașenko, despre plecarea belarușilor din țară

„E o perioadă dificilă. Sunt oameni diferiți. Ici și colo, sunt o mulțime. Îi vedem. Lumea e speriată de mobilizare,  cineva a fugit în străinătate. Rusia are 25 de milioane de resurse de mobilizare. Ei bine, să fugă 30 de mii, ei bine, 50 de mii. Lasă-i să fugă.

Nu știu ce crezi despre asta, dar nu mi-am făcut griji când au plecat câteva mii în 2020. Trebuie doar să decideți ce să faceți cu ei. Fie lăsați-i să vină aici, fie lăsați-i să se hrănească acolo cu pâine gratuită.

În cele din urmă, putem ajunge la o înțelegere aici și să nu alergăm prin Europa și America, așa cum a fost cazul revoluției bolșevice și după ea. Situația nu este aceeași”, a spus liderul belarus.

Acesta este un fragment din discursul lui Alexandru Lukașenko la începutul întâlnirii cu Vladimir Putin de la Soci. Începutul întâlnirii a fost difuzat pe posturile propagandistice.

Putin crede că viitorul Europei este alături de Rusia și Belarus

Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”, a declarat, zilele trecute, președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, transmite EFE.

„Ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric şeful statului din Belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Liderul de la Kremlin a continuat gândul omologului său și a declarat că șările europene trebuie „să îi trateze cu respect”.

articolul original.

Cătălin Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt. Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt. Bode trebuie să zboare din politică. Nu știu ce mai așteaptă Ciucă înainte de a-și da demisia (VID

28 September 2022 at 18:04
image

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, a analizat în termeni extrem de duri scandalul extins de plagiat în care sunt implicați premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației.

Avramescu a insistat că plagiatul este o formă odioasă de furt, dar n-ar trebui să ne mire că o vedem la așa-zisa noastră clasă politică, în fapt, „o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic”.

Politologul a explicat de ce e absolut inacceptabil faptul că Bode își ține la secret teza de doctorat și de ce vinovată pentru situația în care se află Ciucă e și Ligia Deca. Aceasta este consilierul pentru Educație al președintelui Klaus Iohannis, despre care Avramescu spune că e „patronul politic” al lui Ciucă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt

„Plagiatul e o formă de furt și e o formă odioasă de furt. (Plagiatul a devenit politică de stat) pentru că furtul este o politică de stat.

Furtul e în diferite forme, metode, se fură bani din buget, se trafichează influență, se fură titluri academice.

E pe undeva logic că o clasă politică… Mai curând o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic… Deci nu e o întâmplare, e în ADN-ul lor uman”, a spus profesorul, pentru B1 TV.

Bode își ține la secret lucrarea de doctorat. Avramescu: Absolut inacceptabil!

Acesta s-a referit apoi la situația particulară în care se găsește Lucian Bode, ministrul de Interne.

Dl Bode… Aici e o afacere de-a dreptul șocantă… Știința e, prin definiție, publică. Există un motiv foarte bun pentru care susținerile de doctorat sunt publice. Nu poți să stai acolo într-o cameră, cu perdelele trase, și să spui ”eu sunt doctor în științe; am descoperit ceva”. Trebuie să demonstrezi lumii, publicului, specialiștilor, în primul rând.

Ideea că există o teză care e undeva acolo, nimeni n-o poate vedea decât dl Bode, e ceva șocant și iresponsabil… Repet, știința e o activitate publică!

Acolo e un caz foarte clar, foarte clar, nici nu avem de discutat! Bode trebuie să zboare din politică, din savantlâncul ăsta pe care și-l imaginează el că-l face. E inadmisibil ce face Bode”, a continuat Cătălin Avramescu.

Ce spune Avramescu despre plagiatul lui Ciucă

„Cazul lui Ciucă e iar foarte, foarte grav. Emilia Șercan a publicat extrase masive din ”opera” de doctorat a dlui Ciucă și e clar că e caz grav de plagiat! Faptul că instituțiile se târâie până a da un verdict nu trebuie să ne descurajeze, nici să discutăm foarte mult. Nici nu e prima dată, aduceți-vă aminte de cazul lui Ponta. Verdictul de plagiat e unul academic, nu juridic. Poate să aibă și o componentă juridică, dar dacă titlul de plagiat e dat de comunitatea științifică…

Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a mai declarat Cătălin Avramescu, pentru B1 TV.

articolul original.

Cristina Neagu nu mai este lider la salarii / Cine este sportivul care câștigă cel mai bine în România

28 September 2022 at 17:47
image

Handbalista Cristina Neagu nu mai este lider la salarii în sportul românesc. Aceasta câștigă 20.000 de euro pe lună, la CSM București, însă Rapid investește în sportul de performanță și propune astfel un salariu mai mare pentru un component legitimat în cadrul clubului, scrie ProSport.

Baschetbalistul american Darius Johnson-Odom este cel mai bine plătit sportiv din disciplinele de echipă, exceptând fotbalul, acesta fiind jucător transferat vara aceasta la formația giuleșteană.

Cât câștigă cel mai bine plătit sportiv din România

Cristina Neagu, cu 20.000 de euro pe lună, era până în această toamnă cea mai bine plătită jucătoare din România. Acum, aceasta a fost deturnată de baschetbalistul echipei Rapid, Odom, care, potrivit sursei menționate anterior, câștigă 22.500 de euro pe lună de la clubul alb-vișiniu.

CS Rapid are un plafon de aproximativ 13.000 de euro lunar pentru fiecare sportiv al clubului, bani proveniți din bani publici, motiv pentru care diferența este suportată din surse private.

În spatele salariului uriaș primit de baschetbalistul celor de la Rapid stă valoarea acestuia, căci surse apropiate de club consideră că Odom este cel mai bun jucător american care a jucat vreodată în România.

Acesta are 32 de ani, măsoară 1.87 de cm și evoluează pe poziția de coordonator.

articolul original.

Autoritățile daneze: Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-a scurs deja

28 September 2022 at 17:24
image

Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus sabotaj în Marea Baltică, a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze, potrivit AFP.

„O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte. Ne așteptăm ca restul să scape până duminică”, a declarat șeful autorității daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw, într-o conferință de presă.

Scurgerea de gaz provoacă o fierbere generalizată în mare

Ministrul danez al Apărării a declarat miercuri dimineață că, din cauza cantității mari de scurgeri, care provoacă o fierbere generalizată în mare, va fi necesar să se aștepte „una sau două săptămâni” înainte de a începe inspecțiile la structurile avariate.

Din motive tehnice, cele două instalații au fost umplute cu gaz, în pofida faptului că nu funcționau din cauza războiului. Organizațiile de protecție a climei au menționat că Nord Stream 1 și 2 conțineau aproximativ 350.000 de tone de gaz natural – metan – care este un generator important de gaze cu efect de seră, dăunător pentru climă.

Greenpeace a subliniat că acest lucru corespunde efectului a aproape 30 de milioane de tone de CO2, adică mai mult de două treimi din emisiile anuale ale vecinilor danezi.

De ce se tem agențiile germane de securitate că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că Marina germană contribuie la ancheta privind scurgerile de gaz, adăugând că situația trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificați rapid.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

articolul original.

Administrațiile ilegitime puse de Moscova la Lugansk și Herson îi cer lui Putin anexarea la Rusia

28 September 2022 at 12:52
image

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson solicită Kremlinului anexarea la Rusia după organizarea unor așa-numitelor referendumuri condamnate de comunitatea internațională.

Discuțiile pe surse din Rusia amintesc și de o posibilă nouă regiune federală formată din teritoriile anexate recent alături de Crimeea, ocupată în urmă cu opt ani notează Liber TV.

Ca pe vremea lui Stalin

Dragă Vladimir Vladimirovici (…), vă cer să examinaţi problema aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia, ca subiect al Federaţiei ruse”, își începe postarea, pe Telegram, liderul separatist prorus din Lugansk(estul Ucrainei), Leonid Pasecinik.

La rândul său, șeful administraţiei instalate de Moscova la Herson(sudul Ucrainei), Vladimir Saldo, a trimis liderului de Kremlin un mesaj asemănător.

Rusia ar intenționa formarea unui noi district alcătuit din teritoriile ocupate recent

Rusia ar avea în vedere crearea unui nou district în cadrul Federaţiei Ruse prin unificarea teritoriilor ocupate în Ucraina şi pe care l-ar putea numi „Districtul Crimeea”.

Informația fost transmisă pentru publicația rusă Vedomosti de către o sursă din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), apropiată autorităţilor proruse din Crimeea.

Astfel, ca urmare a ilegalelor „referendumuri’ din zonele amintite, în Rusia ar putea fi legiferat un nou district federal în componenţa căruia ar urma să intre teritoriile ucrainene anexate ilegal alături de peninsula Crimeea, anexată în 2014.

articolul original.

Emilia Șercan, după declarația lui Ioan Pleșa: Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu. Ministrul încearcă să facă orice pentru a scăpa de acuzația de plagiat (VIDEO)

28 September 2022 at 12:50
image

Autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, a explicat jurnalista Emilia Șercan, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și unul dintre liberalii acuzați de plagiat, a publicat o declarație a prof. Ioan Pleșa în încercarea de a răspunde la acuzațiile cu care se confruntă.

Emilia Șercan, pe B1 TV: : Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu

Întrebată de ce crede că argumentele nu stau în picioare, Emilia Șercan a explicat: „Argumentele nu stau în picioare pentru că, așa cum au spus și juriștii pe care i-am consultat în momentul în care am publicat materialul, nu poți să predai autoratul asupra unei creații, adică nu putem să spunem că «Mona Lisa» a fost semnată de Leonardo Da Vinci și de mâine încolo este semnată de Sorin Cîmpeanu, de exemplu, sau cartea «Solenoid» este semnată de Mircea Cărtărescu, un lucru de maximă notorietate, iar de mâine înainte este semnată de Sorin Cîmpeanu, așa ceva nu se poate”.

„În legătură cu o lucrare, o operă, o creație, poți eventual să comercializezi diverse tipuri de drepturi legate de aceasta, dreptul, de exemplu, de a obține beneficii în legătură cu opera respectivă, dreptul de a licenția multiplicarea respectivei opere ș.a.m.d., dar autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, chiar și în baza unor scrisori publice sau nepublice”, a continuat jurnalista, la rândul său profesor universitar.

„Domnul Ioan Pleșa înțeleg că a ajuns la vârsta de 92 de ani, îi urez foarte multă sănătate și toate cele bune, dar îi face un mare deserviciu domnului Cîmpeanu și își face și sieși un mare deserviciu, pentru că dacă spune în această scrisoare faptul că au lucrat împreună la perfecționarea și la îmbunătățirea respectivului curs, dar dumnealui nu l-a semnat niciodată pe Sorin Cîmpeanu ca autor al respectivului curs, înseamnă că domnul Pleșa și-a însușit în mod fraudulos munca lui Sorin Cîmpeanu”, a mai spus Emilia Șercan.

„Dacă au lucrat împreună la redactarea respectivului curs, de ce domnul Pleșa nu l-a semnat și pe Sorin Cîmpeanu să apară amândoi ca autori ai respectivelor capitole și de ce domnul Cîmpeanu, în 2006 și în 2009, s-a semnat singur autor al respectivelor capitole și nu l-a semnat și pe domnul Pleșa drept coautor? Sunt lucruri de un maxim bun simț, care pot fi observate și desprinse, concluzionate din această scrisoare”, a continuat ea.

Întrebată dacă e de părere că există ceva ce aflăm în plus după această ultimă poziție a ministrului, Emilia Șercan a spus: „Da, aflăm faptul că domnul Cîmpeanu este capabil de orice lucru pentru a demonstra contrariul și asta arată de fapt că este conștient de gravitatea lucrurilor pe care eu le-am arătat în ancheta mea de acum două zile și că încearcă să facă orice lucru care sfidează și logica, și bunul simț pentru a scăpa de acuzația de plagiat și de însușire frauduloasă a autoratului celor 13 capitole”.

articolul original.

Nicuşor Dan a anunțat că a oprit apa caldă la Primăria Capitalei ca să facă economie

28 September 2022 at 12:34
image

Primarul general susţine că în acest moment centrala care furniza apă caldă pentru angajaţi a fost oprită. Între timp aproape 650 de blocuri din sectoarele 1, 2 și 4 din Capitală au rămas fără apă caldă fără să-și dorească neapărat să facă vreo economie.

În plus, le cere angajaţilor să oprească calculatoarele atunci când nu au nevoie de ele

„În ceea ce priveşte Primăria Municipiului Bucureşti, ne-am uitat la iluminat după orele de program.
În acest moment avem oprită centrala care furniza apă caldă pentru angajaţi şi am transmis instrucţiuni din acestea de bun simţ, oprirea calculatorului după ora de program şi tot ce înseamnă energie electrică”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Tot miercuri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a arătat de părere că majorarea salariilor primarilor, o măsură votată deja de Parlament, nu este oportună în acest moment.

Pe de altă parte, edilul susține că nu poate atrage specialiști în primărie deoarece aceștia încasează venituri mult mai mari în sectorul privat.

articolul original.

Ambasada SUA de la Moscova le-a cerut cetățenilor americani din Rusia să părăsească imediat țara

28 September 2022 at 12:28
image

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat” Rusia. „Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”’, arată Ambasada SUA la Moscova.

Cetățenii americani, îndemnați să părăsească Rusia

Avertizarea are loc în contextul în care la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

„Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt „extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.

„Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă „cât mai repede cu putinţă”.

Dificultăți majore după mobilizare

Nici măcar cei mai loiali propagandiști ai lui Putin nu s-au mai abținut să nu critice modul în care se face mobilizarea.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Margarita Simonian, șefa Russia Today, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”.

Ea și Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, s-au plâns într-o dezbatere că sunt chemați la arme bătrâni și bolnavi, în timp ce oamenii care chiar au experiență militară nu au primit ordin de încorporare. Soloviov a avut o propunere în stilul caracteristic despre cum ar putea fi rezolvată situația: „Am putea să îi împușcăm pe cei responsabili?”.

Ambii au reproșat și faptul că noii recruți primesc arme vechi și ruginite.

articolul original.

Alina Bădic, despre cum să îți vindeci Karma cu Neptun în Pești: „A înțelege este până la urmă scopul astrologiei”

28 September 2022 at 12:27
image

Alina Bădic a vorbit despre menținerea echilibrului interior, precum și despre ce este de fapt Karma, cum și când acționează ea. De asemenea, aceasta a adus în discuție și șansă persoanelor de a se reabilita în fața Destinului.

Alina Bădic: Avem șansa de a ști foarte exact cine am fost în ultimele vieți

„Vă întrebați vreodată cu ce bagaj veniți din existențele anterioare? Ce ați făcut altădată și cum puteți repara o potențială faptă rea … Ce este de fapt Karma, Cum și Când acționează Ea? Din fericire, trăim momente de mare forță, care activează ceea ce am trimis în Univers altădată, chiar dacă la naștere memoria existenței noastre trecute s-a șters. Perioada permite însă prin „zile portal” și prin intersecții de natură subtilă, corelate direct cu astralul descărcări puternice, care activează conexiuni ce ne pun în fața Oglinzii a ceea ce am făcut în trecut”,  a precizat Alina Bădic pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește poziționarea unei persoane față de Univers, Alina Bădic a spus: „Nu ne rămâne decât să analizăm cu detașare evenimentele cu care ne intersectăm și mai ales ceea ce ne agresează major în această perioadă. Cu Neptun în cea mai relevantă poziție din punct de vedere al descărcărilor karmice din ultimii 200 de ani, mai exact pe ultimele grade ale cercului zodiacal avem șansa de a ști foarte exact cine am fost în ultimele vieți și ce am făcut, dacă am lucrat pentru misiunea noastră karmică pozitiv sau dacă ne-am împotrivit planului Divin”.

Alina Bădic: A înțelege este până la urmă scopul astrologiei

Cei care se confruntă cu așa ceva trebuie să analizeze tipul de eveniment sau de agresiune care persistă în viața lor în această perioadă.

„Acesta este cu adevărat Mentorul nostru spiritual. Este ca și când Universul vorbește cu noi într-un limbaj concret, acela al trimiterii unor „acțiuni mesager” clare prin care ne atrage atenția unde ne dorește mai buni”, a scris Alina Bădic.

Referitor la ceea ce ne face vulnerabili în această perioadă, precum și gândurile care ne agresează, Alina Bădic a explicat: „Nu riposta! Nu te revolta! Acceptă o realitate care îți dă șansa de a fi mai bun, de a înțelege consecințele propriilor greșeli. A înțelege este până la urmă scopul astrologiei, a descifra algoritmii și intersecțiile absolut firești la care suntem supuși, cât și eficiența accesului la informații.

Deși schimbat ca și context, Neptun în semnul Peștilor se întoarce același ca acum 165 de ani… cu aceeași invitație de transformare totală. De neignorat, cu o tenacitate năucitoare ne arată în fiecare moment punctele noastre vulnerabile, în speranța de a ne ajuta să constatăm singuri care este elementul din viața noastră prin care ne-am îndepărtat fundamental de noi înșine și ca atare de Divinitate”.

articolul original.

Volodimir Zelenski susține că referendumurile false ale lui Putin au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat: „ Nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei”

28 September 2022 at 07:59
image

Liderul de la Kiev a transmis că dacă Rusia va încerca să anexeze teritorii din Ucraina pe baza așa-ziselor „referendumuri” organizate în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, acest lucru va însemna închiderea oricăror negocieri de pace în viitor cu Moscova, potrivit Ukrainska Pravda.

Zelenski: Referendumurile false ale Rusiei au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat

Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la iniţiativa Ucrainei, în format videoconferinţă şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii şi dreptului internaţional.

„(n.r. – Anexarea) este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele dreptului internațional. Și aceasta este o încercare foarte cinică de a forța oamenii din teritoriul ocupat al Ucrainei să se mobilizeze în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva propriei lor patrii!”, a subliniat președintele ucrainean.

„Recunoaşterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a aşa-numitului scenariu Crimeea şi o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei. Anexarea este genul de mişcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanităţi”, a precizat acesta.

Potrivit liderului de la Kiev, există o singură modalitate de a preveni astfel de acțiuni ale Rusiei: excluderea acesteia din toate organizațiile internaționale (sau suspendarea calității de membru) – în special, privarea acesteia de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto.

„Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ţine lumea la un pas de un dezastru de radiaţii şi, în acelaşi timp, ameninţă cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”, a susținut Volodimir Zelenski.

De asemenea, acesta consideră că sunt necesare noi sancţiuni globale dure împotriva Federaţiei Ruse: „În Ucraina şi în acest război se apără nu doar independenţa noastră, nu doar dreptul la viaţă al poporului nostru, ci şi dreptul internaţional ca atare. Ucraina trebuie să primească tot ajutorul de apărare şi financiar necesar pentru ca agresorul să piardă”.

articolul original.

Imagini înfricoșătoare din satelit cu fulgerele care străbat uraganul Ian deasupra Golfului Mexic (VIDEO)

28 September 2022 at 07:55
image

Imagini înfricoșătoare cu uraganul Ian au fost surprinse de NASA deasupra Golfului Mexic. Uraganul este surprins în timp ce se manifestă violent cu furtuni puternice. De asemenea, fulgerele se văd ca niște sclipiri de culoare mov.

Uraganul Ian face ravagii în Cuba

Clipul surprinde evoluția uraganului timp de o oră și jumătate, deasupra Golfului Mexic.

Satelitul a captat, de asemenea, numeroase fulgere – reprezentate în clip cu sclipiri violete.

Imaginile au fost preluate marți de NASA și de satelitul GOES-16 al Administrației Naționale pentru Oceanii și Atmosfere.

As #HurricaneIan churns near Cuba, #GOESEast can see its distinct eye as well as #lightning flashing around the storm.#Ian is a major Category 3 #hurricane that is continuing to strengthen in the southeastern Gulf of Mexico.

Latest: https://t.co/FYrreOueMf pic.twitter.com/Rh85xqu0Rt

— NOAA Satellites (@NOAASatellites) September 27, 2022

Rețeaua electrică a Cubei s-a prăbușit, lăsând întreaga țară fără curent în urma uraganului Ian, în timp ce locuitorii din Florida se pregăteau pentru sosirea a ceea ce se așteaptă a fi o furtună catastrofală de categoria 4.

Cuba a fost lovită marți de futuni violente și de inundații, care au afectat infrastructura, a informat presa de stat, în timp ce unele dintre cele mai importante ferme de tutun din țară au fost devastate.

Uniunea Națională a Electricității din Cuba a spus că energia electrică va fi restabilită treptat marți noaptea și miercuri dimineața.

Rețeaua electrică veche de zeci de ani a insulei s-a clătinat de luni de zile, cu pene de curent frecvente, dar oficialii au spus că furtuna s-a dovedit prea puternică, provocând o defecțiune care a stins luminile pentru cei 11,3 milioane de locuitori ai săi.

Centrala termoelectrică Antonio Guiteras „nu a putut fi sincronizată”, a spus un jurnalist de la o agenție de presă administrată de stat.

articolul original.

Cătălin Drulă: Bode și Burduja au făcut matrapaslâcuri în acordarea împrumutului pentru Blue Air / În 2022, lucrurile sunt chiar mai grave. Vorbim de o țeapă, un Caritas, cu sute de mii de români păgubiți (VIDEO)

28 September 2022 at 07:54
image

Liderul USR, Cătălin Drulă, îi acuză pe liberalii Lucian Bode și Sebastian Burduja că au făcut „matrapaslâcuri” în acordarea ajutorului de stat pentru Blue Air în 2020, însă susține că în ceea ce privește anul 2022 „lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave„ și „vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români”.

Cătălin Drulă (USR) lansează acuzații în scandalul Blue Air

„E un întreg rechizitoriu. Eu cred că cineva din Ministerul Finanțelor a vrut să se pună la adăpost și a spus totul dinainte într-un document care a scăpat pe un site oficial al statului român, îl puteți găsi pe site-ul Ministerului Finanțelor. Așa vedem matrapaslâcurile făcute de Bode și Burduja în acordarea acestui împrumut”, spune fostul ministru al Transporturilor.

„Dacă mergem înainte către anul 2022, aici lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave. Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români. Avem scrisori disperate de la compania Blue Air în care ne spun că nu își mai pot plăti ratele, notifică statul român”, a adăugat liderul USR.

„Tot în luna mai, și asta este foarte interesant, preocuparea domnului Grindeanu era, în caz că statul preia această companie, să aibă grijă să nu ajungă la Ministerul Transporturilor așa cum fusese ordonanța din 2020. În luna mai, în Camera Deputaților, prin Comisia de transporturi, prin deputații PSD, la comanda domnului Grindeanu, a fost introdus un amendament și votat, în ciuda opoziției USR, astfel încât compania să ajungă la AAAS, fostul AVAS, cimitirul de relicve comuniste. Practic, domnul Grindeanu se pregătea pentru un faliment anunțat, dar nu le-a spus și românilor”, a mai spus el.

articolul original.

Producătorii de medicamente din Europa avertizează că vor renunța la medicamentele generice ieftine din cauza crizei energiei. Multe dintre ele tratează afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul

28 September 2022 at 07:48

Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, fiind cea mai recentă industrie care caută ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Medicines for Europe spune că prețul medicamentelor trebuie să crească sau ele nu vor mai fi produse deloc

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Zentiva, Teva, unitatea Sandoz a Novartis și Kabi a Fresenius SE, a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului UE de vineri, în care solicită măsuri de reducere a costurilor.

Scrisoarea a fost adresată, de asemenea, principalilor comisari europeni.
Potrivit scrisorii, prețul energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu 50% până la 160%.

De asemenea, asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită autorităților naționale de sănătate mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a precizat Medicines for Europe.

„S-ar putea să renunțăm la poate trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei”, a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, Spania.

Directorul general al Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că majorarea costurilor energiei afectează un sector care a fost forțat să se consolideze din cauza presiunii asupra prețurilor, ceea ce face piața mai vulnerabilă la întreruperi și penurii de aprovizionare.

Problema se axează pe regimul de stabilire a prețurilor. Medicamentele care nu sunt brevetate sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente cu costuri reduse la prețuri stabilite de agențiile naționale de sănătate sau de asociațiile de asigurări, care, de asemenea, reduc frecvent prețurile.

Creșterea bruscă a costurilor energiei vor lăsa mulți pacienți fără medicamentele necesare

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile pentru medicamente din regiune, potrivit grupului de lobby.

Creșterea bruscă a costurilor energiei riscă să submineze un efort recent de a stimula producția de medicamente în Europa și de a face regiunea mai autonomă, după ce pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența de furnizorii din străinătate pentru că a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Măsurile de blocaj COVID din China și războiul din Ucraina au înrăutățit situația în ceea ce privește aprovizionarea cu logistică și materii prime.

Infuziile standard pentru spitale se numără printre medicamentele cu cea mai mare consumatoare de energie pentru a fi produse, deoarece trebuie încălzite și răcite pentru sterilitate.

Același lucru este valabil și pentru procesul de fermentare care stă la baza antibioticelor și a hormonilor terapeutici utilizați în mod obișnuit, a declarat Van den Hoven.

Stampa de la Medichem a declarat că efectele scumpirii energiei variază de la tarife de transport mai mari până la tarife mai mari cu 30% pentru contractorii de eliminare a deșeurilor.

Ea a refuzat să numească medicamentele care ar putea fi afectate în cadrul unei revizuiri anuale din acest an, dar a spus că clienții vor avea la dispoziție între șase și 12 luni pentru a găsi un nou furnizor în cazul în care un produs este eliminat treptat.

Stampa a declarat că indexarea prețurilor medicamentelor pentru a lua în considerare costurile de producție ar fi o soluție accesibilă pentru organismele de sănătate din Europa.

„Sectorul nu poate transfera costurile mai mari… Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari” a spus ea.

Operațiile care nu sunt considerate prioritare au fost suspendate în România din cauza lipsei unui medicament

Operațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate în mai multe spitale de țară. Lipsește Miostin – un medicament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului, după anestezie.

Dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța: „E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”.

Medici în sala de operație / Foto: pixabay.com

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest tratament apare cu mențiunea „discontinuitate temporară” din motive de fabricație, încă din data de 5 septembrie.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale, potrivit News.ro.

Dar Zentiva este membru al organizației Medicines for Europe, grupul de lobby al industriei medicamentelor generice din Europa, exact cel care reclamă faptul că din cauza costurilor cu energia electrică, producătorii de medicamente europeni vor renunța la unele dintre produsele lor.

articolul original.

Un „modern” sistem antiaerian rusesc a lansat o rachetă împotriva propriilor trupe chiar în timp ce rușii filmau și strigau entuziasmați „Mai mult! Mai mult!” (VIDEO)

28 September 2022 at 07:38
image

Tragicomedie: o rachetă sol-aer lansată de cel mai modern sistem rusesc Pantsir-S1 a luat o altă traiectorie rănind un artilerist al armatei ruse care filma cu mândrie, de pe telefon, atacul împotriva teritoriilor ucrainene.

Sistemul de rachete sol-aer (SAM) Pantsir-S1 este considerat de Moscova unul dintre cele mai moderne dispozitive de apărare aeriană de care dispune, dar, susțin specialiștii, folosirea acestui sistem în condiţii reale de luptă nu a confirmat performanțele, mai mult, dovedindu-se o țintă uşoară pentru dronele turceşti Bayraktar iar prezentul material alerteză asupra altor noconcordanțe în modul de folosire.

„Mai mult! Mai mult!”… a fost prea mult

Invadatorii au filmat accidental cum sistemul de apărare aeriană Pantsir a deschis brusc focul chiar asupra lor chiar în momentul în care strigau entuziasmați după fiecare lansare de rachetă: „Mai mult! Mai mult!”.

Materialul video a fost postat pe rețelele de socializare chiar de către militarii ruși, conform Defense Romania, cu momentul în care „mândria” tehnicii de luptă rusești, sistemul Pantsir-S1, trage asupra propriilor trupe de ocupație.

După trei rachete lansate în plan vertical, operatorul sistemului a întors brusc turela în direcția militarilor ruşi aflaţi în apropiere și a deschis focul; momentul filmat surprinde cea de-a patra rachetă care nu a mai urmat traiectoria ascendentă ci a plecat aproape orizontal spre militarii care strigau și filmau care iar înregistrarea s-a oprit.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022B1TV

Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors

27 September 2022 at 20:59
image

Două surori sunt căutate de poliţişti după ce au plecat din locuința familiei care le luase în plasament, în comuna doljeană Ciupercenii Noi, și nu s-au mai întors, informează News.ro.

Surori date dispărute

Marți, Secţiei nr. 10 Poliţie Rurală Poiana Mare a fost sesizată de un bărbat de 53 de ani, din comuna Ciupercenii Noi, că două fete de 11, respectiv 13 ani, pe care le are în plasament, au plecat în jurul orei 15.30 de acasă și nu s-au mai întors.

Denisa Durac are 1,55 metri, 45 de kg, ochi căprui, părul şaten închis. Când a plecta de caasă purta bluză de trening neagră, colanţi închişi la culoare şi pantofi sport negri.

Narcisa Durac are 1,70 metri, 51 de kg, ochi căprui, părul negru. La momentul disparției purta o bluză de trening roşie, pantaloni de trening gri şi pantofi sport gri.

Persoanele care deţin informaţii sunt rugate să apeleze 112 sau să anunţe cea mai apropiată secție de poliţie.

articolul original.

Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar

27 September 2022 at 20:57
image

Iahtul Axioma a fost scos la licitație după ce i-a fost confiscat de guvernul din Gibraltar oligarhului rus Dmitri Pumpyansky, în baza sancțiunilor occidentale impuse pe fondul războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

Axioma de 72,5 metri a fost confiscat de la miliardarul din oțel Dmitri Pumpyansky în martie , după sancțiuni din partea Regatului Unit, UE și SUA.

Iahtul a fost confiscat de autoritățile din Gibraltar în martie

Ambarcațiunea de lux a fost vândută unui cumpărător al cărui nume nu a fost dezvăluit, pentru suma de 37,5 milioane de dolari, aceasta fiind prima astfel de vânzare de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Iahtul este dotat cu o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de sport, un jacuzzi și un spa complet echipat. El nu a fost însă vândut în beneficiul Ucrainei, ci pentru banca de investiții din SUA, JP Morgan, care susține că oligarhul rus îi datorează 20,5 milioane de euro.

„Marshalul Amiralității a vândut astăzi MY Axioma după plata în instanță a 37,5 milioane de dolari de către ofertantul câștigător. Oferta a fost selectată după finalizarea unui proces de due diligence îmbunătățit, dar mareșalul Amiralității nu va dezvălui identitatea cumpărătorului”, a spus instanța într-o declarație.

Dmitri Pumpyansky a fost proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel

Până în luna martie a acestui an, Dmitri Pumpyansky a fost proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom.

Marea Britanie a impus sancțiuni pe numele lui Pumpyansky, în contextul războiului din Ucraina, precizând că miliardarul este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”. Averea sa este estimată la peste 1,9 miliarde de dolari. El a fost vizat și de sancțiunile UE și SUA.

Denumit inițial Piața Roșie, iahtul care i-a aparținut lui Pumpyansky a fost construit în 2013 de Dunya Yachts, în Turcia, iar de designul său s-a ocupat Alberto Pinto. Ambarcațiunea de lux putea fi închiriată pentru 558.500 de dolari pe săptămână.

articolul original.

Un politician german l-a comparat pe Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Reacția Turciei

27 September 2022 at 20:40
image

Wolfgang Kubicki, parlamentar german al Partidului Democrație Liberă, l-a asemănat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Declarația a stârnit furie la Ankara. Ministrul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul german pentru a protesta vizavi de această afirmație.

Supărare la Ankara după ce Erdogan a fost comparat cu un șobolan

„Condamnăm în cei mai duri termeni declarațiile jignitoare ale lui Wolfgang Kubicki, viceliderul Parlamentului Federal al Germaniei, despre președintele nostru într-un discurs ținut în campania pentru alegerile din Saxonia Inferioară”, a transmis Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al ministerului turc de Externe, citat de Reuters.

Acesta a mai spus că declarațiile politicianului german spun câte ceva despre „nivelul politic și moral” al acestuia și „relevă vulgaritatea sa”.

Cum și-a apărat Wolfgang Kubicki declarația

Kubicki a confirmat că a făcut declarația în timp ce încerca să atragă atenția asupra creșterii numărului de imigranți ilegali care vin din Turcia în Germania.

„Un șobolan de canalizare e o creatură mică, drăguță, dar și isteață și vicleană, care apare și în poveștile pentru copii”, a continuat Kubicki, referindu-se la animația „Ratatouille”:

Politicianul german a apreciat decizia lui Erdogan din 2015 de a limita numărul refugiaților care intră în UE, dar a constatat că numărul acestora iar a început să crească, „fapt ce e o provocare pentru politica germană externă și internă”.

Insultarea președintelui e un delict penal în Turcia, țară condusă de Erdogan și partidul său în ultimele două decenii.

articolul original.

Imagini șocante cu ce aruncă bucureștenii în canalizare: de la capete de porc și până la carcase de televizoare

27 September 2022 at 20:36
image

Garda Națională de Mediu a publicat în cursul zilei de marți imagini șocante cu deșeurile aruncate de bucureșteni în canalizare, urmărind să tragă un semnal de alarmă în rândul acestora.

Autoritățile își doresc mai multă responsabilitate în rândul locuitorilor din zonele limitrofe capitalei în ceea ce privește aruncarea deșeurilor în canalizare, notează ziare.com.

Instituția a precizat că staţia de epurare a apelor uzate de la Glina se confruntă cu o ”cantitate uriaşă” de deşeuri pe care bucureştenii le aruncă în canalizare, deşi nu ar trebui să ajungă niciodată acolo.

Ce aruncă bucureștenii în canalizare

”De la mii de tone de şerveţele umede şi scutece (făcute în marea lor majoritate din plastic şi care nu se dezintegrează) până la cârpe, jucării, tot felul de echipamente electrocasnice şi chiar carcase de animale. Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie, nici o problemă. Ridică un capac de canalizare şi ai aruncat animalul cu totul, sau un frigider sau un covor, chiar şi o traversă de cale ferată. Nu mai punem la socoteală uleiuri, substanţe toxice, medicamente expirate, carburanţi, plăpumi, aparate de aer condiționat, carcase de televizoare, anvelope. Totul la canal.

Numai că acest ”totul” are un preţ şi încă unul foarte mare. Avarii, disconfort şi poluarea mediului”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Bucureștenii trebuie să fie mai responsabili

Aurelian Păduraru, Comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, a făcut un apel către cetățenii care locuiesc în București și zonele limitrofe capitalei să dea dovadă de responsabilitate atunci când folosesc canalizările şi să aibă grijă de această staţie de epurare şi aşa subdimensionată.

„Atunci când deșeurile ajung în canalizare acestea blochează conductele de scurgere, materiile organice depuse pe conducte creează mirosuri neplăcute iar prin acumulare pot obtura canalele blocând fluxul de ape uzate sau chiar creând refulări.
Toate acestea sunt poluări ale mediului care pot fi evitate prin simpla folosire a coșului de gunoi și nu a sistemului de canalizare. Puţină responsabilitate nu ar strica atunci când folosim canalizarea. Într-un final totul se răsfrânge asupra calităţii vieţii noastre”, a precizat acesta.
articolul original.
❌