ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022B1TV

Horia Constantinescu (ANPC), despre situația de pe litoral: Comerțul românesc pare că îmbracă forma unei specule a momentului. Toată lumea se plânge de prețuri. Nicio Autoritate nu poate interveni (VIDEO)

8 August 2022 at 16:42
image

Comerțul românesc pe litoral pare că îmbracă forma unei specule a momentului, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, luni, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Ce a spus Horia Constantinescu (ANPC), pe B1 TV, despre situația de pe litoralul românesc

Întrebat ce se întâmplă cu litoralul românesc, oficialul a explicat: „Din păcate, comerțul românesc în zona de care vorbiți pare că îmbracă forma unei specule a momentului, în sensul că, da, într-un sezon toată lumea se plânge de prețurile foarte mari la tot pachetul de servicii și de produse puse la dispoziția consumatorilor”.

„Nicio Autoritate nu poate interveni, cu toate că la un moment dat a existat un act normativ ce stabilea prețurile maximale ce pot fi percepute în sezon. A rămas undeva în arhiva actelor normative ce parcă prevesteau situațiile pe care le semnalam”, a adăugat președintele ANPC.

Întrebat câte controale poate face ANPC pe litoral prin inspectorii pe care îi are, el a afirmat: „Haideți să facem o primă comparație, vă rog, cu o Autoritate cu atribuții similare, și aici mă refer la colegii de la sanitar-veterinar, ce au la dispoziție câteva mii de echipe. Noi avem 360 de comisari la nivel național, dintre aceștia am avut serii de câte 32 în Comandamentul Litoral și Tulcea, adică am avut câte opt pe fiecare locație, plus coordonatorii constănțeni, undeva la o medie de 35 de comisari prezenți pe întreg litoralul. I-am rugat pe aceștia să înțeleagă necesitatea întocmirii a minim două acte, trei acte pe zi per comisar”.

„Faceți un calcul, haideți să spunem o medie de 60 de acte pe zi, raportate la câteva mii de operatori economici de pe litoral. Nu suntem neapărat o picătură într-un ocean, pentru că măsurile complementare, comunicarea cu dumneavoastră, cei din presă, arată că la acest moment suntem una dintre cele mai ferme autorități și încercăm să transmitem că acolo unde vom găsi abateri grave și foarte grave cu siguranță măsurile sunt total intransigente”, a continuat Horia Constantinescu.

articolul original.

Măștile de protecție, posibil să redevină obligatorii în școli. Condițiile anunțate

8 August 2022 at 16:39
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă ca măștile de protecție să fie purtate, în continuare, în școli.

Oficialul a declarat că măsurile se vor lua în funcţie de evoluţia numărului de infectări cu COVID din luna septembrie, când încep şcolile:

”Să vedem evoluţia din următoarele două săptămâni şi să putem peste două săptămâni să avem o apreciere şi legată de evoluţia din septembrie. Sigur că orice activitate care înseamnă o creştere a interacţiunilor sociale semnificativă, pentru că începerea şcolilor reprezintă o intensificare a circulaţiei în mijloacele de transport în comun, interacţiune între grupuri de persoane care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinate. Sigur că există o anumită creştere, depinde să vedem de la ce nivel plecăm spre sfârşitul lunii august ca să putem să facem o apreciere a evoluţiei”, a afirmat ministrul Sănătății.

Recomandate dar nu la ora de sport

”Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună când vremea va permite acest lucru să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber. Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control, a explicat Rafila.

articolul original.

Viktor Orban, salvat de un jurnalist înainte să se scufunde cu o barcă pe litoralul croat

8 August 2022 at 16:32
image

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vacanţă pe litoralul croat, a fost la un pas să se scufunde acolo cu o barcă gonflabilă, dar a fost salvat de un jurnalist local, potrivit unor relatări apărute luni în mass-media preluate de agenţia DPA.

Incidentul a avut loc în weekend într-un golf al insulei Vis de pe coasta Dalmaţiei

Potrivit jurnalistului care a intervenit, barca în care se aflau Viktor Orban, soţia acestuia şi bodyguardul lui pierdea aer şi risca să se scufunde.

”Barca sa gonflabilă s-a rupt, aşadar i-am adus la ţărm pe el, pe soţia sa şi pe bodyguardul său”, a declarat jurnalistul Boris Vrkic pentru cotidianul Slobodna Dalmacija.

În pofida celor întâmplate, premierul ungar şi-a menţinut buna dispoziţie şi a mers apoi să ia cina la un restaurant pescăresc, mai spune jurnalistul croat.

Premierul Viktor Orban îşi petrece de obicei vacanţa de vară pe litoralul Croaţiei.

articolul original.

Reduceri nu doar pentru asistaţii social: şi studenții vor 90% la biletele de tren și metrou

8 August 2022 at 16:23
image

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune majorarea subvenției acordate la transportul feroviar și cu metroul pentru studenți de la 50%, cât prevede în prezent proiectul de lege al Educației aflat în dezbatere publică, la 90%.

,,În contextul în care România este penultima țară din UE la cheltuieli publice/student și luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România”, susține într-un comunicat ANOSR.

O subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură de resurse financiare

ANOSR a precizat prin mai multe argumente faptul că dispariția gratuității nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat, fapt demostrat atât de datele financiare dar și în fapt concret.

,,O astfel de subvenție reprezintă, într-adevăr, o formă de protecție socială a studenților din România și suntem convinși că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studențesc din țara noastră, aceasta este necesară și utilă” menţionează liderii studenţilor.

Aceştia adaugă faptul că, în contextul scumpirilor din ultima vreme la combustibil și la biletele de tren dar și a măsurilor de protecție pe care statul la ia față de aceste scumpiri, măsura reducerii de 90% pentru studenți ar fi una „extrem de inteligentă”.

,,Ar putea fi acordată o subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură, în majoritatea ei covârșitoare, de resurse financiare semnificative” , precizează ANOSR.

Scumpirea combustibilului ar încuraja mersul cu transportul în comun

Printre argumentele aduse, ANOSR consideră că o astfel de măsură luată de guvernanţi ar încuraja mersul tinerilor cu trenul și cu metroul, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze.

,,ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă”, declară ANOSR.

articolul original.

Risc de scandal diplomatic: Bulgaria ar fi trimis Ucrainei muniție ruginită prin intermediul României. Nu se știe cine a încasat comisionul

8 August 2022 at 16:16

Presa bulgară susțime că Sofia a trimis Ucrainei prin intermediul României armament sovietic într-o stare avansată de degradare.

Este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de circa 200 de milioane de dolari

Guvernul bulgar ar fi încercat, în luna mai, să trimită în Ucraina, prin intermediul României, muniție veche, retrasă, fabricată în Belarus în perioada sovietică, dar Kievul a fost nemulțumit de starea avansată de degradare a armamentului și l-a trimis înapoi, arată o anchetă realizată de publicația bulgară Bivol.bg, preluată de G4Media.ro.

Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României s-ar fi făcut în timpul vizitei oficiale în România a premierului Kiril Petkov din 29 aprilie, la o zi după ce aceasta fusese la Kiev.

Ar fi fost vorba despre exportul a circa 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere, cu o valoare estimată de 200 de milioane de dolari.

Un militar ucrainean fotografiat la periferia orașului Mariupol pe 7 februarie 2022. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Compania bulgară Alguns EOOD a cumpărat din Belarus rachetele – fabricate în anii ’80 – și le-a trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România, în virtutea acestui acord care prevedea ca muniția să fie trimisă apoi imediat în Ucraina.

Potrivit publicației bulgare, tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: compania bulgară Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A.

Aceasta din urmă o revindea apoi propriei sale filiale Nanotech Defence S.R.L., care semna un contract direct cu Ministerul ucrainean al Apărării, adică destinatarul final. Nanotech acționa în calitate de reprezentant de vânzări al RomArm în Ucraina.

Bucureștiul confirmă că afacerea a avut loc

Bivol.bg a trimis o scrisoare oficială ministrului român al economiei, Florin Spătaru, care a transmis întrebările către compania națională de apărare Romarm S.A.

„Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns”, se arată în răspunsul pe care Bivol l-a primit de la Gabriel Țuțu, directorul general al companiei românești. „Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu”, a mai spus directorul general român.

Acesta a refuzat să ofere mai multe informații, subliniind că dezvăluirea unor detalii despre „produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege”.

Ucraina a trimis armele înapoi în România

Numai că în momentul în care Kievul a primit muniția și a constatat stare în care se afla, a trimis-o înapoi în România, fiindcă proiectilele nu erau operabile în luptă, scrie sursa citată.

Atunci când Ucraina a trimis marfa înapoi, întregul transport a trecut din nou prin România și s-a întors până la compania bulgară Alguns.

„Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – țara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA.

Restul banilor urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală.

Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenței, muniția nu fusese examinată și se afla într-o stare proastă”, susține Bivol.bg.

Aceeași sursă mai scrie că și autoritățile române au fost nemulțumite de starea proiectilelor, pentru că multe erau ruginite, lovite sau deformate, iar Bucureștiul, „protejându-și buna reputație”, le-a trimis înapoi.

Ajutați de Ministerul Economiei și Industriei din Bulgaria, compania Alguns a încercat apoi să repare muniția prin așa-numita „re-atestare” la producătorul bulgar de arme VMZ, deținut de stat. Aici, au intervenit alte complicații cu implicații politice interne în Bulgaria.

Cazul riscă să se transforme într-un scandal diplomatic, nu se știe cine a încasat comisionul

Pe de altă parte,, „cazul este pe cale să se transforme într-un scandal diplomatic”, conform Bivol.bg, în contextul în care Belarusul suspectează că o licență emisă de Minsk ar fi fost falsificată pentru a se putea realiza exportul către Ucraina.

Ambasada Belarusului la Sofia a transmis o scrisoare oficială autorităților bulgare cu privire la frauda care fusese folosită pentru a exporta arme fabricate în țara lor fără acordul lor, scrie Bivol.bg.

Potrivit unor surse, premierul Kiril Petkov, viceprim-ministrul Kornelia Ninova și șefii lor de birou -Lena Borislavova și Kaloyan Metodiev s-au aflat sub presiune din două părți – din cauza angajamentelor lor neîndeplinite față de Ucraina, în care a fost implicată și România, dar și din partea Belarusului, furios de încercarea de a preda armele lor unei țări cu care se află în relații neprietenoase.

Bivol.bg mai scrie, citând surse, că „cel puțin 15 milioane (de dolari – n.r.) au fost destinate drept comision neoficial pentru funcționari publici (Bivol.bg nu precizează clar dacă este vorba despre funcționari din România sau Bulgaria ori din ambele țări), cu cinci milioane în avans”, în urma acestei afaceri.

articolul original.

Un bărbat din Dolj s-a prezentat beat la examenul auto

8 August 2022 at 12:22
image

Un bărbat în vârstă de 60 de ani s-a prezentat, luni, la examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere categoria C în stare de ebrietate.

Un bărbat s-a prezentat în stare de ebrietate la examenul auto

Polițistul examinator a sesizat faptul că bărbatul din comuna Perişor mirosea a alcool în momentul în care examenul auto era pe cale să înceapă.

După ce a fost testat cu aparatul etilotest s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Un poliţist examinator din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj a constatat că un candidat cu vârsta de 60 ani, din comuna Perişor, judeţul Dolj, emana halenă alcoolică în timpul examinării practice pentru obţinerea permisului de conducere categoria C”, informează Prefectura Dolj.

Bărbatul a fost condus la unitatea medicală pentru pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge.

articolul original.

Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa: La noi, alianţa PSD – PNL nu funcţionează deloc. Proiectele noastre ajung târziu în Guvern. Alexandru Muraru, șeful PNL Iași, e la toate sindrofiile, în loc să se ocupe de problemele județului

8 August 2022 at 12:11
image

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a susținut că în Iași alianţa de guvernare PSD – PNL nu funcţionează absolut deloc și tocmai de aceea proiectele judeţului ajung cu întârziere la Guvern. El l-a acuzat apoi pe Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, că „e decuplat complet de toate problemele Iaşului”, că „e prezent la toate sindrofiile” și „e preocupat de modul în care va arăta Guvernul din 2023”, în loc să se gândească la cum ar putea rezolva problemele județului. Reacția lui Popa vine după ce Muraru a susținut că rotativa premierilor ar putea să nu se mai întâmple anul viitor. Până acum, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar trebui să devină premier de la anul conform protocolului, nu a avut nicio reacție.

Maricel Popa (PSD), ieșire dură la adresa lui Alexandru Muraru (PNL)

„La Iaşi, alianţa de guvernare PSD-PNL nu are corespondent. Şi nu funcţionează sub nicio formă. Aceasta este şi principala cauză pentru care proiectele ieşenilor ajung cu întârziere pe ordinea de zi a Guvernului”, a transmis Maricel Popa, printr-un comunicat citat de News.ro.

El a mai spus că în timp ce parlamentarii PSD fac lobby pentru proiectele Iaşiului, liberalii doar se ocupă de imaginea lor.

„Aş insista, însă, pe atitudinea plină de suficienţă a liderului PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru. E decuplat complet de toate problemele Iaşului, trăieşte într-o realitatea paralelă. Este prezent la toate sindrofiile. Vara aceasta, a fost o perioadă lungă în SUA, pe banii statului român. A făcut sute de poze alături de fratele său, Andrei Muraru, excelenţa sa fiind ambasadorul României la Washington. (…) Revenit acasă, pe tărâmuri ieşene, Alexandru Muraru a punctat decisiv. Prin intermediul propriilor postări, l-am regăsit în loja VIP a turneului de tenis de la Iaşi. Un aristocrat de mucava”, a mai declarat social-democratul Maricel Popa.

El a mai spus că Muraru nu e deranjat deloc de Mihai Chirica, primarul PNL al Iaşului, și de Costel Alexe, preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Iaşi, doi „colecționari de dosare”, dar „este preocupat de modul în care va arăta Guvernul din 2023”.

„Cred că e prea mult. Mai întâi să se uite în curtea proprie şi abia apoi să vorbească despre PSD sau despre alţii”, a mai transmis Popa.

O altă reacție din PSD a fost cea a senatorului Daniel Zamfir, care a susținut că Muraru „s-a trezit vorbind singur”.

În schimb, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a ținut să-i liniștească pe social-democrați și le-a dat asigurări că ei vor da premierul de la anul, conform protocolului din coaliție.

Declarațiile lui Muraru care au stârnit scandalul din coaliție

„Personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a afirmat, pentru News.ro, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

articolul original.

Nouă cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în ultima săptămână în România: Bilanțul total al infectărilor ajunge la 30

8 August 2022 at 11:52
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni într-o conferință de presă, că nouă cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în ultima săptămână în România.

Toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani.

Nouă cazuri noi de variola maimuței înregistrate în România

Alexandru Rafila a precizat că este vorba despre nouă pacienți bărbați, care sunt în stare bună și se află în izolare. Cei mai mulți pacienți sunt din București, unul din Ilfov și unul din Cluj.

„Sunt în izolare, starea este bună, nu sunt probleme. Fiind relativ tineri, probabil că reacționeaza bine și nu sunt probleme legata de vreo evoluție care să le pună viața în pericol”, a declarat ministrul.

De asemenea, acesta a mai specificat că România va primi o donație de câteva mii de doze, pentru contacții direcți ai celor infectați.

Bilanțul total al infectărilor cu variola maimuței în România ajunge la 30 de cazuri.

articolul original.

Incendiu devastator, nestins de trei zile, într-o pădure din Vâlcea: „Ajungerea la locul intervenţiei este foarte dificilă”

8 August 2022 at 11:49
image

Pompierii militari intervin, pentru a treia zi consecutiv, în comuna Câineni, pentru stingerea incendiului izbucnit într-o pădure de conifere din zona montană a localităţii, a anunţat, luni, inspectorul şef al ISU Vâlcea, Dan Pascaru, citat de agerpres.

O misiune extrem de dificilă pentru pompierii vâlceni

Potrivit acestuia, focul se manifestă în continuare pe o suprafaţă de circa trei hectare de teren, din care aproape două hectare se află în zone abrupte în care se ajunge foarte greu.

„Avem în continuare forţe la faţa locului, însă ajungerea la locul intervenţiei este foarte dificilă. Se merge undeva la două, trei ore cu maşina, pe un drum forestier, după care o oră şi jumătate de mers rapid în teren accidentat.

Nu poţi să rămâi nici pe timpul nopţii în zonă pentru că este o zonă cu foarte mulţi urşi, cu vipere şi trebuie să fii atent pe unde calci, deci este o zonă mai complicată”, a precizat şeful pompierilor vâlceni, care coordonează intervenţia de pe Muntele Zănoaga Câinenilor.

Incendiu este localizat

Pascaru a menţionat că incendiul este localizat şi că speră ca în următoarele zile să fie şi lichidat.

„Deocamdată, incendiul este localizat. Să sperăm că în zilele următoare o să îl şi lichidăm. Contează însă foarte mult condiţiile climatice. Ieri, când am ajuns acolo, în jur de ora 10,30, am crezut că într-o oră şi ceva, două o să-l lichidăm. S-a pus un vânt foarte puternic şi l-a reaprins din toate poziţiile.

Vedem astăzi care va fi rezultatul şi, în funcţie de evoluţia incendiului, se vor dispune eventual suplimentări de forţe atât din partea Detaşamentului Râmnicu Vâlcea, staţiei Brezoi, cât şi Detaşamentului de pompieri Drăgăşani”, a mai adăugat inspectorul şef al ISU Vâlcea.

Pompierii vâlceni au acţionat duminică în zonă cu o autospecială cu apă şi spumă de intervenţie rapidă şi trei autospeciale de muncă operativă, cu patru ofiţeri şi 15 subofiţeri.

De asemenea, pentru stingerea acestui incendiu care a izbucnit vineri seara au intervenit şi două aeronave Spartan ale MApN, care au avut sâmbătă şi duminică cinci intervenţii, lansând deasupra zonei cuprinse de flăcări circa 25 de tone de apă, relatează agerpres.

articolul original.

Românii care îşi arată casele şi maşinile pe Facebook vor fi verificaţi de ANAF

8 August 2022 at 11:44
image

Românii care îşi arată casele şi maşinile pe Facebook vor fi verificaţi de ANAF, a precizat şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş.

Românii care își afișează averea pe Facebook, în vizorul ANAF

Inspectorii ANAF vor căuta sursa sumelor de bani din conturi sau cele ce au fost investite.

„Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani.

Dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat aceste sume, că știți că există o practică frecventă să-ți împrumuți propria ta societate cu sume mari de bani.

Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc” a declarat directorul ANAF.

Peste 560.000 de români, verificați de ANAF

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, anunță verificări ample. Controlul masiv care vizează evaziunea fiscală din România va debuta pe 1 iulie. Un număr de 215 persoane vor fi verificate pentru început. În cazul acestora, șeful ANAF precizează că „analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar, toate datele fiind în baza de date a instituției”, arată Digi24.

Lucian Heiuș a declarat vineri, 25 iunie, că în acest prim lot, „cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente ori case”.

articolul original.

Vicepremier al Republicii Moldova, pentru The Times: Suntem îngrijorați că alertele cu bombă din Chișinău și retorica din Găgăuzia și Tiraspol sunt un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării noastre

8 August 2022 at 07:19
image

Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova responsabil de a reintegra Transnistria, a avertizat că Guvernul de la Chișinău ar putea fi târât în războiul de peste graniță chiar când Ucraina se pregătește să preia iar controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră.

În ultima vreme au fost numeroase amenințări cu bombă la Chișinău, Vitaly Ignatyev, așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, a anunțat un plan de aderare la Rusia, iar în regiunea autonomă Găgăuzia a izbucnit un val de secesionism pro-rus. Toate acestea suprapuse, se teme oficialul moldovean, ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale.

Serebrian se teme că Rusia ar putea târî R. Moldova în războiul său din Ucraina

„E clar o provocare. Ideea că ar trebui (Transnistria) să aibă independență e veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei e o idee nouă, spusă prima dată și a fost neașteptată.

Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu e o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de noi”, a declarat Serebrian pentru The Times.

Suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol (așa-zisa capitală a Transnistriei)… Credem că există o legătură”, a mai afirmat vicepremierul.

Ziua și amenințarea cu bombă în R. Moldova

Serebrian a mai declarat că „practic în fiecare zi” există o amenințare cu bombă: „Ideea e de a răspândi frica și instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici!”.

El a cerut apoi Rusiei să-și retragă soldații din Transnistria: „Moldova e un teritoriu neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe el. Retragerea trupelor rusești e o prioritate”.

Rusia are peste 1.500 de soldați în interiorul Transnistriei, în cadrul unei forțe separatiste locale estimată la aproximativ 20.000 de oameni. Aceasta e interoperabilă cu trupele de la Kremlin, dar se crede că e slab echipată.

Guvernul de la Chișinău crede că totul e o reacție a Rusiei după ce Republica Moldova a primit statul de candidat pentru aderarea la UE.

„Situația din Ucraina e foarte importantă pentru noi. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a mai declarat vicepremierul Republicii Moldova.

articolul original.

Primul lider PNL care spune că „rotativa cu PSD” ar putea să nu se mai întâmple

8 August 2022 at 07:08
image

Apar primele semnale din PNL potrivit cărora celebra „rotativă” la guvernare stabilită de PNL și PSD ar putea să nu mai aibă loc. Deputatul Alexandru Muraru susține că o schimbare de premier „nu ar fi un semnal bun” în contextul internațional actual:

Alexandru Muraru, despre rotativa la guvernare

„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei.

Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a adăugat Alexandru Muraru.

articolul original.

Mugur Mihăescu, critici la adresa miniştrilor Virgil Popescu şi Marcel Boloş: „Daţi afară 500.000 din bugetarii pe care îi ţineţi acolo numai să vă voteze şi faceţi economie la buget şase miliarde euro” (VIDEO)

8 August 2022 at 07:00
image

Actorul și omul de afaceri Mugur Mihăescu a transmis un mesaj dur şi plin de ironii către guvernanţi în care le-a arătat şi soluţia pentru a scăpa de inflaţie.

Mugur Mihăescu, soluţie pentru guvernanţi

În plină criză energetică, când toată lumea vorbeşte despre economie, Mugur Mihăescu, îi critică pe guvernanţi tocmai pe tema economiilor.

„Bă Virgile, credeam că dacă este vacanţă, e concedii, mă laşi în pace şi pe mine, te lăsam şi eu în pace pe tine, dar tu nu: Batman, Batman. Mă sfătuieşti tu pe mine să îmi închid eu becul în casa mea. Păi, iete mă Virgile, îl închisei. Îl închisei să fac economie că are 12 waţi. Dar pe partea ailaltă, tot voi ne sfătuiţi să ne luăm maşini electrice care are 14 kilowaţi.

Păi bă Virgile, nu ştiu cu cine ai făcut tu aritmetica, la mine kilo înseamnă… nu-mi iese la economie kilo. Aşa că, bă, Virgile, şi cu Marcele, şi cu Ciuculică, dacă vreți să învăţăm despre aritmetică, hai să învăţăm aşa.

Un milion două sute de mii de bugetari. Înţelegi? Dă afară 500.000 din ei, ăia pe care îi ţineţi acolo numai să vă voteze. Ăia de prin administraţii, de prin regii, rude, neamuri, deh, că pe merit nu aţi angajat nici pe dracu, că ăia nu vă votează.

Daţi-i afară pe ăia şi revenim la artimetică. Ori o mie de euro salar pe cap de vită furajată ori 12 luni egal şase miliarde de euro la buget. Economie. Adică reducere de deficit bugetar”, a fost mesajul lui Mugur Mihăescu.

„Înţelegi Marcele? Nu măreşti taxele şi impozitele şi pui presiune pe fraierii ăştia care muncesc. Scapi de ăia care te votează. Poţi să faci treaba asta? Păi nu poţi Marcele că sună telefoanele. Aoleu, o dă afară pe nepoata, pe cumnata. Nu se face aşa ceva în criză că ne zisă Ciuculică. Păi bă Ciuculică, exact asta se face în criză.

Ca să scapi de inflaţie. Eu nu am făcut economie, eu doar dau de papa la oameni, eu şi cu fraierii ăştia care suntem mediul de afaceri. Noi dăm papa. Noi n-am făcut facultăţi, nu suntem încruntaţi, să apărem la televizor, nu avem cravăţi, că noi nu ştim nici să vorbim româneşte. Noi doar plătim salarii şi taxe, şi impozite. Dar îţi spun eu ce să faci ca să ieşi din inflaţie. Aşa se face. Se diminuează, cum se zice la şcuală la voi, se diminuează cheltuiala bugetară”, a mai spus Mugur Mihăescu pe Facebook.

articolul original.

Generalii Kremlinului, eliminați din cauza eșecurilor din Ucraina

8 August 2022 at 06:58
image

Conducerea armatei ruse continuă să sufere schimbări semnificative, care pot afecta eforturile rușilor de a comanda și controla forțele din Ucraina.

Conducerea militară rusă a suferit schimbări majore din cauza eșecurilor armatei sale din Ucraina. Acest lucru este precizat în raportul Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Generalii ruși, eliminați de Kremlin

Departamentul de Apărare al Regatului Unit a confirmat cifrele anterioare ale ISW conform cărora cel puțin șase comandanți ruși au fost probabil demiși din posturile lor de când a început conflictul ruso-ucrainean.

Printre aceștia se numără comandantul districtului militar de est, generalul colonel Alexander Chaiko, precum și comandantul districtului militar de vest, generalul colonel Alexander Zhuravlev.

Haos în armata rusă

Ministerul britanic al Apărării adaugă că generalul Alexander Dvornikov, care din aprilie a comandat armata rusă în Ucraina, a fost eliminat, iar generalul de armată Serghei Surovikin a preluat „gruparea sudică” de trupe din Ucraina.

Departamentul Apărării din Regatul Unit a concluzionat că lipsa de coerență în structura de comandă a Rusiei și pierderea continuă a conducerii militare pe câmpul de luptă împiedică comanda și controlul, precum și eficacitatea generală a operațiunilor din Ucraina.

articolul original.

A făcut plajă într-un sac de celofan, în Eforie Nord. Motivul i-a lăsat mască pe turiști

8 August 2022 at 06:40
image

Imagini uluitoare pe plaja din Eforie Nord. Un bărbat a fost surprins în timp ce stă pe plajă într-un sac de celofan. Nu mică le-a fost mirarea turiștilor când au aflat care este motivul.

Imagini uluitoare din Eforie Nord

Inițial mulți au crezut că în acest fel bărbatul vrea să se protejeze de infectarea cu COVID. Răspunsul este însă altul.

Românii au început imediat să-l filmeze și să-l fotografieze. Salvamarii de pe plajă au reacționat și ei. Aceștia s-au apropiat de el şi au întrebat o femeie, care se afla în apropierea bărbatului, ce se întâmplă de fapt, scrie stirilekanald.

„Face saună pentru că el are un pic de artrită reumatoidă şi i-a explicat un medic că dacă stă la căldură, aşa, îi e bine. Şi se simte extraordinar de bine”, a răspuns femeia.

Ce spun medicii despre acest caz

Medicul reumatolog Ionuț Badea a explicat, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate de la Antena 3, care este legătura dintre reumatism şi vreme.

„Reumatismul este un termen general, care acoperă multe patologii, peste 200. Cred că în populația generală, reumatismul este considerat ca o durere articulară, iar cele mai frecvente dureri articulare sunt asociate artrozei sau bolilor inflamatorii ori autoimune, precum poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, lupusul”, a explicat medicul.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022B1TV

China: ”Podul Păcii Universale”, vechi de peste 900 de ani, s-a făcut scrum în 20 de minute (VIDEO)

7 August 2022 at 20:54
image

Podul Wan’an din China, vechi de peste 900 de ani, s-a făcut scrum în doar câteva minute. Construcția din lemn a fost devastată de un incendiu care, spun experții, ar fi fost pus în mod intenționat. Preț de mai bine de zece ore, pompierii au încercat să stingă flăcările, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Dan Gabor.

Pod vechi de 900 de ani, distrus în câteva minute de un incendiu

Sute de ani de istorie au fost distruși într-o clipă. Un pod vechi de 900 de ani din estul Chinei, construit în timpul dinastiei Song, s-a prăbușit după ce a ars în întregime în doar 20 de minute. Pompierii chinezi s-au chinuit mai bine de zece ore să stingă incendiul. Într-un final flăcările au fost lichidate, însă nu a mai rămas nimic din podul încărcat cu istorie.

Cunoscut și sub numele de Podul Păcii Universale, Wan’an era cel mai lung pod de lemn din China, având peste 98 metri.

Cauza incendiului nu este cunoscută deocamdată, însă experții spun că cel mai probabil a fost provocat de o persoană.

Podul avea o valoare culturală semnificativă. El demonstra înțelepciunea și ingeniozitatea stăpânită de chinezii de atunci în ceea ce privește proiectele de arhitectură din lemn, mai ales că un asemenea pod era extrem de greu de construit.

articolul original.

Craiova: Bătrân de 71 de ani, arestat după ce ar fi agresat sexual o fetiță de 5 ani (VIDEO)

7 August 2022 at 20:34
image

Caz halucinant în Craiova. Un pensionar de 71 de ani este acuzat că a agresat sexual o fetiță de 5 ani. Bărbatul a fost arestat preventiv dupa ce a fost prins de mama copilei, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Dan Gabor.

Bătrân acuzat că a agresat sexual o fetiță

Individul de 71 de ani ar fi încercat de mai multe ori să o molesteze pe fetiță. Totul s-ar fi petrecut într-un părculeț din Craiova.

Mama copilei a sunat la Poliție dupa ce pensionarul ar fi încercat să îi atingă fiica.

Imediat la faţa locului au venit poliţiştii. Agenții l-au găsit pe o bancă pe bărbatul de 71 de ani. Ulterior au facut percheziții în locuința lui și au ridicat mai multe probe.

Individul a fost reținut pentru 24 de ore pentru infractiunea de agresiune sexuală în formă continuată. Ulterior, a fost dus la instanță, iar judecătorul a decis să îl plaseze în arest pentru 30 de zile.

articolul original.

O bătrână de 93 de ani din Marea Britanie a zburat pe un avion, legată cu câteva cabluri (VIDEO)

7 August 2022 at 20:14
image

Betty Bromage, o bătrână în vârstă de 93 de ani din Marea Britanie, a zburat pe un avion, legată doar cu câteva cabluri. Femeia e recunoscută printre britanici pentru actele sale de un curaj fantastic, prin care reușește să strângă bani în scopuri caritabile.

Bromage a reușit astfel să adune fonduri pentru azilul din oraşul său natal, Gloucestershire.

„E ceva diferit și palpitant.

Nu pot face multe, dar asta pot face în scopuri caritabile, pentru a-i ajuta pe alții. E modul meu de viață, să încerc să ajut oamenii”, a spus Betty Bromage, potrivit BBC.

articolul original.

Tânăr de 20 de ani din Reghin, prins când conducea cu aproape 200 km/h și sub influenţa drogurilor

7 August 2022 at 20:03
image

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din Reghin a fost prins circulând cu 197 km/h. El era și sub influenţa drogurilor. Acum e cercetat penal și trebuie să plătească o amendă contravențională.

Dosar penal după ce a condus cu viteză și sub influența drogurilor

Duminică, polițiștii din Reghin au oprit pe DN 15A E578, pe raza comunei Lunca, un autoturism condus de un tânăr. El circula cu 197 km/h pe un sector de drum cu limită de viteză maxim de 100 km/h.

Băiatul a fost testat cu Multi-Drug Screen Test, rezultatul fiind pozitiv pentru cannabinoide. Lui i-au fost recoltate probe biologice, pentru stabilirea prezenţei de substanţe psihoactive în organism

Tânărul s-a ales cu o amendă contravenţională de 2.900 de lei și cu un dosar penal pentru conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

articolul original.
❌