ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022B1TV

Avertisment dur al șefei FMI, Kristalina Georgieva: Lumea intră într-o eră a instabilității climatice, diplomatice și economice

6 October 2022 at 20:34
image

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că lumea se confruntă cu riscuri tot mai mari de recesiune și cu o „trecere fundamentală” de la o stabilitate relativă la o epocă de ruptură a relațiilor internaționale și a dezastrelor naturale, informează The Guardian.

Un nou avertisment de la șefa Fondului Monetar Internațional

Kristalina Georgieva a declarat că o succesiune de șocuri economice a declanșat o inflație constant ridicată, declanșând o criză a costurilor de trai în întreaga lume. Potrivit acesteia, abordarea impactului Covid-19, războiului Rusiei în Ucraina și dezastrelor climatice a fost îngreunată de fragmentarea geopolitică.

Avertizând că FMI va face retrogradări ale previziunilor sale de creștere economică pentru anul viitor, Șefa FMI Kristalina Georgieva a susținut: „Ne confruntăm cu o schimbare fundamentală în economia globală”.

„Lumea trece de la o perioadă de „predictibilitate relativă, cu un cadru bazat pe reguli pentru cooperarea economică internațională, rate scăzute ale dobânzilor și inflație scăzută”, într-o nouă eră de fragilitate economică crescută”, a mai declarat aceasta.

Ceea ce reprezintă „o mai mare incertitudine, volatilitate economică mai mare, confruntări geopolitice și dezastre naturale mai frecvente și devastatoare – o lume în care orice țară poate deraia de la parcursul său mai ușor și mai des”.

Conform sursei citate, Kristalina Georgieva a mai transmis că șocurile multiple de la debutul pandemiei au schimbat complet tabloul economic, motiv pentru care inflația a devenit mai persistentă.

articolul original.

Vlăduța Lupău a dezvăluit ce are de gând să facă cu banii pe care i-a strâns la botezul lui Iair: „Am văzut asta la multe persoane publice”

6 October 2022 at 17:23
image

După botezul grandios al fiului ei, interpreta de muzică populară Vlăduța Lupău a dezvăluit în ce plănuiește să învestească banii, iar achiziția nu este deloc de neglijat.

Cum vrea Vlăduța Lupău să investească banii de la botezul fiului ei

Cântăreața are planuri mari pentru fiul ei, pentru care a organizat o petrecere de botez grandioasă. La petrecere au fost invitate aproape 700 de persoane, printre care și vedete.

Vlăduța și soțul ei, Adrian Rus, s-au gândit la viitorul băiețelului lor și au decis să investească banii câștigați la botez într-un apartament în Dubai.

„După botezul superb pe care Iair l-a avut, ne-am hotărât să punem toate economiile lui deoparte. Căutând informații la prietenii noștri care sunt părinți și auzind ce fac ei pentru copiii lor, am primit o sugestie foarte importantă.

Mai exact, să investim într-un apartament din Dubai. Am văzut asta la multe persoane publice. Ni s-au prezentat toate beneficiile și avantajele unei astfel de investiții imobiliare în Dubai”, a spus Vlăduța Lupău, potrivit CANCAN.

Vlăduța Lupău, despre alăptatul în public

„Mi se pare un lucru efectiv normal și firesc! Categoric! Mai văd și eu destul de multe comentarii legate de această temă și pot spune că este un subiect destul de discutat și controversat.

E ridicol să judeci o femeie care își alăptează copilul în public. Nevoia bebelușului/copilului este pe moment și nu poți să îi explici: ”Stai că acum suntem în public și se uită lumea, mai rabdă de foame până plecăm și ne ascundem să nu ne vadă lumea”. Doamne ferește!

Cred că de aici pleacă totul în viață… să nu trăiești în modul te vede lumea/ce o să zică lumea?’. Evident, o faci discret, te acoperi cu o bluză, cu o păturică sau chiar cu o batistă, dacă nu ai altceva la tine, însă trebuie categoric să alăptezi oriunde are nevoie bebelușul”, a declarat Vlăduța Lupău, pentru Viva!.

Vlăduța Lupău și viața de mămică

Artista a mai susținut că nu a apelat la o bonă, chiar dacă a reluat concertele, dar e ajutată de soț și de părinți. Pe viitor, însă, plănuiește să angajeze o bonă, pentru că ambii au un program destul de haotic și obositor.

Potrivit acesteia, se trezește de două ori pe noapte pentru a-l hrăni pe micuțul Iair: „Doarme în cameră cu noi, chiar în pat cu noi de multe ori, pentru că așa ne place! Dar în unele nopți de peste weekend, când eu sunt efectiv epuizată, atunci îl mutăm, ca să pot să mă odihnesc și eu. Vine doar de cele două ori pe noapte când trebuie să mănânce, iar în acele momente, dorm și eu, și el mâncând”.

articolul original.

Germania: O bombă din Al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată. 3.300 de persoane au fost evacuate (FOTO)

6 October 2022 at 16:42

O bombă din Al Doilea Război Mondial, descoperită miercuri pe un șantier din Dresda, landul german Saxonia, a fost dezamorsată joi, 6 octombrie.

Zona a fost izolată pe scară largă, 3.300 de oameni fiind evacuați, potrivit publicației Merkur.

O bombă din Al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată la Dresda

„După mai bine de două ore de muncă, expertul a decis să scoată detonatorul. Acesta a fost aruncat în aer”, a transmis purtătorul de cuvânt al poliției locale, Marko Laske.

Potrivit specialiștilor de la serviciul de eliminare a munițiilor explozive, bomba de producție americană avea 250 de kilograme.

Sursa Foto: merkur.de

Începând de miercuri, autoritățile au luat măsuri de protecție. Zona a fost restricționată, iar 3.300 de persoane au fost evacuate. 25 de rezidenți au petrecut câteva ore într-un adăpost de urgență.

Sursa Foto: merkur.de

Bombele, relicve din Al Doilea Război Mondial, sunt descoperite în mod regulat în timpul lucrărilor de construcție din Germania.

articolul original.
Before yesterdayB1TV

Senat: Trusa de prim-ajutor nu mai este obligatorie pentru șoferii de mopede și motociclete

5 October 2022 at 20:55
image

Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, o propunere legislativă legată de circulația pe drumurile publice. Șoferii de mopede și motociclete nu o să mai trebuiască să aibă la ei trusa de prim-ajutor, notează capital.ro.

Sute de români sunt vizați direct de această decizie

Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate. Au fost înregistrate 117 voturi PRO şi o singură abţinere.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.

„Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative susțin că este „îngrijorător” că legea din țara noastră lasă loc la interpretare, obligând şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor.

În expunerea de motive, ei au amintit de cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Propunerea respectivă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Legea nu se schimbă pentru mașini

Lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a triunghiurilor reflectorizante le poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Conținutul minim al trusei sanitare auto este reglementat de Ordinul nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto.

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  • să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz, potrivit playtech.ro.

La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

articolul original.

Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson

5 October 2022 at 17:00
image

În data de 28 septembrie, în contraofensiva forțelor armate ale Ucrainei din regiunea Herson, soldații Kievului l-au eliminat pe celebrul ocupant rus Igor Gorșkov, scrie ziare.com.

Știrea apare în mass-media de propagandă de la Moscova.

Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni

Mercenarul rus a fost șeful misiunii mișcării sociale ruse „Esența timpului” în teritoriile ocupate din regiunea Donețk.

Totodată, Igor Gorșkov a fost un veteran al războaielor Rusiei împotriva Georgiei, Moldovei și Ucrainei și a participat la Războiul Iugoslav. De acum, invadatorul nu va mai putea face rău nimănui.

Din lista teroriștilor ruși eliminați în regiunea Herson mai fac parte:

  • Colonelul FSB Aleksei Katerinicev, unul din administratorii orașului ocupat
  • Colaboratorul și fost deputat al Poporului din Partidul Regiunilor, Aleksei Zhuravka

Pe 12 septembrie, Tetiana Tomilina, o colaboratoare din Herson, a fost aruncată în aer în apartamentul ei.

La Herson, a fost aruncată în aer și mașina unuia dintre cei mai cunoscuți colaboratori locali, Dmitro Savlucenko.

articolul original.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici

5 October 2022 at 16:29
image

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis, miercuri, că în cazul unei eventuale creșteri a impozitelor pe locuințe, persoanele cu venituri mici nu trebuie să se îngrijoreze, potrivit g4media.ro.

„Pe de altă parte trebuie să țineți cont că este o inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economică” , a specificat acesta.

Ministrul Finanțelor, despre creșterea impozitelor pe locuințe

Întrebat ce planuri are cu impozitele pe locuinte, pe anul viitor, ministrul Finanţelor a susținut că OUG 16 este la Senat şi că s-au depus o serie de amendamente pe partea de proprietate.

„Înţeleg că senatorii PNL şi PSD au depus un amendament, în analiza acestui amendamentat am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiilor Comunelor, asociaţia Municipiilor, Consiliilor Judeţene care sunt de acord cu această abordare, drept pentru care Parlamentul va trece la dezbateri şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitelor pe proprietate”, a lămurit ministrul de Finanţe.

Totodată, Adrian Câciu a precizat că „nu e neaparat necesar să crescă impozitele”.

„Faţă de această grilă care a fost stabilită în 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8 şi 2%. Pot acţiona în această marjă, pot creşte impozitele.

Până la urmă este vorba despre veniturile autorităţilor locale şi, atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată, statul din bugetul de stat, din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa veniturilor de la nivelul autorităţilor locale, cred că un răspuns vine şi din partea asta de colectare a veniturilor locale”, a spus Adrian Câciu.

articolul original.

Niculina Stoican a fost sunată de amanta soțului ei. Interpreta de muzică populară a spus tot: „Iubirea de cuplu înseamnă dependență”

5 October 2022 at 14:51
image

Niculina Stoican a trecut printr-un moment de răscruce atunci când a fost sunată de o femeie, care susținea că are o relație cu soțul ei.

Niculina Stoican a venit cu un anunț după 30 de ani de căsnicie

Artista, în vârstă de  51 de ani, este căsătorită de ani buni cu Vasile Stănescu, cu care are și un băiat, Vlad. De altfel, Niculina Stoican a recunoscut în urmă cu ceva timp, că a fost înșelată de soțul ei.

Cu toate că relația celor doi nu a fost întotdeauna roz, au reușit să treacă peste toate obstacolele.

N-am fost o persoană geloasă și nici soțul meu nu e. Gelozia e începutul posesivității. Cred că pasiunea e o formă insipidă a iubirii. Femeile l-au plăcut și au atras atenția. Eu am fost mândră, pentru că cea care era la brațul lui eram eu.

Am primit telefoane: „Știi, soțul tău mă iubește”. I-am spus: „Foarte bine. Să mă suni să-mi spui că soțul meu te iubește când pe tine o să te cheme Stănescu și pe mine n-o să mă mai cheme Stănescu.

Niciodată nu am simțit că se întâmplă ceva. Întotdeauna am fost iubită de soțul meu”, a declarat Niculina Stoican la Antena Stars, potrivit click.ro.

Niculina Stoican: „Iubirea de cuplu înseamnă dependență”

Îndrăgita interpretă de muzică populară a dezvălui în cadrul unui interviu care este secretul unei căsnicii fericite.

Nu aș da pentru nicio pasiune din lume relația pe care o am cu soțul meu. Trebuie să cauți în subconștientul tău, să vezi dacă, după săptămâna în care ești plecat, te trimite sufletul și mintea într-un loc în care este și celălalt.

Iar când ajungi acolo, să te detașezi și să îți fie bine. Iubirea de cuplu înseamnă dependență. Te duci la dependență dacă respecți, ajuți, ții cont de celălalt și îți pasă de el”, a spus Niculina Stoican, la Etno TV.

articolul original.

Președinta Comisiei Europene propune o plafonare temporară a prețului la gaze în Uniunea Europeană

5 October 2022 at 14:31
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și un un sistem comun de achiziţie a energiei, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen propune o plafonare temporară a prețului la gaze în UE

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a declarat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Totodată, șefa Comisiei Europene a mai susținut că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din Uniunea Europeană, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Aceasta a atras atenţia că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat Preşedinta Comisiei Europene în discursul din PE.

articolul original.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie

4 October 2022 at 20:52
image

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), a transmis că „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână” pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, informează AFP.

Șeful AIEA se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre protecţia în jurul centralei Zaporojie

Rafael Grossi va „continua consultările” pentru a stabili un astfel de dispozitiv „cât mai curând”, a indicat organismul ONU, fără a preciza când este aşteptat în cele doua ţări inamice.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare gestionată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

Șeful centralei de la Zaporojie, reținut de ruși, a fost eliberat

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a transmis că directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de forțele ruse, a fost eliberat luni, informează The Guardian.

Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie, s-a întors cu bine la familia sa, a scris Grossi pe Twitter.

Ucraina a declarat că o patrulă rusă l-a reținut vineri pe Igor Murashov în timp ce acesta se deplasa de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Enerhodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.

articolul original.

Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj

4 October 2022 at 16:55
image

Polițiștii gorjeni au prins în flagrant mai multe persoane în timp de vânau în zona montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

Soțul unei cântărețe de la noi a fost reținut de Poliție

Soțul cântăreței Lena Miclăuș a fost reținut, după o acțiune amplă a polițiștilor gorjeni, pentru prinderea în flagrant delict a unor persoane care ar fi săvârșit fapte de braconaj, în zona montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

„La data de 1 octombrie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic.

Astfel, a fost organizată o acțiune de prindere, în flagrant delict, a unor persoane, care ar fi săvârșit fapte de braconaj, în zona montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

Totodată, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în orașul Novaci, municipiul Deva, județul Hunedoara și localitatea Voineasa, județul Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi braconaj cinegetic.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, 8 arme de vânătoare, deținute legal, un amortizor de sunet, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, 585 de cartușe de vânătoare, 280 de kilograme de carne de vânat, 8 trofee de cervide, 3 topoare și 4.300 de țigarete, deținute în afara unui antrepozit fiscal, fără a avea timbru de marcaj fiscal.

De asemenea, două autoturisme de teren au fost indisponibilizate. La data de 1 octombrie a.c., față de 2 persoane, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, la data de 2 octombrie a.c., această măsura fiind luată față de alte 5 persoane.

Față de cele 2 persoane reținute la data de 1 octombrie a.c., a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. Prejudiciul cauzat este de peste 24.000 de euro. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, precum și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara”, a fost mesajul autorităților.

articolul original.

Românii se gândesc deja la vacanța de vara viitoare și au început să-și rezerve sejururi la Marea Neagră

3 October 2022 at 20:53
image

Românii se gândesc deja la vacanța de vara viitoare și au început să își rezerve sejururi pe litoral pentru sezonul estival următor.

Multe unităţi de cazare şi-au păstrat tarifele nemodificate în comparaţie cu anul trecut sau, în unele cazuri, sunt hoteluri care promovează sejururi la preţuri mai mici decât în 2022.

Românii sunt deja cu gândul la vacanța de vară

Rezervările pentru vara anului 2023 au început încă din luna august, dar nesemnificativ ca volum, însă numărul acestora a crescut în septembrie și octombrie, odată cu lansarea primelor oferte.

Astfel, prin programul Înscrieri Timpurii, românii pot să își rezerve încă de pe acum vacanța din următorul sezon estival.

„Interesul românilor pentru rezervarea unei vacanţe pentru sezonul estival 2023 a apărut încă de la finalul lunii august, iar în acest moment, odată cu lansarea primelor pachete pentru vara viitoare, ritmul rezervărilor este unul mai bun faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda incertitudinilor generate de inflaţie”, potrivit unui turoperator care trimite cei mai mulţi turişti în staţiunile de la Marea Neagră.

Cât costă o noapte de cazare la Eforie sau în Costinești

Cei care își rezervă vacanţa prin programul Înscrieri Timpurii pot găsi cazare de la 65 de lei/noapte/camera dublă la un hotel de două stele din staţiunea Eforie Nord.

La o unitate de cazare de trei stele din Costineşti, o noapte de cazare cu mic dejun inclus poate fi rezervată cu 196 lei camera dublă. Tot la un hotel de trei stele, dar în Jupiter, o noapte de cazare cu mic dejun costă 164 de lei camera, potrivit ziare.com.

Ce preț au pachetele all inclusive

Românii interesaţi de pachete all inclusive pot rezerva cu preţuri de la 379 de lei pe noapte camera dublă la un hotel de trei stele din Eforie Nord.

În Mamaia, preţurile pornesc de la 174 de lei/noapte/camera la un hotel de două stele, cu mic dejun inclus, iar la trei stele – de la 220 lei/noapte/camera, cazare cu mic dejun.

Rezervările nu se pot modifica sau anula

Programul Înscrieri Timpurii presupune reduceri de până la 50% dacă sejurul este achitat până la 31 decembrie. Următorul prag, cu reduceri ceva mai mici, se încheie la 31 ianuarie.

Plata poate fi făcută în mai multe rate, iar turiştii trebuie să aibă în vedere faptul că rezervările nu se pot anula sau modifica decât cu pierderea integrală a sumelor achitate în avans, cu excepţia celor care au achiziţionat şi o asigurare storno pe lângă pachetul turistic, subliniază sursa citată.

Turoperatorul se așteaptă în următoarele două luni la o intensificare a cererii, ținând cont că până la 1 noiembrievor fi lansate ofertele turistice pentru majoritatea unităţilor de cazare din staţiunile de la Marea Neagră.

articolul original.

Miliardarul Elon Musk susține că Ucraina ar trebui să renunțe la Crimeea pentru pace (FOTO)

3 October 2022 at 20:19
image

Mihailo Podolak, consilierul prezidențial al Ucrainei l-a ironizat pe Elon Musk pentru că a sugerat că Kievul ar trebui să accepte anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, potrivit hotnews.ro.

Musk a propus rețeta sa de pace între Rusia și Ucraina pe Twitter, însoțită de un sondaj

Ukraine-Russia Peace:

– Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.

– Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).

– Water supply to Crimea assured.

– Ukraine remains neutral.

— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022

Mihailo Podolak a venit cu un răspuns la propunerea lui Elon Musk

.@elonmusk there is a better peace plan.

1. 🇺🇦 liberates its territories. Including the annexed Crimea.

2. 🇷🇺 undergoes demilitarization and mandatory denuclearization so it can no longer threaten others.

3. War criminals go through international tribunal.

Let’s vote?

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 3, 2022

articolul original.

Volodimir Zelenski îndeamnă poporul rus să se revolte împotriva liderului de la Kremlin: „Opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”

30 September 2022 at 09:18
image

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

Preşedintele Ucrainei îndeamnă poporul rus să se revolte împotriva lui Putin

„Pentru a opri aceasta (războiul – n.red.), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj video adresat joi noapte către națiune.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. „Acest lucru poate fi oprit”, însă cetăţenii (ruşi) trebuie „să se ridice şi să lupte”, a declarat el.

Totodată, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin. Acesta a specificat că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

„Ne continuăm activitatea diplomatică pentru a ne asigura că toți partenerii Ucrainei și țărilor lumii înțeleg ce noi pași spre escaladare sunt întreprinși de statul terorist în aceste zile. Am vorbit astăzi cu președintele Poloniei Andrzej Duda și cu prim-ministrul Italiei Mario Draghi. Am avut o întâlnire cu președintele Adunării Naționale a Franței. Sunt recunoscător partenerilor noștri pentru că au condamnat în mod clar referendumurile false rusești, pentru că au condamnat tentativa de anexare a teritoriului nostru, pe care Kremlinul o pregătește în prezent”, a mai spus Zelenski.

„Privarea întregii societăți ruse de o economie normală, o viață decentă și respectul pentru orice valoare umană va fi prețul pentru faptul că o persoană din Rusia (Vladimir Putin – n.red.) dorește ca acest război să continue”, a adăugat președintele ucrainean, citat de agenția de presă Ukrinform.

„Mâine este o altă zi a luptei noastre, o altă zi pe calea victoriei. Va fi specială pentru noi? Va fi o altă zi care ne va apropia de securitate și pace, de restabilirea integrității noastre teritoriale. Pentru că milioane de ucraineni luptă și lucrează pentru asta”, a ținut să mai precizeze Volodimir Zelenski.

articolul original.

Sebastian Burduja va asigura interimatul la Ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu

30 September 2022 at 05:01
image

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis vineri dimineață că Sebastian Burduja va asigura interimatul la Ministerul Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu.

Printre variantele luate în calcul pentru Ministerul Educației se numără Ligia Deca, consilier prezidențial, Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, sau Marilen Pirtea, deputat liberal, potrivit digi24.ro.

Sebastian Burduja va prelua interimar Ministerul Educației

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia joi seară, în urma unui scandal public de proporții după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol despre cum fostul ministru al Educației și-a însușit un curs universitar.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi seară, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației și că urmează să îi trimită președintelui Iohannis o nouă propunere de ministru, după consultările cu PNL.

„Îi mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educaţie”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Amintim că jurnalista Emilia Șercan a descoperit că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. El și-a însușit 13 capitole, trecându-se drept autor în locul autorilor originali atât în ediția din 2006, în care a fost descoperit plagiatul, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Ulterior, jurnalista a demonstrat cu fotografii că respectivele lucrări au fost și vândute elevilor.

De asemenea, Cîmpeanu a solicitat anul trecut Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. Abia luna trecută, el a publicat răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”. Numai că data și numele profesorilor care au făcut aceste constatări au fost acoperite cu markerul.

Sorin Cîmpeanu a reacționat extrem de „elegant”, numindu-i pe cei care-l acuză „un fel de habarniști”.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.

Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, spusese Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

articolul original.

A fost dezvăluit portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede. Vor intra în circulație în luna decembrie (FOTO)

30 September 2022 at 04:42
image

După decenii în care a aşteptat să-i vină rândul, fiul cel mai mare al reginei decedate a devenit oficial moştenitorul ei.

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede cu efigia lui a fost dezvăluit vineri, de monetăria britanică, Royal Mint.

Portretul suveranului va apărea pe două monede, ce aparțin unei serii speciale, pentru a marca viața Reginei Elisabeta a II-a, mai exact pentru 5 lire sterline şi alta pentru 50 de pence, potrivit news.ro.

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede a fost dezvăluit

Chipul lui Charles este opera sculptorului Martin Jennings, iar fotografia este una aprobată de rege.

„Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a declarat Jennings, spunând că este emoţionat „de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni”, informează AFP.

„Potrivit tradiţiei, regele priveşte în stânga, în direcţia opusă reginei Elizabeth II” pe portretul care apare monedele aflate în circulaţie pentru moment, precizează Royal Mint.

We are proud to unveil the first official coin portrait of King Charles III which has been designed by Martin Jennings FRSS and personally approved by His Majesty.

The first coins to feature the effigy are part of a memorial collection for Her Late Majesty Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/umrUBbUCBr

— The Royal Mint (@RoyalMintUK) September 29, 2022

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” – unul dintre titlurile de suveran.

„Toate monedele britanice care poartă chipul lui Elizabeth II vor rămâne legale şi în circulaţie. Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp”, indică Royal Mint.

articolul original.

Liderul de la Kremlin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei pentru Herson şi Zaporojie

30 September 2022 at 04:18

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în miezul nopții de joi spre vineri două decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional, informează Reuters.

Ziua 219 de război începe cu decizia luată de Vladimir Putin în miez de noapte

„Recunoașterea suveranității de stat și independența regiunii Zaporojie”, arată unul dintre decrete, citat de Tass.

Potrivit unui alt document, liderul de la Kremlin a decis să „recunoască suveranitatea de stat și independența regiunii Herson”. Decretele intră în vigoare în ziua semnării.

309938265_817217669629233_4992620317202450977_n

309271758_3907696582837458_9008123318910427907_n

De asemenea, documentele mai arată că liderul rus a luat această decizie în conformitate cu principiile general acceptate și normele legislației internaționale, încadrate în Carta ONU, luând în considerare voința locuitorilor regiunilor în referendumuri, notează digi24.ro.

Vineri Kremlinul va găzdui, de la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor Doneţk şi Lugansk (est), dar şi Herson şi Zaporojie (sud).

Primele au fost deja recunoscute oficial de Rusia în februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei în Ucraina. Vladimir Putin va ţine „un discurs substanţial” cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis joi că nu va recunoaşte „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de Rusia” în Ucraina, scrie AFP.

articolul original.

Fiica lui Petre Roman a decis să își vândă casa. Câți bani cere pentru vila din Tunari

29 September 2022 at 09:09
image

Fiica lui Petre Roman și-a luat prin surprindere fanii în urma unui anunț pe care l-a făcut. Aceasta s-a hotărât să se mute și să vândă sau să închirieze vila din Tunari.

Oana Roman își vinde vila din Tunari

Oana Roman a declarat că este prea mare casa pentru trei persoane și își dorește ceva mai mic. Vila se află la 200 m spre Pipera și cine dorește să o cumpere trebuie să scoată din buzunar suma de 480.000 de euro sau 2500 de euro pentru persoanele care doresc să o închirieze.

„Ne-a rămas mare casa. O vând sau închiriez. Tunari la 200 m de ieșirea spre centură sau Pipera. 1000 metri pătrați teren, 340 metri pătrați desfășurați interior. 4 dormitoare, 2 sufragerii, dressing, 2 bai, 3 garaje, beci. Interior renovat în 2019.

Livadă cu pomi. Curtea necesită o mică investiție în gazon și alei. Vânzare 480 000 euro, închiriere – pretabil scoală, grădiniță, after school , birou sau rezidențial 2500 euro pe lună.”, a transmis Oana Roman pe rețelele de socializare.

Motivul din spatele acestei decizii

„Eu luasem în calcul chestia asta de mult, nu din cauza facturilor, ci din cauza faptului că mi se pare că stau într-o casă pe care nu o locuiesc toată. Și ce sens are?!”, a declarat Oana Roman.

„M-am gândit la asta și mă gândesc serios cum stăm realmente. Eu am și mult teren, și o casă foarte mare. Nu-mi trebuie atât. Dacă eram mai mulți membri ai familiei merita, dar așa…. Suntem noi 3 în 6 camere. Este prea mult. Nu mai avem nevoie de atât spațiu. Ca să ce… să muncesc să curăț, să spăl, să întrețin… este bătaie de cap mult prea mare.

Deci mă gândesc serios la o variantă în care să ne mutăm eventual într-una mai mică (n.r. – casă) pentru că… nu neapărat de facturi, repet, ci de faptul că este și foarte mult timp ca să îngrijești o casă, pe care oricum nu o locuiești în întregime. Am 1.000 de metri în partea din spate, nici nu ajung acolo. Și cât stau eu acasă?!”, a mai declarat aceasta, potrivit libertatea.ro.

articolul original.

Alina Bădic, despre cum să îți vindeci Karma cu Neptun în Pești: „A înțelege este până la urmă scopul astrologiei”

28 September 2022 at 12:27
image

Alina Bădic a vorbit despre menținerea echilibrului interior, precum și despre ce este de fapt Karma, cum și când acționează ea. De asemenea, aceasta a adus în discuție și șansă persoanelor de a se reabilita în fața Destinului.

Alina Bădic: Avem șansa de a ști foarte exact cine am fost în ultimele vieți

„Vă întrebați vreodată cu ce bagaj veniți din existențele anterioare? Ce ați făcut altădată și cum puteți repara o potențială faptă rea … Ce este de fapt Karma, Cum și Când acționează Ea? Din fericire, trăim momente de mare forță, care activează ceea ce am trimis în Univers altădată, chiar dacă la naștere memoria existenței noastre trecute s-a șters. Perioada permite însă prin „zile portal” și prin intersecții de natură subtilă, corelate direct cu astralul descărcări puternice, care activează conexiuni ce ne pun în fața Oglinzii a ceea ce am făcut în trecut”,  a precizat Alina Bădic pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește poziționarea unei persoane față de Univers, Alina Bădic a spus: „Nu ne rămâne decât să analizăm cu detașare evenimentele cu care ne intersectăm și mai ales ceea ce ne agresează major în această perioadă. Cu Neptun în cea mai relevantă poziție din punct de vedere al descărcărilor karmice din ultimii 200 de ani, mai exact pe ultimele grade ale cercului zodiacal avem șansa de a ști foarte exact cine am fost în ultimele vieți și ce am făcut, dacă am lucrat pentru misiunea noastră karmică pozitiv sau dacă ne-am împotrivit planului Divin”.

Alina Bădic: A înțelege este până la urmă scopul astrologiei

Cei care se confruntă cu așa ceva trebuie să analizeze tipul de eveniment sau de agresiune care persistă în viața lor în această perioadă.

„Acesta este cu adevărat Mentorul nostru spiritual. Este ca și când Universul vorbește cu noi într-un limbaj concret, acela al trimiterii unor „acțiuni mesager” clare prin care ne atrage atenția unde ne dorește mai buni”, a scris Alina Bădic.

Referitor la ceea ce ne face vulnerabili în această perioadă, precum și gândurile care ne agresează, Alina Bădic a explicat: „Nu riposta! Nu te revolta! Acceptă o realitate care îți dă șansa de a fi mai bun, de a înțelege consecințele propriilor greșeli. A înțelege este până la urmă scopul astrologiei, a descifra algoritmii și intersecțiile absolut firești la care suntem supuși, cât și eficiența accesului la informații.

Deși schimbat ca și context, Neptun în semnul Peștilor se întoarce același ca acum 165 de ani… cu aceeași invitație de transformare totală. De neignorat, cu o tenacitate năucitoare ne arată în fiecare moment punctele noastre vulnerabile, în speranța de a ne ajuta să constatăm singuri care este elementul din viața noastră prin care ne-am îndepărtat fundamental de noi înșine și ca atare de Divinitate”.

articolul original.

Volodimir Zelenski susține că referendumurile false ale lui Putin au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat: „ Nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei”

28 September 2022 at 07:59
image

Liderul de la Kiev a transmis că dacă Rusia va încerca să anexeze teritorii din Ucraina pe baza așa-ziselor „referendumuri” organizate în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, acest lucru va însemna închiderea oricăror negocieri de pace în viitor cu Moscova, potrivit Ukrainska Pravda.

Zelenski: Referendumurile false ale Rusiei au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat

Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la iniţiativa Ucrainei, în format videoconferinţă şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii şi dreptului internaţional.

„(n.r. – Anexarea) este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele dreptului internațional. Și aceasta este o încercare foarte cinică de a forța oamenii din teritoriul ocupat al Ucrainei să se mobilizeze în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva propriei lor patrii!”, a subliniat președintele ucrainean.

„Recunoaşterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a aşa-numitului scenariu Crimeea şi o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei. Anexarea este genul de mişcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanităţi”, a precizat acesta.

Potrivit liderului de la Kiev, există o singură modalitate de a preveni astfel de acțiuni ale Rusiei: excluderea acesteia din toate organizațiile internaționale (sau suspendarea calității de membru) – în special, privarea acesteia de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto.

„Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ţine lumea la un pas de un dezastru de radiaţii şi, în acelaşi timp, ameninţă cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”, a susținut Volodimir Zelenski.

De asemenea, acesta consideră că sunt necesare noi sancţiuni globale dure împotriva Federaţiei Ruse: „În Ucraina şi în acest război se apără nu doar independenţa noastră, nu doar dreptul la viaţă al poporului nostru, ci şi dreptul internaţional ca atare. Ucraina trebuie să primească tot ajutorul de apărare şi financiar necesar pentru ca agresorul să piardă”.

articolul original.
❌