ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022B1TV

Este simplu și îți reduce factura: iată cum ai putea să nu depășești pragul lunar de 255 kilowați

6 October 2022 at 20:48
image

Dincolo de știrile alarmiste referitoare la creșterea facturilor la electricitate, specialiștii susțin că o bună gestionare a aparatelor electrocasnice ar putea salva economiile românilor.

Primul pas este cunoașterea celor mai mari consumatori din gospodăria fiecăruia iar apoi modul cum poate fi redus consumul în fiecare caz.

Astfel, multor cetățeni le va fi mai ușor să se mențină sub consumul celor 255 de kilowaţi(kW) lunar la energie electrică, plafonul impus de Guvern, ca să beneficieze de reducere.

Andrei Orban, specialist în energie, a realizat o sinteză, pentru Antena 3, despre cum ar putea românii să treacă mai ușor perioada scumpirilor la energie analizând aparatura din principalele încăperi ale unei locuințe obișnuite.

Nu frigiderul este marele consumator

Conform surselor amintite, nu frigiderul este „vinovatul” din consumul unei bucătorii: acesta consumă cam 42 kW, mediu, pe lună. Cea mai mare pagubă în faxctură o face însă plita electrică și mulți se gândesc să renunțe la ea în perioada crizei energetice: consumă în jur de 120 de kW, lunar.

De amintit și consumul  lunar al celorlalte aparate de bucătărie: mașina de spălat vase( 18 kW), cuptorul electric( 66 kW).

Iluminatul cu LED, cel mai avantajos pentru facturile scăzute

Statisticile spun că o treime din cei 255 kW este compusă din consumul iluminatului. Astfel că becurile trebuie schimbate neapărat cu cele cu LED, de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit sursei citate, scoaterea din priză a unor aparate contribuie la reducerea facturilor; cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED), imprimanta sau chiar încărcătoarele de telefon dacă le lăsăm în priză vor consuma și trebuie scoase pentru că „au un consum inerent”, a precizat Andrei Orban.

Mașina de spălat consumă cu jumătate mai puțin dacă temperatura este scăzută

Printre aparatele din acest spațiu, televizorul consumă 22,5 kW iar aerul condiționat are un consum de aproximativ 60 de kWh.

„Trebuie să îl folosim la o temperatură mai scăzută. Şi o diferență de un grad, de exemplu, de la 22 la 23 de grade, înseamnă o diferență de consum în minus de aproape 15%”, precizează Andrei Orban.

Consumul mașinii de spălat depinde de temperatura selectată: de exemplu, la 60 grade, acesta ar fi de 80 de kWh iar la 40 de grade sau chiar mai puțin, reducerea este aproape la jumătate, a susținut specialistul amintit pentru Antena #

articolul original.

Anchetatorii au decis că așa-zisul scandal sexual de la Opera din Iași nu constituie obiectul unui dosar penal

6 October 2022 at 16:52
image

Conducerea Operei Naţionale Române din Iaşi a reacţionat după ce mai multe balerine din instituţie au depus plângeri împotriva solistului de balet Vlad Mărculescu.

Artistele s-au plâns de faptul că acesta intră, în mod repetat, în vestiarul femeilor după repetiţii.

Managerul Operei, Andrei Fermeşanu, a precizat pentru Ziarul de Iași că oficiul juridic al instituţiei a finalizat analizarea plângerii depuse de către balerine în data de 26 septembrie.
Parchetul a trimis azi plângerile înapoi către operă întrucât, din plângerile respective nu reiese că s-ar fi comis fapte care să intre sub incidenţa Codului Penal.

Acuzaţiile au fost negate de către Vlad Mărculescu

După aproape o săptămână, plângerile au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, pentru a se stabili dacă faptele reclamate sunt  sau nu de natură penală.

Un echipaj de la Secţia 3 a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi s-a deplasat la sediul Operei, ieri, după ce poliţiştii s-au autosesizat în urma articolului apărut în publicaţia noastră.

Concluzia polițiștilor: scandalul de la Operă nu constituie obiectul unui dosar penal

După analizarea reclamațiilor, IPJ Iaşi a decis că nu este cazul deschiderii unui dosar penal, limitându-se doar la verificări.

„Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public, conducerea IPJ Iaşi a dispus efectuarea de verificări, în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi citat de ziarul amintit.

Managerul instituției a precizat pentru „Ziarul de Iaşi”: „Ca să nu existe discuţii dacă am luat o atitudinea care să nu fie prea dură sau prea permisivă, am ajuns la concluzia, în funcţie de lucrurile descrise în plângerea respectivă, că ele exced un comportament profesional valid sau imparţial. Atunci, la sugestia biroului juridic, le-am trimis către parchet. Am vorbit şi dimineaţă cu poliţiştii”, a declarat Andrei Fermeşanu.

Conducerea Operei este imparțială și lasă autoritățile să stabilească natura conflictului

Acesta a adăugat pentru jurnaliștii locali că Vlad Mărculescu a fost înştiinţat de existenţa acestor sesizări, nu şi de conţinutul lor, conducerea Operei dorind să protejeze intimitatea celor implicaţi în conflictul profesional.

„S-ar putea să se nască alte conflicte. Nu vrem să favorizăm pe nimeni, s-ar putea să nu fie de competenţa instituţiei şi de aceea am solicitat unei instituţii abilitate să ne spună dacă se impune rezolvarea la nivel intern sau nu. Cred că exced atribuţiile noastre, din ce am văzut în plângeri, că este vorba de violenţă, hărţuire sexuală şi morală”, a subliniat Fermaşanu.

Parchetul nu va deschide dosar penal

„Noi am primit o adresă din partea Operei Naţionale Iaşi, la care erau ataşate mai multe plângeri ale unor angajate. Din descrierea faptelor însă nu rezulta săvârşirea niciunei fapte penale. Simplul fapt că un bărbat a intrat în vestiarul fetelor şi nu voia să iasă nu are neapărat o conotaţie penală. Urmează să comunicăm Operei că adresa primită nu a dus la înregistrarea unei lucrări penale”, a precizat Dragoş Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, citat de publicația locală.

Acuzațiile balerinelor:

Opt dintre balerine au semnat o plângere în care îl acuză pe Mărculescu de agresiune sexuală și au depus-o la managerul instituției, Andrei Fermeșanu, potrivit Ziarul de Iași.

„Intra în vestiar când era ușa închisă, fără să bată la ușă, i s-a spus de nu știu câte ori să nu mai intre și dacă nu a înțeles, au făcut și fetele o plângere. Ăsta este felul lui, îl știm de mic, de când lucrează aici, ne-am obișnuit cu el, dar acum a sărit calul: nu poți să intri într-un vestiar de fete când vrei tu.

Normal că i s-a atras atenția o dată, de două ori, dar dacă nu s-a înțeles de vorbă bună, unde să se plângă fetele dacă nu la conducere?”, a spus una dintre persoanele din zona de pregătire artistică de la Operă.

„Am primit plângerea respectivă și am trimis-o la Oficiul Juridic pentru un punct de vedere, pentru a vedea dacă este de competența noastră la nivel intern sau dacă trebuie să o trimitem la organele de cercetare penală”, a precizat Andrei Fermeșanu pentru Ziarul de Iași.

Vlad Mărculescu neagă declarațiile și acuză la rândul lui că el este cel hărțuit

Vlad Mărculescu a negat toate acuzațiile aduse de către balerine și a declarat că folosește de opt ani de zile toaleta din vestiarul respectiv, unde merge pentru a se spăla la chiuveta aflată la intrare dar că nu a intrat niciodată când ușa a fost închisă la vestiar.

„Mă bucur că putem vorbi despre asta, pentru că sunt abuzuri asupra mea încă de pe vremea doamnei Rancea. Aceleași persoane mă agresează pe mine, dar vă spun că nu am agresat pe nimeni, nici sexual, nici altfel.

Sunt afirmațiile unor persoane care vor să folosească această situație, să o transforme într-un atac personal. Aceste două-trei persoane care au dat curs la declarații și plângeri asupra mea au împins și altele să semneze plângeri”, a declarat Vlad Mărculescu.

articolul original.
Before yesterdayB1TV

Magnatul Amazon, alături de iubita sa, fotografiați cu avionul privat după un safari în Africa unde a sponsorizat un fond de conservare a mediului

5 October 2022 at 21:20
image

În timp ce populația planetei este presată să se îndrepte spre o viață cât mai sustenabilă, bogații lumii își continuă stilul de viață extravagant.

Al doilea cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a fost fotografiat aterizând înapoi în Los Angeles, alături de prietena sa Lauren Sanchez, menționează Daily Mail.

Cu avionul privat pentru proiecte de conservare a mediului în Africa

Cei doi se întorceau cu avionul său privat dintr-o excursie safari în țara vest-africană Gabon, alături de dr. Andrew Steer, președintele Bezos Earth Fund; fondul respectiv combate schimbările climatice și protejează fauna sălbatică din întreaga lume și a primit 10 miliarde de dolari din partea fostului CEO Amazon a cărui stil de viață nu ține însă pasul cu politicile sale de protejare a mediului.

Alte 35 de milioane de dolari au fost donate guvernului din Gabon pentru a sprijini conservarea naturii în bazinul Congo în cursul verii.

Bezos deține un avion privat de 150 milioane dolari

Bruneta a aterizat la Los Angeles dup ce a zburat îmbrăcată lejer în călătoria cu avionul privat: o pereche de jeanși mulați, un tricou scurt, cu deschidere spre la abdomenul tonifiat și pantofi sport.

Nu la fel de relaxată este fosta soție a magnatului care a semnat recent actele celui de-al doilea divorț. MacKenzie Scott, fostă Bezos, a fost căsătorită cu magnatul Amazon între anii 1993 – 2019, iar la 52 de ani se bucură de o carieră de romancieră de succes, cu o avere estimată la 33,4 miliarde USD.

articolul original.

Polonia dorește să dețină arme nucleare americane pentru a se proteja de amenințările Rusiei

5 October 2022 at 20:43
image

Polonia intenționează să participe la Programul american de partajare nucleară, conform declarațiilor recente ale președintelui Andrzej Duda.

Liderul polonez a transmis informația în cadrul unui interviu acordat,  miercuri, 05 octombrie, pentru publicația Gazeta Polska, citat de Defense Romania.

Conform liderului de la Varșovia, o astfel de cooperare ar fi necesară pentru a contracara amenințările din partea Rusiei.

În prezent, doar trei membri NATO dețin potențial nuclear: SUA, Marea Britanie și Franța dintre care doar prima acceptă ca alte țări să participe la programul său de partajare.

Polonia a planificat să investească 110 miliarde euro pentru modernizarea armatei, până în anul 2035.

Programul de partajare a armelor nucleare, parte din politica de descurajare nucleară a NATO

Programul menționat permite statelor membre care, nu dețin capacități nucleare să participe la planificarea utilizării acestora.

Astfel, conform sursei citate, participanții se consultă și iau decizii comune cu privire la implementarea armelor nucleare dar se implică și în gestionarea acestora: întrețin tehnica și echipamentele necesare pentru utilizarea armelor nucleare, inclusiv avioane de luptă capabile să transporte muniție nucleară. Aceste țări păstrează și arme nucleare pe teritoriul lor.

,,Prima problemă este că nu avem arme nucleare. Nu există niciun indiciu că noi, Polonia, le vom avea în mâinile noastre, în viitorul apropiat.

Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la Programul de partajare nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă Statele Unite au luat în considerare această posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele.

articolul original.

Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora

5 October 2022 at 16:55
image

Blugii au ajuns, în ultimele două secole, să devină cel mai uzual element de vestimentație, pe aproape toate continentele.

Îndrăgiți de cei mai mulți dar și detestați de unii, aproape că nu există vreun european căruia să-i lipsească din garderobă vreo pereche de jeans.

Primii blugi erau confectionati dintr-un material tare și rezistent destinat acoperirii coviltirelor căruțelor iar ulterior, faimoșii cowboys i-au folosit pentru îmbrăcămintea de la ferme.

Curiozități despre…cel mai mic buzunar al blugilor

O serie de accesorii și croieli definesc ideea de blugi: chiar și cei care îi poartă astăzi zilnic, probabil s-au întrebat, măcar o dată, la ce folosește, de exemplu, buzunarul mai mic, separat de celelalte patru, prins cu capse.

Așa cum relateaza pe blogul oficial, Levi Strauss a introdus al cincilea buzunar ca o măsura de protecție pentru ceasurile de buzunar, de aici, si numele Watch Pocket.

După disparitia ceasurilor de buzunar, acesta nu a devenit chiar inutil, fiind azi folosit de pentru purtarea brichetei, a cardurilor sau a unor chei.

Dar la începuturile istoriei blugilor, acest mic buzunar mai folosea la ceva. Pantalonii din această stofa rezistentă erau purtați de căutătorii de aur care foloseau buzunarul mic de la blugi pentru micile pepite din aur pe care le găseau în vitregiile vremii și care puteau fi mai ușor păstrate în locul respectiv.

De ce au blugii buzunarele prinse cu capse metalice

Primii blugi inventați de Levis Strauss aveau patru buzunare: unul la spate și două în față (dintre care unul mare și unul mic). Ulterior, modelul a fost schimbat și a ajuns la varianta cu cinci buzunare, așa cum o știm azi.

Legenda spune că soția unui muncitor a mers la un croitor celebru al vremii, pe nume Jacob Davis, căruia i-a cerut să-i facă soțului său niște pantaloni mult mai rezistenți; meseriașul a decis să pună capse pe zonele cele mai predispuse la descusut, precum buzunarele sau fermoarele. Ideea respectivă a fost un real succes și s-a păstrat de-a lungul timpului.

Conform site-ului amintit al Levi Strauss, „Davis nu avea banii necesari pentru a breveta tehnica de utilizare a niturilor, el a apelat la Levi Strauss pentru a vedea dacă este interesat să aplice cu el. În 1873, perechea a primit un brevet pentru „îmbunătățirea deschiderilor de buzunar de fixare”. Aceasta a fost nașterea a ceea ce știm acum ca jean albastru. Astăzi, niturile continuă să consolideze și să consolideze cele mai vulnerabile părți ale blugilor noștri.

Este demn de remarcat faptul că Levi Strauss & Co. a fost prima companie care a făcut pantaloni nituite, creând o nouă categorie de îmbrăcăminte de lucru.”

articolul original.

Diplomat german la Varsovia: „Vom obține securitatea doar fără, nu cu Rusia lui Vladimir Putin”

4 October 2022 at 21:17
image

Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a sosit la Varșovia, unde a luat cuvântul la Forumul de Securitate de la Varșovia, transmite Ukrinform.

“Vom obține securitatea doar fără, nu cu Rusia lui Vladimir Putin. Aceasta a fost o schimbare importantă în politica germană“, a declarat oficialul, citat de sursa amintită, referindu-se la faptul că Germania a adoptat o linie comună cu ceilalți membri ai UE în ceea ce privește amenințările Rusiei.

Vestul a ignorat avertismentele Europei de Est, mai experimentat în a percepe pericolul rusesc

Tot în vizita din Polonia, Baerbock a confirmat că Germania a tratat cu superficialitate “evaluarea corectă a multor parteneri” cu privire la Rusia și a exemplificat cu situația gazoductului Nord Stream, a cărui construcție a primit opoziția țărilor din Europa Centrală, de Est și a Statelor Unite.

“Noi, Germania, nu am ascultat ce au spus țările din Europa Centrală și de Est despre Nord Stream 2 ca fiind o armă politică“, a spus Baerbock, într-un ecou al declarațiilor de la mijlocul lunii septembrie ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa diplomației germane a adăugat că Berlinul și-a schimbat cu 180 de grade cursul referitor la livrările de arme pentru Ucraina și a asigurat că “va apăra fiecare colț al teritoriului NATO”, conform Calea Europeană.

articolul original.

Biden a anunțat pe facebook un nou ajutor pentru Ucraina: 625 milioane de dolari incluzând rachete HIMARS, sisteme de artilerie sau blindate

4 October 2022 at 20:38
image

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat marţi, într-o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un nou ajutor american de echipamente militare, în valoare totală de 625 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Noua tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la aproape 17 miliarde dolari, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, şi la 17,5 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

Biden, pe facebook: „apărăm democrația”

“Astăzi am vorbit cu președintele Zelenski pentru a sublinia faptul că SUA nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia.

Mi-am reafirmat angajamentul de a continua să sprijin în continuare Ucraina, inclusiv prin noul pachet de asistență pentru securitate de 625 de milioane de dolari, prezentat astăzi. Rămânem pregătiți să impunem costuri severe oricărei entități care sprijină pretinsa anexare a Rusiei și vom continua să mobilizăm lumea în sprijinul eforturilor Ucrainei de a-și apăra democrația”, a scris președintele american, pe Facebook.

Ce conține pachetul de la Washington

Pachetul de asistență, în valoare de 625 milioane de dolari, include logistică pentru securitate: arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie și muniție, precum și vehicule blindate.

Este primul pachet de ajutor militar anunțat de SUA după ce Rusia a anexat ilegal cele patru regiuni ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie în urma unor referendumuri trucate condamnate de Occident.

Pachetul anterior, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, cuprindea 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate “Humvee”, 150 de vehicule tactice de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone.

articolul original.

S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă

4 October 2022 at 17:13
image

După ce, în ultimul deceniu, Parlamentul European a solicitat în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun, în cele din urmă, s-a votat recent ca, până la sfârșitului anului 2024, toți cetățenii Uniunii Europene să-și poată încărca telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale cu un singur tip de încărcător, potrivit unui recent comunicat al Parlamentului European.

Noua lege, adoptată marți în plen – cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri – face parte dintr-un efort al blocului comunitar de a reduce deșeurile electronice și pleacă de la o propunere legislativă din 23 septembrie 2021.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării.

Țările comunitare vor dispune de un an pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

Ce tip de încărcător a ales UE

Mai sunt doi ani până când toată aparatura amintită folosită în UE va trebui să fie echipată cu un port de încărcare USB de tip C iar în 2026, obligația se va extinde la laptopuri.

În acest mod, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să umble cu mai multe tipuri de încărcătoare deoarece vor putea utiliza un singur tip pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Astfel, indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Europenii nu vor mai fi dependenți de anumiți producători

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea aceeași viteză de încărcare iar, pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului.

Va dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Și etichetele vor fi schimbate

Potrivit reglementărilor, etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive și le vor permite să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile iar cumpărătorii vor putea să aleagă când să cumperă sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Conform comunicatului, noile măsuri vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an de la achizițiile inutile de încărcătoar; doar în UE, încărcătoarele aruncate reprezintă aproximativ 11 000 tone de deșeuri electronice pe an.

articolul original.

Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima

4 October 2022 at 16:28
image

Ana-Maria Barnoschi (30 de ani) este în culmea fericirii, după ce a fost cerută de iubitul ei în căsătorie.

Partenera lui Bursucu de la „Roata Norocului” trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu Vlad Bălău, un tânăr mangaliot cu afaceri în Vama Veche; cei doi sunt împreună de un an și jumătate.

A spus DA!

Aflată în vacanță în Santorini, Grecia, cu iubitul său,  frumoasa prezentatoare TV de la Kanal D, a acceptat inelul și a răspuns afirmativ la propunerea de a-și uni destinele.

„Sunt fericită! Cererea a avut loc în Santorini, în vacanță, el a ales un moment în care să fim doar noi doi. Știa că îmi doresc ceva intim, fară agitație și așa a fost. Era ultimul lucru la care mă așteptam din vacanța asta, chiar nu mă gândeam deloc că urmează un asemenea moment, dar cred că asta a mai dat un plus de farmec cererii.

A fost ceva cu încărcătură uriașă, el era foarte emoționat, eu la fel! Mai ales că nu mă așteptam! A fost totul ca la carte, s-a așezat în genunchi și m-a cerut. Prima persoană pe care am sunat-o să-i dau vestea a fost mama, era la bunica, așa că s-au bucurat împreună”, a declarat Ana-Maria pentru Kanal D. 

articolul original.

După ”daunele misterioase” din Baltica, Marea Britanie achiziționează nave specializate în protejarea infrastructurii gazoductelor submarine. Și Finlanda își consolidează securitatea platformelor maritime

3 October 2022 at 20:56
image

Marea Britanie va achiziționa două nave specializate pentru a proteja infrastructura submarină, precum cablurile sau conductele, a anunțat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

Oficialul a folosit sintagma ”misterioasele daune” pentru a justifica măsurile în consecință la daunele provocate gazoductelor Nord Stream, în cadrul unei conferințe a Partidului Conservator găzduită de Birmingham.

Rusia, principalul suspect în cazul distrugerii gazoductelor Nord Stream

În același context, acesta a adăugat că amenințarea la adresa infrastructurii britanice vine din partea Rusiei.

”Ar trebui să ne reamintească tuturor cât de fragilă este economia și infrastructura noastră în fața unor astfel de atacuri hibride … Internetul nostru și energia noastră depind în mare măsură de conducte și cabluri. Rusia nu face niciun secret din capacitatea sa de a viza astfel de infrastructuri”, a susținut oficialul britanic.

Nave specializate în ”război pe fundul mării”

Londra va achiziționa ”două nave specializate care au capacitatea de a menține în siguranță cablurile și conductele noastre” a precizat Wallace.

Astfel, prima navă de supraveghere multi-rol pentru un ”război pe fundul mării” va fi achiziționată chiar în cursul anului și va fi operațională până la sfârșitul lui 2023 iar cea de-a doua va fi construită în Regatul Unit.

Gazoductele Nord Stream 1 și 2 riscă să nu mai poată fi folosite dacă nu se efectuează lucrări de reparație pentru a nu permite apei sărate din Marea Baltică să inunde conductele odată cu evacuarea completă a gazului, fapt ce ar duce la o coroziune ireversibilă a acestora.

Și armata norvegiană a anunţat luni că a desfăşurat militari pentru a contribui la paza marilor platforme industriale de procesare de petrol şi gaze pe uscat, parte a unui efort mai larg de a spori securitatea, informează Reuters.

articolul original.

Lider terorist al-Shabaab ucis de americani în Somalia

3 October 2022 at 20:25
image

Pentagonul a anunţat că a lichidat încă un lider al grupării teroriste islamiste al-Shabaab.

Liderul ucis este Abdullahi Nadirm, unul dintre şefii al  al-Shabaab care urma să-l înlocuiască pe liderul Ahmed Diriye, actualmente bolnav.

Eliminarea liderului islamist s-a produs în urma unui atac aerian petrecut în Somalia, la sfârșitul săptămânii trecute.

Insurgenţii revendicaseră un nou atac

Comandamentul Statelor Unite în Africa a menționat că a efectuat atacul aerian, sâmbătă, lângă Jilib, la aproximativ 370 km sud-vest de capitala Mogadishu.

Gruparea are la activ mii de victime în atentate

Guvernul somalez a confirmat moartea unuia dintre co-fondatorii grupării militante al-Shabaab, cu legături cu al-Qaeda, care a ucis zeci de mii de oameni în atentate cu bombă încă din 2006.

”Moartea lui Nadir este un ghimpe scos din naţiunea somaleză”, a precizat Ministerul de Informaţii al Somaliei.

”Guvernul este recunoscător poporului somalez şi prietenilor internaţionali a căror cooperare a facilitat uciderea acestui lider care a fost un duşman al naţiunii somaleze”, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Săptămână importantă pentru România și Bulgaria: războiul lui Putin a pus admiterea la Schengen pe repede înainte în Parlamentul European

30 September 2022 at 08:59
image

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi dezbătută în plenul Parlamentului European(PE), în cadrul sesiunii plenare de miercuri, în data de 05 octombrie, la inițiativa grupului social-democraților (S&D).

În cadrul dezbaterii amintite, eurodeputații vor solicita ca spațiul Schengen să fie extins la toate statele membre ale UE care au solicitat aderarea.

În prezent, toate statele membre UE – cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României – fac parte din spațiul Schengen.

Rezoluție la vot, în sesiunea plenară din 17-20 octombrie

„Spațiul de călătorie fără frontiere ar trebui extins pentru a include Bulgaria și România cât mai curând posibil, urmează să solicite eurodeputații”, se arată într-o informare oficială a Legislativului, menționat de Calea Europeană.

„Când am fost ultima dată la București, am promis că voi face tot posibilul pentru a pune capăt acestei nedreptăți: România și Bulgaria sunt ținute departe de Schengen în ciuda îndeplinirii criteriilor timp de 11 ani.

Mă bucur că alți lideri de grup au acceptat propunerea mea de susține această dezbatere în plenul Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare”, a transmis liderul Grupului S&D pe Twitter.

Războiul a pus aderarea României și Bulgariei pe repede înainte

 Conform Calea Europeană, eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe admise în Schengen în repetate rânduri: în rezoluția din 2018, rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și în raportul din 2021 privind funcționarea spațiului de călătorie fără frontiere în cadrul blocului comunitar.

articolul original.

Administrațiile ilegitime puse de Moscova la Lugansk și Herson îi cer lui Putin anexarea la Rusia

28 September 2022 at 12:52
image

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson solicită Kremlinului anexarea la Rusia după organizarea unor așa-numitelor referendumuri condamnate de comunitatea internațională.

Discuțiile pe surse din Rusia amintesc și de o posibilă nouă regiune federală formată din teritoriile anexate recent alături de Crimeea, ocupată în urmă cu opt ani notează Liber TV.

Ca pe vremea lui Stalin

Dragă Vladimir Vladimirovici (…), vă cer să examinaţi problema aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia, ca subiect al Federaţiei ruse”, își începe postarea, pe Telegram, liderul separatist prorus din Lugansk(estul Ucrainei), Leonid Pasecinik.

La rândul său, șeful administraţiei instalate de Moscova la Herson(sudul Ucrainei), Vladimir Saldo, a trimis liderului de Kremlin un mesaj asemănător.

Rusia ar intenționa formarea unui noi district alcătuit din teritoriile ocupate recent

Rusia ar avea în vedere crearea unui nou district în cadrul Federaţiei Ruse prin unificarea teritoriilor ocupate în Ucraina şi pe care l-ar putea numi „Districtul Crimeea”.

Informația fost transmisă pentru publicația rusă Vedomosti de către o sursă din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), apropiată autorităţilor proruse din Crimeea.

Astfel, ca urmare a ilegalelor „referendumuri’ din zonele amintite, în Rusia ar putea fi legiferat un nou district federal în componenţa căruia ar urma să intre teritoriile ucrainene anexate ilegal alături de peninsula Crimeea, anexată în 2014.

articolul original.

Un „modern” sistem antiaerian rusesc a lansat o rachetă împotriva propriilor trupe chiar în timp ce rușii filmau și strigau entuziasmați „Mai mult! Mai mult!” (VIDEO)

28 September 2022 at 07:38
image

Tragicomedie: o rachetă sol-aer lansată de cel mai modern sistem rusesc Pantsir-S1 a luat o altă traiectorie rănind un artilerist al armatei ruse care filma cu mândrie, de pe telefon, atacul împotriva teritoriilor ucrainene.

Sistemul de rachete sol-aer (SAM) Pantsir-S1 este considerat de Moscova unul dintre cele mai moderne dispozitive de apărare aeriană de care dispune, dar, susțin specialiștii, folosirea acestui sistem în condiţii reale de luptă nu a confirmat performanțele, mai mult, dovedindu-se o țintă uşoară pentru dronele turceşti Bayraktar iar prezentul material alerteză asupra altor noconcordanțe în modul de folosire.

„Mai mult! Mai mult!”… a fost prea mult

Invadatorii au filmat accidental cum sistemul de apărare aeriană Pantsir a deschis brusc focul chiar asupra lor chiar în momentul în care strigau entuziasmați după fiecare lansare de rachetă: „Mai mult! Mai mult!”.

Materialul video a fost postat pe rețelele de socializare chiar de către militarii ruși, conform Defense Romania, cu momentul în care „mândria” tehnicii de luptă rusești, sistemul Pantsir-S1, trage asupra propriilor trupe de ocupație.

După trei rachete lansate în plan vertical, operatorul sistemului a întors brusc turela în direcția militarilor ruşi aflaţi în apropiere și a deschis focul; momentul filmat surprinde cea de-a patra rachetă care nu a mai urmat traiectoria ascendentă ci a plecat aproape orizontal spre militarii care strigau și filmau care iar înregistrarea s-a oprit.

articolul original.

“Gata cu afacerile cu Rusia!“: Europa de Est poate fi aprovizionată, din această săptămână, cu gaze din Norvegia

27 September 2022 at 15:05
image

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit “o zi mare nu doar pentru Polonia, ci pentru întreaga Europă”, inaugurarea – alături de omologul danez Mette Frederiksen și președintele Poloniei, Andrzej Duda – Conductei Baltica.

Noul gazoduct este un interconector cheie pentru transportul gazelor din Norvegia prin Danemarca către Polonia și țările vecine.

Acesta va face posibilă importarea a până la 10 miliarde de metri cubi de gaz anual din Norvegia în Polonia și transportarea a 3 miliarde de metri cubi de gaz din Polonia în Danemarca.

Premierul polonez: “Gata cu afacerile, ca de obicei, cu Rusia!“

“De astăzi, când pe gazoductele rusești există sânge ucrainean, șantaj și amenințări, conducta baltică polono-danezo-norvegiană este o conductă de gaz a suveranității și a păcii care ne oferă libertate, siguranță și stabilitate pentru viitor!“, a declarat Morawiecki.

Conducta Baltică a fost inaugurată astăzi la Goleniów, Polonia, fiind marcat astăzi sfârșitul procesului de construcție a gazoductului.

Europa de Est va fi aprovizionată cu gaze norvegiene

Proiectul, sprijinit de Rețelele Transeuropene pentru Energie, înlesnește  aprovizionarea cu gaze în Europa Centrală, de Est și în statele baltice prin deschiderea unei noi rute de import din Marea Nordului către UE.

Conducta Baltică a primit o finanțare din partea UE în valoare de peste 267 milioane de euro prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europe.

articolul original.

Demografia Germaniei s-a echilibrat cu 843.000 refugiați din Ucraina, majoritatea femei și copii

27 September 2022 at 10:36
image
Refugiații care sosesc din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel, conform informațiilor oferite de Oficiul Federal de Statistică.
Într-un raport publicat recent al instituției amintite, populația a crescut cu 1% (843.000 persoane), în prima jumătate a anului în timp ce, anul anterior, același studiu nota doar 0,1%.

Majoritatea refugiaților din Ucraina sunt femei și copii

Germania a înregistrat o imigrație netă de 750.000 de persoane din Ucraina în aceeași perioadă.
Astfel, peste 84 milioane de persoane trăiesc, în prezent, în cea mai populată țară din Uniunea Europeană, conform Reuters.
Raportul subliniază că populația feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ avansată față de cea masculină care a crescut cu 0,8%, reflectând faptul că, în principal, femeile și copiii au fugit din cauza războiului din Ucraina.

În 2015, Germania deschide frontierele pentrru un milion de bărbați din Orientul Mijlociu

Potrivit oficialităților, Germania se confrunta cu una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume  dar și cu cea mai îmbătrânită populație.

Politica permisivă față de imigrație au făcut-o o țintă atractivă pentru migranți, în 2015, Germania deschizând granița pentru un milion de refugiați din războiul din Orientul Mijlociu, majoritatea bărbați.

De-asemenea, în 1992, refugiații din războiul din fosta Iugoslavie au contribuit la creșterea populației cu 700.000 de persoane.

articolul original.

Alt oligarh rus anchetat de fraudă în Occident: anchetatorii i-au confiscat ouăle Fabergé

27 September 2022 at 10:09
image

În timp ce rușii se îmbulzesc la granițe pentru a nu fi încorporați și trimiși pe frontul din Ucraina de regimul de la Kremlin, un alt miliardar apropiat al lui Vladimir Putin face subiectul unui scandal de spălare de bani în Occident.

Aproximativ 250 de polițiști au percheziționat recent 24 proprietăți din Germania ale oligarhului rus Alișer Usmanov în legătură cu presupusele încălcări ale sancțiunilor și regulilor de spălare a banilor.

Deși ar fi trăit în Bavaria în aceşti ultimi ani, în prezent acesta nu se află nici în Germania, nici în Rusia, iar anchetatorii suspectează că ar fi în  Uzbekistan, ţara sa natală, conform publicaţiei germane Spiegel.

Usmanov are o avere netă de 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes

În urma descinderilor, într-una dintre vilele lui Alișer Usmanov, din Tegernsee, au fost descoperite bijuterii rare într-un seif printre care și patru dintre celebrele ouă Fabergé. Șase dintre aceste rare bijuterii erau date dispărute iar autoritățile verifică acum autenticitatea acestora.

Usmanov este acuzat de evaziune fiscală, deoarece nu a depus nicio declarație fiscală din 2016 deși ar fi trăit ultimii ani în Germania.

Autenticitatea ouălor, sub lupa anchetatorilor europeni

Ouăle Fabergé sunt extrem de valoroase, unicat, și au fost realizate de către orfevrul rus Peter Carl Fabergé, la sfârșitul secolului al XIX-lea: au forma unor ouă de Paște decorate și parțial încrustate cu perle și diamante.

În 2007, un așa-numit ou Rothschild a fost vândut la casa Christie’s din Londra pentru aproximativ 12,5 milioane de euro iar ale câteva ouă sunt expuse în muzee. Zece dintre ele se află la Kremlin, Țarul Alexandru al III-lea fiind cel care a fost interesat să achiziționeze primele dintre aceste valori.

Proprietăți de zeci milioane euro

Potrivit procurorului de caz, oligarhul rus este suspectat că ar fi angajat o companie de securitate pentru paza proprietăților chiar și după ce a fost adăugat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Conform unor informații că paza ar fi fost plătită din fondurile pe care Usmanov nu ar fi avut dreptul să le folosească în urma sancțiunilor, s-a trecut la verificarea acestora.

Potrivit Bild, amicul lui Putin are trei proprietăți de lux în Tegernsee pe care le-a cumpărat cu 21 milioane de euro.

articolul original.

SUA susține „liniile de comunicare deschise” cu China

23 September 2022 at 20:30
image

Secretarul de Stat american Antony Blinken și omologul său chinez Wang Yi au discutat despre necesitatea menținerii unor linii deschise de comunicare între cele două țări, a anunțat vineri Departamentul de Stat.

Blinken i-a transmis lui Wang că Statele Unite sunt angajate în pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan și a subliniat implicațiile în cazul în care Beijingul va sprijini invazia Rusiei în Ucraina, se arată în comunicat.

Diplomația menține stabilitatea globală

„Secretarul a discutat despre necesitatea de a menține linii deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația SUA-RPC [Republica Populară Chineză], în special în perioadele de tensiune”, a declarat Departamentul de Stat într-un rezumat al discuțiilor.

Taiwanul, mărul discordiei dintre SUA și China

Întâlnirea a venit la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul reiterând că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze.

Președintele american Joe Biden a susținut că forțele SUA ar apăra Taiwanul în eventualitatea unei invazii chineze.

A fost cea mai explicită declarație în acest sens a liderului american, iar ea a stârnit un răspuns furios din partea Chinei, care spune că afirmația a transmis un semnal greșit pentru cei care doresc un Taiwan independent, potrivit Reuters.

Forțele SUA vor apăra Taiwanul în eventualitatea unei invazii chineze, spune Joe Biden

Întrebat de jurnaliștii de la CBS dacă forțele SUA ar apăra insula democrată pe care o revendică Beijingul, liderul american a spus: „Da, dacă va exista într-adevăr un atac fără precedent”.

Mai departe, întrebat dacă, spre deosebire de cazul Ucrainei, forțele SUA – formate din bărbați americani și femei americane – vor apăra Taiwanul în eventualitatea unei invazii chineze, Joe Biden a confirmat: „Da”.

Nu este prima oară când Joe Biden merge dincolo de îndelungata politică a SUA în ceea ce privește Taiwanul, însă declarația sa a fost mai clară decât precedentele.

SUA a urmat de multă vreme o politică de „ambiguitate strategică” și nu a spus niciodată clar dacă va răspunde militar la un atac asupra Taiwanului.

Întrebat despre angajament, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a spus că politica SUA în privința Taiwanului nu s-a schimbat.

„Președintele a mai spus asta înainte, inclusiv la Tokyo în acest an. El a transmis clar și că politica noastră în privința Taiwanului nu s-a schimbat. Asta rămâne valabil”, susține purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Mao Ning, a declarat la Beijing că declarațiile lui Joe Biden au transmis „un semnal foarte greșit” forțelor separatiste care doresc independența Taiwanului.

China este „puternic nemulțumită și se opune hotărât” comentariilor făcute de președintele SUA și a formulat o plângere oficială în acest sens, a adăugat ea, avertizând că Beijingul își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a contracara separatismul.

articolul original.

România se pregătește pentru ce e mai rău? Statul cumpără echipamente pentru un posibil dezastru umanitar

23 September 2022 at 20:11
image

România se pregătește pentru scenariul în care invazia Rusiei în Ucraina va duce la creșterea numărului de refugiați.

Astfel, autoritățile au demarat o licitație pentru achiționarea de mii de corturi, sute de mii paturi, saltele, pături, cearșafuri, saci de dormit sau alte articole de acest tip printr-un acord-cadru cu durata de 2 ani.

Valoarea totală a acordului cadru este estimată între un minim de aproape 206 milioane lei și un maxim de peste 411 milioane lei iar data limită de trimitere a ofertelor este 24 octombrie

Pregătiri pentru eventualitatea unei catastrofe umanitare

″În contextul conflictului armat din Ucraina, precum și al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone.

Pentru intervenția operativă în vederea protecției populației refugiate, se impune achiziționarea unui pachet de campare pentru intervenții operative (…)″, se arată într-un document al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

articolul original.
❌