ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022B1TV

Klaus Iohannis, după declarația dură a lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat puțin valul” (VIDEO)

6 October 2022 at 12:13
image

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că pe europarlamentarul Rareș Bogdan, lider în PNL, „l-a luat puțin valul” cu o zi înainte, când a rostit acel discurs agresiv în Parlamentul European.

Liberalul luase cuvântul la dezbaterea privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și practic a amenințat că, dacă țara noastră nu va fi primită, transportul de cereale ucraiene pe teritoriul nostru va fi blocat și se va ajunge la criză alimentară.

Declarația lui Rareș Bogdan din Parlamentul European și reacția lui Iohannis

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, afirmase europarlamentarul PNL în cadrul dezbaterii.

Întrebat, joi, în legătură cu aceste declarații, președintele Klaus Iohannis a spus că „l-a luat puţin valul” pe Rareș Bogdan.

„Cred că l-a luat puţin valul. Nu se pune problema de aşa ceva. Noi căutăm să susţinem Ucraina şi exportul de cereale către Europa, deci nu se pune problema de aşa ceva”, a insistat Iohannis.

Guvernele statelor din UE vor decide în luna decembrie dacă România și Bulgaria vor fi primite în Spațiul Schengen.

articolul original.

Klaus Iohannis, după ce a cerut „toleranță zero” față de plagiate: Legile se referă la viitor, nu la trecut (VIDEO)

6 October 2022 at 11:48
image

Klaus Iohannis a declarat, joi, că prevederile din noile Legi ale Educației legate de integritate se referă la viitor, nu la trecut. Președintele a făcut această afirmație în contextul dezbaterilor aprinse pe care le-a stârnit și acuzațiilor ce i-au fost aduse după ce, la deschiderea anului universitar, a spus că vrea „toleranță zero” privind faptele de plagiat. În paralel, însă, Iohannis n-a avut nicio reacție la scandalul de plagiat în urma căruia a demisionat Sorin Cîmpeanu și nici la acuzațiile ce-i sunt aduse chiar premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Iohannis lămurește declarațiile despre „toleranța zero” la plagiat

Legat de „ce am spus despre toleranță zero”, „aceste legi nu se referă la trecut, se referă la viitor. (…) Încă o dată, noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo”, a spus Klaus Iohannis, înaintea unui summit european, potrivit G4Media.

Cât despre solicitările deja formulate ca proiectele noilor Legi ale Educației să fie retrase, președintele a afirmat că acestea pot fi îmbunătățite și că nici n-ar avea cum să fie retrase pentru că nu au fost înaintate nicăieri.

Amintim că premierul Nicoale Ciucă i-a solicitat Ligiei Deca, noul ministru al Educației, să fie gata cu proiectele luna aceasta, așa încât în noiembrie să fie înaintate Parlamentului pentru dezbateri și vot.

„Anumite prevederi de exemplu legate de integritate și etică pot fi îmbunătățite (…) Îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diverse lucrări de specialitate. Lucrarea de doctorat trebuie verificată cu soft anitplagiat înainte să fie acordat titlul de doctor”, a mai spus șeful statului, potrivit G4Media.

Iohannis: Doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică

Klaus Iohannis a stârnit ceva revoltă în spațiul public după ce, la deschiderea noului an universitar, a cerut toleranță zero în privința plagiatului, în condițiile în care n-a avut nimic de spus despre acuzațiile de plagiat aduse lui Cîmpeanu și Ciucă.

„Doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică. Noile Legi ale Educației trebuie să includă prevederi clare cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic din mediul universitar”, mai susținuse președintele, în discursul pe care l-a susținut la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”.

articolul original.

Mexic: 18 morți într-un atac armat la primăria unui oraș. Primarul, printre cei uciși

6 October 2022 at 06:50
image

Un atac armat comis la primăria unui oraș din Mexic s-a soldat cu moartea a 18 persoane, inclusiv a primarului. Tatăl primarului, care a condus și el orașul în trecut, a fost și el ucis în locuința sa înainte ca instituția să fie atacată.

Atac armat la o primărie din Mexic

Miercuri, în jurul prânzului, mai mulți indivizi au luat cu asalt primăria orașului mexican San Miguel Totolapan, informează BBC. Ei au ucis 18 persoane, inclusiv pe primarul Conrado Mendoza Almeda, mai mulți angajați ai consiliului și polițiști.

Atacul a fost pus pe seama bandei Los Tequileros.

Anterior, tatăl lui Mendoza Almeda, fostul primar Juan Mendoza Acosta, a fost și el ucis în locuința sa.

Partidul primarului a cerut să se facă dreptate.

Potrivit organizației Etellekt, circa 94 de primari au fost asasinaţi în Mexic din 2000 până în prezent.

articolul original.

A uitat-o pe Simona Halep. Cu cine a fost surprins Toni Iuruc

6 October 2022 at 06:26
image

La fel ca Simona Halep, și Toni Iuruc își reface viața ușor, ușor după divorț. Iar dacă pentru sportivă e totuși o perioadă mai grea, omul de afaceri e familiar cu astfel de sentimente, căci e deja la al treilea divorț.

Cancan notează că Iuruc a fost surprins tot mai mult în oraş în compania prietenilor și mereu părea că se simte bine.

Publicația citată mai susține că afaceristul a încălcat mai multe reguli de circulație, în încercarea de a-și îndeplini angajamentele și a ajunge la toate întâlnirile.

În paralel, și Halep își vede pe mai departe de viață.

Simona Halep și Toni Iuruc, divorț fără bătăi de cap

Simona Halep și Toni Iuruc au divorțat la niciun an de la cununia civilă. Au făcut-o la notar, fără bătăi de cap.

Numai că ei deja erau în toi cu pregătirile pentru cununia religioasă și o altă petrecere și deja multe dintre servicii fuseseră plătite. De exemplu, numai pentru catering sportiva a plătit un avans de 20.000 de euro, iar pentru fotograf și cameramani încă 5.000 de euro.

După divorț, Halep s-a operat la nas, rezolvându-și astfel o problemă medicală. „Cu această ocazie, am făcut și o intervenție plastică”, a precizat ea. Sportiva va reveni pe teren în decembrie.

articolul original.
Before yesterdayB1TV

Guvernul plafonează prețurile la lemnele de foc. Nicolae Ciucă: 3 milioane de gospodării vor fi astfel ajutate să treacă cu bine de iarna care vine (VIDEO)

5 October 2022 at 08:42
image

Premierul Nicoale Ciucă a anunțat, la debutul ședinței de guvern de miercuri, că azi va fi adoptată decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. De asemenea, România va ajuta și Republica Moldova, în contextul dificultăților pe care le are legate de asigurarea resurselor de energie.

Prețul lemnelor de foc, plafonat

„E o decizie așteptată de milioane de români. Azi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. E o decizie așteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

Vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA.

E o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm azi în Guvern, așa încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a declarat premierul, la debutul ședinței de guvern.

Lemn de foc donat Republicii Moldova

Șeful Guvernului s-a referit apoi și la ajutorul pentru Republica Moldova

„Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova privind asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, azi aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a mai precizat Ciucă.

articolul original.

Gaze din Marea Neagră merg la export, acuză din nou Rareș Bogdan: „E o chestiune care, cred eu, contravine legii” / Cum stă România cu depozitele de gaze pentru iarnă (VIDEO)

4 October 2022 at 12:14
image

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a acuzat din nou că gazul extras de Black Sea Oil & Gas din platforma continentală a Mării Negre deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, deși, potrivit legii, prioritatea o are statul român.

Eric Stab, CEO al Engie, a replicat recent că marea majoritate a gazelor din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români. În opinia lui Bogdan, acesta a practic s-a dat de gol că o parte din gaz va fi exportat. Liberalul a insistat că, în opinia sa, aceasta e o încălcare a legii.

În schimb, europarlamentarul s-a arătat optimist că România nu va avea probleme cu gazele la iarnă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Rareș Bogdan, explicații despre gazele din Marea Neagră

„Sunt două situații distincte pe platforma continentală a Mării Negre. E, pe de o parte, zăcământul pe care-l exploatează Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas. Ei au investit undeva la 400 de milioane de dolari și extrag din 3 milioane de metri cubi din platforma continentală. E primul gaz nou în depozite, gaz nou pentru că restul de 18 milioane de metri cubi pe care-l folosim zilnic e un rest din cel 25-26 de milioane pe care-l extrage Romgazul zilnic de pe partea continentală.

În cazul acestui gaz nou extras e o problemă, că deși OUG 27, din aprilie, interzice oricărui operator economic de pe teritoriul național să vândă în afara spațiului românesc gaz sau energie electrică, dacă statul nu-și folosește dreptul de preempțiune, cei de la Engie au făcut un contract, zic ei, în 2018, înainte de a fi gata exploarea pe 10 ani, pentru a face investiția. Numai că problema e că au refăcut un contract în care au vândut pe trei ani în avans extracția de gaz din Marea Neagră de la Black Sea Oil and Gas, o chestiune care, din punctul meu de vedere, contravine legii
ANRE și Ministerul Energiei trebuie să intervină pentru a regla”, a declarat europarlamentarul PNL.

Cum stă România cu rezervele de gaze pentru la iarnă

Bogdan a mai afirmat că România folosește 18 milioane de metri cubi pe zi de gaz, iar în toiul iernii consumul ajunge la 60 de milioane metri cubi pe zi. Ce extrage Romgaz și ce mai avem noi prin depozite nu ne ajunge, ci mai avem nevoie de 10 – 12 milioane de metri cubi.

Mai mult, România nu are rezolvată nici problema transferului de gaz lichefiat.

Liderul liberal a mai acuzat că, acum trei ani, Grecia ne-a propus să participăm la terminalul de gaz lichefiat de la Alexandroupolis – să dăm noi 30 de milioane de euro, dar să primim 25% din depozit, însă România a refuzat. România vrea acum, dar grecii ne oferă o participație de maxim 5%, nu de 25%, iar suma de plătit e de 300 de milioane, în loc de 30.

„România are o dependență între 9 și 15% de gazul rusesc. A avut o singură zi anul acesta – 28 ianaurie – când importul de la Gazprom a fost aproximativ 22% din totalul gazului folosit de România în ziua respectivă. Deci suntem în top 5 cea mai mică dependență de gazul rusesc.

Avem premise de a trece fără probleme iarna, dar trebuie să facem rost de acea cantitate de 10 – 12 milioane dacă consumul de gaze sare de 50 de milioane de metri cubi pe zi”, a mai declarat Rareș Bogdan, precizând și că depozitele sunt pline în proporție de 86%.

Ce spune Rareș Bogdan despre replica Engie

Amintim că după ce Bogdan a lansat prima dată acuzația legată de gazele din Marea Neagră, Eric Stab, CEO al companiei de furnizarea a gazelor Engie România, a declarat că marea majoritate a acestor gaze vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat.

„În fapt a recunoscut… cine i-a scris dreptul la replică. Domnia sa recunoaște că o parte din gaz merge în afara granițelor țării, contrar legii. Ne putem trezi că la iarnă, când urmează frigul și vor crește prețurile la gaze, Engie să nu vândă către piața românească e gaze și să vândă către oricie altcineva, Ungaria, Polonia sau Austria, de exemplu”, a replicat Rareș Bogdan.

articolul original.

Zelenski: 30 de oameni au murit în atacul rușilor din Zaporojie. Sunt aproape o sută de răniţi şi traumatizaţi. Nişte ne-oameni au făcut asta! Drumul dușmanului e doar înfrângere, ruşine şi condamnare (VIDEO)

30 September 2022 at 21:10
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că drumul țării sale e unul greu, dar e „drumul independenţei, al integrităţii teritoriale, al integrării în lumea civilizată şi al dezvoltării”. În schimb, drumul invadatorului rus, drumul dușmanului, e doar „înfrângere, ruşine şi condamnare”.

Zelenski a susținut că liderii ruși sunt niște „ne-oameni”, căci s-au apucat să sărbătorească în Moscova ”ceva” legat de Zaporojie, când chiar soldații lor au comis fix azi un atac mostruos în această regiune ucraineană, omorând oameni simpli care fugeau de războiul declanșat de ei.

Zelenski, despre atacul rușilor în Zaporojie

În discursul său către națiune de vineri noapte, Volodimir Zelenski a vorbit despre atacul oribil comis dimineață de ruși asupra unui convoi de civili ucraineni care fugeau de război: „Până acum sunt 30 de morţi și aproape o sută de răniţi şi traumatizaţi. Armata rusă ştia unde vor lovi rachetele. Nişte ne-oameni au făcut asta”.

El a spus apoi că absolut toți cei implicați în acest atac, de la cei care au dat ordinele la cei care l-au executat, vor da socoteală în fața legii și a poporului ucrainean.

Zelenski, despre succesele contraofensivei ucrainene

Liderul de la Kiev a vorbit apoi despre contraofensiva ucraineană, susținând că trupele lor au preluat inițiativa în război și obțin rezultate pe câmpul de luptă: „Avem rezultate substanţiale în estul ţării noastre. Există deja destule informaţii publice despre asta. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lîman, regiunea Doneţk”.

A amintit și de cererea oficială depusă de Ucraina pentru a adera în ritm accelerat la NATO și de anunțul său tot de azi prinvind disponibilitatea ucrainenilor de a negocia cu rușii doar când președintele lor nu va mai fi Vladimir Putin.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Mai apoi, a vorbit despre sancțiunile adoptate de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare împotriva unor persoane și entități rusești: „E o listă foarte lungă, nume faimoase. Dar nu ne concentrăm pe volum, ci pe demontarea influenţei ruseşti”.

Zelenski a precizat că restricțiile recent introduse de ei sunt sincronizate cu noile sancțiuni adoptate de partenerii Ucrainei.

El a mai susținut că sancţiunile vizează și cetăţenii altor ţări care au luat parte la „farsa rusească pe teritoriul ocupat al ţării noastre”.

Președintele Ucrainei le-a mulțumit apoi partenerilor internaționali, luptătorilor și tuturor ucrainenilor.

articolul original.

Patriarhul Daniel: Războiul e o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor în suferinţă prin fapte bune. Să nu ne pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte

30 September 2022 at 20:36
image

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a îndemnat la rugăciune şi la fapte bune, în contextul războiului din Ucraina. Acesta a precizat că, uneori, încercările sunt „o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului”. Totuși, „trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte”.

Patriarhul Daniel a mai susținut că războiul din Ucraina e tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor în suferință prin fapte bune.

Mesajul Patriarhului Daniel, în contextul războiului din Ucraina

„Încercările acestea sunt, uneori, o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului. Chiar şi în mijlocul încercărilor, trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte, ne încearcă, dar nicio încercare nu este mai mare decât puterea noastră, dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu. (…) Şi în această încercare mai recentă, a războiului din vecinătate, cum s-a spus, este tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi, care trec prin suferinţă, să le răspundem cu fapte bune”, a transmis PF Daniel, la momentul aniversar dedicat sărbătoririi a 15 ani de la întronizarea ca Patriarh, potrivit agenţiei Basilica.

Acesta a mai afirmat că, în fiecare zi, la Catedrala Patriarhală se fac rugăciuni „pentru încetarea războiului, pentru pace între popoare, pentru că aceasta ne ajută să nu cădem în deznădejde, în disperare”.

De asemenea, a mai precizat că Biserica s-a implicat și material, mai ales în nodul și estul țării, fiind oferite refugiaților ucraineni „sute de tone de alimente şi de haine”.

articolul original.

Marin Gherman: Am văzut o oarecare schimbare de paradigmă în ce a spus Putin. E destul de primejdios. S-a ajuns prea departe în acest vis al unui om care nu gândește la viitor, ci trăiește în trecut (VIDEO)

30 September 2022 at 19:53
image

Jurnalistul Marin Gherman a susținut vineri, pentru B1 TV, că anunțul lui Vladimir Putin de azi privind anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie nu schimbă cu nimic determinarea ucrainenilor de a lupta pentru eliberare. Acesta a dat mai multe detalii despre situația din cele patru regiuni.

De asemenea, Gherman a explicat reacția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la discursul lui Putin și a punctat că, din informațiile pe care le are, ucrainenii se pregătesc pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care rușii vor folosi armele nucleare.

Jurnalistul a vorbit și despre cum am ajuns aici din cauza frustrărilor pe care le are Putin legat de trecut țării sale.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Cum poate fi interpretat gestul lui Zelenski de a cere aderarea rapidă a Ucrainei la NATO

Jurnalistul a oferit întâi o interpretare a gestului de azi al lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care, în replică la anunțul lui Putin, a cerut oficial aderarea țării sale la NATO în proces accelerat. Asta deși șansele aderării sunt nule la acest moemnt.

„Kievul, în linii mari, încearcă să bruieze cumva această ceremonie simbolică de la Moscova. Am fost martorii acestei inițiative de aderare la NATO. Desigur, suntem în miezul unui conflict militar și conștientizăm acest lucru, că nu e posibil în contextul unui război cu Rusia, stat nuclear.

Dar e un semnal politic pentru Occident, pentru societatea ucraineană și mai ales pentru luptătorii ucraineni care acum își dau viața pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a explicat Gherman.

Discursul lui Putin nu schimbă nimic. Ucrainenii luptă pentru eliberare

„În linii mari, Kievul susține oficial că, indiferent de refendumuri, de deciziile lui Putin de alipire sau anexare, toate acțiunile forțelor armate ale Ucrainei vor continua în același ritm. Nimic nu se va schimba pentru Ucraina, pentru armata ucraineană în eforturile de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Ei nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată actele fictive semnate de Putin cu acești patru repzentanți așa-ziși separatiști, iar operațiunea de eliberare va continua cât va fi posibil”, a mai spus jurnalistul.

Cum se vede de la Kiev amenințarea rușilor cu folosirea armelor nucleare

Marin Gherman a mai susținut că, din informațiile sale, forțele ucrainene se pregătesc pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel în care rușii vor folosi arme nucleare.

„Eu am discutat cu un apropiat al Ministerului Apărării al Ucrainei, un consilier din minister, și l-am întrebat dacă Ucraina ia destul de în serios aceste amenințări nucleare și mi-a zis: ”noi suntem pregătiți și pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei”. Ei speră că nu se va întâmpla, dar au fost informați toți conducătorii unităților militare ce ar trebui să facă dacă se va întâmpla acest lucru. Oficial, toate scenariile sunt luate în calcul la nivelul Ministerului Apărării și s-a discutat asta și azi la Consiliul de securitate și apărare națională din Ucraina”,a continuat acesta.

Putin a anunțat anexarea unor teritorii care sunt goale și distruse. O parte sunt sub controlul ucrainenilor

Marin Gherman a vorbit și despre situația din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, cele patru regiuni despre care Putin a zis azi că au devenit parte a Rusiei.

„De fiecare dată, potrivit concepțiilor de expansiune teritorială a Rusiei sau a statelor predecesoare, aduceau ruși din Rusia în alte teritorii pentru a le coloniza, asimila etc.

Acum vedem foarte mulți rusofoni care au fugit din acele teritorii, au fugit din calea războiului. Mulți sunt în UE, mulți au fugit prin Rusia în UE sau în alte state. E o zonă foarte depopulată mai ales în zonele unde se duc lupte. Eu vorbesc cu foarte mulți oameni care au venit de acolo și știu acea zonă. E un teritoriu extraordinar de distrus ,toate aceste zone de interacțiune dintre forțele armate.

Iar în centrul regional Zaporojie e o administrație militară oficială, acolo e controlat de Kiev. Deci centrul regional e controlat de Kiev. Rusia mai ales ține sub control mare marte din regiunea Lugansk, celelalte, nu”, a explicat jurnalistul.

O schimbare importantă în discursul lui Putin

Gherman a vorbit apoi despre o schimbare pe care a sesizat-o în discursul de azi al lui Putin și a deplâns faptul că atât de mult lume suferă din cauza frustrărilor lui Putin legate de trecutul țării sale.

„Azi pentru mine… poate greșesc… Am văzut o oarecare schimbare de paradigmă în ce a spus Putin, menționând de câteva ori ”Rusia mare, Rusia istoric”, ”noi vom reface” sau ”vom lupta pentru Rusia istorică”. E o altfel de abordare decât cele din trecut, când vorbea despre străinătate apropiată, un concept geopolitic despre comuniunea și uniunea slavă. Reia discuția despre Rusia istroică și cumva legitimează și justifică necesitatea de a lipi bucățele din teritoriile ucrainene.

E destul de primejdios ce inițiază Rusia prin astfel de jocuri periculoase și acest scop de a ”dărâma” ordinea mondială.

Churchil spunea că Rusia e un stat mare cu un trecut imprevizibil. Nu cu un viitor, ci un trecut imprevizibil. Rusia se află într-un proces permanent de rescriere și adaptare a istoriei după scopurile politice de azi, de aceea orice se poate întâmpla în mintea lui Putin sau a ideologilor lui din Kremlin.

E și o obsesie a lui Putin că nu mai există Uniunea Sovietică. A și spus că a fost cea mai mare catastrofă a secolului trecut. E durerea lui, dar această durere s-a transformat într-o justificare falsă a unor agresiuni. Vorbim de războaie din Georgia, situația din Transnistria, războiul din Ucraina etc. S-a ajuns prea departe în acest vis al unui om care nu gândește la viitor, ci trăiește în trecut și trecutul a fost azi cam 80% din discursul lui Putin”, a mai afirmat Marin Gherman, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că pentru ruși e foarte important ca țara să fie percepută ca fiind puternică și mare și să fie luați în seamă.

Proteste au izbucnit din cauza mobilizării și situației economice și se speră ca presiunea populației să crească asupra Kremlinului, dar „e un stat polițienesc, nu e atât de simplu”, a mai susținut jurnalistul.

articolul original.

Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere de aderare accelerată la NATO (VIDEO)

30 September 2022 at 14:32
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, vineri, că țara sa a depus cerere de aderare accelerată la NATO, informează presa internațională, care citează o postare a sa. Zelenski a ținut să precizeze că, de facto, Ucraina și-a creat deja drumul spre NATO, dovedind pe câmpul de luptă, dar și în interacțiunile lor, că respectă standardele acestei alianțe.

Ucraina cere aderarea la NATO

„De facto, ne-am croit deja drumul spre NATO, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele alianței.

Acest fapt e dovedit pe câmpul de luptă și în toate interacțiunile noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm reciproc. Aceasta este alianța de facto!

Azi, Ucraina solicită să o facă de jure, printr-o procedură în concordanță cu valoarea noastră de protecție a întregii comunități, de o manieră accelerată.

Facem pasul decisiv prin semnarea cererii de aderare accelerată a Ucrainei la NATO”, a transmis Volodimir Zelenski.

Putin a anunțat anexarea la Rusia a 4 regiuni ucrainene. Reacții din Europa

Anunțul vine la două ore după ce Vladimir Putin a susținut un discurs în care a anunțat anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Zaporojie, Lugansk, Donețk și Herson.

„În Donețk și Lugansk, în Zaporojie și Herson, oamenii au votat la referendum. Rezultatele sunt cunoscute și voi știți foarte bine care au fost acestea. Oamenii și-au făcut alegerea. Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Sunt sigur că Adunarea Generală va susține legile țării noastre și legile Rusiei se vor aplica pentru noii cetățeni ai Federației Ruse, pentru că aceasta este voința a milioane de cetățeni”, a mințit Putin în discursul său.

Membrii Consiliului European au emis apoi o Declarație comună în care au respins și condamnat anexarea ilegală.

„Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu produc niciun fel de efect juridic”, au mai transmis ei.

Un mesaj similar a avut și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Anexarea ilegală anunțată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face parte mereu din această națiune suverană”.

„Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. (…) Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a comunicat și președintele Klaus Iohannis.

articolul original.

Belgia: Un român a spart 27 de farmacii de supărare că l-a părăsit soția

29 September 2022 at 20:54
image

Un român stabilit în Belgia a fost atât de supărat că l-a părăsit soţia încât a spart 27 de farmacii.

Procesul în care este judecat a început săptămâna aceasta, la Bruxelles.

El și-a recunoscut faptele comise acum un an, informează Observator News. A spus că era supărat deoarece l-a părăsit soția după 30 de ani de căsnicie. Așa că a început să spargă farmacii. 27 la număr.

De fiecare dată când i se punea pata pe câte o farmacie, arunca în vitrină cu câte un capac de canalizare din zonă sau un grătar de pivniţă.

articolul original.

Surse: Consilierul prezidențial Ligia Deca ar urma să fie numită la Ministerul Educației în locul lui Sorin Cîmpeanu

29 September 2022 at 19:19
image

În locul lui Sorin Cîmpeanu (PNL), care și-a dat demisia după un scandal de plagiat, ministru al Educației ar putea veni Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare, informează G4Media, care citează mai multe surse.

Deca e și lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA.

Potrivit informațiilor G4media, Sorin Cîmpeanu urma să fie schimbat din funcție, astfel că el a anunțat în avans că va demisiona.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia, joi seară, de la conducerea Ministerului Educației, după ce o anchetă a jurnalistei Emilia Șercan a arătat că acesta a plagiat într-un curs universitar.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. (…)

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.

Ligia Deca, invocată de Cătălin Avramescu într-o intervenție pe B1 TV. Ce a spus profesorul

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, făcuse referire la Ligia Deca, într-o intervenție pentru B1 TV în care vorbise despre plagiat, mai ales despre cazul premierul Nicolae Ciucă.

„Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a afirmase Avramescu.

articolul original.

Cursul plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. Emilia Șercan: „Adică, nu era necesar ca lucrările să fie originale și cu adevărat importante, dar era musai să aibă un preț pentru a fi vândute” (FOTO)

29 September 2022 at 14:23
image

Jurnalista Emilia Șercan a publicat fotografii ale unor caiete de seminar analizate în ancheta sa ce dezvăluie plagiatul minstrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL). Acestea demonstrează că lucrările aveau prețuri trecute pe ele, fiind vândute pe bani studenților.

Șercan a publicat aceste imagini în contextul în care Cîmpeanu insistă că nu e plagiat faptul că și-a însușit paternitatea creației a 13 capitole dintr-un curs universitar, trecându-se drept autor al lor, în locul autorilor originali. Unul dintre argumentele invocate de ministru este că în acest caz nu e vorba de vreo carte, ci de un fel de suport de curs, „lucrări fără ISBN”. Se pare că aceste lucrări au fost, totuși, suficient de importante încât elevilor să li se ceară bani pe ele…

Emilia Șercan, noi dezvăluiri în scandalul de plagiat al lui Cîmpeanu

„Lucrările plagiate de ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor Sorin Cîmpeanu nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț, așa cum se vede în pozele de mai jos.

Adică, nu era necesar ca lucrările respective să fie originale, de actualitate și cu adevărat importante pentru studenți, dar era musai să aibă un preț pentru a putea fi vândute studenților.

După ce toate încercările de a se apăra au căzut una câte una, ministrul-dublu-academician-rectorul-rectorilor a revenit la „justificarea” ISBN.

Dacă lucrările respective nu erau importante și erau niște amărâte lucrări de seminar, ba mai mult, la ele se lucra în devălmășie, de ce profesorul universitar Sorin Cîmpeanu și-a pus numele pe ele?

Și, mai ales, de ce și-a trecut profesorul universitar și academicianul Sorin Cîmpeanu aceste lucrări în CV-ul academic? Academician cu lucrări de seminar în CV!”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Jurnalista a atașat postării fotografii cu copertele cursului din 2000, care e sursa plagiatului, și a cursurilor din 2006 și 2009, în care Cîmpeanu plagiază, iar pentru 13 capitole își asumă fraudulos autoratul.

Cîmpeanu, reacții ironice la adresa celor care-l acuză de plagiat

Într-una dintre reacțiile sale în acest scandal, Sorin Cîmpeanu s-a plâns că se încearcă blocarea noilor Legi ale Educației. Iar despre cei care-l acuză de plagiat a spus că sunt „un fel de habarniști”.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.

Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu recent, potrivit Agerpres.

Mai multe personalități cer demisia lui Cîmpeanu

În ultimele zile, mai multe personalități s-au strâns la Ministerul Educației, cerând demisia lui Cîmpeanu.

„Gândiți-vă că sunt studenți și elevi care sunt dați afară din examen dacă sunt prinși copiind. Cum poate cere ministrul Educației acestor tineri să respecte legea, regulile, dacă el însuși nu le-a respectat? Mi se pare foarte grav. (…)

Să ne gândim ce se întâmplă cu oamenii care plagiază. Obțin titluri academice pe baza cărora devin profesori și ne educă copiii… Merg și predau în universități”, a declarat, pentru B1 TV, Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață”, una dintre personalitățile care au protestat, cerând demisia lui Cîmpeanu.

articolul original.

Oficiali occidentali: Putin începe să-și dea seama de „greșeala colosală” pe care a făcut-o invadând Ucraina. Tot mai mulți ruși înțeleg acum că sunt mințiți și că țara lor a fost umilită

28 September 2022 at 20:58
image

Vladimir Putin începe să conștientizeze că a făcut o „geșeală colosală” invadând Ucraina, susțin mai mulți oficiali occidentali, care au preferat să-și păstreze aninimatul, citați de Sky news și BBC.

Aceștia mai afirmă că pentru poporul rus devine tot mai clar că țara sa a suferit o umilință în Ucraina, fapt ce ar putea duce la o slăbire a controlului pe care-l exercită Putin. Totuși, o schimbare la Mosova nu se va întâmpla peste noapte, ci s-ar putea desfășura în decurs de luni, poate chiar ani.

Oficiali occidentali: Putin începe să înțeleagă că a greșit invadând Ucraina

Oficiali occidentali citați de Sky News afirmă că Putin începe să conștientizeze faptul că a făcut o „greșeală colosală” invadând Ucraina.

În plus, opoziția față de liderul de la Kremlin devine tot mai mare de când a anunțat mobilizarea parțială. Se estimează că deja peste 250.000 de bărbați au fugit din Rusia de teama de a nu fi trimiși pe front. Ei se adaugă celor peste 400.000 de persoane, majoritatea înalt calificate, care au părăsit Rusia după 24 februarie, când țara lor a atacat Ucraina.

Un alt oficial, citat de BBC, a susținut că viteza cu care au fost organizate așa-zisele ”referendumuri” în cele 4 regiuni ucrainene ocupate de ruși, mobilizarea parțială și discursul tot mai agresiv privind folosirea armelor nucleare sunt toate semne că se instaurează panica la Moscova.

Acesta a precizat că au existat 54 de incendii la centrele de recrutare, din care 17 au avut loc doar între 21 septembrie, data anunțării mobilizării, și 25 septembrie.

Oficiali occidentali: Rușii încep să priceapă că țara lor a fost umilită

De asemenea, un alt oficial a afirmat că pentru ruși e tot mai clar că țara lor a fost umilită.

„Anunțul de mobilizare înseamnă că tot mai mulți ruși încep să înțeleagă că sunt mințiți. Elitele știu că acest lucru nu merge conform planului”, a spus acesta.

Totuși, o schimbare la Mosova nu se întrevede prea curând: „Mulți oameni înțeleg acum că Rusia a fost umilită de această greșeală colosală. Asta va avea consecințe, dar cred că ele se vor desfășura pe parcursul unui număr destul de mare de luni, poate chiar ani”.

articolul original.

Asociația de Acreditare din România, prinsă într-o rețea dubioasă de interese. Reacția ministrului Spătaru: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător” (VIDEO)

28 September 2022 at 20:17
image

Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că a trimis Corpul de control la RENAR, Asociația de Acreditare din România.

Precizarea vine în contextul unei investigații semnate Cătălin Antohe și Sorin Ghica, pentru cetățeanul.net, despre „caracatița RENAR” și „rețea dubioasă de interese” în care este prinsă această Asociație.

Povestea RENAR, instituția cu puteri uriașe, dar care nu există

RENAR are un rol extrem de important în numeroase domenii, de la Sănătate, unde acreditează toate laboratoarele, până la jocurile de noroc. Numai că ea nu e o instituție propriu-zisă, ci un ONG.

RENAR e provizoriu o autoritate națională, până când Guvernul va emite o Hotărâre prin care aceasta să fie practic recunoscută. Potrivit unei Ordonanțe din 2009, Guvernul trebuia să dea această Hotărâre în termen de 90 de zile de la emiterea Ordonanței, numai că acest lucru nici acum nu s-a întâmplat.

„Știu despre această situație, tocmai de aceea în acest moment Corpul de control al Ministerului Economiei e la RENAT pentru a verifica legalitatea și toate aspectele care ar putea să aibă legătură cu activitatea pe care o desfășoare acest organism.

Acest organism de acreditare funcțioenază în baza unui Ordin de Ministru al Economiei. În funcție de concluziile pe care le voi avea în urma controlului pe care l-am dispus, vom avea niște măsuri. Vom discuta concluziile acestui control și vom lua măsurile legale care se impun: Hotărârea de Guvern și un mod de a funcționa acest organism de acreditare corespunzător”, a spus Spătaru, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Turcescu l-a adus apoi în discuție pe Fănel Iacobescu, președintele RENAR, care e „jupân în această structură”. Asta pentru că sub Iacobescu sunt toate rudele, prietenii și foștii colaboratori ai săi. În plus, există prevederi conform cărora cei care discreditează RENAR pierd acreditările.

„Noțiunea de jupân în limbajul Ministerului Economiei nu există. Eu l-am întâlnit pe dl Iacobescu și l-am întâlnit de mai multe ori. Dl Iacobescu mi-a înmânat o carte pe care dânsul a publicat-o și înțeleg că e profesor universitar doctor și e o persoană recunoscută la nivel internațional. Acum, dacă sunt aspecte care țin de modul în care dl Iacobescu, ca președinte al RENAR, sau doamn Taină, care e director general executiv, acționează, asta se va vedea în raportul Corpului de control. Aștept cât mai rapid rezultatele”, a spus ministrul Economiei.

Spătaru dă asigurări că va rezolva problemele de la RENAR

Jurnalistul Cătălin Antohe a explicat apoi că Alina Elena Taină a fost numită în funcție în 2016, când era deja consilier de imagine al consiliul director al RENAR. În același timp, era încă director în Mișcarea Română pentru Calitate, or în Hotărârea de Guvern prin care aceasta a fost numită se prevedea la incompatibilități că nu au voie rudele sau afinii să fie în astfel de organisme, or aici era chiar ea.

Ministrul PSD al Economiei, în schimb, a dat asigurări că toate problemele se vor rezolva: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător care să intre în legalitate. Cred că de 10 luni ați văzut că ce am făcut am făcut în sprijinul legii și așa cum trebuie pentru a putea asigura o bază corespunzătoare pentru supravegherea pieței”.

articolul original.

Cătălin Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt. Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt. Bode trebuie să zboare din politică. Nu știu ce mai așteaptă Ciucă înainte de a-și da demisia (VID

28 September 2022 at 18:04
image

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, a analizat în termeni extrem de duri scandalul extins de plagiat în care sunt implicați premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației.

Avramescu a insistat că plagiatul este o formă odioasă de furt, dar n-ar trebui să ne mire că o vedem la așa-zisa noastră clasă politică, în fapt, „o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic”.

Politologul a explicat de ce e absolut inacceptabil faptul că Bode își ține la secret teza de doctorat și de ce vinovată pentru situația în care se află Ciucă e și Ligia Deca. Aceasta este consilierul pentru Educație al președintelui Klaus Iohannis, despre care Avramescu spune că e „patronul politic” al lui Ciucă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt

„Plagiatul e o formă de furt și e o formă odioasă de furt. (Plagiatul a devenit politică de stat) pentru că furtul este o politică de stat.

Furtul e în diferite forme, metode, se fură bani din buget, se trafichează influență, se fură titluri academice.

E pe undeva logic că o clasă politică… Mai curând o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic… Deci nu e o întâmplare, e în ADN-ul lor uman”, a spus profesorul, pentru B1 TV.

Bode își ține la secret lucrarea de doctorat. Avramescu: Absolut inacceptabil!

Acesta s-a referit apoi la situația particulară în care se găsește Lucian Bode, ministrul de Interne.

Dl Bode… Aici e o afacere de-a dreptul șocantă… Știința e, prin definiție, publică. Există un motiv foarte bun pentru care susținerile de doctorat sunt publice. Nu poți să stai acolo într-o cameră, cu perdelele trase, și să spui ”eu sunt doctor în științe; am descoperit ceva”. Trebuie să demonstrezi lumii, publicului, specialiștilor, în primul rând.

Ideea că există o teză care e undeva acolo, nimeni n-o poate vedea decât dl Bode, e ceva șocant și iresponsabil… Repet, știința e o activitate publică!

Acolo e un caz foarte clar, foarte clar, nici nu avem de discutat! Bode trebuie să zboare din politică, din savantlâncul ăsta pe care și-l imaginează el că-l face. E inadmisibil ce face Bode”, a continuat Cătălin Avramescu.

Ce spune Avramescu despre plagiatul lui Ciucă

„Cazul lui Ciucă e iar foarte, foarte grav. Emilia Șercan a publicat extrase masive din ”opera” de doctorat a dlui Ciucă și e clar că e caz grav de plagiat! Faptul că instituțiile se târâie până a da un verdict nu trebuie să ne descurajeze, nici să discutăm foarte mult. Nici nu e prima dată, aduceți-vă aminte de cazul lui Ponta. Verdictul de plagiat e unul academic, nu juridic. Poate să aibă și o componentă juridică, dar dacă titlul de plagiat e dat de comunitatea științifică…

Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a mai declarat Cătălin Avramescu, pentru B1 TV.

articolul original.

Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors

27 September 2022 at 20:59
image

Două surori sunt căutate de poliţişti după ce au plecat din locuința familiei care le luase în plasament, în comuna doljeană Ciupercenii Noi, și nu s-au mai întors, informează News.ro.

Surori date dispărute

Marți, Secţiei nr. 10 Poliţie Rurală Poiana Mare a fost sesizată de un bărbat de 53 de ani, din comuna Ciupercenii Noi, că două fete de 11, respectiv 13 ani, pe care le are în plasament, au plecat în jurul orei 15.30 de acasă și nu s-au mai întors.

Denisa Durac are 1,55 metri, 45 de kg, ochi căprui, părul şaten închis. Când a plecta de caasă purta bluză de trening neagră, colanţi închişi la culoare şi pantofi sport negri.

Narcisa Durac are 1,70 metri, 51 de kg, ochi căprui, părul negru. La momentul disparției purta o bluză de trening roşie, pantaloni de trening gri şi pantofi sport gri.

Persoanele care deţin informaţii sunt rugate să apeleze 112 sau să anunţe cea mai apropiată secție de poliţie.

articolul original.

Un politician german l-a comparat pe Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Reacția Turciei

27 September 2022 at 20:40
image

Wolfgang Kubicki, parlamentar german al Partidului Democrație Liberă, l-a asemănat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Declarația a stârnit furie la Ankara. Ministrul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul german pentru a protesta vizavi de această afirmație.

Supărare la Ankara după ce Erdogan a fost comparat cu un șobolan

„Condamnăm în cei mai duri termeni declarațiile jignitoare ale lui Wolfgang Kubicki, viceliderul Parlamentului Federal al Germaniei, despre președintele nostru într-un discurs ținut în campania pentru alegerile din Saxonia Inferioară”, a transmis Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al ministerului turc de Externe, citat de Reuters.

Acesta a mai spus că declarațiile politicianului german spun câte ceva despre „nivelul politic și moral” al acestuia și „relevă vulgaritatea sa”.

Cum și-a apărat Wolfgang Kubicki declarația

Kubicki a confirmat că a făcut declarația în timp ce încerca să atragă atenția asupra creșterii numărului de imigranți ilegali care vin din Turcia în Germania.

„Un șobolan de canalizare e o creatură mică, drăguță, dar și isteață și vicleană, care apare și în poveștile pentru copii”, a continuat Kubicki, referindu-se la animația „Ratatouille”:

Politicianul german a apreciat decizia lui Erdogan din 2015 de a limita numărul refugiaților care intră în UE, dar a constatat că numărul acestora iar a început să crească, „fapt ce e o provocare pentru politica germană externă și internă”.

Insultarea președintelui e un delict penal în Turcia, țară condusă de Erdogan și partidul său în ultimele două decenii.

articolul original.

Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea gazoductelor Nord Stream, chiar în zonele în care au avut loc scurgerile de gaze

27 September 2022 at 14:58
image

Stații de măsurare ale seismologilor suedezi au înregistrat, luni, explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2. Și asta în aceleași zone în care au loc scurgeri de gaze din aceste conducte.

Explozii în zonele în care au loc scurgeri de gaze din Nord Stream

Stații de măsurare din Suedia și din Danemarca au înregistrat luni explozii puternice subacvatice în aceleași zone în care au avut loc scurgerile de gaze, a transmis radiodifuzorul național suedez SVT, citat de The Guardian.

Björn Lund, profesor de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză (SNSN), a declarat pentru SVT că „nu există nicio îndoială că este vorba de explozii”.

Prima explozie a fost înregistrată în noaptea de luni spre marți, la ora 2.03, iar a doua luni seara, la ora 19.04.

Avertismente privind scurgeri de gaze de la Nord Stream

Danemarca a declanşat alerta după ce, în zona gazoductului rusesc Nord Stream 2, în Marea Baltică, a fost detectată o scurgere de gaz. Suedia a luat o decizie similară după două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1.

Autoritatea maritimă daneză a interzis navigația pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată.

SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și ele sunt în aceleași zone în care au fost înregistrate scurgerile de gaz.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu exclude posibilitatea unui sabotaj.
Polonia, în schimb, consideră că totul e o provocare din partea Moscovei.

„Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă e capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, e evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar în Europa Occidentală”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul de externe polonez.

articolul original.
❌