ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Actual Vaslui

Utilaj multifuncțional modern în dotarea Goscom Vaslui

28 November 2022 at 18:58
image

Gospodarii vasluieni modernizează serviciile pe care le oferă comunității. Modernul utilaj care poate efectua operațiuni multiple, de la măturat, aspirat, stropit, deszăpezit, până la împrăștiere de material antiderapant, a intrat în dotarea Goscom Vaslui.

Deja, el poate fi văzut la treabă în zonele cu spații înguste din oraș. Fabricat în Irlanda de către producatorul Multihog, utilajul crește flota de echipamente a Goscom care va asigura cele mai bune servicii pentru vasluieni.

articolul original.

Vasluian prins sub un tractor la Dragomirești

28 November 2022 at 18:31
image

Salvatorii vasluieni au fost solicitați să intervină astăzi pentru salvarea unei persoane care avea picioarele prinse sub un tractor, în localitatea Doagele, comuna Dragomirești.

La fața locului a ajuns în primă fază un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dragomirești, care a reușit să extragă persoana de sub tractor.

Astfel, echipajele de intervenție au fost întoarse din drum, fiind solicitată doar o ambulanță SMURD pentru transferul victimei la spital.

Inițial, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui a alertat mai multe echipaje cu o autospecială pentru descarcerare grea, o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip C1 (TIM) și o ambulanță SMURD tip B2 (EPA).

articolul original.

Stagiu de formare pentru profesorii de la Liceul „Emil Racoviță” la Barcelona

28 November 2022 at 17:56
image

Profesori de la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui au participat la cursul „Creating our Eco Schools”, care s-a desfășurat la Barcelona, în Spania, în cadrul proiectului Erasmus+KA1 nr. ref.2021-1-RO01-KA121-SCH-00010907.

Echip interdisciplinară de profesori din cadrul Liceului  Teoretic “Emil Racoviță” a fost compusă din Lisievici Gabriela, Ponea Oana Petronela, Sîrbu Petronela și Streja Mădălina.

La curs au participat cadre didactice din România, Croația și Slovenia. Această mobilitate a însemnat pentru profesori crearea unor legături profesionale cu reprezentanţi ai unor sisteme educaționale diferite în care s-au abordat adevărate exemple de bune practici în privința proiectelor de mediu, activitățile desfășurându-se într-o zonă încărcată de simboluri arhitecturale și culturale.

Dezvoltarea unor competențe specifice protecției mediului poate fi realizată în colectivele de elevi și prin utilizarea unor instrumente digitale interactive precum aplicația Actionbound ce stimulează creativitatea elevilor.

Eco-Schools reprezintă oportunitatea realizării unor acţiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice, a părinţilor şi cu un ecou important în rândul comunităţii locale.

Aspectele tematice analizate în cadrul cursului, furnizat de Anatolia Education sub coordonarea trainerului Furkan Odobasi, curs care a deschis noi perspective asupra educației ecologice, sunt:

  • Ce reprezintă conceptele de biodiversitate și dezvoltare durabilă?
  • În ce fel de mediu se așteaptă elevii noștri să trăiască?
  • Ce este și cum funcționează o Eco-Școală?
  • Cum pot școlile contribui la calitatea vieții?  
  • Cum pot fi încurajați elevii spre educația de mediu?
  • De ce este important ca elevii să învețe despre reciclare?
articolul original.

Anunț privind începerea derulării proiectului grant pentru capital de lucru Agri-Food acordat întreprinderii NEGOCOMIS SRL

28 November 2022 at 13:18

NEGOCOMIS SRL, anunță începerea derulării proiectului cu titlul ”Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD” proiect nr M2-AGRI-482 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, instituite prin OUG nr 61/2022.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 20.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea societatii NEGOCOMIS SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

menținerea activității întreprinderii pe o perioada de minim 6 luni;
menținerea sau suplimentarea numărului de angajati existenti la data depunerii cererii de finantare, timp de 6 luni de la data acordarii grantului.

Valoarea totala a proiectului este de 279.707,37 LEI din care:
ajutor public nerambursabil: 243.223,80 LEI;
cofinantare privata: 36.483,57 LEI.

Proiect cofinanțat din FEDR-REACT EU prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Date de Contact
NEGOCOMIS SRL
Email: negocomisbarlad@gmail.com

articolul original.
Before yesterdayActual Vaslui

Luminiţele de sărbători vor fi aprinse, la Vaslui, pe 1 decembrie

27 November 2022 at 07:08
image

Luminițele de sărbători vor fi puse în funcțiune începând cu 1 decembrie, anunță autoritățile vasluiene. Au fost montate ornamentele luminoase pe principalele străzi ale municipiului Vaslui, iar în acest an orașul va avea parte de culori calde, cu plafoane luminoase formate din șiruri albe suspendate sau traversări din țurțuri strălucitori.

Tot pe 1 decembrie va fi aprins și bradul de Crăciun, adus din județul Neamț.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie, Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local Vaslui, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui vor organiza, în Centrul Civic al municipiului Vaslui, un spectacol folcloric.

Spectacolul folcloric va debuta la ora 14.00 cu Ansamblul „Ștefan Vodă” și Tudor Ungureanu, urmat de Grupul „Rândurile” de la Muntenii de Sus. Apoi pe scenă va urca Grupul „Cimpoierii” din Perieni și artiștii populari Igor Cuciuc, Ioana Căpraru și Ion Palade. Spectacolul se va încheie cu evoluția Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”.

articolul original.

Spectacol caritabil la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui

27 November 2022 at 06:57
image

Consiliul Județean Vaslui a fost partenerul Asociației Kiwanis Vaslui în organizarea unui concert caritabil, ce a avut loc la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui.

Oameni cu suflet generos s-au alăturat inițiativei, iar pe scenă au urcat talente locale, care au oferit momente artistice de înaltă ținută, artiștii primind aplauzele meritate.

„Am ținut să fim solidari cu inițiatorii proiectului, iar cei prezenți în sală au petrecut două ore de voie bună, împărtășind o parte din generozitatea lor. Cu fondurile adunate din donații vor fi sprijiniți copiii care provin din familii defavorizate din Vaslui, prin intermediul Asociației Kiwanis”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la eveniment.

articolul original.

Accident cu victime la Simila, în comuna Zorleni

27 November 2022 at 06:54
image

Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate pentru asigurare măsuri PSI, evaluare și acordare prim ajutor în urma producerii unui accident rutier în localitatea Simila, comuna Zorleni.

În urma accidentului, o persoană a necesitat îngrijiri medicale. Ambulanța SMURD a transportat la spital un bărbat rănit ușor. Cea de-a doua victimă ea fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Bârlad de o ambulanță aparținând SAJ Vaslui, femeia fiind însoțită de cei doi copii minori. Niciunul dintre copii nu este rănit.

Femei este diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral.

articolul original.

Bovină gestantă scoasă de pompieri dintr-un canal

27 November 2022 at 06:51
image

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui au intervenit pentru salvarea unui animal căzut într-un canal din municipiul Vaslui, în zona Gura Bustei.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsită o bovină căzută într-un canal cu o adâncime de circa patru metri. Cu excepția capului, bovina gestantă era acoperită de un strat gros de noroi.

Folosind accesoriile specifice de pe autospecială de căutare-salvare, pompierii au reușit să ridice la mal bovina. Ulterior, aceasta a fost predată proprietarului.

articolul original.

Dascălii de ieri și de astăzi, simbioza perfectă pentru aniversarea a jumătate de veac de existență a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Vaslui

25 November 2022 at 21:33

Amfiteatrul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” a fost dominat fonic nu de către elevi, ci de către foștii dascăli ai unității școlare, invitați la aniversarea a 50 de ani de existență a acestui edificiu al educației.

Cu privirile unui boboc, care abia pășea într-o școală, profesorii de ieri se uitau unii la alții, de parcă era pentru prima oară când se întâlneau. Revederea a fost plină de lacrimi, însă de bucurie, toți cei care au luat cuvântul creionând printr-un zâmbet mare importanța momentului.

Dincolo de latura aniversară, inspirația actualei conduceri de a aduna majoritatea cadrelor didactice, care au construit edificiul acestui gimnaziu, a fost de bun augur. Mai întâi au fost evidențiați dascălii care au ieșit la pensie în ultimii doi ani, pentru ca mai apoi să fie aduși în fața asistenței o parte dintre directorii și dascălii care au format generații de elevi în cei 50 de ani de existență ai Școlii „Ștefan cel Mare”.

„Dorim să marcăm cu prețuire și dăruire adevărată momentul în care câțiva colegi de-ai noștri au pășit ireversibil spre limanul pensionării. Sunt colegi de care ne-am despărțit în ultimii ani în tăcere, cu o înfiorată strângere de inimă pentru că aceeași rece pandemie nu ne-a dat prilejul manifestării recunoștinței pentru o viață dedicată școlii, pentru truda zidirii migăloase la temelia acestei școli”, a spus Greta Ciubotaru, directorul Școlii „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Unul dintre profesorii care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Școlii nr.5 este Sorin Popoiu, care a fost director general în două mandate (2003-2005 și 2012-2017).

„Școala 5 a fost pentru mine o uriașă și superbă școală a vieții. Nu ne putem desprinde de școală și de oamenii ei. Pur și simplu nu putem să-i uităm. Mulțumesc Școala 5 pentru tot. Cei cărora le-am greșit, să mă ierte! Pe cei care mi-au greșit, i-am iertat demult. Vă iubesc”, a spus Sorin Popoiu, care a fost dascălul acestei școli timp de trei decenii.

La aniversare a fost prezent și primul director al școlii, profesoara Olga Romașcu:

„Am reușit să facem din Școala 5 un reper pentru învățământul vasluian, o școală de care toți fugeau la început. Am lăsat generațiilor următoare dorința de a duce mai departe ceea ce am făurit noi și să facă poate și mai bine. Mă bucur de fiecare dată când trec pe lângă școală și văd cât de frumos a evoluat”.

Mircea Cozmei, director al școlii în perioada 1995-1999, a remarcat calitatea sistemului educațional românesc, în comparație cu cel american, unde a avut ocazia să-l aprofundeze.

„Școală ca Școala 5 nu am văzut în SUA. Am avut ocazia să urmăresc procesul de învățământ, de la grădiniță până la liceu. Vreau să vă spun că la noi se face carte. Fiți încrezători că ceea ce faceți e un lucru foarte sănătos, incomparabil”, a spus profesorul Mircea Cozmei.

La rândul său, primarul Vasile Pavăl a remarcat calitatea sistemului educațional vasluian, care în 2021 municipiul Vaslui a primit trofeul de excelență în educație.

„Am luat acest trofeu pentru că am finanțat foarte mult educația și s-au văzut rezultatele. Școala vasluiană a obținut nenumărate premii oriunde, la concursurile naționale și internaționale. Despre Școala 5 pot spune că foarte mulți părinți optează pentru copiii lor aici. Înseamnă că această școală își aduce aportul așa cum trebuie la ceea ce înseamnă generația viitoare. Vin cu plăcere aici fiindcă ceea ce m-au ghidat în viață sunt modelele și la orice vârstă avem modele. Văd aici, într-adevăr, adevărate modele, demne de urmat, de respectat și de apreciat”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui a ținut să felicite Școala „Ștefan cel Mare” la zi aniversară, urându-le mult succes pe viitor atât elevilor, cât și cadrelor didactice.

„Văd aici pe domnul Cozmei, o recunosc pe doamna Beligan, pe doamna Trifan, pe domnul maistru Mindinică, pe care îi salut cu dragă inimă, precum și pe mulți ceilalți. Dragi colegi, vă doresc din suflet să fiți o echipă aici, împreună cu doamna director și cu toată lumea. Noi, Inspectoratul Școlar, vom fi alături de dumneavoastră de fiecare dată când va fi nevoie. La mulți ani”, a transmis Cristiana Botan, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Momentul aniversar s-a încheiat cu un program artistic prezentat de elevii școlii.

articolul original.

Trei incendii de locuințe din cauza coșurile de fum în ultimele 24 de ore

25 November 2022 at 13:47
image

În ultimele 24 ore, pompierii vasluieni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a trei incendii izbucnite la tot atâtea locuințe aflate în localitățile Știoborăni (comuna Solești), Bleșca (comuna Ivănești) și Muntenii de Jos (comuna Muntenii de Jos). În niciunul dintre cele trei incendii nu au existat persoane rănite ori intoxicate.

În cazul incendiului izbucnit în locuința din localitatea Știoborăni au ars aproximativ 90 metri acoperiș din tablă pe astereală din lemn, o anexă gospodarească și un adăpost pentru animale. Au fost salvate trei camere ale casei.

În incendiul din localitatea Bleșca, incendiul a distrus aproximativ 40 metri pătrați acoperiș din tablă și o bucătărie de vară, restul locuinței fiind salvată.

În urma incendiului izbucnit în locuința din localitatea Muntenii de Jos au ars aproximativ 80 metri pătrați acoperiș din tablă pe astereală din lemn, o anexă gospodărească și bunurile din două camere.

Cauza probabilă de izbucnire a celor trei incendii este una comună pentru această perioadă, și anume coșurile de fum defecte sau neizolate corespunzător față de materialele combustibile din apropiere.

articolul original.

A fost dat în folosință un nou corp de clădire la Școala Profesională „Sf. Ecaterina” din Huși

25 November 2022 at 12:41
image

De ziua patronului spiritual, Școala Profesională „Sf. Ecaterina” din Huși a inaugurat un corp nouă de clădire, format din 10 săli de clasă, care asigură condiții optime de pregătire profesională pentru tinerii cu cerințe educative speciale din județul Vaslui.

Investiția a fost realizată prin PNDL 2, cofinanțarea proiectului fiind asigurată de Consiliul Județean Vaslui.

„Nevoia de modernizare devenise presantă de multă vreme. În acest moment suntem într-un proces de modernizare accentuată, utilizând fonduri atrase, fonduri ale Consiliului Județean Vaslui și tot ce putem găsi ca sursă de finanțare. Suntem cam în urmă față de unitățile noastre medico-sociale, care au fost reabilitate complet două unități și am început la o a treia unitate. Același proces se întâmplă acum la Centrele Școlare de Educație Incluzivă. E un proces mai greoi, fiindcă fondurile care trebuiesc utilizate sunt mult mai mari și nu avem bani care se află la dispoziția noastră, pentru a satisface aceste nevoi. Atenția este îndreptată preponderent către unitățile noastre de învățământ. Sper ca procesul acesta de modernizare să atingă absolut toate aspectele. Aici s-a schimbat deja peisajul, în bine, oferind cadrul adecvat atât pentru elevi, cât și pentru dascăli”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Slujba de sfințire a noului lăcaș de învățământ a fost săvârșită de un sobor de preoți, printre care s-a aflat și preotul Cosmin Gubernat, consilier cultural în cadrul Episcopiei Hușilor.

„E nevoie de mult har, de multă înțelepciune, de multă răbdare și, în mod special, aici cred că e nevoie de mult mai multă sensibilitate. Cei care sunt beneficiari direcți ai acestei lucrări sunt cei care trebuie să simtă, poate mai mult decât alții, că au un loc bine definit în această societate, că au un rol fiecare în dreptul lor și doar prin educație, prin relaționarea cu oameni calzi, pot să facă ceva cu viața lor. Nu întâmplător o aveți ocrotitoare pe Sfânta Mare muceniță Ecaterina, care a rămas în conștiința noastră drept ocrotitoarea celor care se străduiesc să-și depășească limitele, a celor care se străduiesc să arate că sunt cineva și au o voce”, a spus părintele Cosmin Gubernat, care a transmis, de asemenea, mesajul Preasfinției Sale Ignatie, Episcopul Hușilor.

În viitorul apropiat, cadrele didactice și elevii Școlii Profesionale Speciale „Sf. Ecaterina” din Huși vor beneficia de un campus modernizat cu spații de recuperare, recreere, socializare, cazare și masă, care va avea un corp de cămin internat cu o capacitate de cazare de 111 locuri cu spații reabilitate și un corp de cantină modernizat de cu o capacitate de 90 elevi/serie.

articolul original.

USR a lansat Cartea neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR

25 November 2022 at 12:27
image

USR Vaslui a lansat în județ Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL-UDMR, document ce cuprinde eșecurile guvernării actuale, la un an de la instalare.

            “Inflație record, facturi record, dobânzi record, investiții stagnate – acesta este, pe scurt, palmaresul coaliției PSD-PNL-UDMR. Românii au așteptat autostrăzi și spitale, în schimb au primit supra-impozitări. O singură categorie o duce bine sub această guvernare – membrii de partid, în special foștii parlamentari, care și-au recăpătat pensiile speciale, și foștii primari, care se pregătesc să le primească de la 1 ianuarie.” declară președintele USR Vaslui, Mihai Botez.

            În cadrul unei conferințe de presă deputatul a amintit și de haosul la nivel guvernamental.

            “Suntem într-o situație total atipică. Deși coaliția are 70% din Parlament, domnește haosul legislativ. Patru miniștri au plecat deja pe ușa din dos din Guvern, iar asupra a trei dintre ei planează suspiciuni rezonabile de plagiat și impostură academică. De fapt, acest guvern asta este, un guvern al impostorilor

            Mai trebuie spus că majoritatea parlamentară și Guvernul preferă cetățeni recunoscători pentru mila și ajutoarele venite de la guvernare prin vouchere și altfel de transferuri directe ridicole care transformă oamenii din cetățeni în, asistați.

Propunerea USR a fost de eliminare a taxării muncii pe salariul minim ceea ce ar fi permis o creștere imediată a bunăstării cetățenilor fără modalități umilitoare și birocratice de alocare a milei guvernamentale. O altă măsură ce ar fi ajutat și redus prețurile din energie erau reducerea cotei TVA la carburanți, gaz și energie electrică, măsură ce ar fi diminuat din creșterea inflației. Vasluienii trebuie să știe că acest Guvern nu lucrează în interesul lor, ci dimpotrivă, contribuie la sărăcirea lor.” a conchis deputatul.

            “Cartea Neagră a Guvernării PSD-PNL-UDMR” poate fi citită aici https://drive.google.com/file/d/17zySzWD41jDSvoVKiYHgAaah_BaAwnuK/view

articolul original.

Zeci de vasluieni prinși cu deficiențe la mașini. 19 dintre ei au rămas fără certificatele de înmatriculare!

24 November 2022 at 19:46
image

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Biroului Rutier Bârlad, Secției 3 Politie Rurală  și Secției 8 Poliție Rurală Bârlad, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român Vaslui și Bacău, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din municipiul Bârlad, în vederea verificării stării tehnice a autovehiculelor depistate în trafic.

În cadrul activităților desfășurate de cei 12 polițiști și 4 reprezentanți ai Registrului Auto Român Vaslui și Bacău, au fost verificate peste 62 autoturisme și legitimate peste 85 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 96 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 28.275 de lei, 49 de sancțiuni pentru deficiențe la sistemul de iluminare, frânare, folii neomologate, ITP expirat, iar 47 de sancțiuni pentru alte abateri. De asemenea, au fost reținute un număr de 19 certificate de înmatriculare.

articolul original.

Au fost prinși zmeii din Bârlad: Au alimentat fără să plătească!

24 November 2022 at 08:04
image

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut cinci bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, din județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat.

Polițiștii Biroului Investigații Criminale Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a cinci bărbați, bănuiți de comiterea unui furt calificat și complicitate la furt calificat, în seara zilei de 21-22 noiembrie 2022,  la o benzinărie de pe raza municipiului Bârlad.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, în data de 22 noiembrie 2022, ora 01.20, persoanele bănuite au alimentat cu combustibil un autoturism înmatriculat în județul Vaslui și au plecat fără să plătească, prejudiciul creat fiind de peste 200 de lei.

În ziua de 22 noiembrie 2022, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii bârlădeni au dispus față de cei cinci bărbați măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile față de trei dintre persoanele bănuite, iar pentru celelalte două persoane s-a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbaților.

articolul original.

Tinerii sub 26 de ani, angajați și aflați într-o formă de învățământ, scutiți de plata asigurării sociale de sănătate

24 November 2022 at 08:02
image

Mihai Botez, deputat USR reprezentând județul Vaslui, a depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal care va scuti tinerii sub 26 de ani de plata asigurărilor sociale de sănătate. Condiția este ca aceștia să fie angajați și să se afle într-o formă de învățământ. Inițiativa este semnată de mai mulți deputați și senatori USR.

            “Proiectul este inspirat din legislațiile mai multor state care au politici de reducere a abandonului școlar, în special în cazul studenților. Dat fiind faptul că studenții sunt deja asigurați medical prin însăși calitatea de student, plata asigurării sociale de sănătate pentru cei care aleg să muncească în timpul studiilor reprezintă o dublă taxare. Scutirea se va face în limita salariului minim brut, urmând ca diferența să fie taxată în conformitate cu legislația existentă.” a declarat deputatul Mihai Botez.

            Scutirea de taxare a studenților este o practică comună în state precum Austria, Germania, Belgia sau Franța, state care au reușit să reducă abandonul universitar, în special în rândul categoriilor defavorizate.

            “În timpul studenției am fost nevoit să lucrez, așa că pot vorbi din experiență referitor la ajutorul pe care l-ar reprezenta o astfel de măsură. Dat fiind faptul că riscul de sărăcie este mai ridicat în rândul tinerilor români decât în cazul altor tineri din UE, măsura ar fi mai mult decât binevenită. O susținere mai mare pentru studenți ar echivala cu o mai bună pregătire a acestora pentru o piață a muncii din ce în ce mai competitivă la nivel național și internațional. Sper ca acest proiect să primească și susținerea coaliției actuale de guvernare”. a conchis președintele USR Vaslui.

articolul original.

Bătrân și fără minte: S-a urcat beat criță la volan și a accidentat un pieton!

24 November 2022 at 08:00
image

Polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut un bărbat, în vârstă de 66 de ani, din comuna Oșești, județul Vaslui, care ar fi condus  un autoturism implicat într-un eveniment rutier, în data de 21 noiembrie 2022, pe raza comunei Oșești.

Luni, 21 noiembrie 2022, la ora 21:00, polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că, în comuna Oșești, pe drumul județean DJ 207 E, s-a produs un eveniment rutier în urma căruia au rezultat victime.

Din primele cercetări efectuate s-a stabilit că, un bărbat de 66 de ani din localitatea Oșești, județul Vaslui, ar fi condus pe drumul județean DJ 207 E din localitatea Oșești un autoturism înmatriculat în Vaslui și ar fi acroșat o femeie în vârstă de 55 de ani, care se deplasa în calitate de pieton pe partea carosabilă.

În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală a femeii, care a fost transportată la Spitalul Județean Vaslui, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

 În urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 1.08 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Ieri, 22 noiembrie 2022, în baza probatoriului administrat, polițiștii rutieri vasluieni l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămare corporală din culpă” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

articolul original.

Imagini de coșmar la Protopopești, unde un tânăr și-a hăcuit părinții cu un cuțit și topor

24 November 2022 at 07:47
image

Echipajele medicale și poliția au fost alertate de vecinii unei familii din Protopopești, comuna Tăcuta, după ce un tânăr agresiv a ieșit cu un topor din propria curte.

La fața locului, oamenii legii au dat de niște imagini de coșmar. Atât tatăl, cât și mama acestuia au  fost găsiți în stare de inconștiență  și prezentau multiple plăgi în zona capului.

Serviciul de ambulanță a trimis o ambulanță B2, însă echipajul medical, confruntat cu comportamentul agresiv al bărbatului, a evitat intrarea în locuința, solicitând ajutorul poliției.

Când au intrat în casă, polițiștii i-au descoperit pe mama și tatăl agresorului înjunghiați pe pat, inconștienți. Pentru a intra în locuință, oamenii legii au folosit arma din dotare pentru că viața le-a fost pusă în pericol și agresorul îi amenința cu un topor.

Au fost trimise suplimentar, în sprijin, două echipaje cu medic de la SMURD și Serviciul de Ambulanță Județean.

Pentru că nu reușeau să intre în locuință pentru a vedea starea celor două victime, după nenumărate încercări de a-l liniști pe agresor, polițiștii au fost nevoiți să folosească arma din dotare trăgând focuri de avertisment în aer. Acest lucru însă nu l-a intimidat pe agresor, acesta continuând să reprezinte o amenințare pentru polițiști, astfel încât polițiștii au fost nevoiți să tragă în plin, rănindu-l.

Echipajele medicale au acordat îngrijiri celor trei persoane, după care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Ținând cont de starea gravă în care se aflau, toți trei au fost transferați la o unitate spitalicească din Iași.

articolul original.

Încă un dascăl de renume a plecat la cele veșnice

24 November 2022 at 06:56
image

Învățământul vasluian se află în doliu! Încă un dascăl remarcabil a plecat la cele veșnice. Este vorba despre profesorul Vasile Bahrim, personalitate marcantă a sistemului educațional vasluian.

„Astă-noapte, o inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la Ceruri! Tatăl și profesorul Vasile Bahrim! Vei rămâne veșnic în sufletul meu!! Dumnezeu să te odihnească și să te așeze de-a Dreapta Sa!”, a scris Cezar Bahrim, fiul regretatului dascăl, pe pagina sa de facebook.

Activitatea sa coincide cu cea a Liceului „Emil Racoviță” Vaslui. Venind ca titular din 1978, profesorul Vasile Bahrim a petrecut 32 de ani în această instituție liceală, formând adevărate caractere, cu elevi premiați la diferite concursuri și olimpiade naționale. El a fost director adjunct, director al LER Vaslui, dar și inspector general adjunct al ISJ, în perioada martie 1993-septembrie 1995, inspector școlar de specialitate, fiind implicat și în viața administrativă a comunității, fiind consilier local (1996-2000) și consilier județean (2000-2004).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

articolul original.

Bătrână din Mânzați în stare gravă după ce a fost atacată de câinele din curte

23 November 2022 at 12:39
image

O femeie în vârstă de 86 de ani din localitatea Mânzați a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost atacată de câinele din curte.

Cei care au sunat la 112 pentru a cere ajutor au fost vecinii, alarmați de strigătele octogenarei.

Echipajul medical trimis la fața locului au găsit-o pe bătrână în stare gravă.

„Pacienta prezenta la membrul superior stâng amputație, plăgi multiple și lipsă de substanță. La nivelul membrului superior drept prezenta o fractură cu lipsă de substanță. Pacienta era conștientă, coerență, însă prezenta dureri importante”, a precizat medicul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui.

Victima a fost transportată la spital.

articolul original.
❌