ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 February 2023Botosaneanul

În loc de 57 de ani, două luni de când a plecat ”doamna Daniela”, mama care ”l-a împrumutat pe Dumnezeu”

4 February 2023 at 19:30

Acum două zile ar fi trebuit să sărbătorească 57 de ani, însă astăzi se împlinesc deja două luni de când a plecat dintre noi. Doar 60 de zile pentru unii, o eternitate pentru cei care, nu puțini, îi duc dorul.

”A plecat mama noastră”


A plecat discret, așa cum și-a trăit viața, fără să vrea nici măcar atunci să capteze în vreun fel atenția celor din jur.


A lăsat orfane nu doar două fete, ci o comunitate.


”Deoarece mi-a fost dat să aud din nenumărate guri și inimi voronene, în aceste zile cernite, același cuvânt repetat aproape obsesiv: a plecat mama noastră”, spunea la căpătâiul Danielei Șfaițer, preotul Andrei Anușca, parohul Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălțarea Domnului din Vorona Centru.


Mormântul de la ”Pacea”, acolo unde a ținut să își doarmă somnul de veci alături de părinți, este de două luni o mică lume a florilor care sfidează parcă vremea. Dar dragostea trece însă uneori de barierele timpului.


Iar o explicație o găsim tot în cuvintele preotului Andrei Anușca:


”Prin natura ocupației, a antreprenoriatului, a mediului de afaceri în care a activat, s-a aflat deseori în anturaje sau situații care pot compromite, în care unii își vând chiar și dreptul de moștenitor și fiu al lui Dumnezeu pentru comori vremelnice și pseudo-valori trecătoare. Pentru ea însă, bogăția nu a devenit un impediment în calea mântuirii, ci șansă de a cumpăra cer și veșnicie”.

A plecat salvând suflete


Soțul Cornel și fiicele Ecaterina și Alice au hotărât încă din acele zile de dureroasă despărțire să îi ducă visul mai departe... Visul de a construi cu fapte pe pământ casa din ceruri.


”Poate că acesta este și motivul principal pentru care vă vorbesc astăzi elogios despre doamna Daniela, acela de a evidenția cât de mult «l-a împrumutat pe Dumnezeu» oferind săracilor, cât de sensibilă a fost la nevoile și solicitările, chiar neexprimate de multe ori, ale copiilor lipsiți ori bolnavi, ale bătrânilor săraci, singuri și neputincioși, ale angajaților și ale celor aflați în situații delicate. Prea puțini sunt cei care s-au perindat în aceste zile la Priveghiul creștinesc fără a povesti cum au fost ajutați sau cum au surprins-o făcând fapte bune”, spunea părintele Andrei Anușca la înmormântarea din 8 decembrie.


Alături de copii, la plecarea unui om rămân faptele sale. Unii înalță zgârie nori, alții construiesc avioane, alții vapoare, unii salvează vieți, alții... suflete. Aceștia din urmă o fac de cele mai multe ori în tăcere astfel încât nu vom ști vreodată câți oameni au umplut de lumină.


Se știe însă în ceruri...         

image

Urmărește-ne și pe Google News

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.

Femeie rămasă fără casă în mijlocul iernii după ce a făcut focul și a plecat să-și vadă fiul – FOTOGALERIE

4 February 2023 at 18:58

O botoșăneancă de 80 de ani, din orașul Flămânzi, a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, în urma unui incendiu. S-a întâmplat în această seară.

Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă. Aceasta a făcut focul în sobă și a plecat să-și viziteze fiul. Când s-a întors, și-a găsit locuința cuprinsă de flăcări și a sunat după ajutor.


La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.


Aceștia au constatat că ardea întreaga locuință și că exista pericolul de propagare a flăcărilor la o altă casă. Pompierii au intervenit mai bine de două ore pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.


Cel mai probabil, incendiul a fost generat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:

  • nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
  • nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
  • nu lăsați ușa sobei deschisă;
  • nu supraîncălziți soba;
  • montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
  • nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
  • stingeți focul pe timpul nopții;
  • nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Polițiștii botoșăneni, recomandări pentru șoferi și pietoni după prima ninsoare din 2023: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie

4 February 2023 at 17:55

Având în vedere condițiile meteorologice, polițiștii botoșăneni reamintesc conducătorilor auto necesitatea de a respecta regulile de circulație și de a adapta permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.

Într-o informare trimisă redacției, IPJ Botoșani anunță că polițiștii rutieri sunt la datorie pentru monitorizarea traficului rutier și creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice.

Recomandări:

• Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.

• Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.

• Nu efectuaţi depăşiri riscante!

• Reamintim faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

• Păstrați, în mers, o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

• Nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv.

”Pietonilor le recomandăm să traverseze prin locurile permise, după ce se asigură că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a se grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă”,


Comunicat IPJ Botoșani.


Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic:  https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Licean arestat după ce lua telefoanele colegilor și le dădea la amanet

4 February 2023 at 17:26

Un elev de la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, anunță HotNews.ro.

Măsura a fost dispusă de Judecătoria Dorohoi, care a emis pe numele adolescentului de 16 ani un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Tânărul le lua telefoanele colegilor, sub ameninţarea că îi va agresa, iar apoi le ducea la casele de amanet din municipiul Dorohoi.


”Cercetările sunt continuate de către poliţişti sub aspectul comiterii infracţiunilor de hărţuire, lovire sau alte violenţe şi şantaj”,


Agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Elevul este unul problemă, cazul său fiind cunoscut inclusiv la Inspectoratul Şcolar Judeţean după ce în 2022 a comis mai multe furturi și a fost arestat la domiciliu.


Acum este în clasa a IX – a, iar anul trecut a spart mai multe magazine din Dorohoi.


Totodată, a ajuns la peste 300 de absențe de la cursuri, însă în arest a ajuns abia după un conflict un alt licean, care a depus o plângere împotriva sa.

image

Urmărește-ne și pe Google News


.

articolul original.

FAZA ZILEI: FC Botoșani, ”batalion disciplinar” pentru un fost jucător al lui Dinamo - Nu a vrut să-și lase nevasta ”singură pe pietonală la Botoșani” – VIDEO

4 February 2023 at 15:00

În prezent la CS Păulești, Valentin Lazăr a povestit un episod în care un antrenor de la Dinamo a vrut să scape de serviciile sale. Este vorba despre Mircea Rednic, care ar fi încercat, mai întâi, să-l cedeze la FC Botoșani, însă fotbalistul nu a dorit nici în ruptul capului să accepte.

Lazăr nu a vrut să cedeze așa de ușor și a fost lăsat în afara lotului de cel poreclit ”Puriul”.


Mijlocașul a povestit, notează Sport.ro, cu lux de amănunte, cum a refuzat oportunitatea de a merge la FC Botoșani.


„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă-mea e gravidă, nu mă duc la Botoșani». Eu când plec în deplasare să plec trei zile și să o las singură pe pietonală la Botoșani? «Ieși afară!» / «Păi da' nu ies eu?» Am ieșit! M-a chemat după vreo trei zile, că mă lăsa pe acolo. Dar îmi și zâmbea, zicea «Ia zi, mă, ți-ai găsit ceva?» De drag mă duceam pe la Săftica”, a povestit Vali Lazăr, în podcastul Victory Cup.


Pentru Valentin Lazăr a fost a patra ”aventură” ca jucător al lui Dinamo. A mai jucat în cariera sa pentru Petrolul, CS Chimia Brazi, Sportul Studențesc, Al-Sailiya, Al-Kharaitiyat, Umraniyespor, Al-Shahania și ultima oară pentru CSM Reșita, în Liga 3, unde a fost antrenat de Dan Alexa.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Asfaltul a început să se crape, Compania de Drumuri face de acum șoseaua Botoșani – Târgu-Frumos pe bani europeni și în alt termen

4 February 2023 at 13:00

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de Beneficiar și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au convenit finanțarea pe fonduri europene a modernizării DN28B, Târgu-Frumos – Botoșani, km 0+000 – km 76+758.

Au anunțat abia după aproape o lună


Deși contractul de finanțare a fost încheiat pe 7 decembrie 2022, CNAIR l-a făcut public abia pe 1 februarie 2023.


Fondurile sunt nerambursabile, fiind alocate prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.


”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea accesibilității regiunii și mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile – prin fluidizarea traficului, decongestionarea traficului în zonele tranzitate”,


Comunicat CNAIR.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Reabilitarea a 71,512 km de drum


2. Pod nou: 1 buc


3. Poduri reabilitate: 8 buc


4. Creșterea indicelui de accesibilitate de minim 10% în primul an de operare a proiectului – anul 2024.   

365.638.205 lei


este valoarea totală a proiectului  

 

85%


reprezintă contribuția Uniunii Europene, din Fondul European de  Dezvoltare Regională, iar 15% contribuția proprie

În comunicat se menționează că proiectul trebuie terminat în ultima zi a acestui an.


Contractul de execuție a lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos prevede finalizarea acestora în luna mai a acestui an, însă șansele ca termenul să fie respectat sunt extrem de reduse.


În unele zone asfaltul turnat s-a crăpat deja și încă de la vizita prefectului Sorin Cornilă pe șantier, în vara anului trecut, atât reprezentanții companiilor care efectuează investiția, cât și directorul Secției Drumuri Naționale Botoșani, găseau deja tot felul de motive pentru care contractul nu poate fi dus la îndeplinire până la ziua prevăzută în acte.


Inițial, finanțarea pentru obiectivul menționat a fost asigurată de la bugetul de stat.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.

Probleme cu memoria la numai 24 de ani – Ce ”a uitat” un șofer la miezul nopții

4 February 2023 at 11:00

Un tânăr de 24 de ani, din comuna Havârna, a plecat într-o plimbare la ora la care ceilalți săteni obișnuiesc să se întoarcă pe cealaltă parte.

Și nu s-a dus oriunde, ci chiar pe un drum național, pe DN 29 A, mai exact.


Ceasul arăta 2:00 și ghinionul său a fost că nici doi agenți ai Poliției municipiului Dorohoi nu dormeau la acea oră.


Așa că în localitatea Dragalina l-au oprit pentru control și când i-au cerut actele șoferul nu a avut ce permis să le arate întrucât are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată din luna noiembrie 2022.


Ca atare, acum este cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: bucovinanews.ro

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Polițiștii i-au golit mașina unui sucevean venit la Răchiți

4 February 2023 at 08:56

Un conducător auto de 21 de ani, din județul Suceava, a fost oprit pentru un control de cadrele Postului de Poliție Răchiți.

S-a întâmplat în cursul zilei de vineri, când oamenii legii l-au surprins în trafic pe drum comunal.


Șoferul transporta lemne cu o autoutilitară.


Echipajul a trecut la verificarea actelor și a descoperit că tânărul nu deține documente legale pentru marfa transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.


Totodată, materialul lemnos în valoare de peste 1.000 de lei a fost supus confiscării.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Făcea curbe pe șoseaua dreaptă – CUM a fost prins un șofer de către polițiști

4 February 2023 at 08:41

Oamenii legii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control pe un drumul public din localitate un autoturism, condus de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Botoșani.

Echipajul a remarcat deplasarea sinuoasă a automobilului, motiv pentru care a decis să efectueze un control rapid în trafic.


Totodată, l-au testat cu aparatul etilotest, iar valoarea rezultată a fost de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.


Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.


Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Mașina iaz: Cantitate impresionantă de pește găsită într-un autoturism

4 February 2023 at 08:25

Un echipaj al Poliției Orașului Darabani a oprit vineri pentru control, pe strada Muncitorului, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din comuna Mileanca.

În urma verificărilor efectuate, în portbagajul autoturismului a fost identificată cantitatea de 90 de kilograme de pește, pentru care bărbatul nu a prezentat documente legale de proveniență.


Întreaga cantitate de pește a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi distrusă conform prevederilor legale.


Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere, transport sau comercializare fără documente legale a peștelui, urmând ca în funcție de rezultatele acestora să fie dispuse măsuri legale.

FOTO: OradeSibiu.ro.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Cercetarile au continuat deasupra gratarului si s-au incheiat cu succes si voie buna. Rezultatul a fost extraordimar. Multumiri furaciosului de peste.
articolul original.

Antrenorul de la UTA NU vrea să joace pe propriul stadion meciul cu FC Botoșani: Vin la Arad echipe ce speculează o superficialitate de-a noastră în apărare

4 February 2023 at 07:39

Ca și Universitatea Cluj, UTA încearcă să scape de gazonul prost de pe propriul stadion. „Șepcile roșii” au anunțat deja că părăsesc „Cluj Arena” și intenționează să joace la Mediaș următoarele partide de campionat.

Gazonul le provoacă dureri de cap


Pe 1 februarie antrenorul alb-roșilor, Laszlo Balint, a spus că, din punctul său de vedere, echipa arădeană ar trebui să-și dispute, la rândul el, departe de „Francisc Neuman” cel puțin confruntarea din cadrul etapei a XXV – a cu FC Botoșani, programată pe data de 11 februarie, de la ora 14:30.


Antrenorul „roș-albilor” nu a dat vina pe teren pentru eșecul cu CS Mioveni, de sâmbăta trecută, notează ProSport.ro, dar a sugerat că în alte condiții de joc lucrurile ar fi putut sta altfel.


„Vedem din ce în ce mai multe stadioane care suferă foarte mult în ceea ce privește calitatea gazonului, dar nu vreau să înțeleagă nimeni că ne folosim de acest aspect ca pe o scuză. Cert este că ne împiedică foarte mult să practicăm fotbalul pe care ni-l dorim și pe care mi-l doresc eu de la echipă. Statistica asta spune, rapoartele de monitorizare asta subliniază și anume că în momentul în care am jucat pe suprafețe de calitate, mă refer în special la meciul de la Mioveni, din Cupă, când am câștigat 3-0 și la meciul de la Craiova, când, cu excepția primelor 25-30 de minute, echipa s-a exprimat la un nivel foarte bun”,


Laszlo Balint, antrenor UTA.


În opinia acestuia, efortul pe un astfel de gazon este mult amplificat.


”S-a văzut că și la corner, când trebuie să ai o execuție bună, piciorul de sprijin îți alunecă. Sunt foarte, foarte multe aspecte, inclusiv cel fizic. Doar să alergi pe un asemenea gazon, cu sau fără minge, implică o uzură foarte mare. Iar preocuparea sau durere mea cea mare este legată de faptul că vin la Arad echipe ce speculează o superficialitate de-a noastră în apărare, deschid scorul, iar nouă ne este apoi foarte greu să revenim pe un asemenea gazon”,


Laszlo Balint, antrenor UTA.

Nu prea sunt variante în alte orașe


Conducerea clubului a luat la cunoștință, însă, cel puțin deocamdată, nu a făcut demersuri concrete pentru a îndeplini doleanța „principalului” Bătrânei Doamne. Asta și pentru că „oficialii” arădenilor nu identifică variante la îndemână. Orașele cele mai apropiate, Timișoara, Oradea și Deva nu au stadioane omologate pentru Superligă, iar la Sibiu e greu de crezut că cei de la Hermannstadt vor accepta ca suprafața de joc să aibă de suferit în plin anotimp rece în urma duelului dintre două dintre echipele ce speră, de altfel, să-i întreacă în clasament. Se ajunge tot la varianta Mediaș, dar acolo prioritate are Universitatea Cluj, care – de altfel – va juca vineri, în deschiderea rundei cu numărul 25 acolo, cu CS Mioveni, în timp ce confruntarea arădenilor cu trupa lui Stoican e programată a doua zi, sâmbătă.


UTA a primit o scrisoare-avertisment de la Liga Profesionistă de Fotbal cu privirea la necesitatea punerii la dispoziție a unui gazon bun pentru meciurile din Superligă.

FOTO: SportArad.ro

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Codul Galben de ninsori se oprește aproape de granița județului, meteorologii anunță aer polar

4 February 2023 at 07:12

Meteorologii au emis, vineri, o informare meteo de ninsori moderate și intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a țării și o atenționare Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte, în 26 de județe, ambele valabile până duminică după-amiaza.

Potrivit HotNews.ro, până pe 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a ţării.


Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.


„De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, atrag atenţia meteorologii, care vorbesc despre un val de aer polar care va învălui țara noastră.


Botoșaniul nu se află sub incidența Codului Galben, care este valabil în județul Suceava, în jumătatea vestică a acestuia mai exact.


-    2 grade Celsius


erau dimineață la Botoșani potrivit Administrației Naționale de Meteorologie


Judeţele aflate sub Codul Galben de ninsori sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Au început lucrările, s-a blocat drumul: Asfalt și trotuare pe o stradelă esențială pentru Parcul Cornișa – FOTOGALERIE

4 February 2023 at 06:53

Botoșănenii care doresc să ajungă cu mașina la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa cu acces de pe strada Neculai Sofian sunt sfătuiți să încerce alte rute.

Asta deoarece au demarat lucrările de reabilitare pe tronsonul Neculai Sofian, stradă care asigură legătura dintre parcul de agrement și strada Pacea.


Șantierul recent deschis a fost inspectat de primarul Cosmin Andrei.


Pe o porțiune de 300 m va fi amenajat strat de asfalt, iar pentru pietoni vor fi executate trotuare.


3 luni


este termenul de finalizare a lucrărilor:


760.292 lei fără TVA


este valoarea totală a investiției


Următorul șantier se va deschide pe strada Miron Costin!


Tot în ceea ce privește zonele de periferie, se intervine pe strada Smârdan!


Reamintim lucrări care au avut loc în cadrul programului „La periferie la fel ca în centru”, pe mai multe străzi: Cornișa, I.L. Caragiale, Iuliu Maniu, A. Pușkin sau Barbu Lăzăreanu.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

”Prostioare” într-o mașină parcată noaptea pe șoseaua veche, cinci tineri erau îngrămădiți înăuntru

4 February 2023 at 05:45

O mașină plină ”ochi”, parcată pe șoseaua veche de lângă cimitirul Pacea din Botoșani, în dreptul zonei de picnic, a atras joi noapte atenția unui echipaj de jandarmi.

Ora nepotrivită pentru un grătar în aer liber li s-a părut suspectă jandarmilor, care au efectuat un control a autovehiculului și a celor cinci tineri ocupanți ai acestuia.


Verificările habitaclului au scos la iveală două țigarete confecționate artizanal ce conțineau un amestec vegetal cu miros înțepător, câțiva muguri vegetali cu aceeași aromă inconfundabilă si o râșniță pentru substanțe vegetale.


Bărbații au fost conduși la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, unde li s-au întocmit actele procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită de Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Seara în care Parisul s-a mutat la Botoșani - Teatru muzical în premieră pe scena de la ”Sindicat”: șansonete, pantomimă și... Moulin Rouge – VIDEO & GALERIE FOTO

4 February 2023 at 04:00

De la preluarea conducerii Filarmonicii Botoșani de către Mirel Manea, în fața melomanilor au fost aduși artiști de calibru internațional, care de-a lungul carierei au concertat pe cele mai mari scene ale lumii, de la New York la Sydney, de la Londra la Viena și de la Barcelona la Paris.

O plimbare muzicală prin încântătorul Paris


Ei bine, după călătorii muzicale prin jurul lumii, managerul instituției municipalității s-a gândit să aducă la Botoșani un crâmpei dintr-o astfel de metropolă.


Și a făcut-o prin intermediul unui spectacol pus în scenă de Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București cu ajutorul orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.


Timp de mai bine de două ore, cei aproximativ 700 de spectatori care au umplut până la refuz sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor au plutit pe Sena, au urcat agale pe Montmartre și au fost la promenadă pe Champs-Elysees. Și da, au poposit la faimosul Moulin Rouge, unde au avut parte de vestitul spectacol ”Made in Paris”. Cu fiecare cântec, cu fiecare dans, cu fiecare replică, au pătruns în atmosfera fermecătoare a capitalei Franței.


Iar decorurile au avut rolul lor. Nu au lipsit felinarele sub care îndrăgostiții își furau câte un sărut, o terasă desprinsă parcă din ”La Belle Epoque” și, bineînțeles, infamul de altădată și atât de căutatul zilei de astăzi, Moulin Rouge.


Toate completate cu un ecran de dimensiuni generoase pe care se proiectau imagini nocturne cu Parisul, în care tot apărea - se putea altfel? – turnul Eiffel.

Parfum de ”La vie en rose”


Parisul s-a mutat puțin la Botoșani cu melodii nemuritoare: Salade de fruits, C’est si bon!, Les feuilles mortes, La vie en rose, A Paris!, Aux Champs Elysées, La Bohème, C’est en septembre, L’Indifférence, Tombe la neige, Je t'aime, Ne me quitte pas!, Je ne regrette rien!


Acompaniați de orchestra botoșăneană, care a avut partea sa de aplauze furtunoase la finalul spectacolului, artiștii din capitală au îmbinat teatrul pur cu interpretări de excepție ale amintitelor piese. Și pentru ca show-ul să fie unul total, a cuprins inclusiv un număr de pantomimă.

”Un spectacol manifest”


Intitulat sugestiv, ”Bonjour, bonne nuit, Paris!” este un musical despre viața zbuciumată a unui trupe de teatru care, cu toate biletele vândute pentru o premieră, rămâne fără sală cu doar o săptămână înainte de data spectacolului.


”Un spectacol manifest, care te întâmpină evocând istoria recentă a Teatrului de Operetă şi Musical «Ion Dacian», iată subiectul acestei recente realizări, montarea «Bonjour, bonne nuit, Paris!», prezentate de artiştii acestui gen atât de agreat de publicul bucureştean. Fără a derula seria de încercări şi întâmplări, dificultăţi trăite pe scenă, la premiera de duminică seara, imaginea principală a fost reprezentată de dorinţa întregului ansamblu de a depăşi trecutul, pentru a ajunge astfel, cu curaj, spre un viitor stabil, aducând la locul lor valorile interpretative şi repertoriale, cei mai de seamă creatori de roluri, vocile, dansatorii, actorii, talentele, vârstele diverse, utile genului”, spunea după premiera dinaintea pandemiei regretatul critic muzical Grigore Constantinescu.

S-au mai adus scaune


O bucurie pentru publicul botoșănean, care nu a mai avut posibilitatea să vadă vreodată pe viu un asemenea musical, un teatru muzical-filarmonic, ”Bonjour, bonne nuit, Paris!” a constituit o premieră și pentru sala de la ”Sindicat”, a cărei capacitate a fost mărită cu un rând de scaune de birou.


În sală, botoșănenii au ajuns după ce au pășit pe un covor roșu străjuit de făclii și au traversat holul în care pianistul Filarmonicii introducea deja publicul în cosmpolitul Paris.


Iar la final, spectatorii, din rândurile cărora nu au lipsit primarul Cosmin Andrei și soția sa Ana-Maria, au aplaudat minute în șir, nelăsând trupa de la ”Ion Dacian” să părăsească scena.


Până la urmă însă, despărțirea s-a produs cu suflete pline de fiecare parte și cu o întrebare pe buzele multor spectatori: oare ce ne mai pregătesc?

image

Urmărește-ne și pe Google News

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.
Before yesterdayBotosaneanul

BNR a anunțat că lansează o monedă nouă în România, la începutul săptămânii viitoare

3 February 2023 at 16:00

Anunțul a fost făcut în cursul zilei de astăzi.

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu.

Bancnota are valoarea nominală de 500 lei și va fi lansată începând cu data de 6 februarie.

Aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică, inscripţia ”ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune ”2023”, stema României şi valoarea nominală ”500 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele şi semnătura lui Iuliu Maniu şi anii între care a trăit acesta ”1873” şi ”1953”.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Moneda din aur va putea fi achizionată la prețul de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, preț care va include broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, potrivit Mediafax. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Zeci de botoșăneni prinși muncind „la negru”, patroni pârâți că NU au plătit salariile

3 February 2023 at 15:00

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au dat în cursul anului 2022 amenzi în valoare de peste 730.000 de lei.

Muncă la negru

Pe parcursul anului 2022, inspectorii de muncă au efectuat controale la un număr total de 1.192 agenţi economici, cu 31.739 salariaţi, dintre care 16.599 femei. Unui număr de 72 de angajatori verificaţi li s-au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 46 amenzi în valoare totală de 734.100 lei şi 45 avertismente.

Au fost dispuse și consemnate în procesele-verbale 955 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

Conform Programului propriu de acţiuni, în anul 2022 inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii – Legea 53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, obiectivul principal fiind în continuare depistarea şi diminuarea muncii nedeclarate.

În acest sens, au fost organizate acţiuni de control la punctele de lucru ale angajatorilor de pe raza judeţului Botoşani, în domeniile susceptibile utilizării frecvente a muncii nedeclarate şi/sau a muncii tinerilor şi copiilor.

Astfel, în cadrul acţiunilor de control au fost depistate în total 51 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care: 41 persoane care au fost primite la muncă fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă (pentru care s-au aplicat 16 amenzi în valoare totală de 560.000 lei şi 7 avertismente), 7 persoane pentru care nu s-au transmis în registrul electronic contracte individuale de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii (pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 80.000 lei şi 4 avertismente), o persoană care a fost primită la muncă în perioada în care aceasta avea contractul individual de muncă suspendat (pentru care s-a aplicat o amendă de 20.000 lei) şi 2 persoane primite la muncă cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial (pentru care s-au aplicat 2 avertismente).

În acţiunile de control, odată cu identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, inspectorii de muncă au urmărit şi modul în care agenţii economici respectă dispoziţiile imperative ale Legii 53/2003, referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor, arată ITM Botoșani într-un comunicat de presă. 

Val de alte nereguli

 În acest sens, au fost aplicate 29 de sancţiuni (16 amenzi de valoare totală de 34.500 lei şi 13 avertismente) pentru neîntocmirea corectă a documentelor de evidenţă a orelor de muncă prestate de salariaţi, 2 amenzi în sumă totală de 2.300 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, un avertisment pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, o amendă de 3.000 lei şi un avertisment pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, o amendă de 2.000 lei şi 2 avertismente pentru neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului la angajare, 2 avertismente pentru nepăstrarea la locul de muncă a copiilor contractelor individuale de muncă ale salariaţilor care desfăşoară activitate în acel loc şi 2 avertismente pentru neplata salariilor.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Patron din Botoșani amendat cu 5.000 de lei după ce „a împiedicat” controlul ITM

3 February 2023 at 13:24

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au realizat pe parcursul anului 2022 peste 1.000 de controale.

În ceea ce priveşte registrul general de evidenţă a salariaţilor, au fost depistate situaţii de nerespectare a termenelor legale de transmitere a registrelor electronice şi/sau a modificărilor acestora, situaţii de completare eronată a datelor şi de dublare a contractelor individuale de muncă.

Au fost efectuate controale la 1.175 de angajatori, 10 dintre ei fiind sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale.

Au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 amenzi în valoare totală de 7.300 lei şi 7 avertismente. S-au dispus 199 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Inspectorii de muncă au mai aplicat o amendă în valoare de 5.000 lei pentru împiedicarea exercitării controlului, 3 avertismente pentru îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare, o amendă în valoare de 10.000 lei şi un avertisment pentru nerespectarea obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, documentele solicitate în vederea efectuării controlului.

De asemenea, inspectorii de muncă au sancţionat un agent de plasare a forţei de muncă în străinătate cu o amendă în valoare de 10.000 lei pentru efectuarea activităţii de mediere în vederea angajării cetăţenilor români în străinătate, fără încheierea de contracte de mediere în formă scrisă cu solicitanţii locurilor de muncă.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Da ,ați rupt ce sa mai discutam, tot la particulari ,dar de ce nu anunțați de instituțiile publice sau acolo totul e perfect?
articolul original.

Gropi pe străzile municipiului și avarii după avarii, primarul Cosmin Andrei: Nu mai am timp să stau după Nova ApaServ

3 February 2023 at 13:00

Primarul Cosmin Andrei s-a declarat nemulțumit de modul cum intervine Nova ApaServ pe străzile municipiului.

Edilul a declarat că și-ar dori înlocuirea conductelor de apă pe mai multe străzi.

„Nu mai am timp să stau după Nova ApaServ. Mi-aș fi dorit tare mult să avem intervenții cum am avut pe strada Doboșari. Pe strada Doboșari am cerut investiții din partea companiei pentru a nu mai avea avarii după momentul asfaltării. S-a întâmplat acest lucru, am lucrat și anul trecut și anul acesta, s-a înlocuit conducta de apă cu una nouă și nu vor mai fi avarii astfel încât să avem intervenții pe un covor asfaltic pe care l-am turnat”,

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.

Cosmin Andrei a precizat că imediat ce va fi semnat contractul de reparații și întreținere pentru străzi se va interveni pe Sucevei.

„Prima comandă va fi pentru proiectare pentru strada Sucevei și pentru Bulevardul Mihai Eminescu acolo unde vom scoate liniile de tramvai, vom dezafecta scuarurile și vom turna asfalt. Nu mai am timp să stau după Nova ApaServ să realizeze lucrări de investiții cu înlocuirea conductelor. Am niste priorități pe care le-am transmis, dar nu sunt foarte optimist din cauza problemelor financiare pe care le au”

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani

Edilul orașului a declarat că își dorește asfaltarea străzilor Petru Rareș (tronsonul între Bulevardul „Mihai Eminescu” și Calea Națională), Pictor Nicolae Grigorescu, Mihail Kogălniceanu ( între Bulevardul „Mihai Eminescu” și strada Teatrului).

În aceste zone au loc frecvent avarii.

„Ar fi extraordinar să avem infrastructură de alimentare cu apă și canalizare nouă să nu intervenim pe lucrările pe care le vom face. Dacă nu reușesc cei de la Nova ApaServ vom asfalta aceste străzi și dumnealor vor răspunde cu constituirea garanției în continuare pe tronsoanele pe care le atacă. O problemă foarte mare este și pe strada Colonel Tomoroveanu unde sunt avarii destul de frecvente unde  degeaba am turnat covor asfaltic pentru că vor veni cei de la Apă și vor face desene pe asfalt. Din 10 în 10 metri petice unde vedeți în municipiul Botoșani sunt avarii de la „Apă.”,

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.

Botoșănenii s-au arătat în nenumărate rânduri nemulțumiți de multitudinea de gropi cauzate tocmai de avariile de la apă.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Apa gauraserv= banii plătiți CJ zira
Domnule Primar, din anul 2007 ,tot fac interventii pentru reabilitare a strazii Cernavoda (racordare la canalizare tinand cont ca acum trei ani s-a facut si bazinul de colectare si statia de pompare a apelor uzate, precum si amenajare rutiera tip alee). Nu am primit nici un raspuns la solicitarile proprii si nici la cele ale comunitatii din zona . Va rog aplecativa urechea si la doleantelor noastre pentru ca e pacat sa nu continuati lucrurile bune incepute in municipiul nostru .
Sunteti la putere la CJ si la primarie. Vorbiti la voi la PSD sa numiti la conducerea SC Nova Apa oameni cu studii si cu experienta in lucrari de retele de apa.
articolul original.
❌