ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Botosaneanul

ACUM: Forfotă în Centrul Istoric, ultimele pregătiri pentru Ziua Națională – GALERIE FOTO&VIDEO

1 December 2022 at 06:51

Este agitație în aceste momente în Centrul Vechi din municipiul reședință de județ, acolo unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Națională a României.

Aici se fac ultimele pregătiri, militarii sunt aliniați în coloane, s-au pregătit coroanele de flori, au ajuns și preoții care urmează să oficieze ceremonialul religios.

Vin și botoșăneni de toate vârstele, cei mici purtând în mâne stegulețe. Autoritățile au transmis că manifestările vor începe la ora 10.00, când prefectul Sorin Cornilă va da onorul gărzii militare.

În zonă sunt numeroase forțe de ordine, polițiști, jandarmi și polițiști locali.

Reamintim programul de Ziua Națională a României, la Botoșani:

10:00-10:05 – Întâmpinarea prefectului şi a comandantului garnizoanei, salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă a detaşamentului de onoare de către prefectul judeţului Botoşani şi comandantul garnizoanei Botoşani, salutul detașamentului de onoare

10:05-10:10 – Intonarea Imnului Naţional al României, de către Grupul Vocal Răzeșii, coordonat de preotul garnizoanei

10:10-10:20 – Oficierea serviciului religios

 10:20-10:35 – Rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea Zilei Naționale a României

10:35-10:50 – Festivitatea depunerii de coroane de flori, jerbe și buchete de flori

10:50-10:55 – Realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea detaşamentului de onoare.

După finalizarea ceremonialului, Primăria Botoșani împarte 700 de porții de fasole cu cârnați.

Revenim cu mai multe informații pe parcursul zilei de la ceremonie!

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Cine este afaceristul care a pus clandestin o țeavă de gaz pe drumul Botoșani – Tg. Frumos

1 December 2022 at 06:24

Pe o porțiune din drumul Botoșani - Tg. Frumos, carosabilul pare „bombardat”.

Segmentul se află pe DN 28B, drum care face legătura între Tg. Frumos şi Botoşani prin Hârlău. Pe toată lungimea lui de 71,5 km, drumul naţional este în plin şantier de modernizare, lucrările fiind începute anul trecut.

„A fost o ţeavă de gaz pusă clandestin în carosabil”, a explicat pentru Ziarul de Iași Ovidiu Laicu, directorul Regionalei de drumuri naţionale, motivul pentru care drumul respectiv arată aşa de rău.

Cei care au montat-o au fost de acord să fie mutată, ”dar nu pe banii lor”, a adăugat Laicu. În cele din urmă, DRDP şi autorităţile locale au mutat conducta sub trotuar.

 

”A început să ne spună că nu are bani”

Potrivit reporteris.ro, este vorba despre o firmă din Iași, distribuitor de gaz, ce aparține familiei Zîna și Gheorghe Tabac, avându-l reprezentant legal pe Andrei Tabac, fiul lor.


(Foto: reporteris.ro)

Astfel, numele lui Gheorghe Tabac este cunoscut și la DRDP (Drumuri Naționale), și la DJDP (Drumuri Județene).

„Avem de mutat o țeavă de-a firmei lui Tabac pe care am descoperit-o, pusă neautorizat. A început să ne spună că nu are bani să o mute, apoi a spus că avem nevoie de avizul lui pentru drumul Iași – Botoșani. Deși el nu are aviz de la Drumuri Naționale pentru țeava de acolo pe care am descoperit-o întâmplător. Oricum, îl cunosc pe Tabac, stau la Hlincea și-i sunt client. M-a condiționat să fac toată lucrarea de la casa din Hlincea cu firma lui, deși trebuia să facă doar branșamentul la gard. Și a cerut mult mai mult decât face”, a spus Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași, potrivit sursei citate.

32 de km pe teritoriul județului Botoșani

Adjudecat de o asociere de firme (Aqua Parc – Mavgo Holding – Vahostav SK – Trameco) pentru suma de 267,3 milioane de lei, contractul de modernizare a DN 28B are termen de finalizare luna mai a anului viitor. De asemenea, perioada de garanţie a lucrărilor este de 5 ani şi poate fi majorată de ofertanţi până la un maxim de 8 ani.

Din cei 71,5 km, 32 km sunt pe teritoriul judeţului Botoşani. Acolo e deja asfaltat – „s-a turnat stratul de egalizare şi cred că şi binderul (stratul de uzură, n.r.) a fost turnat”, a precizat directorul Laicu.

Platforma drumului va fi lărgită la 9 metri, din care două benzi de circulaţie de câte 3,5 m şi două acostamente cu lăţimea de 1 m, având aceeaşi structură ca zona carosabilă.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Medicul din Botoșani care își imploră pacientele să nu mai vină cu ”atenții”: Trăim cu toții timpuri grele / Un simplu “mulțumesc” este mai mult decât suficient!

1 December 2022 at 05:54

Este medic și a ales să fie cu adevărat în slujba pacienților. Pentru ca sistemul să se curețe de corupție, este însă nevoie ca toți - medici și pacienți - să participe ”la o schimbare mai mult decât necesară”.

Alexandra Ifrim Ciobanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi, nu doar că își roagă pacientele să renunțe la obișnuitele ”atenții” atunci când îi intră în cabinet, dar anunță și că dorește să vină în ajutorul unei femei care nu dispune de asigurare de sănătate.

”Pentru că în curând intrăm în luna cadourilor, îmi doresc să pot face o bucurie cuiva fără posibilități, așa încât vă cer ajutorul: dacă cunoașteți o pacientă care nu are asigurare de sănătate și care are nevoie de un consult ginecologic complet și un test Papanicolau, vă rog să îmi scrieți mesaj privat”,

medic Alexandra Ifrim Ciobanu

Iar asta nu e tot. Medicul atrage atenţia că orice fel de ”dar” pe care pacientele îl aduc în cabinet, ”oricât de mic și de simbolic”, este ilegal.  

”Totodată, vin la dvs. cu o rugăminte, pentru că îmi doresc să avem o colaborare bazată pe respect reciproc: atențiile, de orice natură, oricât de mici și simbolice pot să pară, nu își au rostul, ca să nu mai precizez că nu sunt legale”,

medic Alexandra Ifrim Ciobanu

O practică obișnuită în mediul sanitar din România, dar care trebuie să fie stopat prin implicarea tuturor, pacienți și medici deopotrivă.

Mai mult, spune medicul Alexandra Ifrim Ciobanu, ”atențiile” pot fi oferite altor persoane, care au cu adevărat nevoie: un bătrân sau un copil necăjit.

”Vă rog mult să înțelegeți asta și să participăm toate la o schimbare mai mult decât necesară. Cafeaua, ciocolata, florile și toate celelalte, chiar dacă sunt dăruite cu drag, nu sunt necesare. Un simplu “mulțumesc” este mai mult decât suficient! Trăim cu toții timpuri grele și sunt sigură că dacă vreți să dăruiți, găsiți în jur persoane care să aibă nevoie de ajutorul dvs. - ajutați un bătrân să își cumpere o pâine, ajutați un copil necăjit, cumpărându-i o ciocolată, luați un pachet de faină și lăsați-l pe o bancă - sigur va ajunge la cine are nevoie; faceți ce știți, dar vă rog să nu mai recurgeți la niciun fel de daruri atunci când veniți la consultații! Mulțumesc!”,

medic Alexandra Ifrim Ciobanu

Mesajul medicului a strâns sute de aprecieri și zeci de comentarii pe rețelele de socializare.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

”Drag de România mea” – Elevi și profesori împreună de 1 Decembrie – GALERIE FOTO

1 December 2022 at 05:31

Îmbrăcați în straie populare, adevărați păstrători ai tradiției, cu vocile tremurânde de emoție, elevii au reușit să transmită tuturor celor prezenți dragostea pentru țară, dovedind, de asemenea, că sunt cu adevărat niște românași destoinici.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Școala Gimnazială Nr. 1 Durnești prin activitatea ”Drag de România mea!”.

Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii școlii, coordonați de profesorii: Matei Lenuța, Spiru Luiza, Ștefan Teodorescu Ionela, Morosac Cipriana, Boicu Lenuța, Cojocaru Anca, Lipovanu Daniela, Cărăușu Ana-Maria, Scutelnicu Ancuța și cu sprijinul atât al directorului Doloi Nicoleta, cât și al primarului Sasu Vasile și al viceprimarului Grigoraș Valentin, s-au adunat la Căminul Cultural din Durnești pentru a-și arăta patriotismul și respectul pentru strămoși, recitând poezii și interpretând cântece patriotice.

Efortul acestora a fost apreciat prin aplauzele primite din partea tuturor cadrelor didactice, precum și din partea reprezentanților autorităților locale.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Iustina din Botoșani împlinește astăzi 22 de ani: Vă rog din suflet să mă ajutați să trăiesc acest moment!

1 December 2022 at 04:32

Are 22 de ani, este studentă la Academia de Poliție și, de ziua ei, și-a dorit un singur lucru: să defileze pe sub Arcul de Triumf de Ziua Națională a României.

Dorința tinerei din  Botoșani a fost divulgată chiar de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Tinerii au fost adunați pe platoul Academiei de Poliție, iar unul dintre comandanți i-a anunțat programul zilelor care urmează.

”Va urma o minivacanță pentru toți, dar așa cum știți, este o tradiție ca studenții Academiei să defileze de Ziua Națională a României. Cine se oferă să facă parte din Detașamentul de defilare?”, au fost cuvintele comandantului.

În acel moment toți studenții au făcut un pas în față, iar printre ei și Iustina.

”- Domnule Comandant, permiteți-mi să raportez! Pe 1 Decembrie este și ziua mea. Fac 22 de ani.


- Și nu vrei să mergi acasă?


- Raportez, nu! Îmi doresc mult să defilez de Ziua Națională a României. Cred că este cel mai frumos cadou pe care l-aș putea primi. Vă rog din suflet să mă ajutați să trăiesc acest moment!”


Ea este Iustina, este din Botoșani și astăzi, pe 1 Decembrie, împlinește 22 de ani. Visul ei a fost să devină studentă a Academiei de Poliție și a reușit. Acum își dorește enorm să defileze pe sub Arcul de Triumf și va face acest lucru.

”La fel simt și colegii ei, cei care zile întregi s-au pregătit pentru a fi la înălțimea evenimentului de pe 1 Decembrie! Vor avea emoții, dar noi suntem siguri că o vor face bine! Vă rugăm să fiți alături de ei, la parada de Ziua Națională, pentru că acești tineri iubesc România cu tot sufletul lor”,

reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Botosaneanul

ATENȚIE: Botoșănenii de pe Calea Națională au rămas fără apă la robinete de Ziua Națională a României

30 November 2022 at 18:08

Sistarea serviciului a fost anunțată prin intermediul unui comunicat de presă.

Din cauza avariei de pe conducta din oțel DN 100mm, localizată pe strada Aprodul Purice, SC Nova Apaserv SA Botoşani a fost nevoită să întrerupă sistemului de alimentare cu apă, astăzi 30 noiembrie 2022.

Furnizarea apei este sistată până mâine 1 decembrie 2022, ora 14:00, către utilizatorii situați pe Calea Națională nr. 55, 53, 51 (blocurile cu șase nivele alimentate prin stația de hidrofor) din municipiul Botoșani.

„Precizăm că, echipa de interventie a societății a intervenit în cursul zilei de astăzi, dar din cauza complexității lucrărilor de reparație (existența pe traseul conductei a unei rețele de gaz, cabluri electrice), realizarea remedierii avariei se va face în cursul zilei de mâine. Ne cerem scuze consumatorilor afectați de această avarie și le dăm asigurări că echipa de intervenție va face tot posibilul pentru remedierea situației, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”,

Este anunțul celor de la Nova Apaserv

Avaria a fost produsă noaptea trecută.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

30 noiembrie 2022: Ziua în care am reintrat în Teatrul Mihai Eminescu și am văzut ce este în interior – VIDEO sumarul zilei

30 November 2022 at 17:00

A început minivacanța, noi am fost la datorie. Iată principalele evenimente ale zilei:

ATENȚIE, șoferi! Cod Galben în această dimineață la Botoșani

Săptămână încărcată de filme la Happy Cinema – PROGRAMUL din perioada 2 – 8 decembrie

Botoșănean externat din spital a murit după ce a căzut într-un șanț neacoperit de muncitori

ÎNCHISOARE obligatorie pentru șoferii beți, drogați sau fără permis, care omoară oameni nevinovați

1.500 de lei pentru alimente și mese calde oferite de stat anul viitor

Gabriela Firea, în direct la Botoșani: Alocațiile copiilor să nu mai intre în buzunarul părinților

O tânără care nu concepe să își părăsească orașul deschide agenția de publicitate Scripglow Concepts: Cum a pornit totul?! – FOTOGALERIE

Ce competiții sportive îi așteaptă pe iubitorii sportului în luna ianuarie?

MESAJUL unei învățătoare de la Botoșani, devenit VIRAL: Să vadă toată lumea!

Incubatoare pentru secția de Terapie Intensivă Neonatală a Maternității Botoșani – GALERIE FOTO

Copiii de la Botoșani care și-au luat rămas bun de la toamnă într-un mod inedit – GALERIE FOTO

Un botoșănean care și-a terorizat soția și soacra REȚINUT de polițiști

NOAPTEA TRECUTĂ: Grupuri de tineri dispersate de polițiști și trupele speciale

Elevi prinși de polițiștii botoșăneni chiulind de la ore

Artificii ilegale găsite în locuința unui botoșănean, după o percheziție în locuință

IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO

GHINIONISTUL zilei: Un șofer din Botoșani a depășit mai multe autoturisme și s-a izbit exact în mașina Poliției – GALERIE FOTO

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Sunați la Poliție dacă vedeți această femeie!

30 November 2022 at 14:35

Apelul vine din partea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Astăzi, 30 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie, de 66 de ani, din comuna Curtești, a părăsit domiciliul în mod voluntar, în aceeași zi, în jurul orei 6:30, iar până în acest moment nu a revenit.

MOROȘAN VIORICA are următoarele semnalmente:  1,80 m înălțime, 60 kg, păr cărunt tuns până la nivelul umerilor, ochi căprui.

Vestimentație la momentul plecării: pulover de culoare negru, pantaloni de trening de culoare bleumarin, încălțăminte din cauciuc, pe cap purta un batic de culoare închisă.

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, este mesajul Poliției.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

GHINIONISTUL zilei: Un șofer din Botoșani a depășit mai multe autoturisme și s-a izbit exact în mașina Poliției – GALERIE FOTO

30 November 2022 at 13:37

Accidentul rutier a avut loc în cursul zilei de astăzi, pe o stradă din municipiul Botoșani.

S-a întâmplat în cartierul Parcul Tineretului acolo unde un tânăr de 34 de ani din municipiul Botosani în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Tudor Vladimirescu, s-ar fi angajat în depășirea mai multor autoturisme.

După depășire ar fi pătruns pe contrasens, împrejurare în care a întrat în impact cu autospeciala de poliție care se deplasa regulamentar.

Tanarul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de peste 1.300 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 90 de zile.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO

30 November 2022 at 13:15

Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.

Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.

IMAGINI din interiorul teatrului 

Primarul Cosmin Andrei a generat vizita pe șantier urmare a largului interes arătat de botoșăneni cu privire la stadiul în care se află acest important imobil din centrul orașului.

Deși este Sfântul Andrei și zi de sărbătoare legală stabilită prin lege, muncitorii firmei D&D Construct se aflau pe șantier.

Se intervine la execuția fundației după ce în prealabil au fost degajate cantitățile impresionante de moloz dar și obiectele străine găsite în interior. Unul dintre inginerii de pe șantier a dat asigurări că, la această etapă, lucrările sunt în grafic.

„Am decapat stratul existent care a însemnat foarte mult moloz, se realizează o pernă de balast în vederea realizării zonei de fundare. Deci, pregătim zona de fundare pentru sala de spectacole. Ulterior trecem la partea de trasare”,

Ciprian Vodă, inginer D&D Construct Botoșani

„Ne-am dori să stăm acasă, dar...”

Zilnic, pe șantier se află: „În jur la 86 – 92 cam asta este media, să zicem 90 de diverse specialități, colegii cu cablurile, cu curenții slabi, electricienii, suntem noi inginerii care avem vreo șase specializări. Ne-am dori să stăm acasă, dar probabil între sărbători vom fi pe șantier, dovadă că și astăzi suntem pe șantier”.

Primarul Cosmin Andrei a declarat că apreciază mobilizarea exemplară a constructorului pentru care finalizarea obiectivului a devenit o provocare proprie, mai ales că vorbim despre o companie din Botoșani.

Muncitorii s-au aflat astăzi pe șantier pentru că așa s-a întâmplat și în alte zile de sărbătoare și nu pentru că a fost efectuată vizita cu presa, a mai arătat primarul.

„Am avut o verificare pe parcurgerea graficului de lucrări pe care-l avem pentru finalizarea acestei reabilitări a Teatrului Mihai Eminescu iar lucrările care trebuie executate nu sunt de natură să perturbe graficul general pe care-l avem și termenul pe care îl avem de respectat. Sunt anumite lucrări, dar sunt minore”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

Tur vizual prin întreg teatrul 

După intrarea în sala principală de spectacole care arată momentan mai degrabă ca o imensă hală, inginerul de la D&D Construct a permis accesul la etajele superioare, până la partea de mansardă.

Și a explicat pe parcurs fiecare intervenție în parte. Cea mai importantă este pregătirea zidăriei, atât pe interior cât și în exterior.

„Pereții sunt decapați și se tencuiește. Cam astea sunt operațiunile. Până la tenciuieli pereții trebuie spălați, suflați ca să fie fără impurități, pentru că materialele pe care le vom folosi sunt materiale cu var hidraulic. Este un material care respiră mult mai bine, permite pereților o mai mare permeabilitate astfel încât să nu-i închidem. La asemenea tip de zidărie să vii cu asemenea elemente noi, am închide. Pereții trebuie să respire”,

Ciprian Vodă, inginer D&D Construct Botoșani

În interior vor fi elemente care nu erau în vechea clădire, inclusiv două lifturi interioare și noi spații destinate personalului administrativ sau artistic, printre care și o sală de mese.

„Iată că expresia «nimeni nu e profet în țara lui» nu se aplică și la Botoșani unde avem parte de un constructor foarte serios care astăzi este în grafic cu lucrările pe care le-am preconizat să le facă la Teatrul Mihai Eminescu. Vom avea aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, până la sfârșitul anului 2023. Până acum sunt mulțumit de mobilizarea pe care am văzut-o atât din partea contractantului principal cât și a subcontractorilor și lucrările sunt în grafic”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

Mai departe, Cosmin Andrei a dat asigurări că Primăria va depune toate eforturile pentru asigurarea la timp a plăților pentru lucrările efectuate, pentru a nu exista niciun fel de sincopă în finalizarea obiectivului până la 31 decembrie 2023.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Gabriela ERDIC
articolul original.

Artificii ilegale găsite în locuința unui botoșănean, după o percheziție în locuință

30 November 2022 at 10:30

Polițiștii botoșăneni aveau suspiciuni asupra faptului că în respectiva casă există astfel de materiale pirotehnice care ar putea fi comercializate „la negru”.

La data de 29 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au efectuat verificări la domiciliul unei persoane, din comuna Vârfu Câmpului, despre care existau date că ar comercializa articole pirotehnice.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor 35  de articole pirotehnice, din categoria F2 și F3, pentru care, persoana respectivă nu deținea autorizație de deținere, depozitare și comercializare.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Material informativ cu privire la comercializarea materialelor pirotehnice

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă(T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

N.B. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

         

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

a)           Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b)           La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c)           La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d)          La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e)           În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f)            Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g)           La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respective al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execute jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În conformitate cu atribuțiile și competențele stabilite prin legea de organizare și funcționare, cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explosive, republicată cât și cu H.G. 1102/2010 privind stabilirea cerințelor esențiale de securitate ale articolelor pirotehnice și a condițiilor pentru introducerea lor pe piată, Poliția Română este instituția responsabilă pentru prevenirea, constantarea și combaterea neregulilor în domeniul operațiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel national, controlul referitor la regimul tuturor operațiunilor cu materii explozive.

S-a identificat apariția pe piață a unor articole pirotehnice de tip petard, din categoria P1, denumite generic “petarde” destinate a fi utilizate pentru a îndepărta animalele agresive, sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători.

”Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoria P1, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancționată conform prevederilor art.25 și art.26 din Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convețuire social, a ordinii și liniștii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei”,

IPJ Botoșani

Cadrul legislativ aplicabil activităților cu articole pirotehnice este definit de următoarele acte normative :

1.           Legea nr.126 /1995 privind regimul materiilor explozive, republicată;

2.           Hotărârea Guvernului nr. 536/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deținerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea și folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operațiuni specifice în activitățile deținătorilor, precum și autorizarea artificierilor și a pirotehniștilor, cu modificările și completările ulterioare;

3.           Hotărârea Guvernului nr. 1102/2014 privind stabilirea condițiilor pentru punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice.

Articole pirotehnice

Conform normelor legislative susmeționate articolele pirotehnice se clasifică după cum urmează:

1. Articole pirotehnice de divertisment, care la rândul lor, se subclasifică în următoarele categorii:

a) Categoria F1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;

b) Categoria F2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

c) Categoria F3 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc mediu destinate utilizării în exterior în spații deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

d) Categoria F4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de “ articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

2. Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

a) Categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

b) Categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni;

3. Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

a) Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut;

b) Categoria P2 - articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articole pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.

c) Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declalarație de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Elevi prinși de polițiștii botoșăneni chiulind de la ore

30 November 2022 at 10:00

Respectivii au fost surprinși în alte locuri decât sălile de curs unde ar fi trebuit să se afle în mod normal.

La data de 28 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune, în zona adiacentă a cinci unități de învățământ liceal, din municipiile Botoșani și Dorohoi,  pentru prevenirea absenteismului școlar.

În cadrul activităților defășurate, au fost legitimate aproximativ 50 de persoane și au fost verificate 12 unități comerciale din zona unităților de învățământ, fiind aplicată o sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor legale privind obligația utilizării caselor de marcat, în valaore de 1.500 de lei.

Totodată, au fost identificați 11 elevi care absentau de la orle de curs, fiind informat Inspectoratul Școlar Județean, în vederea luării măsurilor de monitorizare.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Cei de la grădiniță s-au fofilat. Bravo polițiștilor vigilenți!
articolul original.

NOAPTEA TRECUTĂ: Grupuri de tineri dispersate de polițiști și trupele speciale

30 November 2022 at 09:45

Polițiștii au ieșit pe străzi imediat după miezul nopții.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2022, în intervalul orar 20:00 - 2:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale și de de natură a periclita siguranța cetățenilor, având în vedere obiceiurile care se practică în noaptea de Sf. Andrei.

Activitățile s-au desfășurat în comunele Gorbănești, Blândești, Stăuceni, Corni, Vlădeni și Vorona, scopul acestora fiind asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

În cadrul activităților defășurate, polițiștii au legitimat aproximativ 70 de persoane, dintre care 42 de persoane, constituite în grupuri, au fost atenționate cu privire la comportamentul în spațiul public, iar grupurile au fost dispersate. 

Totodată, au fost controlate 12 autovehicule și 7 societăți comerciale.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 3.000 de lei.

La activități au participat și polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Serviciului de Ordine Publică și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Bă, suntem un stat polițienesc, plin de milițieni, auzi ,dispersat grupuri,.dar la șmecheri nu se bagă, că știu că o iau pe coarjă,.am înțeles se duc prin școli șii terorizează, îi iau cu vrăjeala pe copii, dacă ia văzut pe colegii lor, dacă fumează, dacă nu știu ce,..mă nene ei să-și vadă de infractorii lor, nu mi-l crește statul, nu mi-l îmbracă statul. Să facă ce vrea cu viața lui,degeaba iau o căciulă de bani, și nu fac nimic.
articolul original.

Un botoșănean care și-a terorizat soția și soacra REȚINUT de polițiști

30 November 2022 at 09:25

Bărbatul a fost violent cu cele două femei și a distrus bunuri din locuința soției.

Marți, 29 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 41 de ani, din comuna Bălușeni.

Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de proecție, violență în familie, distrugere, amenințare și violare de domiciliu.

Din cercetări, a reiești faptul că în perioada 25 – 29 noiembrie 2022, deși era emis de către instanța de judecată, un ordin de protecție pe numele său, având obligația de a păstra o distanță de 150 de metri, față de soția și soacra sa, acesta s-ar fi deplasat în mod repetat la locuința celor două, unde ar fi provocat scandal, ar fi distrus bunuri și ar fi agresat-o pe soția sa.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

MESAJUL unei învățătoare de la Botoșani, devenit VIRAL: Să vadă toată lumea!

30 November 2022 at 07:00

Sute de persoane din Botoșani au reacționat la mesajul care a fost transmis de un cadru didactic către părinți.

Nu este menționat numele învățătoarei care a transmis mesajul care a fost postat pe rețele de socializare de către o mămică:  

„Acest mesaj a fost trimis de dșoara învățătoare către grupul părinților! Eu l-am avut de la o persoană și vreau să vadă toată lumea! Și să aibă ceva de învățat fiecare”, a scris respectiva mămică

„De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strânge bani pentru cadouri.

Am rugămintea să nu insistați cu mici atenții pentru noi, cei mari. Am fi fericiți să ajutăm împreună oamenii sărmani să aibă un cozonac pe masa de Crăciun. Fiecare poate cunoaște un vecin, un prieten, un coleg mai necăjit și îi poate aduce un zîmbet pe față de Sfintele Sărbători. Mulțumesc, o zi minunată”.

Reacțiile nu au întârziat să apară, sute de oameni au transmis felicitări tinerei învățătoare care a dat dovadă de altruism și s-a gândit și la cei mai puțin norocoși în preajma sărbătorilor.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Ce competiții sportive îi așteaptă pe iubitorii sportului în luna ianuarie?

30 November 2022 at 06:57

(P) În luna decembrie competițiile sportive majore intră în pauză, iar iubitorii sportului iau o bună meritată vacanță după un sezon plin de evenimente. În anul acesta avem o excepție, deoarece Cupa Mondială de Fotbal se desfășoară pe perioada iernii, în premieră, după ce până acum avea loc pe timpul verii, în lunile iunie-iulie.

Cu toate acestea, chiar dacă fotbalul este cel mai popular sport, există o mulțime de alte sporturi extraordinare și multe persoane care le apreciază. În cele ce urmează le vom prezenta cititorilor noștri programul competițional pentru luna ianuarie, anul 2023. Vom vorbi despre fotbal, handbal, tenis și sporturi de iarna.


Sezonul competițional începe în forță, încă din cea prima zi a anului 2023. Astfel, pasionații de ponturi pariuri sportive au posibilitatea de a schimba opinii și plasa pariuri încă din prima săptămâna a noului an. Prima competiție se va desfășura între 1 și 8 ianuarie, unde iubitorii sporturilor vor putea urmări Cupa Mondială la Biathlon, care are loc în Slovenia.


Tot în prima săptămână a anului avem și primul turneu pe care îl pot urmări pasionatii de tenis. Între 2 și 8 ianuarie va avea loc turneul WTA 250 de la Auckland. Acesta este un turneu de renume, la care obișnuiesc să participe multe jucătoare mari ale tenisului feminin și se desfășoară în condiții meteorologice excelente, în Australia, pe hard.


În prima săptămână a anului avem parte de multe alte competiții importante de iarnă, pe care ar trebui să le urmăriți cu atenție. Există cel puțin câte o competiție pentru fiecare gust, în funcție de preferințele pe care le aveți. Se vor desfășura atât competițiile masculine, cât și cele feminine.


Dacă sunteți un iubitor al sportului de iarnă, ar trebui să urmăriți cotele pentru favoriții din acest an, pentru a vedea dacă cei pe care îi susțineți vor câștiga. Puteți alege să urmăriți concursurile de sărituri cu schiurile, schi alpine, schi fond, combinata nordică și altele. Sporturile de iarnă sunt cu adevărat deosebite și cu totul altfel față de sporturile pe care le vedeți peste an.


Intrând în cea de a doua săptămână a lunii ianuarie, competițiile sportive continuă. Începutul de săptămână aduce cursele de patinaj viteză din Norvegia și continuarea Cupei Mondiale de ski Alpin din Slovenia. Adițional, se poate urmări și Cupa Mondiala Masculina de Cyclo-Cross. Practic, luna ianuarie oferă sporturi pentru toate gusturile, chiar și pentru cei mai exigenți telespectatori.


În cazul în care sunteți iubitori ai fotbalului, să știți că nu am uitat de voi. Începând cu data de 8 ianuarie și până în 31 ianuarie, se va desfășura Campionatul Africii pe Națiuni, una dintre cele mai tari și echilibrate competiții de fotbal la nivel mondial. Urmăriți la lucru cei mai buni fotbaliști ai lumii în confruntări spectaculoase.


Următoarele două săptămâni aduc diferite etape ale Campionatelor Mondiale de feminin și masculin din cadrul sporturilor de iarnă. Adițional, pasionații de sporturi pot urmări și alte competiții, cum ar fi Mastersul de Snooker din Anglia, unde este foarte probabil să se scrie istorie sau turneul de tenis WTA 250 de la Hobart, Australia.


În ceea de a patra săptămână a lunii ianuarie ajungem și la evenimentul sportiv principal al lunii și anume Turneul de Mare Șlem de la Australian Open. Fiind prima competiție grandioasă a anului, chiar și iubitorii de fotbal renunță pentru câteva zile și trec pe tenis. Ne așteptăm să vedem revenirea lui Novak Djokovic în Australia, după ce anul trecut a lipsit.


Pentru iubitorii fotbalului însă, trebuie să amintim faptul că în cea de a doua jumătate a lunii ianuarie reîncep campionatele de fotbal europene. Cei care vor să urmărească meciuri fotbal azi, vor trebui să mai aștepte, dar nu pentru mult timp. Până atunci, vă recomandăm să vă potoliți setea cu meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

O tânără care nu concepe să își părăsească orașul deschide agenția de publicitate Scripglow Concepts: Cum a pornit totul?! – FOTOGALERIE

30 November 2022 at 06:47

(P) Andreea Scripcariu are 24 ani și este absolventă a Seminarului Teologic Liceal Sfântul Gheorghe din Botoșani, loc în care și-a descoperit latura artistică, inspirația, creativitatea și dragul de frumos. Ulterior a absolvit facultatea de Psihologie, iar în prezent urmează un master în Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral din cadrul Facultății de Litere, Universitatea A.I.Cuza din Iași.

Proiect câștigător în anul 3 de facultate


În anul 3 de facultate i s-a oferit oportunitatea de a participa la un concurs de planuri de afaceri în cadrul proiectului ”Innotech Student” și a câștigat o subvenție de 350.000 de lei din fonduri nerambursabile, valoarea totală a proiectului fiind de 385.000 de lei.


A reușit să creeze patru locuri de muncă în Botoșani, pe care intenționează să le păstreze și după finalizarea implementării acestui proiect.


”Faptul că nu concep să părăsesc orașul natal m-a făcut să găsesc o cale de mijloc între a fi aproape de familie și această industrie creativă care, cred eu, are foarte mari șanse de a se dezvolta și în Botoșani. Așadar, născută din dorința de a face imposibilul posibil, agenția de publicitate Scripglow Concepts oferă o gamă amplă de servicii din mai multe arii de expertiză: design grafic, logo, generare de conținut, strategie, digital marketing, social media marketing, campanii publicitare, concepte creative și organizare de evenimente din sfera relațiilor publice etc.”,

Andreea Scripcariu, fondator Scripglow Concepts

andreea scripcaru


”Suntem o echipă tânără, cu vibe-ul potrivit și determinarea necesară”

S-a hotărât să investească într-o asemenea firmă în urma analizei din care a constatat că angajarea unei agenții de publicitate este calea mai bună pentru bugetul unei companii decât recrutarea de noi angajați, lucru care presupune instruirea acestora cu privire la brand, astfel încât implementarea planurilor sau proiectelor de campanie va dura mai mult timp și ar presupune costuri mai mari.

”Suntem o echipă tânără, cu vibe-ul potrivit și determinarea necesară și capabilă să ofere suportul total în conceperea și realizarea succesului pentru branduri corporate și de produs, toate acestea datorită faptului că punem accent pe dezvoltarea business-urilor clienților și adăugăm GLOW pentru cel mai bun rezultat”,

Andreea Scripcariu, fondator Scripglow Concepts

În opinia sa, apelarea la serviciile unei agenții de publicitate ajută inclusiv la economisirea de timp prețios și pentru că angajații nu vor trebui să-și petreacă timpul planificând și implementând campanii publicitare. Acest lucru este important mai ales dacă respectiva companie nu are personal specializat în acest domeniu.

scripglow

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Gabriela Firea, în direct la Botoșani: Alocațiile copiilor să nu mai intre în buzunarul părinților

30 November 2022 at 06:30

Ministrul familiei, Gabriela Firea a transmis că se va concentra pe situația copiilor din România.

Invitată la un eveniment la Botoșani pe care nu l-a putut onora, Gabriela Firea a intrat în direct prin intermediul tehnologiei.

„Vom avea în fiecare secundă situația tuturor copiilor din România, atât cei care sunt în grija statului cât și cei care sunt în familii, sunt la părinți sau bunici dar care sunt cazuri sociale, cazuri vulnerabile. Acolo unde noi trebuie să țintim cu sprijinul. Să punem de foarte multe ori problema, ce este mai important, să creștem alocațiile. Alocațiile trebuie să meargă în alte buzunare decât cele ale părinților sau ale cunoscuților. Pentru că dacă nu ajung acei bani la copii și de aceea punem garanția pentru copii”,

Gabriela Firea, ministrul tineretului, familiei și egalității de șanse

A vorbit despre o documentație realizată de ministerul pe care-l conduce și care ar urma să fie adoptată la Bruxelles.

„România va primi o importantă sumă de bani în beneficiul copiilor care reprezintă cazuri vulnerabile, cazuri sociale ca să beneficieze de condiții civilizate de trai. Sunt multe de spus, avem în România de asemenea, între 7.500 și 8.000 de mame minore, ce facem cu aceste tinere care din cauza lipsei de instruire în ceea ce privește educația de sănătate, educația sexuală sau din cauza unor modele chiar din familie, ajung în situația în care să fie copii cu copii”,

Gabriela Firea, ministrul tineretului, familiei și egalității de șanse

Centrele maternale nu reprezintă o soluție pentru adolescentele care devin mame, iar Gabriela Firea consideră că trebuie căutată geneza acestei probleme.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

1.500 de lei pentru alimente și mese calde oferite de stat anul viitor

30 November 2022 at 06:00

Anunțul a fost făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde

În 2023, MIPE va asigura finanțarea din fonduri europene (Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) și din fonduri de la bugetul de stat plata tichetele sociale în valoare de 250 lei la 2 luni pentru alimente și mese calde, potrivit unui alt proiect de Ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului.

Liste cu persoanele care vor primi aceste ajutoare vor fi stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Mai mulți beneficiari de vouchere sociale

Potrivit propunerii de act normativ, vor avea dreptul la aceste ajutoare:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Veniturile menționate sunt cele nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoană: pensii din acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru beneficiarii nou introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu ocazia actualizării listelor cu beneficiari vor fi eliberate noi suporturi electronice. În cazul ultimelor liste transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023, distribuția și alimentarea cardurilor nou emise pot fi realizate până la data de 31 martie 2024.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.
❌