Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Azi — 28 May 2023Ziarul de Iasi

Scarlatina la copii: diagnostic, tratament și prevenție (P)

28 May 2023 at 10:00
Scarlatina la copii diagnostic tratament și prevenție P

Scarlatina este o patologie infecțioasă bacteriană, determinată de anumite tipuri de streptococi, mai rar de grup C sau G. Cel mai frecvent, afecțiunea este declanșată de streptococul beta-hemolitic de grup A (streptococcus pyogenes).

Scarlatina se transmite foarte ușor prin aer, de la pacient la pacient atunci când aceștia tușesc. Se mai transmite și prin contact direct cu obiectele contaminate.

Riscul de contagiozitate este mare și debutează cu 24 ore înainte de apariția simptomatologiei. Persistă 24-48 ore după inițierea antibioticoterapiei. Incidența maximă este în sezonul rece și afectează cel mai frecvent grupa de vârstă de 5 - 14 ani. Contaminarea este posibilă și în sezonul cald.

Patologia debutează printr-o serie de simptome precum:

  • Febră cuprinsă între 38 °C și 40 °C;
  • Frisoane și cefalee;
  • Greață, vărsături, dureri abdominale, stare generală alterată;
  • Odinofagie și disfagie;
  • Adenopatie latero-cervicală dureroasă.
  • Erupția tegumentară (exantemul): apare într-un singur puseu, la 24-48 ore de la debutul patologiei. Este micropapuloeritematoasă, aspră la atingere, dispare la presiune și este nepruriginoasă (nu se manifestă prin mâncărimi).

Scarlatina se manifestă întotdeauna și prin apariția enantemului. Acesta se caracterizează prin faringe intens congestionat „roșu ca flacăra”, peteșii la nivelul palatului moale, cu sau fără depozite pultacee amigdaliene, limbă saburală (cu aspect alb-gălbui, nisipos).

Pentru stabilirea unui diagnostic concret, este nevoie ca medicul să analizeze:

  • date epidemiologice: absența scarlatinei în antecedentele copilului, existența unui contact recent cu o persoană contaminată cu scarlatină, angina streptococică sau dacă micul pacient este purtător;
  • date clinice și de laborator: în orice caz de suspiciune se va realiza testul rapid antigen streptococ betahemolitic grup A (SBHA), exudat faringian pozitiv (golden standard) pentru SBHA sau streptococ de grup C, G (recoltat înaintea instituirii antibioticoterapiei).

Înainte de a se prescrie orice tip de antibiotic, este nevoie se efectuează antibioticoterapia. Se mai recomandă și administrarea de medicamente simptomatice, anti-inflamatoare. În absența instituirii tratamentului antibiotic, există probabilitatea de a se asocia cu scarlatina și alte afecțiuni medicale:

Cea mai bună strategie de prevenție a scarlatinei este respectarea măsurilor universale de precauție împotriva infecțiilor:

Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun;

Evitarea folosirii în comun a ustensilelor de mâncat;

Evitarea transmiterii germenilor: se recomandă ca micul pacient să învețe să-și acopere gura și nasul atunci când tușește și strănută pentru a preveni răspândirea potențială a germenilor. Dacă nu are la îndemână o batistă sau un șervețel de hârtie, ar trebui să strănute în plica cotului.

În absența tratamentului antibiotic adecvat, această afecțiune poate avea complicații, uneori chiar severe. Nu inițiați tratamentul cu antibiotic decât la recomandarea medicului. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Oana-Elena Crenganiș, medic specialist Pediatrie, Arcadia

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ieri — 27 May 2023Ziarul de Iasi

Un bărbat a murit şi alţi doi au ajuns la spital, după ce o presă pentru îndoit şi tăiat tabla s-a răsturnat peste ei

Reporter: Redacția
27 May 2023 at 08:19
Un bărbat a murit şi alţi doi au ajuns la spital după ce o presă pentru îndoit şi tăiat tabla sa răsturnat peste ei

Un bărbat a murit, sâmbătă după-amiază, iar alţi doi au fost răniţi în timp ce încercau să monteze o presă folosită pentru îndoit şi tăiat tabla. Cei doi răniţi au fost duşi la spital. Poliţiştii anunţă că au deschis o anchetă, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul.

Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de sâmbătă, în localitatea Năneşti unde mai multe persoane, membri ai aceleiaşi familii, lucrau pentru a monta o presă folosită la îndoit şi tăiat tablă.

„Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au constatat faptul că în timp ce un bărbat efectua montarea presei, la un moment dat aceasta s-a răsturnat şi sub ea a fost prins un bărbat de 44 de ani din localitate, căruia i-a fost declarat decesul de către echipajele S.M.U.R.D. şi salvare sosite la faţa locului. Totodată, au mai fost accidentaţi alţi doi bărbaţi de 31 respectiv 25 de ani, ambii din Năneşti. Bărbatul de 31 de ani a fost transportat la Spitalul Judeţean Baia Mare, iar cel de 25 de ani, la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, informează Poliţia judeţeană Maramureş.

Trupul neînsufleţit al bărbatului de 44 de ani, a fost transportat la morga Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei pentru stabilirea cauzei decesului, în urma necropsiei.

Poliţiştii au deschis dosar penal care vizează infracţiuni de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cazul nu este încadrat drept accident de muncă, fiind vorba despre rude care se ajutau între ele.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Cannes 2023: Filmul Inside the Yellow Cocoon Shell a câştigat trofeul Camera dOr (VIDEO)

Reporter: Redacția
27 May 2023 at 08:17
Cannes 2023 Filmul Inside the Yellow Cocoon Shell a câştigat trofeul Camera dOr VIDEO

Lungmetrajul "Inside the Yellow Cocoon Shell", regizat de Thien An Pham, a câştigat sâmbătă seară trofeul Camera d'Or la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Trofeul Camera d'Or recompensează cel mai bun lungmetraj de debut proiectat la Cannes în Selecţia Oficială sau în una dintre secţiunile paralele: Semaine de la Critique şi Quinzaine des Cineastes

Filmul desemnat câştigător în 2023 a fost proiectat în secţiunea Quinzaine des cineastes. În 2022, acest trofeu a revenit filmului "War Pony", regizat de Gina Gammell şi Riley Keough. În acest an, juriul care a atribuit trofeul Camera d'Or a fost prezidat de actriţa franceză Anais Demoustier.

Cea de-a 76-a gală de decernare a premiilor de pe Croazetă are loc la ora transmiterii acestor informaţii la Palais des Festivals din Cannes. Gazda ceremoniei este actriţa franceză Chiara Mastroianni. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de regizorul suedez Ruben Ostlund.

SURSA: Agerpres

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Atacuri cu drone în patru regiuni ruseşti, Belgorod, Kursk, Pskov şi Tver

Reporter: Redacția
27 May 2023 at 07:58
Atacuri cu drone în patru regiuni ruseşti Belgorod Kursk Pskov şi Tver

Două persoane au fost ucise sâmbătă în Rusia, în atacuri în regiuni situate la frontiera cu Ucraina, anunţă autorităţile regionale, în contextul în care teritoriul rus este vizat într-o serie fără precedent de atacuri, relatează AFP.

”O persoană a murit. Este vorba despre un agent de securitate, într-o întreprindere din oraş. La momentul atacului, el se afla pe stradă”, a anunţat pe Telgram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

”DOUĂ ÎNTREPRINDERI MARI”, ATINSE

”Doi adolescenţi, o fată de 15 ani (...) şi un băiat de 17 ani” au fost răniţi în acest atac, în satul Şebekino, situat lângă frontiera cu Ucraina, şi au fost ”transportaţi la un spital de copii”, anunţă el. Altă persoană a fost rănită, fără să fie spitalizată, potrivit guvernatorului.

El precizează că atacurile din regiunea Belgorod au cauzat pagube unor linii electrice, au atins ”două întreprinderi mari” şi au cauzat un incendiu. În regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a avut loc, la începutul acestei săptămâni, o incursiune armată spectaculoasă, de pe teritoriul ucrainean, iar ulterior a fost ţinta unor atacuri regulate.

UN MUNCITOR MORT ÎNTR-UN TIR DE MORTIER

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunţat moartea unui muncitor, în urma unui tir de mortier, în apropiere de satul Pehovo. Acest bărbat lucra la ”fortificaţii” de apărare în apropiere de Ucraina, precizează guvernatorul.

În Rusia, două drone au avariat o clădire din care este administrat un oleoduct, în regiunea Pskov (vest), a anunţat sâmbătă guvernatorul acesteia, Mihail Vedernikov.

Nicio victimă nu a fost semnalată, iar o anchetă era în curs. Potrivit unor informaţii neconfirmate, difuzate de Baza, o publicaţie rusă prezintă pe Telegram care are surse în rândul serviciilor secrete, dronele vizau o staţie de pomparea petrolului Transneft din Pskov.

Baza anunţă un atac cu dornă şi asupra altei staţii petroliere, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Guvernul regional din Tver menţionează într-un comunicat ”căderea unei drone” în apropiere de satul Erohino, care nu s-a soldat cu victime.

El nu oferă alte detalii despre circumstanţele acestui incident. În ultimele săptămâni, atacuri cu drone în Rusia s-au multiplicat, în general în regiuni limitrofe Ucrainei. Moscova acuză Kievul şi pe susţinătorii acestuia din Occident de numărul tot mai mare al unor atacuri şi operaţiuni de sabotaj. În general, Ucraina respinge aceste acuzaţii.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Lucia Bronzetti a câştigat turneul de tenis WTA 250 de la Rabat

Reporter: Redacția
27 May 2023 at 07:38
Lucia Bronzetti a câştigat turneul de tenis WTA 250 de la Rabat

Jucătoarea italiană de tenis Lucia Bronzetti s-a impus sâmbătă în finala turneului WTA 250 de la Rabat, învingând-o în trei seturi pe austriaca Julia Grabher.

Lucia Bronzetti (24 de ani, locul 102 WTA) a avut nevoie de două ore şi 48 de minute pentru a se impune în finala turneului WTA 250 Grand Prix Son Altesse Royale la Princesse Lalla Meryem, de la Rabat, în Maroc.

În finala turneului, Bronzetti a învins-o în trei seturi, scor 6-4, 5-7, 7-5, pe Julia Grabher (26 de ani, locul 74 WTA), reuşind să câştige primul său trofeu în circuitul feminin.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌