Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Vertical

Istoricii din România reuniți la Câmpulung

Reporter: Cornel Şomâcu
26 May 2023 at 21:56
Istoricii din România reuniți la Câmpulung

În perioada 26-27 mai 2023 se desfășoară lucrările Consiliului Național al Societății de Științe Istorice din România în comuna Lerești, județul Argeș. Reprezentanții a 36 de județe se reunesc în Consiliul Național în comuna Lerești din județul Argeș. Gorjul are un număr de doi delegați, profesorii Cornel Șomîcu și Dorel Șorop.

„Comuna Lereşti este situată în nordul Judeţului Argeş, în pitoreasca zonă a Muscelului…Monumente ale naturii ca Piatra Craiului, Păpuşa şi Iezerul, Defileul Dâmbovicioarei şicheile Dâmboviţei, minunatele locuri de odihnă ca Voina, Brusturet, Dealul Sasului, Valealui Ivan, îi conferă un statut aparte…Din şoseaua naţională Piteşti – Câmpulung – Braşov – D.N. 73, la kilometrul 54 sedesprinde spre stânga un drum judeţean, asfaltat, care duce la Cabana Voina, cabanăaşezată la baza masivului Iezer – Păpuşa.Acest drum judeţean trece prin satele Voineşti (2km) şi Lereşti (5km) care, împreună cusatul Pojorâta, situat la nord, formează azi Comuna Lerești – Muscel…Lereştiul este așezat pe partea stângă a apei “Râul Târgului” , străbătuta de drumuljudeţean 734. Comuna este străjuita armonios de două dealuri lungi şi împădurite. La răsăritse află prelungirea culmii muntelui Strâmtu, numită “Plaiul Oilor”, deoarece pe aiciprimăvara urcau oile la munte, la păşunat şi tot pe aici, toamna coborau. Acest deal are 970m în punctul numit “Poiana Fântânii” şi 1.074 m în cel numit “Poiana Fetii”.La apus localitatea este străjuită de culmile “Pojorâta” şi “Coasta Râului”, prelungirilemuntelui “Lalu” (care se lasă înspre sud până pe platoul “Grui”, la vest de Câmpulung)având următoarele cote: la sud în punctual numit “Măgura” 889 m, către centrul comunei,“în vârf la Iaru” 800 m, iar în partea de nord în punctul numit “Ferigi” 887 m. Valea în careeste aşezată comuna are o altitudine cuprinsă între 660 m la sud, 730 m la nord, altitudineanucleului principal fiind de 665 m.Pe fundalul nordic al comunei se proiectează semeți munţii “Păpuşa”, de 2.391m şi “IezerulMare” de 2.462 m. La est se afla muntele „Strâmtu” de 1.375 m, iar la vest „Lalul”, de 1.111m, împăduriţi aproape până la vârfuri.”(Istorie si Cultura in Lerești – Muscel, autori Rodica si Ion Oană)

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

AlaltaieriVertical

Elevii de la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” pe meleaguri macedonene

Reporter: Cornel Şomâcu
25 May 2023 at 11:10
Elevii de la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși pe meleaguri macedonene

    În săptămâna 24-28 aprilie 2023 s-a desfășurat cea de cincea mobilitate în Chaska-Veles ( Macedonia de Nord) din cadrul proiectului Erasmus + ”PAS DE PLANète B”

Elevii de la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu , alături de colegii lor macedoneni, spanioli, greci, italieni şi turci s-au bucurat de activități educativ-culturale care au avut un impact pozitiv si care au urmărit dezvoltarea sensibilității acestora vizavi de problemele ecologice,  în special de reciclarea plasticului şi au sporit gradul de conștientizare a  importanței adoptării unui comportament responsabil pentru protejarea mediului înconjurător.

Această călătorie europeană a  Școlii Gimnaziale ”Constantin Brâncuși” a oferit o şansă unică elevilor, care au participat cu entuziasm și bucurie la diversele ateliere lingvistice sau practice și  au descoperit , totodată, numeroasele obiective culturale: municipiul Chaska din centrul Macedoniei de Nord, Casa Memorială a  Maicii Tereza și Muzeul luptei macedonene pentru independență din Skopje, oraşul Ohrid cu frumusețile și istoria lui, Lacul Ohrid, Mănăstirea și localitatea Saint Naum de pe malul lacului Ohrid.

        Mobilitatea s-a încheiat cu rezultate tangibile ( expoziții, filme video, panouri și tablouri tematice) și intangibile( informații despre reciclarea plasticului in toate tarile partenere ale proiectului, creșterea motivației elevilor atât pentru munca în echipa sau individuală cât si pentru studiul limbilor străine. )

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Iulian Popescu, prefect de Gorj confirmat

Reporter: Cornel Şomâcu
24 May 2023 at 21:05
Iulian Popescu prefect de Gorj confirmat

După cum anunțase ”Vertical” în urmă cu două zile, Iulian Popescu-președinte interimar PNL Tg-Jiu-este noul prefect de Gorj. Liderul liberal a intrat în politică în 2020 și a ocupat, după candidatura la președinția Consiliului Județean Gorj, funcția de consilier de stat la Guvernul României (februarie-septembrie 2021) și secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării între septembrie 2021-august 2022.

Tânărul politician gorjean ar putea fi aruncat în luptă de PNL Gorj pentru Primăria Târgu-Jiu dacă se va confirma trecerea la PSD a primarului Marcel Romanescu. Iulian POPESCU a condus în ultimii ani și Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Greva continuă în Educație în toată țara

Reporter: Cornel Şomâcu
24 May 2023 at 08:47
Greva continuă în Educație în toată țara

Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după ultima întâlnire cu Guvernul. Joi, 25 mai 2023, va fi un mare miting la București. În Gorj greva a paralizat aproape toate școlile și situația se radicalizează pe zi ce trece după refuzul premierului de a găsi soluții.

”Greva continuă până guvernanții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării, este mesajul FSLI către Guven”, a declarat Constantin Huică, liderul USLI Gorj.

Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, cu principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
  • Salarizarea întregului personal didactic să fie realizată treptat, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic.
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în funcție de rata inflației. Personalul didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să primească plata orelor suplimentare efectuate.
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Renovare energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamilia, prin PNRR, la Târgu Jiu

Reporter: Vertical
23 May 2023 at 15:05
Renovare energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamilia prin PNRR la Târgu Jiu

UAT Municipiul Târgu Jiu anunță începerea implementării proiectului RENOVARE ENERGETICĂ BLOC NR.3, STRADA GAROFIȚEI, MUNICIPIUL TÂRGU JIU, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 5 – Valul renovării, Operațiunea A.3  Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

  • obiectivele proiectului –  Renovare energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale,
  • valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea – 5.096.471,31 lei,
  • data începerii și finalizării proiectului – 21.12.2022 – 21.04.2026,
  • codul proiectului – C5-A3.1-194.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌