Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Azi — 28 May 2023TVR

Israel: Noi manifestaţii împotriva reformei judiciare

27 May 2023 at 21:06
Israel Noi manifestaţii împotriva reformei judiciare

Protest la Tel Aviv faţă de reforma justiţiei / FOTO: Captură foto

Manifestaţii au loc şi în alte oraşe israeliene, precum Haifa (nord) şi Beersheva (sud).

Protestatarii se adună în fiecare săptămână cu începere din ianuarie pentru a denunţa reforma şi a critica guvernul format în decembrie de Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie în mai multe dosare.

Pe 27 martie, acesta a anunţat o "pauză" legislativă pentru a da o "şansă (...) dialogului", dar mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică.

"Vom continua eforturile noastre pentru a ajunge la un acord cât mai larg posibil cu privire la reforma judiciară", a declarat miercuri Netanyahu, salutând adoptarea de către parlament a legii bugetului pe 2023-2024.

Poliţia nu oferă date oficiale cu privire la numărul de participanţi la manifestaţii, dar presa israeliană a estimat la "zeci de mii" numărul celor prezenţi la manifestaţia de sâmbătă de la Tel Aviv.

Printre aceştia, Israel Alva, antreprenor în tehnologie, a denunţat un buget 2023-2024 "scandalos" pentru că "oferă avantaje anumitor sectoare şi nu ţine cont de populaţie în general".

Pentru el, este important a manifesta împotriva reformei judiciare, deoarece "ADN-ul nostru este democratic şi liberal. Ne dorim o viaţă de libertate, şi nu să ni se spună ce trebuie să facem".

Yael Ben Shalom, studentă la Universitatea din Tel Aviv, protestează "pentru că unii încearcă să preia controlul sistemul nostru şi să-l transforme în ceva rău" şi "să ruineze viitorul ţării", a spus ea.

Pentru guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma sistemului judiciar urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în beneficiul parlamentului.

Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă liberală sau autoritară.

sursa Agerpres

Israel Noi manifestaţii împotriva reformei judiciare

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ieri — 27 May 2023TVR

IGSU se delimitează de un mesaj fals privind o potenţială contaminare radioactivă a mai multor regiuni din ţară

27 May 2023 at 20:52

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia că o informaţie apărută în spaţiul public, potrivit căreia ar fi transmis un mesaj privind un posibil pericol de radiaţie generat de faptul că Rusia ar fi distrus un depozit de obuze cu uraniu sărăcit primite de Ucraina din Marea Britanie, este falsă şi nu aparţine IGSU.

IGSU se delimitează de un mesaj fals privind o potenţială contaminare radioactivă a mai multor regiuni din ţară

Mesaj fals, denunțat de IGSU

"Având în vedere sesizările primite din partea cetăţenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informaţii care se înscriu în spectrul datelor de tip fake news. Mai mult, adresa de contact a instituţiei noastre nu este cea menţionată în textul mesajului", transmite IGSU pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, pentru combaterea dezinformării, IGSU face un apel către cetăţeni să se informeze doar din surse oficiale şi să verifice datele şi informaţiile primite prin diferite canale de comunicare.

IGSU se delimitează de un mesaj fals privind o potenţială contaminare radioactivă a mai multor regiuni din ţară

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Sâmbătă, mii de oameni au vizitat târgul de carte Bookfest

27 May 2023 at 18:40
Sâmbătă mii de oameni au vizitat târgul de carte Bookfest

Mii de oameni au trecut astăzi pragul târgului de carte Bookfest din Bucureşti. Editurile au pregătit reduceri de până la 50%, ba chiar 70% pe alocuri. În total, un milion de volume îşi aşteaptă cumpărătorii. Sunt programate lansări, dezbateri şi întâlniri cu autorii.

Cu o rată anuală a inflaţiei de 11% în aprilie, cărţile nu au fost nici ele ocolite de scumpiri. Însă cititorii împătimiţi fac eforturi ca să ţină pasul cu noutăţile editoriale.

În ciuda scumpirilor sunt mulţi cei care alocă lună de lună o anumită sumă de bani pentru cărţi.

Noutăţile editoriale au fost cele mai căutate.

Pe rafturile Târgului de Carte au fost aduse un milion de volume de la peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din străinătate. 3.000 de titluri sunt noi, iar numărul lansărilor de carte şi cel al dezbaterilor depăşeşte cifra de 400.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Pregătiri pentru Summitul Comunităţii Politice Europene. Hotelurile din Republica Moldova vor găzdui șefi de stat, premieri, oficiali europeni şi jurnaliști

27 May 2023 at 18:38
Pregătiri pentru Summitul Comunităţii Politice Europene Hotelurile din Republica Moldova vor găzdui șefi de stat premieri oficiali europeni şi jurnaliști

Pregătirile pentru Summitul Comunităţii Politice Europene sunt în toi. Hotelurile din Republica Moldova vor găzdui șefi de stat, premieri, oficiali europeni, membrii ai delegațiilor şi jurnaliști, astfel că se pun la punct ultimele detalii pentru ca oaspeții să fie plăcut impresionați.

Cele mai solicitate hoteluri sunt cele din municipiul Chişinău, 115 la număr. Majoritatea oficialilor au optat pentru hotelurile de patru sau cinci stele.

Și zeci de jurnaliști străini şi-au făcut rezervări. Unii dintre ei se vor caza cu câteva zile înainte de summit.

Unităţile de cazare din Moldova vor da un adevărat test de ospitalitate în fața delegațiilor străine.

Se fac pregătiri intense și la pensiunile din satele basarabene. Sunt pregătite locuri de cazare amenajate în stil tradiţional moldovenesc.

Evenimentele internaționale de o asemenea anvergură pun în mișcare toată industria ospitalieră din Republica Moldova. Experții estimează că hotelurile, restaurantele și barurile vor avea încasări record în această perioadă.

În Republica Moldova sunt peste 300 de hoteluri.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat programul pilot de irigare prin picurare

27 May 2023 at 18:25
Ministrul Agriculturii Petre Daea a lansat programul pilot de irigare prin picurare

Tinerii fermieri pot obţine finanţare pentru sisteme de irigare prin picurare cu independenţă energetică. Programul pilot a fost lansat azi în judeţul Dolj, la Bechet, considerat polul secetei din România. Sunt alocaţi 40 de milioane de euro de care ar urma să beneficieze 5000 de producători agricoli.

Irigarea cu un consum redus de apă si independenţă energetică poate fi de un real folos fermierilor din sudul ţării, unde seceta face ravagii an de an, iar sistemele clasice de irigaţii sunt costisitoare şi greu de întreţinut.

Programul pilot de irigare prin picurare pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi vizează în special tinerii fermieri. Kitul, în valoare de 10.000 de euro, este compus dintr-un set de panouri solare, un aparat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare şi comandă electronică pentru administrare automată.

Finanţarea este asigurată şi din bani europeni, în condiţii avantajoase pentru tinerii fermieri.

Fermierii pot achiziţiona şi un container pentru depozitarea temporară a producţiei cu temperatură controlată.

Dispozitivul este alimentat cu panouri solare. În plus, producătorii agricoli vor avea şi desfacerea asigurată, prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌