Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriSălăjeanul

Liga Florilor la ultima etapă

Reporter: Redacţia
26 May 2023 at 08:50
Liga Florilor la ultima etapă

Campionatul primului eșalon de handbal feminin a ajuns la ultima etapă, care se va desfășura vineri, sâmbătă și duminică. HC Zalău va juca pe teren propriu împotriva CSM Galați sâmbătă, 27 mai 2023 începând cu ora 17. Haideți să le fim alături într-un număr cât mai mare, la ultimul meci înainte de barajul de menținere în Liga Florilor.

Vineri, sâmbătă și duminică sunt programate meciurile ultimei etape a acestui sezon competițional din Liga Florilor la handbal feminin.

Vineri se vor disputa partidele dintre SCM Gloria Buzău – CSM București,  CSM Târgu Jiu – HC Dunărea Brăila și  SCM Râmnicu  Vâlcea – Minaur Baia Mare. În ultima etapă, Brăila va juca la Tg. Jiu, în timp ce Gloria va întâlni la Sala Sporturilor campioana CSM București, in lupta pentru locul 4 . Pentru a fi sigur de locul 4, Buzăul are nevoie de un egal, dar CSM București va veni să câștige. Campioanele au ambiția de a termina sezonul fără nicio înfrângere.

Duminică vor avea loc partidele dintre  CSM Slatina – SCMU Craiova și Măgura Cisnădie – Gloria  Bistrița-Năsăud.

HC Zalău și Dacia Mioveni vor juca sâmbătă, în meciurile programate dintre Rapid București – Dacia Mioveni și  HC Zalău – CSM Galați.

Așadar sâmbătă, 27 mai începând cu ora 17, suporterii sunt așteptați într-un număr cât mai mare la Sala Sporturilor ”Gheorghe Tadici” din Zalău pentru a-si susține favoritele. Este ultimul meci al echipei noastre înainte de barajul de menținere în Liga Florilor Mol și au nevoie de cât mai multe încurajări.

Este ultimul meci al căpitanului Paula Teodorescu în tricoul HC Zalău  înainte de barajul de menținere în Liga Florilor.

Într-o sală plină și o atmosferă frumoasă, HC Zalău și suporterii au demonstrat împreună, și  în acest sezon competițional,  că handbalul rămâne iubit la Zalău, rămâne sportul care ne încântă inimile și ne aduce împreună.

Pentru această ultimă partidă din Liga Florilor, sezonul competițional 2022-2023,  organizatorii au pregătit intrarea liberă, astfel că echipa așteaptă un număr cât mai mare de susținători.

Haideți să le fim alături, să le susținem, să le arătăm cât de mult înseamnă această echipă pentru Sălaj. Hai Zalău !

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Trei pentru Liga Campionilor

Reporter: Redacţia
26 May 2023 at 07:54
Trei pentru Liga Campionilor

România are șanse mari ca în viitoarea ediție a celei mai importante competiții intercluburi de handbal feminin să meargă cu trei echipe. 

Până acum, inclusiv în sezonul în curs, România  a avut două reprezentante  în cea mai importantă competiție intercluburi de handbal feminin  , așa cum a fost și cazul altor state, ca Ungaria, Danemarca, Norvegia, Franța. Dacă în privința primelor două echipe care vor avea drept de participare, lucrurile sunt clare, campioana CSM București și vicecampioana Rapid București, marea surpriză vine pentru al 3 nume posibil. FRH a primit o înștiințare de la EHF că este posibil ca România să aibă în Liga Campionilor trei echipe, în sezonul 2023-2024, iar marți federația a dat mail cluburilor eligibile pentru cupele europene ca să confirme până vineri 26 mai dacă se înscriu în competițiile continentale.

Deși, conform clasamentului, formația care e îndreptățită să spere la acest statut e Gloria Bistrița, care va termina pe podium, Federația Română de Handbal a luat o decizie care a produs un adevărat șoc. A invitat-o pe CSM Tg. Jiu, echipă care a promovat în vara trecută pe prima scenă, să răspundă dacă acceptă sau nu posibilitatea de a evolua în 2023-2024 în Liga Campionilor.

„Vă rugăm să ne informați până pe 26 mai dacă doriți să vă înscrieți în Liga Europeană, cu posibilitatea de upgrade în Liga Campionilor feminin, asumând respectarea tuturor cerințelor și regulamentelor FRH și EHF aplicabile”, este textul din adresa pe care Federația a trimis-o în prima zi a acestei săptămâni către clubul CSM Târgu Jiu.

CSM Tg. Jiu a fost una dintre cele mai slabe echipe din campionat. Se va clasa pe locul 10, mai e o singură etapă de disputat, fiind la peste 30 de puncte distanță de Gloria Bistrița, care a ocupat poziția a 3-a. Gruparea din Tg. Jiu a fost prima echipă de deasupra liniei care delimitează formațiile care merg la barajul de supraviețuire de cele care rămân în prima ligă.

Cu toate acestea, FRH a decis să o invite în Champions League. Argumentul de care s-a legat forul condus de Constantin Din e acela că CSM Tg. Jiu a disputat finala Cupei României, pierdută în weekend-ul trecut în fața lui CSM București. Cum gruparea bucureșteană a realizat eventul, din postura de finalistă a Cupei, CSM Tg. Jiu are dreptul să participe în Europa. Dar FRH a considerat-o ca fiind a 3-a reprezentantă a României și i-a oferit posibilul loc, al 3-la pentru România, din Liga Campionilor.

Lumea handbalului feminin e șocată și de faptul că ținând cont de lotul de jucătoare, de buget, de infrastructură, de absolut tot, Gloria Bistrița e mult peste CSM Tg. Jiu și ar fi fost mai îndreptățită, sportiv, să primească acest wild card din partea Federației, mai ales că echipa ardeleană a fost una dintre protagonistele campionatului.

Inițiativa Federației a suprins-o total până și pe CSM Tg. Jiu. Primarul orașului, Marcel Romanescu, a declarat după ce a aflat de posibilitatea de a avea echipă în Liga Campionilor: „Am primit o veste care ne-a lăsat fără aer. Trebuie făcută o analiză, participarea presupune anumite costuri pentru autoritatea locală. Am luat legătura cu președintele Consiliului Județean, pentru că doar primăria nu poate susține aceste costuri”.

Într-o conferință de presă, echipa din Târgu Jiu au anunțat că echipa va juca în grupele EHF European League. Deci nu vor răspunde invitației eronate din partea FRH de a merge în Liga Campionilor.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

”Câinii roșii” vor în Superligă

Reporter: Redacţia
26 May 2023 at 07:52
Câinii roșii vor în Superligă

”Câinii roșii ” încearcă revenirea în Superligă la un an distanță de la prima retrogradare din istoria clubului înființat acum 75 de ani.

Oficialii clubului Dinamo București  speră că la meciul tur de pe Arena Națională să vină 20.000 de suporteri. Înaintea partidei Dinamo – FC Argeș, din prima tur al barajului pentru promovare/menținere în Superligă, programată luni , 29 mai , antrenorul Ovidiu Burcă a încercat să le dea încredere jucătorilor săi.

”Am început să le fac analiza. Au niște jucători foarte buni. Mă surprinde că o echipă cu un lot atât de bun va juca baraj pentru menținerea în SuperLiga. La nivel individual e o echipă foarte puternică. Au fost și probleme, cu schimbări de antrenori, e un club cu presiune mare.Din punct de vedere valoric, e un lot foarte bun. Sunt sigur că multe echipe le dau târcoale unor jucători de acolo. Am încredere în echipa mea. Ce am spus nu denotă teamă, am încredere că vom face două meciuri foarte bune. Odată cu venirea lui Vintilă, lucrurile s-au așezat la FC Argeș. Vintilă a acumulat experiență în perioada petrecută la FCSB. În mediul acela complicat, a avut multe lucruri de învățat. Ajungi să te lupți cu adversari puternici, lucrezi cu jucători cu calitate.Când întâlnești o echipă de SuperLigă, e diferență. Grupul ăsta de jucători a trecut prin multe, am creat o stare de spirit extraordinară. Am reușit să ajungem la baraj și am foarte mare încredere. Avem entuziasm, jucăm la Dinamo, teama nu trebuie să existe în vocabularul niciunui jucător. Vom face două meciuri foarte bune”, a declarat Burcă

Tehnicianul dinamovist a mărturisit că se confruntă cu mai multe probleme de lot înaintea întâlnirii cu FC Argeș, dar speră ca măcar mijlocașul Ahmed Bani să fie refăcut până la ora jocului retur.

”Grigore și Crețu revin pentru că ei au fost împrumutați și vor reveni la Dinamo. Am înțeles că Giani a fost separat de echipă pentru a nu exista suspiciuni. Am înțeles că săptămâna asta nu a mai fost în pregătirea echipei. Eu nu am cum să îi folosesc. Imediat după ce se termină acest sezon, ei sunt jucătorii lui Dinamo, dar deocamdată nu pot să îi folosesc. Azi aș avea nevoie de ei, mai ales că trec printr-o mini criză de personal. Am pierdut niște jucători. Bani e accidentat, sperăm să îl recuperăm până la returul barajului. Avem probleme și în apărare. Nu aș vrea să vorbesc foarte mult. Vom încerca să recuperăm ce putem, dar sunt convins că cei care vor intra vor fi cel puțin la nivelul lor”, a spus Burcă.

Meciurile de baraj pentru promovarea/menținerea în Liga 1 vor beneficia de arbitraj video. Pentru Dinamo va fi o premieră.

Dinamo a luat în calcul să joace meciul de baraj pe arena Arcul de Triumf, doar că acolo, din cauza condițiilor tehnice, nu au putut fi instalate camerele pentru video-arbitraj. S-a ajuns astfel la varianta ca partida să se joace pe Arena Națională. Pentru „câini” va fi prima întâlnire cu sistemul VAR.

„Da, e bine că avem VAR. În ultima vreme ne-am obișnuit cu acest sistem, chiar dacă am fost și avantajați, dar și dezavantajați.

Clar că sunt lucrurile mai liniștite. Comisia Centrală a Arbitrilor a reglat delegările în ultimele etape. Cu siguranță vor trimite cei mai buni arbitri peste tot”, a spus Daniel Stanciu, oficialul lui FC Argeș

Dinamo speră la cel puțin 20.000 de fani la meciul de baraj cu FC Argeș de pe Arena Națională, iar piteștenii susțin că vor avea și ei în jur de 1.000 de susținători la partida de luni seară.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Sindicaliștii din educație vor 25% în plus

Reporter: Redacţia
26 May 2023 at 07:50
Sindicaliștii din educație vor 25 în plus

Liderii de sindicate au anunţat  după ultimele negocieri cu Guvernul, că au solicitat majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui „mediu brut pe economie”.

Greva din Educație continuă. Sindicaliștii au cerut Guvernului majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din sistem cu 25%.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după ultimele negocieri cu Guvernul, că au solicitat majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să pornească de la nivelul celui „mediu brut pe economie”.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar.

„Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui „mediu brut pe economie” pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei

Liderii sindicatelor au spus că speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere.Liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” a subliniat că protestul „depăşeşte cu mult sfera revendicărilor salariale”.

Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei „se apropie de 200.000”.

„Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid”, a mai spus Marius Nistor.

La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă.

Liderii de sindicate din educaţie au afirmat că pe angajaţii din sistemul de învăţământ nu îi interesează ce se întâmplă cu schimbările anunţate anterior grevei la vârful Executivului.

„Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cele peste trei milioane de elevi, milioane de părinţi, sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim-plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat Marius Nistor.

Conform acestuia, după ce vor afla care este oferta Guvernului, angajaţii din sistem vor decide cu privire la continuarea sau la stoparea grevei.

Sindicaliştii au spus că este vorba despre „un calcul elementar” cu privire la solicitarea de majorare a veniturilor angajaţilor din educaţie, ei arătându-se dispuşi să stea din nou la discuţii cu guvernanţii.

„Dacă cineva îşi poate permite să afirme că a oferit tot ce era de oferit sistemului de învăţământ, cred că ar trebui să coboare puţin cu picioarele pe pământ, să mai arunce o privire către unităţile şcolare, către cei care lucrează în unităţile şcolare, poate să discute direct cu ei şi va vedea cât de departe este de realitate”, a mai afirmat Marius Nistor.

El a precizat că protestul este unul „legitim”, care are în vedere nu doar revendicări de natură salarială, cu şi demnitatea şi statutul social al salariaţilor din sistemul de învăţământ.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Legea salarizării – prioritară

Reporter: Redacţia
26 May 2023 at 07:34
Legea salarizării  prioritară

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susținut un briefing de presă în care a precizat că discuțiile privind legea salarizării vor fi purtate cu celeritate în Parlamentul României.

Discuțiile privind legea salarizării vor fi purtate cu celeritate în Parlamentul României. Acest lucru se va întâmpla de la data de 1 septembrie, atunci când Parlamentul își va relua activitatea.

„Atât din perspectiva poziție în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră. Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a precizat acesta, joi seara.

De asemenea, Dan Cărbunaru a ținut să reamintească despre noile drepturi care vor intra în vigoare de la începutul lunii septembrie în ceea ce privește legile educației.

„Între timp, însă, aș vrea să vă prezint o serie întreagă de noi drepturi pe care legile educației, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învățământul preuniversitar, cât și pentru cei care lucrează în învățământul universitar. Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară.Repet, sunt măsuri care intră în vigoare de la 1 septembrie. Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la primării, tocmai pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri. Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic unu, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.La încetarea contractului de muncă, în semn de respect, recunoștință, față de personalul didactic care se pensionează va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază. Pentru directorii unităților de învățământ și pentru inspectori, având în vedere, pe de o parte, responsabilitățile pe care le au, dar și volumul de muncă pe care și l-a asumat va fi acordat concediu de odihnă suplimentar în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector, de negociere colectivă învățământ preuniversitar.Totodată, cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.În acest context, aș vrea să vă reamintesc faptul că efortul bugetar național care în bugetele ultimilor doi ani, 2022 și 2023, au cumulat suplimentarea finanțărilor alocate din fondurile guvernamentale de 8 miliarde de lei”, mai spune acesta.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că „sunt dublate de investiții masive în sistemul educațional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, generând un amplu program de modernizare, reconstrucție și dotare pentru întreg sistemul educațional, de la cele 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generație, până la ridicarea sau reabilitarea școlilor și celorlalte sedii unde se derulează activități educaționale.

Totodată, de la 1 septembrie intră, practic, în acțiune Programul național de stimulare a excelenței didactice, în acest sens înființându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziția directorului unității de învățământ și care astfel va putea crește autonomia școlilor în a recunoaște meritele celor performanți. Aș vrea să vă spun câteva lucruri și despre ceea ce se întâmplă în învățământul superior”.

Dan Cărbunaru a mai spus că, de la începutul lunii septembrie, universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității deșfăsurate de profesori, dar și de performanța acestuia.

„Tot de la 1 septembrie anul acesta, universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate de profesori și de performanța acestuia. Participarea în comisii specifice derulării activităților din cadrul departamentului, școlii doctorale, facultății sau universității va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice și de cercetare care se pensionează vor primi în plus din bugetul Ministerului Educației două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naționale ale Ministerului Educației vor putea avea în componența lor și câte un membru al federației sindicale reprezentative din învățământul superior de stat, cu cei mai mulți membri.

Am prezentat acest set de măsuri pentru a avea o viziune de ansamblu asupra lucrurilor care urmează să se întâmple în România în raport cu așteptările care există în societate și în mod particular în interiorul sistemului educațional, pentru a înțelege că Guvernul tratează cu maximă responsabilitate, atenție și respect rolul pe care educația trebuie să-l joace într-o societate și faptul că există foarte multe decalaje acumulate în ultimii zeci de ani, care trebuie să-și regăsească într-un mod sustenabil și cât mai rapid rezolvarea.

Acesta este sensul în care măsurile pe care Guvernul le-a implementat, finanțările pe care le-a identificat, disponibilitatea de a găsi resurse pentru a suplimenta aceste disponibilități, se înscriu într-un demers menit să deblocheze nu doar rezultatul acestui dialog, ci și modul în care, în acest moment, am ajuns să asistăm”, a mai spus Dan Cărbunaru joi seara.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌