Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriBusiness Adviser

Ce înseamnă să fii un vecin bun?

Reporter: Business Adviser
26 May 2023 at 19:41
Ce înseamnă să fii un vecin bun

Peste 80% dintre români ar fi dispuși să-și ajute vecinii în cazul unor urgențe

26 mai 2023

Cu ocazia Zilei Europene a Vecinilor, marcată anual în ultima zi de vineri a lunii mai, Storia.ro –  platforma de imobiliare lansată de OLX, încurajează spiritul de solidaritate și înțelegere în rândul vecinilor. Conform unui chestionar realizat de brand, 63% dintre români cunosc detalii despre vecinii lor sau se vizitează ocazional, iar peste 80% ar fi dispuși să-și ajute vecinii în cazul unor urgențe.

Ce înseamnă să fii un vecin bun?

55% dintre români cunosc informații detaliate despre vecinii lor, inclusiv numele acestora, iar 8% se vizitează ocazional, în timp ce 32% își cunosc vecinii doar din vedere sau deloc (6%). Conform chestionarului, atunci când își doresc să comunice, 75% discută față în față, 27% preferă să vorbească la telefon, iar 12% au grup comun pe rețelele sociale.

În topul acțiunilor care creează o percepție bună despre vecini se află menținerea curățeniei spațiilor comune (68%), salutarea vecinilor (64%), atitudinea liniștită (57%), participarea la activitățile comune (54%), dar și ajutorul oferit vecinilor (49%).

Întrebați pentru ce ar cere ajutor vecinilor, 69% au menționat situațiile în care locuința lor ar fi în pericol imediat din cauza unui incendiu sau a unei inundații, 59% ar cere ajutor dacă ar fi ei înșiși în pericol din cauza unei urgențe medicale, iar 39% ar apela la vecini pentru a le prelua coletele de la curier atunci când nu sunt acasă.  Pe de altă parte, dacă ar fi în situația de a-și ajuta la rândul lor vecinii, respondenții  se arată și mai deschiși. 84% ar oferi ajutor în cazul unor urgențe medicale, 81% în cazul unor pericole imediate ce vizează locuința vecinului. În același timp, 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor, iar 44% ar fi dispuși să meargă la cumpărături în locul vecinilor atunci când aceștia nu s-ar putea deplasa.

Comportamente deranjante în relația cu vecinii

Printre cele mai deranjante comportamente ale vecinilor se menționează: comportamentul agresiv (74%), zgomotul excesiv (73%), atitudinea nepoliticoasă (68%) și nerespectarea curățeniei din spațiile comune (65%). De asemenea, printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc: muzica la volum ridicat (34%), bormașina și alte reparații (26%), dar și certurile (22%).

Când vine vorba despre alegerea unei locuințe, 53% dintre respondenți consideră că este esențial să ceară mai multe informații despre vecini atunci când merg la vizionări. O medie de 39% dintre respondenți și-ar căuta o altă locuință dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoși, dar și dacă ar fi intruzivi în legătură cu viața și locuința lor, în timp ce 34% s-ar muta dacă ar avea vecini de care să le fie teamă.

Românii sunt invitați să-și spună părerea despre cartierul lor pe trai.storia.ro

Din dorința de a oferi informații utile celor care caută un cartier potrivit nevoilor lor, Storia.ro pune la dispoziție  indexul T.R.A.I. (trai.storia.ro), care afișează topul cartierelor din România, în funcție de patru indicatori importanți: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat), prelucrând date din Google Traffic, Google Maps, Airly și Storia.ro.

Pentru că cei care locuiesc în cartier știu cel mai bine cum e traiul în acea zonă, în perioada următoare Storia.ro își propune să completeze indexul și cu percepțiile locuitorilor. Așadar, toți românii își pot evalua cartierul pe: trai.storia.ro/chestionar și pot completa informații referitoare la trafic, mijloace de transport în comun, curățenie, nivel de zgomot și alte criterii relevante în alegerea zonei de locuit.

Datele din prezentul material au fost colectate într-un chestionar publicat pe Storia.ro și OLX Imobiliare, la care au răspuns 1552 de respondenți, la nivel național. Materialul face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.

***

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, care poate fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Litoralul românesc, alături de Bulgaria, Grecia și Turcia se pregătesc pentru un sezon estival de succes

Reporter: Business Adviser
26 May 2023 at 19:36
Litoralul românesc alături de Bulgaria Grecia și Turcia se pregătesc pentru un sezon estival de succes

► Bulgaria, creștere de 127%, iar Grecia, de 92% față de anul precedent

► Cele mai căutate hoteluri sunt cele de 4 și 5 stele, care oferă servicii all-inclusive și au primit recenzii pozitive din partea turiștilor

► Prețurile au înregistrat o creștere de aproximativ 10-20% față de anul 2022

Potrivit IRI Travel, principalul touroperator specializat atât pe litoralul bulgăresc, cât și pe cel românesc, o mare parte din hotelurile de pe litoralul românesc, bulgăresc, grecesc și turcesc sunt foarte căutate de turiști. Acestea înregistrează un grad mare de ocupare pentru sezonul de vârf (iulie-august), datorită volumului impresionant de rezervări făcute în avans în perioada ianuarie-martie. Evoluții pozitive ale volumului de rezervări s-au înregistrat pentru toate destinațiile estivale.

Înaintea sezonului estival, litoralul românesc, Bulgaria și Grecia se prezintă într-o formă excelentă, pregătite să ofere turiștilor o experiență de neuitat. Mai mulți agenți de turism din România au avut ocazia de a vizita aceste litorale în cadrul infotripurilor organizate de IRI Travel, și au observat că majoritatea stațiunilor și hotelurilor sunt deja pregătite pentru a primi turiștii.

În ceea ce privește vânzările pentru sejururile de vară în 2023, IRI Travel a înregistrat următoarele evoluții:

Bulgaria: +127%

Grecia: +92%

Turcia: +40%

România: +10%

Observațiile agenților de turism privind serviciile și facilitățile hotelurilor

Cu mici excepții, stațiunile și hotelurile din România și Bulgaria sunt pregătite pentru sezonul de vară. O parte din hoteluri s-au deschis deja de la 1 Mai, dar majoritatea se deschid după 1 iunie.

Multe hoteluri și-au diversificat serviciile, oferind servicii de animație pentru copii, programe de divertisment pentru adulți. Hotelurile de top din Bulgaria invită chiar artiști români, deoarece peste 60% din turiști sunt români.

În România, foarte multe hoteluri au apelat la forța de muncă din afara țării și în felul acesta au reușit să-și acopere necesarul pentru acest sezon cu forța de muncă calificată (bucătari, ospătari, cameriste).

Administrațiile locale au venit cu modificări în favoarea turiștilor. Exemplu: taxa de parcare Constanța zona 2 (care include o mare parte din stațiunea Mamaia) este de 1 leu/oră sau 10 lei/zi. În intervalul 20.00 – 08.00 – parcarea este gratuită.

Atât în Bulgaria, cât și în România, serviciile all-inclusive sunt foarte populare. România dispune de hoteluri cu servicii all-inclusive de calitate, chiar dacă numărul lor este mai mic decât în Bulgaria.

Hotelurile de top se remarcă prin facilități impresionante, cum ar fi deschiderea ușilor cu brățările de all-inclusive, aparate TV în baie, dotarea camerelor cu expresoare de cafea, baze SPA cu ape minerale și finisaje de calitate superioară.

Majoritatea hotelurilor din România, inclusiv cele mai vechi, au fost renovate și modernizate, oferind condiții optime pentru turiști, indiferent de clasificarea lor (2 și 3 stele), cu mobilier nou, toalete refăcute și spații publice renovate.

Chiar și în absența personalului român în hoteluri, unitățile de cazare și-au acoperit necesarul cu angajați din afara țării, asigurând astfel un nivel ridicat de servicii și ospitalitate.

Multe hoteluri acordă o atenție deosebită sustenabilității, adoptând practici eco-friendly, precum utilizarea energiei verzi, utilizarea produselor alimentare locale sau chiar din producție proprie (așa cum se întâmplă în Albena), evitând folosirea excesivă a ambalajelor și a produselor de plastic.

Cele mai căutate hoteluri sunt cele de 4 și 5 stele, care oferă servicii all-inclusive și au primit recenzii pozitive din partea turiștilor în anii precedenți. Turiștii sunt în căutarea hotelurilor recent deschise sau renovate, care le oferă experiențe îmbunătățite. Totodată, sunt căutate și hotelurile de 2-3 stele care au fost renovate, oferind servicii de calitate și fiind apreciate de turiști care doresc să se întoarcă după modernizare.

Este important de menționat că prețurile au înregistrat o creștere de aproximativ 10-20% față de anul 2022, ceea ce este firesc având în vedere inflația și creșterea costurilor cu energia, alimentele și penuria de forță de muncă.

Specialiștii în turism au fost impresionați de hotelurile din România -observând că majoritatea acestora au fost renovate și oferă condiții foarte bune de cazare, chiar și la clasificările de 2 și 3 stele – și bineînțeles de hotelurile de 4* care concurează ca facilitate și servicii cu hotelurile din Bulgaria și Grecia. De asemenea, au fost impresionați de hotelurile de top din Bulgaria, care oferă servicii remarcabile și acordă o atenție deosebită nevoilor turiștilor.

”Pentru a avea o vacanță reușită, turiștii sunt îndrumați să apeleze la un consultant de turism, care îi va ajuta să identifice oferta cea mai potrivită în funcție de nevoile și dorințele lor. Toate cele trei destinații vizitate de către echipa noastră și de către partenerii noștri – litoralul românesc, bulgăresc și grecesc – oferă opțiuni pentru toate categoriile de turiști, iar alegerea destinației și hotelului trebuie făcută luând în considerare preferințele și necesitățile fiecărui turist pentru a asigura o vacanță memorabilă”, subliniază Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Despre IRI TRAVEL

Sunt 16 ani de când IRI TRAVEL există în peisajul turismului românesc, bucurându-se de o evoluție constantă și de o poziție solidă pe piață. De-a lungul anilor, cu fiecare sezon, IRI TRAVEL și-a consolidat poziția pe piață, devenind cel mai important touroperator pentru unele dintre cele mai cerute destinații de vacanță ale românilor – România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Austria, Italia.

Pentru IRI Travel, turiștii reprezintă mai mult decât un număr sau o cifră de afaceri. Ne asigurăm să le oferim fiecăruia în parte asistența de care are nevoie și selecția cea mai potrivită a vacanței. ”Toți turiștii noștri ne devin prieteni, indiferent de numărul lor”, este deviza IRI Travel. Iri Travel are o rețea de peste 1000 de agenții partenere pe teritoriul întregii țări. Cei 14 consultanți Iri travel, împreună cu rețeaua de agenții partenere, le stau la dispoztie turiștilor 24h/7h, oferindu-le consultanță de specialitate și asistență când au nevoie. De altfel, mottoul IRI Travel este “Rămânem prieteni” și credem cu tărie în el!

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Arbitrajul comercial – soluție eficientă pentru mediul de afaceri

Reporter: Business Adviser
26 May 2023 at 19:03
Arbitrajul comercial soluție eficientă pentru mediul de afaceri

Curtea de Arbitraj București și Revista Club Antreprenor, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), au organizat conferința „Arbitrajul comercial – o soluție eficientă pentru mediul de afaceri”. Principalul obiectiv al evenimentului, moderat de av. Cosmin Marina, vicepreședinte al Camerei bucureștene, și de av. Carmen Todică, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București, a vizat punerea în valoare a avantajelor certe pe care oamenii de afaceri le au dacă apelează la arbitraj pentru rezolvarea litigiilor.

„Lucrăm cu profesioniști cu experiență si înaltă reputație profesională, atât în mediul juridic, cât și în mediul academic, în țară și în străinătate, care vor soluționa dosarul dumneavoastră mult mai rapid decât în instanță și în condiții de maximă confidențialitate. Aceasta abordare este în concordanță cu strategia noastră de a pune la dispoziția comunității de afaceri instrumente utile pentru a-și eficientiza și securiza activitatea. Mai mult, constituie o dovada a disponibilității CCIB de a participa în mod constructiv la reformarea structurală a mediului economic și de a-și asuma noi responsabilități”, a declarat în deschiderea conferinței Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene.

La eveniment au luat parte: consilieri și directori juridici; economiști și directori financiari, avocați in-house; manageri și antreprenori, reprezentanți ai sistemului financiar-bancar, dar și ai unor organizații neguvernamentale interesați să apeleze la arbitraj, ca alternativă la soluționarea în instanță a litigiilor.

„Calitatea actului arbitral este dată de hotărârea adoptată de Tribunalul arbitral. Aceste hotărâri arbitrale pot fi atacate la instanța statală. Curtea de Arbitraj București nu are nicio hotărâre arbitrală desființată”, a punctat av. Cosmin Marina.

Timp de trei ore, participanții au avut posibilitatea de a obține de la conducerea Curții de Arbitraj București, dar și de la arbitri reputați informații utile privind: avantajele soluționării litigiilor la Curtea de Arbitraj București, importanța includerii în contractele comerciale dintre companii sau dintre companii și instituțiile statului a clauzei compromisorii; aspecte procedurale privind constituirea tribunalului arbitral; termenele procedurale; particularități în administrarea probelor de arbitraj; costurile arbitrajului, comparativ cu cele din instanța de drept comun; acțiunea în anulare a hotărârii arbitrale.

„Statisticile europene arată că 90% dintre contractele internaționale conțin o clauză compromisorie, arbitrajul fiind modalitatea preferată de rezolvare a litigiilor cu elemente de extraneitate”, a subliniat Mădălina Grecu, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București.

O prezentare foarte bine primită de public a avut Septimiu Stoica, președintele AGA, Bursa Română de Mărfuri, el însuși arbitru reputat. „Avantajul major al arbitrajului îl constituie calitatea celor care judecă. Avem certitudinea profesionalismului și competenței arbitrilor, ceea ce diminuează semnificativ riscul unei sentințe inechitabile. Arbitrii cunosc domeniul și au timpul și apetența necesare pentru a înțelege cauza”, a subliniat Septimiu Stoica.

Prezentarea președintelui AGA a BRM a fost urmată de intervențiile: av. Carmen Todică, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București, av. Iuliana Iacob, av. Ion Ilie Iordăchescu și a av. Florică Ciutacu. De asemenea, cu acest prilej, participanții au avut oportunitatea de a vedea cum se derulează un arbitraj comercial și de a-și clarifica aspecte teoretice și practice privind această modalitate alternativă de soluționare a litigiilor.

Biroul de Presă al CCIB

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

CURIOZITATI

Reporter: Business Adviser
25 May 2023 at 22:12
CURIOZITATI

Cookie

Obligatoriu

Dacă lași un comentariu pe situl nostru, poți opta pentru salvarea în cookie-uri a numelui, adresei de email și sitului tău web. Acestea sunt pentru confortul tău, astfel nu mai trebuie să le completezi din nou când lași un alt comentariu. Aceste cookie-uri vor fi valabile un an. Dacă ai un cont și te autentifici în acest sit, vom seta un cookie temporar pentru a determina dacă navigatorul tău acceptă cookie-uri. Acest cookie nu conține date personale și este eliminat când închizi navigatorul. Când te autentifici, vom seta și câteva cookie-uri pentru a-ți salva informațiile de autentificare și opțiunile de afișare pe ecran. Cookie-urile de autentificare sunt păstrate două zile, iar cele pentru opțiuni de afișare pe ecran sunt păstrate un an. Dacă selectezi „Ține-mă minte”, cookie-urile tale de autentificare vor fi păstrate două săptămâni. Dacă te dezautentifici din cont, cookie-urile de autentificare vor fi eliminate. Dacă editezi sau publici un articol, un cookie suplimentar va fi salvat în navigatorul tău. Acest cookie nu include date personale și indică pur și simplu ID-ul articolului pe care tocmai l-ai editat. El expiră după 1 zi.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Radu Puiu, XTB România: În ce companii și-au investit banii românii în primele 4 luni din 2023

Reporter: Business Adviser
25 May 2023 at 21:00
Radu Puiu XTB România În ce companii șiau investit banii românii în primele 4 luni din 2023

Acțiunile Tesla – refugiu pentru banii românilor pe timp de criză

Anul 2023 a adus o dinamică volatilă pe piețe, optimismul investitorilor confruntându-se frecvent cu diferiți factori de risc. Totuși, există o tendință comună în top 10 cele mai tranzacționate acțiuni de către investitorii români în primele patru luni ale anului și anume că regăsim preponderent acțiuni din sectorul tehnologic, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

Creșterea economică pe termen lung este o funcție a muncii, a capitalului și a inovației, iar tendințele demografice sunt negative în economiile cheie, context în care doar inovația poate conduce la creștere pe termen lung.

În mod indirect, euforia alimentată de AI a impulsionat sectorul tehnologic, indicele tehnologic american, Nasdaq, înregistrând cel mai bun trimestru din 2020 (un avans de aproape 17%) și o creștere de la începutul anului și până în prezent de peste 26%.

AI înseamnă concurență între Big Techs (companiile majore de tehnologie), care au cea mai mare pondere în indicii bursieri importanți. Piața „mizează” pe eforturi solide ale jucătorilor mari pentru a promova această tendință. Soluțiile AI pot ajuta la reducerea costurilor, la îmbunătățirea profiturilor și a marjelor pentru multe companii, iar pieței de valori îi place acest scenariu. Astfel, investitorii români arată interes pentru trendurile actuale, în special în contextul în care din ce în ce mai multe companii declară utilizarea capabilităților de inteligență artificială, motiv pentru care această tehnologie ar putea fi „revoluționară”.

În acest context, pe primele două poziții are clasamentului celor mai tranzacționate acțiuni internaționale de români se află acțiunile Tesla, listate pe bursa din SUA și pe cea din Germania. De la începutul anului și până în prezent, prețul acțiunilor Tesla listate în SUA înregistrează o creștere de aproape 70%, în timp ce varianta listată în Germania marchează o evoluție de la începutul anului de 41%.

Producția de vehicule electrice a accelerat în mod clar în ultimele luni, iar Tesla ar putea investi în inovații pentru a permite scalarea și eliminarea riscurilor lanțului său de aprovizionare.

Aceste eforturi, în special în ceea ce privește rafinarea litiului, simplitatea vehiculelor, optimizarea materialelor și ciclurile de învățare a software-ului, continuă să fie cu mult înaintea competitorilor. „Cu toate acestea, principalul semn de întrebare pe termen scurt pentru acțiunile Tesla rămâne marja brută a automobilelor deoarece compania continuă să crească ponderea vehiculelor ușoare pe plan global”, arată Radu Puiu.

Gigantul de comerț electronic din China, Alibaba, ocupă a treia poziție din clasamentul de achiziții pe bursele internaționale ale românilor. Totuși, evoluția companiei de la începutul anului până în prezent este una negativă, marcând o pierdere de aproximativ 12%.

În urmă cu opt luni, viitorul celor mai mari companii de internet din China arăta sumbru. Restricțiile pandemice au afectat vânzările iar reglementările dure din domeniul tehnologiei din Beijing i-au speriat chiar și pe cei mai îndrăzneți investitori. Acțiunile companiei au scăzut la unele dintre cele mai reduse niveluri din ultimii câțiva ani. Alibaba a raportat că veniturile au crescut cu 2% față de un an mai devreme, sub estimările analiștilor. Divizia sa de bază de comerț electronic online și unitatea de cloud computing au raportat o scădere a vânzărilor cu o singură cifră, deși cumpărăturile online au început să revină în martie. Redeschiderea economică nu a fost atât de entuziasmată precum se aștepta, populația mergând în vacanță, dar nu cheltuind la nivelurile pre pandemice.  Alibaba se află în plin proces de revizuire. A anunțat o reorganizare în martie, care a împărțit compania în șase unități și recent a anunțat un spin-off (desprindere) al diviziei sale de cloud, despre care compania a spus că va fi finalizată în 12 luni pentru a se pregăti pentru o listare publică. Aceste dificultăți, atât în China, cât și în străinătate, îi țin departe pe unii investitori, știind că firmele de internet nu vor reveni la ratele de creștere pe care le-au avut cu un deceniu înainte. Alții cred că merită mai multă atenție.

Pe locul patru se situează Marathon Digital Holdings, companie ce se ocupă cu tehnologia activelor digitale, în special cu minarea de criptomonede. De la începutul anului și până în prezent, compania înregistrează un randament de 178%.

Bitcoin și acțiunile cripto în acest an au crescut, în mare parte pe ideea că Rezerva Federală este gata să își încheie campania intensă de creștere a ratei dobânzilor și ar putea reduce ratele, ceea ce ar fi benefic pentru activele mai riscante, cum ar fi criptomonedele și, prin urmare, acțiunile legate de activele digitale. De asemenea, Marathon Digital a anunțat un parteneriat cu firma de dezvoltare a activelor digitale Zero Two pentru a dezvolta două site-uri de cripto mining în Abu Dhabi. Aceste acțiuni tind să replice dinamica Bitcoin, dar într-o manieră multiplicată. Când prețul Bitcoin crește, acestea tind să avanseze rapid, dar se întâmplă invers când Bitcoin scade. Acest lucru le face mai volatile decât Bitcoin, motiv pentru care investitorii trebuie să fie atenți.

A cincea poziție a clasamentului este ocupată de părintele Google, Alphabet. Gigantul tehnologic înregistrează un randament de la începutul anului până în prezent de peste 33%. Entuziasmul legat de sectorul AI este unul dintre catalizatorii care au alimentat evoluția companiei. Firma este unul dintre actorii care sunt așteptați să fie importanți în sector, previzionându-se ca AI-ul să îmbunătățească eficiența activității companiei cu motoarele de căutare. În consecință, creșterea veniturilor motorului de căutare ar putea accelera deoarece va lua o cotă de piață uriașă de la platformele publicitare non-digitale. De asemenea, inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți evoluția YouTube iar serviciul va putea face reclamele mult mai interactive. În plus, Alphabet ar trebui să poată oferi servicii AI prin Google Cloud.

Locul al șaselea din clasament este ocupat de UiPath, „unicornul” românesc continuând să își facă simțită prezența în portofoliile și preferințele românilor. Chiar dacă nu este cel mai impresionant nume din listă, nici după sonoritate, nici după performanță, evoluția de la începutul anului și până în prezent este similară cu cea a gigantului Google, un avans de peste 33%.

UiPath este considerat lider pe piața de automatizare a proceselor robotizate. Software-ul său ajută companiile să reducă costurile și erorile operaționale prin automatizarea multor sarcini repetitive legate de muncă, cum ar fi introducerea datelor. Platforma este alimentată de modele de inteligență artificială care învață cum îndeplinesc angajații sarcini comune în aplicațiile lor de afaceri. Aceste modele construiesc apoi „roboți” software care pot replica acele fluxuri de lucru, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să fie făcute manual. Din acest punct de vedere, compania a beneficiat de hype-ul (entuziasmul) AI, evaluarea firmei împingând evaluarea de piață să depășească pragul de 9 miliarde de dolari. Compania a raportat pe 24 mai rezultate trimestriale care au depășit estimările în ceea ce privește veniturile și câștigul per acțiune, însă valorile continuă să fie negative, fapt ce face ca firma să nu fie profitabilă în prezent. Având în vedere că în ultimele patru trimestre, compania a depășit de patru ori estimările consensuale în privința EPS (earnings per share, câștigul per acțiune) trendul sugerează că firma ar putea intra în teritoriul pozitiv în viitor, odată cu dezvoltarea sectorului AI.

Palantir Technologies ocupă locul 7 în topul companiilor tranzacționate de români, obținând un randament de peste 91% de la începutul anului și până în prezent, profitând de ”valul” de accelerare a adoptării inteligenței artificiale (AI) și a redresării în curs a acțiunilor din sectorul tehnologic.

În timp ce entuziasmul din jurul AI a contribuit la stimularea creșterii acțiunilor companiei, rezultatele financiare mai bune decât se așteptau ale Palantir au fost un factor important. Investitorii au din ce în ce mai multă speranță că factorii de risc macroeconomici care au afectat acțiunile Palantir în ultimul an s-ar putea tempera în sfârșit. Compania a generat profit pentru al doilea trimestru consecutiv și acum se așteaptă să rămână profitabilă în fiecare trimestru din acest an.

A opta poziție în top este ocupată de Opendoor Technologies, o companie online care cumpără și vinde proprietăți imobiliare rezidențiale. Acțiunile Opendoor Technologies au început anul la minime istorice, însă au reușit să se aprecieze cu peste 132% până în prezent. Compania de tip home-flipping (cumpărare și vânzare de case) a emis o orientare EBITDA ajustată pentru Q2, mai bună decât estimarea consensului, iar câștigurile și veniturile din Q1 au depășit marje confortabile.

Evoluția firmei a fost ajutată de o cerere în continuare solidă pentru locuințe. Vânzările de case noi unifamiliale din SUA au crescut în aprilie la cel mai mare nivel din ultimele 13 luni, stimulate de o penurie persistentă de case deținute anterior pe piață și de o scădere bruscă a prețurilor față de nivelurile ridicate de anul trecut.

Acțiunile majore din sectorul tehnologic traversează un început de an 2023 grozav. După ce 2022 a fost dificil pentru sectorul de tehnologie, mulți investitori oferă acestor companii o altă perspectivă astăzi. Odată cu criza din sectorul bancar, de exemplu, este de înțeles de ce investitorii au mutat o parte dintre fonduri înapoi în tehnologie, ca un activ de refugiu.

În acest context, ultimele două poziții ale clasamentului sunt ocupate de Nvidia, respectiv, Apple.

Acțiunile producătorului de semiconductori Nvidia s-au bucurat de o creștere incredibilă în 2023. Acțiunile au crescut cu peste 113% până în prezent. Astfel, capitalizarea de piață a gigantului de cipuri a depășit 750 miliarde de dolari, devenind a cincea companie ca mărime din Statele Unite după capitalizarea bursieră.

Această dinamică este relativ nesusținută de aspectele fundamentale. Pentru ultimul trimestru, veniturile Nvidia au scăzut cu 21% de la an la an. Câștigul pe acțiune a scăzut cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut, la doar 0,57 dolari. Având în vedere reducerea bruscă a cererii de plăci grafice și reducerile de preț asociate, nu este surprinzător că rezultatele Nvidia au avut de suferit în ultima perioadă.  Inteligenţa artificială este principalul motor al firmei. Nvidia este un lider incontestabil în AI și, la un moment dat, în viitorul îndepărtat, se prognozează ca Nvidia să câștige mult din inovațiile AI. În 2023, însă, Nvidia se bazează pe lucruri precum sectorul de gaming și centrele de date pentru a genera vânzări, iar aceste categorii sunt într-o recesiune.

Randamentul Apple de la începutul anului până în prezent este de peste 37%. Cel mai bun argument pentru Apple este stabilitatea companiei. Investitorii s-au orientat către acțiunile firmei într-un mediu macroeconomic problematic.

Apple deține un brand de consum impunător, o putere amplă de stabilire a prețurilor și un produs de bază pentru consumatori, indiferent de ce se întâmplă în economia mai largă. Rezultatele operaționale reale nu justifică evoluția actuală. În cel mai recent raport trimestrial al câștigurilor, Apple a anunțat că veniturile au scăzut cu 5% de la an la an. Câștigul pe acțiune al companiei a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. Apple are o afacere grozavă. Și ar trebui să aibă o perspectivă destul de stabilă pentru viitor. Totuși, piața telefoanelor inteligente pare saturată, iar Apple nu a demonstrat prea multă inovație în ultimii ani.

Top 10 companii preferate de investitorii români în 2023:

 1. TSLA.US
 2. TSLA.DE
 3. BABA.US
 4. MARA.US
 5. GOOGL.US
 6. PATH.US
 7. PLTR.US
 8. OPEN.US
 9. NVDA.US
 10. AAPL.US

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌