Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
  • Directorul ANM anunță că se răcește vremea: „Marțea, miercurea și joia viitoare, cele mai răcoroase zile”
  •  

Directorul ANM anunță că se răcește vremea: „Marțea, miercurea și joia viitoare, cele mai răcoroase zile”

Directorul ANM anunță că se răcește vremea Marțea miercurea și joia viitoare cele mai răcoroase zile

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat la Digi 24 că astăzi, 19 septembrie, și mâine temperaturile la nivel național vor mai depăși 25 de grade Celsius, dar apoi vor coborî „semnificativ” și vor urma ploile.

„Ne așteptăm la scăderea valorilor de temperaturi, mai semnificativ începând de marți, apoi miercuri și joi vom înregistra cele mai coborâte valori, atât la nivelul maximelor, cât și al minimelor pentru această săptămână”, a afirmat directorul ANM, Elena Mateescu.

Apoi a continuat: „Dacă astăzi și mâine mai contăm pe valori care să depășească 25 de grade Celsius, mai ales în partea de sud și sud-est a țării, în partea de vest, centru și nord-est simțim deja temperaturile mai coborâte, 11-15 grade”.

Directorul ANM a precizat că, pe lângă scăderea temperaturilor, vor urma și ploi zilele următoare. „Ne așteptăm și la ploi în această perioadă, în partea de nord, nord-est, zona de munte, dar trebuie să menționăm intensificările de vânt”, a precizat aceasta.

Cum va fi vremea la București

În Capitală, temperaturile vor ajunge astăzi la 27 de grade Celsius, dar zilele următoare vor scădea sub 20 de grade.

„La București, în zilele de marți, miercuri și joi, ne așteptăm să consemnăm valori în jurul a cel mult 18-19 grade”, a mai punctat Elena Mateescu.

Potrivit meteorologului, pe finalul lunii septembrie se prognozează din nou „valori care să depășeasca pragul unei zile de vară”, adică maxime de 29 de grade Celsius.

Directorul ANM anunță că se răcește vremea Marțea miercurea și joia viitoare cele mai răcoroase zile

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Lupta cu COVID într-o țară în care oficial boala nu există. „Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară, decât să recunoască existența virusului”
  •  

Lupta cu COVID într-o țară în care oficial boala nu există. „Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară, decât să recunoască existența virusului”

Turkmenistanul este una dintre puținele țări, alături de Coreea de Nord, care se declară „liberă de Covid”. Asta deși datele neoficiale sugerează că se confruntă cu al treilea și posibil cel mai puternic val de Covid-19, scrie BBC, care prezintă cazul unui bărbat depistat pozitiv în capitala Așgabat. Acesta povestește cum a reușit să se interneze cu intervenții, cum o femeie de serviciu i-a făcut injecții și cum a fost tratat doar după ce a oferit mită.

De anul trecut, presa controlată de stat din Turkmenistan nu mai are voie să folosească termenul de „coronavirus”. Guvernul a decis să oprească toate informațiile despre pandemie, chiar dacă asta nu anulează existența virusului. Un raport realizat de „Reporteri fără Frontiere” atrăgea atenția că în acest fel „cetățenii sunt puși în pericol”.

În acest caz a ajuns și Sahaiat Kurbanov, un bărbat care a început să prezinte simptome COVID. Simțea că se sufocă și avea dureri insuportabile în piept.

Pacient în țara în care cuvântul coronavirus nu există în documente

În august, bărbatul a chemat, disperat, ambulanța. Medicul care l-a consultat i-a spus că are pneumonie și că ar trebui să meargă urgent la spital. Sahaiat aflase și el că la Ashgabat și peste tot în Turkmenistan, doctorii spun „pneumonie”, când se referă la cazurile de Covid.

În timp ce era în drum spre spital, el a reușit să vorbească cu cineva de la clinica unde făcuse un test PCR. Cuvântul COVID nu a fost rostit.

– Bună ziua, am făcut un test la clinica dvs.– Este pozitiv!

– Ce este pozitiv? Am Covid?– Da.

Sahaiat avea să descopere mai târziu că nu poate primi, oficial, nicio o hârtie care să confirme că a contacta boala!

„Am început să lovesc fereastra ambulanței și să strig că nu mai pot respira”

A urma epopeea spitalor. Ambulanța în care se afla devenise o închisoare. Primul spital la care au mers a refuzat să-l interneze pentru că era plin. „Simțeam că mor pe drum. Am început să lovesc fereastra ambulanței și am strigat; Te rog, oprește-te, nu mai pot respira. Mi-au dat oxigen, dar nu a ajutat prea mult”.

Următorul spital a refuzat să-l primească, era destinat doar pacienților rezidenți în Așgabat.

Am început să intru în panică. L-am întrebat pe doctor: Ce ar trebui să fac? O să mor aici?

Sahaiat Kurbanov, pacient bolnav de Covid în Turkmenistan:

Până la urmă, pacientul a apelat la sistemul de „pile și relații”. A sunat un medic pe care îl cunoștea și a cerut ajutor. După numeroase apeluri și conversații aprinse, a fost, în cele din urmă, admis într-o unitate medicală.

Doar că starea de sănătate nu s-a ameliorat în următoarea săptămână.

„Nu puteam respira și făceam atacuri de panică din cauza asta. Parcă m-aș fi scufundat sub apă și nu mai ieșeam la suprafață”, explică Sahaiat.

Potrivit lui Kurbanov, a avut „de luptat” și cu medicii, care ignoră pacienții, și cu asistentele, „care nu trec să te vadă decât dacă primesc un apel de la cineva de sus”.

2.000 $ pentru tratement, medicamente și mită

De asemenea, spune el, spitalul nu avea suficient personal. Erau doar câteva asistente la peste 60 de bolnavi. „Au fost momente când femeia de serviciu administra injecțiile”, a spus el.

Asistentele spuneau că au avut pacienți care au murit în fața lor, deoarece nu existau ventilatoare disponibile sau nu funcționau.

Sahaiat a afirmat că a cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pentru medicamente și mită, o sumă imensă în Turkmenistan. A a fost externat după 10 zile.

Site-ul Turkmen.news a identificat peste 60 de persoane care au murit de Covid-19 de la începutul pandemiei. Autoritățile turkmene nu raportează, însă, cazuri de coronavirus.

Președintele Gurbanguli Berdîmuhammedov, fost dentist, folosește imaginea unei națiuni sănătoase ca nucleu al propagandei de stat. A admite că țara este afectată de pandemie ar putea submina legitimitatea regimului său.

Lupta cu COVID întro țară în care oficial boala nu există Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară decât să recunoască existența virusului
Gurbanguli Berdîmuhamedov. Foto: EPA

De când a început pandemia, el a sfătuit populația să apeleze la „fumigație cu iarbă tătărească”, o plantă cu miros puternic și presupuse proprietăți medicinale.

Diplomat turc, mort cu simptome de COVID

Cu toate acestea, un caz petrecut anul trecut era cât pe ce să-i strice apele. Un diplomat turc din Așgabat s-a îmbolnăvit de Covid.

Kemal Uckun a fost diagnosticat cu pneumonie, însă soția a trimis radiografiile la spitalele turcești și toate au confirmat că are coronaviris. Ea a încercat cu disperare să-l aducă pe Uckun în Turcia, dar autoritățile au refuzat să permită unui avion medical să-l transporte.

Permisiunea a fost acordată la câteva ore după moartea sa. Necropsia oficială nu a relevat urme ale boli, a anunțat, ulterior, regimul din Turkmenistan.

În iulie, anul trecut, a fost necesară o vizită a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății pentru impunerea unor măsuri și restricții publice, însă țara nu a recunoscut niciodată că a înregistrat vreun caz de coronavirus, chiar și după ce ambasadorul Regatului Unit la Așgabat a anunțat că suferă de Covid-19.

„Purtați măști pentru a vă feri de praf”

Autoritățile au introdus acum unele măsuri de carantină pentru a opri răspândirea bolii. Dar guvernul insistă asupra faptului că, datorită „măsurilor sale preventive”, iar țara rămâne liberă de Covid.

În timp ce se afla în spital, Sahaiat Kurbanov a primit un SMS de la guvern, cu un avertisment adresat populației. Mesajul îndemna oamenii să poarte măști pe față din cauza „prafului din aer”

Oare murim de praf? Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară, decât să recunoască că au Covid.

Sahaiat Kurbanov:

Lupta cu COVID întro țară în care oficial boala nu există Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară decât să recunoască existența virusului

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
  • Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, infectat cu COVID-19
  •  

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, infectat cu COVID-19

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu infectat cu COVID19

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este internat la Institutul „Matei Balş” din București, fiind diagnosticat cu coronavirus. „Starea sa este bună”, a declarat pentru News.ro directorul medical al Institutului, medicul Adrian Marinescu.

„Nu este în ATI, este pe o secţie normală”, a precizat Adrian Marinescu, cu referire la doctorul chirurg Sorin Oprescu.

Conform directorului medical de la „Matei Balș”, fostului edil al Bucureștiului i se administrează tratament de specialitate.

Sorin Oprescu, în vârstă de 69 de ani, este cunoscut ca suferind de diabet. El era vaccinat anti-COVID, cu schema completă.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu infectat cu COVID19

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?