Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Azi — 28 May 2023Ultimele Stiri

„Chitanță” veche de 2.000 de ani sculptată în piatră, găsită în Ierusalim

Reporter: Cociug Claudia
28 May 2023 at 00:30
Chitanță veche de 2000 de ani sculptată în piatră găsită în Ierusalim

O „chitanță” sculptată în piatră, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Ierusalim. Artefactul datează din perioada romană timpurie.

Arheologii au găsit „chitanța” în Cetatea lui David din Ierusalim. Piatra este cât palma de mare și arheologii cred că făcea parte dintr-un osuar sau cufăr funerar. Șapte rânduri au rămas inscripționate pe „chitanța” care menționează numele unor persoane și sume de bani.

Aceste litere și numere sunt probabil înregistrarea unei activități financiare, poate plata unor muncitori sau pentru datornici, potrivit unui nou studiu publicat în revista ‘Atiqot.

„La prima vedere, lista de nume și numere poate să nu pară mare lucru, dar chitanțele erau folosite, la fel ca în timpurile noastre, în scopuri comerciale, iar faptul că o astfel de chitanță a rezistat până în zilele noastre este o oportunitate rară care redă o imagine mai clară în viața de zi cu zi a Ierusalimului”, au precizat arheologii Esther Eshel, profesor la Universitatea Bar-Ilan și Nahshon Szanton, arheolog la Autoritatea pentru Antichități din Israel, potrivit Live Science.

Ce nume erau înscrise pe „chitanță”?

Fragmentele lizibile ale „chitanței” includ nume cu numere scrise în dreptul lor. De exemplu, pe un rând apare Shimon, un nume biblic popular în perioada romană timpurie (37. î.Hr. până în anul 70 d.Hr.), au explicat cercetătorii. După nume urmează litera ebraică mem, o abreviere a lui ma’ot, care înseamnă „bani”.

în moloz, în timpul unei excavări făcute la Drumul cu Trepte din Ierusalim în anul 2016, o rută principală, frecvent circulată la acea vreme.

Cel mai probabil drumul era folosit în scopuri comerciale, în condițiile în care la sfârșitul primului mileniu, Ierusalim și împrejurimile erau o provincie a Imperiului Roman, conform descoperirii anterioare a unor obiecte de măsurare care erau folosite în comerțul antic. Drumul respectiv avea o lungime de circa 600 de metri și făcea legătura între intrarea în Ierusalim și Muntele Templului și cel de-al doilea Templu, cel din urmă fiind distrus de romani în 79 d.Hr.

Prima „chitanță” descoperită în Ierusalim

Patru alte inscripții ebraice scrise în piatră, care aveau nume și cifre pe ele, au fost găsite în regiune, însă această „chitanță” este prima, au spus cercetătorii. Modul scrierii și tipul de piatră, cât și asemănările cu celelalte pietre, i-au ajutat pe arheologi să o dateze între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

Este destul de probabil ca persoana care a inscripționat piatra respectivă să fi folosit o unealtă ascuțită pe tăblița de calcar, au adăugat cercetătorii.

Chitanță veche de 2000 de ani sculptată în piatră găsită în Ierusalim

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Prognoza ANM pentru următoarele 2 săptămâni. Ce temperaturi sunt anunțate?

Reporter: Ioana Scholler
28 May 2023 at 00:00
Prognoza ANM pentru următoarele 2 săptămâni Ce temperaturi sunt anunțate

Temperaturile medii înregistrate vor fi mai mari decât cele normale în următoarele două săptămâni, se arată în prognoza pentru perioada 29 mai-26 iunie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sud-vestice, precum Meridionali și în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi deficitar.

Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023

Prognoza ANM arată că temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, local deficitare în nord-est.

Săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023

medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza ANM pentru următoarele 2 săptămâni Ce temperaturi sunt anunțate

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Câți dintre români și-ar ajuta vecinii în caz de urgență?

Reporter: Ioana Scholler
27 May 2023 at 23:00
Câți dintre români șiar ajuta vecinii în caz de urgență

63% dintre români cunosc detalii despre vecinii lor sau se vizitează ocazional, iar peste 80% ar fi dispuși să-și ajute vecinii în cazul unor urgențe, potrivit unui sondaj recent.

Potrivit unui sondaj realizat de Storia.ro cu ocazia Zilei Europene a Vecinilor, marcată anual în ultima zi de vineri din luna mai, 55% dintre români cunosc informații detaliate despre vecinii lor, inclusiv numele acestora, iar 8% se vizitează ocazional, în timp ce 32% doar din vedere sau deloc (6%). Conform chestionarului, atunci când își doresc să comunice, 75% discută față în față, 27% preferă să vorbească la telefon, iar 12% au grup comun pe rețelele sociale.

În topul acțiunilor care creează o percepție bună despre vecini se află menținerea curățeniei spațiilor comune (68%), salutarea vecinilor (64%), atitudinea liniștită (57%), participarea la activitățile comune (54%), dar și ajutorul oferit vecinilor (49%).

Tu ți-ai ajuta vecinul în caz de urgență?

Întrebați pentru ce ar cere ajutor vecinilor, 69% au menționat situațiile în care locuința lor ar fi în pericol imediat din cauza unui incendiu sau a unei inundații, 59% ar cere ajutor dacă ar fi ei înșiși în pericol din cauza unei urgențe medicale, iar 39% ar apela la vecini pentru a le prelua coletele de la curier atunci când nu sunt acasă.

Pe de altă parte, dacă ar fi în situația de a-și ajuta la rândul lor vecinii, respondenții se arată și mai deschiși. 84% ar oferi ajutor în cazul unor urgențe medicale, 81% în cazul unor pericole imediate ce vizează locuința vecinului. În același timp, 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor, iar 44% ar fi dispuși să meargă la cumpărături în locul vecinilor atunci când aceștia nu s-ar putea deplasa.

Ce ar face românii dacă ar avea vecini foarte zgomotoși?

Printre cele mai deranjante comportamente ale vecinilor se menționează: comportamentul agresiv (74%), zgomotul excesiv (73%), atitudinea nepoliticoasă (68%) și nerespectarea curățeniei din spațiile comune (65%). De asemenea, printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc: muzica la volum ridicat (34%), bormașina și alte reparații (26%), dar și certurile (22%).

Atunci când vine vorba despre alegerea unei locuințe, 53% consideră că este esențial să ceară mai multe informații despre vecini atunci când merg la vizionări. O medie de 39% dintre respondenți și-ar căuta o altă locuință dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoși, dar și dacă ar fi intruzivi în legătură cu viața și locuința lor, în timp ce 34% s-ar muta dacă ar avea vecini de care să le fie teamă.

Câți dintre români șiar ajuta vecinii în caz de urgență

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Google deschide Google Lab în cadrul Universității Politehnica din București

Reporter: Ioana Scholler
27 May 2023 at 22:00
Google deschide Google Lab în cadrul Universității Politehnica din București

Google anunță deschiderea Google Lab la Universitatea Politehnica din București, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare. Google Lab este un hub adresat studenților care vor să-și dezvolte abilitățile de programare și dezvoltare a produselor digitale, precum și celor care vor să devină antreprenori și specialiști în domeniul tehnologiei.

Prin Google Lab, studenții de la Politehnică vor avea acces la cursuri și workshop-uri, școli de vară, programe de internship, dezbateri și invitați din lumea academică și tehnică, concursuri de tip hackathon și granturi.

Programul Google Lab pentru următoarele luni cuprinde o serie de școli de vară pe diferite subiecte – precum UI/UX, IoT programming, Deep Learning for Computer Vision sau Android Basics in Kotlin, ateliere de codare, îndrumarea studenților de licență în Inginerie pentru a-și finaliza proiectele de diplomă de licență, o serie de granturi pentru studenții la doctorat și master pentru cercetare în domeniile IoT (Internet of Things) și wearables, precum și întâlniri lunare și cursuri în cadrul Software Engineering Career Program.

Inteligența Artificială, în centrul atenției la Google Lab

Mai mult, inteligența artificială și tehnologiile emergente (cloud, Gwearables) vor fi în centrul atenției la Google Lab, prin evenimentele trimestriale Google Tech Talks, acolo unde specialiști Google vor veni în fața studenților, cât și profesioniștilor din industria IT pentru a le vorbi și ghida în realizarea de probe practice. Lista de programe de dezvoltare în IT disponibile în cadrul Google Lab poate fi accesată la următoarea adresă: https://rsvp.withgoogle.com/events/software-engineering/home

„Prin Google Lab ne dorim să aducem mai aproape de tineri cursurile și programele oferite de Google. Vrem să contribuim la dezvoltarea viitorilor specialiști în IT ai României și următoarei generații de antreprenori digitali. Considerăm că este parte din strategia noastră în România, având în București un important hub de tehnologie Google, cu o echipă de peste 350 de specialiști. Dezvoltăm în România produse end-to-end, Google Pixel Watch și Fitbit. Hub-ul de inginerie din București este cel mai mare centru Google pentru wearables din Europa, iar serviciile și funcționalitățile dezvoltate aici se găsesc pe toate dispozitivele wearables marca Google.” a declarat Lavinia Neagoe, Director of Engineering & Bucharest Technology Site Lead Google.

„Colaborarea cu Google aduce oportunități importante pentru studenții noștri în creșterea capacității lor de programare și dezvoltare a produselor digitale. Dincolo de instrumentele utilizate în industrie, cred că poate la fel de important este accesul pe care Google Lab îl oferă studenților la evenimente de networking și programe de internship. Șansa de a se conecta cu profesioniști din industria tehnologică și de a învăța de la experți de top în domeniu este un avantaj extraordinar pentru tinerii ingineri. Parteneriatul nostru cu Google este un exemplu edificator pentru modul în care industria poate sprijini formarea viitorilor specialiști. Prin astfel de parteneriate, ne propunem să deschidem noi orizonturi pentru studenții noștri și să îi pregătim pentru provocările tehnologice ale viitorului. Mulțumim echipei Google Romania pentru viziunea de a forma generațiile viitoare de ingineri.” a adăugat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

AI-ul, o temă centrală a viitoarelor cursuri

Google Lab face parte din programul Atelierul Digital, din cadrul proiectului amplu Grow with Google România, prin care compania oferă acces la educație și resurse pentru oameni, comunități și afaceri locale, pentru a-i ajuta să crească sustenabil. Lansat în 2016, Google  Atelierul Digital a dezvoltat parteneriate cu 15 universități din cele importante centre universitare din România, în cadrul cărora a deschis inclusiv huburi pentru dezvoltarea abilităților digitale. În prezent, există 3 astfel de huburi în București (cel mai nou de aici este Google Lab din cadrul Universității Politehnica), și alte 6 in Timișoara, Cluj, Iași și Constanța.

„Astfel de huburi și alte acțiuni și resurse pe care le oferim în cadrul programului Atelierul Digital au ca scop dezvoltarea de competențe digitale pentru a ajuta România să fie pregătită pentru viitor, un viitor ce va fi dominat de tehnologii precum AI și Cloud. Programele Atelierului Digital cuprind peste 30 de cursuri online și offline despre marketing, programare,, inteligență artificială, siguranță online și dezvoltarea carierei. Până acum, peste 500.000 de persoane și-au dezvoltat cariera sau afacerea cu ajutorul cursurilor Google Atelierul Digital sau au participat la cursurile de siguranță online.”, a declarat Elisabeta Moraru, Country Director Google Romania.

Inteligența artificială este un subiect major în programele Google pe zona educației. „AI for everyone” este o inițiativă a Google România sub umbrela „Atelierului Digital”, lansată în această primăvară, ce cuprinde cursuri pentru studenți despre importanța AI-ului, principiile etice ale dezvoltării AI-ului, precum și oportunitățile de carieră pe care le oferă. Din martie și până în prezent au fost organizate astfel de cursuri în patru universități partenere din București, Timișoara și Constanța, la care au participat peste 500 de studenți. Cursurile „AI for everyone” vor continua în noul an universitar și vor fi extinse către celelalte universități partenere ale Google în România.

Google deschide Google Lab în cadrul Universității Politehnica din București

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ramona Lile: „A fost o onoare să fim parteneri ai conferinței – Adevărul ca și condiție a stabilității regionale”

Reporter: Sorin Trocan
27 May 2023 at 23:03

Ramona Lile A fost o onoare să fim parteneri ai conferinței  Adevărul ca și condiție a stabilității regionale

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit la finalul săptămânii conferința internațională „Adevărul ca și condiție a stabilității regionale (Truth as a Condition of Regional Stability), organizată de  Institutul pentru Studii Geopolitice din Ljubljana.

Experți din România, SUA, Israel, Germania, Serbia, Franța, Slovenia, Japonia au dezbătut situația Balcanilor în Primul Război Mondial, suferințele sârbilor din Sarajevo în perioada 1991-1995 și subiectul Masacrului de la Srebrenica (iulie 1995). Au susținut lucrări Bozidar Panici (România), Mile Bjelajac (Serbia), Bogdan Levy (Slovenia), Raphael Israeli (Israel), Darko Tanasković (Serbia), Patrick Barriot  (Franța), Gideon Greif, (Israel), Steven Meyer (SUA), Markus Goldbach (Germania), Marija Durić (Serbia), Yuki Osa (Japonia).

Unul din cele mai importante nume prezente la conferință a fost prof. dr. Steven Meyer (SUA), fost director adjunct al CIA Balkan Task Force (BTF) în perioada războiului din Bosnia și Herțegovina (1992 – 1995).

„A fost o onoare pentru noi să fim parteneri ai acestei conferințe. Consider că este un bun început pentru proiectele viitoare pe care ne dorim să le derulăm alături de Institutul pentru Studii Geopolitice din Ljubljana cu care universitatea noastră a încheiat un parteneriat”, a declarat rectorul UAV, Ramona Lile.

„Această conferință a deschis calea unor noi discuții, a unei colaborări cu mediul academic. Este doar un mic pas spre un viitor mai bun. Mulțumim universității pentru sprijin și implicare și ne dorim să revenim aici, la Arad, la universitate”, a declarat organizatorul acestei conferințe, prof. dr. Bogdan Vukosavljevic.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌