ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Târg de Crăciun organizat în Parcul „Mihai Eminescu” – CÂND are loc deschiderea

9 December 2022 at 13:47

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având ca parteneri Primăria Municipiului Botoșani, organizează Târgul de Crăciun, în perioada 12 -18 decembrie 2022.                            

Crăciunul sau Nașterea Domnului Iisus Hristos este o sărbătoare creștină care se celebrează în perioada 25 – 27 decembrie. Aceasta aduce timpul sacru, încurajând omul la gânduri și fapte bune. Chiar dacă are o ordine stabilită în calendar, ea reprezintă și o oprire, adică un punct terminus, fiind intervalul de timp în care omul nu desfășoară activități, nu face în zi de sărbătoare, ceea ce face în zilele lucrătoare.                                                                               

Sărbătorile Crăciunului sunt așteptate cu multă bucurie, adunând în jurul lor, în același timp momente și comportamente ritualice, magice și religioase.                                                                   

În cadrul Târgului de Crăciun ni s-au alăturat producători locali, meșteri populari și artizani din județul Botoșani, și nu numai, bucurându-ne și de  prezența participanților din Argeș și București.

Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun va fi pe data de 12 decembrie 2022, ora 17, în Parcul Mihai Eminescu. În prima seară a târgului ne vor cânta și încânta cu prezența și glasurile calde soliștii colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. 

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Bani împărțiți la Județ către trei localități – SUMELE

9 December 2022 at 13:37

Sumele au fost repartizate astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean.

Consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar pe anul 2022 pe unități administrativ-teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare, a programelor de dezvoltare locală și programelor de infrastructură care necesită cofinanțare local

„Cu adresa nr.II/720/07.12.2022 Administrația Județeană a Finanțelor Publice Botoșani, comunică Decizia nr.8 a Șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Botoșani, în vederea supunerii aprobării autorității deliberative până la data de 14 decembrie repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei încasate suplimentar în anul 2022 din cota de 6% din impozitul pe venit, respectiv suma de 595,00 mii lei”,

Se arată în raportul de specialitate.

Iată cum au fost repartizați banii:

 • Dorohoi - 200,00 mii lei
 • Săveni - 195,00 mii lei
 • Mihai Eminescu - 200,00 mii lei

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate nefiind dezbateri.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Plan revoluționar de salvare a porcilor de Pesta Porcina Africană, aplicat la o fermă din Timiș

9 December 2022 at 13:36

După 30 de zile de monitorizare a focarului de Peste Porcină Africană de la Pădureni, județul Timiș, Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinara și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a venit, vineri, 9 decembrie, la Timișoara, pentru a pune în aplicare un plan revoluționar de ridicare a restricțiilor, evitându-se uciderea tuturor porcilor din fermele de creștere ale agentului economic.

Domnule Ioan Oleleu, care au fost primul plan de acțiune?

Primul plan de măsuri prevedea uciderea tuturor porcilor din cadrul fermei. Un număr foarte mare. De aceea a fost creat un nou plan și au fost aplicate măsurile și astfel s-a oprit uciderea tuturor porcilor. S-a scurs perioada de 30 de zile de aplicare a acelor măsuri. De vineri, 9 decembrie, au fost ridicate total restricțiile și de duminică seara, începe anihilarea porcilor aflați în cadrul focarului, pe un grafic foarte bine stabilit. În luna ianuarie, va fi depopulată ferma unde a fost focarul și se vor aplica măsurile de dezinfecție absolută.

Cum ați reușit să aplicați asemenea plan îndrăzneț?

Decizia a fost a mea, dar a fost susținută de președintele ANSVSA, Alexandru Bociu. Eu am luptat ani de zile împotriva pestei porcine clasice. Am o experiență vastă în domeniu. De aceea, am vrut să înainteze acest plan împotriva Pestei Porcine Africane, aici în Timiș, pentru a nu se ucide toate suinele din fermele agentului economic. La început s-a cerut uciderea tuturor porcilor, dar eu mi-am asumat această decizie de a nu-i anihila pe toți din complexul de creștere, ci numai a unei părți, suine care au fost în cadrul focarului, în apropierea virusului. Eu mi-am asumat această decizie și am înaintat un plan de acțiune revoluționar, în premieră. Astfel, am reușit să salvăm multe animale.

Așadar e o reușită?

Vorbim aici de o reușită, de aplicarea unor măsuri foarte eficiente, în ceea ce privește gestionarea focarului de pestă porcină în Timiș, de la Pădureni. Astfel, s-a oprit uciderea totală a porcilor din complexul de creștere. Rezultatele sunt bune în momentul de față, de aceea vineri au fost ridicate restricțiile și poate începe sacrificarea unui număr limitat de porci, aflați în cadrul focarului.

Ce se va întâmpla în continuare?

Trebuie în continuare o mare grijă în aplicarea măsurilor prevăzute de plan, deoarece această fermă are o complexitate aparte, este foarte mare, are diferite categorii de vârstă a suinelor, iar până la depopularea completă a focarului trebuie aplicat acest plan de măsuri foarte bine gândit. Este un efort comun al ANSVSA, al medicilor veterinari din Timiș, cu sprijinul Prefecturii Timiș. Agentul economic este foarte puternic și a fost deschis la aceste măsuri care au fost foarte eficiente și au dus la limitarea difuzării virusului în interiorul fermei și nu s-a mai extins focarul. De aceea, astăzi au fost ridicate restricțiile și începe sacrificarea celor 37 de mii de porci sănătoşi, cu un grafic foarte bine stabilit.

În primă fază, 4.800 de suine au fost ucise. Și au rămas 37.000 în cadru focarului, iar aceștia vor pleca la sacrificare pe un grafic foarte bine stabilit și aplicarea unor măsuri foarte coerente pentru a se stopa extinderea virusului.

Ce cuprinde planul?

Monitorizarea strictă a stării de sănătate a tuturor porcilor rămași. Regândirea unor fluxuri în ceea ce privește biosecuritatea fermei. Astfel, s-a compartimentat exploatația respectivă în trei unități epidemiologice cu un alt grad de supraveghere și monitorizare a animalelor, a condițiilor de biosecuritate, cât și a stării de sănătate a animalelor, pornind de la furaje, personalul implicat, măsuri de profilaxie generală nespecifică, deratizări, dezinfecții și bineînțeles, limitarea circulației persoanelor în incinta exploatației.

E un plan în premieră?

Da, dar important a fost la început că am avut foarte repede informația că virusului există în fermă. De aceea monitorizarea animalelor moarte a fost foarte importantă. Am primit repede rezultatele de la laborator și am aflat la timp că este Pesta Porcină Africană. Duminică, am aflat și duminică seara, am primit rezultatele de la laborator și am știut că este PPA.

Este o acțiune în premieră la nivel național, poate la nivel european, când o exploatație agricolă de asemenea dimensiune mari delimitează expansiunea virusului de PPA, se oprește uciderea în vederea neutralizării a tuturor porcilor, se aplică măsuri concrete și se salvează un număr foarte important de porci de la ucidere. Mi-am asumat personal această strategie nouă de abordare a focarelor de PPA și a dat rezultate excelente.

Mulțumesc pentru profesionalism și implicare medicilor veterinari din Timiș, în frunte cu domnul Flavius Nicoară, presedintele DSVSA Timiș, precum și Prefecturii Timiș și domnului prefect Mihai Ritivoiu,

articolul original.

Colinde la Scoala Simion Bărnuțiu

9 December 2022 at 13:21
image

Elevii Scolii Gimnaziale Simion Bărnuțiu din Zalău, au intrat în atmosfera sărbătorii nașterii mântuitorului Isus Hristos și au început să colinde, pornind chiar de la școala lor.

Într-o atmosferă de mare încărcătură emoțională, elevii școlii Simion Bărnuțiu din Zalău, au început colindul din acest an, pornind chiar de la școala lor. Astfel, elevii școlii gimnaziale Simion Bărnuțiu Zalău, împreună cu directorul unității de învățământ, d-na Simona Crișan, învătătoarele clasei a-II-a A- d-na Adelina Mureșan și  clasei a- IV-a A, d-na Tomina Drăgan au pornit, din curtea școlii, colindul din acest an.

articolul original.

82,7% dintre români se pregătesc să petreacă Sărbătorile acasă. Aproape jumătate și-au redus bugetul față de anul trecut din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți

9 December 2022 at 13:16

București, 09.12.2022 – Românii se pregătesc să-și petreacă Sărbătorile mai mult acasă, decât plecați în vacanță și cu bugete în scădere din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1 000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2 000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

Despre CEC Bank 

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 50,4 de miliarde lei, la sfârșitul primului trimestru din 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking, mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

articolul original.

Ștefan Hrușcă vine la Șimleu

9 December 2022 at 13:15
image

Sărbătoarea nașterii mântuitorului Isus Hristos este un prilej de mare bucurie pentru locuitorii din Șimleul Silvaniei. Conducerea orașului le-a făcut cadou, în această perioadă plină de încărcătură emoțională, un concert de colinde cu Ștefan Hrușcă.

Datorită pandemiei de Covid 19, în ultimii doi ani concertele de colinde au lipsit, din păcate, iar românii au trăit doar cu amintirea acestora. Însă, situația fiind schimbată acum, iată că veștile bune nu întârzie să apară și vin  tocmai  de la Șimleul Silvaniei. În cetatea Bathory, șimleuanii și nu numai, sunt așteptați la un concert extraordinar de colinde susținut de inegalabilul Ștefan Hrușcă. Așadar, sâmbătă 10 decembrie , începând cu ora 18:30, Ștefan Hrușcă va colinda la Șimleul Silvaniei, unde spectatorii sunt așteptați să se bucure de atmosfera de sărbătoare însoțită de colindele lui Ștefan Hrușcă.

Spectacolul este cu intrare liberă, fiind oferit locuitorilor  de către  edilii orașului Șimleu Silvaniei , acum , în prag de mare sărbătoare creștină.

Așadar, sunteți așteptați să intrați în atmosfera Crăciunului , la Șimleu Silvaniei, împreună cu primarul Mihai Cristian Lazăr și colindătorul Ștefan Hrușcă.

articolul original.

Victorie pentru HC Zalău

9 December 2022 at 13:08
image

Handbal Club Zalău a obținut o victorie mare pe teren propriu, împotriva echipei CSM Slatina, într-un meci contând pentru etapa a 9-a din Liga Florilor la handbal feminin.

Partida disputată pe teren propriu de HC Zalău împotriva CSM Slatina s-a încheiat cu scorul de 23-17. HC Zalău a abordat cu multă seriozitate această partidă, propunându-și victoria.

Victoria era mult  așteptată pentru echipa din  Zalău, iar sportivele au înțeles  pe deplin că este nevoie de o mare mobilizare  pentru acest meci, iar posibilitatea unei înfrângeri nici măcar nu a putut fi luată în calcul de echipa antrenată de Gheorghe Tadici.

Andreea Mihart a înscris toate aruncările de la 7 m pe care le-a executat, echipa gazdă ratând doar o aruncare de la 7 m, executată de Krisztina Toth.

Arbitrii partidei au dictat trei eliminări de două minute pentru gazde, în timp ce echipa oaspete a fost penalizată cu două eliminări de două minute.

Cele mai multe goluri ale partidei au fost înscrise de Andreea Mihart, de la gazde, în timp ce de la oaspete s-a remarcat Lixandroiu Maria.

Si jucătoarele au fost mulțumite de rezultatul obținut, pentru care au depus un efort considerabil În urma acestui rezultat, HC Zalău urcă în clasament și se poziționează pe locul 10 în acest moment în Liga Florilor.

articolul original.

Actorul, diplomatul și... semănătorul

9 December 2022 at 13:06

* “Dacă stai în genunchi în fața lui Dumnezeu, poți să te ridici în picioare în fața lumii și să o înfrunți. Umorul nostru este de cea mai bună calitate. El are o substanță creștină, în sensul că nu rănește. Nu este cinic, nu are nicio legătură cu bășcălia, care este copilul ateismului. Când faci bășcălie, râzi de tot: de valori, de mamă, de Eminescu, de Dumnezeu. În România, totul se “bășcălizează”, totul se minimalizează, totul se încolonează. Umorul îți arată încă o realitate paralelă, ca în fizica cuantică... Cred că el are o rădăcină dacică, acel râs în fața morții, pe care nu l-am întâlnit la alte popoare”..

Dan Puric (1959-), actor, eseist, autor și regizor de teatru. Spectacolele sale de pantomimă au fost transmite în foarte multe țări din lume. A jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveția.

***

* “Dumnezeu nu se schimbă, dar într-o lume unde totul se schimbă, El consimte, la nevoile și rugăciunile noastre, să se schimbe totul. Printre cei ce se declară creștini, sunt prea mulți care în loc să-L servească pe Dumnezeu, vor mai degrabă ei să se servească de Dumnezeu. Dumnezeu veghează, Dumnezeu veghează. Este marele veghetor al tuturor nopților-nopți ce sunt pentru El nopți îngrozitoare, nopțile minții, nopțile inimii, nopțile naturii umane, nopțile răului al cărui întuneric coboară în orice moment asupra omenirii îndurerate. Cine ar putea spune cu câtă iubire ne veghează Dumnezeu? Această iubire are un nume și o calitate. Este o iubire infinită”.

Vladimir Ghika (1873-1954), a fost prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot biritual (singurul preot care a slujit Sfânta Liturghie în rit ortodox, dar și catolic), nepotul lui Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghica a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe, și al apărării al României. Mama lui a fost Alexandrina Moret, descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței. Unul din frații Monseniorului Vladimir Ghica a fost canonizat sfânt în august 2013, la București. A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă.

***

* “Pe urma unui semănător, două grăunțe se înțelegeau astfel: - Vezi tu, surato?, zise un grăunte rămas neacoperit de pământ. Pe tine te-a acoperit grapa semănătorului. Eu însă am scăpat neîngropat. Eu mă desfătez acum la lumina soarelui, iar tu zaci în groapă, în întuneric. Dar în clipa când astfel vorbea, sosi o cioară și îl înghiți. Grăuntele cel îngropat, în schimb, nu peste mult timp, ieși afară într-un spic frumos de grâu”.

Să învățăm din această pildă că este mai bine să ne ținem îngropați în diferite încercări ale vieții; nu trebuie să deznădăjduim. Este mai bine așa decât să ne “fure păsările cerului” (Luca 8, 5).

P.S. Iacov cap. 2, vers. 14-17: “Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte bune nu are? Oare credința poate să-l mântuiască? Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele, și cineva dintre voi le-ar zice: Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați, dar nu le dați cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? Așa și credința: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

articolul original.

Alcoolul și drogurile sunt interzise la volan

9 December 2022 at 13:05
image

IPJ Sălaj continua seria acțiunilor menite să prevină orice fel de infracțiuni. Tocmai de aceea, polițiștii sălăjeni ne avertizează cu privire la riscurile la care putem fi supuși în cazul nerespectării legislației.

Una dintre cele mai frecvente activități desfășurate de polițiștii sălăjeni este cea a prevenției, aceștia conducându-se după principiul că este mult mai ușor să ai o conduit  preventive decât să suporți rigorile legii, poate chiar lipsirea de libertate. Inspectorul principal de poliție, Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a transmis o informare în acest sens:

”Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”

articolul original.

Primul SECHESTRU pe casa de la Lebăda a lui Țurcanu a fost ridicat – DECIZIA instanței în privința proprietății

9 December 2022 at 13:01

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava s-au pronunțat și în privința casei de la care a pornit de fapt întreaga cercetare penală care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu.

Magistrații suceveni au fost de acord cu efectuarea unei a doua expertize cerută de avocatul apărării, pentru stabilirea valorii (reale din punctul de vedere al inculpaților) pentru casa din Aleea Pajiștii care ar fi fost construită, potrivit procurorilor DNA, cu bani de la Marcel Bârsan, administratorul unei companii de construcții.

La instanța de fond, expertiza efectuată de un expert independent a dat o valoare de 260.306,16 lei pentru lucrările care au fost efectuate la casa D+P în suprafață totală de 240 mp și cu o suprafață utilă de 202,06 mp.

Pentru recuperarea acestor bani a fost instituit un sechestru asigurator pe proprietatea care se află pe numele socrului lui Florin Țurcanu, Aristomel Anușcă, trimis și el în judecată.

În sentința de astăzi, Curtea de Apel Suceava a ridicat acest sechestru asigurator.

În schimb a instituit un al doilea, pentru valoarea de 186.873,12 lei, care a reieșit în urma celei de-a doua expertize.

„Dispune confiscarea specială de la inculpatul Ţurcanu Florin a sumei de 186.873,12 lei (în loc de 260.306,16 lei (...) instituie măsura sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ţurcanu Florin până la limita sumei de 186.873,12 lei”,

Se arată în decizia Curții de Apel Suceava

În cazul în care Florin Țurcanu dispune de acești bani, sechestrul urmează a fi ridicat.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

ACUM: Breaking news ”Botoșăneanul TV” – Florin Țurcanu trimis după gratii, povestea condamnării de pe alee – VIDEO

9 December 2022 at 12:51

Fostul deputat și președinte al Consiliului Județean Botoșani a fost condamnat astăzi de Curtea de Apel Suceava la o pedeapsă de doi ani și șase luni cu executare pentru spălare de bani.

Inițial, Tribunalul Botoșani îi aplicase o pedeapsă mai dură, de patru ani și trei luni.


Cum s-a ajuns aproape la o înjumătățire a condamnării și alte detalii despre procesul generat de casă ridicată pe Aleea Pajiștii, vă spunem astăzi la ”Botoșăneanul TV”.


LIVE pe YouTube.com/BotoșăneanulTV , Facebook.com/Botosaneanul și Instagram.com/botosaneanul1 .

image

Urmărește-ne și pe Google News

A ajuns Fluorine la penitenciar?
articolul original.

Concurs Studențesc de creație Jurnalistică la U.M.F.S.T. “George Emil Palade” din Târgu Mureș

9 December 2022 at 12:43
image

Organizat de Departamentul Științe și Litere 2, al Facultății de Științe și Litere “Petru Maior”, în cadrul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, concursul studențesc de creație jurnalistică și elaborarea materialelor de relații publice, desfășurat miercuri, 7 decembrie a.c., în sala R33, a atras îndeosebi studenții anului întâi de studiu ai specializării “Comunicare și relații publice”, care au participat cu știri și comunicate de presă, pe teme diverse, de la aspecte cultural-educative, la evenimente sportive și artistice, până la petrecerea timpului liber și divertisment, toate întocmite după regula piramidei inversate.

Juriul concursului, constituit din prof. dr. Maria Ana Georgescu și lector dr. Eugeniu Nistor, a avut dificila misiune de a departaja lucrările prezentate și a le ierarhiza în funcție de unele criterii precum: atractivitatea tematică, tehnica întocmirii, claritatea stilului adoptat, credibilitatea faptelor relatate ș.a. În final, juriul a decernat premii și diplome studenților-concurenți de la cele două secțiuni de elaborare a materialelor de relații publice - știri și comunicate de presă - după cum urmează: premiul I - MOLDOVAN ANDRADA și IACUBOVSCHI VLADA-NICOLETA; premiul II - MAILAT LAVINIA-EMANUELA și ZDERE-BÎNDILĂ CASIANA; premiul III - COVACI IOANA-LUCIANA, BOTA IOANA-LARISA și ȘONEA PAUL-IONUȚ; mențiuni: MARIAN MARIA-BIANCA, MITRU FLORINA-RUXANDRA și BENKO BEATA-ERZSEBET.

Premiile au constat în pachete cu cărți, sponsorizate de Editura “Ardealul” din Târgu Mureș, iar câteva donate de dna prof. Ana Maria Georgescu.

CRONICAR

articolul original.

Cuvântul anului 2023: “RECESIUNE”?!

9 December 2022 at 12:40
image

Termenul “permacrisis” (“permacriza”), declarat de Collins English Dictionary drept “Cuvântul anului 2022”, este definit ca “o perioadă extinsă de instabilitate și nesiguranță”, un “geamantan hidos”, care încorsetează întreaga lume, acum, în pragul noului an. Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a dus la cel mai mare război terestru din Europa, din 1945 încoace, la cel mai serios risc de escaladare nucleară, de la criza rachetelor din Cuba, și la cel mai aspru regim de sancțiuni, de după anii 30. Creșterea costurilor la alimente și energie a avut ca rezultat cele mai ridicate rate ale inflației de după anii 80, în multe țări, și cea mai mare provocare macroeconomică a băncilor centrale, din epoca modernă. Ipoteze care s-au păstrat zeci de ani _ că granițele trebuie să fie inviolabile, că armele nucleare nu vor fi folosite, că inflația se va menține la niveluri acceptabile și că, în țările bogate, lumina electrică va rămâne aprinsă _ toate au fost spulberate dintr-odată.

Mai multe șocuri au concurat la crearea acestor tulburări. Cel mai important este cel geopolitic: ordinea mondială postbelică - condusă de americani - este pusă la grea încercare de către Vladimir Putin și, mai ales, de relația ce se înrăutățește, pe zi ce trece, între America și China lui Xi Jinping. Hotărârea cu care SUA și țările europene au răspuns agresiunii Rusiei poate să fi revitalizat ideea de “Occident”, mai ales în ce privește Alianța Transatlantică. Dar, în orice caz, a adâncit “prăpastia” dintre Occident și restul lumii, dat fiind că majoritatea oamenilor trăiesc în țări care nu susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Liderul chinez respinge, în mod deschis, valorile universale pe care se bazează ordinea occidentală. Decuplarea economică dintre cele mai mari două economii ale lumii devine o realitate; o invazie a Chinei în Taiwan nu mai este neplauzibilă. Apar fisuri și în alte certitudini geopolitice de lungă durată, cum ar fi alianța de conveniență dintre America și Arabia Saudită.

Un studiu recent al Băncii Mondiale (BM) evidențiază necesitatea unor politici de reducere a inflației fără a exacerba riscul de recesiune.

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume majorează, simultan, ratele dobânzilor, ca răspuns la inflație, în 2023 lumea s-ar putea îndrepta către o recesiune globală, marcată de o serie de crize financiare în piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, crize ce s-ar putea prelungi în timp, creând serioase prejudiciii, se arată într-un studiu recent al Băncii Mondiale (BM).

În cursul acestui an, băncile centrale au majorat ratele dobânzilor cu un grad de sincronicitate nemaiîntâlnit în ultimele cinci decenii _ o tendință care se va menține și în 2023, potrivit raportului. Totuși, această măsură ar putea să nu producă rezultatele așteptate și să nu fie suficientă pentru a readuce inflația globală la nivelurile existente înainte de pandemie. Investitorii se așteaptă ca, în 2023, băncile centrale să majoreze ratele de politică monetară la nivel mondial la aproape 4%, _ o creștere cu peste 2 puncte procentuale față de media din 2021.

În 2023, dacă nu se diminuează întreruperile din lanțurile de aprovizionare și presiunile de pe piața forței de muncă, aceste majorări ar putea avea ca rezultat o rată a inflației globale de aproximativ 5% _ aproape dublu față de media pe cinci ani dinainte de pandemie, arată studiul. Pentru a reduce inflația globală la o rată compatibilă cu obiectivele lor, băncile centrale ar putea fi nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, se arată în raportul BM. Or, dacă această măsură va produce stres pe piața financiară, situația s-ar încadra perfect în definiția tehnică a ceea ce se numește “recesiune globală”.

“Creșterea economiei globale încetinește brusc (…). Îngrijorarea mea profundă este că această tendință va persista, cu consecințe de lungă durată și devastatoare pentru comunitățile din piețele emergente și din economiile în curs de dezvoltare”, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. “Pentru a obține rate scăzute ale inflației, stabilitate valutară și o creștere economică mai rapidă, factorii de decizie ar trebui să-și mute atenția de pe reducerea consumului pe creșterea producției. Politicile ar trebui să urmărească să genereze investiții suplimentare și să îmbunătățească productivitatea și alocarea de capital - esențiale pentru dezvoltarea economică și reducerea sărăciei.”

Studiul evidențiază circumstanțele neobișnuit de grele în care băncile centrale luptă, în prezent, împotriva inflației. Câțiva indicatori istorici ai recesiunilor globale sunt deja avertismente de luat în seamă. Economia globală se află acum în faza celei mai puternice încetiniri, după redresarea post recesiune din 1970. Încrederea consumatorilor, la nivel mondial, a suferit deja o scădere mult mai accentuată decât în perioada premergătoare recesiunilor globale anterioare. Cele mai mari trei economii ale lumii - Statele Unite ale Americii, China și zona euro - au încetinit brusc. În aceste circumstanțe, chiar și o lovitură moderată aplicată economiei globale, în următorul an, ar putea duce la recesiune.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional (FMI) reduce perspectivele de creștere globală și afirmă că “pentru mulți, 2023 va fi resimțit ca un an al recesiunii”: economia mondială a suferit mai multe lovituri: războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor alimentelor și energiei în urma epidemiei de coronavirus, în timp ce creșterea costurilor și a ratelor dobânzilor amenință să se extindă în întreaga lume.

Mai mult de o treime din economia globală se îndreaptă spre contracție.

Se așteaptă ca creșterea globală să încetinească și mai mult în 2023, avertizează reprezentanții FMI, retrogradându-și previziunile, pe măsură ce țările se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina, cu creșterea costului vieții și cu crizele economice.

“Șocurile din acest an vor redeschide răni economice care au fost doar parțial vindecate după pandemie”, atrage atenția consilierul economic al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas: peste o treime din economia globală se îndreaptă spre contracție, iar cele mai mari trei economii - Statele Unite, Uniunea Europeană și China - vor continua să stagneze, a avertizat el.

“Ce-i mai rău abia urmează să vină și 2023 va fi resimțit ca un an al recesiunii”, a reiterat Gourinchas.

În raportul său, FMI și-a redus previziunile privind PIB-ul global pentru 2023 la 2,7%, cu 0,2 puncte în scădere față de așteptările din iulie, precum și prognozele pentru cele mai mari două economii ale lumii, Statele Unite și China.

Se preconizează, de asemenea, încetinirea economiei zonei euro, economia Germaniei și a Italiei urmând să se contracteze “ușor”, arată FMI.

În fine, Fondul avertizează că o înrăutățire a sectorului imobiliar din China s-ar putea repercuta asupra sectorului bancar intern și ar putea influența negativ dezvoltarea economică pe plan global.

Conferința Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Comerțului a avertizat, luna trecută, că o politică monetară strictă ar putea provoca daune mai grave la nivel global decât criza financiară din 2008 și șocul Covid-19 din 2020.

…Rămâne de văzut dacă lingviștii de la reputatul Collins English Dictionary mai au nevoie de dovezi în plus pentru a “decerna” termenului “recesiune”… tristul titlu de “Cuvânt al anului 2023”.

(surse _ worldbank.org, economist.com, ndtv.com, imf.org)

Ileana Sandu

articolul original.

Târg De Crăciun în Aula Palatului Culturii

9 December 2022 at 12:36
image

Anul acesta, târgul artizanal și de obiecte de design Craft Christmas by Herbio va avea loc între 9 și 11 decembrie, în aula Palatului Culturii. Scopul târgului este de a pune în valoare meșteșugarii și artizanii locali care produc cadouri unice și de a le oferi oamenilor din Târgu Mureș posibilitatea de a descoperi cadouri interesante, dar în aceeași măsură și susținerea antreprenorilor transilvăneni cu apropierea sărbătorilor.

Și anul acesta, Herbio organizează un târg de Crăciun în aula Palatului Culturii, unde vizitatorii vor putea admira și cumpăra produse unice și de calitate din mâinile mai multor meșteri transilvăneni. Scopul târgului este de a prezenta creațiile micilor producători, prezentarea acestora unui public cât mai larg și de a încuraja locuitorii din Târgu Mureș să evite centrele comerciale pentru achiziția de cadouri deosebite. În același timp, evenimentul este o modalitate de a intra în atmosfera sărbătorilor, a pregătirilor și a entuziasmului care le precede. În timpul târgului, vizitatorii vor avea ocazia să deguste vin fiert și să discute cu creatorii, în timp ce se vor întoarce acasă cu cadouri cu adevărat unice.

Craft Christmas by Herbio va avea loc vineri, 9 decembrie, între orele 15.00 și 20.00, sâmbătă, 10 decembrie, între orele 10.00 și 20.00, și duminică, 11 decembrie, între orele 10.00 și 14.00, în foaierul Palatului Culturii.

articolul original.

Mizerabilii: Austria și Olanda au pus talpă României! Rămânem la gardul Europei

9 December 2022 at 12:28
image

Istoria încercărilor României de a adera la Spațiul Schengen. Ce beneficii ar fi adus aderarea noastră. Istoricul Schengen. Reacțiile președinților partidelor parlamentare

după aflarea rezultatului votului din Consiliul JAI.

IERI, ÎN CONSILIUL JUSTIȚIE ȘI AFACERI INTERNE (JAI), AUSTRIA ȘI OLANDA AU VOTAT ÎMPOTRIVA ADERĂRII ROMÂNIEI LA SCHENGEN

Austria a anunțat prin vocea ministrului de interne Gerhard Kraner, ieri dimineață, înainte de lucrările Consiliului JAI, că va vota împotriva aderării României și Bulgariei. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria au fost propuse la pachet, iar Olanda, care s-a declarat de acord cu aderarea României, era împotriva Bulgariei. Cert este că a fost vorba despre un vot pur politic bazat pe anumite interese economice majore din partea celor două țări, în special a Austriei, un vot nejustificat din punct de vedere tehnic. Se pare că România mai are de așteptat cu toate că a beneficiat de sprijinul unor țări precum Germania sau Franța. Croația a primit undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen cu începere de la 1 ianuarie 2023.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS: “ROMÂNIA MERITA SĂ PRIMEASCĂ UN VOT FAVORABIL”

“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atât de multă nevoie, mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre.

Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!”

articolul original.

Pedeapsa aplicată lui Țurcanu, aproape înjumătățită la Suceava, traficul de influență s-a prescris

9 December 2022 at 12:14

Curtea de Apel Suceava a admis apelurile declarate atât de DNA Suceava, cât și de Florin Țurcanu împotriva sentinței pronunțată de Tribunalul Botoșani prin care fusese condamnat la patru ani și trei luni de închisoare cu executare.

O faptă a devenit prea... veche


Acceptarea celor două acțiuni a fost însă favorabilă fostului deputat și președinte al Consiliului Județean deoarece după 40 de termene și șapte amânări ale pronunțării noua pedeapsă i-a scăzut considerabil, până la doi ani și șase luni.


Aici s-a ajuns întrucât a fost încetat procesul penal pornit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.


Astfel, cele trei pensionări consecutive ale judecătorilor care i-au instrumentat dosarul la Tribunalul Botoșani s-au dovedit în final a-i fi benefice.

Suspendarea din 2014, transformată în executare


În aceste condiții, Florin Țurcanu a fost condamnat doar pentru cealaltă faptă pentru care fusese trimis în judecată de procurorii anticorupție și anume spălarea de bani. Strict pentru această faptă a primit doi ani de închisoare.


Doar că fapta s-a petrecut în perioada în care se afla sub termenul de supraveghere din precedentul proces, cel în care fusese condamnat la șase luni de închisoare pentru fals intelectual.


În consecință, celor doi ani stabiliți pentru spălarea de bani s-au adăugat și cele șase luni pentru fals intelectual, pedeapsă aplicată pentru falsificarea unui proces verbal de la PNL Botoșani cu privire la excluderea din partid a consilierelor județene Cristina Bahrin și Aurelia Aroșoaie.


Și așa s-a ajuns la cei doi ani și șase luni, cât au hotărât astăzi magistrații din județul vecin.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Țurcanu, după gărduț.
Știrea, pe scurt: Fluorine, la pârnaie.
Tergiversarea instrumentarii cazurilor conduce la sentinte surprinzatoare si inacceptabile. Pentru ca se poate. Astfel mediul infractional este in siguranta si incurajat.
articolul original.

GAL POARTA TRANSILVANIEI LANSEAZĂ APELURI DE SELECȚIE PENTRU MĂSURA M4/6A “ Crearea și diversificarea de activități neagricole”

9 December 2022 at 12:02
By: Regie

GAL POARTA TRANSILVANIEI LANSEAZĂ APELURI DE SELECȚIE PENTRU MĂSURA M4/6A “ Crearea și diversificarea de activități neagricole” — Sălăjeanul

GAL POARTA TRANSILVANIEI LANSEAZĂ APELURI DE SELECȚIE PENTRU MĂSURA M4/6A “ Crearea și diversificarea de activități neagricole”

5

VIZUALIZARI

Pentru alte informații legate de măsura M4/6A, precum și documente utile, accesați pagina GAL Poarta Transilvaniei : https://poartatransilvaniei.ro/ .

Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Timișorenii vor putea din nou să își plătească impozitele și taxele locale la oficiile poștale

9 December 2022 at 11:43

Începând de luni, 12 decembrie, timișorenii vor putea din nou să își plătească impozitele și taxele locale la cele 18 oficii poștale din oraș. Acest lucru deoarece Poșta Română a câștigat licitația deschisă de Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara pentru „serviciul de plată a impozitelor și taxelor locale prin terți”.

„Acordul cadru are o durată de 48 de luni, cu contracte subsecvente anuale, iar valoarea maximă a comisionului  plătit de primărie este de 4 milioane de lei pentru cei patru ani (4.142.838,42 lei). Astfel, de luni, 12 decembrie 2022, contribuabilii timișoreni persoane fizice vor putea achita la poștă taxele și impozitele locale. Din 16 septembrie 2022 nu s-au mai încasat în cadrul oficiilor poștale taxele și impozitele locale. Finalizarea achiziției serviciilor de plată a fost întârziată de necesitatea obținerii unor clarificări de la Agenția Națională de Integritate, cât și de la Agenția Națională de Achiziții Publice, care au formulat mai multe solicitări legate de anumite aspecte legale ce privesc unul dintre ofertanții la această licitație, fapt pentru care perioada de derulare s-a prelungit până la lămurirea acestora”, transmit reprezentanții primăriei.

Cu această ocazie, aceștia precizează că, din 26 decembrie până în 13 ianuarie, programul cu publicul al Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara va fi suspendat, dar amenzile, taxele speciale și alte taxe locale, cum ar fi taxa de achitare a domeniului public vor putea să fie plătite și în această perioadă la oficiile poștale.

articolul original.

Sprijin pentru românii vulnerabili: 1.400 lei pentru plata facturilor la energie și vouchere sociale de 250 lei pe tot anul 2023

9 December 2022 at 11:29
image

Guvernul a aprobat în ședința de joi două acte normative care reglementează cadrul pentru ca românii vulnerabili să fie sprijiniți, din fonduri europene nerambursabile, pentru plata facturilor la utilități, dar și pentru achiziționare de alimente și mese calde pe tot parcursul anului viitor.

„Românii sunt în situația în care se confruntă cu o majorare cu aproximativ 43% a cheltuielilor lunare cu energia, fiind necesară intervenția rapidă prin acordarea unui sprijin temporar pentru sezonul de frig al anului 2022/2023 și sezonul de frig al anului 2023/2024, pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, pentru a compensa cu aproximativ 50% creșterea cheltuielilor lunare la cu energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. De asemenea, în condițiile în care se menține trendul de creştere a cheltuielilor cu energia, creşterea preţurilor la bunurile de consum și creşterea ratei inflaţiei cu efect direct asupra puterii de cumpărare, se impunea să continuăm să acordăm voucherele de 250 de lei și pentru anul 2023. Vor fi acordate șase noi tranșe, o dată la două luni, pentru alimente și mese calde. Este o măsură firească ce se impunea la nivelul Guvernului, pentru că trăim vremuri în care trebuie să acționăm pe două paliere, dincolo de măsurile strategice de dezvoltare a infrastructurii, nevoile imediate ale românilor sunt un aspect prioritar”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

A fost prelungită perioada de acordare a voucherelor de 250 lei  pentru alimente și mese calde 

Guvernul a aprobat joi acordarea a șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde, în cursul anului 2023 și majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru persoanele declarate eligibile cu ocazia actualizării periodice a listelor cu beneficiari de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor fi eliberate noi suporturi electronice.

Sprijin pentru compensarea prețurilor la energie acordat românilor vulnerabili

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

 • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
 • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Conform ordonanței adoptate, vor beneficia de măsură:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

articolul original.
❌