ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 25 June 2022Ultimele Stiri

5 jocuri de păcănele online în care acțiunea se desfășoară în junglă

25 June 2022 at 03:21
By: Geo

Puțini își permit să meargă într-un safari adevărat, dar este la îndemâna oricui să se aventureze în junglă prin intermediul păcănelelor online. Te poți convinge de acest lucru deschizându-ți cont la un cazinou online, dacă nu ești înregistrat deja pe o astfel de platformă.

Iată 5 sloturi online care te vor „teleporta” direct în sălbăticie:

King of the Jungle are pe „copertă” o gorilă, și nu un leu, așa cum poate ne-am fi așteptat după numele slotului. Explicația: gorila este cel mai important simbol din joc, având rol de Wild. Leul apare și el pe role, dar este un simbol obișnuit, la fel ca papagalul și ca fluturele.

Cea mai importantă funcție a jocului este cea de Free Spins (zece la număr), inițiată de oprirea pe ecran a minim trei simboluri Scatter (harta Africii). În timpul învârtirilor gratuite, pe role apar mai multe simboluri Wild decât în jocul de bază. Sunt 30 de linii de câștig. Așadar, dacă pictograme de același tip se opresc pe role adiacente, de la cea mai din stânga spre dreapta, sunt șanse mari să obții un câștig pe care îl poți multiplica prin funcția Gamble.

Pink Elephants are o grafică ce te bine dispune, animalele din junglă fiind desenate „cu zâmbetul pe buze”, vopsite pe față cu diverse culori. Cei mai serioși sunt elefanții roz, care sunt și cele mai valoroase simboluri.

Simbolul Wild este litera „W”, dar mai important este Scatter-ul care declanșează până la 19 rotiri gratuite, în timpul cărora poți obține câștiguri însemnate. Există și un simbol Scatter Mister, care apare aleator la orice învârtire și care îți crește șansele de a declanșa un Joc Bonus. În cadrul acestui joc, sunt colectate Globuri elefant pentru a umple contoarele simbolului. Atunci când este umplut un contor, simbolul se transformă într-o pictogramă elefant pentru restul jocului Bonus și primești o învârtire gratuită suplimentară. Poți testa acest joc și în variantă demo, pe Frank Casino.

Jaguar Gold are trei jackpoturi fixe: mini – 150 de lei, major – 500 de lei și mega – 5.000 de lei. Gorila apare și în acest slot, alături de broască, cerb și papagal. Jaguarul este simbol Wild, în timp ce Scatter este pictograma unui râu care curge prin mijlocul junglei. Trei simboluri Scatter oprite pe ecran inițiază o serie de 5 rotiri gratuite în timpul cărora rolele 2, 3 și 4 se transformă într-o rolă pe care apar numai simboluri mega. Dacă pe rola 1 apare același simbol, atunci un câștig important este garantat. Jocurile gratuite pot fi declanșate la nesfârșit.

Acest slot are și simboluri Bonus – diamante cu valori diferite. Dacă pe ecran se opresc minim 6 astfel de simboluri, este declanșată funcția Jumbo Links Bonus. Sunt acordate trei rotiri gratuite în timpul cărora diamantele rămân pe pozițiile lor. Fiecare diamant nou apărut resetează numărul rotirilor gratuite la trei. Dacă grila se umple cu pietre prețioase, câștigi jackpotul mega.

Multifly este un joc cu „devoratori” de muște: șopârle obișnuite, păsări, broaște. E clar! Insectele nu au nicio șansă. Particularitatea acestui slot este că fiecare combinație câștigătoare, după ce plătește, se transformă într-un simbol Wild care are o musculiță. Deasupra grilei, sunt cinci șopârle care abia așteaptă să își întindă limba și să o înhațe. Fiecare șopârlă hrănită crește cu o unitate multiplicatorul. Astfel, două câștiguri consecutive duc multiplicatorul la x2, iar cinci câștiguri consecutive înseamnă multiplicator x5.

De asemenea, aterizarea a mai mult de un simbol pe orice rolă multiplică valoarea câștigului. Trei simboluri Scatter (cameleonul) declanșează rotirile gratuite în timpul cărora multiplicatorul nu se resetează atunci când nu se mai obține câștig, ca în jocul de bază.

Amazon’s Diamonds aduce în atenția publicului poveștile cu amazoanele care, odinioară, stăpâneau jungla. Sunt patru amazoane, care de mare mai frumoasă, între ele făcându-și loc o panteră neagră și furioasă. Simbolul Wild este un diamant strălucitor, însă cel mai important simbol din joc este perla roșie, care îți poate aduce până la 30 de rotiri gratuite.

Sunt 30 de linii de plată, iar volatilitatea este scăzută, ceea ce înseamnă că rotirile câștigătoare au o frecvență ridicată.

articolul original.

Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

24 June 2022 at 15:40

Această decizie readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să autorizeze avortul sau nu.

Potrivit unei analize New York Times, după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane. Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Judecătorii au susținut că decizia a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort. O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept. „Roe v. Wade” a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă. Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a adăugat el.”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității.

Hotărârea publicată vineri este una dintre cele mai importante din istoria Curții Supreme de la crearea sa în 1790, potrivit profesorului de drept al sănătății Lawrence Gostin.

„S-a întâmplat deja să-și schimbe jurisprudența, să stabilească sau să restabilească un drept, dar să-l înlăture niciodată”, a spus el pentru AFP.

Decizia contravine tendinței internaționale de liberalizare a avorturilor. Progresele se văd în țări în care influența Bisericii Catolice rămâne puternică, precum Irlanda, Argentina, Mexic și Columbia.

Jumătate dintre statele americane vor să introducă noi restricții sau interdicții

Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții.

Guvernatorii democrați din mai multe state, printre care California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja că intenționează să înscrie dreptul la avort în constituțiile lor în cazul în care decizia Roe vs. Wade va fi răsturnată.

Din 1994, doar Polonia, El Salvador și Nicaragua au restricționat accesul femeilor din țările lor la avorturi, potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, un grup care luptă pentru accesul la avort, contracepție și protejarea drepturilor reproductive la nivel global.

Aproximativ 50 de țări din întreaga lume au extins accesul la avorturi în ultimii 25 de ani. Astfel, Rusia este una dintre primele țări din lume în ceea ce privește numărul de avorturi.

90 de milioane de femei trăiesc în țări în care avortul nu este permis în nicio circumstanță, inclusiv atunci când ar putea fi necesar pentru a salva viața femeii.

Adblock test (Why?)

articolul original.

S-a deschis circulația pe un sector nou al Inelului IV, care leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean

24 June 2022 at 14:00

Reactualizat la:

Primarul Dominic Fritz a dispus vineri, 24 iunie, deschiderea circulației pe str. Măcin - Constructorilor, cu racord la strada Demetriade. Acest sector de drum face parte din Inelul IV și leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean, fiind o legătură nouă între nordul și nord-estul orașului.

Scris de Amalia Kui - Primarul Dominic Fritz a dispus vineri, 24 iunie, deschiderea circulației pe str. Măcin - Constructorilor, cu racord la strada Demetriade. Acest sector de drum face parte din Inelul IV și leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean, fiind o legătură nouă între nordul și nord-estul orașului.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Flight Cinema, târg de antichități și teatru de păpuși la Iulius Town, în acest weekend

24 June 2022 at 13:52

Atmosferă de festival, cinefili încântați de peliculele care urmează să ruleze, filme uluitoare și efervescența serilor de vară, toate se regăsesc în acest final de săptămână la Flight Cinema, care are loc la Iulius Town Timișoara. Micii iubitori de teatru sunt așteptați la teatrul de păpuși, unde vor afla „Aventurile unui pinguin”. Pe lângă vibe-ul de festival, vei putea face și o incursiune în lumea obiectelor vintage, la Târgul de Antichități, ce are loc în zona Iulius Expo.

Scris de Vlad Popa - Atmosferă de festival, cinefili încântați de peliculele care urmează să ruleze, filme uluitoare și efervescența serilor de vară, toate se regăsesc în acest final de săptămână la Flight Cinema, care are loc la Iulius Town Timișoara. Micii iubitori de teatru sunt așteptați la teatrul de păpuși, unde vor afla „Aventurile unui pinguin”. Pe lângă vibe-ul de festival, vei putea face și o incursiune în lumea obiectelor vintage, la Târgul de Antichități, ce are loc în zona Iulius Expo.

Adblock test (Why?)

articolul original.

INFOMANIA • Calendarul zilei de 25 iunie | PODCAST

24 June 2022 at 21:00
image

1848: Nicolae Bălcescu anunţa instaurarea noului regim revoluţionar de la Bucureşti

1894: La Sibiu, se năştea fizicianul și inventatorul german Hermann Oberth, fondatorul aeronauticii moderne (d. 1989)

1903: Se năştea scriitorul englez George Orwell, faimos pentru cartea ‘Ferma animalelor’

1923: Se înfiinţa, la Bucureşti, Asociaţia Culturală Sportivă C.F.R., din care mai apoi s-a creat Clubul Rapid

1928: Se năştea desenatorul belgian Pierre Culliford, creatorul ştrumfilor (d. 1992)

1937: Se năştea actorul Dorel Vişan

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/06/25-iunie-aniversatii-zilei.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1950: Începea războiul din Peninsula Coreea, trupe din Nord atacând Sudul

1955: La Bucureşti, era fondată Biblioteca Naţională

1961: Se năştea comediantul englez Ricky Gervais

1963: Se năştea cântăreţul englez George Michael, ale cărui origini sunt greceşti (d. 2016)

1991: Croaţia şi Slovenia îşi proclamau independenţa faţă de Iugoslavia

1998: Era instituit Ordinul ‘Steaua României’, cea mai înaltă distincţie a statului român, care recompensează serviciile excepţionale, civile şi militare aduse statului

2009: Megastarul american Michael Jackson era răpus de un cocktail de medicamente (n. 1958)

2009: Înceta din viaţă actriţa americană Farrah Fawcett (n. 1947)

2014:PSD şi PPDD parafau un protocol de colaborare parlamentară şi la nivel local, în ciuda opoziţiei UDMR

2015: Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, astronomii identificau o planetă gigantică, de dimensiunile lui Neptun, care lasă în urma sa o uriașă dâră din gaze, asemănătoare cozii unei comete, un fenomen care nu fusese observat anterior, deşi  era anticipat în teorie

2015: Judoka Andreea Chițu era medaliată cu aur  la Jocurile Europene Baku (categoria 52 kg)

2016: Înceta din viaţă scriitorul francez Maurice G. Dantec, cunoscut pentru romanele ‘La sirene rouge’ şi ‘Les racines du mal’, creator al unei opere romaneşti de un profund pesimism (d. 1959)

2016: O cămaşă pătată cu sângele cântăreţului britanic John Lennon, asasinat în 1980, la New York, se vindea la licitaţie cu 31.000 de lire sterline

2017: Cel puţin 200 de persoane mureau în explozia unei cisterne răsturnate pe un drum din Pakistan

2017: Un vas de pasageri se scufunda într-un lac din Columbia

2017: Sute de londonezi protestau după uciderea unui tânăr de culoare, Edir Frederico Da Costa fiind ‘bătut cu  bestialiate’ la un control rutier

2017: Poliţia din oraşul turc Istanbul folosea gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa participanţii la parada minorităţilor sexuale

2017: Înceta din viaţă Alain Senderens, reputat chef francez, cu o amplă carieră în fruntea unor restaurante de prestigiu din Paris (n. 1939)

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/06/25-iunie-calendar-online.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Executarea șefului serviciului secret al Armatei ascunsă de media, mesajul cifrat al șefului SRI și cafteala din ungherele serviciilor secrete CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

25 June 2022 at 00:11
By: FLUX 24
image

Trecerea în rezervă a șefului serviciului secret al Armatei, Marian Sima, nu a fost o știre decât pentru FLUX 24 și încă vreo 2 site-uri. Televiziunile noastre de știri (vreo 9-10) au tăcut. Din cele 100 de Breakinguri news-uri pe zi ăsta, care era într-adevăr bombă, nu a existat. La ordin sau din necunoaștere, dar merg pe prima variantă.

Sima a fost trecut în rezervă rapid începând cu duminică (sic) 26 iunie printr-un decret prezidențial din 22 iunie. În plin război în Ucraina la granițele României. În plin scandal privind proiectele legilor Securității despre care președintele Iohannis spunea că ar fi fost livrate presei de un personaj care este „cunoscut”.

A fost Sima autorul scurgerii în presă? Sau Sima este țapul ispășitor? Sau altul a fost motivul? Nu știm…

Pe surse circulă informația că proiectele controversate ale legilor securității ar fi fost instrumentate la Armată și la un alt serviciu, nu direct la SRI și SIE. Și că alte 2 serviciii ar fi încercat să dea o lovitură de forță, mai precis Armata și SPP. Oricum e celebru războiul dintre Securitate și Armată dinainte de 89, care nici astăzi nu a fost pe departe stins, din contră chiar.

Cert este că după anihilarea Doi și un Sfert în afară de SRI și SIE alte 2 servicii fac legea în România: SPP și cel al Armatei joacă.

Dincolo de certitudinea că avem de-a face cu o luptă dură pentru succesiune în serviciile secrete pentru moștenirea din 2024, succesorul Marelui Klaus, prea multe nu știm… Legăm informații și speculăm…

Am avut însă și ieșirea în presă a șefului SRI, Edi Hellvig. Care a avut o nuanță cheie în scandalul din zilele astea: un șef de serviciu secret trebuie să aibă maxim 2 mandate. Există vreun șef de serviciu care are mai mult de 2? Păi e unul care are vreo 4…Aici e cheia în războiul din ungherele întunecate ale serviciilor.

articolul original.

O nouă lovitură pentru zboruri: Olanda reduce semnificativ activitatea de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam

24 June 2022 at 23:46
By: FLUX 24
image

Guvernul de la Haga a precizat într-un comunicat că are în vizor „ca prioritate, poluarea fonică”, recunoscând în acelaşi timp că este „un mesaj dificil pentru sectorul aviatic”.

Reducerea zborurilor, care urmează să fie introdusă din noiembrie anul viitor, va avea drept consecinţă „mai puţină poluare fonică şi mai puţine emisii de CO2, de azot”, afirmă guvernul într-o scrisoare adresată parlamentului. Cu toate acestea, se precizează că reducerea emisiilor de azot „nu a fost motivul acestei decizii”.

„Multe lucruri rămân neclare”, a reacţionat aeroportul Schiphol, afirmând că, prin această decizie,”se asumă riscuri semnificative asupra calităţii reţelei”.

Locuitorii din regiunea aflată în preajma aeroportului Schiphol, o zonă dens populată, s-au plâns în mod regulat de poluarea fonică şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele zborurilor asupra sănătăţii, naturii şi climei.

Ministrul olandez al infrastructurii, Mark Harbers, a recunoscut că decizia conţine „un mesaj dificil pentru sectorul aviaţiei”, care încă se recuperează după consecinţele pandemiei de coronavirus.

Este o nouă lovitură pentru aeroport, care a anunţat la începutul acestei luni că va limita numărul de călători în această vară şi va anula zboruri pentru a evita aglomeraţia de pe aeroport, unde, în ultimele săptămâni, s-au înregistrat cozi interminabile din cauza lipsei de personal.

articolul original.

Adi Popa, dezvăluiri din perioada FCSB. Cine ar fi fost antrenorul condus de Gigi Becali prin ”telecomandă”

24 June 2022 at 21:46
image
  • Media: Fotbal Club, sâmbătă, 19:30, Digi Sport 1

  • Media: Liga Digisport, sâmbătă, 21:30, Digi Sport 1

Adi Popa, dezvăluiri din perioada FCSB. Cine a fost antrenorul condus de Gigi Becali prin ”telecomandă”

Actualul jucător al celor de la CSA Steaua spune că finanțatorul roș-albaștrilor a fost mai implicat în mandatul lui Bogdan Vintilă față de cel al lui Laurențiu Reghecampf, Costel Gâlcă sau Mirel Rădoi. 

”Popică” a subliniat că nu are detalii despre cum decurg lucrurile acum, când Anton Petrea (47 de ani) ocupă banca tehnică, dar susține că în cel mai recent mandat al său ca jucător la vicecampioana Ligii 1 a avut parte de niște întâmplări cel puțin ciudate.

Nici Claudiu Keșeru (36 de ani) nu s-a despărțit în termeni tocmai amicali cu Becali, Popa fiind unul dintre apropiații actualului atacant de la UTA. Totuși, Keșeru a spus că nu regretă revenirea la FCSB.

(n.r. - Keșeru) A scăpat de o povară. Psihic a fost foarte greu pentru el. A jucat atâția ani la Ludogorets, a fost al doilea căpitan, primul în unele momente, peste 100 de goluri, Europa an de an, și să pățească ce a pățit... Nu se aștepta. 

Mai ales că și-a făcut treaba, a dat goluri până când a fost îndepărtat Edi și s-a revenit la telecomandă”, a spus Adi Popa, prezent în cadrul emisiunii Liga Digisport.

Adi Popa, dezvăluiri despre implicarea lui Gigi Becali la FCSB. ”La Reghe simțeai că trebuie să demonstrezi la antrenament ca să joci”

Întrebat dacă pe vremea sa exista aceeași ”telecomandă”, Popa a replicat:

”Sincer, probabil că și pe vremea mea era telecomanda, funcționa telecomanda, dar eu, ca jucător, nu am simțit asta. Și în mandatul domnului Reghecampf, dar și la Mirel Rădoi și la Costel Gâlcă.

Mai mult ca sigur a fost, că s-a și demonstrat, dar nu se făcea lotul de cantonament, programul de pregătire, cum am prins eu ultima dată. Nu mă refer la mandatele lui Toni, Andone și cine a mai fost, pentru că nu știu cum s-au descurcat.

Dar, când am fost eu ultima oară, cu Vintilă antrenor, se făcea totul, de la programul de cantonament, lotul, primul 11, schimbările și alte n chestii. Doar la mâncare nu intervenea, pentru că au un bucătar senzațional”, a dezvăluit Popa

”Se întâmpla așa ceva? Nu cred”, a fost întrebat Popa de către moderatorul emisiunii, Viorel Grigoroiu. Iar fotbalistul a răspuns râzând: ”Doar la unele meciuri, aproape toate”.

Popa a continuat pe aceeași temă:

”Au fost foarte stranii anumite momente când eram la încălzire și luau jucători de pe bancă și-i băgau, fără să fie încălziți, pentru că așa trebuia. Sau intram pe un post de care nu auzisem în viața mea. 'Fundaș stânga? Păi, nu am jucat în viața mea fundaș stânga'. 'Trebuie'!

Dar în primele mandate nu s-a întâmplat așa ceva. Chipciu, care era unul dintre preferații patronului, se mai ciondănea cu câte unul pe la 5 contra 2, el riposta, iar Reghe nu-l mai primea la antrenament a doua zi. O dată nu l-a băgat nici în meci.

Simțeam că dacă nu ne implicam și nu dădeam randament la antrenamente, nu jucam. Probabil că patronul cerea și atunci un jucător, dar nu 20”, a mai spus Popa, la Digi Sport.

VIDEO cu Adi Popa despre implicarea lui Gigi Becali la FCSB

articolul original.

PSG a vândut mai multe tricouri cu Lionel Messi decât cu toți ceilalți fotbaliști la un loc

24 June 2022 at 21:40
image
  • Media: Fotbal Club, sâmbătă, 19:30, Digi Sport 1

  • Media: Liga Digisport, sâmbătă, 21:30, Digi Sport 1

Fotbalistul care a împlinit vineri 35 de ani le-a băgat în cont parizienilor o sumă de peste jumătate de miliard de euro, provenită în principal din noi contracte de sponsorizare și vânzarea unui număr enorm de tricouri. 

PSG a vândut mai multe tricouri cu Lionel Messi decât cu toți ceilalți fotbaliști la un loc

Conform publicației spaniole Sport, campioana Franței a vândut, pentru prima dată în istoria ei, peste un milion de replici ale tricourilor de joc din sezonul 2021/2022. 

Dintre acestea, peste 60% au fost cu numele lui Messi pe spate. Ceea ce înseamnă că PSG a vândut mai multe tricouri cu fotbalistul argentinian decât cu toți ceilalți fotbaliști la un loc. 

O statistică absolut impresionantă, în contextul în care parizienii mai au în lot două superstaruri, Kylian Mbappe (23 de ani) și Neymar (30 de ani). 

Lionel Messi, aproape de podiumul celor mai buni marcatori din istoria fotbalului

Conform Talk Sport, într-un clasament în care se iau în considerare doar golurile recunoscute de FIFA, Cristiano Ronaldo (37 de ani) se poziționează în vârf, cu 815 goluri. 

După "manita" reușită cu Estonia, Messi mai are nevoie de doar patru goluri pentru a-și face loc pe podiumul acestui top. Însă, față de Ronaldo, argentinianul mai are de recuperat 46 de goluri.

Galerie Foto

articolul original.

CFR Cluj anunță noi transferuri + Cum comentează ardelenii reușita lui David Popovici de la Budapesta

24 June 2022 at 20:38
image
  • Media: Fotbal Club, sâmbătă, 19:30, Digi Sport 1

  • Media: Liga Digisport, sâmbătă, 21:30, Digi Sport 1

Bogdan Mara (44 de ani), oficial al clubului din Gruia, anunță că CFR Cluj va mai perfecta și alte transferuri în perioada care urmează.

Bogdan Mara anunță noi transferuri la CFR Cluj

Bogdan Mara spune ca mai este nevoie la echipă de cel puțin un jucător, pentru ca Dan Petrescu să aibă șanse pentru a se lupta pentru un loc în grupele UEFA Champions League.

”Unul sau doi jucători sigur vor mai veni. Champions League este un vis frumos, un vis pe care îl avem”, a declarat Bogdan Mara, pentru AS.ro.

În primul tur preliminar al UEFA Champions League, CFR Cluj va juca contra campioanei Armeniei, Pyunik Erevan.

Partidele se vor disputa pe 5/6 iulie (în Armenia) și 12/13 iulie (la Cluj-Napoca).

Dacă va trece de Pyunik Erevan, CFR Cluj va juca împotriva învingătoarea din "dubla" Dudelange (Luxemburg) – KF Tirana (Albania).

Christopher Braun, fundaș dreapta venit liber de contract de la FC Botoșani, Karlo Brucic, fundaș stânga care a jucat ultima dată la FC Koper, în Slovenia, Karlo Muhar, mijlocaș care aparținea de Lech Poznan, dar care a petrecut ultima stagiune sub formă de împrumut la CSKA Sofia, Vito Hammershoy-Mistrati, mijlocaș central, de la Randers, fundașul Denis Kolinger (28 de ani), venit împrumut de la Vejle și atacantul Jefte Betancor (28 de ani), venit de la Farul pentru 300.000 de euro, sunt transferurile realizate de CFR Cluj în această vară.

Ardelenii, impresionați de reușita lui David Popovici de la Budapesta

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 și 100 de metri liber la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta.

Am văzut aici, ne uitam pe telefoane, vă spun că am țipat și noi. Mi se face pielea de găină. Acest David este ceva incredibil”, a spus Bogdan Mara despre reușita lui David Popovici de la Budapesta.

articolul original.

Dan Petrescu, mulțumit de transferurile făcute de CFR. Cum vede duelul cu Pyunik Erevan, din Champions League

24 June 2022 at 20:34
image
  • Media: Fotbal Club, sâmbătă, 19:30, Digi Sport 1

  • Media: Liga Digisport, sâmbătă, 21:30, Digi Sport 1

Dan Petrescu: "Sunt mulțumit de achizițiile făcute. Echipa arată bine"

Vineri, campioana Ligii 1 a învins echipa clasată pe locul doi în Serbia, Partizan Belgrad. Singura reușită i-a aparținut atacantului croat Marko Dugandzic, în minutul 35.

Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19:00, CFR Cluj va juca ultimul meci amical în cadrul cantonamentului din Austria, împotriva vicecampioanei Croației, Hajduk Split.

Dan Petrescu a anunțat că este mulțumit de transferuri făcute de CFR Cluj în această vară, iar randamentul jucătorilor în cantonament este încurajator.

“A fost un cantonament reușit, în opinia mea, până acum. Mai e un meci mâine, au fost trei meciuri grele cu adversari buni. Am fost puțin obosiți astăzi, cred, cu atât mai mult jucătorii merită felicitați. Îmi place să câștig, indiferent dacă e meci amical sau oficial. Am jucat cu locul doi din Slovenia, acum cu locul șapte din Serbia și acum cu locul doi din Serbia, zic că rezultatele au fost excelente, ținând cont că am muncit foarte mult.

Nu e cel mai important rezultatul în acest cantonament, să nu se accidenteze jucătorii. Avem deja o accidentare, pe Birligea. Până la urmă, important e să câștigăm, să nu luăm gol, am reușit în trei meciuri asta. Felicit și portarul, care e U21, nu prea a apărat la noi și în două meciuri a apărat excelent.

(n.r. – dacă se gândește să mizeze pe portarul Răzvan Sava în noul sezon) Mă gândesc la orice, primul meci din Champions League, care va fi foarte greu, după la celelalte meciuri. Când vin jucători noi mulți nu e ușor să formezi o echipă, mai ales fiind toți de valoare, va fi greu să îi ții pe bancă. O echipă va juca în Champions League, una în Supercupa, una în campionat. Nu vor juca tot timpul aceiași, de aceea fac diferite echipe, e un program infernal, sper să o ducem cât mai mult.

Nu cred că mai vine nimeni. E posibil orice în fotbal, dar eu sunt mulțumit de achizițiile făcute, cei din conducere au făcut eforturi, au reușit să îmi aducă marea majoritate. Mă știți foarte bine, dacă îmi aduce cireașa de pe tort nu mă supăr, nu voi da nume, dar trebuie să ne uităm și la listă. N-avem voie decât 13 străini. Echipa arată bine”, a declarat Dan Petrescu, după partida amicală cu Partizan Belgrad.

Dan Petrescu: "Pyunik Erevan, ca o echipă de play-off din România"

Antrenorul CFR-ului a analizat și adversara din primul tur preliminar al UEFA Champions League, campioanei Armeniei, Pyunik Erevan.

Partidele se vor disputa pe 5/6 iulie (în Armenia) și 12/13 iulie (la Cluj-Napoca).

Dacă va trece de Pyunik Erevan, CFR Cluj va juca împotriva învingătoarea din "dubla" Dudelange (Luxemburg) – KF Tirana (Albania).

Dan Petrescu a catalogat drept "un vis" posibilitatea ca echipa clujeană să ajungă în grupele celei mai importante competiții europene intercluburi.

"Am studiat adversarii noștri (n.r. – Pyunik Erevan, campioana Armeniei), ultimele cinci meciuri de campionat. Au mulți străini, cred că e un singur armean de națională, portarul, care e căpitan de echipă. În rest au brazilieni, portughezi. Va fi precum un meci cu o echipă de play-off din România, cam așa e nivelul. Deci nu putem să subestimăm un adversar valoros. Toată lumea crede că e un adversar din Armenia și va fi ușor... în niciun caz.

Am vorbit cu Natcho de la Partizan, mi-a zis că e foarte greu să ajungă în grupele Champions League. Steaua Roșie Belgrad se chinuie să ajungă și are un buget de 50 de milioane de euro, iar Partizan are un buget de 15 milioane de euro. Deci ar fi ceva incredibil să ajungem în grupele Champions League, e un vis până la urmă", a spus Dan Petrescu. 

articolul original.

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

24 June 2022 at 23:51

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Acestea fiind faptele şi datele necesare unei bune orientări în istoria problemei care ne preocupă, să rezumăm acum ideile‑forţă ale reprezentanţilor Şcolii Ardelene, în conexiune cu contextul în care ele au fost formulate. Într‑un moment când şi alte popoare din zonă (grecii, sârbii, bulgarii, slovenii, cehii etc.) se aflau în căutarea unei identităţi naţionale moderne, românii din Transilvania nu au constituit o excepţie. Că această căutare a avut un caracter politic‑militant este iarăşi un aspect normal, ţinând seama de realităţile politice ale momentului şi în special de statutul inferior din punct de vedere politic al românilor din Imperiul Habsburgilor. Latinismul pronunţat, exagerat în multe privinţe, al ardelenilor se explică, cel puţin în parte, prin mentalitatea generală a epocii. Nu era latina o limbă oficială în Imperiu, precum şi, în mare parte, limbă oficială în universităţi? Nu a fost latina limba de cultură şi de comunicare savantă a Occidentului până în epoca modernă? Nu a fost limba latină modelul pentru rafinarea limbilor literare occidentale şi deopotrivă sursă permanentă pentru înnoirea lexicală a tuturor limbilor occidentale, inclusiv a celor de origine germanică? Pornind de la aceste realităţi, latiniştilor ardeleni li s‑a putut părea cum nu se poate mai justificat să situeze moştenirea latină în centrul proiectului lor de emancipare culturală naţională şi să caute surse de legitimare în ideea romană. Orientarea lor puristă şi exclusivistă are şi ea, din perspectivă istorică, o explicaţie rezonabilă: Iluminiştii ardeleni erau greco‑catolici, deci orientaţi spre Roma; pentru ei, componenta oriental‑balcanică, cu tot ce implica ea (fanariotism, ortodoxie, despotism politic) reprezenta o imagine a înapoierii care trebuia cu orice preţ depăşită. Sugestiv este de amintit în acest context că, în împrejurări istorice şi cu o ideologie asemănătoare, un Adamanthios Korais a supus limba greacă populară unui efort de purificare, de „întoarcere la surse”, cu mult mai radical şi încununat, cu mult mai mult succes decât au reuşit ardelenii! A căuta „certificate de nobleţe” pentru propria naţiune şi a inventa mitologii naţionale legitimante era un fapt curent în Europa sfârşitului de secol al XVIII‑lea.

Politizarea dezbaterii îşi are şi ea explicaţia în mentalitatea confrontativă a epocii. În confruntarea cu ideologii expansioniste de tipul pan‑germanismului, al pan‑slavismului sau al pan‑hungarismului, militantismul românesc îşi găseşte un pivot de identificare în ideea romanităţii. Obstinaţia de a susţine teza continuităţii romane în vechea Dacie, cu toate punctele sale slabe şi cu toate exagerările sale, poate fi înţeleasă doar în contrapunere cu teza emigraţionistă (conform căreia românii au emigrat în teritoriile nord‑danubiene foarte târziu, şi anume în secolele al XIII‑lea ‑ al XIV‑lea), susţinută în epocă, cu egală obstinaţie şi cu exagerări de sens contrar, de savanţi precum Franz Joseph Sulzer şi Johann Christian Engel. Supravieţuirea latinismului pe parcursul secolului al XIX‑lea şi adoptarea sa ca ideologie naţională semi‑oficială inclusiv în Valahia şi Moldova a fost favorizată pe de o parte de politica asimilaţionistă a oficialităţii austro‑ungare în Transilvania, care stimula reacţii de apărare din partea naţionalităţilor defavorizate, şi, pe de altă parte, de extraordinara forţă mobilizatoare a proiectului unităţii politice a tuturor românilor într‑un singur stat, socotit de intelectualitatea românească şi, ulterior, de majoritatea clasei politice, ca o prioritate naţională. Ideea originii romane a fost atât de activă şi de puternică, încât etnonimul român (cu circulaţie restrânsă şi la nivel popular) şi numele de ţară România ajung să se impună înainte chiar ca statul unitar român să se constituie ca atare, ajungând să înlocuiască treptat numele curente Valahia şi Moldova. Cu desemnarea geo‑politică şi culturală actuală, termenul România a fost folosit în scris prima dată de scriitorul grec Dimitrie Daniel Philippide (1750‑1832), profesor la Academia Domnească din Bucureşti, în titlul celor două lucrări ale sale (Γεωγραφικόν τῆς Ρουμουνίας - Geographikón tis Roumounías şi στορίατῆς Ρουμουνίας - Historía tis Roumounías), ambele tipărite la Leipzig în 1816. Numele ţării complete, România, a circulat totuşi prin mediile mai instruite din societatea românească încă cu multă vreme înainte de oficializarea lui.

Între timp, ideile cărturarilor ardeleni capătă o largă difuzare peste Carpaţi, la Iaşi şi la Bucureşti, constituind un ferment al procesului de modernizare şi de occidentalizare a culturii şi, în scurtă vreme, a întregii societăţi româneşti. (Va urma)

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

articolul original.

Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO

24 June 2022 at 23:50

Cu o lupă puternică în mâna stângă şi cu creionul în dreapta, un tânăr desenator din Iaşi realizează caricaturi pline de umor, prin care transpune în desene expresii româneşti. Ochiul stâng îi este aproape orb, ochiul drept îi mai funcţionează în proporţie de 60%. Dar umorul din desenele sale ascunde privitorului acest lucru. Privitorului „cu ochelari de cal”, cel puţin, pentru că arta lui Adrian Serghie are o particularitate: personajele din desenele sale au ochii închişi. Un amănunt care ascunde o dramă cumplită...

Ştiaţi că 80% dintre amintirile umane sunt determinate de ceea ce vedem, şi 80% din procesul de învăţare al oamenilor se face cu ajutorul ochilor? Sau că ochii sunt capabili să proceseze 36.000 de informaţii diferite într-o singură oră şi, dacă ochiul uman ar fi o cameră foto, ar avea 576 de megapixeli? Adică exact ceea ce Samsung a anunţat că doreşte să realizeze până în 2025. Pierderea vederii e o dramă pentru oricine, dar pentru un desenator, cu atât mai mult. În spatele ochilor lui Adrian, puternic vascularizaţi de o boală rară, stă o gândire creativă, orientată spre vizual. “Ochii mei sunt pentru mine un fel de „călcâiul lui Ahile”. Boala rară autoimună pe care o am, o boală a vaselor de sânge, mi-a “atacat” ochii în primul rând. Cu ochiul stâng văd undeva între 5-10%, iar cu dreptul aproximativ 60%, iar încet-încet pierd această bătălie. Ochii închişi au pentru mine o însemnătate profundă”, explică ilustratorul de 37 de ani, pe blogul său: https://www.adrianserghie.ro/de-ce-desenez-ochii-inchisi/.

O afecţiune multi-sistemică

“În Boala Behcet apar inflamaţii la nivelul vaselor de sânge. Asta duce la tromboză. Este o afecţiune multi-sistemică, uneori cu afectare oftalmologică, dar se manifestă cu ulceraţii la nivelul pielii, la nivel bucal sau la nivelul ochilor. Duce la scăderea acuităţii vizuale, durere, sensibilitate la lumină. Afectarea oculară este importantă, dar toate vasele de sânge pot fi implicate. Dacă tratamentul nu este identificat la timp, poate avea repercusiuni severe”, a explicat dr. Nicoleta Anton, medic primar oftalmolog la Spitalul Sf. Spiridon şi cadru didactic la UMF Iaşi. Boala Behcet, cea care i-a afectat vederea lui Adrian, este foarte rar întâlnită în România. “Eu, în 16 ani de carieră în oftalmologie, nu am avut decât un caz, dar şi acela era un student din Pakistan. Este o boală întâlnită frecventă mai mult în ţările orientale, în Turcia, în China. Este afectată o alelă de pe o anumită genă, HLA-B51. În Turcia sunt cele mai multe cazuri, în jur de 20%, în care este prezentă această alelă şi în China, Japonia undeva la 5-10% din cazuri”, a mai spus medicul.

În ciuda durerilor şi a vederii tot mai slabe, Adrian Serghie şi-a ascuns boala, până anul trecut. “Sunt cunoscut pentru expresiile româneşti, am aproape 500 de desene. Oamenii au început să le aprecieze din timpul pandemiei, cred că au avut nevoie de un pic de umor. Eu o duceam foarte prost cu comenzile şi am început să fac liveuri pe Facebook, în care rugam oamenii să facă donaţii. Nu le-am spus de povestea mea, am ţinut mult timp ascuns. Anul trecut am început să zic. Însă au apărut imediat unii care mi-au zis că-s cerşetor”, povesteşte calm şi trist Adrian.

Nu are voie să se enerveze. Emoţiile de orice fel fac ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce, în cazul lui, înseamnă o diminuare şi mai accentuată a vederii, care poate să dureze uneori câteva minute, alteori 2-3 zile. Apoi revine la stadiul actual, ochiul stâng aproape orb, cel drept la ceva mai mult de jumătate din capacitatea normală. “Cu ochiul stâng văd ca o ceaţă, dar nu recunosc obiecte, nu recunosc pe nimeni. Ţin lupa, ţin caietul ca să nu alunece, ţin creionul, iar când fac live-uri pe Facebook trebuie să fiu atent să nu dau cu capul în cameră. Mai răspund şi la mesaje şi să am grijă ca pisicile să nu se urce pe desene. Mă întreb în fiecare zi, dacă mă doare ceva, dacă văd ceva nou la mine, mă întreb «ăsta e simptom?» Uneori este, alteori nu. Umorul mi-a rămas numai în desen”, mărturiseşte Adrian.

Cofondatorul People of Design: „Am colaborat cu bucurie cu el”

Criza uleiului e surprinsă în desenele sale, iar expresiile româneşti “văzute” prin ochii lui îţi aduc pe faţă zâmbetul. Multe dintre desene sunt cu peşti “probabil pentru că atunci când eram mic am avut un fel de obsesie pentru peşti, aveam acasă vreo 20-30 de acvarii”, încearcă o explicaţie Adrian. Pe pagina sa de Facebook lansează şi desene în care combină mai multe animale într-unul singur şi îi invită pe urmăritorii săi să le găsească un nume. Are câteva cărţi de colorat (cu pisici) şi a făcut chiar şi un desen pentru un tatuaj pe care un client din Germania a reuşit să şi-l transpună fidel pe piele.

Un alt Adrian, tot un creativ, bine-cunoscut în Iaşi, a fost printre primii care au aflat de boala tânărului desenator. Adrian Mironescu, designer de brand Wiron şi cofondator People of Design, povesteşte: „L-am întâlnit pe Adrian acum 9 ani la StreetDelivery şi m-au impresionat tare mult ilustraţiile sale ingenioase şi migala cu care le realiza. Am colaborat cu bucurie pentru proiecte pentru ApaVital, CivicHeroes sau EduChance dar şi pentru daruri minunate. Tare m-aş bucura să ştie cât mai multă lume de arta lui şi să îi sprijine misiunea care îl face fericit şi îi oferă putere”.  Îşi doreşte să fie apreciat ca artist, să nu fie privit doar ca un om bolnav. Îşi doreşte ca arta sa să se vândă, ca oamenii să nu investească doar în like-uri pe reţelele de socializare. „Mă ajută foarte mult să văd că oamenii cred îndeajuns în mine încât să mă susţină că artist. Mă ajută să cresc. Intru foarte repede în depresie când văd că oamenii ignoră desenele. Aş vrea ca oamenii să vadă greutăţile astea. O dată la o săptămână-două, primesc mesaje de la oameni pe care nu-îi cunosc şi îmi arată . Eu şi aşa nu câştig nimic. Am 500 de desene, cum să le protejez?”, întreabă Adrian în timp ce arată câteva dintre desenele sale: “În desenul ăsta sunt eu şi câţiva oameni cu bancnote lipite de ochii – ei sunt orbiţi de bani, eu sunt orbit de boală”.

Nu l-au recunoscut nici pisicile

Şi-a cunoscut soţia într-un moment în care fusese internat în spital şi credea că a scăpat. Nu avea foarte multe informaţii despre boala sa. Nu ştia la ce să se aştepte. “Am fost internat în spital, foarte foarte grav, apoi mi-am revenit, am crezut că sunt bine, am scăpat. Atunci am cunoscut-o pe soţia mea şi la puţin timp după aceea m-am îmbolnăvit foarte foarte rău. A fost ciudat, pentru că abia o cunoscusem, am fost internat în spital, ea nu ştia ce să creadă, ce să simtă. Când mi-au dat drumul din spital ea m-a îngrijit, eu nu eram în stare de nimic, eram o legumă. Nici nu ne cunoşteam atât de bine, cumva a riscat”. S-a întors acasă cu un pansament uriaş la ochi, iar pisicile nu l-au recunoscut.

E conştient că nu există decât tratament de încetinire a bolii: “Mereu mă gândesc ce o să se întâmple mai departe. Îmi doresc doar să desenez cât mai mult şi să aduc cât mai multă bucurie oamenilor până se va întâmpla inevitabilul. De la începutul anului am un fel de lichid în ambii ochi şi specialiştii nu ştiu ce e, m-au tot chemat continuu în ultimele luni. Ar trebui să fac o injecţie, am mai făcut pe vremuri, dar nu prea o vreau. E foarte dureroasă şi nici ei nu vor să facă, pentru că poate să afecteze mai tare vederea. Şi am zis «ştiţi, cu ochii ăştia fac cam tot»„.

Adrian îşi pune serios problema ce ar putea face în lipsa văzului. „Mi-ar plăcea să dau voci pentru filme de animaţie. M-ar tenta asta. Mi-ar plăcea foarte mult bucătăria, dar nu mă avantajează, pentru că nu văd. Sau să fiu speaker motivaţional, să le vorbesc oamenilor despre cum am dus eu lupta asta. Tot ce mi-am propus am făcut”, spune ca un adevărat speaker motivaţional Adrian, care are puterea să găsească şi un avantaj: “O să fie mai uşor, pentru că eu am o frică de public. Dacă nu-i mai văd, o să fie mai uşor”.

Deocamdată, sub lupa dotată cu lumini led, desenează. Unele desene le-ar putea face şi cu ochii închişi, spune artistul, ale cărui desene îşi aşteaptă cumpărători, pe site-ul https://www.adrianserghie.ro/for-sale/. Cu banii obţinuţu speră să ţină boala sub control cât mai mult timp. Poate oricine să îl ajute, în acest mod.

articolul original.

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

24 June 2022 at 23:50
image

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Alegerile cică se ţin după ce gruparea To Mack - Grămadă, via Bucureşti-Iaşi, a câştigat procesul pentru controlul partidului în faţa grupării Diaconescu. În aceste condiţii, cică Grămadă şi cu locotenentul lui şef la poştalionul ieşean au pus la cale un soi de metodă Autobuzul ca nu cumva acest locotenent să rateze funcţia de şef de filială, Grămadă urmând a fi doar vice la Bucale (că şi-aşa nu prea stă pe la Iaşi decât când se duce pe baltă). Iar pentru asta, auzim că ursarul şef de la poştalion i-ar fi făcut membri de partid şi delegaţi de-a hurda pe mai toţi angajaţii din subordine care nu s-au ţinut prea tare pe poziţie, aşa încât astăzi îi va îmbarca pe toţi de la ţară de unde e fiecare, îi va aduce la Iaşi la votare, ca să fie sigur că-i iese pasienţa.

Mai ales că, se aude, la meci vor veni şi cei din aripa adversă. „Este de notorietate în rândul poştaşilor că şeful le-a spus la toţi să vină la şedinţă şi să-l voteze”, ne spune o sursă din interior. Ceea ce merită de urmărit, evident. Mai ales că, spun unii, s-ar putea să păţească ca-n bancul acela: să alerge singur şi să iasă pe locul doi...

Iacătă-l pe omul bun la toate treburile murdare!

Aceleaşi surse ne mai spun că omul bun la toate al ursarului şef de la poştalionul ieşean, cel pus să facă toate treburile murdare, zice-se că inclusiv asta de mâine cu împinsul spre votare, este un individ Bazil cel rob.

Personagiul a fost adus acum exact doi ani aicea, uns pompier şef, iar după numai patru luni de slujbă ursarul şef i-a aprobat suplimentarea salariului iniţial cu 10 clase de salarizare, ca în februarie 2021 să-i mai bage în plus 7 clase de salarizare, lucru nemaiîntâlnit. Şi cam aşa zice-se că s-a întâmplat cu toţi cei aduşi de ursar acolo începând cu 2020. Asta în timp ce la nivelul sucursalei ieşene s-au adunat debite nerecuperate de aproape un milion de iepuroi, de la terţi: ţepe, rostogoliri, neachitări simple etc.

Are asta vreo legătură cu faptul că debitele instituţiei cresc, iar averea ursarului, tot la fel, dacă nu chiar şi mai şi? Întrebăm, nu dăm cu parul. În cel mai rău caz lipim un timbru şi gata.

PS: Gurile rele mai spun că aceste alegeri pemepiste de la Iaşi sunt urmărite cu mare atenţie şi de premarele Mihăiţă, şeful fostului dipotat Grămadă. Vă gândiţi şi voi oare tot la ce ne gândim şi noi că vă gândiţi voi?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Ce urmează după David?

24 June 2022 at 23:50
image

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

Până anul trecut, cam pe vremea asta, un număr infim de români au auzit de David Popovici. A auzit Camelia Potec, fosta campioană olimpică la 200 metri liber la Atena 2004, şi a fost de ajuns. Avea David 14 ani când fosta mare campioană i-a atras atenţia tânărului antrenor Adrian Rădulescu ce perlă are în curtea sa. De parcă tehnicianul nu ştia! Adrian Rădulescu a pus un pariu nebun: e ca şi cum un antrenor de atletism ar arunca un băiat fără tuleie în luptă cu crema americanilor şi jamaicanilor pe 100 m, plus Lamont Jacobs pe deasupra. Numai că lui Rădulescu i-a ieşit. Chiar dacă superstarul Caeleb Dressel s-a retras. Chiar dacă ruşii au avut semaforul pe roşu. Deocamdată, cu Dresell sau fără el, cu ruşi sau fără ruşi, David Popovici este dublu campion mondial, chiar în probele regine ale înotului, ceea ce nu s-a întâmplat de prin anii '70, de la marele Jim Montgomery încoace.

Ca de obicei, controversele nu lipsesc. De la efuziuni legate de „mândria de a fi român” şi „viitorul de aur” al nataţiei româneşti, până la atitudini critice gen Cristian Tudor Popescu. Vitriolantul gazetar spune că n-avem motive de mândrie conchizând că România n-are niciun merit în ascensiunea lui David pe firmament, la fel cum n-are niciun merit în ascensiunea trecută a Simonei Halep. Discuţiile sunt complicate, oricine se simte mândru, indiferent de raţiunea şi voinţa sa, că este compatriot cu David, Adrian sau Camelia, dar mândria asta spontană se transformă în jenă când numărăm piscinele olimpice din ţară, promise din patru în patru ani de guvernanţi şi edili. Noi, ieşenii lui Gigi Nichita şi Mihai Chirica, ştim prea bine cam care e vorba.

Aşadar, ce semnal poate trage performanţa ieşită din comun a lui David Popovici? A spune că este un imbold nesperat pentru înotul sau sportul românesc în atari vremuri de „restrişte şi jele” este încă prematur. Pentru că semnalul pe care îl poate trage un copil minune apărut într-un domeniu este emulaţia. Dorinţa semenilor de a deveni un nou David, călăuzit de o nouă stea, apariţia unei inflaţii de tinere talente care să creeze concurenţe benefice. Din istoria sportului românesc n-au lipsit astfel de emulaţii, dar nu întotdeauna au fost gestionate pozitiv. În anii '50 în toate întreprinderile socialiste se desfăşurau concursuri de amatori la tenis de masă, ca urmare a emulaţiei stârnite de singura supercampioană apărută în România, Angelica Rozeanu. Aşa au apărut Maria Alexandru, Carmen Crişan, Olga Nemeş şi atâtea campioane. Astfel de emulaţie a creat şi Ilie Năstase, terenurile de tenis apărând ca ciupercile după ploaie, într-un sport prea puţin cunoscut până atunci românilor. Tenisul era un sport prea costisitor pentru o ţară împovărată de datorii şi talentele au apărut greu şi nu de calibrul exemplului.

Ce înseamnă, totuşi, succesul lui David Popovici? Dacă am parafraza ideea subliminală a numeroşilor conducători sportivi puşi la apelul bocancilor, care inundă federaţiile de pe Dâmboviţa, am exclama: „Ne-am scos!”. Cu medaliile lui David, care au venit şi vor veni, putem trăi, nineacă, ani întregi, lăfăindu-ne în fotolii. Nu e cazul nataţiei, fiindcă David Popovici este un început de drum, un drum care ne aminteşte de Sydney 2000, Olimpiada Dianei Mocanu sau Atena 2004, cea a Cameliei Potec. Când aveam craulişti, fluturişti, brasişti, spatişti de ambe sexe, nelipsiţi fiind de ştafete la toate probele. Chiar şi acum o ştafetă combinată este pe jumătate realizată, cu Popovici şi Glinţă. Mai trebuie un fluturist şi un brasist, ce mare lucru?

Ne gândim cu un optimism puţin justificabil că viitoarele Campionatele Europene de juniori care vor avea loc în iulie, la Otopeni, ne vor scoate la iveală o faţă necunoscută încă a nataţiei din România. Un succes organizatoric obţinut cu meritul Cameliei Potec, ne poate arăta dacă ţara noastră poate spera la ceva mai mult decât un star care poate fi nemuritor, rece şi singur pe cerul sportului românesc.

Deocamdată, rămânem cu David Popovici care încă nu poate fi sigur de medaliile olimpice de la Paris pe care mulţi deja i le atribuie (să ne gândim că americanii nu stau cu mâinile în sân până atunci şi nici alţii). Pe de altă parte trăim cu speranţa că guvernanţii noştri pot realiza mai multe pentru sportul românesc decât declaraţiie pe „social media” sau afişarea la TV. Dacă lecţia primită pe Arena Naţională de coana primăreasă bucureşteană de la Simona Halep n-a fost suficientă pentru clasa politică românească, sinceritatea de gentleman în devenire a lui David Popovici va fi exact ce trebuie. Noi ne bucurăm de uluitoarea performanţă de la Budapesta şi aşteptăm urmările!

articolul original.

Cât de eficiente sunt pieţele?

24 June 2022 at 23:50
image

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Imposibilitatea de a da un răspuns definitiv vine şi din asumarea rigidă şi obsesivă a poziţiei ideologice a unui observator. Dacă exegetul este liberal, eficienţa pieţelor este un fapt apriori demonstrabil. Însă, dacă altul se aşază în fotoliul moale şi comod al unei ideologii anti-liberale, atunci răspunsul afirmativ este contestat agresiv şi cu argumente dintre cele mai pestriţe.

Profesorul Eugene Fama (n. 1939) de la Universitatea din Chicago, câştigător al Premiului Nobel pentru Economie în 2013, este promotorul ipotezei pieţelor eficiente (Efficient Markets Hypothesis) undeva prin anii ’60-’70 ai secolului trecut. Potrivit acestei teorii, preţurile stabilite/fixate pe o piaţă (în mod natural, spontan, fără intervenţia agresivă a statului sau a altor decidenţi subiectivi) reflectă în mod optim toate informaţiile disponibile în mediul înconjurător. Teoria este considerată valabilă de câteva decenii bune, mulţi economişti şi finanţişti utilizând-o pe scară largă. În linii mari, există 0% şanse ca cineva să îşi mărească masiv randamentul (câştigul) în comparaţie cu restul pieţei. Dacă cineva tranzacţionează acţiuni pe bursă, preţul fixat este întotdeauna cel corect, astfel că nu va reuşi niciodată să depăşească performanţa aceasta indiferent ce plan ar avea la îndemână. În plus, randamentele din trecut nu pot oferi suport pentru a prezice preţurile în viitor, ceea ce demonstrează compatibilitatea teoriei cu ipoteza mersului aleator (random walk hypothesis).

Această teorie a fost influentă peste 4 decenii, până la momentul 2007, când s-a declanşat marea criză mondială. Ea a constituit baza pentru înţelegerea modului de funcţionare a pieţelor financiare. Raţionalitatea indivizilor care acţionau în cadrul acestora reprezintă o premisă esenţială a modelului lui Fama. Criza din 2007 a demonstrat limitele acestei teorii, anume că investitorii şi pieţele nu se comportă naturaliter raţional şi că nu se poate susţine ipoteza că riscurile se dispersează într-un mod stabil şi eficient. Miopia umană, stimulentele nepotrivite, capacitatea de adaptare şi inovare în faţa unui set prestabilit de norme şi reguli, precum şi raţionalitatea imperfectă şi conflictul dintre interesele participanţilor generează, în condiţii date, o instabilitate a pieţelor. Eşafodajul teoretic şi structural trebuia regândit.

Richard Thaler (n. 1945), profesor la Universitatea din Chicago, câştigător al Nobelului pentru Economie în 2017, adept al teoriei economiei comportamentale (behavioral economics), consideră că răspunsul la întrebarea din titlu este imposibil de demonstrat empiric. E simplu de formulat de o manieră convingătoare (ca ideaţie), însă devine cu adevărat complicat atunci când trebuie probat cu argumente concrete. Cu toate acestea, o teorie construită în termenii lui Fama ar putea fi validă dacă şi numai dacă poate răspunde la două întrebări-cheie: poate fi „învinsă” o piaţă?, respectiv preţurile pe care le stabileşte aceasta sunt corecte? Fama afirmă că modelul propus de el este unul imperfect, categoric, fiind doar o aproximare a realităţii, însă rezultatele obţinute sunt totuşi pozitive în multe cazuri concrete. Astfel, el consideră că investitorii ar trebui să se comporte în viaţa de zi cu zi ca şi cum pieţele ar fi eficiente.

Robert Shiller (n. 1946), profesor la Universitatea Yale (SUA), a arătat că teoria lui Fama este doar pe jumătate validă. Explicaţia cea mai plauzibilă pe care o prezintă reputatul profesor american este legată de faptul că piaţa bursieră, un etalon al pieţei libere, este determinată eminamente de factori psihologici. Într-un interviu acordat în anul 2013, atunci când a primit Premiul Nobel pentru Economie, Shiller îşi reafirmă pesimismul faţă de raţionalitatea comportamentului uman, evidenţiind faptul că pieţele o pot lua razna sau înnebuni. „Aşa cum erorile de judecată umană îi pot contamina chiar şi pe cei mai inteligenţi oameni, datorită încrederii excesive, lipsei de atenţie la detalii şi încrederii excesive în judecăţile altora, provenind din neînţelegerea faptului că ceilalţi nu fac judecăţi independente, ci îi urmează ei înşişi pe alţii - orbul care conduce orbul.”

Matematicianul Benoit Mandelbrot (1924-2010) este un alt critic acerb al teoriei lui Fama. El subliniază că originile teoriei pieţelor eficiente se găsesc în lucrarea unui matematician francez, Louis Bachelier. Undeva în jurul anului 1900, acesta şi-a prezentat rezultatele cercetării la Sorbona, teza acestuia numindu-se Teoria speculaţiei. Două ipoteze au devenit fundamentul ipotezei pieţelor eficiente: modificările preţurilor sunt independente din punct de vedere statistic; aceste variaţii de preţuri urmează o distribuţie normală (sub formă de clopot). În cartea sa publicată în 2004 alături de Richard L. Hudson, The (Mis)behavior of Markets (Comportamentul nepotrivit al pieţelor), autorul demonstrează, folosind date ale pieţei financiare, că nu se poate vorbi despre distribuţii normale, ci de „legi ale puterii” care guvernează pieţele financiare. Modul de funcţionare a pieţelor se sprijină pe modelul multifractal, enunţând 5 principii lămuritoare: a) pieţele sunt riscante; b) problemele sau turbulenţele care apar pe pieţe tind să se grupeze; c) pieţele au personalitate; d) pieţele induc în eroare şi e) timpul care guvernează pieţele este relativ.

Limitele înţelegerii umane şi neputinţa acceptării acestui fapt inexorabil, orgoliul cantonării în propriul adevăr furnizat de ştiinţă, precum şi aderarea cu trup şi suflet la o ideologie sectară produc monştri ai raţiunii care destructurează câmpul inefabil al Adevărului.

Inima sus!

Aurelian-Petruş Plopeanu este cercetător CS II dr. habil.  şi director al Departamentului de ştiinţe Socio-Umane, Institutul de Cercetări Interdisciplinare din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi cadru didactic asociat al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor

articolul original.

Încă 170 de blocuri și 7 instituții din București rămân fără apă caldă până la 1 iulie. Care sunt zonele afectate

24 June 2022 at 19:51
image

Potrivit unui comunicat al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A., începând din 28 iunie, vor avea loc lucrări de reparații şi de înlocuire a unor vane de sectorizare la Magistrala 2 Militari din Sectorul 6.

Compania a anunțat că lucrările, esenţiale pentru funcţionarea sistemului de termoficare în sezonul viitor de încălzire, vor fi efectuate în zona intersecţiilor Bulevardului Iuliu Maniu cu strada Politehnicii şi Bulevardelor Iuliu Maniu cu Doina Cornea.

Reparaţiile impun oprirea furnizării apei calde de consum pentru un număr de aproximativ 170 de blocuri şi şapte instituţii, până în data de 01 iulie 2022, ora 24.00.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru soluţionarea problemelor apărute în teren. Este important de subliniat faptul că echipele CMTEB vor lucra simultan în mai multe puncte din reţea.

Clienţii au la dispoziţie informaţii prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau la numărul de telefon gratuit – 0800.820.002, precum şi prin aplicaţia Termoalert.

articolul original.

„Londra va fi bombardată prima în cel de-al Treilea Război Mondial”. Cine a spus-o

24 June 2022 at 23:32
image

Un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a avertizat că Londra va fi primul oraș care va fi bombardat în cazul unui nou război mondial, relatează Sky News.

Vorbind la televiziunea rusă Canal 1, Andrei Guruliov, un politician din Duma de Stat (Parlamentul rus), a declarat că Londra, capitala Marii Britanii, va fi lovită prima în cazul în care blocada asupra enclavei rusești Kaliningrad va duce la conflict armat.

„Vom distruge întregul grup de sateliți spațiali ai inamicului în timpul primei operațiuni aeriene”, a spus el, referindu-se la sistemul de sateliți ai NATO.

„Nimănui nu-i va păsa dacă sunt americani sau britanici, îi vom vedea pe toți ca fiind din NATO”, a continuat Guruliov.

„În al doilea rând, vom slăbi întregul sistem de apărare antirachetă, peste tot și 100%”, a mai susținut acesta.

„În al treilea rând, cu siguranță nu vom începe de la Varșovia, Paris sau Berlin. Prima care va fi lovită va fi Londra”, a ținut să precizeze parlamentarul rus.

„Este foarte clar că amenințarea pentru lume vine din partea anglo-saxonilor”, a subliniat Guruliov.

La fel ca și alți adepți ai liniei dure de la Moscova, el crede că Occidentul – în special Europa continentală – nu are „stomac” pentru un război adevărat, notează The Mirror.

„Ca parte a operațiunii de distrugere a siturilor de importanță critică, Europa de Vest va fi deconectată de la sursele de energie și imobilizată”, a continuat acesta.

„Toate siturile de alimentare cu energie electrică vor fi distruse. Iar în a treia etapă, voi vedea ce vor spune SUA Europei Occidentale cu privire la continuarea luptei lor în frig, fără hrană și electricitate”, a mai afirmat Guruliov.

„Mă întreb cum vor reuși (SUA) să rămână deoparte. Acesta este planul de principiu și în mod deliberat am omis anumite momente pentru că nu trebuie să fie discutate la televizor”, a precizat parlamentarul.

Guruliov, care este și general în rezervă, a respins planurile susținute de alți experți ruși de a crea un coridor prin Lituania, pentru a aproviziona enclava Kaliningrad de la Marea Baltică, care se află între statele NATO Polonia și Lituania. Așa-numitul „coridor Suvalkovsky” se întinde din Belarus până în Lituania.

Generalul în vârstă de 54 de ani consideră că o astfel de strategie este o capcană occidentală, deoarece armata lui Putin ar fi flancată pe două laturi de trupe NATO.

„Este dorința partenerilor noștri occidentali ca noi să eliberăm coridorul Suvalkovsky [din Belarus prin Lituania pentru a aproviziona Kaliningradul]”, a spus el.

„Dacă vă uitați pe hartă, ar fi o mare greșeală din partea noastră să creăm coridorul, doar pentru a ne trezi cu trupe NATO în dreapta și în stânga…”, a mai susținut Guruliov.

Strategia acestuia este de a readuce capitala lituaniană la vechea sa identitate – Vilno, iar capitala estoniană Tallinn – la identitatea sa țaristă, Reval.

„Transformăm Vilnius înapoi în Vilno, cu calm…. ne reamintim ce este Reval [numele țarist al Tallinnului, n.r.] și eliberăm flancul drept baltic, astfel încât să nu ne facem griji că putem fi loviți din spate”, a explicat el la televiziunea de stat.

„Din punct de vedere militar, este imposibil să obținem un coridor liber [prin Lituania]. Dar dacă Occidentul decide să blocheze regiunea Kaliningrad, se va lua decizia de a efectua o operațiune strategică pentru a o debloca. Dar, în calitate de militar, înțeleg clar că nimeni nu se va obosi doar să creeze un coridor. Dacă vom începe să lucrăm, vom lucra cum trebuie. Totul va fi curățat, pentru că de ce să lași dușmani în spatele tău?”, a argumentat parlamentarul rus.

Guruliov a fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Rusiei. El a servit în cadrul forțelor ruse în Siria.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Urs agresiv împușcat la Comarnic, mesaje Ro-Alert la Breaza și la Bușteni, în urma apariției mai multor urși pe străzi

24 June 2022 at 23:26
image

Un urs care manifesta un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri, 24 iunie, în oraşul prahovean Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor, relatează Agerpres. De asemenea, în alte două localități din județ, Breaza și Bușteni, au fost emise mesaje Ro-Alert, în urma apariţiei unor urşi pe străzi.

În jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care, ulterior, a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Persoana care a făcut sesizarea le-a relatat autorităţilor că animalul sălbatic era agitat şi agresiv. Echipă de intervenţie constituită, formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, a luat decizia ca exemplarul de urs să fie împușcat. 

Pe de altă parte, potrivit publicației Observatorul Prahovean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, un urs a fost văzut pe o stradă din Salcâmilor din Breaza, în jurul orei 21.30, iar la Buşteni, prezenţa unui urs a fost semnalată lângă un supermarket.

În ambele cazuri au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipaje de jandarmi au fost direcţionate în zonă, precizează sursa citată.

De asemenea, la Buşteni va merge către locul evenimentului şi o ambulanţă SMURD.

Foto cu caracter ilustrativ: Observatorul Prahovean

articolul original.
❌