ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 September 2022Ultimele Stiri

Pe cine mizează PNL pentru alegerile prezidențiale din 2024: Nu trebuie să ne ascundem

27 September 2022 at 06:57

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a precizat că actualul prim-ministru, Nicolae Ciucă, este omul pe care se bazează liberalii pentru alegerile prezidențiale din 2024.

„Nu trebuie să ne ascundem, în momentul de faţă Nicolae Ciucă este omul pe care ne bazăm, este principala opţiune a PNL şi cea mai la îndemână şi mai naturală, preşedintele partidului, prim-ministrul, este un om pe care îl apreciem. (..) Nicolae Ciucă este un om foarte riguros, pe termen lung activitatea acestui lider va fi foarte apreciată”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Stroe a mai precizat că Nicolae Ciucă a reușit să conducă un guvern care a tranversat cele mai mari crize, suprapuse cu un război în vecinătate.

„S-a mizat foarte mult pe cariera acestui om, pe seriozitatea, pe profilul public, reputaţia pe care o avea de general NATO şi evident că la vremea respetivă a fost învestit cu încrederea partidului. Guvernarea erodează, nu trebuie să fii sociolog de meserie să îţi dai seama că guvernarea erodează. Acest om conduce un guvern care a traversat cele mai neînchipuite crize, suprapuse, e un război în vecinătate, inflaţia a atins cote care nu au mai fost atinse din anii 90”, a mai spus Ionuț Stroe. Purtătorul de cuvânt este de părere că Ciucă va duce PNL la peste 30%.

„(…) Vă spun sincer, din punctul meu de vedere va conduce PNL mult timp de acum înainte. personal, şi după rotativa guvernamentală. (..) Din punctul meu de vedere, Nicolae Ciucă este un lider pe termen lung”, a conchis Ionuț Stroe, potrivit evz.ro.

Conform aondajelor de opinie, de foarte multe luni PNL se plasează în jurul a 20% – 22% din preferințele electoratului, pe locul al doilea după PSD, cotat la 35 – 37%.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, acuzat că a plagiat un curs universitar

articolul original.

Corneliu Ștefan, președinte CJ Dâmbovița: De 2 ani, construim împreună!

27 September 2022 at 06:22
image

Au trecut doi ani de când, la conducerea județului Dâmbovița, se află echipa PSD condusă de președintele Corneliu Ștefan. Un nou avânt, o resetare a social-democrației în județ, un nou mod de comunicare, de relaționare, de abordare a problemelor comunității. Un stil de lucru revigorant, care a contat atât pentru organizația PSD cât și pentru administrația publică locală și județeană.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, în ochii cetățenilor dâmbovițeni, au fost apreciate atât coeziunea echipei Corneliu Ștefan, proiectele puse pe tapet, cât și jocul politic electoral, care a fost unul curat, bazat pe inițiative, pe deschidere, comunicare și convingere.

„Pe 27 septembrie 2020, proiectele politice și administrative ale PSD erau confirmate de votul majorității dâmbovițenilor. Fiecare primar, consilier local sau județean, precum și conducerea Consiliului Județean Dâmbovița își onorează promisiunile făcute!

Toate propunerile noastre se regăsesc în proiecte de peste 1 miliard de euro: sunt lucrări demarate, avem contracte de anvergură semnate, dar și protocoale încheiate cu ministere cheie în dezvoltarea județului nostru”, a precizat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la doi ani de la scrutinul electoral din septembrie 2020.

A mai spus liderul PSD Dâmbovița că toate realizările de până acum au fost posibile datorită unui element foarte important: munca în echipă, fără de care, în politică, în administrație, în implementarea unor proiecte de inters comunitar, nu se poate realiza nimic.

„Prioritățile mandatului nostru au fost stabilite de locuitorii acestui județ și de nevoile fiecărei comunități în parte, chiar dacă acestea au avut un fundament politic, scopul fiind acela de elimina decalajele dintre mediul rural și urban și pentru a îmbunătăți viața fiecărui dâmbovițean. Dâmbovița urmează parcursul unui județ care va deveni un motor și un pol de dezvoltare al regiunii noastre”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Liderul PSD Dâmbovița și președinte al Consiliului Județean Dâmbovița a mulțumit dâmbovițenilor pentru încredere și a promis că pe 29 octombrie va prezenta, în detaliu, tot ceea ce a realizat în județ împreună cu echipa pe care o coordonează la CJD.

articolul original.

Rusia vrea să folosească rubla digitală pentru a distruge ”controlul Americii asupra sistemului financiar mondial”

Rusia vrea să folosească rubla digitală pentru a distruge ”controlul Americii asupra sistemului financiar mondial”

După lansarea rublei digitale la începutul anului viitor, Rusia intenţionează să folosească moneda în tranzacţiile cu China, pentru a reduce hegemonia financiară globală a SUA, a declarat un parlamentar rus.

Rusia, ca multe ţări, a dezvoltat în ultimii ani o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a preveni sporirea influenţei criptomonedelor.

Deja Banca Centrală efectuează teste cu rubla digitală, într-un moment în care sancţiunile contra Moscovei, din cauza invadării Ucrainei, au redus semnificativ accesul Rusiei la o mare parte din infrastructura financiară globală.

În acest context, Rusia caută mijloace alternative de a efectua tranzacţii, a declarat Anatoly Aksakov, şeful Comitetului financiar din Camera Inferioară a Parlamentului rus.

"Subiectul activelor financiare digitale, a rublei digitale şi a criptomonedelor se intensifică în prezent în societate, deoarece statele occidentale impun sancţiuni şi creează probleme în domeniul transferurilor bancare, inclusiv în tranzacţiile internaţionale", a afirmat Aksakov.

Acesta a adăugat că direcţia digitală este cheia, deoarece fluxurile financiare pot ocoli sistemele controlate de ţările neprietenoase.

Următorul pas pentru rubla digitală va fi lansarea ei în tranzacţiile cu China, care deja testează yuanul digital.

"Dacă lansăm rubla digitală, atunci alte ţări vor începe să folosească în mod activ moneda digitală, iar controlul Americii asupra sistemului financiar mondial se va încheia efectiv", a declarat parlamentarul rus.

Unii experţi ai băncii centrale sugerează că noile tehnologii vor permite ţărilor să facă tranzacţii direct una cu alta, făcându-le mai puţin dependente de canalele de plată occidentale, cum ar fi sistemul global de plăţi SWIFT, în condiţiile în care multe bănci ruseşti au pierdut accesul la acest sistem din cauza sancţiunilor.

articolul original.

Ce spune un economist despre salariul minim unic în UE

27 September 2022 at 06:19
By: (C.T.)

Profesorul de economie Cristian Păun vede minusuri în chestiunea salariului minim european.

„Aud pe mulți de pe aici cum că salariul minim unic în UE este o idee deșteaptă. Că acest salariu minim a dat prosperitate UE. Că, în absența lui, s-ar muri de sărăcie și de foame.
În realitate, salariul minim a dus la relocarea producției în China. Cu fiecare euro adăugat, China își freca mâinile de bucurie. Dependența față de ea crește zi de zi. În plus, salariul minim a alimentat din plin migrația. Atât în interiorul grupării, dinspre Est spre Vest, cât și din afară spre UE.
Salariul minim nu aduce dezvoltare. Nu de acolo obții prosperitate. Dimpotrivă, dacă nu înțelegi corect consecințele sale în plan economic, faci mai mult rău decât bine.
Nu întâmplător, România are un deficit comercial în creștere. Populat cu bunuri și servicii pe care le-am putea face aici. Dar care se fac în altă parte și din motive legate de salariul minim crescut anapoda. Nu întâmplător, am început să aducem forță de muncă din afară, în special din zone subdezvoltate din Asia. Miopia asta o să ne coste mult, mai ales pe termen lung”, a scris Păun pe pagina sa de Facebook.
articolul original.

Leonardo Badea (BNR): Moneda digitală emisă de băncile centrale – între provocări și scenarii

27 September 2022 at 06:06
By: zdv

Trăim vremuri incerte, cu cel puțin trei crize suprapuse, criza climatică, criza COVID-19, conflictul din Ucraina, iar implicațiile acestor crize sunt profunde, atât la nivel economic, cât și la nivel social. O rezultantă interesantă și deopotrivă provocatoare a acestor crize ale ultimilor ani este aceea că am asistat la o accelerare a evoluției noilor tehnologii, iar transformarea digitală a pătruns și a marcat dezvoltarea a diverse domenii, de la sectorul medical la sectorul verde. 

Transformarea digitală reprezintă nu doar o cerință a vremurilor actuale, ci și o evoluție firească în dezvoltarea societății cunoașterii și, evident, în aceste condiții, impactul transformării digitale se manifestă și asupra sistemului de plăți.

Pandemia ne-a oferit câteva lecții. Pe de o parte a fost vorba de dinamismul firesc și de acceptarea largă a noilor tehnologii, pe de altă parte, trebuie să admitem, a fost vorba și de restricțiile asociate precum și de îngrijorarea (mai ales în primele faze ale pandemiei) privind transmiterea virusului prin intermediul banilor. Restricțiile impuse și teama resimțită mai mult sau mai puțin acut au determinat o creștere a utilizării plăților digitale, în defavoarea plăților în numerar. Unele bănci centrale au introdus chiar proceduri de carantinare sau sterilizare a banilor tocmai pentru a asigura populația că banii sunt siguri de utilizat. Alte bănci centrale au încurajat și au îndemnat populația să recurgă la plăți digitale și să renunțe pe cât posibil la plățile în numerar. Sigur că în această situație trebuie să avem în vedere și faptul că de multe ori plățile digitale nu reduc la zero riscul de contaminare, ci presupun totuși ca în unele cazuri, plătitorul să intre în contact cu terminalul oferit de vânzător pentru a valida plata. De asemenea, nu putem face abstracție de consumatorii care nu dețin un cont bancar și deci nu pot efectua decât plăți în numerar, promovarea plăților digitale în detrimentul celor care implică numerar ridicând astfel o problemă de incluziune. Dincolo de diferitele abordări și puncte de vedere, concluzia pe care o putem enunța astăzi, după doi ani de pandemie, este aceea că pandemia a avut un rol activ în accelerarea tranziției către plăți digitale pe scară largă.

Este foarte adevărat că discuția trebuie nuanțată, că transformarea digitală nu implică o renunțare efectivă și imediată la bani în forma lor clasică și că este posibil să asistăm chiar la o rezistență la schimbare, la o opoziție la adoptarea generalizată a plăților digitale din partea unor categorii de populație. Ceea ce este însă de remarcat este faptul că se discută tot mai mult în acest context despre monedele digitale emise de băncile centrale (central bank digital currency – CBDC). Astfel, discutăm despre o monedă digitală, care fără a avea o existență fizică, palpabilă este emisă de o bancă centrală, este garantată și susținută de încrederea băncii centrale respective. Este în fapt alter ego-ul digital al unei monede fiat și comportă proprietățile și avantajele monedei fiduciare, alăturând în același timp privilegiile care însoțesc formatul digital, cum sunt scăderea costurilor tranzacțiilor, creșterea vitezei de realizare a acestora, dar și mult-căutatul atu al eficienței transferurilor internaționale. Proiectate cu prudență, monedele digitale emise de băncile centrale pot oferi mai multă siguranță sistemelor de plăți și costuri mai mici de funcționare. Moneda electronică nu este nimic altceva decât o monedă „preplătită”, unitatea valorică creată și stocată electronic fiind exact în cuantumul monedei fiduciare puse la dispoziția de către beneficiar emitentului de monedă electronică. Nu trebuie așadar făcută confuzie între monedele virtuale și monedele electronice. Acestea din urmă reprezintă mijloace de plată emise doar de către entități autorizate, fiind general acceptate pentru achiziționarea de bunuri sau servicii. În schimb, monedele virtuale pot reprezenta un mijloc de schimb doar dacă sunt acceptate ca atare de către cealaltă parte contractantă (un comerciant sau o persoană fizică).

Rezumând, principalele caracteristici ale CBDC includ: sunt emise de băncile centrale și sunt susținute și garantate de acestea, sunt ușor transferabile peer-to-peer, sunt proiectate cu un curs stabil în raport de moneda fiduciară, oferă eficiență și siguranță crescute sistemelor de plăți, pot facilita și diminua costurile plăților transfrontaliere. Este evident însă că momentan nu există soluții unitare, ci trebuie gândite soluții flexibile pentru a răspunde la o serie de întrebări legate de momentul și modalitățile de introducere a unei astfel de monede și de a găsi acel echilibru fragil între a asigura larga acceptabilitate a unei astfel de monede și a nu o transforma preponderent în mijloc de stocare a valorii, care ar atrage după sine alte riscuri (de ex., retrageri masive de capital).      

Vor fi cu siguranță voci care vor vorbi în apărarea monedei clasice și a plăților în numerar; la fel cum vor fi și voci care vor susține plățile digitale și necesitatea introducerii unor monede digitale emise de băncile centrale. Ce este cert însă este aceea că asistăm la o schimbare profundă în comportamentul consumatorului.

Așadar, dezbaterea privind viitorul sistemului monetar și rolul pe care ar putea să îl joace monedele digitale emise de băncile centrale relevă controverse și dezvăluie o întreagă panoplie de abordări și argumente, distribuind opiniile pe o axă care unește extremele raportului de opoziție optimism-pesimism, o abordare tranșantă fiind dificil de enunțat. Desigur, optimiștii au de partea lor argumentele care clamează avantajele indiscutabile, în timp ce pesimiștii concentrează esența vulnerabilităților. Mai mult, există opinii care afirmă că deja avem bani digitali sub forma depozitelor, a cardurilor și a aplicațiilor mobile și prin urmare, nu avem nevoie de o monedă digitală emisă de banca centrală. Unul dintre contraargumente ar putea fi reprezentat de avantajele tehnologiei Distributed Ledger Technology (DLT), care ar putea fi aplicată cu succes în cazul CBDC. Această tehnologie, deși nu este neapărat nouă, este creditată cu potențialul de a schimba radical modul de funcționare al diferitelor sisteme, nu doar a celui financiar, în esență propunând o alternativă descentralizată în locul mecanismelor clasice, centralizate, eliminând practic necesitatea existenței unei autorități centrale și permițând stocarea unui volum mare de informații, în condiții de eficiență și securitate. Avantajul indiscutabil al acestei tehnologii este nivelul ridicat de securitate și capacitatea sistemului de a se actualiza, înregistrând tranzacțiile efectuate în mod rapid și eficient din punctul de vedere al costurilor, crescând în același timp accesibilitatea și asigurând incluziunea financiară. Tehnologia permite practic crearea unei baze de date permanente, care se actualizează continuu și al cărei istoric nu poate fi șters, înregistrările rămânând memorate definitiv.

Întrebarea la care diferite instituții și organisme internaționale încearcă să răspundă în acest moment se referă la cum pot fi capitalizate avantajele evidente ale acestei tehnologii de către băncile centrale, având în vedere sarcinile lor principale, și anume, de a menține stabilitatea prețurilor și de a asigura stabilitatea financiară.

Unele țări au emis deja o astfel de monedă sau derulează proiecte pilot în acest sens, altele analizează implicațiile unui astfel de demers. Menționez doar câteva exemple în acest sens. Bahamas, Nigeria, Caraibe de Est au lansat monede digitale. China și Suedia derulează proiecte pilot pentru a testa acceptabilitatea și eficiența monedei digitale. Canada, Franța, Elveția, UK și SUA explorează posibilitățile privind emiterea monedelor digitale.

Actualitatea dezbaterilor privind înglobarea tehnologiilor digitale în transformarea sistemului monetar este evidentă urmărind preocupările recente ale diferitelor instituții și ale multor economiști, dar și pletora de studii, rapoarte, proiecte concentrate pe această temă. Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a publicat în septembrie 2021 raportul cu titlul Central bank digital currencies: system design and interoperability în care abordează structura unui sistem care încorporează CBDC, precum și problematica alocării rolurilor și a responsabilităților între banca centrală, mediul public și cel privat. Băncile centrale care au contribuit la raport s-au exprimat în favoarea unui sistem bazat pe colaborarea și împărțirea rolurilor între mediul public și cel privat, având în vedere responsabilitățile băncilor centrale în domeniul politicilor publice și preocupările entităților private legate de piață și de interesul acționarilor. Desigur, este posibilă o varietate de scenarii privind alocarea funcțiilor într-un viitor sistem CBDC, în raport cu particularitățile specifice diferitelor jurisdicții, răspunzând în esență cerințelor legate de accesul la bani, și din perspectiva incluziunii sociale, de validitatea tehnică a sistemului și reziliența la atacuri cibernetice, de diversitatea sistemelor de plăți, de eficientizarea plăților transfrontaliere și, nu în ultimul rând, de asigurarea confidențialității concomitent cu respectarea cerințelor legate de combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Un alt aspect cheie menționat se referă la interoperabilitatea sistemului CBDC, cerință esențială pentru a asigura integrarea sa în sistemul general de plăți, atât din perspectivă tehnică, cât și legală.         

Tot Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a publicat în raportul său anual apărut în luna iunie 2022 și o perspectivă asupra viitorului sistemului monetar, în care abordează posibilitatea transformării sistemului monetar prin includerea unei monede digitale emise de autoritatea monetară. BIS plasează metaforic băncile centrale în rolul trunchiului care susține funcționarea sistemului financiar, subliniind încă o dată rolul băncilor centrale, care desigur că vor continua să reprezinte elementul de robustețe, să confere credibilitate și să constituie garanția stabilității financiare. Raportul reiterează ideea cooperării dintre băncile centrale și stakeholderi pentru a capitaliza avantajele inovației în sensul promovării tranzacțiilor rapide și sigure, răspunzând în același timp și dezideratelor incluziunii financiare și confidențialității. Este evident că viitorul sistemului monetar se bazează primordial pe avantajele oferite de transformarea digitală, care poate aduce flexibilitatea și adaptabilitatea necesare, în acord cu nevoile reale actuale ale populației și ale mediului de afaceri.  

De asemenea, BIS a coordonat diverse proiecte având ca teme centrale CBDC (www.bis.org). Menționez în acest sens proiectul Jura, care se concentrează asupra transferurilor cross-border, proiectul Dunbar care a utilizat o platformă pentru decontări internaționale folosind monede digitale emise de mai multe bănci centrale, sau proiectul Helvetia care a urmărit testarea tehnologiei DLT pentru decontări, implicând în experiment alături de banca centrală și bănci comerciale.

Preocupările BIS concretizate în numeroase studii, rapoarte și proiecte privind CBDC conduc către o serie de concluzii generale, printre care aceea că abordarea va trebui să fie una adaptată nevoilor particulare ale fiecărei jurisdicții, ținând seama de obiectivele politicilor publice și de condițiile specifice ale pieței și aceea că în centrul preocupărilor privind designul sistemului trebuie așezate nevoile utilizatorilor, privite atât prin prisma determinanților actuali, dar și ca evoluție viitoare. Este necesar ca această construcție să fie realizată cu prudență și concentrându-se pe dezideratul flexibilității.

Și Rezerva Federală a SUA a publicat în ianuarie 2022 un raport intitulat Money and Payments: The US Dollar in the age of Digital Transformation, în care prezintă funcțiile și avantajele CBDC, precum și controversele din jurul unei astfel de monede. Principalele avantaje pe care le-ar putea aduce introducerea CBDC includ eficientizarea plăților transfrontaliere, promovarea incluziunii financiare, dar și consolidarea rolului internațional al dolarului. Provocările care ar trebui luate în calcul includ schimbările în structura sistemului financiar al SUA, riscul de retrageri masive de capital, dat fiind faptul că CBDC ar fi privit ca o opțiune foarte atractivă mai ales de către utilizatorii cu aversiune la risc în situații de criză, impactul asupra politicii monetare și al controlului asupra ratei dobânzii, prin modificări asupra rezervelor din sistemul bancar, riscuri operaționale și de securitate cibernetică, dar și obținerea echilibrului între necesitatea asigurării confidențialității și implementarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Într-adevăr, implicațiile introducerii CBDC sunt multiple și este necesară o analiză realistă și lucidă a acestor implicații, mai ales prin prisma obiectivelor de stabilitate financiară și de stabilitate a prețurilor. Literatura (Fernández-Villaverde și Sanches, 2019;  Schilling, Fernández-Villaverde, Uhlig, 2020) consemnează așa-numita trilemă a CBDC, care afirmă că la un anumit moment, banca centrală poate atinge maxim două din cele trei obiective principale în situația emiterii CBDC (eficiență, stabilitate financiară și stabilitatea prețurilor). Eficiența și acțiunile pentru descurajarea retragerilor masive de capital au impact asupra inflației; pe de altă parte, posibilitatea apariției unor retrageri semnificative de capital în situații extreme, ca lichidare masivă a activelor reale sau ca afectare a stabilității prețurilor, nu poate fi complet exclusă și este întotdeauna dificil de gestionat.

Având în vedere avantajele și riscurile identificabile la acest moment, pot fi explorate o serie de scenarii privind implementarea CBDC (Ole, 2017):

–   Scenariul utilizatorului de bani, în care CBDC este echivalent cu o formă electronică de numerar;

–   Scenariul managerului de bani, în care CBDC este privit ca mijloc de rezervă universală, accentuând funcția de stocare a valorii pe care o îndeplinesc banii. 

–   Scenariul creatorului de bani, în care CBDC este monedă oficială de cont.       

Există mai multe riscuri în cazul introducerii unei CBDC, de aceea acest proces nu este unul facil și necesită o analiză aprofundată pentru a se putea diminua riscurile asociate. Deși lansarea de monedă digitală de către băncile centrale, va deveni probabil o necesitate pentru a se adapta cerințelor de simplificare a procesului de utilizare a banilor într-o economie digitală, în care viteza de realizare a operațiilor este în continuă creștere, totuși nu trebuie neglijate riscurile asociate acestui proces. Din analizele care s-au făcut până acum, s-au identificat ca fiind principale patru categorii de riscuri:

1.  Riscuri de natură economică. Sunt date tocmai din modalitatea în care are loc emisiunea de CBDC. Dacă o monedă digitală este emisă de către o banca centrală liber, necorelat cu dinamica economie și a schimburilor de bunuri și servicii, politica monetară ar fi afectată, fiind slăbită și supusă exacerbării riscului inflaționist.

2. Riscuri de natură financiară. Riscurile financiare includ riscul cursului de schimb și alte riscuri, precum cele operaționale. O CBDC ar trebui să fie doar o altă formă de bani a băncii centrale. Dincolo însă de accesul la un activ sigur, moneda digitala emisă de băncile centrale ar putea fi deținută în volume mari și fără costuri semnificative, accelerând rulările digitale de bani lucru care trebui analizat cu mare atenție.

3. Riscuri cyber. De asemenea, există riscul ca un sistem CBDC centralizat să sufere întreruperi din cauza atacurilor cibernetice. Chiar și o scurtă întrerupere ar putea afecta negativ credibilitatea sistemului financiar, precum și o categorie importantă de utilizatori, prin perturbarea tranzacțiilor financiare ale tuturor.

4. Riscuri privind încălcarea drepturilor personale. Dacă sunt proiectate inadecvat, CBDC-urile au potențialul de a fi utilizate ca instrumente de supraveghere și control. Într-o lume a banilor programabili, identitatea digitală este recomandat să fie protejată. Este adevărat faptul că identitatea digitală este necesară pentru a lupta împotriva fenomenelor de fraudă fiscală și a spălării banilor, precum și a finanțării terorismului. Dar deocamdată nu există niciun motiv monetar pentru a combina CBDC cu identitatea digitală.

O arhitectură stratificată a noului sistem de plăți este necesară pentru a evita riscurile implementării unei CBDC. Într-o anumită măsură, prevenirea riscurilor CBDC revine societății în ansamblu. Esențial pentru atenuarea riscurilor este proiectarea unei CBDC de la început pentru a preveni posibilitatea acestor riscuri. În acest sens, este necesară o arhitectură stratificată.

–  La nivelul de bază se află  o monedă digitală emisă și garantată de către o bancă centrală.

–  În unele opinii, următorul strat este alcătuit din banii digitali emiși de băncile comerciale (care îi pot crea atunci când acordă împrumuturi, așa cum fac în prezent în activitatea uzuală de creditare). De asemenea, există analize care subliniază că CBDC-urile trebuie să fie remunerate cu dobândă în cazul deținerii sub formă de depozit sau printr-un sistem de bonificare, acest lucru putând fi un instrument care catalizează mecanismul de  transmitere a deciziilor de politică monetară în economie .

–  În cele din urmă, pe ultimul strat  sunt aplicațiile comerciale – portofele, aplicații, gateway-uri, dispozitive și așa mai departe, în care sunt încorporate plățile.

O arhitectură CBDC stratificată cu două sau trei straturi are potențialul de a stimula inovația, proliferând următoarea generație de aplicații de plată și modelele de afaceri digitale care pot fi folosite în beneficiul întregii societăți. Poate că un prim pas prudent ar fi ca inițial, CBDC să suplinească rolul actual al bancnotelor și al monedelor materializate, urmând ca ulterior să îi poată fi adăugate alte funcții, care în prezent sunt specifice monedei scripturale. 

articolul original.

Simona Halep, la ceas aniversar

27 September 2022 at 05:42
By: (V.N.)

Simona Halep împlineşte marți 31 de ani. În acest an, ea a început colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou, dar a şi divorţat de Toni Iuruc.

În aprilie, Simona Halep a anunţat începerea colaborării cu antrenorul francez Patrick Mouratoglou, după ce se antrenase la academia acestuia din Franţa. În plan personal, Halep a divorţat, în august, la doar un an de la căsătoria civilă, de omul de afaceri Toni Iuruc.

Sportiva din Constanţa a înregistrat 39 de victorii şi a pierdut 11 meciuri. Din tenis, Simona a adunat anul acesta 2.253.197 de dolari.

Ca profesionistă, Simona Halep a câştigat în total 24 turnee, inclusiv două de grand slam, la Roland Garros, în 2018, şi Wimbledon, în 2019.

Cariera Simonei Halep, în cifre:

Titluri WTA de simplu: 24 – Melbourne, Toronto – 2022; Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier) – 2020, Wimbledon (Grand Slam) – 2019, Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 18 – Cluj-0Napoca (2021); Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Titluri la dublu: 1, Shenzhen – 2018, în echipă cu Irina Begu;

Finală (dublu): 1, Montreal – în 2016, în echipă cu Monica Niculescu;

Meciuri câştigate – meciuri pierdute: 579-238;

Premii totale: 40,203,437 milioane de dolari;

Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 1 (64 de săptămâni).

articolul original.

Misiunea spațială a NASA a reușit să lovească un asteroid. Ce rol joacă România în ”apărarea planetară”

Misiunea spațială a NASA a reușit să lovească un asteroid. Ce rol joacă România în ”apărarea planetară”

Unn vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa asteroidului Dimorphos, pentru a îi devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare.

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (2:14, ora României), reușind astfel primul test de apărare a Pământului. "Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi", a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Când se va afla dacă traiectoria asteroidului a fost schimbată

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată. O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California. Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată.

La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Evenimentul a fost observat şi de telescoapele spaţiale Hubble şi James Webb, care ar trebui să poată detecta un nor de praf strălucitor şi astfel să ajute la estimarea cantităţii de materie ejectată.

Totul este de a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică - numită impact cinetic - îl poate avea asupra lor.

Ce rol joacă România în ”apărarea planetară”

Sonda europeană Hera, care urmează să decoleze în 2024, va observa îndeaproape Dimorphos în 2026 pentru a evalua consecinţele impactului şi pentru a calcula, pentru prima dată, masa asteroidului. Sistemul de ghidare, navigație și control al sondei Hera este realizat de GMV, o companie multinațională, lider european în domeniu, care are birouri și în România. Astfel, GMV România se ocupă de Juventas CubeSat, un satelit dotat cu un radar care va scana suprafața asteroidului și un gravimetru care va măsura câmpul gravitațional al dublului asteroid.

Potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), din România vor mai participa la misiunea de apărare planetară alte 3 companii și un institut de cercetare. Este vorba despre ATOS România, care prin ATOS Convergence Creators vizează realizarea de sisteme de testare ale satelitului la sol și o procesare de date primară; Sonovision Romania va fi responsabilă de sistemul de conexiuni iar EFACEC Romania va produce și testa, atât pe partea de hardware, cât și software, un altimetru planetar.

De asemenea, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000 va fi implicat în realizarea altimetrului, mai exact în proiectarea acestuia, testarea funcționalității optice a instrumentului, precum și realizarea echipamentelor de suport optic de la sol.

articolul original.

(VIDEO) Mobilizarea rușilor: Zici că-i pușcărie

27 September 2022 at 05:22
By: (I.R.)

Noi imagini cu mobilizații ruși la război circulă pe internet. Spațiile în care aceștia sunt ținuți seamănă mai degrabă cu un penitenciar.

🤡The adventures of the mobilized in #Russia pt.2 pic.twitter.com/hz8iTIleOT

— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022

🤡 The adventures of the mobilized in #Russia pt.1 pic.twitter.com/cUDLQ5vAnA

— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022

articolul original.

Mircea Lucescu: De ce are nevoie naționala României

27 September 2022 at 04:50
By: (V.N.)

Antrenorul lui Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, a afirmat după meciul câştigat de România cu 4-1 în faţa naţionalei Bosniei-Herţegovina, retrogradând însă în Liga C, că Liga Naţiunilor nu este o competiţie foarte importantă, fiind folosită mai mult pentru formarea unor echipe competitive.

„România are nevoie de rezultate. În grupa asta prea târziu ne-am trezit. Bosnia ne-a dominat destul de categoric şi puteau să marcheze, apoi am marcat noi şi ne-am dat drumul la joc mai mult, am combinat şi putea fi şi 3-0. Nu este o competiţie atât de importantă. Această competiţie este folosită de majoritatea echipelor pentru formarea unei echipe competitive pentru Campionatul European. Dincolo de toate, echipa naţională are nevoie de rezultate”, a declarat Mircea Lucescu.

Întrebat dacă selecţionerul Edward Iordănescu ar trebui să continue la cârma naţionalei, Lucescu a spus: „Sigur că trebuie să continue Iordănescu, ce să facă, să o ia altul de la capăt?”

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Bosniei-Herţegovina cu scorul de 4-1 (1-0), luni seara, pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti, în Grupa a 3-a a Ligii B din Liga Naţiunilor, dar a retrogradat în Liga C.

Dennis Man (38), George Puşcaş (73, 86) şi Andrei Raţiu (79) au marcat pentru România. Pentru oaspeţi, care erau deja promovaţi în Liga A, a înscris Edin Dzeko (77).

Nu a lipsit scandalul. Jandarmii au legitimat 155 de persoane după terminarea partidei de fotbal dintre România şi Bosnia şi Herţegovina, urmând ca, după vizionarea imaginilor operative, să fie identificaţi şi sancţionaţi cei care au comis fapte antisociale.

„Până în acest moment a fost întocmit un act de constatare pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în urma depistării unui suporter oaspete în timp ce încerca să introducă materiale pirotehnice în arena sportivă”, informează un comunicat al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) transmis, marţi.

Totodată, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.500 de lei.

„În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, arată sursa citată.

În altă ordine de idei, selecţionerul Edward Iordănescu a declarat, luni seara, într-o conferinţă de presă, că este nevoie în mod „obligatoriu” de o reconfirmare a sa în funcţie din partea conducerii Federaţiei Române de Fotbal.

„Obligatoriu este nevoie de o reconfirmare a mea din partea federaţiei. Obligatoriu. În primul rând este nevoie de o analiză din nou. Să vedem ce ne-am propus în luna iunie şi dacă am reuşit. Trebuie analizat, indiferent dacă eu voi continua sau nu şi ce doreşte federaţia, eu sunt pregătit pentru această discuţie (n.r. – cu conducerea FRF) şi analiză. Dacă mâine sunt informat că nu mai există interes pentru continuitate, dar că se doreşte o discuţie şi o analiză sunt pregătit, mergem şi o facem. Pentru echipa naţională absolut orice. Dacă se va dori continuitatea, atunci din nou trebuie să ne aşezăm, să vedem care ar fi următorii paşi pentru a merge la următorul nivel. Ce s-a făcut bine şi ce trebuie pentru a face şi mai bine. Pentru că sunt şi lucruri care mă supără foarte tare, cum e faptul că am luat gol în toate meciurile cu excepţia celui cu Finlanda de la Bucureşti. Deci sunt probleme în continuare, chiar dacă sunt semne bune. Dacă se va dori continuitate pentru mine naţionala reprezintă o prioritate”, a spus selecţionerul după victoria cu 4-1 în meciul cu Bosnia-Herţegovina, ultimul din Liga Naţiunilor.

„Noi am avut o discuţie încă din luna iunie când am făcut un raport destul de complet, cu concluzii şi soluţii. Vom vedea ce va fi, este firească o nouă discuţie, contractul meu e clar. Eu am pus tot ce am avut mai bun în slujba echipei naţionale. Vom vedea zilele următoare când veţi primi mai multe răspunsuri. Însă cred că cea mai puternică întrebare ar trebui adresată conducerii federaţiei şi nu mie. Eu am militat întotdeauna pentru continuitate, chiar şi atunci când era altcineva pe acest scaun. Ştiu că nu avem răbdare şi că vrem profit imediat, dar, din păcate, nu se poate. Indiferent că România va merge mai departe cu Iordănescu sau fără Iordănescu, cine va fi aici pe acest scaun trebuie să aibe încredere şi răbdare pentru că altfel va fi foarte greu”, a adăugat el.

Iordănescu a menţionat că acţiunea primei reprezentative din luna septembrie, care a cuprins partidele cu Finlanda (scor 1-1) şi Bosnia-Herţegovina (scor 4-1), a fost una reuşită.

„Consider că în această acţiune este una reuşită şi cu puţină şansă puteam să aducem 6 puncte în loc de 4 din aceste două meciuri. Echipa naţională arată o cu totul altă faţă, are o cu totul altă exprimare faţă de perioada din luna iunie. Tot ceea ce a fost compromis a fost în iunie, asta e realitatea. Însă consider că în formulă completă, fără absenţe, pentru că lipsesc Chiricheş, Mihăilă, Ianis Hagi, echipa naţională poate să arate un cu totul alt nivel. Însă consider că în această acţiune naţionala a arătat lucruri bune şi foarte bune, exprimarea a fost una coerentă, am marcat 5 goluri în aceste partide, am dominat în mare parte”, a afirmat tehnicianul.

Acesta susţine că este foarte trist pentru faptul că România a încheiat grupa pe ultimul loc şi a retrogradat în Liga C, a treia grupă valorică a Ligii Naţiunilor.

„Există tristeţea foarte mare pentru poziţia din clasamentul grupei. Ultimul loc este un lucru foarte trist, dar jocul şi exprimarea echipei din această acţiune arată către viitor şi nu către trecut. Echipa are potenţial şi mă bucur că începe să-l arate. Dacă ne raportăm strict la această acţiune, atunci ea dă foarte multă încredere pentru viitor. Jucătorii şi echipa naţională arată că au viitor. Dacă e un lucru pozitiv în toată această perioadă a mea la echipa naţională este că am reuşit să descoperim potenţialul, pentru confirmări drumul e lung. Dar am scos la lumină potenţialul. Dacă ne referim la meciurile din luna iunie merităm să fim în Liga C. Dacă ne uităm la ce am arătat în această acţiune şi la potenţial atunci nu. Dar să dea Dumnezeu ca naţionala să câştige grupa în Liga C şi să urce acolo unde trebuie să fie”, a precizat el.

Edward Iordănescu a explicat că Alexandru Maxim şi Alexandru Mitriţă au absentat de la această acţiune din considerente tactice şi nu pentru că aceştia ar fi refuzat să mai joace pentru echipa naţională. „Maxim şi Mitriţă nu au refuzat să vină la această acţiune. Absenţa lor a fost decizia mea. Eu aşa am apreciat să fac selecţia pentru acţiunea aceasta. Deci echipa naţională este deschisă în continuare pentru toată lumea. Chiricheş a avut ruptură, ăsta este motivul absenţei lui la actuala acţiune. Într-una din nopţile din iunie, am avut o discuţie clară cu Vlad, i-am spus că echipa naţională are nevoie de el, are nevoie de el cu forţe depline. Nu cu gânduri, cu absolut nimic, iar reacţia lui a fost una de putere totală şi pozitivă. De aceea l-aţi şi văzut pe lista preliminară de convocaţi. Dacă nu se accidenta, era şi el azi aici”, a menţionat antrenorul.

Referitor la criticile primite în ultima perioadă, Iordănescu a menţionat că au fost momente când s-a simţit „umplut de noroi din cap până în picioare”.

„Eu m-am simţit în multe momente umplut de noroi din cap până în picioare. Parcă nicio bucăţică din mine nu a mai rămas curată. Dar am învăţat în timp să mă întăresc şi să văd şi partea plină a paharului. Iar partea plină este că atunci când eşti plin de noroi din cap până în picioare nu mai are cum să te murdărească cineva. Atunci am mers înainte şi am încercat să dau tot ce am avut mai bun pentru echipa naţională. Ce se va întâmpla de mâine nu mai stă în puterea mea”, a precizat el.

articolul original.

VACANȚĂ! 5 zile libere la începutul lui decembrie

27 September 2022 at 04:17
image

VACANTA de 5 zile la inceput de decembrie: Guvernul a decis sa faca „punte” între sărbători

Elevii si profesorii vor avea o vacanta de cinci zile la inceput de decembrie, dupa ce Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul public. Astfel, se face punte intre zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie si weekend.

30 noiembrie, 1 decembrie si 2 decembrie, zile libere

Vacanta la inceput de decembrie. Elevii nu vor merge la scoala incepand de miercuri, 30 noiembrie, si pana duminica, 4 decembrie. Guvenul a decis inca de la inceputul anului ca ziua de 2 decembrie 2022 sa fie libera pentru toti salariatii din sectorul public pentru ca se situeaza intre o zi de sarbatoare legala si o zi de repaus saptamanal.

Dupa vacanta de 5 zile la inceput de decembrie, elevii vor avea 3 saptamani de scoala, ca apoi sa intre in vacanta de iarna, pe 23 decembrie, cu o zi inainte de Ajunul Craciunului.

Vacanta de iarna 2022-2023: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Zile libere sunt reglementate de Codul Muncii, prin art.139, care precizeaza si ca in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii aceste prevederi NU sunt valabile. Urmatorul articol din Codul Muncii reglementeaza in mod clar aceste situatii, asa ca salariatilor care lucreaza in locurile mentionate mai sus, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile

ATENTIE!

Daca din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Va reamintim, noua structura a anului scolar 2022-2023 este impartita in cinci module de invatare, alternate cu cinci vacante. In total, anul scolar 2022-2023 are o durata de 36 de saptamani. 

Structura anului scolar 2022-2023

Modulul 1

Cursuri: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022

Vacanta octombrie: 22 octombrie 2022 – 30 octombrie 2022

Modulul 2

Cursuri: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022

Vacanta de iarna: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Modulul 3

Cursuri: 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor

Vacanta mobila: o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 6—26 februarie 2023

Modulul 4

Cursuri: 13 februarie 2023 – 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana pe 6 aprilie 2023

Vacanta de Paste: 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023

Modulul 5

Perioada cursuri: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023;

Vacanta de vara: 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023.

Potrivit ordinului de ministru publicat in Monitorul Oficial, anul scolar 2022-2023 se incheie pe 16 iunie 2023.

Vacante scolare 2022-2023

24-30 octombrie – vacanta de toamna pentru toti elevii

23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanta de iarna pentru toti elevii

februarie 2023 – vacanta mobila pentru toti elevii

8 aprilie – 23 aprilie – vacanta de primavara pentru toti elevii

17 iunie – 4 septembrie – vacanta de vara pentru toti elevii
 

sursa Portalinvatamint. ro

articolul original.

Clinicile Medici`s Timișoara marchează 25 ani de la înființare

27 September 2022 at 04:10

Clinicile Medici`s Timișoara marchează 25 ani de la înființare, în data de 29 septembrie, de la ora 18.00.

“Împărtășim un sfert de veac extraordinar. Am trăit momente frumoase împreună. Ne-am susținut la lansări, inaugurări, premiere. Am muncit umăr la umăr zi de zi. Am trecut prin crize și pandemie împreună. Ne-am sprijinit la greu. Am sperat la mai bine. Am visat la mai mult. Îți mulțumim!”, este mesajul medicului Adrian Bădescu, fondatorului Medici`s Timișoara.

Programul serii cuprinde și un concert

Alina Giurgiu JAIS. La 20.15, va fi momentul festiv, iar de la 20.30, va începe club culture, music& dance, cu DJ Mark Nova.

articolul original.

Marius Budăi: Nu m-am certat cu domnul premier, probabil a fost…

27 September 2022 at 06:25

Ministrul Muncii a infirmat zvonurile privind o presupusă neînţelegere cu Nicolae Ciucă, asta după ce premierul i-ar fi cerut lui Marius Budăi să-și vadă de fișa postului.

Invitat la o televiziune națională, ministrul Marius Budăi a vorbit despre relaţia pe care o are cu Nicolae Ciucă, premierul catalogând propunerile PSD privind majorarea pensiilor și a salariului minim drept „populiste”, recomandându-i lui ministrului Budăi să citească fişa postului.

„Nu m-am certat cu domnul premier. Probabil a fost şi dumnealui presat din partid de anumiţi oameni, dar eu vreau să vă spun că am o relaţie extrem de bună şi extrem de corectă cu domnul premier. Eu personal am fost şi la multe şedinţe de coaliţie şi am văzut că discuţiile dintre preşedintele partidului PSD, Marcel Ciolacu, şi premierul României sunt extrem de constructive şi restul declaraţiilor colegilor liberali chiar nu o să le comentez până când nu se va lua decizia finală, urmând ca ulterior să mă mai gândesc dacă să le dau o replică sau nu, pentru că totuşi au fost declaraţii extrem de nelalocul lor.

Nu am văzut ca domnul prim-ministru să fie extrem de supărat pe mine. Da, a spus să nu aruncăm cifre. Nu a fost nicio aruncare de cifre. Eu am ieşit foarte clar şi am spus că astea sunt propunerile PSD. M-am înţeles tot timpul bine cu domnul prim-ministru şi mă înţeleg şi acum. Avem o relaţie colegială extrem de corectă şi până la urmă, pe o anumită ierarhie”, a precizat ministrul Marius Budăi la Antena3

(Foto: Realitatea.net)

articolul original.

Centrală termică individuală sau sistem centralizat?

27 September 2022 at 06:24

Centrală termică individuală sau sistem centralizat?

… Este întrebarea care-i frământă pe mulţi dintre locuitorii judeţului, mai ales că sezonul rece bate la uşă, iar oamenii se tem că nu vor putea face faţă preţurilor la energie electrică şi la gaze, care în ultima vreme au scăpat complet de sub control şi pur şi simplu au luat-o razna. De-a lungul anilor, foarte mulţi piteşteni şi-au montat în apartamente centrale termice individuale. Astfel nu au mai fost nevoiţi ca, iarna, când vechile conducte de transport energie termică cedau, să stea în case fără căldură şi apă caldă. Alţii, care nu au dispus de resurse financiare, au rămas branşaţi la sistemul centralizat de termoficare. Despre centrale şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat am stat de vorbă cu Iulian Richiţeanu, directorul Termo Calor Confort 2000 SA Piteşti.

Pierderi reduse la minim „Dacă în urmă cu 10 ani pierderile medii anuale de energie termică erau de 38%, la finalul anului trecut s-au redus la un maxim de 28%, ceea ce într-un sistem centralizat se încadrează în parametri optimi pentru o reţea care însumează 218 km. Această situaţie este rezultatul investiţiilor făcute în montarea şi darea în folosinţă a centralelor termice de zonă. În Piteşti sunt montate 57 de asemenea centrale, opt dintre ele fiind centrale termice de zonă. Acum, reţeaua primară mai are o lungime de doar 12 km din cei 80 existenţi anterior în Găvana şi în Prundu, şi într-o mică parte din Trivale. Noi am executat toate reviziile programate la centrale şi puncte termice (PT), inclusiv la reţeaua secundară prin care apa caldă şi căldura sunt distribuite de la cele 85 de PT-uri existente în municipiu. Vechile conducte, uzate moral şi fizic, au fost înlocuite cu unele noi, preizolate, eliminându-se pierderile de pe traseu”, spunea dl. Richiţeanu.

Investiţia nu se amortizează Revenind la centralele individuale, şi ne referim la cele de apartament nu la cele de la case, unde situaţia este diferită, în opinia d-lui Richiţeanu investiţia nu se amortizează niciodată. „Preţul unei centrale de apartament performante se situează între 3.500 – 5.000 de lei sau chiar mai mult. La aceste costuri se adaugă cele reprezentând caloriferele, ţevile, toate celelalte piese/repere necesare şi manopera, preţul final ajungând la peste 10.000 de lei. Alte costuri care trebuie suportate de către deţinători sunt reviziile şi verificările tehnice periodice efectuate prin firme specializate şi agreate ISCIR. Apoi, durata normată de viaţă al unei asemenea centrale este de 10 ani, după care nu mai prezintă siguranţă în exploatare şi trebuie schimbată. În funcţie de temperatura ambientală setată, centrala porneşte şi se opreşte la anumite intervale, ceea ce cu timpul duce la uzura unor piese care trebuie înlocuite. Iar un alt aspect de care ar trebui ţinut cont este potenţialul pericol de producere a unor explozii, care poate avea consecinţe dintre cele mai grave”, a continuat dumnealui. Dar la fel de adevărat este că centralele de apartament sunt prevăzute cu sisteme de protecţie în caz că rămân fără gaze ori curent electric şi că deţinătorii îşi asigură confortul termic pe care şi-l doresc.

Constanţă şi continuitate În ceea ce priveşte sistemul centralizat de termoficare, principalul avantaj îl reprezintă furnizarea constantă, continuă, a energiei termice după o diagramă de reglaj, stabilită în funcţie de temperaturile exterioare. În ultimii patru – cinci ani, piteştenii care au rămas racordaţi la încălzirea centralizată nu s-au mai văitat că nu au apă caldă şi căldură. În apartamente, mai ales că cele mai multe blocuri au fost reabilitate termic, balcoanele şi ferestrele au fost dotate cu tâmplărie termopan, temperatura este de 22 – 23 de grade Celsius. Apoi, sistemul centralizat furnizează energie curată, în sensul că nu poluează prin gazele arse, şi nu prezintă pericol de explozie. Nu în ultimul rând trebuie spus că, potrivit specialiştilor în domeniu, costurile cu încălzirea şi apa caldă ar fi mai mici faţă de cele pe care le implică centrala individuală. Ceea ce îi nemulţumeşte totuşi pe consumatori este timpul care trece până când la robinet ajunge apă caldă, mult mai mare decât în cazul centralei individuale. Este o problemă pe care conducerea Termo Calor Confort o are în atenţie şi caută soluţii de rezolvare.

Posibilităţi de rebranşare Aşa cum v-am informat în ediţia precedentă a ziarului, anul acesta, Primăria Piteşti a elaborat o strategie de alimentare cu energie termică pentru perioada 2022 – 2030. În urma analizelor de specialitate, s-a ajuns la concluzia că varianta optimă pentru reducerea consumului de energie electrică din sistem, o reprezintă montarea unei centrale de cogenerare pe amplasamentul fostei CET Găvana, echipată cu trei cazane de apă fierbinte şi două motoare termice, apoi reabilitarea reţelor de transport, a punctelor termice şi a reţelei de distribuţie, instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile punctelor termice sau ale centralelor termice de zonă. „Pentru cei care doresc să se reconecteze la sistemul centralizat, noi asigurăm gratuit partea tehnică şi venim cu reţeaua până la flanşa de ieşire din contorul de energie termică. În cazul în care coloana comună a fost tăiată din subsol, costurile refacerii acesteia sunt suportate de asociaţia de proprietari. Dacă instalaţia comună a rămas, proprietarul apartamentului suportă doar lucrările interioare. Repet, ceea ce depinde de noi este gratuit”, a ţinut să sublinieze Iulian Richiţeanu.

Scopul acestei discuţii nu a fost de a înclina balanţa deciziei în favoarea centralei individuale sau a termoficării centralizate, ci de a pune faţă în faţă avantajele şi dezavantajele celor două sisteme. La această dată, 19.500 de apartamente din totalul de 56.600 de locuinţe mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, la care se adaugă instituţii publice, operatori economici, unităţi sanitare şi de învăţământ. Prezentând la rece situaţia, dumneavoastră rămâne să analizaţi şi să vă hotărâţi pentru care dintre cele două sisteme optaţi ţinând cont şi de fluctuaţiile preţurilor practicate de furnizori la gaze. Grea decizie, nu?

articolul original.

Interlopul Fane Vancică, „săltat” de mascați 

27 September 2022 at 06:20
image

Probleme pentru Fane Văncică, după ce acesta a fost filmat în timp ce lovea o femeie. Marți dimineață, polițiștii au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară care are legătură cu un dosar penal în care interlopul este cercetat.

„Un mandat de percheziție domiciliară și un mandat de aducere pe raza municipiului Bucuresti, într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate și tulburarea ordinii și linistii publice comise de către Nita Cami zis Fane Vancica”, anunță autoritățile.

Percheziția are loc în București și există și un mandat de aducere emis pe numele lui Fane Văncică.

Interlopul este cercetat în urma apariției pe TikTok a unor imagini în care acesta lovea o femeie. Deși în cazul respectiv nu a fost depusă nicio plângere în termenul legal, oamenii legii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și tulburarea ordinii și liniștii publice. Faptele nu necesită plângerea părții vătămate.

articolul original.

Zi de sărbătoare pentru Simona Halep! Românca împlineşte azi 31 de ani

27 September 2022 at 06:17
image

Simona Halep împlineşte astăzi vârsta de 31 de ani. Constănțeanca a ocupat locul unu mondial, a câștigat două titluri de Grand Slam și a adunat 579 de victorii de-a lungul carierei până în prezent. 

Anul acesta, Simona a reușit să câștige două turnee, Melbourne şi Toronto, a ajuns până în semifinală la Wimbledon şi a reuşit să revină în Top 10 WTA, fiind în prezent pe locul 9. Tot anul acesta, a înregistrat 39 de victorii, a pierdut 11 meciuri și a adunat, doar din premii, 2.253.197 de dolari.

Cariera Simonei a intrat pe o pantă constant ascendentă în a doua jumătate a anului 2013, în care a câştigat şase turnee, pe toate suprafeţele. Halep a cunoscut consacrarea în 2014, când a jucat finala de la French Open la senioare şi finala Turneului Campioanelor, la prima participare.

Citeşte şi: Echipa „Restul Lumii“ a câştigat, în premieră, Laver Cup

articolul original.

Ziua 216. Ultima zi de referendumuri în Ucraina, Zaporojie a fost iar bombardat

27 September 2022 at 06:11

Ziua 216 de război este și ultima zi de referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.

citizencitizen

Tot azi, autoritățile ruse ar putea să închidă granițele pentru bărbații care se încadrează în vârsta pentru mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin.

Între timp, rușii continuă bombardamentele. Au atacat din nou Zaporojie, dar și Nikolaev, unde au fost distruse clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă.

Totodată, forțele de ocupație ruse au „închis complet” orașele ocupate din regiunea Herson. Nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă.

Mișcări pe front

  • Hersonul a fost închis - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că forțele de ocupație ruse au „închis complet” orașele ocupate din regiunea Herson. Nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă.
  • Nou atac la Zaporojie - Forțele ruse au lansat din rachete asupra orașului Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh. El a mai spus că momentan nu sunt informații despre victime sau pagube.
  • Atac și în Nikolaev - Și orașul Nikolaev a fost atacat iar de ruși, potrivit primarului Oleksandr Sienkevich. Au fost distruse clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă.

Referendumuri și mobilizare

  • Se încheie referendumurile - Azi e ultima zi de referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.
  • Rusia închide granițele - Autoritățile ruse ar putea să închidă granițele pentru bărbații care se încadrează în vârsta pentru mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin, din această seară.

Economie

  • Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina. Pieţele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război şi prelungind probabil conflictul din Ucraina.
  • Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominaţia SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat. Statul rus, ca multe alte ţări, a dezvoltat o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, să accelera plăţile şi a reduce riscul implicat de criptomonede.
citizencitizen
articolul original.

Argeș: Mașină în șanț. Un șofer nu s-a asigurat

27 September 2022 at 06:09

Argeș: Mașină în șanț. Un șofer nu s-a asigurat.

Evenimentul rutier s-a produs în această dimineață, în jurul orei 08.30, pe raza localității Schitu Golești, drum DN 73.

Din primele date, este vorba despre un accident fără victime. Au fost implicate două vehicule.

La fața locului a intervenit SMURD. Polițiștii rutieri derulează cercetări cu privire la împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Ora 09.00: Polițiștii rutieri au protocolat evenimentul rutier ca tamponare. Unul dintre conducătorii auto nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers.

Ora 09.10: „A fost vorba despre o persoană de sex masculin și una de sex feminin, din autoturisme diferite, ca au fost monitorizate la fața locului de către paramedicii SMURD, nefiind necesar transportul la spital”, a precizat ISU Argeș.

Foto principal: Facebook – Info Trafic Pitești / Foto 2: ISU Argeș

articolul original.

Cod portocaliu de inundații 

27 September 2022 at 06:07
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare cod portocaliu de viituri, valabilă în orele următoare pe cursuri de apă din bazinul hidrografic Arieş.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12.00, va fi risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social-economice şi se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinul hidrografic Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni, din judeţul Alba.

articolul original.

Miruna, Șteff și Ramona: Fetele de diamant ale Botoşaniului la Diploma Show, festivalul noii generaţii - GALERIE FOTO

27 September 2022 at 05:51

Eveniment de anvergură organizat între 7 și 16 octombrie, la București, Diploma Show este festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români.

Diploma Show se desfășoară la Combinatul Fondului Plastic din București. Ediția a IX-a a festivalului este și una dintre edițiile cu cel mai mare număr de lucrări și artiști prezentați publicului larg până acum.

Organizată de The Institute, această ediție grupează un mix de lucrări ce oferă o experiență completă de artă contemporană pentru publicul larg.

Show cu... lucrarea de diplomă

Anul acesta, expoziția face cunoștință comunităților creative și publicului general cu 128 de artiști, arhitecți și designeri și cu cel mai elaborat proiect realizat în anii de studiu: lucrarea de diplomă.

Creații a căror inspirație s-a născut din experiențe personale, teme sociale sau provocări globale, pe care tânăra generație le explorează și translatează prin tehnici și metode de lucru tradiționale și noi. Fiecare lucrare spune o poveste personalizată, comunică într-un limbaj accesibil cu publicul și oferă o experiență de vizitare intimă și interactivă în circuitul celor 5 spații expoziționale.

Diploma Show devine astfel nu doar locul de întâlnire, ci și punctul de lansare și promovare a noilor talente, într-un eveniment unic în care aceștia își pot prezenta lucrările publicului larg și profesioniștilor din lumea artistică din România, transmit organizatorii evenimentului.

Diploma Show: Miruna Buză - Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

Pentru foarte mulți dintre botoșăneni, Miruna Buză înseamnă mai ales muzică și X Factor. 2014 a fost anul în care a triumfat în marea competiție de talente, vocea ei a fost aplaudată, apreciată, a stârnit chiar dispute. Și nu gratuit. Pentru că, orice s-ar spune, Miruna Buză este un fenomen. O voce excepțională care a atras atenția de la început prin amplitudine, tehnicitate, acute greu de atins pentru orice artist. Și, pe lângă toate, o elevă de 10, olimpică, strălucitoare în ale matematicii și nu numai. Plus un copil foarte disciplinat în tot ce înseamnă program, termene, concursuri etc. Dar și foarte talentată în culoare, lucrările sale excelând prin finețea detaliilor, o creativitate specifică.

Cu toate acestea, Miruna Buză nu a urmat o carieră artistică, deși se întoarce la muzică ori de câte ori i se face dor. A ales arhitectura. A studiat în București și în străinătate (Amsterdam). Iar acum se află la un pas de a trece într-o nouă etapă a vieții sale: cea a arhitectului profesionist.

Miruna este proaspăt absolventă a Facultății de Arhitectură din București. Încă din primii ani de facultate, și-a afirmat latura artistică în numeroase proiecte, prin intermediul cărora a încercat să îmbine inovația conceptelor artistice cu pragmatismul meseriei de arhitect.

Lucrarea selectată la Diploma 2022: Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

Potrivit organizatorilor evenimentului, proiectul își îndreaptă atenția către o fostă zonă puternic industrializată, un sit abandonat la începutul anilor 70, care a devenit casă pentru comunitățile de squatteri, ce ulterior au intrat în conflict cu autoritățile. Situl proiectului a fost salvat de la dezvoltările capitaliste în urma numeroaselor proteste organizate de localnici. Terenul este momentan unul controversat, iar proiectul propune RE-cuperarea sa.

Răspunsuri responsabile față de mediu stau la baza propunerii. Materiale locale, cu o amprentă de carbon scăzută, au fost folosite cu orice ocazie. Mii de containere ruginite sunt aruncate anual în gropile de gunoi din jurul orașului port. Proiectul propune RE-folosirea acestora.

Fiind cel mai mare spațiu verde pe o suprafață de câteva mile, situl va deveni un punct de atracție pentru artiști, vizitatori, turiști, ajutând astfel comunitatea artistică să înflorească. Amprenta la sol a clădirii este redusă la minimum iar vegetația este lăsată să crească incontrolabil. Acesta este procesul RE-sălbăticirii.

Miruna Buză a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură (Coordonator: Prof.dr.arh. Dorin Ștefan)

Diploma Show: Șteff Chelaru - Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

Născută în Botoșani, Șteff Chelaru, după ce a absolvit Moda la Facultatea de Arta Decorativă și Design, UNArte, București, atât licență, cât și master, a ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcuse timp de 5 ani, acela de scenograf. Astfel că a terminat și scenografia la UNATC.

Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.

Lucrare selectată la Diploma 2022: Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

În conceptul ei scenografic, Șteff Chelaru s-a inspirat de la Bill Viola, un artist contemporan american a cărui expresie artistică depinde de tehnologia actuală, a sunetului și a imaginii din noile media. Un al doilea artist care a inspirat-o este Josef Svoboda, scenografia spectacolului “Faust”, de la Teatru Piccolo, montat de Giorgio Strehler în anul 1990. Șteff Chelaru propune confecționarea unui tavan care are dimensiunile unei terase clasice, dar care îți dă un sentiment de plutire. Și-a dorit ca o suprafață din decor să-i transmită ritm, armonie și echilibru. Pentru ca acest tavan să prindă viață, să aibă un dinamism controlat a folosit ventilatoare clasice pe care le-a poziționat între tavan și ștangă, la un unghi de 45 de grade și prin diferite situații de lumini, pentru a evidenția ideea dorită, ne spun organizatorii.

Șteff Chelaru a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Facultatea de Teatru – Scenografie (Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Ana-Maria Nistor & Prof. Univ. Dr. Imelda Manu)

Citește și Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții

Ramona Bizbac: O poveste personală autentică

Ramona Bizbac are 21 de ani și s-a născut în județul Botoșani. Ea experimentează permanent diferite domenii artistice precum teatrul, muzica și dansul.

Linia creată de Ramona Bizbac intrigă și fascinează deopotrivă, este provocatoare și totodată ”cuminte”, într-o cumințenie artistică ce își are rădăcinile acasă, în Botoșaniul copilăriei.

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: în septembrie a reprezentat România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

Pe parcursul anilor de studiu la Departamentul Modă UNArte a dezvoltat un proiect de modă bazat pe reciclare și sustenabilitate.

“Mă aflu în mijlocul unui câmp copt, auriu, aud sunetul care trece de la o notă la alta, acum suspină, imediat urlă. Simt fiecare mic dezastru, de la un mușuroi de furnici dărâmat până la spicele care se usucă, toate au o cadență, fiecare arpegiu care stă în bătaia vântului surprinde un haos unic.”

Lucrare selectată la Diploma 2022: RAM

RAM este o colecție autobiografică, care face trimitere la imagini din memoria autoarei, la legătura ei cu natura și cu locul din care provine. Transpunerea pieselor și accesoriilor colecției se concentrează pe abordarea slow-fashion și include țesături realizate la războiul tradițional , intervenții asupra țesăturilor, suprafețe croșetate hand-made cu fire naturale, organice și accesorii sculptate în lemn.

Ramona își dorește să transmită privitorului o poveste personală autentică, o experiență alternativă viabilă la fast-fashion.

Ramona Bizbac a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design (Coordonatori: Lect. univ. dr. Alina-Maria Griga)

Citește și Ramona Bizbac, tânăra din Botoșani invitată la cel mai mare concurs de modă din lume: Sunt personajul principal în propria poveste

Florentina TONIȚĂ
Frumos și interesant. Bravo lor, fetelor!
articolul original.
❌