Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat modul în care vor fi colectate textilele pe care România este obligată să le recicleze de la 1 ianuarie 2025, precum și posibilele locuri unde hainele vechi pot fi depuse.
„Fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului. Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor”, a explicat Mircea Fechet la Digi24.
Potrivit ministrului, nici în România, nici în restul Uniunii Europene nu există deocamdată capacități suficiente de reciclare a deșeurilor textile, „pentru că acest proces este unul extrem de complicat”, însă reciclare este una dintre metode, hainele pot fi și valorificate energetic.
De altfel, pot fi redirecționate către magazinele second-hand, caz în care România va trebui să fie mai atentă la transporturile externe odată cu intrarea în Schengen.
Mircea Fechet a mai explicat că obligația fiecărui UAT (primărie – n.red.) este aceea de a asigura puncte de colectare. „Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil”, a mai spus ministrul, explicând că atâta timp cât punctele de colectare vor fi lângă supermarketuri, hainele nu vor mai ajunge la groapa de gunoi.
„Salubristul, același, sau un nou salubrist trebuie să asigure colectarea care, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, n-ar trebui să mai ajungă la groapa de gunoi, ci ar trebui să ajungă în instalații de tratare sau de reciclare”, a mai punctat Fechet.
Directiva-cadru a UE privind deșeurile (WFD) obligă statele membre să aibă sisteme de colectare separată pentru textilele uzate începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), legislația centrată pe Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), încă în curs de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene, este o măsură necesară și pentru gestionarea textilelor post-consum din România.