Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA, a realizat o comparație, într-o postare pe rețelele de socializare, între discrepanțele economice dintre România și Bulgaria.
„Cât e creșterea economică în Bulgaria? 2,4%. La noi e 1%. Cât e inflația în Bulgaria? 2%. La noi e 5%. Cât e deficitul în Bulgaria? 3%. La noi e aproape 9%. Cât e dobânda în Bulgaria (la cât se împrumută statul pe termen lung)? 4,5%. La noi e 7,3%.
De ce? Au mai multă stabilitate? Nu. Au mai multă „suveranitate” prost înțeleasă? Nu. Din contră, au cursul leva fixat în raport cu euro. Prin lege, de foarte mulți ani. Adică au mai puțină independență monetară. Și asta le-a servit foarte bine.
Țările înapoiate sunt înapoiate deoarece au instituții proaste, care servesc doar baronilor locali. Aceste instituții trebuie aruncate la gunoi. Ah, noi nu am vrut să renunțăm la suveranitatea monetară. Noi, adică cine? Nu noi, poporul, ci gașca de nomenclaturiști. Păi ar mai fi putut ei cheltui d-amboulea, ar mai fi putut ei duce politici de Zimbabwe? Nu. Instituțiile astea putrede locale, feudale, le servesc de minune. Acesta este regimul din România, acestea sunt rezultatele.
Concluzie: dacă iobagii vor dobânzi mai mici, inflație mică și economie mai prosperă, atunci trebuie să dea de pământ cu suveranii locului, să înlocuiască instituțiile feudale cu unele liberale, inventate de Occident și interzise de comuniști” a scris Bogdan Glăvan pe pagina de Facebook.