Administrația comunei Ciugud, a depus la APM Alba solicitarea emiterii acordului de mediu pentru proiectul de împădurire „Creșterea suprafețelor împădurite pe terenurile U.A.T Ciugud”, prin care vor fi împădurite terenuri intravilane în suprafață totală de 19,6687 ha.
Potrivit documentației, obiectivul de investiții se va realiza din fonduri PNRR – Componenta 2: Păduri si Protecția Biodiversității Investiția 1. Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane Schemă de ajutor de stat Subinvestiția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri”.
Realizarea acestei investiții va influența doar în sens pozitiv calitatea factorilor de mediu, și se apreciază că pe perioada de existență a pădurii niciunul dintre acești factori nu vor fi influențați în sens negativ. Efectele asupra mediului înconjurător generate de existenta vegetației forestiere propusă prin proiect sunt directe, cumulative, pe termen lung permanente, zonale și întotdeauna pozitive.
Suprafețele propuse pentru împădurire sunt constituie în 5 poligoane distincte, avizate de Garda Forestieră Cluj prin Avizul de principiu nr.17532 din 29.10.2024, astfel:
Poligon Suprafata poligon (ha) Perimetru poligon (ml) Tip de împădurire
1 3,945 1586,60 Trup de pădure
2 11,1393 1900,76 Trup de pădure
3 2,576 924,64 Trup de pădure
4 1,614 660,32 Trup de pădure
5 0,3944 750,42 Perdea forestieră
Total 19,6687 ha, 5822,74 ml
Valoarea totală a investiției pentru înființarea trupurilor de pădure și a perdelei forestiere, în suprafață totală de 19,6687 ha este de 610.987,20 euro, valoare care acoperă următoarele categorii de lucrări:
– elaborarea proiectului tehnic de împăduriri
– împrejmuirea trupului de pădure care constituie plantația forestieră
– lucrările de înființare și întreținere a plantației, acordate anual până la finalizarea perioadei prevăzute a se efectua lucrările
– compensațiile pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani, începând cu anul de înființare a plantației
– prima de sechestrare a carbonului pe o perioada de 20 ani.
Perioada de implementare a proiectului este de 6 de ani. Lucrările necesare realizării obiectivului de investiții finanțat prin PNRR (plantare + întreținere plantație) necesită o perioadă de lucrări de 4 ani. Perioada de sustenabilitate a proiectului este de 20 ani.
Prin proiect se prevede înființarea și întreținerea vegetației forestiere pe o suprafață de 19,6687 ha de teren pentru ca apoi plantația realizată să îndeplinească un rol specific de protecție cu efecte dintre cele mai benefice pentru mediu și populația din zonă. În realizarea acestui proiect nu sunt necesare clădiri de nici un fel, nici materiale de construcție și de aceea nu este cazul a se prezenta elemente specifice unor astfel de construcții (planuri, structuri etc.).
Puieții folosiți în lucrările de plantare trebuie sa respecte STAS 1347-04 – puieți forestieri cu talie mică, semimijlocie, mijlocie si mare, precum și prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 11 din 2004 privind producerea, comercializarea și utilizarea materialelor forestiere de reproducere.
Există trei scheme de plantare aplicate în acest proiect:
– Pentru trup pădure zonă de luncă (Poigonul 1): plantarea se va face în gropi cu adâncimea de 60 cm. Schema de plantare este în dreptunghi, cu distanța de 3m între rânduri și 2m între puieți pe rând.
– Pentru trup pădure ( Poligoane 2-3-4): Plantarea puieților se va face în gropi de 30x30x40 cm. Schema de plantare recomandată este în dreptunghi, cu distanta de 2 m între rânduri și 1 m între puieți pe rând. Plantarea se va face la adâncime de minim 5 cm deasupra coletului, pentru a preveni dezgolirea acestuia prin spulberare stratului afânat de la suprafață solului sau prin deșosare și expunerea rădăcinilor puieților la acțiunea factorilor vătămători (uscăciune și îngheț).
– Pentru perdea forestieră (Poligonul 5): plantarea se va face în gropi de 30x30x40 cm. Schema de plantare recomandată este în dreptunghi, cu distanta de 1,5 m între rânduri și 1 m între puieți pe rând. Plantarea se va face la adâncime de minim 5 cm deasupra coletului, pentru a preveni dezgolirea acestuia prin spulberare stratului afânat de la suprafață solului sau prin deșosare și expunerea rădăcinilor puieților la acțiunea factorilor vătămători (uscăciune și îngheț).