Agenția pentru Protecția Mediului Alba a luat decizia etapei de încadrare, fără evaluarea impactului asupra mediului, pentru proiectul „Îmbunătățire alimentare cu apă potabilă a satului Mirăslău, comuna Mirăslău, jud. Alba”, inițiat de primăria locală.
Satul Mirăslău, din comuna cu același nume, este alimentat cu apă potabilă din magistrala de apă FIR II. Din magistrală, de la cota 250,55, printr-o conductă de aducțiune, se transportă apa la două rezervoare. Din aceste rezervoare este alimentat gravitațional satul Mirăslău. Din cauză că debitul de apă care intră în rezervoare este mai mic decât debitul de consum, care pleacă din rezervoare spre satul Mirăslău, în perioadele călduroase și secetoase, rezervoarele rămân fără apă.
În ultimii ani, în perioada verii, s-a constatat o dublare a consumului de apă potabilă. Din cauza consumurilor foarte mari, tot mai mulți consumatori reclamă întreruperi ale furnizării apei. Primăria Mirăslău a fost, de altfel, efectiv asaltată cu sesizări referitoare la întreruperile produse în alimentarea cu apă potabilă. S-a observat și că o parte din abonați și-au dublat consumul, lăsându-i pe consumatorii de la capetele rețelei făra apă.
Pentru realizarea îmbunătățirii alimentării cu apă a satului Miraslău propunerile sunt:
– adăugarea pe conducta de aducțiune spre rezervoare a unei gospodării de apă GA1, compusă din rezervor POLSTIF 15 mc și statie de pompare, care să transporte un debit mult mai mare de apă în rezervor, chiar și la presiuni mult mai mici în magistrala de apă;
– înlocuirea celor două rezervoare de apă de 50 mc cu un rezervor de acumulare de 300 mc, capacitatea utilă, amplasat in gospodăria de apă GA2;
– ridicarea presiunii în zona înaltă a rețelei de distribuție din satul Miraslău cu o stație de pompare subterană, care aspiră direct din conducta de distribuție, amplasată în GA3.
Valoarea investiției este de 3.500.000 lei (fără TVA), iar durata de implementare este estimată la 40 de luni.