FOTO | Salvamont Alba, stagiul de pregătire Salvaspeo și exercițiu regional de salvare din mediul subteran speologic, desfășurat la Peștera Câmpenească
În perioada 16-18.05.2025, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba a participat cu 7 salvatori la stagiul de pregătire Salvaspeo, organizat de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, finalizat cu un exercițiu regional de salvare din mediul subteran speologic, desfășurat la Peștera Câmpenească din satul Izbuc, comuna Cărpinet.
Obiectiv principal: utilizarea în premieră națională a unei tehnologii de vârf pentru comunicarea între subteran și exterior, în special pentru transmiterea informațiilor medicale în timp real.
A fost instalată fibră optică din Punctul de Comandă până la locul accidentului, în punctul cald unde a fost pusă în așteptare victima, testându-se totodată echipamentul de telemedicină.S-a realizat comunicare video și monitorizare medicală în legătură directă cu UPU Oradea, transmițându-se informații esențiale pentru îngrijiri medicale de înaltă calitate.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată antrenamentelor la faleză, unde salvatorii au exersat tehnici specifice de deplasare și salvare din subteran.
Duminica orele 8 Exercițiul a început exercitiul de salvare din peșteră, cu primirea alarmei și instalarea Punctului de Comandă.
Au participat 52 de salvatori din județele Bihor, Arad și Alba, alături de 4 medici de urgență din Oradea și Beiuș. Echipa de telefonie a instalat atât fir telefonic clasic, cât și fibră optică pentru transmisia de date medicale.
În peșteră a fost trimisă echipa medicală specializată, care a stabilizat accidentatul în cortul de prim ajutor și a transmis un raport detaliat al leziunilor prin sistemul satelitar.Tehnicienii salvaspeo au echipat traseul cu corzi și tripod(trepied) cu troliu pentru evacuare.
Comunicarea a fost menținută permanent prin:
- Starlink,
- Fibră optică & Media Convertoare,
- Telefoane salvaspeo cu fir,
- Stații UHF,
- Telefoane mobile.
Coordonarea eficientă a permis desfășurarea acțiunii în doar 8 ore de la alarmă până la ieșirea ultimului salvator. Evacuarea accidentatului s-a realizat în 1 oră și 10 minute, fiind predat echipelor de la suprafață pentru transport la spital.
La finalul exercitiului, a avut loc o ședință tehnică unde s-au tras concluzii și s-au propus soluții pentru eventualele probleme întâmpinate.
Această acțiune face parte din programul de pregătire continuă a salvatorilor, vizând verificarea și menținerea nivelului de pregătire, întocmirea planurilor de intervenție și echiparea peșterilor pentru evacuarea de urgență.
Toate acestea contribuie esențial la reducerea timpului de intervenție și creșterea calității serviciilor de salvare, ceea ce poate face diferența între viață și moarte