Societatea de Construcții Napoca S.A., a înaintat Tribunalului Cluj o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Județean Alba prin care solicită obligarea la plata unor sume uriașe, învocând nerespectarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește lucrările de modernizare a drumului județean DJ 107I, Transapuseana. Reamintim faptul că, CJ Alba a pierdut procesele privind rezilierea contractelor de modernizare a drumului județean.
Printre motivele invocate de Societatea Napoca S.A. se numără nerespectare obligațiilor contractuale de către Consiliul Județean Alba, ceea ce a generat pentru societate pierderi financiare. De asemenea, solicitarea de daune moratorii se bazează pe calculul dobânzilor legale aferente sumelor datorate, având în vedere întârzierile semnificative în executarea obligațiilor de plată.
Despăgubirile cerute de societate se ridică la suma totală de 8.863.233,94, după cum sunt expuse în cererea de chemare în judecată:
„1. Obligarea pâratei la plata sumei de 2.506.805 Lei reprezentând pierderea efectivă suferită de subscrisa, prejudiciu suferit de subscrisa ca urmare a încălcării obligațiilor contractuale de către pârâtă;
2. Obligarea pârâtei la plata sumei de 786.429 47 Lei cu tilu de daune moratorii la nivelul dobânzii legale aferente sumei indicate la petitul nr. 1, calculate începând cu data de 02.10.2022 (data expirării duratei de execuție) și până la data formulării prezentei acțiuni, daune ce se vor calcula în continuare până la data plății efective a debitului principal;
3. Obligarea pârâtei la plata sumei de 4.239.875 Lei reprezentând beneficiul nerealizat de subscrisa, prejudiciu suferit ca urmare a încălcării obligațiilor contractuale de către pârâtă;
4. Obligarea pârâtei la plata sumei de 1.330.124 47 Lei cu tilu de daune moratorii la nivelul dobânzii legale aferente sumei indicate Ia petitul nr. 3, calculate începând cu data de 02.10.2022 (data expirării duratei de execuție) și până la data formulării prezentei acțiuni daune ce se vor calcula în continuare până la data plății efective a debitului principal;
5. Obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate subscrisei de prezentul demers”.
Fapta ilicită a Consiliului Județean Alba constă în rezilierea nelegală a acordului intervenit între părți cu consecința neîndeplinirii obligațiilor ce îi reveneau pârâtei în calitate de Beneficiar al lucrării (clauza 8 si urm. din Acord).
În concret, prin rezilierea abuzivă a contractului, ce a fost anulată prin hotărâre defintivă, pârata nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale substanțiale, cum ari fi asigurarea amplasamentului, asigurarea accesului în șantier, asigurarea tututor condițiilor contractuale și legale în vederea continuării executării lucrărilor de către subscrisa.
În concret, pierderea efectivă suferită de subscrisa este în valoare totală de 2.506.805 Lei și este compusă din următoarele:
– 846.436,86 Lei reprezentând contravaloarea lucrărilor executate și nedecontante de pârâta
– 477.676,32 Lei reprezentând sumele achitate de subscrisa în temeiul Contractelor de Leasing încheiate cu Tiriac Leasing IFN SA
– 22.509,76 Lei reprezentând contravaloarea chiriei terenului aferent organizării de șantier și a utilităților
– 1.012.493 Lei reprezentând salariile achitate personalului mobilizat ulterior rezilierii Acordului
– 129.689,10 Lei reprezentând contravaloarea serviciilor de paza achitate de subscrisa
Reaminitim faptul că, operatorul economic care a obținut contractele pentru cele două loturi, în 2019, societatea Napoca Construcții SA Cluj-Napoca, a contestat în instanță notificările de reziliere, din aprilie și august 2022.
Curtea de Apel Cluj-Napoca a anulat, definitiv, documentele prin care CJ Alba a notificat reziliere contractelor. Ulterior, firma a deschis un alt proces prin care solicită despăgubiri și daune de circa 7 milioane de lei. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 15 ianuarie 2025.
Pentru contractul aferent lotului II, hotărârea a fost pronunțată în 5 februarie 2024, iar în cazul contractului pentru lotul I, decizia instanței datează din 10 octombrie 2024.
Administrația județeană a fost obligată să plătească, în total, cheltuieli de judecată în valoare de circa 137.000 de lei.
Doar pentru judecata pe fond a procesului prin care s-a solicitat anularea procedurii de reziliere pentru lotul I al Transapusenei, factura avocaților a fost de 110.000 de lei!
Curtea de Apel Cluj a considerat, însă, că, în cazul lotului I, CJ Alba a reziliat prematur contractul, fără a aștepta încheierea perioadei prin care Guvernul a prelungit valabilitatea polițelor firmei de asigurare City Insurance.
„Curtea constată că autoritatea contractantă beneficiară a lucrărilor de modernizare a drumului judeţean 107 I, UAT Județul Alba, a nesocotit, prin emiterea notificării de reziliere din data de 19 aprilie 2022, termenul prevăzut de legiuitor în favoarea antreprenorului reprezentat de Societatea Napoca Construcții SA (actualul lider al asocierii) şi Cosedil SPA – termen care se încheia iniţial, potrivit art. 1 alin. 2 din OUG 19/2022, în 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului societăţii de asigurare, respectiv în data de 10 mai 2022.
Notificând rezilierea contractului de execuţie lucrări nr. 15726 din 2019, în data de 19 aprilie 2022, prin acordarea la dispoziţia antreprenorului a unui termen de 15 zile pentru constituirea garanţiei de bună execuţie, autoritatea contractantă UAT Județul Alba a încălcat tocmai prevederile art. 1 alin. 2 din OUG 19/2022, a căror nerespectare a fost invocată de autoritate în sarcina antreprenorului”, se precizează în hotărârea instanței, consultată de ziarulunirea.ro
Potrivit magistraților, nesocotirea de către CJ Alba a modificărilor legislative constă în aceea că, deşi Guvernul a acordat antreprenorilor din cadrul contractelor de achiziţie publică aflate în derulare la data intervenirii retragerii autorizaţiei de funcţionare societăţii City Insurance SA, un termen de 150 de zile din data de 9 februarie 2022, pentru constiturea unor noi garanţii de bună execuţie, termen care s-a împlinit în data de 9 iulie 2022, autoritatea contractantă UAT Județul Alba a notificat încetarea contractului la data de 10 mai 2022.
Rezilierea a avut drept motiv neconstituirea garanţiei de bună execuţie aferentă lucrărilor deja executate şi achitate de antreprenor, „cu alte cuvinte, în interiorul termenului de graţie acordat de legiuitor antreprenorilor în vederea încheierii unor noi garanţii de bună execuţie (pentru lucrările deja executate şi achitate)”.
În cazul lotului II nu a mai existat această situație, pentru că rezilierea s-a produs după expirarea termenului privind prelungirea polițelor asigurătorului.
De aceea, instanța a anulat notificările de reziliere și a dispus încetarea contractului la data de 5 august 2022. Consiliul Județean Alba este, la rândul său, creditor în procedura insolvenței societății Napoca Construcții SA cu o sumă de aproximativ 4 milioane de lei.
După rezilierea contractelor cu firma Napoca Construcții, CJ Alba a organizat o nouă procedură de achiziție publică care a fost câștigată, pentru ambele loturi, de societatea Elis Pavaje SRL.
Drumul de aproape 80 de kilometri a fost finalizat în aprilie 2024, în cazul lotului I, respectiv august 2024, în cazul lotului II.