Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a depus o sesizare penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împotriva celor care au răspândit intenționat informații false despre așa-zisa „demolare” a barajelor din România, se arată într-un anunț al ministrului băcăuan.
În anunțul făcut de ministrul Mediului, el a precizat că: „E o manipulare grosolană care a încins rețelele sociale, locul în care realitatea a ajuns să fie de mult prea multe ori pusă la colț de cei care încă mai cred că pot să răspândească după bunul plac minciuni de cea mai joasă speță, care au un singur scop: să creeze confuzie și panică, și să ne dezbine.”
De asemenea, el a subliniat că Proiectul de Ordin pe care l-a pus în dezbatere publică în decembrie 2024 are scopul de a asigura o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare, fără a prevedea demolarea construcțiilor funcționale, ci punerea în siguranță a românilor și a bunurilor acestora.
Declarația completă a ministrului Mircea Fechet:
Dezinformarea dăunează grav României, luptăm contra ei cu toate armele și pe toate fronturile!
Am depus sesizare penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împotriva celor care au răspândit intenționat informații false despre așa-zisa „demolare” a barajelor din România.
E o manipulare grosolană care a încins rețelele sociale, locul în care realitatea a ajuns să fie de mult prea multe ori pusă la colț de cei care încă mai cred că pot să răspândească după bunul plac minciuni de cea mai joasă speță, care au un singur scop: să creeze confuzie și panică, și să ne dezbine.
Prin acest pas în justiție, ne asigurăm că protejăm interesul național și că toți cei care lansează știri false care afectează securitatea națională vor fi trași la răspundere.
Proiectul de Ordin pe care l-am pus în dezbatere publică în decembrie 2024 are scopul de a asigura o gestionare eficientă și sigură a barajelor care nu mai sunt utilizate, prin proceduri de conservare, postutilizare sau, în cazuri excepționale, abandonare, fără a prevedea demolarea construcțiilor funcționale, ci punerea în siguranță a românilor și a bunurilor acestora.
Acest proiect respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene pe care le invocă în mod distorsionat anumite narative ale Rusiei, într-un război hibrid care ne împinge pe terenul știrilor false și al dezinformării.
Mai mult de atât, proiectul reprezintă o actualizare succintă și tehnică a Ordinului nr. 119/2002, care a reglementat același domeniu în ultimele două decenii.
Povestea e cu atât mai mult cusută cu ață albă, cu cât am anunțat în urmă cu puțin timp că am făcut o prioritate din reabilitarea barajelor și consolidarea digurilor, tocmai ca să protejăm viața și bunurile a sute de mii de români care locuiesc în zone cu risc la inundații. Mai exact, facem lucrări la barajele care au nevoie de intervenții urgente în 10 județe și în Capitală, cu fonduri din PNRR de 1,18 miliarde lei.
De asemenea, am avizat un proiect de hotărâre de guvern care se referă la amenajarea hidroenergetică Răstolița, unde vom produce energie verde pentru România.
De fiecare dată, vom răspunde prompt, prin mijloace legale, pentru a proteja interesul public și integritatea instituțiilor statului.
– ministrul Mediului, Mircea Fechet