O investiție de ordinul zecilor de milioane de euro pe care Guvernul României vrea să o facă într-un nou penitenciar în vecinătatea celui existent în Cartierul CFR este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a anunțat că înclină să nu fie de acord fără „a primi absolut nimic la schimb pentru locuitorii municipiului Bacău”.
Declarația edilului a fost făcută în ședința de ieri a Consiliului Local Bacău, unde la rubrica diverse a avut loc o dezbatere pe marginea notei pe care Guvernul României a aprobat-o pe 6 februarie și prin care solicită municipiului Bacău terenul de 51.780 mp din str. General Ștefan Gușe nr. 2, amplasamentul fostului șantier al Sălii Polivalente.
Noi nu am putut decât să fim de acord, de principiu, dar pentru municipiul Bacău am solicitat și alte lucruri, cum ar fi terenul din fața Judecătoriei, care poate fi transformat într-o parcare. MAI a vrut în schimb imobile în schimbul terenului. Acum ni se solicită să fim de acord să predăm acest teren pentru construirea unui penitenciar fără a primi absolut nimic la schimb pentru locuitorii municipiului Bacău, a spus Lucian Daniel Stanciu Viziteu în fața consilierilor locali.
Ulterior, primarul Viziteu a revenit asupra precizărilor și a completat că înclină să nu fie de acord cu un nou penitenciar, având în vedere proximitatea față de viitorul Parc atletic și lângă o bază sportivă: „Un astfel de imobil poate fi construit și mai departe de municipiul Bacău. Ar trebui făcut mai departe de zonele locuite și nu e neapărat să fie în municipiul Bacău.” În cele din urmă, primarul a concluzionat că se va lăsa la voința majorității și că va prezenta un proiect de hotărâre pe baza consultărilor grupurilor politice din Consiliul Local.
În nota transmisă Consiliului Local, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului au indicat terenul de pe str. Ștefan General Gușe nr. 2 ca fiind potrivit pentru noua investiție nu doar pentru că se află vizavi de actualul penitenciar, ci și pentru că este poziționat în vecinătatea terenului de 14.000 de mp preluat anterior de la Ministerul Apărării Naționale.
Extinderea ar permite configurarea corespunzătoare a ansamblului de clădiri și facilități necesare, astfel încât să respecte integral cerințele. Prin cumularea celor două terenuri, proiectul va putea fi realizat în conformitate cu standardele tehnice, arhitecturale și funcționale, ținând cont de prevederile legale privind siguranța locurilor de detenție, protecția împotriva incendiilor și condițiile obligatorii pentru spațiile destinate persoanelor private de libertate, arată reprezentanții Guvernului în adresa transmisă municipalității.
Noul penitenciar ar urma să cuprindă un ansamblu de clădiri și facilități care să permită desfășurarea activităților de detenție în condiții optime, incluzând pavilioane moderne, o centrală termică, bloc alimentar, magazii, un cabinet medical, dar și spații auxiliare necesare. Investiția va fi finanțată din trei surse, și anume din Mecanismul Financiar Norvegian, împrumuturi de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și de la bugetul de stat.
Discuția despre terenul pentru noul penitenciar începe la minutul 1:58:10.