Modernizarea ansambului de patrimoniu format din Teatrul Municipal Bacovia și Hotel Central este în impas după ce Prefectul a solicitat Tribunalului Bacău anularea hotărârii prin care Consiliul Local a aprobat exproprierea celor 3 etaje ale fostului hotel, deținute în prezent de societatea Central Inn SRL. Până la soluționarea definitivă a dosarului, proiectul nu poate avansa.
Decizia prefectului Claudiu Ilișanu de a ataca hotărârea Consiliului Local Bacău la instanța de contencios administrativ vine ca urmare a sesizării formulate de reprezentanții companiei Central Inn SRL, care acuză municipalitatea băcăuană de exces de putere și de încălcarea legii.
În cererea de chemare în judecată adresată Tribunalului Bacău, Instituția Prefectului cere anularea Hotărârii Consiliului Local 267 din 30 august 2024 privind exproprierea Hotelului Central pe fondul mai multor ilegalități pe care municipalitatea, la propunerea primarului, le-ar fi făcut odată cu adoptarea acestei hotărâri. Printre argumente se numără absența unei documentații tehnico-economice pentru imobilul supus exproprierii și automat neaprobarea unor indicatori tehnico-economici care să vizeze în mod direct cele 3 etaje ale Hotelului Central, încâlcându-se astfel prevederile Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Prefectul mai menționează în acțiunea transmisă instanței și faptul că amplasamentul nu are la bază un studiu de fezabilitate, document obligatoriu pentru realizarea exproprierii, dar și faptul că hotărârea nu este complet motivată: „Consiliul Local al municipiului Bacău nu a justificat în fapt această măsură de expropriere care ar trebui să fie utilizată, în ultima etapă și în mod excepțional, pentru respectarea dreptului de proprietate al SC Central Inn SRL. Astfel, trebuia asigurată o justificare obiectivă și documentată a adoptării actului, cu respectarea principiului transparenței, fiind o garanție a temeiniciei actului administrativ”.
Cererea de chemare în judecată și sesizarea proprietarului:
Actiune Prefect Anulare Hcl Hotel Central by J9 VfV on Scribd
Consiliul Local Bacău a votat în favoarea exproprierii abia la a cincea introducere pe ordinea de zi, după îndelungi dezbateri purtate pe marginea oportunității și legalității procedurii de exproprierii de utilitate publică. În mandatul anterior, atât consilierii locali, dar și reprezentanții Central Inn SRL au semnalat în repetate rânduri că Primăria Bacău putea să intre în proprietatea Hotelului Central pentru doar 212.000 euro dacă își exercita dreptul de preempțiune înainte ca imobilul să fie vândut de DahoTrading să ajungă în proprietatea societății.
În august 2021, Direcția de Cultură a transmis Primăriei Bacău o adresă privind exercitarea dreptului de preempțiune și totodată solicitarea de a proceda la achiziționarea imobilului Hotel Central. Contrar prevederilor legale, respectiva solicitare a fost ținută la sertar și nu a mai ajuns pe masa Consiliului Local, singura autoritate care putea decide dacă achiziționează sau nu imobilul de patrimoniu. Autoritățile publice locale transmit cu celeritate proprietarului intenția de a-și exercita dreptul de preempțiune, respectiv comunicarea de neexercitare a dreptului, în condițiile legii, fără a depăși 30 de zile lucrătoare calculate de la data comunicării neexercitării dreptului de preempțiune de către Ministerul Culturii, respectiv de către serviciile publice deconcentrate ale acestuia, arată Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Potrivit răspunsurilor administratorului public Ciprian Piștea (foto) din plenul Consiliului Local, primăria a ales varianta exproprierii în locul achiziționării din considerente de „strategie juridică”: Am ales o strategie juridică pentru a avea o proprietate fără niciun risc. Este alegerea pâratului executiv să stabilească ce strategie juridică alege în scopul interesului public. […] Existând la acel moment o serie de litigii, unul, două, nouă sau chiar și unul singur, acele litigii puteau fi un risc pentru calitatea de proprietar, iar varianta exproprierii este cea sigură, în interes public. Noi am ales o conduită care să elimine orice risc asupra interesului public.
Conform Codului administrativ, atribuțiile privind administrarea domeniului public și privat al comunei, orașului sau municipiului sunt trasate în sarcina Consiliului Local, iar hotărârile privind dobândirea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile se adoptă cu o majoritate de două treimi din numărul consilierilor locali în funcție.
Nu este prima dată când primăria dă cu piciorul unui imobil de patrimoniu. În 2015, administrația liberală de la acea vreme nu a pus pe ordinea de zi exercitarea dreptului de preempțiune a Casei Cancicov, aceasta ajungând la scurt timp în proprietatea lui Dan Aizic, proprietarul Hotelului Dumbrava (SC Agroindustriala SA). DNA Bacău a intrat pe fir și a dispus în 2016 cercetarea în rem a „posibilelor infracțiuni săvârșite la Primăria Bacău și Consiliul Local Bacău legate de exercitarea/neexercitarea dreptului de preempțiune asupra unei case de patrimoniu, Casa Cancicov”, însă până în momentul de față nu a existat o rezoluție comunicată publicului cu privire la acest dosar.
Consiliul Local este convocat astăzi în ședință extraordinară pentru a-l mandata pe primar să împuternicească o persoană care să apere în instanță hotărârea de expropriere, suspendată de drept până la soluționarea definitivă a dosarului. Dacă municipalitatea alege să își apere până la capăt hotărârea de expropriere, reabilitarea întregului ansamblu de patrimoniu ar urma să fie blocată cel puțin doi ani. În acest caz, posibilitatea accesării fondurilor europene anunțate de primarul Stanciu-Viziteu pentru finanțarea investiției de 100 de milioane de lei ar fi din start sortită eșecului.