Patru politicieni de la PSD, doi de la AUR și câte unul de la PNL, USR, SOS și POT sunt cei zece deputați de Bacău aleși în legislatura 2024-2028. Ei au depus jurământul înainte de sărbători și tot atunci au aflat în ce comisii vor lucra în următorii patru ani.
O noutate absolută este că doi dintre deputații băcăuani vor merge la locul de muncă împreună cu partenerul de viață. Este vorba despre familiile de parlamentari Enache (Diana și Mihai) de la AUR și Ionescu de la POT (Radu-Mihail și Monica).
Robert Alecu (AUR) va funcționa în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării (diaspora) și în Comisia pentru știință și tehnologie. El are studii de inginerie mecanică la Universitatea Transilvania din Brașov și un master în mecanică auto la Universitatea Politehnică din București, activând până în 2020 în industria automotive. În ultimii ani a fost consilierul lui Claudiu Târziu și s-a ocupat în cadrul AUR de programe care vizează diaspora.
Lucian Bogdănel (PSD) urmează să activeze în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, respectiv în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Are experiență în administrație în urma activității depuse ca prefect și anterior ca asistent de europarlamentar și consilier al fostului primar. Înainte să intre în politică a fost jurnalist, fiind absolvent al Facultății de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” Bacău și masterand în relații internaționale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vasile Budacă (PSD) va face parte din Comisia pentru egalitatea de șanse și din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, continuând în aceleași comisii în care a intrat în aprilie 2024, când i-a fost validat mandatul de parlamentar în locul lui Claudiu Ilișanu. Budacă are studii de teologie ortodoxă pastorală la București și un masterat în administrație la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Preocuparea pentru mediu are legătură, cel mai probabil, cu activitățile de excavare și prelucrare a solului ale firmei sale, Euro Terra Logistics SRL.
Costel Dunava (PSD), aflat la cel de-al treilea mandat de parlamentar, a fost ales chestor, devenind astfel unul dintre cei 13 membri ai Biroului permanent al Camerei Deputaților. Activitatea legislativă principală o va desfășura în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, al cărei președinte a fost în mandatul anterior și care acum este condusă de Victor Ponta. De profesie, Dunava este jurist, în urma absolvirii Facultății de Drept a Universității „Mihail Kogălniceanu” din Iași, completată opt ani mai târziu cu un masterat economic la UGB.
Diana Enache (AUR) își va desfășura activitatea în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, dar și în Comisia pentru egalitate de șanse. În ultimii ani a fost consilier parlamentar, iar înainte de a intra în politică și de a conduce filiala Bacău a Partidului AUR a fost implicată în mai multe proiecte unioniste și naționaliste alături de George Simion. Noua deputată este absolventă a Academiei de Studii Economice din București și deține un masterat în managementul proiectelor în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității București. Soțul său, Mihai-Adrian Enache, a intrat și el în Parlament, tot pe lista AUR, dar în circumscripția București.
Mircea Fechet (PNL) se află la al doilea mandat de deputat și totodată la al doilea mandat de ministru al Mediului. Comisiile din care va face parte sunt cele pentru afaceri europene, respectiv pentru mediu și echilibru ecologic. A devenit inginer diplomat în anul 2004 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, iar ulterior a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universității „George Bacovia”. A fost timp de mai mulți ani director adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADIS), unde a fost implicat în coordonarea proiectului județean de management integrat al deșeurilor. În 2019 a devenit secretar de stat în Ministerul Mediului condus de Costel Alexe. Din 2020 a devenit ministru.
Radu-Mihail Ionescu (POT) va activa în Comisia pentru constituționalitate și a fost desemnat vicelider al grupului POT din Camera Deputaților. A intrat în Parlament alături de soția sa, Monica Ionescu, aceasta fiind aleasă în circumscripția Neamț, amândoi fiind avocați în Elveția și având domiciliul la Berna. Deputatul Ionescu a absolvit Facultatea de Drept și apare pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe drept coordonator al Asociației LegalGhid ce își propune să informeze românii din Confederația Elvețiană cu privire la drepturile și obligațiile lor.
Soții Monica și Radu-Mihail Ionescu, aleși împreună în Parlament pe lista Partidului Oamenilor Tineri (POT)
Teodor Lazăr (USR) își începe cel de-al doilea mandat în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ca o continuare firească a calității de membru în Comisia pentru controlul SRI din care a făcut parte în primul mandat și pe care a preluat-o de la fostul deputat Viziteu. Lazăr a absolvit ingineria electrotehnică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, unde a și lucrat timp de doi ani, după care și-a desfășurat activitatea în mai multe firme locale printre care și Ligone (societate care a deținut fosta 1 TV Bacău), Contact Plus Construcții, Crescent etc. A devenit ulterior consultant în cabinetul deputatului Lucian Stanciu Viziteu, intrând în Parlament în anul 2020 după ce lista inițială aleasă de membri a fost schimbată la nivelul Alianței USR-PLUS prin manevre interne care au rămas neelucidate.
Nini Pascalini (SOS) se află la primul mandat de deputat și își va desfășura activitatea în Comisia pentru antreprenoriat şi turism. Este din Moinești, unde în ultimii ani a profesat în domeniul foto-video, dar și ca administrator al magazinului Alaz Services, chiar dacă în declarația de avere nu apare să fi fost remunerat în vreun fel pentru această activitate. În plan politic a avut trei mandate de consilier local, trecând prin PPDD, PC, ALDE, PMP până să ajungă în Parlament cu ajutorul partidului Dianei Șoșoacă.
Adrian Popa (PSD) va face parte, în mod natural, din Comisia pentru sănătate şi familie, având în vedere CV-ul acestuia de manager în domeniul medical. A fost director general al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău timp de 10 ani, după care a devenit președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Este absolventul Academiei de Studii Economice și face parte din Corpul experților contabili, având totodată și o certificare pentru management spitalicesc.