Vacanța nu ar trebui să fie un motiv de dezechilibru al bugetului – spune Manuela Maria Bica, de la Școala de bani BCR
Pentru mulți dintre noi banii se termină mai repede decât trece luna. Dar, cu puțin ajutor, putem învăța să schimbăm tiparul financiar al familiei noastre și să facem alegeri financiare mai înțelepte. Manuela Maria Bica, director regional BCR și profesor la Școala de Bani, ne spune de ce reguli să ținem cont în privința banilor.
Care sunt întrebările care vi se pun cel mai des cu privire la bani, în calitatea de om cu o bogată experiență în sistemul bancar și profesor la Școala de bani BCR?
Cele mai multe întrebări apar în caz de buget dezechilibrat, cheltuieli mari sau neprevăzute, grad mare de îndatorare și lipsa de economii. Poate fi un moment de conștientizare și o ecuație aparent complicată, însă sunt soluții pentru echilibrare.
Sunt, de asemenea, multe întrebări despre economisire și investiții: când economisim și când investim? Care e rolul lor și când e momentul potrivit pentru fiecare?
Care este regula numărul 1 pe care o avem de respectat în privința banilor?
„Plătește-te pe ține prima dată!”. E o regulă cu multiple beneficii, financiare și nu numai. A te plăti pe tine primul înseamnă grijă, responsabilitate, siguranță pentru tine și pentru cei dragi. Și înseamnă să deprindem un comportament sănătos în ceea ce privește gestionarea banilor: să cheltuim mai puțin decât câștigăm.
Ce comportamente referitoare la bani credeți că putem învăța noi, adulții, de la copii?
Copiii sunt fericiți cu ceea ce au. Nu sunt impulsivi și nu confundă nevoile cu dorințele. Am întâlnit mulți copii preocupați de economisire. În plus, sunt mult mai buni negociatori decât părinții lor. Nu sparg pușculița (fizică sau virtuală) cu aceeași ușurință cu care adulții o fac.
Cum putem constitui cel mai ușor un fond de urgență pentru situații neprevăzute, atunci când veniturile noastre nu sunt generoase?
Oricât de contraintuitiv ar suna, comportamentul de economisire are o mică legătură cu nivelul veniturilor (desigur, nu ne gândim la extreme). Cel mai important e să adaptăm cheltuielile și comportamentul de consum la nivelul veniturilor. Să punem deoparte constant, o sumă cât de mică, imediat ce încasăm veniturile, pentru a deprinde obiceiul de a economisi. Pentru cheltuitori, există metode de a economisi în mod automat sume mici la orice plată cu cardul, prin rotunjirea sumei și transferul diferenței în contul de economii. Plătești și economisești în același timp.
Se apropie sezonul vacanțelor – ce sfaturi ne puteți da pentru ca vacanța de vis să nu fie un coșmar pentru bugetul familiei?
Vacanța nu ar trebui să fie un motiv de dezechilibru al bugetului, ci o bucurie, o dorință translatată în bugetul nostru ca un obiectiv clar setat din timp. Dacă am ratat acest lucru, ar fi de preferat să nu apelăm la fondul de rezervă. Sunt soluții de plată în rate fără dobândă (și aș recomanda cel mult 6-12 rate, să nu ne prindă următoarea vacanță plătind pentru amintiri), oferte last minute, parteneriate diverse prin care pot fi accesate reduceri. Protecția e importantă, inclusiv pe perioada vacanțelor, așa că nu uităm de asigurarea de călătorie. Înainte de a achiziționa una, verificăm beneficiile cardurilor de debit sau credit pe care le deținem. Însă e important că vacanța aleasă să fie în concordanță cu nivelul veniturilor noastre.
Ați fost invitată la conferința „Între sine și bani“ de la Pitești, de pe 7 mai. Ce vă place cel mai mult la aceste conferințe în care le puteți vorbi oamenilor despre alegerile financiare înțelepte?
Mă bucură și mă onorează de fiecare dată aceste întâlniri. Îmi place că întâlnesc curiozitate sinceră, dorința de a afla cum să fim mai bine cu banii. Începem să credem că putem avea prosperitate financiară și da, putem visa la independența financiară. Ne putem transforma viețile făcând alegeri financiare inteligente. Și mă bucur și mă încarc cu multă energie și optimism când văd mulți tineri în sală.