Reguli și obligații pentru nunți/cununii civile în 2025. Mirii vor...

Reguli și obligații pentru nunți/cununii civile în 2025. Mirii vor...
📅 2025-01-09
Taxe căsătorie 2025

Reguli și obligații pentru nunți/cununii civile în 2025. Mirii vor plăti taxe în plus pentru căsătorie.

O nuntă de vis, devine tot mai scumpă, în România. Cei care vor să își pună pirostriile, în 2025, trebuie să-și revizuiască bugetele și să se pregătească pentru cheltuieli mai mari decât anticipau.

Costurile pentru evenimentul mult așteptat au crescut semnificativ, de la rochii de mireasă, costume cu papioane și meniuri, până muzicanți și taxele pentru oficierea căsătoriei civile.

Românii care plănuiesc să își unească destinele în 2025 trebuie să ia în considerare o realitate financiară nouă: costurile asociate organizării unei nunți au explodat, arată capital.ro.

Față de anii trecuți, bugetele necesare pentru evenimentele festive s-au majorat considerabil, iar cei care doresc să aibă o nuntă de vis vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

Această situație îi afectează nu doar pe miri, ci și pe invitați, care trebuie să contribuie cu daruri mai generoase decât era obișnuit până acum.

Tine cont de faptul ca, daca faci nunta cu dar, vei recupera banii si chiar te vei alege cu o suma suplimentara, care nu va fi de ajuns, probabil, sa iti cumperi ceva substantial, dar va fi suficienta pentru a-ti achita luna de miere. 

Taxe pentru căsătoria civilă și religioasă

Căsătoria civilă vine cu cheltuieli care variază în funcție de ziua și locația aleasă. Viitorii miri care doresc să oficializeze relația în weekend sau în zilele de sărbători legale trebuie să achite aproximativ 350 de lei.

În schimb, dacă aleg să se căsătorească în timpul săptămânii, costurile scad la 150 de lei.

Pentru cei care visează la o ceremonie civilă într-o locație specială, bugetul necesar se situează între 750 lei și 1.600 de lei.

Nici ceremonia religioasă nu este ieftină. Cei care vor să facă acest pas trebuie să plătească între 1.000 lei și 2.500 de lei pentru serviciile preotului și utilizarea locașului de cult.

Adăugarea unui cor la ceremonie poate aduce un cost suplimentar (între 250 și 500 de lei).

Scump meniul, scump și „darul”

Cheltuielile pentru meniurile de la restaurant au crescut semnificativ în 2025.

Un meniu all-inclusive, care include băuturi, are un preț ce variază între 49 de euro și 110 euro de persoană.

Dacă băuturile nu sunt incluse, atunci prețul unui meniu începe de la 60 de euro și poate ajunge la 110 euro.

Pentru cei care optează pentru un open bar, se adaugă un cost suplimentar de aproximativ 40 de euro de persoană.

Rochia „de prințesă”, 2.000 de euro

Rochia de mireasă reprezintă o altă cheltuială semnificativă pentru miri. O rochie simplă, fără pretenții, poate costa între 500 de euro și 1.000 de euro.

Cele făcute la comandă, cu detalii personalizate, pot atinge prețuri între 700 de euro și 2.000 de euro. Accesoriile, cum ar fi voalul, bijuteriile sau pantofii, pot adăuga între 200 și 1.000 de euro la costuri.

Machiajul și coafura miresei sunt și ele necesități costisitoare, având prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro pentru machiaj și între 50 și 200 de euro pentru coafură.

Probele premergătoare evenimentului pot adăuga până la 200 de euro la buget.

Nici mirele nu este scutit de cheltuieli

Un costum de mire, cumpărat direct din magazin, costă între 300 de euro și 1.000 de euro, iar unul realizat pe comandă se încadrează între 700 și 2.000 de euro. Pantofii, butonii sau papionul pot ajunge să coste între 150 și 500 de euro.

Bugetul total pentru o nuntă variază considerabil în funcție de numărul de invitați. Pentru un eveniment cu 100 de persoane, costurile se situează între 15.000 și 30.000 de euro.

Dacă lista de invitați include150 de persoane, cheltuielile pot ajunge până la 60.000 de euro, potrivit celor de la bugetul.ro.

În cazul nunților mari, cu peste 200 de invitați, bugetul necesar poate varia între 40.000 și 100.000 de euro.

Din cauza costurilor tot mai mari, mulți români optează pentru nunți mai restrânse, organizate în familie.

În loc să investească sume mari în organizarea unui eveniment grandios, viitorii miri preferă să folosească banii pentru o lună de miere de neuitat sau pentru avansul necesar achiziționării unei locuințe.

Cât cer formațiile pentru muzica de la nuntă?

Muzica de la nuntă este un serviciu foarte costisitor.  Anul acesta, spirala scumpirilor continuă și în această direcție.

Mirii care găsesc o formație cu 4.000 de euro se pot considera norocoși. Există și trupe care cer pentru întreaga prestație cel puțin 6.000 de euro, în preț fiind incluse sonorizarea, luminile și echipamentele tehnice.

Ce-i drept, o soluție mai ieftină este angajarea unui DJ, cu costuri între 500 și 1.000 de euro. Sau… un playlist pregătit din vreme și redat de un sistem bun de sonorizare.

Când nu se fac nunți, în anul 2025?

Rânduielile creștine impun câteva restricții, respectiv zile în care nu se săvârșește Taina Cununiei în Biserică. În 2025, în perioada sărbătorilor importante din timpul anului nu se fac nunți.

Nu se fac nunți în 2025 în toate zilele de post din timpul săptămânii, în perioadele de post importante din timpul anului și nici în ajunul și în zilele Praznicelor împărătești, după cum urmează:

Care sunt Praznicele Împărătești din calendarul ortodox?

Motivul pentru care biserica interzice organizarea nunților în perioadele stabilite de post și Praznice de peste an este că bucuria asociată atmosferei de sărbătoare nu este în concordanță cu înfrânarea și sobrietatea pe care o impune postul.

Reguli și obligații pentru nunți/cununii civile în 2025. Mirii vor plăti taxe în plus pentru căsătorie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri ziarul argesul

Accident mortal lângă Pitești. Un tânăr de 22 ani și-a pierdut viața

Accident mortal lângă Pitești. Un tânăr de 22 ani și-a pierdut viața. Update: Din păcate, manevrele de resuscitare nu au dat rezultat, fiind declarat decesul tânărului în vârstă de doar 22 de ani. Accident rutier produs în comuna Bradu, în care este implicat un singur autoturism. Intervin pompier...

Sfârșit tragic în Pitești. A fost găsit fără suflare după mai multe zile într-un parc

Sfârșit tragic în Pitești. A fost găsit fără suflare după mai multe zile într-un parc. Descoperire macabră într-un loc frecventat de piteștenii care iubesc sportul și mișcarea. Constantin Vasilescu, supranumit „Gufi”, a fost găsit fără suflare astăzi, în jurul prânzului, în Baza Sportivă Ștrand d...

Incendiu în Argeș, casă cuprinsă de flăcări

Incendiu în Argeș, casă cuprinsă de flăcări. Incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe din comuna Vulturești. Pentru localizare și lichidare intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat. Vom reveni cu detalii! Foto: descriptiv Incendiu în A...

Celebru artist argeșean, clipe de groază. De pe culmile succesului, acum riscă să-și încheie cariera!

Celebru artist argeșean, clipe de groază. De pe culmile succesului, acum riscă să-și încheie cariera! Dani Mocanu nu scapă de problemele cu legea, dimpotrivă. Recent, celebrul manelist a fost condamnat la închisoare, în primă instanță, de Tribunalul Dâmbovița, într-un dosar de constituire de grup...

Cum să ameliorăm rapid crampele și durerile abdominale

Cum să ameliorăm rapid crampele și durerile abdominale. Crampele și durerile abdominale sunt simptome comune pe care toată lumea le-a experimentat cel puțin o dată în viață. Durerea abdominală, precum și crampele, pot fi cauzate de un număr mare de motive: de la supraalimentare până la patologii ...

Vacanța elevilor la ski 2025. Calendarul pentru toate județele din România

Vacanța elevilor la ski 2025. Calendarul pentru toate județele din România. Vacanța de schi din 2025 continuă să fie organizată conform unui calendar flexibil, stabilit de fiecare inspectorat școlar județean. Aceasta a fost instituită pentru a răspunde cerințelor operatorilor de resorturi de schi...

Lovitură grea pentru una dintre cele mai mari fabrici din județul Argeș

Lovitură grea pentru una dintre cele mai mari fabrici din județul Argeș! Trei dintre cei mai mari producători de ciment din România au fost sancționați cu amenzi însumând 217,966 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 44 de milioane de euro) de către Consiliul Concurenței. Companiile Holcim ...

O vilă din Argeș a luat foc! Pericol de propagare a incendiului

O vilă din Argeș a luat foc! Pericol de propagare a incendiului. Incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Dragoslavele. Intervin pompierii cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat. Pericol de propagare La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se ma...

Strigăt de revoltă! Un polițist din Argeș va intra în greva foamei la sediul IPJ

Strigăt de revoltă! Un polițist din Argeș va intra în greva foamei la sediul IPJ. “Gestul meu nu este negociabil” Un polițist din județul Argeș a anunțat astăzi că urmează să intre în greva foamei la sediul instituție din Pitești. Acesta declară că va recurge la gestul extrem începând cu data de ...

Numere de înmatriculare interzise în 2025. Nu poți înregistra mașina cu aceste denumiri!

Numere de înmatriculare interzise în 2025. Nu poți înregistra mașina cu aceste denumiri! În general, șoferii își pot alege numărul de înmatriculare pe care îl vor, însă există câteva combinații care sunt interzise prin lege. Astfel, nimeni nu va putea înmatricula mașina cu aceste numere. Numere i...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.