Peste 600.000 de români au primit astăzi banii în conturi. Se poate verifica statusul plății.
APIA a început plata subvențiilor agricole pentru fermieri în 2025, iar sumele vor fi virate în conturi pe măsură ce cererile sunt autorizate. Fermierii pot verifica statusul plății și detaliile financiare pe platforma agenției sau contactând-o direct.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început să plătească subvențiile fermierilor și a anunțat sumele care sunt achitate acum. Până astăzi, APIA a autorizat plăți totale de 322,7 milioane de euro (aproape 1,61 miliarde lei) pentru 636.065 de fermieri. Aceste plăți sunt pentru anul 2024, iar procesul a început pe 2 decembrie 2024.
APIA a făcut un calcul al sumelor autorizate pentru subvențiile agricole pe anul 2024, pentru plata finală care a început în decembrie. Fermierii vor primi banii în conturi în noul an dacă au cererile aprobate la sfârșitul lui 2024 sau din 8 ianuarie, atunci când s-a reluat autorizarea cererilor.
Iată cum arată plățile în perioada 2 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025:
Până astăzi, APIA a plătit 164,9 milioane euro (820,5 milioane lei) din FEGA pentru 590.177 de fermieri. Plățile din FEADR și BN1 pentru măsurile de dezvoltare rurală se fac prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), transmite Agrointel.
Plățile din FEGA sunt făcute în lei, la cursul de 4,9753 lei/euro, iar cele din FEADR la 4,9756 lei/euro. De asemenea, în campania de avans din 2024 au fost plătiți 1,28 miliarde euro (6,38 miliarde lei).
Fermierii care scot terenuri din circuitul agricol pot acum să primească subvenții APIA, conform unui ordin recent al ministrului Agriculturii. Terenurile trebuie să rămână disponibile pentru fermier până la sfârșitul anului și să fie folosite în scopuri agricole demonstrabile. Această schimbare a fost oficializată prin publicarea Ordinului nr. 539/2024.
Până acum, scoaterea terenurilor din circuitul agricol făcea fermierii ineligibili pentru subvenții, dar acum aceștia pot continua să primească sprijin financiar, cu condiția să dovedească utilizarea terenului pentru activități agricole și să nu fie abandonat.
Ordinul nr. 539/2024 aduce o modificare la Ordinul nr. 106/2024, referitor la subvențiile APIA. Înainte, terenurile scoase din circuitul agricol nu erau eligibile pentru subvenții. Acum, terenurile pot primi subvenții dacă sunt folosite pentru activități agricole până la sfârșitul anului. Fermierii trebuie să dovedească utilizarea agricolă a terenului. Modificările sunt valabile pentru anul de cerere 2024, oferind timp fermierilor să se adapteze.
Crescătorii de animale din România vor beneficia de o subvenție bonus majorată din partea Agenției pentru Plăți în Agricultură (APIA), ce poate ajunge până la 300 de euro pe Unitate Vită Mare (UVM), în cazul creșterii suinelor din rasele Bazna și Mangalița, scrie agrointel.ro.
Decizia a fost confirmată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), publicat în Monitorul Oficial pe 6 decembrie, care aduce modificări semnificative pentru fermierii care cresc animale de fermă din rase locale în pericol de abandon, în cadrul Programului Strategic 2023-2027.
Sursa: Capital.ro
Peste 600.000 de români au primit astăzi banii în conturi. Se poate verifica statusul plății.