O nouă taxă a devenit obligatorie de la 1 ianuarie. Puțini știu de...

O nouă taxă a devenit obligatorie de la 1 ianuarie. Puțini știu de...
📅 2025-01-06
Taxe 2025

O nouă taxă a devenit obligatorie de la 1 ianuarie. Puțini știu de ea, dar va afecta multe firme.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a introdus un ordin care extinde plata impozitului de 0,5% din cifra de afaceri pentru firmele din industria de extracție a hidrocarburilor. Măsura afectează sute de companii, iar impactul financiar se va resimți din 2025, arată capital.ro.

Ordin emis de ministrul Finanțelor

Pe 31 decembrie 2024, un ordin emis de ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a introdus o nouă taxă care va afecta diverse companii din sectorul energetic. Potrivit noilor reglementări, companiile care prestează servicii pentru industria de extracție a hidrocarburilor vor fi obligate să plătească impozitul specific de 0,5% din cifra de afaceri. Măsura va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025 și va viza mai multe companii din sectorul gazelor naturale și petrolului.

Noua reglementare, semnată de secretarul de stat Attila Gyorgy, adaugă sectorului cu activități din codul CAEN 0910 un impozit de 0,5% din cifra de afaceri.

Astfel, firmele care desfășoară activități precum „Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale” vor fi obligate să plătească acest impozit.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Attila Gyorgy în locul ministrului, adaugă acest cod CAEN pe lista domeniilor vizate, alături de următoarele:

0610 – „Extracția petrolului brut”;

0620 – „Extracția gazelor naturale”;

1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”;

3522 – „Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte”;

3523 – „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte”;

4671 – „Comerț cu ridicata al combustibililor”;

4681 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși”;

4730 – „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule”.

Această măsură se aplică și pentru alte domenii deja incluse, precum extracția petrolului brut, distribuția combustibililor gazoși prin conducte sau comerțul cu carburanți.

Ordinul prevede extinderea acestui cod CAEN în contextul unei revizuiri a clasificării activităților economice, conform unui act normativ adoptat de Institutul Național de Statistică.

Care sunt firmele afectate?

În prezent, aproximativ 100 de companii din România vor fi direct afectate de noile reglementări, potrivit datelor termene.ro.

Printre acestea se numără jucători importanți din industria energetică, cum ar fi:

Aceste firme au operațiuni de amploare și un rulaj considerabil, iar extinderea impozitului va genera o povară financiară suplimentară.

Impactul va fi semnificativ, având în vedere dimensiunea activităților desfășurate de aceste companii, care sunt implicate în extracția și distribuția de gaze naturale și petrol.

Dispute juridice în sectorul gazelor naturale

Implementarea acestei taxe vine într-un context juridic tensionat, marcat de contestarea ordonanțelor fiscale din partea unor companii importante.

Producătorii de gaze naturale Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au contestat aplicarea impozitului specific.

În primă instanță, doar Petro Ventures a obținut o suspendare a aplicării ordinului. Cu toate acestea, decizia poate fi contestată.

De asemenea, distribuitorul de GPL Gaspeco L&D, care are o cifră de afaceri anuală de peste 600 milioane de lei, a solicitat suspendarea impozitului, însă nu a fost încă emisă o decizie finală în acest sens.

Una dintre modificările semnificative aduse de acest ordin este eliminarea pragului de 50 de milioane de euro sub care companiile din sectorul energetic nu erau obligate să plătească impozitul de 0,5%.

Astfel, toate companiile care se încadrează în domeniile vizate vor fi afectate de această schimbare, indiferent de mărimea lor.

Totuși, impozitul va fi aplicat doar până la sfârșitul anului 2025, iar autoritățile fiscale vor monitoriza impactul pe termen scurt al acestei măsuri.

O nouă taxă a devenit obligatorie de la 1 ianuarie. Puțini știu de ea, dar va afecta multe firme.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri ziarul argesul

Urgență într-o comună din județul Argeș! Pompierii intervin la fața locului

Urgență într-o comună din județul Argeș! Pompierii intervin la fața locului. Sesizare de incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Bughea de Jos, satul Valea Măcelarul. Intervin pompierii de la Detașamentul Câmpulung cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor califi...

Regulă nouă pentru șoferi începând de astăzi. Amendă și permisul auto confiscat!

Regulă nouă pentru șoferi începând de astăzi. Amendă și permisul auto confiscat! Șoferii care depășesc viteza legală vor primi amenzile acasă, după ce, pe șoselele din România, au fost instalate camere de viteză. Sistemul funcționează, deocamdată, doar pe Autostradăzile A1, A2 și pe anumite secto...

Se scrie istorie în primăvara anului 2025! Construcție cum nu s-a mai văzut în România

Se scrie istorie în primăvara anului 2025! Construcție cum nu s-a mai văzut în România. S-a dat… restart la șantierele de autostrăzi. Lucrările la secțiunea 4 a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, între Tigveni și Curtea de Argeș (9, 86 km), au fost reluate vineri, 3 ianuarie 2025, conform celo...

Ziarul Argeșul, Record Absolut în presa argeșeană: Peste 430.000 de cititori într-o singură zi!

Ziarul Argeșul The post Ziarul Argeșul, Record Absolut în presa argeșeană: Peste 430.000 de cititori într-o singură zi! first appeared on Ziarul Argeşul - ediţia online.

Legea care schimbă viața la bloc în 2025. Noi reguli pentru toți locatarii

Legea care schimbă viața la bloc în 2025. Noi reguli pentru toți locatarii. Un proiect de lege oferă o oportunitate pentru locatarii blocurilor de a beneficia de reabilitare termică fără o povară financiară directă. Punerea în aplicare va depinde însă de deciziile consiliilor locale și de resurse...

Incendiu într-o gospodărie din Argeș. O persoană cu atac de panică

Incendiu într-o gospodărie din Argeș. O persoană cu atac de panică. Sesizare incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Călinești. Intervin pompierii de la Garda de Intervenție Topoloveni și Detașamentul Pitești cu două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la ...

Buluc de lume la apă sfințită în Pitești. Cum se bea corect aghiasma mare, de la Bobotează?

Buluc de lume la apă sfințită în Pitești. Cum se bea corect aghiasma mare, de la Bobotează? Astăzi, de Bobotează, sute de oameni s-au așezat la coadă, pentru a primi apă sfințită de la unul dintre cele mai îndrăgite lăcașuri sfinte din Pitești. Încă de dimineață, credincioșii care au venit la Bis...

Protezele dentare cu capse pe implanturi. Clinica de medicină dentară DR TEO – Zâmbim oricând împreună

Clinica de medicină dentară DR TEO – Zâmbim oricând împreună. Protezele dentare cu capse pe implanturi Protezele cu capse suportate de implanturi sunt un tip de proteză amovibilă conectată la implanturi dentare. Implanturile sunt echipate cu un mecanism special care se fixează cu proteza dentară ...

Cod rutier 2025. Greșelile fatale care te obligă să dai din nou examenul auto

Cod rutier 2025. Greșelile fatale care te obligă să dai din nou examenul auto. Șoferii care nu respectă Codul Rutier pot avea permisul suspendat pentru o anumită perioadă de timp, în funcție de gravitatea faptei. După ce au trecut zilele respective de suspendare, acești pot să ridice permisul aut...

A plecat pe drumul veșniciei o legendă a județului Argeș. Toată lumea îl plânge!

A plecat pe drumul veșniciei o legendă a județului Argeș. Toată lumea îl plânge! Inginerul Ion Gheorghe, fost director al Secției Drumuri Naționale Argeș (1965-1995), cel mai cunoscut drumar din județ, a plecat pe drumul fără de întoarcere. Demn, ferm și aspru la nevoie, cu o claritate a mesajulu...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.