Localitatea din județul Argeș care devine un oraș „insular” în 2025!
Din primăvara acestui an, toate platformele de colectare a gunoiului din zona urbană a Mioveniului vor fi modernizate.
Astfel, în zona celor 22 de platforme vor fi amplasate insule ecologice compuse din câte 5 containere supraterane staționare, pentru colectarea selectivă a următoarelor tipuri de deșeuri: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.
Cele 110 containere au ajuns deja la Mioveni, acestea urmând să fie asamblate, apoi amplasate pe platformele de colectare din zona blocurilor.
Noile containere sunt proiectate și fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții:
– biodegradabil (între 2 m.c. și 3 m.c.);
– rezidual (între 2 m.c. și 3 m.c.);
– sticlă (între 2 m.c. și 3 m.c.);
– plastic și metal (între 3 m.c. și 5 m.c.);
– hârtie și carton (între 3 m.c. și 5 m.c.).
Proiectul denumit „Construirea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor la nivel local” este derulat de Primăria orașului Mioveni prin Planul Național de Redresare și Reziliență și are o valoare totală a finanțării nerambursabile de 2.056.351 lei, echivalentul a 418.000 de euro.
În ultimii ani, România a făcut pași importanți în direcția digitalizării gestionării deșeurilor prin implementarea insulelor ecologice digitalizate. Acestea sunt sisteme moderne de colectare separată a deșeurilor dotate cu acces digitalizat și un sistem de monitorizare și raportare. Construirea de insule ecologice digitalizate este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026.
Acestea sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor. Insulele ecologice digitalizate pot fi subterane sau supraterane, protejate împotriva vandalismului și accesului neautorizat.
Fiecare insulă trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.
Potrivit datelor Ministerului Mediului, în cadrul primei runde de finanțare, lansate în toamna anului 2022, au fost selectați 167 de beneficiari care au solicitat finanțarea a 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140.104.000 euro.
În cadrul celei de-a doua runde de finanțare, al cărei apel a fost deschis în perioada 20.04.2023 – 20.06.2023, au fost selectati 54 de beneficiari.
Alocarea financiară aferentă celei de-a doua runde a fost repartizată astfel:
– pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi: 77.979.971,54 euro;
– pentru insule supraterane cu containere individuale: 31.662.349,22 euro;
– pentru insule subterane cu containere individuale: 10.383.679,24 euro.
„Plătește pentru cât arunci”
Această sub investiție sprijină activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului „plătește pentru cât arunci”.
Prin digitalizare, se colectează informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Aceste date sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare.
Cu ajutorul tehnologiei, gestionarea deșeurilor devine mai eficientă, contribuind la protejarea mediului și la crearea unei societăți mai sustenabile.
Localitatea din județul Argeș care devine un oraș „insular” în 2025!