Investiții cât bugetul pe 50 de ani într-o localitate din județul Argeș!
Primarul din Băbana, Bebe Ivan, se declară mulțumit de modul în care au decurs investițiile publice pe parcursul anului 2024.
Grație finanțărilor obținute din surse guvernamentale și europene, valoarea investițiilor în plină derulare în comună se apropie de suma de 400 de miliarde de lei vechi!
„Din punct de vedere investițional, apreciez că a fost un an excelent. Am reușit să atragem finanțări guvernamentale și europene, astfel că, proiectele finalizate sau aflate în derulare însumează veniturile proprii ale comunei pe 50 de ani!
Ne apropiem de 400 de miliarde de lei vechi, valoarea investițiilor în implementare.
Sunt 8 șantiere deschise în comună, dintre care amintesc cele două proiecte pe canalizare, reabilitarea termică a imobilului Școlii Gimnaziale dar și a sediului administrativ al comunei, realizarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar etc.”, spune Bebe Ivan.
Comuna Băbana este situată in partea de vest a județului la o distanta de 11 km de Pitești, având o suprafață de 39 kmp.
Atestarea documentara este amintita la data de 14 ianuarie 1570 prin satele Cotmenita si Babana. In prezent exista 7 sate.
Comuna este legata de municipiul Pitesti de drumul judetean 703 care este modernizat partial, cea mai apropiata cale ferata este la 9 km.
Populatia comunei la ultimul recesamant era de 2829 locuitori. In prezent sunt peste 3000 de locuitori.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Pitești a județului Argeș și era formată din satele Băbana, Băncilești, Bascovu, Crângu Rău șiPleșești, având în total 587 de locuitori. Existau în comună două biserici și o școală primară rurală.La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în aceeași plasă și comunele Groși și Slătioarele. Prima, cu satele Groși, Lupueni, Manolești, Negulești, Piscu Radului și Valea Caprei, avea 854 de locuitori, două biserici și o școală primară rurală. Comuna Slătioarele cu satele Băjenești, Lungeni, Piscu-Lungeni, Metofu, Slătioarele și Zidărești, cu 828 de locuitori, o școală și o biserică la Slătioarele.
Anuarul Socec din 1925 consemnează comasarea comunelor Bălana și Groși sub numele de Groși, comună ce avea reședința în satul Bălana, și o populație de 1758 de locuitori în satele Bălana, Cotmenița, Groși, Gura Văii, Linia Mare, Lupueni, Manolești, Piscu Radului, Pleșești și Spirești-Negulești și în cătunele Enăchești și Oprești. Comuna Slătioarele avea 885 de locuitori în satele Băjeneștii Mari, Ciobănești, Slătioarele și Metofu. Ambele comune făceau parte din plasa Uda a aceluiași județ. În 1931, și comuna Slătioarele a fost desființată și comasată cu comuna Groși, comuna rezultată, revenită la denumirea de Băbana, având în compunere satele Băbana, Băjeneștii Mari, Băjeneștii Mici, Bogdanu, Cotmenița, Enăchești, Ciobănești, Gura Văii, Klm. 6+900–7+200, Klm. 7+200–9, Linia Mare, Lupueni, Manolești-Valea Caprei, Metofu, Oprești, Pleșești, Slătioarele și Spirești-Negulești.
În 1950, comuna a fost arondată raionului Pitești din regiunea Argeș. În 1968, a revenit la județul Argeș, în alcătuirea actuală.
Investiții cât bugetul pe 50 de ani într-o localitate din județul Argeș.