Este sau nu legal să faci copie după cheia mașinii? Ce soluție ai dacă pierzi originalul.
Dacă ai avut ghinionul să pierzi cheia de la mașină, nu există prea multe variante de a obține un duplicat. Dar, dacă încă mai ai cheia mașinii, este legal să faci copie după aceasta sau trebuie să soliciți reprezentanței auto o dublură?
Sunt multe cazuri în care pierderea cheii de la mașină poate fi foarte costisitoare. Și poate dura chiar săptămâni până să poți obține o dublură.
Dar, dacă încă deții cheia originală, este legal să faci o copie după aceasta?
Dacă ai pierdut cheia de la mașină și nu mai ai o dublură, este foarte probabil să ai nevoie de o cheie nouă pe comandă.
Dar, înainte de toate, ia în calcul și posibilitatea ca aceasta să fie încuiată în mașină. Așa că o sugestie e să ceri ajutorul unui mecanic sau să apelezi la un service care să-ți deblocheze mașina sau să te ajute să deschizi ușa.
În cazul în care cheile sunt de negăsit, atunci trebuie să comanzi un set nou de chei. Pentru asta e nevoie să știi seria de caroserie. Dublura nu poate fi obținută decât de la o reprezentanță auto sau de la magazinele de piese auto de specialitate.
Iar când faci comanda, trebuie să prezinți talonul și buletinul, pentru a se face o fișă de înregistrare. Așadar, numai proprietarul mașinii poate solicita emiterea unui duplicat al cheii originale.
Pentru a obține o dublură a cheilor originale, cu cip integrat, trebuie să apelezi la reprezentanța auto a mărcii respective.
Un set nou de chei costă, în general, între 200 și 400 de euro, în funcție de model. Dar, este o procedură de durată, iar noile chei pot fi livrate chiar și după câteva săptămâni.
O altă variantă este să cereți ajutorul unor firme specializate în deschiderea mașinilor rămase fără cheie și obținerea unor dubluri. În multe cazuri, acestea oferă servicii mobile, deci se pot deplasa unde este mașina imobilizată. Trebuie să ai asupra ta un act de identitate și dovada că mașina îți aparține.
În acest caz, deplasarea poate costa între 200 și 500 de lei, în general. Deblocarea mașinii, tot de la 200 de lei în sus. Iar obținerea unei dubluri poate costa chiar și peste 1.000 de lei. Dar, acest lucru este posibil doar dacă mai ai una dintre cheile originale ale mașinii.
Dacă e nevoie de confecționarea unei chei noi, ar putea costa mult mai mult. În plus, dacă aceasta e dotată cu cip, costul de confecționare și programare ar putea depăși 2.000 de lei.
Așadar, este legal să faci o copie după cheia mașinii, dacă aceasta se află în proprietatea ta, scrie ProMotor.
Este sau nu legal să faci copie după cheia mașinii? Ce soluție ai dacă pierzi originalul.