Cod rutier 2025. Greșelile fatale care te obligă să dai din nou examenul auto.
Șoferii care nu respectă Codul Rutier pot avea permisul suspendat pentru o anumită perioadă de timp, în funcție de gravitatea faptei. După ce au trecut zilele respective de suspendare, acești pot să ridice permisul auto, dar au nevoie de anumite documente.
Permisul de conducere suspendat în România, iată tot ce trebuie să știi! Suspendarea permisului de conducere reprezintă retragerea temporară a dreptului unui șofer de a conduce pe drumurile publice din România, ca urmare a comiterii unor abateri de la regulile de circulație.
Măsura are o durată specifică și variază în funcție de gravitatea contravențiilor, conform Capital.
În România, reglementările privind suspendarea permisului de conducere sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, cunoscută și sub numele de Codul Rutier, iar sancțiunile pot fi aplicate pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.
Pentru 30 de zile
Suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile poate interveni în cazul următoarelor abateri:
Pentru 60 de zile
Dacă un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile. Această măsură este aplicată și în cazul următoarelor infracțiuni:
Pentru 90 de zile sau mai mult
Abaterile grave care pot conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile sau mai mult includ:
În cazul în care un șofer comite o nouă abatere în termen de 6 luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă cu încă 30 de zile.
Permisul suspendat poate fi recuperat la expirarea perioadei stabilite de suspendare, dar există și posibilitatea de a reduce această perioadă, în anumite condiții.
La finalul perioadei de suspendare, șoferii pot solicita restituirea permisului de conducere, iar documentul va fi predat de autoritatea competentă din județul în care acesta își are domiciliul sau reședința.
Dacă suspendarea a fost aplicată într-un alt județ, permisul va fi trimis la serviciul poliției rutiere din județul de domiciliu al titularului.
Șoferii care au fost sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile pot solicita o reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile, în urma promovării unui examen teoretic.
Această reducere se aplică doar șoferilor care au permis de cel puțin un an și care nu au beneficiat de o reducere similară în ultimii 3 ani.
Șoferii care doresc să își recupereze permisul trebuie să depună o cerere tip, să prezinte o copie a cărții de identitate și dovada achitării amenzii aplicate.
Dacă permisul a fost suspendat pentru mai mult de 30 de zile, este necesar să se susțină și un examen teoretic, iar după promovare, documentele trebuie trimise către Inspectoratul Județean de Poliție.
Cod rutier 2025. Greșelile fatale care te obligă să dai din nou examenul auto.