Cele mai căutate locuri de muncă. Anunț despre ce se întâmplă cu...

Cele mai căutate locuri de muncă. Anunț despre ce se întâmplă cu...
📅 2025-01-08

Cele mai căutate locuri de muncă. Anunț despre ce se întâmplă cu angajările în 2025.

Piața muncii din România continuă să fie deficitară în domeniile inovatoare, cu un focus aproape exclusiv pe joburi tradiționale, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanți ai Centrului de Formare APSAP.

Potrivit acestora, cele mai mari cereri rămân pentru șoferi, operatori de call-center, asistenți medicali și contabili, în timp ce oportunitățile în sectoare precum inteligența artificială, energia verde sau digitalizarea sunt aproape inexistente, potrivit specialiștilor în cursuri de formare profesională. Această situație reflectă o lipsă de viziune strategică, blocând tranziția către o economie modernă și competitivă. Fără investiții în educație și politici care să încurajeze inovarea, decalajul față de alte țări se va adânci, iar forța de muncă calificată va continua să migreze.

„România nu poate fi considerată un „Silicon Valley al Europei,” deși se remarcă prin tineri extrem de talentați și apreciați în domeniul IT&C, care, însă, lucrează în mare parte pentru companii internaționale. Piața locală a forței de muncă rămâne deficitară în ceea ce privește ofertele de joburi inovatoare, chiar și în domenii de bază precum securitatea cibernetică sau arhitectură cloud. Dacă marile companii din industria tech caută astăzi specialiști în Inteligență Artificială (AI) și Învățare Automată, Designeri de Experiențe în Realitate Virtuală și Augmentată sau Dezvoltatori de Blockchain, în România cele mai disponibile locuri de muncă rămân în profesii tradiționale, precum șoferi, asistenți medicali, operatori call-center, contabili și specialiști în resurse umane”, a declarat pentru „Adevărul” Bogdan-Costin Fârşirotu, fondator şi preşedinte al Centrului de Formare APSAP.

Potrivit acestuia, deși România a dat naștere unor companii de renume internațional, majoritatea firmelor locale din IT rămân blocate în zone de activitate cu valoare adăugată redusă, precum crearea de website-uri, marketing digital sau e-mail marketing. Aceste companii întâmpină dificultăți majore în a livra servicii de calitate, competitive pe plan internațional, iar calitatea acestora este frecvent sub standardele pieței europene.

Nevoie de investiții în educație

Într-o țară cu un potențial semnificativ în industria IT, reprezentanții Centrului de Formare APSAP consideră că este alarmant faptul că dezvoltarea de soluții complexe, cum ar fi softurile ERP (Enterprise Resource Planning), esențiale pentru digitalizarea companiilor și creșterea eficienței economice, este aproape ignorată de firmele locale. România are o nevoie urgentă de a depăși aceste limitări, investind în formarea specialiștilor și în dezvoltarea de soluții software care să răspundă real nevoilor pieței interne și să concureze la nivel internațional.

În opinia specialiștilor, este nevoie urgentă de investiții strategice în educație, traininguri de specialitate și inovare, precum și de o regândire a modelelor de afaceri din sectorul digital. România are un potențial remarcabil, însă acesta rămâne neexploatat în absența unor politici și strategii bine fundamentate pentru susținerea calității și a competitivității pe plan internațional.

Cursurile de formare profesională, prea scumpe

În ceea ce privește piața muncii în 2025, reprezentanții Centrului de Formare APSAP consideră aceasta nu va prezenta schimbări majore față de 2024, așteptându-se ca segmentul formării profesionale să stagneze sau chiar să înregistreze o diminuare. Printre cauze se află creșterea taxelor și puterea scăzută de cumpărare și creșterea semnificativă a numărului de ore de formare profesională.

Deși salariul minim pe economie a crescut la 4.050 lei brut (echivalentul a 2.574 lei net sau 517 euro), această ajustare va fi insuficientă în contextul unei inflații persistente și al scumpirii continue a bunurilor și serviciilor. Puterea de cumpărare a românilor va rămâne limitată, ceea ce va reduce interesul pentru formarea profesională, mai ales într-o țară unde educația și formarea continuă nu reprezintă o prioritate strategică. Singura speranță notabilă ar putea fi creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, care să finanțeze programele de formare și să sprijine dezvoltarea competențelor la nivel național.

Un alt obstacol major este reprezentat de modificările Standardelor Ocupaționale, care au impus un număr mult mai mare de ore pentru anumite calificări. De exemplu, specializarea „Referent Resurse Umane”, Cod COR 333304, a trecut de la un program de formare de 60 de ore (aproximativ 15 zile) în 2021 la unul de 1.080 de ore (echivalentul a 9 luni, cu 6 ore zilnic). Această creștere de 18 ori a numărului de ore transformă formarea profesională într-un proces extrem de anevoios și costisitor, limitând accesul persoanelor interesate să se califice într-o astfel de ocupație de bază. Astfel de modificări vizează și alte ocupații precum Contabil (1.080 de ore, 9 luni) și Expert Achiziții Publice (720 de ore, 6 luni).

„Este greu de imaginat cum un adult, fie că este angajat sau nu, ar putea aloca 9 luni de zile pentru a participa la un curs de 6 ore/zi, necesar pentru a obține o calificare în domeniul resurselor umane. Cei care au conceput acest Standard Ocupațional nu au luat în considerare realitățile vieții active ale unui individ. Majoritatea persoanelor care ar fi interesate de această calificare au deja un loc de muncă ce implică un program de cel puțin 8 ore zilnic. Adăugarea unui program de formare de 6 ore pe zi face ca un astfel de curs să fie practic imposibil de realizat. În plus, nu s-a analizat impactul asupra angajatorilor, fie publici, fie privați. Este nerealist să se aștepte ca o companie să scoată un angajat din producție pentru o perioadă de 9 luni, continuând să-l plătească, doar pentru ca acesta să urmeze un de program de calificare. Costurile asociate unei asemenea formări, estimate la peste 20.000 de lei, reprezintă o barieră suplimentară, atât pentru participanți, cât și pentru angajatori”, a explicat pentru „Adevărul” Bogdan-Costin Fârşirotu.

Consecințe pe termen lung

În egală măsură, trebuie menționat că formarea adulților este susținută, în general, de formatori care sunt practicieni activi în domeniu. În aceste condiții, furnizorii de formare se confruntă cu dificultăți majore în organizarea unui astfel de curs pe o perioadă atât de îndelungată. Toate aceste aspecte ar fi trebuit analizate înainte de implementarea unei asemenea cerințe, care, în loc să faciliteze accesul la calificări, îl restricționează semnificativ.

Din datele deținute de Centrul de Formare APSAP, rezultă că, din 2021 și până în prezent, niciun furnizor de formare nu a organizat astfel de cursuri de calificare pentru ocupațiile de „Referent Resurse Umane” și „Expert Achiziții Publice”. Consecința? Zero absolvenți. Această situație subliniază în mod clar eșecul total și inutilitatea modificării acestor standarde. În loc să faciliteze accesul la calificare și dezvoltare profesională, aceste schimbări au blocat complet un segment esențial al formării adulților, transformându-l într-o formalitate lipsită de aplicabilitate practică.

Cele mai căutate locuri de muncă. Anunț despre ce se întâmplă cu angajările în 2025.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri ziarul argesul

Un nou proiect mamut în Argeș. Va revoluționa întreg județul!

Un nou proiect mamut în Argeș. Va revoluționa întreg județul! Un nou proiect cu finanțare europeană la CJ Argeș – ”Îmbunătățirea serviciilor de educație timpurie în județul Argeș” Consiliul Județean Argeș a început noul an cu o ședință extraordinară cu convocare de îndată pentru aprobarea d...

Pruncuța Ioana rămasă orfană la doar 7 luni, așteptată acasă de cei 5 frați. Drama care a impresionat o lume întreagă

Pruncuța Ioana rămasă orfană la doar 7 luni, așteptată acasă de cei 5 frați. Drama care a impresionat o lume întreagă. Vestea morții subite a Ilinei Pârvu, de numai 35 de ani, care se mutase cu soțul ei, diacon, din Capitală în Albeștii de Argeș, a impresionat o lume întreagă. După cum v-am infor...

SEND 92 ROYAL PARK angajează

SEND 92 ROYAL PARK angajează. SEND 92 ROYAL PARK SRL cu sediul în Bascov, angajează urgent muncitori necalificați. Angajările se fac pe perioadă nedeterminată. Salariul este negociabil. Mai multe informații puteți obține la la numărul de telefon 0744673195. SEND 92 ROYAL PARK angajează. The post ...

Măsură de sprijin pentru românii cu venituri mici. Se dau 1000 de lei în 2025

Măsură de sprijin pentru românii cu venituri mici. Se dau 1000 de lei în 2025. Guvernul României vine cu o măsură de sprijin importantă pentru pensionarii cu venituri mici, afectați de amânarea indexării pensiilor. În 2025, aceștia vor putea beneficia de un ajutor financiar unic de până la 1.000 ...

Cod Fiscal 2025. ANAF a anunțat astăzi noua lege privind impozitul pe venit

Cod Fiscal 2025. ANAF a anunțat astăzi noua lege privind impozitul pe venit.  Se schimbă legea pentru impozitul pe venit Referitor la modificările și completările aduse impozitului pe veniturile microîntreprinderilor prin H.G. nr. 1393/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1125/ 11.11.2024, de...

Se fac angajări la cel mai mare spital din județul Argeş

Se fac angajări la cel mai mare spital din județul Argeş. Spitalul Județean de Urgență Pitești angajează. Astfel – pe lângă posturi de chimist, farmacist-şef, biolog şi biochimist precum şi de medic stomatolog – cea mai mare unitate spitalicească a județului caută şi medici legişti. Serviciul de ...

Argeș. Mașină căzută în șanț, tânăr de 29 ani, rănit

Argeș. Mașină căzută în șanț, tânăr de 29 ani, rănit. Pompierii de la Secția Costești au intervenit în orașul Costești, zona Podu Broșteni, în cazul unui accident rutier în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a căzut într-un șanț. Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex mascu...

Românii sunt obligați să obțină acest document în luna martie 2025!

Românii sunt obligați să obțină acest document în luna martie 2025! Începând cu 2 aprilie, cetățenii români care vor să călătorească în Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA). Cererile pentru această autorizaț...

Protest la cea mai importantă instituție din Argeș. Măsuri de ultimă oră!

Protest la cea mai importantă instituție din Argeș. Măsuri de ultimă oră! Polițiștii din toată țara, nemulțumiți de Ordonanța-trenuleț, organizează azi, 8 ianuarie 2025, proteste în mai multe județe și în București. Cei din Sindicatul „Sidepol” vor picheta sediile inspectoratelor județene de poli...

Pitești. Înscrieri deschise acum pentru anul școlar 2025 la creșa Akademy Babygarten!

Pitești. Înscrieri deschise acum pentru anul școlar 2025 la creșa Akademy Babygarten! Cea mai modernă creșă din Pitești, Akademy Babygarten anunță deschise înscrierile pentru anul școlar 2025. Astfel, părinții și bunicii sunt invitați la înscrieri, începând chiar de astăzi. Grăbiți-vă pentru că l...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.