Amenzi uriașe, de până la 50.000 de lei, pentru șoferii care nu respectă această obligație.
Autoritatea Vamală Română a demarat aplicarea sigiliilor inteligente. Este vorba despre o premieră națională realizată în cadrul Sistemul Național RO e-Sigiliu. Sistemul permite monitorizarea în timp real a transporturilor, potrivit Mediafax.
Autoritatea Vamală Română anunță că „în cadrul Sistemului Național RO e-Sigiliu, a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente aplicate de către inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile”.
„Prin monitorizarea atentă a transporturilor, Sistemului Național RO e-Sigiliu țintește reducerea semnificativă a mărfurilor transportate ilegal sau descărcate fraudulos. Acest sistem diminuează semnificativ frauda vamală și frauda fiscală, deoarece întregul proces de transport al mărfurilor devine transparent și utilizează o metodă modernă în asigurarea modernizării și digitalizării proceselor vamale, a integrității mărfurilor și în prevenirea efracției, precum și în cazul altor riscuri asociate transporturilor”, a explicat Autoritatea Vamală Română.
Avantajele utilizării Sistemului național RO e-Sigiliu sunt monitorizarea în timp real a transporturilor, diminuarea fenomenului de fraudă vamală și fiscală, dar și reducerea cheltuieilor alocate asigurării supravegherii și derulării controlului vamal, informează stiripesurse.ro.
e-Sigiliu este un dispozitiv inteligent care înregistrează și transmite informații referitoare la starea și locația bunurilor, permițând urmărirea deplasării acestora pe drumurile din România.
Acesta poate fi utilizat atât independent, cât și în combinație cu sigiliile vamale sau fiscale aplicate de autoritățile competente, care sigilează compartimentul de marfă al vehiculului încărcat cu bunuri cu risc, aflate sub supravegherea acestora.
e-Sigiliul asigură înregistrarea și monitorizarea acestor transporturi.
Aplicația informatică înregistrează următoarele date asociate cu e-Sigiliul:
RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice, prin care se urmărește în timp real traseul mărfurilor de la locația de încărcare la cea de descărcare, permițând astfel autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.
Sistemul este gestionat de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Vamala Romana si Centrul National pentru Informatii Financiare, iar amenzile pentru neconformare pot ajunge până la 50.000 lei. De asemenea, trebuie notat că obligația asigurării integrităţii sigiliilor electronice îi revine șoferului.
e-Sigiliu va monitoriza transportul mărfurilor pe cale rutieră și posibilele puncte de „deturnare”.
De exemplu, mărfurile care conform documentelor de transport, ar trebui să tranziteze România, dar în realitate sunt vândute fără factură în România.
e-Transport vizează doar transporturile de bunuri riscante din punct de vedere fiscal.
În cazul e-Transport, responsabilitatea este a furnizorului/clientului, în timp ce, în cazul e-Sigiliu, responsabilitatea o să cadă numai pe șoferii transportatorilor, atrage atenția untrr.ro.
Pe teritoriul României, e-Sigiliul va fi o problemă foarte mare pentru șoferi, întrucât nu există parcări securizate și, într-o parcare pe marginea drumului, se poate întâmpla orice…
Amenzi uriașe, de până la 50.000 de lei, pentru șoferii care nu respectă această obligație.