Universitatea de Vest Timișoara și Flex Fondation au inaugurat un nou spațiu educațional, un laborator de robotică, în valoare de 30.000 de euro.
Rectorul Marilen Pirtea a explicat că aceasta e o investiție de 30.000 de euro, din care UVT a participat cu o finanțare de 15%. Laboratorul este un nou demers pe care UVT îl are cu reprezentanții mediului de afaceri în a oferi logistică și spațiu de desfășurare studenților excepționali, minților pasionate care vor să inoveze.
“După cum se știe inovația face diferența dintre lider și cei care îl urmează. La UVT, am arătat că știm să stimulăm acest apetit al studenților de a păși pe căi nebătătorite. Cu siguranță ideile tinerilor vor fi puse în aplicare în acest laborator ultramodern”, a spus prof. Pirtea.
Dintre proiectele implementate în laboratorul de robotică amintim ochelarii care scanează produsele de pe rafturile magazinelor și prin comandă vocală se transmite termenul de expirare al acestora, dezvoltarea unor softuri care să identifice cel mai apropiat loc de parcare față de zona în care ne aflăm și dozatoare personalizate pentru medicație. Laboratorul are dotări tehnice de ultimă oră de robotică și inteligență artificială, un domeniu în care UVT excelează, exemplu fiind și concursul de robotică, eveniment care se află deja la 7 ediție.
Rectorul Pirtea a concluzionat: “Investițiile noastre în acest domeniu continuă cu multe alte proiecte, UVT fiind principalul centru activ din această zonă a roboticii și inteligenței artificiale din Timișoara. Mulțumim Flex Fondation pentru sprijin și pentru parteneriat”.
Laboratorul din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a fost echipat cu imprimante 3D și alte echipamente necesare desfășurării activităților studenților, pentru a putea obține cele mai bune rezultate ale educației. Prin această dotare, laboratorul devine un mediu de învățare, cercetare și dezvoltare de proiecte , oferind studenților acces la tehnologie de ultimă generație.
Noul laborator va fi deschis și pentru elevii interesați de acest domeniu. Acest spațiu educațional va fi destinat și tinerilor elevi pasionați de domeniul roboticii, participanți la competițiile cu acest profil, așa cum este și competiția „Open Robotics Intelligent Grid”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Informatică și Matematică, care va ajunge în 2025 la ediția a șaptea.
Alin Marian – senior director, Materials Management, Flex Timișoara, a pun că ctat că laboratorul este ca o fereastră deschisă spre viitor, unde studenții își pot pune în aplicarea ideile inovatoare, să pună în practică ceea ce învață teoretic la clasă.