Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
Tradiția continuă! A fost binecuvântată Aghiasma mare la mănăstirea Vasiova, din Caraș Severin - Ziua de Vest
Istoria mănăstirii Vasiova (Sf. Ilie de la Izvor) din Caraș Severin începe în 1897, când credinciosul Nicolae Drăgilă din Reşiţa Română a donat o parte din averea sa mănăstirii Călugăra (de lângă Ciclova Montană) pentru înfiinţarea unui institut de educare a fetelor, iar altă parte pentru ridicarea unei mănăstiri pe valea Gladinova.
Piatra de temelie a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.
Iniţiativa de a ridica un edificiu pentru educarea fetelor este împărtăşită şi de credincioşi, care sprijinită această acţiune. În anul 1902 Nicolae Drăgilă trece la cele veşnice, dorinţa lui fiind continuată cu multă dăruire de ieromonahul Macarie Guşcă, originar din localitatea Câlnic (Reşiţa).
O evlavie deosebită acordată de pelerini şi închinători mănăstirii Vasiova, care se mai numeşte mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, se datorează existenţei unui izvor de apă cu puteri miraculoase. Despre existenţa izvorului cu apă tămăduitoare, aflat la intrarea în sfânta mănăstire, autorul Ioan B. Mureşianu în cartea Mănăstiri din Banat relatează:
„Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit. L-a zidit cu piatră în anul 1850 iar urmaşii ca să înveşniceasă acel moment au construit deasupra o capelă. Apa izvorului şi tăria credinţei săvârşesc apoi alte tămăduiri, iar modesta capelă a ajuns locul căutat de mulţi credincioşi şi suferinzi de toate naţionalităţile, ce veneau ca pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sf. Proroc Ilie”.
În prezent, obștea mănăstirii Vasiova din Caraș Severin este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie.
De aceea mănăstirea este o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.
O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei aici a izvorului despre care se spune că i-a redat vederea unui miner, Alexe Perian, după ce s-a spălat pe ochi cu apa binecuvântată.
Există o tradiție ca în Ajunul Bobotezei, PS Lucian, episcopul Caransebeșului, să meargă în fiecare an la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”-Vasiova din județul Caraș-Severin, pentru a fi prezent în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor pentru a se ruga la Sfânta Liturghie și a binecuvânta Aghiasma Mare.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Vecernia praznicului, după care, împreună cu obștea mănăstirii, soborul slujitor și credincioșii prezenți, a mers în procesiune până la izvorul aflat în apropierea așezământului, unde a săvârșit slujba sfințirii celei mari a apei, la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.
La această mănăstire există un izvor cu apă tămăduitoare și de aceea Părintele Episcop, în ajunul Bobotezei, merge să se roage împreună cu obștea și credincioșii așezământului monahal.
După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apa sfințită s-au întors în sfântul locaș, unde preasfințitul Lucian le-a vorbit celor prezenți despre predica Sfântului Ioan Botezătorul.
„Securea cuvântului evangheliei stă la rădăcina neamului omenesc și orice om, orice creștin care nu face roadă bună «se taie și se aruncă în foc». Ar fi bine ca toți să reflectăm la început de an civil, la predica Sfântului Ioan Botezătorul, la toate îndemnurile lui și să făgăduim că vom aduce roade bune din punct de vedere spiritual. Să-i promitem Mântuitorului că vom respecta cuvântul evangheliei și vom pune punct păcatului și vom încerca să ne împodobim viața cu sfintele virtuți ale desăvârșirii, astfel încât să fim și noi asemenea pomilor roditori, care împodobesc grădina Edenului. Să ne rugăm pentru toți oamenii, prin rugăciunile de mijlocire și de cerere, ca Dumnezeu să ne înțelepțească pe toți, să ne dăruiască putere și binecuvântare”, a spus PS Lucian.
„Dacă ne vom abate de la evanghelia Mântuitorului Hristos, vom fi tăiați cu toții din punct de vedere spiritual, adică îndepărtați de la Împărăția Cerurilor și vom fi aruncați în întunericul cel mai dinafară, pentru că am ascultat cuvântul, am fost informați despre evanghelia Mântuitorului, dar mulți dintre noi rămân indiferenți și superficiali. Să încercăm să nu ne îndepărtăm de Biserica noastră dreptmăritoare, căci aici suntem alături unii de alții în rugăciune, dar și în lucrare. Trebuie să mergem mai departe pe calea bătătorită de sfinții apostoli și de toți sfinții, calea mântuirii, calea lui Hristos, căci El este Calea, Adevărul și Viața”, a mai adăugat Părintele Episcop în cuvântul său.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
Peste 300 de persoane, conform estimărilor Jandarmeriei, au participat marți seară la un protest organizat în Timișoara. Evenimentul, mobilizat prin mesaje distribuite pe rețelele sociale, a adus mulțimea pe străzile din centrul orașului, într-un marș caracterizat de lozinci anti-guvernamentale ...
Un avion care zbura pe ruta Sibiu – Munchen a aterizat de urgenţă la Timişoara, după ce o uşiţă de acces la conectorul pentru căşti ar fi rămas deschisă sau s-a deschis în timpul zborului – BoardingPass Un avion care zbura, marţi, pe ruta Sibiu – Munchen a aterizat de urgenţă la Timişoara, după ...
Baroul Timiș marchează un moment istoric în 24 și 25 ianuarie 2025, sărbătorind un secol și jumătate de la atestarea Camerei Avocaților Timișoara. Evenimentele vor aduce în prim-plan tradiția, profesionalismul și contribuția avocaților din regiune la sistemul de justiție românesc. Ședința solemn...
Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2023, prețul mediu al unui hectar de teren agricol a fost, potrivit INS de 41.624 lei/ha. Cel mai scăzut preţ mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 35.303 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat c...
De Sfântul Ioan, Muzeul Național al Banatului Timișoara prezintă o emoționantă poveste care depășește timpul și reamintește de legătura dintre credință, artă și cultură. În timpul Renașterii, Italia a captat atenția țărilor din nordul Europei și nu numai. Printre acestea se numără și Anglia, und...
Educația și sănătatea sunt cele două domenii aflate în fruntea listei de priorități ale primarului municipiului Lugoj, Călin Dobra, în anul 2025. „Din punct de vedere a priorităților, vorbim în mod special de două domenii: educația și sănătatea. Susțin în mod special unitățile de învățământ din ...
Crăciunul este sărbătorit în calendarul pe stil vechi (neîndreptat încă) pe 7 ianuarie. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial şi a fo...
CNAIR va semna cu Nurol (Turcia) contractul pentru proiectarea și execuția Centurii Timișoara Vest, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor respingând și contestația pe care ARL Cluj a depus-o în noiembrie. CNSC a respins, pe fond, contestația ARL Cluj (parte a Grupului Strabag), i...
Meteorologii anunţă intensificări ale vântului şi precipitaţii, în special ploi, până vineri dimineaţă, în zona de munte, dar şi în zona joasă din Banat şi Crişana, unde vântul va avea viteze de 50-80 de kilometri pe oră, respectiv 40-50 de kilometri pe oră. Pentru altitudini mai mari de 1.700 d...
Pe 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul”. El este cel care a pregătit calea pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, iar prin misiunea sa, a adus curățire sufletească. Considerat cel mai mare dintre pror...