Luni, 6 ianuarie, într-o zi însorită, mii de credincioși s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara pentru a participa la slujba de Bobotează și pentru a lua Agheasma Mare. În ciuda așteptării de două-trei ore, oamenii au stat răbdători la rând pentru a-și umple sticlele cu apă sfințită.
Slujba, oficiată de ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de un sobor de preoți, a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii. Rugăciunile și cântările specifice Bobotezei au răsunat în Piața Victoriei, adunând în jurul catedralei credincioși de toate vârstele.
„Această apă sfințită este încărcată cu harul lui Dumnezeu, să o luați și să o consumați, că aduce sănătate! Încep școlile, dați-o și copiilor să o guste, ca să îi lumineze și apere Dumnezeu,” a îndemnat ÎPSS Ioan.
În cuvântul de învățătură, mitropolitul a subliniat importanța duhovnicească a praznicului Bobotezei, marcând începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos. El a explicat semnificația afundării lui Hristos în apele Iordanului, văzută ca un simbol al curățirii păcatelor întregii omeniri.
Credincioșii prezenți au avut parte de un moment solemn, plin de încărcătură spirituală. „În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat…”, versuri rostite în timpul slujbei, au întărit mesajul praznicului.
„Astăzi ne aducem aminte de bunătatea lui Dumnezeu, de marea Lui milostivire, care S-a îndurat de noi, văzându-ne căzuți în păcat și în moarte. Iar Tatăl Ceresc nu a trimis un înger, ci L-a trimis pe Fiul Său, să ne ridice din umbra morții. Fiul Omului a venit pe acest pământ în chip smerit, născându-se într-o peșteră, apoi pe la 30 de ani s-a smerit, pentru a fi botezat de Sfântul Ioan în apele Iordanului”, a precizat ÎPSS Ioan.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre puterea sfinţitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile după praznicul Botezului Domnului şi o întrebuinţează în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.
După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare, administraţia catedralei pregătind șase butoaie cu peste 5000 de litri de apă.
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, la 6 ianuarie, Botezul Domnului ce aminteşte de botezul în apa Iordanului a lui Iisus Hristos şi de recunoaşterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul. Praznicul se mai numeşte „Epifania” sau „Teofania”, adică Arătarea Domnului.
Această taină mare a Botezului Domnului este pentru Biserica Ortodoxă Română cea mai mare binecuvântare fiindcă prin botez biserica lui Hristos se măreşte, se întinde în spaţiu la toate popoarele şi în timp de-a lungul generaţiilor. Prin botezul lui Isus Hristos nu se dăruieşte doar iertarea păcatelor, ci şi înfierea omului în Dumnezeu fiul prin lucrarea Duhului Sfânt când a zis:
“Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit Dumnezeu. Tatăl a cuprins şi umanitatea Fiului, nu numai dumnezeirea Lui şi prin aceasta ne-a cuprins pe noi pe toţi, cei care ne botezăm în numele Preasfintei Treimi”, a fost mesajul mitropolitului Banatului.